Knapperige zelfgemaakte kaaskroketten

Knapperige zelfgemaakte kaaskroketten

Heerlijke zelfgemaakte kaaskroketten, een klassiek Nederlands borrelhapje.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
koelen2 uur
Totale tijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel, Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 8
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 45 gram boter
  • 45 gram bloem
  • 3 dl melk
  • 150 gram oude kaas geraspt
  • Peper
  • Zout optioneel
  • 1 ei losgeklopt
  • Paneermeel
  • Frituurvet
  • Verse peterselie optioneel

Instructies

  • Smelt de boter en voeg de bloem toe.
  • Voeg al roerend de melk toe en maak een dikke saus.
  • Meng de geraspte kaas door de saus en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Strijk de ragoût uit op een bord en laat koud worden.
  • Vorm met 2 lepels 8 kroketten, wentel door paneermeel en vorm bij op tafel.
  • Haal de kroketten door losgeklopt ei en rol ze nogmaals door paneermeel.
  • Bak de kroketten 3-5 minuten in frituurvet van 180°C.
  • Laat uitlekken in een vergiet en schik op een warme schaal.
  • Garneer met verse peterselie of gefrituurde peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer met mosterd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een biertje.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Camembertkroketten

Camembertkroketten

Heerlijke camembertkroketten, een Frans borrelhapje met een romige kaassmaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel, Verjaardag
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de camembert in kleine stukjes of pureer hem.
  • Meng de eidooiers en bechamelsaus door de camembert.
  • Breng op smaak met zout en peper en laat even koken.
  • Laat de kaasmassa licht afkoelen en vorm er kroketten van.
  • Paneer de kroketten: haal ze eerst door het eiwit en dan door het paneermeel.
  • Frituur de kroketten goudgeel in frituurolie.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een cranberrycompote of een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay, of een mousserende wijn.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Gefrituurde kaasballetjes met kerrie

Gefrituurde kaasballetjes met kerrie

Knapperige gefrituurde kaasballetjes met een heerlijke kerriesmaak, perfect voor een feestje.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd10 minuten
koelen1 uur
Totale tijd1 uur 40 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel, Verjaardag
Servings: 16 stuks
Calories: 75kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 klein blikje maïs 180 gram
  • Cornflakes
  • 1 ei
  • 150 gram oude kaas
  • Olie om te frituren
  • 2 eetlepels ui fijngesneden
  • 2 sneetjes volkorenbrood
  • 1 zakje kerriesaus
  • 1 ½ dl melk

Instructies

  • Maak de kerriesaus met 1 ½ dl melk.
  • Laat de saus afkoelen.
  • Snijd het brood in blokjes.
  • Meng de kerriesaus, brood, ei en kaas tot een mengsel.
  • Voeg de uitjes en maïs toe en meng kort.
  • Laat het mengsel 1 uur (of langer) opstijven in de koelkast.
  • Maal de cornflakes fijn.
  • Rol balletjes van het kaasmengsel en haal ze door de cornflakes.
  • Frituur de balletjes goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer met een dipsaus naar keuze.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een rosé.

Nutrition

Calories: 75kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Gefrituurde Asperges met Parmezaan

Gefrituurde Asperges met Parmezaan

Knapperige gefrituurde groene asperges met een korstje van Parmezaanse kaas. Heerlijk als bijgerecht of borrelhapje.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Groenten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de asperges op gelijke lengte en kook ze 5 minuten beetgaar.
  • Laat de asperges uitlekken en dep ze droog.
  • Verwarm de frituurolie of -vet tot 180°C.
  • Klop bloem, Parmezaan, ei, wijn, peper en zout tot een glad beslag.
  • Haal de asperges door het beslag en frituur ze 2-3 minuten goudbruin.
  • Laat de asperges uitlekken op keukenpapier.
  • Verdeel de asperges over de borden en strooi de peterselie erover.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na het frituren.
  • Lekker met een frisse dip, zoals knoflookmayonaise of citroenmayonaise.
Wijnadvies:
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die goed past bij de gefrituurde asperges.
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Gefrituurde Asperges in Bierbeslag

Gefrituurde Asperges in Bierbeslag

Krokante gefrituurde asperges in een bierbeslag, een verrassend en smaakvol hapje uit de Elzas.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hapjes, Snack, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • Bier beetje
  • Meel
  • Olie om te frituren
  • Suiker
  • Asperges wit, groen of stukjes
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Kook de asperges (vers of uit pot) en laat ze uitlekken en droog ze goed.
  • Maak een beslag van meel, zout, suiker, ei, melk en bier (niet te dun).
  • Verhit de olie goed.
  • Haal een droge asperge door het beslag en frituur tot goudbruin.
  • Herhaal met de overige asperges.
  • Houd de gefrituurde asperges warm.

