Romige Koolrabisoep met Aardappel

Romige Koolrabisoep met Aardappel

Een romige en smaakvolle koolrabisoep met aardappel, op smaak gebracht met crème fraîche en nootmuskaat.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 1 kruidenbuiltje
  • 1 liter bouillon
  • 250 gram aardappelen
  • 50 gram boter
  • 500 gram koolrabi
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil de koolrabi en snijd in plakjes.
  • Smelt de boter in de pan en fruit de koolrabiplakjes tot ze zacht zijn.
  • Schil de aardappelen en snijd in plakjes.
  • Voeg de aardappelen, bouillon en kruidenbuiltje toe aan de koolrabi.
  • Laat 25 minuten sudderen.
  • Verwijder het kruidenbuiltje.
  • Pureer de soep met een keukenmachine.
  • Breng op smaak met crème fraîche, zout, peper en nootmuskaat.

Optioneel:

  • Voor koolrabipuree, giet het vocht af door een zeef voor het pureren.

Notities

Serveertip:
Serveer met uitgebakken spekjes en croûtons.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Lychee-Mango Dessert met Vijgen en Kiwi

Lychee-Mango Dessert met Vijgen en Kiwi

Een exotisch dessert met lychee-mousse, mangosaus en verse vijgen en kiwi. Perfect voor een zomers diner.
Bereidingstijd30 minuten
opstijven2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram lychees vers of uit blik
  • 1 doosje vijgen
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 eetlepel safarilikeur
  • 2 verse mango's of 1 blikje mango's
  • 2 kiwi's
  • 5 blaadjes gelatine
  • 1 dl suikerstroop 60 gram suiker in 0,4 dl kokend water

Instructies

  • Pureer de lychees, druk de puree door een zeef en roer er 1 dl crème fraîche door.
  • Week de gelatine 3 minuten in koud water, knijp uit en los op in aanhangend water (verwarmen, niet koken).
  • Roer de gelatine door het lycheemengsel, vul vormpjes en laat opstijven in de koelkast.
  • Maak de suikerstroop.
  • Pureer de mango's en roer er de afgekoelde suikerstroop, likeur en 1 dl crème fraîche door.
  • Stort de lycheemousse op borden en giet de mangosaus eromheen.
  • Garneer met vijgen en kiwi.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na het garneren.
  • Garneer eventueel met extra fruit of muntblaadjes.
Wijnadvies:
  • Moscato d'Asti: Een zoete, licht mousserende wijn die goed past bij het fruitdessert.
  • Gewürztraminer: Een aromatische witte wijn met tonen van lychee en mango.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g

Artisjokken met Romige Dip

Artisjokken met Romige Dip

Gekookte artisjokken met een heerlijke romige dip van mayonaise, room en kruiden. Een smaakvol bijgerecht of voorgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 artisjokken
  • ½ citroen
  • Voor de saus:
  • 1 dl mayonaise
  • 1 dl room
  • 1 teentje knoflook
  • Zout
  • Peper
  • 2 eetlepels sherry
  • 1 theelepel mosterd
  • Wat peterselie

Instructies

  • Breek de steel van de artisjokken, verwijder de buitenste bladeren, snijd 1/3 van de bovenkant af en knip de bladpuntjes bij.
  • Besmeer de snijvlakken met citroen.
  • Doe de artisjokken met ruim kokend water met zout en de rest van de citroen in een pan en kook ze ± 30 minuten.
  • Vermeng alle ingrediënten voor de saus met een keukenmachine tot een gladde dip.
  • Serveer de artisjokken met de romige dip.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de artisjokken warm of op kamertemperatuur.
  • Dip de blaadjes van de artisjok in de saus en schraap het vruchtvlees eraf met je tanden.
  • Het hart van de artisjok is ook eetbaar en heerlijk met de dip.
Wijnadvies:
  • Verdicchio: Een Italiaanse witte wijn met een licht bittere smaak die goed past bij de artisjokken.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Aspergetimbaaltjes met Aspergesaus

