Zalmsalade Partybroodjes met Frisse Kruiden
Luchtige partybroodjes gevuld met een frisse zalmsalade, perfect als feestelijke traktatie of lichte lunchoptie.
Bereidingstijd10 minuten min
Totale tijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels mayonaise
- 3 gedroogde tomaatjes op olie fijngehakt
- 12 bake-off partybroodjes of glutenvrije variant
- 50 g waterkers of veldsla
- 200 g gerookte zalm
- 1 stengel bleekselderij in piepkleine blokjes
- Snufje gedroogde dragon
- Versgemalen peper naar smaak
- Zout naar smaak
Bak de 12 bake-off partybroodjes af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de gerookte zalm, bleekselderij en gedroogde tomaatjes in kleine blokjes.
Meng de zalm, bleekselderij en tomaatjes met mayonaise, citroensap, dragon, peper en zout in een kom.
Snijd de partybroodjes open.
Leg een toefje waterkers of veldsla op de onderkant van elk broodje.
Schep de zalmsalade op de sla.
Plaats de bovenkant van de broodjes erop en serveer direct.
Serveertip:
Garneer de broodjes met een extra schijfje citroen voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past perfect bij deze zalmsalade partybroodjes.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1.6g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 29
Romige Aardappelsalade met Spek en Kruiden
Een romige aardappelsalade met uitgebakken spekjes, verse kruiden en een smeuïge dressing. Perfect als bijgerecht voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd30 minuten min
intrektijd3 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Grote gastronormbak
Hoge druk steamer
office mesje
Stoomtreef
- 250 g ui zeer fijn gehakt
- 3 dl crème fraîche
- 3 dl mayonaise
- 40 g mosterd
- 400 g rookspek in kleine stukjes, uitgebakken
- 5 kg aardappelen geschild
- ½ bosje peterselie fijngehakt
- ½ potje bieslook fijngehakt
- Azijn naar smaak
- Peper versgemalen, naar smaak
- Zout naar smaak
Controleer de aardappelen op ongerechtigheden.
Stoom de aardappelen beetgaar in een stoomtreef in de steamer (ongeveer 6 minuten).
Laat de aardappelen volledig afkoelen.
Snijd de aardappelen indien nodig in plakken.
Meng in een kom de mayonaise met de crème fraîche.
Hak de peterselie fijn en snijd de bieslook heel fijn.
Meng de peterselie, bieslook, ui en mosterd door het mayonaise-crème fraîche mengsel.
Breng de dressing op smaak met versgemalen peper, zout en azijn.
Meng de afgekoelde aardappelen door de saus.
Laat de salade enkele uren intrekken in de koelkast.
Schep voor het serveren de uitgebakken spekjes door of over de salade.
Serveer direct.
Serveertip:
Garneer met extra verse peterselie en serveer met een knapperig stokbroodje.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Blanc past perfect bij deze aardappelsalade.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 32g | Zout: 2.3g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 29
Frisse Mosselsalade met Curry Dressing en Groenten
Een frisse mosselsalade met knapperige groenten en een romige curry dressing. Ideaal voor een lichte, zomerse maaltijd vol smaak!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg verse mosselen
- ¼ liter water met zout
- 1 ui 50 g, in ringen gesneden
- Een paar peperkorrels
- 200 g prei
- 200 g wortelen
- 2 el droge witte wijn
- 1 el citroensap
- 1 theelepel currypoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 2 el mayonaise 50% vet
- 1 el crème fraîche
- 1 el magere yoghurt
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Vloeibare zoetstof naar smaak
- Enkele blaadjes sla gewassen en drooggedept
Breng het gezouten water met de ui en peperkorrels aan de kook in een grote pan.
Voeg de mosselen toe en kook ze tot ze open gaan.
Haal de mosselen met een schuimspaan uit het kookvocht en doe ze in een grote schaal.
Gooi mosselen weg die niet open zijn gegaan.
Maak de prei en wortelen schoon.
Snijd de prei in stukjes en rasp de wortelen fijn (julienne).
Kook de groenten 5 minuten in het mosselkookvocht en giet ze daarna af.
Bereid een dressing door witte wijn, citroensap, currypoeder, uienpoeder, mayonaise, crème fraîche en magere yoghurt te mengen.
