Halvemaanvormige Koekjes met Vulling
Deze gevulde halve maantjes zijn heerlijk zacht met een rijke vulling. Perfect voor een zoete traktatie, met variaties zoals appel of bosbessen!
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Servings: 24
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 175 gram boter in blokjes
- 200 gram bloem
- 50 gram zeer fijne kristalsuiker
- 50 gram wit plantaardig vet
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eidooiers
- 4 eetlepels kristalsuiker
- 350 gram verse roomkaas
- 1 eiwit
- 1½ theelepel kaneel
- 150 gram rozijnen
Verwarm de oven voor tot 190ºC (gasstand 3-4).
Vet twee bakplaten in en zeef de bloem met het bakmeel.
Wrijf het plantaardige vet door het bloemmengsel tot het op fijn broodkruim lijkt.
Voeg de helft van de suiker toe.
Meng de eidooiers en 1 tot 2 eetlepels water door het bloemmengsel en maak er een glad deeg van.
Verpak het deeg in bakpapier en zet 20 minuten in de koelkast.
Roer de roomkaas romig met de resterende suiker, kaneel en rozijnen.
Rol het deeg uit tot een lap van 6,5 cm dik.
Steek er met een uitsteekvormpje rondjes van 5 cm doorsnee uit.
Zet op elk rondje een beetje vulling.
Maak de randen vochtig met water en vouw het deeg over de vulling tot een halve maan.
Bestrijk de bovenkant met eiwit en bestrooi met kristalsuiker.
Bak de halve maantjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
Serveertip:
Serveer de gevulde halve maantjes het liefst versgebakken voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
Deze koekjes passen goed bij een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato of een zoete rosé.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.05g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / deegroller
Appelplaatkoek met kaneel en amandelschaafsel
Een heerlijke appelplaatkoek met kaneel, rozijnen en amandelschaafsel. Perfect voor bij de koffie of als zoete traktatie.
Bereidingstijd1 uur uur 20 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- 25 g amandelschaafsel
- 3 eetlepels jam naar keuze
- 40 g rozijnen
- 50 g suiker
- 150 g zachte margarine
- 750 g zure appels bijv. Goudreinet, Jonagold, in kleine stukjes
- 1 pak Honig Mix voor Appeltaart
- 2 eetlepels kaneel
Verwarm de oven voor op 160 °C (elektrisch), 150 °C (hetelucht), of gasoven stand 3.
Meng de Mix voor Appeltaart, 150 g margarine en 2/3 van het ei in een beslagkom.
Gebruik een mixer met kneedhaken om het te kneden tot een glad deeg.
Rol het deeg uit op een bakplaat tot een lap van ca.
30 x 40 cm.
Verdeel de kaneel en de rozijnen over het deeg.
Meng de appelstukjes met de suiker.
Verdeel de appelstukjes over het deeg en bestrijk ze met de jam.
Bestrooi het geheel met het amandelschaafsel.
Bak de appelplaatkoek ongeveer 50 minuten tot deze goudbruin is.
Serveertip:
Serveer warm met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom.
Wijnadvies:
Lekker met een glas zoete dessertwijn of appelcider.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.3g | Sugar: 26g
Receptenplein.nl
Home / deegroller
Amandelbiscotti
Heerlijk knapperige amandelbiscotti, perfect bij de koffie of als zoete traktatie. Probeer ook de varianten met citroen & pistache, chocolade & rozijnen of vijgen & venkel.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 42
Calories: 75kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g hele blanke amandelen
- ¼ tl zout
- 2 tl vanille-essence
- 200 g zeer fijne kristalsuiker
- 300 g bloem
- 3 eieren
- 1 tl bakpoeder
Verwarm de oven voor op 150°C (gasstand 1-2).
Vet twee bakplaten in en bestuif ze met bloem.
Meng de bloem, suiker, bakpoeder en zout in een grote kom.
Klop de eieren en de vanille-essence door elkaar.
Roer het eimengsel door de droge ingrediënten.
Kneed de amandelen door het deeg; het moet wat kleverig zijn.
Verdeel het deeg in twee porties.
Vorm van elk deel een platte rol van 25 cm lang en 5 cm breed.
Bak de rollen 35-40 minuten tot ze lichtgeel zijn.
Haal ze uit de oven en snijd direct in plakjes van 1 cm dik.
Leg de plakjes terug op de bakplaat.
Bak ze 10-15 minuten.
Keer de koekjes om en bak nogmaals 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat de biscotti volledig afkoelen.
Bewaar in een goed afsluitbare trommel tot enkele weken.
Variaties:
Citroen & Pistachebiscotti:Vervang de vanille-essence door 2-3 tl geraspte citroenschil en de amandelen door pistachenootjes.
Chocolade & Rozijnenbiscotti:Vervang de amandelen door 75 g rozijnen en 75 g pure chocoladedruppels.
Vijgen & Venkelbiscotti:Vervang de helft van de amandelen door 75 g fijngehakte gedroogde vijgen en de vanille-essence door 2 tl venkelzaad.
Serveertip:
Lekker bij een espresso of als knapperige traktatie na het diner.
