Salade met warme gemarineerde vijgen en blauwe kaas

Salade met warme gemarineerde vijgen en blauwe kaas

Allerhande 2002
Recept categorieën: Fruit, Kaas, Salade, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • ½ eetlepel vloeibare honing
  • zout
  • 6 verse vijgen
  • 100 g eikenbladslamelange met rucola
  • 150 g blauwaderkaas bijv. blue stilton
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • In kommetje olie, azijn en honing tot dressing kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vijgen elk in 4 partjes snijden en partjes in dressing leggen.
  • Vijgen ongeveer 5 minuten laten marineren.
  • Af en toe omscheppen.
  • Vijgen uit dressing nemen en op schilkant in ovenschaal leggen; dressing bewaren.
  • Intussen sla over vier bordjes verdelen en kaas erover verbrokkelen.
  • Bordjes en ovenschaal afdekken met plasticfolie en tot gebruik in koelkast bewaren.
  • Ovengrill voorverwarmen.
  • Ovenschaal met vijgen ca. 3 minuten vlak onder grill schuiven.
  • Warme vijgen over bordjes met sla verdelen.
  • Dressing doorroeren en over salade sprenkelen.

Klassieke Syllabub met Kaneel en Sherry

Klassieke Syllabub met Kaneel en Sherry

Geniet van deze klassieke Engelse syllabub, een luchtig en romig dessert met een vleugje kaneel en sherry.
Bereidingstijd15 minuten
Wachttijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Valentijnsdag
Servings: 2 personen
Calories: 250kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • ½ citroen
  • 3 el cream sherry
  • 25 g fijne kristalsuiker
  • ½ kaneelstokje
  • 1 kruidnagel
  • 1 mespunt piment
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 125 ml slagroom
  • 2 kaneelbiscuits bijvoorbeeld Kanelly's van Bolletje

Instructies

Voorbereiding:

  • Boen de citroen goed schoon onder koud water.
  • Trek met een citroentrekker smalle reepjes schil van de citroen (of schil de citroen dun met een scherp mesje en snijd de schil in smalle reepjes).
  • Leg de reepjes in een kommetje met koud water.
  • Pers de citroen uit en vang het sap op.
  • Verwarm in een steelpan het citroensap, de sherry, suiker, kaneelstokje, kruidnagel, piment en nootmuskaat zachtjes al roerend, tot de suiker is opgelost.
  • Neem de pan van het vuur en laat het sherrymengsel ongeveer 1 uur trekken.
  • Intussen, klop de slagroom half stijf in een kom en zet deze afgedekt in de koelkast.

Bereiding:

  • Verwijder het kaneelstokje en de kruidnagel uit het sherrymengsel.
  • Klop het sherrymengsel in een dunne straal door de slagroom totdat een luchtig mengsel (syllabub) ontstaat.
  • Schep de syllabub in wijnglazen.
  • Garneer met de citroenreepjes en steek in elk glas een kaneelbiscuit.

Notities

Deze syllabub kan goed geserveerd worden met een glas mousserende wijn zoals Prosecco of een zoete dessertwijn zoals een Moscato.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 18g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Courgette mozzarellarolletjes met pestodressing

Courgette mozzarellarolletjes met pestodressing

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Koude Hapjes
Land van herkomst: Italië
Servings: 8 stuks
Calories: 105kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 kleine courgette
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 bol mozzarella kaas, 125 g
  • 2 eetlepels groene pesto verse
  • zout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Citroen schoonboenen, schil eraf raspen en citroen uitpersen.
  • Van courgette diagonaal 8 lange plakken van ca. ½ cm dik snijden.
  • Plakken aan beide kanten dun met olie bestrijken en op rooster vlak onder grill in ca. 6 minuten mooi bruin roosteren, halverwege keren.
  • Mozzarella in 8 plakken snijden en op keukenpapier laten uitlekken.
  • In kommetje rest van olie met 2 eetlepels citroensap, citroenrasp, pesto en zout en peper naar smaak tot dressing kloppen.
  • Plakken courgette op bord leggen, dressing erover sprenkelen.
  • Op elke plak courgette plak mozzarella leggen, voorzichtig oprollen en met cocktailprikker vaststeken.
  • Rolletjes op schaal leggen en 2 eetlepels van achtergebleven dressing erover sprenkelen.

Notities

Streepjes:
Als je de plakken courgette in een gloeiend hete grillpan roostert, krijgen ze decoratieve bruine streepjes.
Het kost wel iets meer tijd.