Breng de dressing op smaak met zout, peper en vloeibare zoetstof.
Verdeel enkele blaadjes sla over 4 borden.
Leg de mosselen, uit de schelpen gehaald, bovenop de sla.
Giet de dressing over de salade.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer deze frisse mosselsalade met knapperig glutenvrij brood en een glas koele witte wijn voor een verfijnde lunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Chardonnay, past uitstekend bij deze salade.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 2.1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 29
Frisse Mosselsalade met Spinazie, Radijs en Tuinkers
Een lichte mosselsalade met knapperige radijs, verse spinazie en een smaakvolle vinaigrette. Perfect voor een frisse zomerse maaltijd!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g gekookte mosselen
- Enkele handvol spinaziebladeren
- 3 tomaten
- 1 bosje radijs
- 1 ui
- 1 el olie
- Azijn naar smaak
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 1 mespunt tijm
- 1 bakje tuinkers
Was de tomaten en radijsjes, dep ze droog en snijd ze in plakjes.
Schil de ui en snijd deze in dunne ringen.
Was de spinaziebladeren voorzichtig en laat ze uitlekken.
Meng de tomaten, radijsjes, ui, spinaziebladeren en mosselen in een grote kom.
Bereid een dressing door olie, azijn, zout, peper en tijm te mengen.
Giet de dressing over de salade en meng goed.
Was de tuinkers, dep ze droog en hak ze grof.
Strooi de gehakte tuinkers over de salade als garnering.
Serveer de mosselsalade direct.
Serveertip:
Serveer deze salade met knapperig glutenvrij brood en een glas koele witte wijn voor een heerlijke zomerse lunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Pinot Grigio of Grüner Veltliner, past perfect bij deze salade.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 24g | Vet: 8g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 29
Groene Lagune Mosselcocktail met Romige Dressing
Een elegante mosselcocktail met frisse groenten, romige dressing en een vleugje kruiden. Perfect als voorgerecht voor een zomers diner!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
scherp mes
Glazen serveerschalen
- 500 g gekookte mosselen
- 1 beker roomyoghurt
- 2 el mayonaise
- 1 paprika
- 3 tomaten
- Zout naar smaak
- Cayennepeper naar smaak
- Paprikapoeder naar smaak
- 2 hardgekookte eieren
- Peterselie voor garnering
Bereid een marinade van roomyoghurt, mayonaise, cayennepeper, paprikapoeder en zout naar smaak.
Snijd de paprika in repen en de tomaten in dobbelsteentjes.
Meng de paprikarepen, tomatenblokjes en gekookte mosselen in de marinade.
Verdeel het mosselmengsel over 4 glazen schalen.
Snijd de hardgekookte eieren in schijfjes en leg ze bovenop de mosselcocktail.
Garneer met fijngehakte peterselie.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer deze elegante mosselcocktail in mooie glazen schalen, samen met knapperig glutenvrij brood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio, past perfect bij deze mosselcocktail.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 22g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 29
Walnotentaart met Ahornsiroop en Krokante Korst
Een heerlijke walnotentaart met de rijke smaak van ahornsiroop en een knapperige korst, perfect voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 10 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 250 gram bloem
- ¼ theelepel zout
- 125 gram koude boter in blokjes
- 3-5 eetlepels koud water
- 375 gram walnoten
- 5 eieren
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- ¼ theelepel zout
- 100 gram ahornsiroop
- 50 gram zachte boter
- Schil van 1 citroen of sinaasappel geraspt
Zeef de bloem in een mengkom en voeg het zout toe.
Snijd de koude boter er met twee messen doorheen.
Voeg 3-5 eetlepels koud water toe en kneed het snel tot een samenhangend deeg.
Wikkel de deegbal in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Houd 200 gram mooie halve walnoten apart en hak de rest fijn.
Verwarm de oven voor op 160°C.
Rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm en bekleed hiermee de ingevette taartvorm.
Klop 4 eieren los met de bruine basterdsuiker, vanillesuiker, zout en ahornsiroop.
Roer de zachte boter en geraspte citroen- of sinaasappelschil erdoor tot een glad mengsel.
Voeg de fijngehakte walnoten toe en schenk het mengsel op de deegbodem.
Verdeel de apart gehouden halve walnoten over de vulling en bestrijk de taart met het losgeklopte ei.