Aspergetimbaaltjes met Aspergesaus

Verfijnde aspergetimbaaltjes met een romige aspergesaus. Een elegant lentegerecht voor speciale gelegenheden.
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Saus, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 10
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Timbaaltjes:

  • 350 gram aspergepuree
  • 4 eidooiers
  • 4 eieren
  • 50 asperges
  • ¾ liter slagroom
  • Peper
  • Zout

Saus:

Instructies

Timbaaltjes:

  • Schil de asperges en snijd de punten (8 cm) eraf.
  • Trek bouillon van de schillen en kook de stengels gaar.
  • Pureer de stengels en wrijf door een zeef (350 gram puree).
  • Meng de puree met slagroom, eieren en eidooiers.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vul beboterde timbaalvormpjes.
  • Dek af met folie en zet in een braadslee met water.
  • Bak 45 minuten op 150 °C.
  • Kook de aspergepunten in het kookvocht gaar.

Saus:

  • Kook visfumet, wijn, Noilly Prat en kruiden in tot een beetje over is.
  • Zeef de saus in een schone pan.
  • Voeg slagroom en aspergepuree toe en kook in tot sausdikte.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Klop koude boter door de saus.

Serveren:

  • Stort de timbaaltjes op borden.
  • Giet saus over de timbaaltjes.
  • Garneer met aspergepunten en kervel.

Notities

Serveertip:
Serveer de aspergetimbaaltjes direct.
Wijnadvies:
  • Pouilly-Fumé: Een Franse witte wijn met minerale tonen die goed past bij de asperges en visfumet.
  • Sancerre: Een droge witte wijn met kruidige tonen die de smaken van de aspergesaus versterkt.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Asperges met Sardine Mayonaise

Asperges met Sardine Mayonaise

Asperges met een Italiaans tintje: romige sardine mayonaise en kleurrijke garnituren. Een feestelijk lentegerecht.
Bereidingstijd32 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 6
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 dl koksroom
  • 1 ei hardgekookt
  • 1 ei eidooier
  • 1 knoflook
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 ½ dl maïsolie
  • 18 gekookte groene asperges
  • 18 gekookte witte asperges
  • 2 eetlepels bieslook versgehakt
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 eetlepels peterselie versgehakt
  • 2 eetlepels tomaat blokjes
  • 2 ½ eetlepels citroensap
  • 2 sardines uit blik, zonder vel of graten
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak mayonaise van de eidooier en olie (zorg dat beide ingrediënten dezelfde temperatuur hebben).
  • Klop druppelsgewijs olie door de eidooier en voeg mosterd, citroensap, knoflook, peper en zout toe.
  • Pureer de sardines in een keukenmachine.
  • Voeg de mayonaise toe en maak de saus zacht met room.
  • Leg om en om 3 groene en 3 witte asperges op de borden en schep de saus erop.
  • Prak het hardgekookte ei fijn.
  • Garneer met tomaatblokjes, bieslook, peterselie, kappertjes en ei.

Notities

Serveertip:
Serveer de asperges direct.
Wijnadvies:
  • Vermentino: Een Italiaanse witte wijn met kruidige en citrus tonen die goed past bij de asperges en sardine mayonaise.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de delicate smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Ski Vlaai met Kersen en Merengue

Ski Vlaai met Kersen en Merengue

Heerlijke ski vlaai met kersen, merengue en mascarpone slagroom. Een feestelijke taart voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 1 taart
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Bodem:

  • 1 ei
  • 15 gram verse gist of 8 gram droge gist
  • 25 gram basterdsuiker
  • 250 gram bloem
  • 3 gram zout
  • 50 ml melk
  • 75 gram boter

Merengue staafjes:

  • 100 gram eiwit 3-4 eieren
  • 100 gram poedersuiker
  • 100 gram suiker

Topping:

  • 150 gram mascarpone
  • 500 ml slagroom
  • 70 gram poedersuiker

Vulling:

  • 1 grote pot kersen
  • 3 koffielepels aardappelzetmeel 24 gram
  • 50 gram suiker

Instructies

Merengue staafjes:

  • Klop het eiwit stijf en voeg geleidelijk de suiker toe.
  • Voeg de poedersuiker toe en klop verder.
  • Spuit lange staven op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de merengue 1,5 uur op 80°C (hetelucht) met de ovendeur op een kier.

