Chocolade roomkwark met pruimen
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 pruimen
- 2 eetlepel(s) sinaasappellikeur slijter,
- 25 g blanke hazelnoten zakje á 65 g, Baukje,
- 100 g melkchocolade
- 1 beker koude slagroom 125 ml,
- 2 eetlepel(s) poedersuiker
- ½ bak koude magere kwark á 450 g,
VOORBEREIDEN:
Pruimen wassen, halveren en pitten verwijderen.
Pruimen in partjes snijden en besprenkelen met likeur.
Hazelnoten grof hakken en in droge koekenpan goudbruin roosteren.
Chocolade boven magnetronschaal in stukjes breken.
In magnetron chocolade onafgedekt in ca. 2 minuten op vol vermogen (700 Watt) laten smelten.
Tussentijds 2 keer doorroeren.
Gesmolten chocolade goed doorroeren en iets laten afkoelen.
In kom slagroom met poedersuiker stijfkloppen.
Kwark luchtig erdoor scheppen.
Al omscheppend gesmolten chocolade erbij schenken.
Chocolade goed door roomkwark verdelen.
Chocolade-roomkwark over coupes verdelen en tot gebruik in koelkast zetten.
BEREIDEN:
Coupes met chocolade-roomkwark garneren met partjes pruim.
Bestrooien met hazelnoten.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 47
Chocoladeflensjes met sinaasappel
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 sinaasappels
- 3 eetlepels sinaasappellikeur slijter,
- 4 eetlepels poedersuiker
- 100 g bloem
- 1 eetlepel cacaopoeder
- zout
- 3 eieren
- ¼ liter volle chocolademelk
- 1 beker slagroom 250 ml,
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 zakje slagroomversteviger Baukje,
- 100 g boter of margarine
VOORBEREIDEN:
1 Sinaasappel goed schoonboenen onder koud stromend water en schil er dun afraspen.
Boven kom alle sinaasappels dik schillen tot op vruchtvlees en partjes tussen vliesjes uitsnijden (hierbij sap opvangen).
In steelpan opgevangen sinaasappelsap met geraspte sinaasappelschil, likeur en 2 eetlepels poedersuiker aan de kook brengen en ca. 1 minuut zachtjes laten koken.
Sinaasappelpartjes in kom doen en warm sinaasappelvocht erover schenken.
Laten afkoelen en ca. 1 uur laten staan.
Intussen in kom bloem, cacaopoeder en snufje zout door elkaar mengen.
Eieren erboven breken.
Met handmixer eieren en helft van chocolademelk door bloem mengen tot glad beslag ontstaat.
Vervolgens geleidelijk met mixer rest van chocolademelk erdoor kloppen.
Beslag ca. 1 uur laten staan.
Intussen in kom slagroom met vanillesuiker, slagroomversteviger en rest van poedersuiker stijfkloppen.
Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
BEREIDEN:
In koekenpan boter smelten.
Boter door beslag roeren.
Koekenpan op hoog vuur goed heet laten worden.
Met juslepel beetje beslag over panbodem uitschenken.
Pan zo draaien dat beslag als flinterdun laagje over bodem wordt verdeeld.
Flensje ca. 1 minuut bakken tot bovenkant droog is.
Flensje keren en onderkant nog ca. 1/2 minuut bakken.
Op bord laten glijden.
Op zelfde manier nog 7 flensjes bakken.
Flensjes -tweemaal dubbelvouwen en op vier borden leggen.
Slagroom en sinaasappelpartjes ernaast scheppen.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 47
Stilton en Tijm Sherry Gelei met Rucola Salade
+1 uur opstijven in de koelkast30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 260kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 blaadjes witte gelatine
- 150 ml medium droge sherry
- ½ zakje verse tijm ongeveer 7-8 gram
- Zout
- 150 g Blue Stilton kaas
- 2 zakjes rucola sla ongeveer 60 g
- ½ bakje Franse sladressing ongeveer 50 g
Week de gelatineblaadjes ca.
