Salade met spekjes en amandelen

Salade met spekjes en amandelen

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Noten, Salade, Varkensvlees
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • slaschaal, inhoud 3 liter

Ingrediënten

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 150 g ontbijtspek plakjes,
  • 2 zakjes amandelen á 65 g, Baukje,
  • 1 eetlepel Italiaanse keukenkruiden
  • 1 blikje mandarijnpartjes netto 312 g,
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels mosterd
  • zout
  • peper
  • 3 zakjes gemengde sla á 200 g,

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • In koekenpan 1 eetlepel olie verhitten.
  • Ontbijtspek in 3 minuten knapperig bakken.
  • Uit pan nemen en op keukenpapier laten afkoelen.
  • Amandelen aan bakvet toevoegen en al omscheppend in 3 min lichtbruin bakken.
  • Italiaanse kruiden toevoegen en al omscheppend 1 minuut meebakken, zodat alle amandelen bedekt zijn met kruiden.
  • Laten afkoelen.
  • In zeef mandarijntjes laten uitlekken, hierbij 2 eetlepels sap opvangen.
  • In kom mandarijnsap, citroensap, mosterd, zout en peper tot dressing roeren.
  • Rest van olie erdoor kloppen.

BEREIDEN:

  • In slaschaal sla, amandelen, spekjes, mandarijntjes en dressing door elkaar mengen

Salade met ei en chorizo

Salade met ei en chorizo

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Ei, Lunch, Salade, Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 4 kwarteleitjes
  • 2 eieren
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 worteltjes
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 3 eetlepels Biogarde roer
  • 2 theelepels tacokruiden AH,
  • ½ dl abrlkozen-sinaasappeldrank Dubbeldrank,
  • zout peper,
  • 100 g chorizoworst stukje,
  • 1 zakje gemengde friséesla 200 g,

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • In pan met ruim kokend water kwarteleitjes en eieren aan de kook brengen en 3 minuten laten koken.
  • Kwarteleitjes met eetlepel uit kokend water scheppen, onder koud stromend water afspoelen en laten afkoelen.
  • Eieren in nog 7 minuten hard koken.
  • Eieren onder koud stromend water afspoelen en laten afkoelen.
  • Intussen bleekselderij schoonmaken, wassen en in plakjes snijden.
  • Worteltjes schoonmaken, wassen en in plakjes snijden.
  • In schaal mayonaise met Biogarde, tacokruiden en sinaasappel-abrikozendrank tot sausje roeren.
  • Bleekselderij en wortel door sausje scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Tot gebruik salade afgedekt in koelkast zetten.

BEREIDEN:

  • Chorizo in kleine blokjes snijden.
  • In droge koekenpan chorizoblokjes al omscheppend in 5 minuten zachtjes bruin en knapperig bakken.
  • Op keukenpapier laten uitlekken.
  • Intussen eieren pellen en in stukjes snijden.
  • Kwarteleitjes pellen en halveren.
  • Friséesla over vier borden verdelen.
  • Stukjes ei door salade scheppen.
  • Eiersalade over friséesla verdelen.
  • Halve kwarteleitjes erop leggen.
  • Chorizoblokjes erover strooien.

Notities

Serveren met stokbrood.

Roodbaarsfilet met aubergine

Roodbaarsfilet met aubergine

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • ovenschaal 20 x 30 cm,
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 8 aardappels á 80 g, vastkokend, bijv. Lady Christl,
  • 1 aubergine
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 9 eetlepels olijfolie
  • 4 tomaten
  • 1 takje tijm zakje á 15 g,
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel rode-wijnazijn,
  • zout
  • peper
  • 1 potje groene pesto 135 g, Grand'ltalia,
  • 4 roodbaarsfilets á 140 g,

