Sperziebonen met Taugé en Banaan in Ketjapsaus

Sperziebonen met Taugé en Banaan in Ketjapsaus

Een verrassende combinatie van sperziebonen, taugé, en banaan in een smaakvolle ketjapsaus. Dit Indonesische bijgerecht is snel te maken en ideaal om te serveren bij een feestelijke maaltijd!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Azië, Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 kleine rode paprika
  • 4 bananen
  • 250 gram taugé
  • 3 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel sambal
  • 750 gram sperziebonen

Instructies

  • Snijd de uien en paprika in kleine stukjes.
  • Was de taugé en laat goed uitlekken.
  • Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de ui 3 minuten totdat deze glazig is.
  • Voeg de paprika toe en bak nog 3 minuten mee.
  • Voeg de sperziebonen, ketjap, sambal en 1 deciliter water toe.
  • Dek de pan af en laat 10 minuten koken als de sperziebonen uit de diepvries komen, anders 2 minuten als ze vers zijn.
  • Pel de bananen en snijd ze in stukjes.
  • Verwijder het deksel en verwarm nog 5 minuten.
  • Roer de taugé erdoor en verwarm nog 1 minuut.
  • Serveer warm.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een droge Riesling of een lichte, fruitige rosé.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 4g | Vet: 3g | Zout: 1.5g | Sugar: 20g

Pittige Sperziebonen in Tomatensaus

Pittige Sperziebonen in Tomatensaus

Deze pittige sperziebonen in tomatensaus zijn een heerlijk bijgerecht vol smaak. Perfect voor een zomerse picknick of een lichte lunch. Snel te maken en geschikt voor diverse diëten!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Mediterraan
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel basilicum
  • 1 blik sperziebonen
  • ½ blik tomaten
  • 1 theelepel oregano
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 ui

Instructies

  • Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Fruit de gesnipperde ui totdat deze glazig is.
  • Voeg de fijngesneden knoflook toe en bak kort mee.
  • Doe het halve blik tomaten erbij, samen met de oregano, peper, en zout.
  • Laat de saus 30 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg vervolgens de sperziebonen toe en verwarm alles goed door.
  • Schep het gerecht over in een schaal en bestrooi met de basilicum.
  • Serveer direct of laat afkoelen voor een koude bereiding.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een droge rosé of een lichte, fruitige witte wijn zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g

Aardappelen met Spekblokjes en Spinazie

Aardappelen met Spekblokjes en Spinazie

Een eenvoudig en hartig gerecht van aardappelen, spekblokjes, en spinazie. Perfect voor een snelle en vullende maaltijd waar het hele gezin van zal genieten!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g spekblokjes
  • 1 kg aardappelen
  • 1 pak spinazie
  • 50 g boter

Instructies

  • Kook de aardappelen tot ze gaar zijn.
  • Verwarm de spinazie en voeg deze toe aan de gekookte aardappelen.
  • Verhit een pan en bak de spekblokjes lichtjes, zorg ervoor dat ze niet te donker worden.
  • Voeg de spekblokjes en het spekvet toe aan de aardappelen en spinazie.
  • Meng alles goed door elkaar en serveer direct.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Klassieke Spaghettisaus met Groenten en Gehakt

Klassieke Spaghettisaus met Groenten en Gehakt

Deze klassieke spaghettisaus, rijk gevuld met groenten en mals gehakt, is een ware traktatie voor het hele gezin. Perfect om van te genieten op een gezellige avond met z'n allen!
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Italië
Dieët: Notenvrij
Servings: 8 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg gemengd gehakt
  • 1 kg champignons in schijfjes
  • 3 rode paprika's in reepjes
  • 3 à 4 courgettes in blokjes
  • 4 blokjes runderbouillon
  • 5 uien fijngehakt
  • 8 wortels in plakjes
  • 2 doosjes tomatenpuree
  • 2 l gepelde tomaten

Instructies

  • Stoof de uien in een grote kookpan tot ze glazig zijn.
  • Bak het gehakt in een andere pan, terwijl je het voortdurend plett met een vork om klontjes te voorkomen.
  • Voeg het gebakken gehakt bij de uien in de kookpan.
  • Voeg de gepelde tomaten, wortels, courgettes, rode paprika's en runderbouillonblokjes toe.
  • Breng alles aan de kook en laat sudderen tot de wortels gaar zijn.
  • Voeg de champignons toe en laat nog 10 minuten meekoken.
  • Serveer de saus met je favoriete pasta.