Nutrition

Serving: 1persoonsportie | Calories: 105kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 4g | Vet: 9g

Broodspiesjes met magor en parmaham

Broodspiesjes met magor en parmaham

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Varkensvlees, Vlees
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 8 stuks
Calories: 135kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • satéstokjes
  • kommetje

Ingrediënten

  • 150 g magor-kaas
  • 6 sneetjes bruin casinobrood zonder korst
  • 3 dunne plakken Parmaham
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 8 cherrytomaatjes gewassen

Instructies

  • Kaas op kamertemperatuur laten komen.
  • In kommetje kaas tot smeerbaar mengsel roeren.
  • Alle sneetjes brood besmeren met het kaasmengsel.
  • Plakken ham dubbelvouwen en op 3 sneetjes leggen.
  • 8 Blaadjes basilicum apart houden, rest over ham verdelen.
  • Rest van sneetjes brood op andere sneetjes leggen en licht aanduwen.
  • Sandwiches eerst in 4 gelijke vierkantjes snijden en vierkantjes diagonaal doorsnijden.
  • Aan elk satéstokje 3 driehoekjes brood steken en eindigen met blaadje basilicum en tomaatje.

Notities

 

Gebakken spiesjes:

Voor een warm hapje kun je de broodspiesjes ook bakken. Haal de spiesjes eerst een voor een door een beslag van 2 eieren, losgeklopt met 1 ½ dl droge witte wijn en wentel ze door paneermeel. Bak de spiesjes in een koekenpan met een ruime laag hete olie in ca. 2-3 minuten krokant en goudbruin. Garneer ze met een blaadje basilicum en een tomaatje.

Nutrition

Calories: 135kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 8g | Vet: 8g

Angels of horseback

Angels of horseback

Land van herkomst: Zuid Afrika
Servings: 1
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • kommetje
  • tandenstokers

Ingrediënten

  • 5 oesters gerookte per persoon in blik
  • 1 reepje spek per oester
  • olie
  • 1 flesje sweet chilisaus
  • 1 krop sla

Instructies

  • Neem een oester en draai spek rond de oester.
  • Maak dit vast met een tandenstoker.
  • Doe olie in de pan en bak de oesters.
  • Giet een beetje pikante chilisaus in een kommetje.
  • Zet dit in het midden van een bord.
  • Schik een beetje sla op een bord en leg er de oesters bij.

Entrecote met balsamicosaus

Entrecote met balsamicosaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Servings: 2 persoon
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 g zachte boter of margarine
  • 1 eetlepel(s) rode pesto potje,
  • 2 entrecotes á ca. 200 g,
  • versgemalen zwarte peper,
  • 1 eetlepel(s) olijfolie,
  • 2 eetlepel(s) balsamico-azijn flesje, Grand'ltalia,
  • 1 dl droge rode wijn
  • ½ pot vleesfond á 380 ml, AH,
  • 2 takjes tijm zakje á 15 g,
  • 2 eetlepel(s) bosvruchtenjam
  • 2 zongedroogde tomaten potje á 170 g, Green's,
  • zout
  • 1 theelepel aardappelmeel
  • 2 grote blaadjes verse basilicum zakje á 15 g,

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • In kommetje 50 g boter en pesto door elkaar roeren.
  • Overdoen in spuitzak.
  • Op stuk aluminiumfolie 2 grote toefen pestoboter spuiten.
  • In koelkast ca. 1 uur laten opstijven.
  • Entrecotes bestrooien met peper en besprenkelen met olie en 1 eetlepel azijn.
  • Afgedekt ca. 1 uur in koelkast zetten.
  • In steelpan wijn aan de kook brengen.
  • Fond, tijm, jam en rest van azijn erdoor roeren.
  • Onafgedekt in ca. 10 á 15 minuten op matig hoog vuur tot helft inkoken.
  • Saus boven schenkkan door zeef schenken.
  • Tomaten droogdeppen met keukenpapier en in dunne reepjes snijden.

BEREIDEN:

  • Entrecotes droogdeppen met keukenpapier.
  • In koekenpan rest van boter verhitten.
  • Entrecotes in ca. 6 à 8 minuten bruin en van binnen rosé bakken, halverwege keren.
  • Twee borden voorverwarmen.
  • Entrecotes bestrooien met zout.
  • Afdekken met aluminiumfolie en ca. 5 minuten laten rusten.
  • Ingekookte bouillon door bakvet roeren.
  • Aan de kook brengen en aanbaksels losroeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Aardappelmeel met 1 theelepel koud water gladroeren.
  • Al roerend aan saus toevoegen en blijven roeren tot licht gebonden saus ontstaat.
  • Entrecotes in dunne plakken snijden.
  • Saus in midden op borden scheppen.
  • Entrecoteplakken in saus leggen.
  • Blaadje basilicum met toef pestoboter ernaast leggen.
  • Garneren met tomaatreepjes.

Notities

Serveren met gemengde salade en ciabattastokbrood.