5 minuten in koud water.
Verwarm de sherry in een pan met de verse tijm tot net onder het kookpunt.
Laat de sherry ongeveer 5 minuten inkoken.
Verwijder vervolgens de takjes tijm en breng op smaak met een snufje zout.
Knijp de geweekte gelatine goed uit en los deze al roerend op in de hete sherry.
Haal van het vuur zodra de gelatine is opgelost.
Bekleed een schaaltje met plasticfolie en giet hierin de sherry.
Laat het geheel afkoelen en zet het dan minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Leg een plank op het schaaltje, keer het om en laat de gelei uit het schaaltje glijden.
Verwijder de folie en snijd de gelei in plakken van ½ cm dik.
Snijd de plakken vervolgens in dunne repen en daarna in blokjes.
Snijd de Stilton kaas in dunne plakjes.
Verdeel de rucola over vier bordjes en besprenkel met de Franse sladressing.
Leg de plakjes Stilton kaas op de rucola en verdeel de blokjes gelei eromheen.
Wijnadvies:
Deze Stilton en Tijm Sherry Gelei gaat uitstekend samen met een droge sherry, zoals een Fino of Manzanilla. De complexe smaken van de sherry zullen de kaas en de tijmgelei mooi aanvullen.
Calories: 260kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 12g | Vet: 19g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 47
Bloemtortilla's
Servings: 1 persoon
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 350 g bloem
- 75 g zachte plantaardige margarine
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepel(s) bloem om te bestuiven
In kom bloem en margarine met vingertoppen mengen tot kruimelig mengsel.
Zout oplossen in 1½ dl warm water.
Water door bloemmengsel mengen.
Op aanrecht tot glad en stevig deeg kneden.
Als deeg te droog is eventueel scheutje water toevoegen, als deeg te nat is wat bloem toevoegen.
Deeg in 12 gelijke porties verdelen en tot balletjes draaien.
Balletjes naast elkaar op blad leggen, afdekken met plasticfolie en ca. ½ uur laten rusten.
Aanrecht bestuiven met bloem en balletjes één voor één uitrollen tot dunne ronde lapjes met doorsnede van ca. 18 cm.
Droge koekenpan met dikke bodem verhitten en deeglapjes één voor één ca. 30 - 45 seconden bakken tot bruine puntjes ontstaan.
Als tortilla's opbollen zijn ze goed.
Tortilla's in doek wikkelen en warm houden.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 47
Avocado Blini's met Gerookte Zalm
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar
- 150 g mix voor poffertjes
- 250 ml melk
- 1 ei
- 2-3 eetlepels olie
- 3 kleine rijpe avocado's
- 2 eetlepels zure room
- 1 eetlepel citroensap
- 10 g verse basilicum
- ½ zakje verse koriander à 15 g
- 100 g gerookte zalm
- 1 potje zwarte lompviskaviaar 50 g
- 100 g gerookte kipfiletreepjes
Klop in een kom de poffertjesmix met melk en ei tot een glad beslag.
Verhit in een ruime koekenpan een klein beetje olie.
Bak in porties 12 pannenkoekjes (blini's) van 7 cm doorsnee en 12 kleine blini's van 5 cm doorsnee (bak eventueel iets meer en kies de mooiste uit).
Pel de avocado's en snijd ze in blokjes.
Prak ze fijn met een vork in een kom.
Roer de zure room en citroensap door de avocado.
Breng op smaak met zout en peper.
Snijd enkele kleine blaadjes basilicum en koriander apart voor garnering, snijd de rest fijn en roer deze door de helft van het avocadomengsel.
Zet beide mengsels en de blini's afgedekt in de koelkast.
Verdeel voor volwassenen de grote blini's over vier borden.
Schep op elke blini een bergje avocadoroom met kruiden, verdeel de zalmrepen erover en schep er wat kaviaar op.
Garneer met verse kruiden.
Verdeel voor kinderen de kleine blini's over bordjes.