Deeg voor de bodem:

  • Meng alle ingrediënten (behalve zout) in een keukenmachine en kneed 5 minuten.
  • Voeg zout toe en kneed nog 25 minuten.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats.
  • Rol het deeg uit en leg in een ingevette vlaaivorm.
  • Prik gaatjes in de bodem en rol de randen af.
  • Bedek de bodem met bakpapier en bakparels en bak 20 minuten op 200°C.
  • Verwijder het bakpapier en laat de bodem afkoelen.

Kersenvulling:

  • Doe de kersen met het sap in een steelpan.
  • Meng aardappelzetmeel met een beetje kersensap tot een papje.
  • Voeg suiker toe aan de kersen en breng aan de kook.
  • Voeg het papje toe en roer tot de kersen ingedikt zijn.
  • Schenk de kersen in de vlaaibodem en laat afkoelen in de koelkast.

Topping en afwerking:

  • Breek de merengue staven in stukjes.
  • Klop slagroom, mascarpone en poedersuiker stijf.
  • Bedek de vlaai met een laag slagroom.
  • Strooi de merengue staafjes over de vlaai.

Notities

Serveertip:
Serveer de ski vlaai gekoeld.
Wijnadvies:
  • Moscato d'Asti: Een lichtzoete, sprankelende wijn die goed past bij de zoete smaken van de vlaai.
  • Fruitige witte wijn (bijv. Riesling): De fruitige tonen van de wijn complementeren de kersen en merengue.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g

Broccoli Feta Burgers

Broccoli Feta Burgers

Heerlijke broccoli feta burgers vol groenten. Makkelijk te eten en vol smaak.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Groenten, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 0.5 rode ui
  • 1 ei
  • 1 halve broccoli
  • 1 handje Parmezaan
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram bloem
  • 100 gram fetablokjes
  • 2 handen veldsla
  • 2 handen munt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 3 harde broodjes
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 3 eetlepels Hellmann's Real
  • Olijfolie
  • Peper & zout

Instructies

  • Snijd de broccoliroosjes en maal fijn in een keukenmachine.
  • Snijd de knoflook en ui grof.
  • Voeg knoflook, ui, ei, feta, Parmezaan, bloem en 1 hand munt toe aan de broccoli.
  • Maal kort tot een egale substantie.
  • Verwarm olie in een koekenpan.
  • Strooi bloem op het aanrecht.
  • Vorm burgers van het mengsel.
  • Bak de burgers op middelhoog vuur in ca.
  • 8 minuten goudbruin.
  • Snijd 2 handen munt fijn.
  • Meng yoghurt met Hellmann's en voeg munt toe.
  • Voeg citroensap toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de broodjes open en beleg met sla.
  • Leg een burger op de sla en maak af met de dressing.

Notities

Serveertip:
Serveer de burgers direct.
 

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Citroengras Kipspiesjes

Citroengras Kipspiesjes

Aromatische kipspiesjes met citroengras, een lust voor het oog en een smaaksensatie.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hapjes, Kip, Roerbakken / Wokken, Snack
Land van herkomst: Thailand
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 bosui fijngehakt
  • 1 rode peper zonder zaadjes, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • 250 gram kip
  • 6 eetlepels sereh citroengras
  • Olie