Notities

Wijnadvies:
Deze rijke saus gaat perfect samen met een volle rode wijn zoals een Chianti of een Merlot.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 35g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 10g

Tartaar van Zalm met Mosterdmayonaise en Knapperig Stokbrood

Tartaar van Zalm met Mosterdmayonaise en Knapperig Stokbrood

Een verfijnd voorgerecht van lichte gerookte zalm, geserveerd met knapperig stokbrood, kwarteleitjes, en een romige mosterdmayonaise. Dit gerecht combineert texturen en smaken tot een elegante start van elk diner.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de tartaar:

  • 16 flinterdunne plakjes stokbrood
  • Olijfolie naar smaak
  • Truffelolie naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Zwarte peper naar smaak
  • 360 g wilde zalm licht gerookt en in plakjes gesneden
  • 6 verse kwarteleitjes
  • Roquette sla naar smaak
  • Frisée sla naar smaak

Voor de mosterdmayonaise:

  • 2 eidooiers
  • 1 dl witte wijnazijn
  • 1 dl olijfolie
  • 1 eetlepel groene mosterd met tuinkruiden
  • 1 eetlepel poedersuiker

Instructies

Voor de tartaar:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestrijk de plakjes stokbrood met olijfolie en bak ze goudbruin in de oven.
  • Laat afkoelen.
  • Bak het ontbijtspek krokant in een koekenpan en laat afkoelen.
  • Snijd de lichte gerookte zalm in plakjes en meng deze met een beetje olijfolie.
  • Bak de kwarteleitjes in een pan tot ze gaar zijn.
  • Was de roquette en frisée sla en laat goed uitlekken.

Voor de mosterdmayonaise:

  • Meng de eidooiers met de witte wijnazijn in een kom.
  • Voeg langzaam de olijfolie toe terwijl je blijft kloppen, tot een romige mayonaise ontstaat.
  • Roer de groene mosterd en poedersuiker erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Dresseren:

  • Gebruik een ring om het gerecht op te maken.
  • Begin met een laagje krokant ontbijtspek, gevolgd door een laagje zalm.
  • Voeg een beetje sla toe en leg een gebakken kwarteleitje bovenop.
  • Garneer het gerecht met een lepel mosterdmayonaise en serveer met de knapperige stokbroodplakjes.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Makreeltartaar met Pittige Tomaat-Koriander Coulis

Makreeltartaar met Pittige Tomaat-Koriander Coulis

Een verfijnd en verfrissend gerecht van makreeltartaar, geserveerd met een pittige tomaat-koriander coulis. Perfect als voorgerecht voor feestelijke gelegenheden of zomerse diners.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de tartaar:

  • 4 makreelfilets fijngehakt
  • 1 ui fijngehakt
  • Sap van 1 citroen
  • 1 theelepel geraspte citroenschil zeste
  • 3 fijngehakte korianderblaadjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Voor de coulis:

  • Vruchtvlees van 4 roma-tomaten
  • ½ fijngesnipperde ui
  • 1 Spaans pepertje fijngehakt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • Kruidentuiltje van tijm en laurier
  • Korianderbollen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Enkele blaadjes salie
  • Olijfolie

Instructies

Voor de tartaar:

  • Meng de fijngehakte makreelfilets met de fijngehakte ui, citroensap, geraspte citroenschil, korianderblaadjes, zout en peper.
  • Zet apart.

Voor de coulis:

  • Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit de fijngesnipperde ui, Spaans pepertje en knoflook tot ze zacht zijn.
  • Voeg het vruchtvlees van de tomaten, kruidentuiltje van tijm en laurier, korianderbollen, zout en peper toe.
  • Laat het mengsel zachtjes koken tot de tomaten goed zijn ingekookt en alle smaken zijn samengekomen.
  • Zeef de coulis om een gladde saus te verkrijgen en meng met fijngehakte koriander.
  • Verwijder het kruidentuiltje.

Dresseren:

  • Verdeel de makreeltartaar over de borden.
  • Lepel de tomaat-koriander coulis eromheen.
  • Garneer met enkele blaadjes salie en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Spaghetti van de Tuinderijen

Spaghetti van de Tuinderijen

Een smaakvolle spaghetti met een hartige saus van rookspek, gehakt en boerensoepgroenten. Deze maaltijd biedt een heerlijke balans van groenten en vlees met een vleugje kerrie en knoflook.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g spaghetti
  • 100 g mager rookspek varkensvlees, in blokjes
  • 250 g gehakt rundvlees
  • 2 pakken boerensoepgroenten diepvries
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 2 gesnipperde uien
  • 40 g boter
  • 5 dl bouillon
  • 50 g maïzena of allesbinder
  • 1 scheutje ketjap
  • 1 teentje knoflook
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Kook de spaghetti beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de blokjes rookspek lichtbruin.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze tot ze glazig is.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul met een vork.
  • Pers de knoflook erboven uit en meng goed door.
  • Voeg de boerensoepgroenten toe en smoor deze onder regelmatig omscheppen gedurende 5 minuten mee.
  • Roer het kerriepoeder, zout, peper en de bouillon door de pan en laat het geheel zachtjes doorkoken.
  • Bind de saus met aangemengde maïzena of allesbinder en maak op smaak met een scheutje ketjap.
  • Doe de gekookte spaghetti in een grote schaal en schenk de saus erover of serveer de saus apart.

