Spinazieflan met Parmezaanse Kaas

Spinazieflan met Parmezaanse Kaas

Deze hartige spinazieflan met Parmezaanse kaas is een smaakvol gerecht dat perfect past als bijgerecht of lichte maaltijd.
Bereidingstijd50 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg spinazie
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eieren
  • 50 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 eetlepel slagroom
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Laat de spinazie al roerende slinken in een grote koekenpan met olijfolie.
  • Laat de spinazie uitlekken.
  • Klop de eieren los met Parmezaanse kaas, slagroom, nootmuskaat, zout en peper.
  • Meng de uitgelekte spinazie met het eimengsel.
  • Schep het spinaziemengsel in de beboterde bakvorm.
  • Plaats de vorm in een braadslede gevuld met heet water in de oven.
  • Bak de flan au bain-marie gedurende 30-40 minuten totdat het ei gestold is.
  • Laat het iets afkoelen, stort de flan en snijd deze in punten.
  • Garneer met tuinkers.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past uitstekend bij deze spinazieflan.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 8g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Aardappelflensjes met Knapperige Ham

Aardappelflensjes met Knapperige Ham

Heerlijke aardappelflensjes met een knapperige hamtopping, perfect als bijgerecht voor een gezellig diner.
(plus 1 uur afkoelen)30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g aardappelen geschild
  • ¼ liter melk
  • 2 eetlepels bloem
  • Zout naar smaak
  • 2 eieren
  • 2 eiwitten
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • Boter voor het bakken
  • 50 g rauwe ham in reepjes

Instructies

  • Kook de aardappelen in weinig water met zout gedurende 20 minuten, of totdat ze gaar zijn.
  • Stamp de gekookte aardappelen fijn en meng de melk erdoor.
  • Laat het mengsel 1 uur afkoelen.
  • Roer de bloem, zout, eieren, eiwitten en crème fraîche door het afgekoelde aardappelmengsel totdat je een stevig flensjesbeslag hebt.
  • Bak kleine flensjes (doorsnede 6 cm) in een koekenpan met boter.
  • Bak de reepjes rauwe ham knapperig in 1/2 eetlepel boter.
  • Strooi de knapperige rauwe ham over de flensjes voor het serveren.

Notities

Serveer deze heerlijke aardappelflensjes als smaakvol bijgerecht voor een gezellig diner met vrienden of familie!
Wijnadvies
Deze aardappelflensjes gaan goed samen met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc, die de rijke smaken van de ham en het zachte beslag aanvult.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 9g | Vet: 8g | Zout: 450g | Sugar: 3g

Cassoulet met Kippenbout en Kippenworst

Cassoulet met Kippenbout en Kippenworst

Een authentieke Franse cassoulet met kippenbouten, kippenworst en bonen, perfect voor een hartverwarmende maaltijd.
+ 12 uur weken1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote aarden pot of ovenschaal
  • kookpan

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • 200 g witte bonen 12 uur geweekt in koud water
  • 4 tomaten in blokjes gesneden
  • 4 kippenworsten
  • 4 repen dik buikspek ½ cm dik
  • 2 sjalotten in ringen gesneden
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • ½ liter rode wijn
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 dl olijfolie
  • 20 g tomatenpuree
  • Bloem

Instructies

  • Wrijf de kippenbouten in met peper en zout.
  • Verhit olijfolie in een grote pan en bak de kippenbouten goudbruin samen met het buikspek, de sjalotten en de tomaten.
  • Haal de kippenbouten uit de pan en zet apart.
  • Voeg tomatenpuree toe aan de pan en roer goed door.
  • Strooi een beetje bloem over het mengsel en roer tot het loskomt van de pan.
  • Voeg de geweekte en afgegoten witte bonen toe, samen met de rode wijn.
  • Voeg indien nodig extra wijn toe om de bonen onder te zetten.
  • Breng op smaak met peper en zout en roer goed door.
  • Bak de kippenworsten kort aan in een aparte pan tot ze licht goudbruin zijn.
  • Combineer in een grote aarden pot: de saus, de kippenbouten, de kippenworsten en het buikspek.
  • Duw het takje tijm en het laurierblad in de saus.
  • Dek de pot af en plaats in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 35 minuten.

Notities

Serveer de cassoulet warm, bestrooid met gehakte peterselie en eventueel een takje kervel. Combineer met gekookte aardappeltjes of knapperig brood.
 
