Klassieke Spaghettisaus met Groenten en Gehakt

Klassieke Spaghettisaus met Groenten en Gehakt

Deze klassieke spaghettisaus, rijk gevuld met groenten en mals gehakt, is een ware traktatie voor het hele gezin. Perfect om van te genieten op een gezellige avond met z'n allen!
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Italië
Dieët: Notenvrij
Servings: 8 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg gemengd gehakt
  • 1 kg champignons in schijfjes
  • 3 rode paprika's in reepjes
  • 3 à 4 courgettes in blokjes
  • 4 blokjes runderbouillon
  • 5 uien fijngehakt
  • 8 wortels in plakjes
  • 2 doosjes tomatenpuree
  • 2 l gepelde tomaten

Instructies

  • Stoof de uien in een grote kookpan tot ze glazig zijn.
  • Bak het gehakt in een andere pan, terwijl je het voortdurend plett met een vork om klontjes te voorkomen.
  • Voeg het gebakken gehakt bij de uien in de kookpan.
  • Voeg de gepelde tomaten, wortels, courgettes, rode paprika's en runderbouillonblokjes toe.
  • Breng alles aan de kook en laat sudderen tot de wortels gaar zijn.
  • Voeg de champignons toe en laat nog 10 minuten meekoken.
  • Serveer de saus met je favoriete pasta.

Notities

Wijnadvies:
Deze rijke saus gaat perfect samen met een volle rode wijn zoals een Chianti of een Merlot.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 35g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 10g

Frisse Spaghettini met Asperges en Citroenrucola

Frisse Spaghettini met Asperges en Citroenrucola

Geniet van een lichte en verfrissende pastaschotel met spaghettini, asperges en een heerlijke citroenrucola-mix. Dit gerecht is perfect voor een snelle, gezonde maaltijd vol smaak en kleur.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl extra vergine olijfolie
  • 16 dunne asperges in stukjes van 5 cm
  • 380 g spaghettini
  • 120 g rucola gescheurd
  • 2 verse pepertjes fijngehakt
  • 2 tl geraspte citroenschil
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 el citroensap

Instructies

  • Voeg 1 eetlepel olijfolie en een snufje zout toe en blancheer de asperges 3-4 minuten.
  • Haal de asperges met een schuimspaan uit het water en houd ze onder koud stromend water.
  • Laat de asperges uitlekken en doe ze in een kom.
  • Breng het water weer aan de kook en voeg de spaghettini toe.
  • Kook de pasta al dente, laat hem uitlekken en doe hem terug in de pan.
  • Meng in de kom de rucola, verse peper, citroenschil, knoflook en 70 g Parmezaanse kaas door de asperges.
  • Voeg dit mengsel toe aan de pasta, sprenkel het citroensap en de rest van de olijfolie erover.
  • Bestrooi met wat zout en versgemalen zwarte peper.
  • Roer goed zodat het mengsel gelijkmatig wordt verdeeld over de pasta.
  • Verdeel de pasta over 4 borden en bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas.
  • Serveer direct.

Notities

U kunt ook een andere pasta nemen zoals tagliatelle, macaroni of fusilli.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 54g | Protein: 16g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Romige Penne met Broccoli, Garnalen en Rivierkreeftjes

Romige Penne met Broccoli, Garnalen en Rivierkreeftjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote kookpan
  • Wok of grote koekenpan
  • Lepel of spatel

Ingrediënten

  • 240 gram penne
  • 400 gram broccoli in roosjes
  • 300 gram wokgarnalen
  • 200 gram rivierkreeftjes
  • Zout naar smaak
  • Italiaanse kruiden naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 klein bekertje 200 ml crème fraîche

Instructies

Penne Koken:

  • Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim water met een snufje zout tot deze al dente is.
  • Giet af en zet apart.

Broccoli Wokken:

  • Verhit een beetje olie in een wok of grote koekenpan en wok de broccoli roosjes tot ze beetgaar zijn (ongeveer 5-7 minuten).

Samenvoegen:

  • Voeg de gekookte penne toe aan de pan met broccoli en roer goed door elkaar.
  • Voeg de crème fraîche toe en verwarm het geheel op een laag vuur totdat alles goed gemengd en warm is.

Garnalen en Rivierkreeftjes Toevoegen:

  • Voeg de wokgarnalen en rivierkreeftjes toe aan de pan.
  • Roer voorzichtig zodat de zeevruchten gelijkmatig verdeeld worden en warm zijn.

Kruiden:

  • Breng op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden naar wens.