Notities

Serveertip:
Serveer de gefrituurde asperges als tussendoortje met poedersuiker of als bijgerecht bij gekookte aardappelen.
Wijnadvies:
  • Elzasser Pinot Blanc: Een droge witte wijn die goed past bij de gefrituurde asperges.
  • Elzasser Riesling: Een frisse witte wijn met fruitige tonen die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Carpaccio van ree met wintergroenten en basilicumvinaigrette

Carpaccio van ree met wintergroenten en basilicumvinaigrette

Een prachtig samenspel van kleuren, structuren en smaken van het seizoen: ree carpaccio met wintergroenten en basilicum vinaigrette.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Carpaccio:

  • 400 gram knolselderij truffelaardappel en pompoen
  • 75 gram hazelnoot
  • 200 gram schorseneren
  • 800 gram reefilet
  • 0.9 liter Phase with Natural Butter Flavour
  • 1 bakje bundelzwammen
  • Peper
  • Zout

Opmaak:

  • 1 bakje Oost Indische kers blaadjes
  • 1.5 dl Hellmann's Basil Vinaigrette
  • 0.25 bakje asanga cress

Instructies

Carpaccio:

  • Kruid de reefilet met zout en peper.
  • Verhit de Phase en bak de reefilet rosé.
  • Laat het vlees afkoelen.
  • Snijd de groenten in brunoise en blancheer ze apart in gezouten water.
  • Was de schorseneren en snijd ze in dunne plakjes.
  • Frituur de schorseneren krokant op 160 °C.
  • Snijd de bundelzwammen en bak ze kort in Phase.
  • Kruid met zout en peper.

Opmaak:

  • Snijd de reefilet in dunne plakjes en leg ze op de borden.
  • Verdeel de wintergroenten, bundelzwammen en hazelnoten over de carpaccio.
  • Verdeel de vinaigrette erover.
  • Garneer met cress, Oost Indische kers blaadjes en schorsenerenchips.

Notities

Serveertip:
Serveer de ree carpaccio direct.
Wijnadvies:
  • Pinot Noir: Een lichte rode wijn met aardse tonen die goed past bij het reevlees en de wintergroenten.
  • Beaujolais: Een fruitige rode wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Marokkaanse Honingkoekjes (Chabakia)

Marokkaanse Honingkoekjes (Chabakia)

Zoete, gefrituurde honingkoekjes met amandelen en sesamzaad, perfect voor speciale gelegenheden.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Tractaties
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 1 theelepel gedroogde gist zakje
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel saffraan envelopje
  • 125 gram sesamzaad
  • 2 eetlepels water lauwwarm
  • 2 zakjes amandelen
  • 250 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 700 gram honing
  • Azijn
  • Bakpoeder
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
  • Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan.
  • Zeef de bloem in een kom en meng met amandelmeel, sesamzaad, bakpoeder en kaneel.
  • Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water en week de saffraan erin.
  • Smelt de boter (eventueel in de magnetron).
  • Roer het saffraan-gistmengsel, ei, azijn en zout door de gesmolten boter.
  • Meng het botermengsel door de bloem.
  • Voeg water toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg 10 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg in ballen ter grootte van sinaasappels.
  • Verpak de deegballen in plasticfolie.
  • Rol de deegballen uit tot een lap van 2 mm dik.
  • Snijd repen van 18 cm lang en 2 cm breed.
  • Rol elke reep losjes op en vorm 'wokkels'.
  • Bewaar de wokkels onder plasticfolie.
  • Verhit de olie tot 180 ºC.
  • Verwarm de honing in een pan met kokend water.
  • Frituur de koekjes goudbruin in porties.
  • Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier.
  • Dompel de koekjes in de warme honing.
  • Laat de koekjes uitlekken op een schaal en bestrooi met sesamzaad.