Instructies

  • Aardappels onder koud water goed schoonboenen.
  • Aardappels in pan met weinig water in 15 minuten beetgaar koken.
  • Intussen aubergine schillen en in plakken van 1/2 cm dikte snijden.
  • Plakken in blokjes van 1/2 cm snijden.
  • Ui pellen en fijnsnipperen.
  • Knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • In pan 6 eetlepels olie verhitten.
  • Ui en knoflook 4 minuten zachtjes fruiten.
  • Intussen in pan ruim water aan de kook brengen.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Aubergineblokjes toevoegen aan ui en afgedekt op laag vuur in 8 minuten laten garen, regelmatig omscheppen.
  • Intussen tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water en ontvellen.
  • Tomaten elk in 8 stukken snijden.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen en fijnhakken.
  • Tomaten aan aubergine toevoegen en goed doorroeren.
  • Tijm, suiker en azijn toevoegen en 3 minuten zachtjes laten koken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Aardappels elk in 5 plakken snijden en in ovenschaal leggen.
  • Pesto losroeren met 2 eetlepels olie en aardappels ermee bestrijken.
  • Schaal 8 minuten in midden van oven zetten.
  • Intussen vis droogdeppen met keukenpapier.
  • In koekenpan met anti-aanbaklaag rest van olie verhitten.
  • Vis in 4 minuten krokant en gaar bakken, halverwege keren.
  • Compote van aubergine over vier borden verdelen.
  • Vis erop leggen.
  • Aardappels ernaast scheppen.

Risotto met zongedroogde tomaat

Risotto met zongedroogde tomaat

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Rijst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels olie
  • 150 g snelkookrijst
  • 1 mespunt saffraanpoeder of kurkuma
  • 1 theelepel kruidenbouillonpoeder
  • 2 zongedroogde tomaten op olie potje, Peloponese,
  • 20 sprietjes bieslook
  • 3 eetlepels slagroom
  • zout

Instructies

  • Sjalotje pellen en snipperen.
  • In pan olie verhitten.
  • Sjalot 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Rijst toevoegen en al omscheppend 2 minuten bakken tot alle korrels glanzen. Saffraanpoeder (of kurkuma), bouillonpoeder en 300 ml water toevoegen.
  • Rijst -onafgedekt op halfhoog vuur in 8 minuten gaar en smeuïg laten worden. Regelmatig roeren en scheut water toevoegen als rijst droog wordt.
  • Rijst van vuur afgedekt nog 15 minuten laten nagaren.
  • Intussen zongedroogde tomaten droogdeppen met keukenpapier en kleinsnijden. Bieslook in kopje fijnknippen.
  • Stukjes tomaat, bieslook en room door rijst roeren.
  • Op smaak brengen met zout.

Reebiefstuk met madeirasaus

Reebiefstuk met madeirasaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Saus, Wild
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • 2 theedoeken schone zonder wasmiddelenluchtjes,)

Ingrediënten

  • dl wildfond pot á 380 ml, AH,
  • 1 eetlepel Madeira keukenflesje,
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • 2 dl gevogeltefond á 380 ml, AH,
  • 3 eetlepels slagroom
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel witte peperkorrels
  • 100 g boter of margarine
  • zout
  • 4 reebiefstukjes á 125 g,
  • peper versgemalen
  • 100 gr shii-takes
  • 250 r groene kool panklare
  • 2 theelepels roze peperbessen potje, Royal Mail,

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • In pan wildfond met Madeira en kruiden aan de kook brengen.
  • In andere pan gevogeltefond met slagroom, 1 eetlepel citroensap en peperkorrels aan de kook brengen.
  • Beide mengsels in 5 á 6 minuten op hoog vuur tot 1 1/2 dl laten inkoken.
  • In twee zeven elk natgemaakte theedoek leggen.
  • Madeiramengsel en roommengsel elk afzonderlijk boven twee andere pannen zeven.
  • Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • 50 g Boter in blokjes snijden en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

BEREIDEN:

  • Vijf borden voorverwarmen.
  • In grote pan ruim water met zout en rest van citroensap aan de kook brengen. Intussen reebiefstukjes elk in 3 gelijke stukjes snijden.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Shii-takes schoonvegen met keukenpapier.
  • Grote exemplaren halveren.
  • In pan met kokend water kool in 5 minuten beetgaar koken.
  • In -zeef laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier.
  • Intussen in koekepan rest van boter verhitten.
  • Biefstukjes in 5 à 7 minuten aan weerszijden bruin bakken.
  • Biefstukjes uit pan op warm bord scheppen en onder aluminiumfolie warmhouden. In achtergebleven bakvet shii-takes in 5 min bruin bakken,af en toe omscheppen.
  • In tussen pannen met Madeira- en roommengsel opnieuw aan de kook brengen. Van vuur af door elk mengsel 25 g blokjes boter kloppen.
  • Sauzen zonodig op smaak brengen met zout.
  • Op elk bord eerst Madeirasaus scheppen.
  • Borden zó bewegen dat saus goed over borden verdeeld wordt.
  • Hierin 'bedje' van kool leggen.
  • Op kool in cirkelvorm 3 biefstukjes leggen.
  • Shii-takes in midden van biefstukjes leggen.
  • Hierover roomsaus schenken.
  • Garneren met peperbessen.