Wijnadvies:
Serveer met een stevige rode wijn zoals een Côtes du Rhône of Malbec, die goed aansluit bij de rijke smaken van de cassoulet.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 40g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Chinese Kool Stamppot met Spekjes en Nasi Kruiden

Chinese Kool Stamppot met Spekjes en Nasi Kruiden

Een lekkere stamppot met Chinese kool, spekjes en een kruidige nasi twist, voor een smakelijke variatie op de traditionele stamppot!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: China, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen geschild en gehalveerd
  • Zout naar smaak
  • 1 zakje nasikruiden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 lente bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 200 g magere gerookte spekblokjes
  • ½ Chinese kool in repen gesneden
  • ½ eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel ketjap manis

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in water met zout gedurende 20 minuten.
  • Week de nasikruiden in een beetje warm water.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de lente-ui, knoflook en spekblokjes in de olijfolie tot de spekjes krokant zijn.
  • Voeg de Chinese kool, nasikruiden, kerriepoeder en ketjap manis toe en roerbak het geheel nog 5 minuten.
  • Stamp de gare aardappelen fijn tot een puree en meng deze door het koolmengsel.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een gekookt eitje voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige en hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 600g | Sugar: 7g

Zalmspiesjes met Komijn en Venkel

Zalmspiesjes met Komijn en Venkel

Heerlijke zalmspiesjes met een kruidige korst van komijn en venkel, perfect voor een zomerse barbecue of lichte maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Vis, Zalm
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 theelepels komijnzaadjes
  • 2 theelepels venkelzaadjes
  • 1 theelepel grof zeezout
  • Versgemalen peper
  • 1 dik stuk zalmfilet van 500 g

Instructies

  • Plet de komijn- en venkelzaadjes in een vijzel en voeg het grof zeezout en versgemalen peper toe.
  • Snijd de zalm in blokjes en druk één kant van elk blokje in het kruidenmengsel.
  • Verhit een koekenpan op hoog vuur en bak de zalm met de kruidenkant naar beneden gedurende 2 minuten.
  • Plaats de zalmblokjes 1 minuut in een voorverwarmde oven op 200°C, totdat ze net gaar zijn.
  • Serveer de zalmblokjes op spiesjes en geniet direct.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze zalmspiesjes met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling voor een lichte, verfrissende combinatie.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 0g

Knapperige Zalmkroketten met Mangochutney

Knapperige Zalmkroketten met Mangochutney

Heerlijke, knapperige zalmkroketten geserveerd met limoenpartjes en mangochutney, perfect als voorgerecht of snack voor feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Snack, Vis, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 90 g boter
  • ¾ kop bloem
  • dl melk
  • 420 g rode zalm uit blik uitgelekt (bewaar het vocht)
  • ¼ kop fijngehakte peterselie
  • 2 lente-uitjes fijngehakt
  • 2 theelepels citroensap
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 2 losgeklopte eieren
  • Paneermeel
  • Olie om te frituren
  • Limoenpartjes voor garnering
  • Mangochutney als dipsaus

Instructies

  • Smelt de boter in een koekenpan en voeg de bloem toe.
  • Roer 1 minuut op matig vuur.
  • Voeg de melk en het vocht van de zalm toe, blijf roeren tot het mengsel kookt en indikt.
  • Laat nog 3 minuten indikken op matig vuur.
  • Ontgraat en prak de zalm.
  • Voeg de zalm, peterselie, lente-ui, citroensap, peper en zout toe aan het bloemmengsel en roer goed door.
  • Zet het mengsel in een schaal, dek af met plasticfolie en laat opstijven in de koelkast.
  • Plaats bloem op een plat bord, eieren op een ander bord en paneermeel op een derde bord.
  • Schep kleine porties van het zalmmengsel, rol ze door de bloem en vorm er kroketten van.
  • Haal de kroketten door het losgeklopte ei en daarna door het paneermeel.
  • Laat 1 minuut rusten in de koelkast.
  • Verhit olie in een diepe pan en frituur de kroketten in 3-4 minuten goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm.
  • Serveer de kroketten met limoenpartjes en mangochutney.

Notities

Wijnadvies
Deze zalmkroketten gaan goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling, die de rijke smaken mooi in balans brengt.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g

Zalmfilet met Kerriepasta en Roomkaas

Zalmfilet met Kerriepasta en Roomkaas

Deze zalmfilet met kerriepasta en romige Mon Chou saus zorgt voor een smaakvolle combinatie van zalm, kruidige kerrie en zachte pasta, ideaal voor een snelle en elegante maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g zalmfilet
  • 2 uien
  • 250 g sperziebonen
  • 1 eetlepel kerriepasta
  • 100 g Mon Chou roomkaas
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 cl olijfolie
  • Zout
  • Witte peper
  • 300 g penne rigate pasta

Instructies

  • Snijd de zalmfilet in blokjes en breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de zalmblokjes goudbruin.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak tot de ui glazig is.
  • Roer de kerriepasta erdoor en laat ongeveer 5 minuten sudderen.
  • Voeg de Mon Chou roomkaas en citroensap toe en roer tot een smeuïge saus.
  • Voeg melk toe als de saus te dik is.
  • Breng de saus op smaak met zout en witte peper.
  • Kook de penne rigate beetgaar, giet af en meng met een scheut olijfolie.
  • Verdeel de pasta over de borden en schep de zalmsaus eroverheen.
  • Serveer met gekookte sperziebonen als bijgerecht.