Serveren:

  • Serveer direct en geniet van een heerlijke, romige pasta met zeevruchten.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Kumara-Mosselsoep met Zoete Aardappel en Selderij

Kumara-Mosselsoep met Zoete Aardappel en Selderij

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Maaltijdsoep, Soep, Zeevruchten
Land van herkomst: Nieuw Zeeland
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote kookpan
  • scherp mes
  • Oven voor afbakbroodjes

Ingrediënten

  • 400 gram mosselen 100 gram per persoon
  • 3 grote zoete aardappelen kumara, geschild en in blokjes gesneden
  • 1,5 liter water
  • 2 bouillonblokjes vegetarisch of vis
  • Selderijblad naar smaak fijngehakt
  • 2 eetlepels maizena
  • 4 afbakbroodjes 1 per persoon

Instructies

Bouillon Voorbereiden:

  • Breng 1,5 liter water aan de kook en los de bouillonblokjes erin op.

Zoete Aardappelen Toevoegen:

  • Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes.
  • Voeg de blokjes zoete aardappel toe aan de bouillon en laat ze koken tot ze gaar zijn (ongeveer 15-20 minuten).

Selderij en Maizena:

  • Hak het selderijblad fijn.
  • Meng de maizena met een beetje koud water tot een glad papje en voeg dit toe aan de kokende bouillon om de soep te binden.

Mosselen Toevoegen:

  • Voeg de mosselen toe aan de soep en laat deze nog enkele minuten meekoken tot de mosselen opengaan.
  • Gooi mosselen die niet opengaan weg.

Afbakbroodjes:

  • Bak de afbakbroodjes volgens de instructies op de verpakking.

Serveren:

  • Schep de soep in kommen en garneer met het fijngehakte selderijblad.
  • Serveer de soep met de afbakbroodjes.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 10g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Romige Spaghetti met Garnalen en Asperges

Romige Spaghetti met Garnalen en Asperges

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Asperges, Hoofdgerechten, Pasta, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote kookpan
  • Wok of grote koekenpan
  • Grote platte schaal

Ingrediënten

  • 280 gram droge spaghetti 70 gram per persoon
  • 150 gram groene dunne asperges
  • 1 potje witte asperges
  • 200 gram broccoli roosjes
  • 400 gram knoflookgarnalen 100 gram per persoon
  • 150 gram Boursin light

Instructies

Spaghetti Koken:

  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim water met een snufje zout tot deze al dente is.
  • Giet de spaghetti af en roer de Boursin light erdoorheen terwijl de pasta nog warm is.

Groenten Voorbereiden:

  • Snijd de groene asperges in stukjes en wok deze samen met de broccoli roosjes tot ze beetgaar zijn.
  • Giet de witte asperges af en verwarm deze kort in een aparte pan of magnetron.

Garnalen Wokken:

  • Wok de knoflookgarnalen in een beetje olie tot ze roze en gaar zijn.

Serveren:

  • Verdeel de spaghetti over een grote platte schaal.
  • Verspreid de gewokte groene asperges, broccoli roosjes en opgewarmde witte asperges gelijkmatig over de spaghetti.
  • Garneer met de knoflookgarnalen bovenop de groenten.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Zuurkoolstamppot met Chorizo en Geitenkaas

Zuurkoolstamppot met Chorizo en Geitenkaas

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Aardappelschiller
  • Grote kookpan
  • Pureestamper of -pers
  • mes

Ingrediënten

  • 1 pakje kruidenzuurkool ongeveer 500 gram
  • 800 gram aardappels
  • 150 gram chorizo
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 80 gram groene olijven
  • Boter voor het pureren van de aardappels
  • Melk voor het pureren van de aardappels

Instructies

Aardappels Koken:

  • Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken.
  • Kook de aardappels in een grote pan met water en een beetje zout tot ze zacht zijn (ongeveer 20 minuten).
  • Giet de aardappels af en pureer ze met wat boter en melk tot een smeuïge puree.

Zuurkool Voorbereiden:

  • Laat de kruidenzuurkool goed uitlekken.
  • Roer de uitgelekte zuurkool door de aardappelpuree en verwarm het geheel goed door op een laag vuur.

Vulling Voorbereiden:

  • Snijd de chorizo, zachte geitenkaas en groene olijven in kleine blokjes.

Samenvoegen:

  • Voeg de blokjes chorizo, geitenkaas en olijven toe aan de zuurkool-aardappelpuree.
  • Roer alles goed door en zorg dat het geheel goed verwarmd is.

Serveren:

  • Zorg voor warme borden en verdeel de stamppot over de borden.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Gnocchi met Spruitjes en Spekjes in Romige Kaassaus

Gnocchi met Spruitjes en Spekjes in Romige Kaassaus

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Fusion, Italië, Nederland
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui in kleine stukjes gesneden
  • 300 gram spekjes
  • 500 gram spruitjes schoongemaakt
  • 1 bak gnocchi 500 gram
  • Geraspte kaas naar smaak ongeveer 100 gram
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 eieren

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Snijd de ui in kleine stukjes en maak de spruitjes schoon.

Bakken:

  • Bak de spekjes in een koekenpan op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn.
  • Voeg de ui toe aan de spekjes en bak tot de ui glazig is.

Spruitjes Koken:

  • Kook de spruitjes 3 minuten in een grote pan met water.
  • Giet af en zet apart.