Notities

Boerensoepgroenten zijn erg gemakkelijk in het gebruik, maar er is natuurlijk niets op tegenom een selectie te maken van verschillende verse groenten die u lekker vindt.
Wel zosmakelijk, en daardoor elke keer weer een andere belevenis!
 
Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een fruitige rode wijn zoals een Merlot of een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die de hartige smaken van het spek en gehakt complementeren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Spaghetti Carbonara met Spekjes, Room en Kaas

Spaghetti Carbonara met Spekjes, Room en Kaas

Een klassieke spaghetti alla carbonara met krokante spekreepjes, romige saus van ei en slagroom, en rijkelijk bestrooid met Parmezaanse kaas. Dit snelle en smaakvolle gerecht is perfect voor een doordeweekse maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 375 g spaghetti
  • 4 dikke plakken ontbijtspek varkensvlees, in reepjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 25 g boter
  • 4 eieren
  • dl slagroom
  • 100 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 2 eetlepels verse peterselie gehakt
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de spaghetti beetgaar in ruim kokend water met een snufje zout.
  • Giet de pasta af en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie om plakken te voorkomen.
  • Verhit de overige olijfolie samen met de boter in een koekenpan en bak de spekreepjes krokant.
  • Zet de spekjes apart en bewaar het bakvet.
  • Klop de eieren los met de slagroom en meng er de geraspte Parmezaanse kaas doorheen.
  • Verhit een deel van het bewaarde bakvet in een schone pan en verwarm hierin de spaghetti.
  • Voeg het room-eimengsel toe aan de spaghetti en roer continu op laag vuur totdat de saus iets begint in te dikken, maar niet te heet wordt om roerei te voorkomen.
  • Voeg vervolgens de krokante spekjes en de gehakte peterselie toe.
  • Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel zout.
  • Haal de pan van het vuur zodra de saus is ingedikt en serveer de spaghetti alla carbonara direct in een voorverwarmde schaal.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino, die de romige en hartige smaken van de carbonara prachtig aanvullen.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Spaghetti met Prei en Shoarmavlees in Champignonsaus

Spaghetti met Prei en Shoarmavlees in Champignonsaus

Geniet van een snelle en smakelijke maaltijd met deze spaghetti, gecombineerd met shoarmavlees, prei en een romige champignonsaus. Een heerlijk hartig gerecht dat binnen 30 minuten op tafel staat.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 g spaghetti
  • 3 eetlepels olie
  • 400 g shoarmavlees lamsvlees of kip
  • 600 g prei in ringen
  • 1 klein blikje champignonsoep
  • 1 eetlepel gehakte bieslook

Instructies

  • Maak de prei schoon, snijd deze in ringen en was ze grondig.
  • Laat de prei uitlekken.
  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Laat uitlekken en zet apart.
  • Verhit de olie in een grote pan en bak het shoarmavlees rondom bruin.
  • Voeg de prei toe aan het vlees en bak deze ongeveer 10 minuten mee totdat de prei zacht is.
  • Roer het blikje champignonsoep door het prei-vleesmengsel en verwarm het geheel goed door.
  • Doe de gekookte spaghetti in een grote schaal en schep de prei-shoarmasaus eroverheen.
  • Garneer met gehakte bieslook en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Merlot of een frisse witte wijn zoals een Chardonnay, die de hartige smaken van het shoarmavlees en de prei complementeren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Spaghetti met Champignonroomsaus en Shoarmavlees

Spaghetti met Champignonroomsaus en Shoarmavlees

Deze hartige spaghetti met champignonroomsaus en shoarmavlees is een heerlijke, snelle maaltijd vol smaak. De combinatie van prei, shoarma en een romige saus maakt dit gerecht perfect voor een doordeweekse avond.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g spaghetti
  • 1 pond shoarmavlees lamsvlees of kip
  • 1 pond prei in ringen gesneden
  • 1 blik champignoncrèmesoep
  • 2 eetlepels olijfolie

Optioneel:

  • Kookroom voor extra romigheid

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Maak de prei schoon en snijd hem in ringen.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op matig hoog vuur en bak het shoarmavlees totdat het gaar is.
  • Voeg de preiringen toe en schep alles goed om.
  • Zodra het vlees gaar is, voeg je de champignoncrèmesoep toe en roer je de saus glad.
  • De saus kan iets bruin verkleuren door de kruiden van de shoarma.
  • Voor extra romigheid kun je eventueel wat kookroom of crème fraîche toevoegen en roer dit door de saus.
  • Serveer de saus met de gekookte spaghetti en geniet van een heerlijk romig en hartig gerecht.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Merlot of een frisse witte wijn zoals een Chardonnay, die de hartige smaken van het shoarmavlees en de romige saus aanvullen.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g