Wijnadvies:
Serveer met een glas Vin Santo of een andere zoete dessertwijn.
Calories: 75kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / deegroller
Hartige preitaart met gruyère
Een heerlijke hartige preitaart met een romige saus en gesmolten gruyère, perfect als lunch of diner.
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
Deegvorm met hoge randen
mes
- 1 eidooier
- 1 glas melk
- 1 eetlepel olie
- 30 g boter
- 50 g geraspte gruyère
- 300 g bloem
- 4 dikke preien
- 150 g boter
- Zout
- Peper
- ½ glas water
Meng de bloem, boter in stukjes, zout en water en kneed tot een deeg.
Rol het deeg tweemaal uit en laat 30 minuten rusten.
Bekleed een taartvorm met het deeg en prik de bodem in met een vork.
Bak de bodem 20 minuten voor in de oven en laat afkoelen.
Was de preien, snijd het groen eraf en blancheer het witte deel 10 minuten in gezouten kokend water.
Laat de prei uitlekken en snijd in schijfjes.
Verwarm de boter met de olie in een pan en bak de prei zachtjes.
Haal de prei uit de pan en voeg een lepel bloem toe aan de boter.
Giet de melk erbij en breng al roerend aan de kook.
Haal van het vuur en meng de room, eidooier en peper erdoor.
Giet de helft van de saus over de taartbodem.
Verdeel de prei erover en bedek met de rest van de saus en geraspte kaas.
Bak 15 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een lichte vinaigrette.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Côtes de Provence.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 9g | Vet: 24g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / deegroller
Gefrituurde Biscuits met Vanillesuiker
Luchtige, knapperige biscuits gefrituurd en bestrooid met vanillesuiker, een heerlijke zoete traktatie.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 4 eieren
- 1 el rum
- 3 el olie
- 125 g suiker
- 300 g bloem
- ½ tl zout
- Vanillesuiker
- Frituurolie
Klop de eieren schuimig in een kom.
Voeg de rum, olie, suiker, zout en bloem toe en meng tot een stevig deeg.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een dikte van ½ cm.
Snijd in gewenste vormen (bijvoorbeeld ruiten of rechthoeken).
Verhit de frituurolie tot 180°C en frituur de biscuits in kleine porties goudbruin.
Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met vanillesuiker.
Serveertip:
Lekker met een kop koffie of warme chocolademelk.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Sauternes past perfect bij deze biscuits.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / deegroller
Flensjes gevuld met Fruit en Vanille-ijs
Dunne, luchtige flensjes gevuld met aardbeienpuree en vanille-ijs, geflambeerd met kirsch.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 3 dl melk
- 175 g meel
- 2 eieren
- 30 g suiker
- 75 g gesmolten boter
- 1 scheutje rum of kirsch
- 1 kg aardbeien
- 200 g suiker
- 1 citroen
- ½ liter vanille-ijs
- 2 dl kirsch
- Snufje zout
Meng het meel met de melk en klop stevig met een garde.
Voeg de eieren, zout, suiker, gesmolten boter en likeur toe.
Laat het beslag rusten.
Was de aardbeien en verwijder de steeltjes.
Pureer de aardbeien en meng met suiker en citroensap.
Zet in de koelkast.
Bak de flensjes goudbruin en houd ze warm.
Bestrijk de flensjes met de aardbeienpuree en leg er een bolletje vanille-ijs op.
Vouw de flensjes in vieren en leg ze op een verwarmde schaal.
Bestrooi met suiker, giet de kirsch erover en flambeer.
Serveertip:
Serveer direct terwijl de flensjes nog warm zijn.
Wijnadvies:
Een lichte dessertwijn zoals Muscat past perfect bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / deegroller
Ossehaas in Bladerdeeg met Honing-Tijmsaus
Een malse ossehaas in knapperig bladerdeeg, gevuld met een kruidige kalfsgehaktvulling. Een indrukwekkend gerecht voor speciale gelegenheden.
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Servings: 4
Calories: 598kcal
Author: Cor Klaar
Voor de ossehaas:
- 600 gr ossehaas middenstuk
- 2 eetlepels olie
- Zout en peper naar smaak
- 1,25 dl droge rode wijn
Voor de vulling:
- 200 gr mager kalfsgehakt
- ½ theelepel mosterd
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel groene peper
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 1 theelepel tijm
- 30 gr geraspte ui
- 1 eetlepel paneermeel
Voor het deeg:
- 450 gr bladerdeeg 10 plakjes
- 1 eidooier
- 2 eetlepels slagroom
Wrijf de ossehaas in met olie en laat 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
Verhit een pan en braad de ossehaas rondom aan in 10 minuten.
Keer regelmatig zonder in te prikken.
Leg het vlees op aluminiumfolie en bestrooi met zout en peper.
Schenk de wijn in de pan met braadvocht en laat tot 2 eetlepels inkoken.
Bestrijk het vlees met de ingekookte wijn en laat het goed afkoelen in de koelkast.
Meng alle ingrediënten voor de vulling en zet opzij.
Rol het bladerdeeg uit tot een rechte lap van 3 mm dik.