Gnocchi Wokken:

  • Verhit een wokpan en bak de gnocchi kort tot ze lichtbruin zijn.

Ovenschaal Voorbereiden:

  • Doe de gebakken spekjes en ui, de spruitjes en de gnocchi in een ovenschaal en meng goed door elkaar.

Saus Bereiden:

  • Klop in een mengkom de eieren los en meng met de crème fraîche en geraspte kaas tot een romige saus.

Samenstellen en Bakken:

  • Giet de saus over het mengsel in de ovenschaal en zorg dat alles gelijkmatig bedekt is.
  • Zet de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak ongeveer 20-25 minuten tot de bovenkant goudbruin is en de saus goed is gestold.

Serveren:

  • Haal de ovenschaal uit de oven en laat kort afkoelen voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Zuurkool op een Nieuwe Manier met Macaroni en Worst

Zuurkool op een Nieuwe Manier met Macaroni en Worst

Bereidingstijd43 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram wijnzuurkool
  • 300 gram macaroni
  • 4 speklapjes
  • 1 pot scherpe tomatensaus ongeveer 400 ml
  • 500 gram verse worst

Instructies

Voorbereiding:

  • Snijd de speklapjes in stukjes.

Zuurkool Koken:

  • Plaats de zuurkool in een grote kookpan en voeg de stukjes speklapjes toe.
  • Kook de zuurkool en speklapjes samen volgens de aanwijzingen op de verpakking van de zuurkool (ongeveer 20-30 minuten).

Macaroni Koken:

  • Breng ondertussen een andere grote pan met water aan de kook en kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet af en zet apart.
  • Worst Aanbraden:
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en braad de verse worst aan tot ze rondom bruin en gaar is (ongeveer 15-20 minuten).

Tomatensaus Bereiden:

  • Verwarm de scherpe tomatensaus in een kleine pan tot deze goed heet is.

Samenstellen van het Gerecht:

  • Verdeel de macaroni over de borden.
  • Schep de zuurkool en speklapjes over de macaroni.
  • Voeg een beetje scherpe tomatensaus toe over de zuurkool.
  • Leg een stuk gebraden worst bovenop.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Blanc.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 35g | Vet: 40g | Zout: 3g | Sugar: 8g

Heerlijke Chinese Kippensoep met Shiitakes en Peultjes

Heerlijke Chinese Kippensoep met Shiitakes en Peultjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kip, Soep
Land van herkomst: China
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ rode peper in dunne schijfjes (met of zonder zaadjes)
  • 1 winterpeen in lucifer dunne reepjes gesneden
  • 1 cm verse gember geschild en geraspt
  • 1 kipfilet
  • 6 eetlepels sherry
  • 50 gram shiitakes in plakjes gesneden
  • 50 gram peultjes schoongemaakt en gehalveerd
  • 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 liter water

Instructies

Voorbereiding:

  • Snijd de rode peper in hele dunne schijfjes.
  • Snijd de winterpeen in lucifer dunne reepjes.
  • Schil en rasp de gember.
  • Snijd de shiitakes in plakjes en de peultjes in helften.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.

Bouillon Koken:

  • Leg de kipfilet samen met de reepjes winterpeen, rode peper en geraspte gember in een grote kookpan.
  • Voeg 1 liter water en de sherry toe en breng aan de kook.

Kipfilet Snijden:

  • Laat de kipfilet koken tot deze gaar is (ongeveer 10 minuten).
  • Haal de gare kipfilet uit de bouillon, snijd deze doormidden en vervolgens in dunne plakjes.
  • Doe de plakjes kipfilet terug in de bouillon.

Groenten Toevoegen:

  • Voeg de shiitakes en peultjes toe aan de bouillon en laat nog een paar minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.

Afwerking:

  • Voeg de ringetjes bosui toe aan de soep.
  • Breng de bouillon op smaak met de sojasaus.

Serveren:

  • Schep de soep in kommen en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Riesling of een droge rosé.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 3g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Romige Artisjokkensoep met Bieslook

Romige Artisjokkensoep met Bieslook

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram artisjokken uit blik uitgelekt
  • 1 liter groentebouillon
  • 3 tenen knoflook geraspt
  • 1 ui gesnipperd
  • Vers gehakte bieslook voor garnering
  • 125 ml room
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

Bouillon Koken:

  • Breng de groentebouillon aan de kook in een grote kookpan.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en laat deze zachtjes koken tot de ui glazig is.

Artisjokken en Knoflook Toevoegen:

  • Voeg de geraspte knoflook en uitgelekte artisjokken toe aan de bouillon.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Pureren:

  • Gebruik een staafmixer om de soep te pureren tot een gladde massa.

Room Toevoegen:

  • Voeg de room toe aan de soep en roer goed door.
  • Laat de soep goed doorwarmen, maar niet koken.

Serveren:

  • Schep de soep in voorverwarmde borden.
  • Garneer elke kom soep met een lepeltje vers gehakte bieslook.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g