Eieren in een potje 3

Eieren in een potje 3

AllerHande april 2003
Recept categorieën: Ei, Lunch
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • kommetje
  • Braadslede (of grote ovenschaal)

Ingrediënten

  • ½ zakje verse bieslook à 20 g
  • ½ zakje verse basilicum à 15 g
  • 8 eetlepel(s) slagroom
  • 4 grote eieren L
  • 4 eetlepel(s) geraspte belegen kaas

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Boven kommetje bieslook heel fijn knippen.
  • Blaadjes basilicum op elkaar leggen, in de lengte oprollen tot 'sigaartje' en in dunne reepjes knippen.
  • In elk souffléschaaltje 1 eetlepel slagroom scheppen.
  • Helft van verse kruiden over schaaltjes verdelen.
  • Zout en peper erover strooien.
  • Boven elk schaaltje 1 ei breken.
  • Op elk ei weer 1 eetlepel slagroom scheppen.
  • Rest van bieslook en basilicum erover verdelen.
  • Kaas, zout en peper over schaaltjes strooien.
  • Braadslede (of grote ovenschaal) tot helft vullen met heet water.
  • Schaaltjes in braadslede zetten.
  • Braadslede op rooster in midden van oven zetten en eieren in ca. 15 minuten laten stollen.

Notities

Serveren met in repen gesneden geroosterd witbrood.

Broccoli omelet met zalm

Broccoli omelet met zalm

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Ei, Groenten, Lunch, Vis, Zalm
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 middelgrote vastkokende aardappel
  • 300 g broccoli
  • zout
  • 1 sjalotje
  • ½ kropje eikebladsla
  • 2 eetlepel(s) geraspte mierikswortel Khne,
  • 4 eetlepel(s) zure room
  • 4 plakjes licht roggebrood
  • 1 eetlepel(s) olie
  • 200 g gerookte zalm á 100 g, AH,
  • 4 eieren
  • liter slagroom
  • peper

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Aardappel schillen, wassen en in blokjes snijden.
  • Broccoli schoonmaken, kleine roosjes van stronk snijden (stronk wordt niet gebruikt) en wassen.
  • In pan met ruim water en zout aardappelblokjes in ca. 3 minuten beetgaar koken.
  • Overdoen in vergiet en onder koud stromend water afspoelen.
  • Broccoli op zelfde manier koken en afspoelen.
  • Sjalotje pellen en snipperen.
  • Sla wassen en in vergiet goed laten uitlekken.
  • In kommetje mierikswortel en zure room door elkaar roeren.
  • Sneetjes roggebrood diagonaal halveren.

BEREIDEN:

  • In koekenpan olie verhitten.
  • Aardappelblokjes al omscheppend in ca. 3 minuten lichtbruin bakken.
  • Sjalot en broccoli erdoor scheppen en ca. 2 minuten meebakken. Intussen 1/4 deel van zalm in dunne reepjes snijden.
  • Eieren loskloppen met slagroom, zout en peper.
  • Zalmreepjes erdoor scheppen.
  • Eiermengsel over groente schenken.
  • Mengsel afgedekt in ca. 4 minuten zachtjes laten stollen.
  • Omelet op deksel keren en onderkant nog ca. 2 minuten bakken.
  • Omelet in 8 punten snijden.
  • Sla over vier -borden verdelen.
  • Omeletpunten erop leggen.
  • Rest van zalmplakjes losjes dubbelgevouwen en met sneetjes roggebrood naast omeletpunten leggen. Mierikswortelsaus half over zalm scheppen.

Gekookte Bloemkool met Mediterrane Olijvensaus

Gekookte Bloemkool met Mediterrane Olijvensaus

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote vleestomaat
  • 50 g zwarte olijven zonder pit
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 grote bloemkool
  • Zout
  • ½ zakje verse basilicum 15 g

Instructies

  • Kruis de tomaat in, dompel deze enkele seconden onder in kokend water, spoel af onder koud water en verwijder de schil.
  • Halveer de tomaat, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Hak de zwarte olijven grof.
  • Meng in een kommetje de olijfstukjes, tomaatblokjes, kappertjes, olijfolie en zwarte peper door elkaar.
  • Snijd de stronk van de bloemkool af en laat de bloemkool heel.
  • Was de bloemkool grondig.
  • Kook de bloemkool in een pan met gezouten water in 10 à 15 minuten gaar.
  • Snijd de basilicumblaadjes in reepjes.
  • Neem de gekookte bloemkool uit de pan en laat uitlekken.
  • Leg de bloemkool op een schaal en schenk de olijvensaus over de bloemkool.
  • Strooi de basilicumreepjes eroverheen.

Notities

Serveer deze bloemkool met olijvensaus als bijgerecht bij gegrilde vis of kip, of als onderdeel van een vegetarische maaltijd met wat knapperig brood erbij

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Romige Balsamicodressing met Overjarige Kaas

Romige Balsamicodressing met Overjarige Kaas

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Dressings, Kaas
Land van herkomst: Italië
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 170kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • kommetje

Ingrediënten

  • 50 g plak Goudse overjarige kaas
  • 1 theelepel kappertjes
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 bosuitjes
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd de korstjes van de kaas en breek de kaas vervolgens in reepjes.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in kleine ringetjes.
  • Hak de kappertjes fijn.
  • Meng in een kommetje de balsamicoazijn en olijfolie tot een dressing.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de bosuitjes en kappertjes toe aan de dressing en meng goed.
  • Verdeel de dressing over de salade.
  • Strooi vlak voor het serveren de kaas over de salade.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige balsamicodressing met overjarige kaas past goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 4g | Vet: 17g | Zout: 0.6g