Notities

Wijnadvies
Deze zalm met kerriepasta gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, die de romige en kruidige smaken aanvult.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Zalmfilet met Kerriepasta

Zalmfilet met Kerriepasta

Een heerlijke zalmfilet met kerriepasta, sperziebonen en Mon Chou, perfect voor een snelle en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g zalmfilet
  • 2 uien
  • 250 g sperzieboontjes
  • 1 eetlepel kerriepasta
  • 100 g Mon Chou
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 cl olijfolie
  • Zout
  • Witte peper
  • 300 g penne rigate

Instructies

  • Snijd de zalmfilet in blokjes en wrijf deze in met zout en peper.
  • Verhit de olie in een pan en bak hierin de zalmblokjes om en om.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak even mee tot de ui glazig is.

Notities

Wijnadvies:
Deze zalmfilet met kerriepasta past goed bij een frisse en lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Chardonnay.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Indiase Dhal met Linzen en Kruidige Specerijen

Indiase Dhal met Linzen en Kruidige Specerijen

Een klassieke Indiase dhal met linzen, perfect op smaak gebracht met aromatische specerijen en kruiden. Serveer met rijst of roti voor een heerlijke maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: India
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kopje linzen grondig afgespoeld
  • 2 kopjes water
  • 2 tomaten in kwarten gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 eetlepels korianderblad fijngehakt
  • 3 gedroogde rode pepers verkruimeld
  • 3 eetlepels geklaarde boter ghee
  • 1 ui in plakjes gesneden
  • 1 theelepel komijn djinten
  • 1 theelepel gemberpoeder djahe
  • theelepel kurkuma koenjit
  • 1 snufje garam masala
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Spoel de linzen grondig af onder koud water.
  • Plaats de linzen in een kookpan met 2 kopjes water, knoflook, zout, gember en kurkuma.
  • Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur laag en laat de linzen sudderen tot ze gaar en zacht zijn, ongeveer 20-25 minuten.
  • Verhit in een aparte koekenpan de geklaarde boter (ghee) op middelhoog vuur.
  • Voeg de verkruimelde rode pepers en komijn toe en bak tot ze knapperig zijn en aroma's vrijgeven.
  • Voeg de plakjes ui toe en bak tot ze beginnen te bruinen, onder voortdurend roeren.
  • Voeg de tomatenkwarten toe en bak deze enkele minuten mee tot ze zacht zijn.
  • Voeg de gekookte linzen toe aan het uien-tomatenmengsel en laat het geheel nog 5 minuten sudderen.
  • Meng het gehakte korianderblad door de dhal.
  • Garneer met een snufje garam masala voor extra smaak.
  • Serveer de dhal warm met witte rijst, gestoomde groenten of roti canai.

Notities

Een frisse, lichte witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht. Voor een alcoholvrije optie is een verfrissende lassi ideaal.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Dadar Isi Bandung – Gevulde Indonesische Omelet

Dadar Isi Bandung – Gevulde Indonesische Omelet

Een smaakvolle gevulde Indonesische omelet met gekruid gehakt en verse groenten.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Hoofdgerechten, Lunch, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 4 losgeklopte eieren
  • 250 g half-om-half gehakt
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 2 theelepels djahe gemberpoeder
  • ½ theelepel trassi
  • ½ theelepel djinten komijn
  • 15 cm prei fijngesneden
  • 1 eetlepel gesneden selderij
  • 1 theelepel sesamolie
  • ¼ theelepel zout
  • ¼ theelepel versgemalen zwarte peper
  • Olie om te bakken

Instructies

  • Meng de losgeklopte eieren met peper, zout en sesamolie.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak kleine omeletten van het eimengsel.
  • Leg ze op een schaal en houd ze warm.
  • Verhit opnieuw wat olie in dezelfde pan en fruit de ui, knoflook, prei en selderij tot ze zacht en geurig zijn.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul en goudbruin.
  • Voeg de djahe, trassi en djinten toe en roer goed door.
  • Laat het mengsel op laag vuur gaar worden.
  • Schep een deel van het gehaktmengsel in het midden van elke omelet.
  • Vouw de omeletten dicht en serveer direct.

Notities

Heerlijk met gestoomde rijst en een frisse salade of sambal naar smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Riesling of een glas ijskoude thee past perfect bij dit gerecht

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.1g | Sugar: 2g