Schep op elke blini een bergje avocadoroom zonder kruiden en verdeel de kipreepjes erover.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht. De frisheid van de wijn en de volle smaak vullen de romige avocado en de gerookte zalm perfect aan.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 47
Herfstige Bladerdeegtaart met Fruit en Specerijen
Servings: 4 personen
Calories: 410kcal
Author: Cor Kevenaar
Taartvorm (24 cm),
bakkwast
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
- 2 stevige appels bijv. Elstar
- 1 stevige handpeer
- 2 eetlepels citroensap
- 125 g gedroogde vijgen
- 3 eetlepels suiker
- 2 eetlepels custardpoeder of 2 eetlepels maizena met 2 theelepels vanillesuiker
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel gemalen kardemom
- ½ zakje verse cranberry's à 350 g
- 50 g rozijnen
- 2-3 eetlepels melk
Laat het bladerdeeg ontdooien.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de appels en peer, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
Besprenkel ze met citroensap.
Snijd de gedroogde vijgen in stukjes, verwijder harde steeltjes.
Meng in een kom de suiker, custardpoeder, kaneel en kardemom.
Voeg de cranberry's, rozijnen, vijgen, peer en appel toe aan het suikermengsel en meng goed.
Verdeel het fruitmengsel over de bodem van de taartvorm.
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar op een met bloem bestoven werkvlak en rol uit tot een ronde lap van 26 cm.
Bevochtig de rand van de taartvorm met water en leg de deeglap over het fruit.
Druk het deeg met duim en wijsvinger aan op de rand van de vorm.
Maak met een appelboor een gaatje in het midden van het deeg.
Garneer eventueel met blaadjes gemaakt van restjes deeg.
Zet de taartvorm onverpakt in de vriezer.
Eenmaal bevroren, verpak de taart in aluminiumfolie.
Steek een klein rolletje aluminiumfolie als 'schoorsteentje' in het gaatje van het deeg.
Bestrijk de bevroren taart met melk en bak in de voorverwarmde oven gedurende 40-50 minuten, tot goudbruin en gaar.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of een late harvest Riesling vormt een heerlijke aanvulling op de rijke smaken van deze taart. De fruitige aroma's en het milde zoet van de wijn zullen perfect samengaan met de warme specerijen en het sappige fruit van de taart.
Calories: 410kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 0.3g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 47
Romige Avocado-Gorgonzola Salade met Kruidige Marinade
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 345kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 3 eetlepels droge witte wijn
- 2 teentjes knoflook
- 15 g verse rozemarijn
- 25 g verse bieslook
- Zout
- Versgemalen witte peper
- 1 avocado
- 150 g gorgonzola
- ½ krop lollo rosso sla
- 75 g croutons
Voorbereiden:
Meng in een kom de olijfolie, citroensap en witte wijn tot een marinade.
Pers de knoflookteentjes erboven uit.
Knip de naaldjes van de rozemarijntakjes en snijd de bieslook fijn, voeg ze toe aan de marinade.
Breng op smaak met zout en peper.
Schil, halveer en verwijder de pit van de avocado.
Snijd de helften in dunne plakken en leg ze op een bord.
Schenk de marinade erover en zet de avocado afgedekt in de koelkast gedurende ongeveer 20 minuten.
Verkruimel de gorgonzola boven een kom.
Bereiden:
Maak de sla schoon, was deze en verdeel de bladeren over vier borden.
Schep de avocadoplakken voorzichtig uit de marinade en rangschik ze op de sla.
Verdeel de gorgonzola over de avocado.
Strooi de croutons eroverheen.
Schenk de resterende marinade over de salade.
Wijnadvies:
Deze romige en kruidige avocado-gorgonzola salade vraagt om een stevige witte wijn zoals een Chardonnay uit Italië of een Vermentino.