Notities

Serveertip:
Serveer de chabakia als zoete traktatie bij de thee of koffie.
Wijnadvies:
  • Zoete dessertwijn (bijv. Muscat): De zoetheid van de wijn past goed bij de honingkoekjes.
  • Munt thee: Een traditionele Marokkaanse muntthee is een perfecte aanvulling op de chabakia.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Steranijs Appelbeignets

Steranijs Appelbeignets

Luchtige appelbeignets met een verfijnde anijssmaak, een heerlijke traktatie voor de koude dagen.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 30
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 ½ dl melk
  • 250 gram bloem gezeefd
  • 1 eetlepel olie
  • 150 gram fijne suiker
  • 6 Goudrenet appels in dikke schijven
  • Frituurolie
  • Poedersuiker
  • 3 steranijs sterren
  • Zout

Instructies

  • Breng de melk met de steranijs aan de kook op matig vuur.
  • Laat het 15 minuten trekken op laag vuur.
  • Laat de melk afkoelen en zeef het.
  • Klop de bloem, zout, melk, eidooiers en olie tot een glad beslag.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag.
  • Verhit de frituurolie.
  • Wentel de appelschijven door de suiker en haal ze door het beslag.
  • Bak de beignets in 5 minuten goudbruin.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en leg ze op een schaal.
  • Bestrooi ze met poedersuiker.
  • Voedingswaarden (per stuk, schatting):

Notities

Serveertip:
Serveer de appelbeignets warm, eventueel met een bolletje ijs of slagroom.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij de appelbeignets.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g

Chocolade Banaan Beignets

Chocolade Banaan Beignets

Zoete banaanbeignets met een rijke chocoladeglazuur, een heerlijke traktatie voor elk moment.
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Fusion, Internationaal, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 ½ eetlepel slagroom
  • 5 bananen
  • 75 gram pure chocolade fijngehakt
  • Beignetbeslag zie recept appelbeignets

Instructies

  • Pel de bananen, halveer ze en snijd elke helft in de lengte doormidden.
  • Haal de banaan kwarten door het beignetbeslag.
  • Bak ze als appelbeignets goudbruin.
  • Laat de beignets afkoelen.
  • Breng de slagroom aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en roer de chocolade erdoor.
  • Laat de chocolade al roerend smelten.
  • Doop de punten van de beignets in de warme chocoladeglazuur.
  • Laat de chocoladetoppen in de koelkast hard worden.

Notities

Serveertip:
Serveer de beignets als dessert of als zoete snack.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Banyuls, past goed bij de chocolade en banaan.
.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Knapperige Appelbeignets met Kaneelsuiker

Knapperige Appelbeignets met Kaneelsuiker

Deze knapperige appelbeignets met een vleugje kaneelsuiker zijn een heerlijke traktatie voor Oud & Nieuw. Perfect met een laagje poedersuiker!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eetlepels basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneel
  • 5 Goudrenetten
  • 1 ei
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel zout
  • 3 dl pils
  • Frituurolie
  • Poedersuiker

Instructies

  • Meng de basterdsuiker met de kaneel in een diep bord.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen met een appelboor en snijd elke appel in vier plakken.
  • Wentel de appelplakken door het suiker-kaneelmengsel.
  • Klop het ei los in een kommetje.
  • Zeef het bakmeel en zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Voeg het losgeklopte ei toe en schenk al roerend het pils erbij.
  • Roer circa 5 minuten tot een glad beslag ontstaat.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Verhit de frituurolie in een frituurpan tot 175°C.
  • Haal de appelplakken met een vork door het beslag en laat ze in de hete olie glijden.
  • Frituur de appelbeignets in porties van vier gedurende 4 minuten goudbruin, keer ze halverwege.
  • Haal de appelbeignets uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Leg ze op een schaal en bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:

Serveer warm met een extra laagje poedersuiker en een bolletje vanille-ijs.

Wijnadvies:

Een glas mousserende Cava Brut of een lichtzoete Duitse Riesling past perfect bij deze appelbeignets.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g