Notities

Serveren met pasta.

Plaattaartjes met gekarameliseerde ui

Plaattaartjes met gekarameliseerde ui

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Vis
Servings: 4 personen
Calories: 65kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 uien
  • 2 takjes rozemarijn
  • 50 g roomboter
  • 8 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 romatomaten
  • 4 ansjovisfilets
  • zwarte peper
  • zout
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven

Instructies

  • Uien pellen en in ringen snijden.
  • Rozemarijn van takjes rissen en fijnhakken.
  • In pan met dikke bodem boter smelten.
  • Uienringen erdoor scheppen en 25 à 30 minuten zachtjes fruiten tot ze zoetig van smaak en zacht zijn; niet bruin laten worden.
  • Regelmatig omscheppen.
  • Rozemarijn erdoor scheppen.
  • Intussen bladerdeeg in ca. 10 minuten laten ontdooien.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Werkvlak en deegroller dun bestuiven met bloem.
  • Telkens 2 plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot dunne langwerpige lap (ca. 20 x 10 cm).
  • Deeglapjes op bakplaat leggen.
  • Randjes van lapjes deeg bestrijken met water, ca. 1 centimeter naar binnen vouwen en aandrukken.
  • Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
  • Uienmengsel op plakjes deeg scheppen, randen vrijlaten en bestrijken met olijfolie.
  • Bakplaat in midden van oven schuiven en taartjes in 15 à 20 minuten goudbruin bakken.
  • Intussen tomaten wassen, in vieren snijden, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in kleine blokjes snijden.
  • Ansjovis met keukenpapier droogdeppen en fijnsnijden.
  • Ansjovis door tomaten scheppen.
  • Plaattaartjes uit oven nemen en tomatenmengsel erover verdelen.
  • Taartjes royaal bestrooien met zwarte peper.

Notities

Serveren met frisse groene salade.

Nutrition

Calories: 65kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 9g | Vet: 4g

Plaattaartje met asperges en ham

Plaattaartje met asperges en ham

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 uur
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4 personen
Calories: 385kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • zout
  • 2 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 150 g ham plakjes
  • 3 takjes peterselie
  • 125 g mascarpone
  • 1 ei
  • peper versgemalen
  • nootmuskaat
  • 1 eetlepel roomboter zachte
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven

Instructies

  • Asperges schillen van vlak onder kopje naar beneden.
  • Houtachtige uiteinden eraf snijden.
  • In aspergepan (of in wijde pan) asperges met kopjes omhoog in ruim kokend water met zout ca. 10 minuten koken.
  • Van vuur af ca. 10 minuten afgedekt laten staan.
  • Intussen oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bladerdeeg laten ontdooien. 50 g ham en peterselie fijnhakken.
  • In kom mascarpone losroeren met ei, fijngehakte ham en peterselie.
  • Zout, peper en nootmuskaat naar smaak toevoegen.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Aanrecht bestuiven met bloem, plakjes bladerdeeg halveren en uitrollen tot repen van ca. 18 cm lang.
  • Naast elkaar op bakplaat leggen.
  • Bestrijken met mascarponemengsel, 1/2 cm van rand rondom vrijhouden.
  • Asperges uit pan nemen, goed laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier. Met kopjes naar één kant over bladerdeegrepen verdelen.
  • Bestrijken met boter.
  • In oven taartjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Intussen rest van ham in brede repen snijden.
  • Aspergetaartjes op vier borden leggen en hamrepen erop draperen.