Verdeel een kwart van de vulling over het midden van het deeg, leg de ossehaas erop, en verdeel de rest van de vulling over de bovenkant.
Rol het deeg om de ossehaas en leg met de naad naar onderen in een braadslede.
Snijd reepjes van de deegrestjes en decoreer de bovenkant.
Klop de eidooier los met room en bestrijk het deeg hiermee.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de ossehaas in het midden van de oven 40-50 minuten goudbruin.
Laat 10 minuten rusten voor het aansnijden.
Serveer met een heerlijke honing rijm saus
Wijnadvies:
Een elegante Saint-Émilion begeleidt dit gerecht perfect door zijn complexiteit en balans.
Calories: 598kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 42g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / deegroller
Klassieke Banoffeetaart met Chocolade en Slagroom
Een klassieke Britse Banoffeetaart met banaan, karamel en slagroom.
(inclusief koken en koelen)3 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 1 pakje biscuits
- 1 reep chocolade
- 3 grote bananen
- 50 g boter
- Slagroom
Kook de gecondenseerde melk 3 uur in een pan met water, het blikje volledig ondergedompeld.
Breek de biscuits in een plastic zak door er met een deegroller overheen te rollen.
Smelt de boter en meng deze met de gebroken biscuits.
Druk het mengsel stevig in een schaal als taartbodem.
Snijd de bananen in plakjes en verdeel deze over de bodem, zodat de hele oppervlakte bedekt is.
Smeer de gekookte gecondenseerde melk (nu karamel) gelijkmatig over de bananen.
Klop de slagroom stijf en smeer deze over de karamel.
Rasp de chocolade en strooi deze over de slagroom.
Laat de taart 12 uur opstijven in de koelkast voordat je hem serveert.
Wijnadvies:
Serveer met een dessertwijn zoals een lichtzoete Sauternes.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.3g | Sugar: 32g
Receptenplein.nl
Home / deegroller
Carpaccio van Ossehaas met Parmezaanse Kaas en Pijnboompitten
Geniet van een klassieke Italiaanse carpaccio met de rijke smaak van parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitten, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 dl olijfolie
- 250 g ossehaas
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 100 g rucola raketkruid of waterkers
- 2 eetlepels kappertjes potje
- 125 g parmezaanse kaas
Knoflookolie maken: Meng de fijngehakte knoflook met de olijfolie.
Ossehaas voorbereiden: Leg de ossehaas een paar minuten in de diepvries en snijd het vervolgens in heel dunne plakken.
Indien nodig, leg de plakken tussen plasticfolie en plet ze voorzichtig met een deegroller.
Opmaken: Bestrijk de borden met knoflookolie.
Schik de dunne plakken ossehaas op de borden.
Pijnboompitten roosteren: Rooster de pijnboompitten goudgeel in een droge koekenpan.
Serveren: Schik de rucola in het midden van de ossehaas.
Garneer met de geroosterde pijnboompitten en kappertjes.
Schaaf de parmezaanse kaas er aan tafel over.
Wijnadvies
Een lichte, frisse Pinot Grigio of een Soave uit Italië zou perfect passen bij de delicate smaken van de carpaccio en de rijke parmezaanse kaas.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 27g | Vet: 24g | Zout: 350g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / deegroller
Feestelijke Barbietaart met Marsepein
Maak een prachtige Barbietaart voor verjaardagen, compleet met roze marsepein en kleurrijke decoraties.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 10
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g boter op kamertemperatuur
- 3 eieren
- ¾ dl melk
- 1 pak mix voor vanillecake bijvoorbeeld Baukje
- 500 g witte marsepein
- Roze levensmiddelenkleurstof
- ½ pakje glazuur bijvoorbeeld Baukje
- 1 Barbiepop
- 1 zakje aardbeienveters
- Zilveren garneerpilletjes
- Vruchtenballetjes knispers
Verwarm de oven voor op 150ºC.
Klop de boter in een beslagkom glad en luchtig met een mixer.
Voeg de eieren één voor één toe.
Voeg de melk en de vanillecakemix toe en mix het geheel 4 minuten op de hoogste snelheid.
Schep het beslag in een schaal en strijk de bovenkant glad.
Bak de cake op een rooster in het midden van de oven in 60 minuten goudbruin en gaar.
Controleer met een satéprikker: komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
Laat de cake volledig afkoelen op een rooster.
Maak een gat in het midden van de cake en steek de Barbiepop erin.
Rol 400 g marsepein uit tot een cirkel van ongeveer 50 cm doorsnede.
Maak een inkeping tot het midden en drapeer de marsepein losjes om de cake als een jurk.
Vorm van de rest van de marsepein een bovenstukje voor de jurk en een kroontje.
Druk het kroontje op het hoofd van de pop.
Bereid het glazuur volgens de aanwijzing op het pak.
Maak kleine strikjes van de aardbeienveters en gebruik glazuur om de jurk te versieren met strikjes, garneerpilletjes, en vruchtenballetjes.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies nodig voor dit feestelijke kindertaartje.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.3g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / deegroller