Calories: 345kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 9g | Vet: 29g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 47
Verfrissende Komkommer Atjar
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 30kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 eetlepel suiker
- 150 ml ciderazijn
- 1 komkommer geschild
- 1 rode ui in halve ringen
erwarm de azijn zachtjes in een pan en roer er al roerend 1 eetlepel suiker en 1 theelepel zout door tot ze zijn opgelost.
Schaaf de komkommer in dunne plakjes.
Giet de warme azijn over de komkommer in een kom.
Laat het mengsel afkoelen en vervolgens in de koelkast ijskoud worden.
Voeg vlak voor het serveren de uiringen toe aan de zoetzure komkommer en schep alles door elkaar.
Wijnadvies:
Deze verfrissende komkommer atjar past goed bij een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Riesling. Hun frisheid zal de verkwikkende smaak van de atjar aanvullen.
Calories: 30kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 47
Knapperige Asperge Tempura met Sojadipsaus
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar
- 450 g witte asperges
- 3 eetlepels bloem
- 100 g bloem
- Zout
- Versgemalen zwarte peper
- 1 eiwit van groot ei
- 1 bosuitje
- 4 eetlepels Chinese sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel Japanse rijstazijn
- 1 theelepel suiker
- Olie om te frituren
Schil de asperges en snijd ca.
3 cm van de onderkant af.
Halveer de asperges.
Strooi 3 eetlepels bloem in een diep bord.
Roer in een kom 100 g bloem met zout, peper en ongeveer 1 dl koud water tot een stevig beslag.
Verhit de frituurolie tot 170°C.
Klop ondertussen het eiwit stijf en schep het voorzichtig door het beslag.
Maak de bosui schoon, was deze en halveer.
Snijd de bosui vervolgens in lange dunne reepjes.
Klop in een kommetje de sojasaus, sesamolie, rijstazijn en suiker tot een sausje.
Wentel elke asperge lichtjes door de bloem, schud overtollige bloem eraf en haal ze door het beslag.
Frituur de asperges in gedeelten gedurende 5 à 6 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn.
Laat de gefrituurde asperges uitlekken op keukenpapier.
Verdeel de asperges over vier borden en garneer met de gesneden bosui.
Besprenkel de helft van de sojadipsaus eromheen en serveer de rest apart.
Voedingswaarden (per portie):
Wijnadvies:
Deze knapperige tempura gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling. Hun frisse tonen zullen de smaak van de tempura aanvullen zonder te overheersen.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 5g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 47
Aspergetaart met Geitenkaas
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 kg witte asperges
- 300 g zachte geitenkaas
- 6 eetlepels melk
- 2 eierdooiers
- 1 theelepel honing
- 1 zakje rucolasla 30 g, fijngeknipt
- 6 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
- 1 zakje hazelnoten 65 g, grofgehakt
Schil de asperges en snijd de houtachtige uiteinden eraf.
Kook de asperges in ruim kokend water met zout gedurende 10 minuten.
Laat ze vervolgens nog 10 minuten afgedekt in het kookwater staan en laat ze uitlekken.
Roer in een kom de geitenkaas los met 4 eetlepels melk, 1 eierdooier en honing.
Meng de fijngeknipte rucola erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Ontdooi het bladerdeeg en rol het uit op een met bloem bestoven werkblad tot een langwerpige lap, waarbij je de rand iets dikker laat.
Leg het uitgerolde deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk het met het geitenkaasmengsel, waarbij je de rand vrijhoudt.
Verdeel de asperges over het deeg.
Klop de andere eierdooier los met de resterende melk en bestrijk hiermee de aspergetaart.
Bak de taart in ongeveer 30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
Hak de hazelnoten grof en rooster ze kort in een droge koekenpan.
Laat ze afkoelen op een bord.
Haal de aspergetaart uit de oven en bestrooi deze met de geroosterde hazelnoten.
Snijd de taart in vier stukken en serveer warm of koud.
Wijnadvies:
Deze hartige taart met delicate smaken van geitenkaas en asperges past goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De wijn zal de smaken van het gerecht aanvullen zonder te overheersen.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 18g | Vet: 34g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 47