Nutrition

Calories: 385kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 13g | Vet: 31g

Pilav van couscous met rozijnen

Pilav van couscous met rozijnen

Allerhande 2002
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rijst, Zuidvruchten
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 440kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 75 g blanke rozijnen
  • 1 rode ui
  • 6 zongedroogde tomaten op olie
  • 4 eetlepels olie
  • 200 gr couscous
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ tablet tuinkruidenbouillon
  • 7,5 gr bieslook

Instructies

  • In kom rozijnen 10 minuten wellen in heet water en afgieten.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Tomaten droogdeppen met keukepapier en in stukjes snijden.
  • In wok of ruime koekenpan olie verhitten en ui 2 minuten zachtjes bakken.
  • Couscous en gemberpoeder al omscheppend meebakken tot korrels glanzen. Bouillontablet erboven verkruimelen en 3 dl water erover schenken.
  • Rozijnen en tomaten toevoegen.
  • Couscous al roerend in 5-6 minuten zachtjes gaar laten worden.
  • Bieslook erboven fijn knippen en erdoor scheppen.
  • Serveren bij kip en lamsvlees.

Notities

Vervang de zongedroogde tomaat eventueel door stukjes paprika en bak deze met de ui mee.
Vervang de rozijnen door 100 g salademix, een mengsel van rozijnen en noten.
 

Nutrition

Calories: 440kcal | koolhydraten: 67g | Protein: 7g | Vet: 17g

Ovenschotel met geitenkaas en koolrabi

Ovenschotel met geitenkaas en koolrabi

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • hoge ovenschaal, inhoud ca. 4 liter

Ingrediënten

  • 3 kleine koolrabi's
  • 4 grote aardappels
  • 100 g katenspek vleeswaren
  • 1 zakje waterkers 75 g
  • 4 tomaten
  • 250 g zachte geitenkaas
  • 2 dl slagroom
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Koolrabi's schillen en in dunne plakken snijden.
  • Aardappels schoonboenen en in lengte in dunne plakken snijden.
  • Katenspek in koekenpan met antiaanbaklaag uitbakken en op keukenpapier laten uitlekken.
  • Uit waterkers grove takjes verwijderen.
  • Kleine hoeveelheid waterkers achterhouden voor garnering, rest fijnhakken. Tomaten wassen en in dunne plakken snijden.
  • In ovenschaal met helft van ingrediënten lagen maken van aardappel, koolrabi, spek, verbrokkelde geitenkaas en waterkers.
  • Herhalen met andere helft van ingrediënten.
  • Slagroom erover schenken.
  • Ovenschotel afdekken met plakken tomaat.
  • Tomaten bedruipen met olijfolie en bestrooien met zout en royaal peper. Ovenschaal ca. 1 uur in midden van oven zetten, tot alle groenten gaar zijn. Garneren met achtergehouden waterkers.

Tempura van AllerHande

Tempura van AllerHande

Oosterse groentebeignets / Allerhande 2002
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1 persoon
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 theelepel vloeibare kruidenbouillon knijpflesje
  • 2 eetlepels sherry medium dry
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
  • 2 cm gemberwortel
  • 4 shii-takes paddestoelen
  • 2 bosuitjes
  • 4 minimaïskolfjes
  • 6 peultjes
  • 2 broccoliroosjes
  • 1 ei uit koelkast
  • 75 g bloem
  • 2 dl olie
  • ½ dl sesamolie

Instructies

  • In steelpan 1 dl water met kruidenbouillon verwarmen.
  • Sherry en sojasaus erdoor roeren.
  • Laten afkoelen en in 2 kommetjes schenken.
  • Gemberwortel schillen en fijn raspen.
  • Op 2 borden scheppen.
  • Kommetje met dipsaus ernaast zetten.
  • Shii-takes met keukenpapier schoonvegen.
  • Groenten schoonmaken, heel laten.
  • In lage wijde kom ei met 1 dl ijskoud water loskloppen.
  • Met vork bloem erdoor kloppen, er mogen klontjes zichtbaar blijven.
  • In wok olie en sesamolie verhitten tot er lichte damp af komt.
  • Groenten één voor één door beslag halen en met 3-4 stuks tegelijk in hete olie in ca. 3-4 minuten goudbruin frituren.
  • Op keukenpapier laten uitlekken.
  • Groenten op borden rangschikken en direct serveren met pikante dipsaus.