Instructies

  • Maal de kipblokjes met knoflook, rode peper, bosui, vissaus en paneermeel tot een egaal mengsel in een keukenmachine.
  • Verdeel het kipgehakt in 6 gelijke porties.
  • Verwijder de buitenste harde bladeren van de sereh stengels.
  • Kneed een portie gehakt om het dikke gedeelte van elke stengel sereh tot een worstje van ca.
  • 6 cm.
  • Bestrijk het gehakt met olie.
  • Rooster de spiesjes in 7-8 minuten in een hete grillpan of onder de ovengrill rondom bruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer de kipspiesjes met een dipsaus naar keuze.
Wijnadvies:
  • Gewürztraminer: Een aromatische witte wijn die goed past bij de kruidige smaken van de spiesjes.
  • Riesling: Een lichtzoete witte wijn die de pittigheid van de rode peper in balans brengt.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Marokkaanse Honingkoekjes (Chabakia)

Marokkaanse Honingkoekjes (Chabakia)

Zoete, gefrituurde honingkoekjes met amandelen en sesamzaad, perfect voor speciale gelegenheden.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Tractaties
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 1 theelepel gedroogde gist zakje
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel saffraan envelopje
  • 125 gram sesamzaad
  • 2 eetlepels water lauwwarm
  • 2 zakjes amandelen
  • 250 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 700 gram honing
  • Azijn
  • Bakpoeder
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
  • Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan.
  • Zeef de bloem in een kom en meng met amandelmeel, sesamzaad, bakpoeder en kaneel.
  • Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water en week de saffraan erin.
  • Smelt de boter (eventueel in de magnetron).
  • Roer het saffraan-gistmengsel, ei, azijn en zout door de gesmolten boter.
  • Meng het botermengsel door de bloem.
  • Voeg water toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg 10 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg in ballen ter grootte van sinaasappels.
  • Verpak de deegballen in plasticfolie.
  • Rol de deegballen uit tot een lap van 2 mm dik.
  • Snijd repen van 18 cm lang en 2 cm breed.
  • Rol elke reep losjes op en vorm 'wokkels'.
  • Bewaar de wokkels onder plasticfolie.
  • Verhit de olie tot 180 ºC.
  • Verwarm de honing in een pan met kokend water.
  • Frituur de koekjes goudbruin in porties.
  • Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier.
  • Dompel de koekjes in de warme honing.
  • Laat de koekjes uitlekken op een schaal en bestrooi met sesamzaad.

Notities

Serveertip:
Serveer de chabakia als zoete traktatie bij de thee of koffie.
Wijnadvies:
  • Zoete dessertwijn (bijv. Muscat): De zoetheid van de wijn past goed bij de honingkoekjes.
  • Munt thee: Een traditionele Marokkaanse muntthee is een perfecte aanvulling op de chabakia.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Tuinerwtjesdip met munt en geitenkaas

Tuinerwtjesdip met munt en geitenkaas

Een frisse en romige tuinerwtjesdip met munt en geitenkaas, perfect als borrelhapje of lichte snack.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dip, Groenten, Hapjes, Kaas, Saus
Land van herkomst: Frankrijk, Fusion, Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 stuks
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak Italiaanse crackers
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 theelepel azijn
  • 200 gram tuinerwtjes diepvries
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels munt fijngehakt
  • 75 gram zachte Franse geitenkaas bijv. Chèvre de Bellay (verkruimeld)
  • 1 rode ui gesnipperd

Instructies

  • Verhit olijfolie in een steelpan en fruit de ui 2-3 minuten zachtjes.
  • Voeg tuinerwtjes, knoflook en 2-3 eetlepels water toe.
  • Stoom de tuinerwtjes afgedekt 8-10 minuten zachtjes.
  • Meng het erwtjesmengsel met munt in de keukenmachine tot een grove puree.
  • Doe de tuinerwtjespuree in een schaaltje en schep de geitenkaas erdoor.
  • Breng op smaak met azijn, zout en peper.
  • Zet het schaaltje met tuinerwtjesdip op een schaal en leg de crackers eromheen.

Notities

Serveertip:
Serveer de dip met Italiaanse crackers, stokbrood of groentesticks.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 3g