Bak de taart in het midden van de oven gedurende 60 minuten, tot hij lichtbruin en stevig is.
Laat de taart afkoelen op een rooster en serveer op kamertemperatuur.
Serveertip:
Serveer met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs voor extra verwennerij.
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals een Sauternes of een lichtzoete Riesling past perfect bij de rijke smaken van deze walnotentaart.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 9g | Vet: 27g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 29
Luchtige sabayon met gemarineerde peren
Een verfijnd nagerecht met sappige peren, gemarineerd in perenbrandewijn en overgoten met een fluweelzachte sabayon. Perfect als afsluiting van een luxe diner.
Bereidingstijd30 minuten min
marineren2 uur uur
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 6 peren
- 14 eierdooiers
- 250 gram suiker
- 2 deciliter poire eau de vie perenbrandewijn
- Sap van ½ citroen
- Muntblaadjes voor garnering
Schil de peren, maar laat de steeltjes zitten voor een elegante presentatie.
Wrijf de peren in met citroensap om verkleuring te voorkomen.
Schenk de poire eau de vie over de peren en dek ze af.
Laat de peren 2 uur marineren in de koelkast en bedruip ze regelmatig met de marinade.
Klop in een pan de suiker en eierdooiers schuimig met een garde.
Voeg 1 deciliter van de perenmarinade toe aan het eimengsel.
Verwarm het mengsel au bain-marie op laag vuur, terwijl je constant blijft kloppen, tot het dikker wordt en een luchtige textuur krijgt.
Zorg ervoor dat het mengsel niet kookt om schiften te voorkomen.
Houd de sabayon warm door de pan in heet water te laten staan.
Schik de gemarineerde peren op serveerborden en giet de warme sabayon eroverheen.
Garneer met verse muntblaadjes en serveer direct.
Serveertip:
Voor een extra verfijnde presentatie kunnen de peren kort gekaramelliseerd worden in een hete pan met een beetje suiker.
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals Sauternes of een mousserende wijn zoals Prosecco past uitstekend bij dit gerecht. De zoete en frisse tonen van de wijn versterken de smaak van de sabayon en peren.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 29
Romige Meringue Nestjes met Chocolade-ijs
Luchtige meringue nestjes gevuld met romig chocolade-ijs, een elegant dessert dat perfect is voor speciale gelegenheden of een feestelijke tafel!
inclusief droogtijd3 uur uur 30 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar
- ½ citroen
- 5 eieren eiwitten
- Snufje zout
- 125 g suiker
- 125 g poedersuiker
- 1 theelepel maïzena
- Chocolade-ijs
- Cacaopoeder optioneel
Verwarm de oven voor op 100 °C.
Wrijf een mengkom in met de helft van een citroen om vetvrij te maken.
Klop de eiwitten met een snufje zout stijf.
Voeg geleidelijk de tafelsuiker toe en klop door tot stijve pieken ontstaan.
Spatel voorzichtig de poedersuiker en maïzena door het eiwitmengsel.
Schep met twee lepels bergjes schuim op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Droog de meringues in het midden van de oven gedurende 2-3 uur.
Laat ze volledig afkoelen buiten de oven.
Hol de onderkant van de afgekoelde meringues lichtjes uit.
Vul de nestjes met een royale bol chocolade-ijs.
Bestrooi eventueel met cacaopoeder voor een extra finishing touch.
Serveertip:
Serveer de meringue nestjes direct uit de vriezer voor een perfecte combinatie van knapperig schuim en romig ijs. Garneer met verse munt of rood fruit voor extra flair.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Sauternes past perfect bij de zoete meringue en het romige chocolade-ijs.
Calories: 240kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 32g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 29
Lamskoteletten met Mosterdkorst en Romige Saus
Sappige lamskoteletten met een knapperige mosterdkorst, geserveerd met een romige saus van kalfsfond. Een culinair hoogstandje voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
bakkwast
Ovenschaal of rooster
- 1 dl mosterd
- 1 eetlepel basterdsuiker
- 1 teentje knoflook geplet
- 1 eetlepel ketjap manis zoete sojasaus
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 dikke lamskoteletten
- 1 eetlepel boter
- 1 sjalotje fijngehakt
- 2 eetlepels azijn
- 4 dl kalfsfond
- ⅛ liter slagroom
- Optioneel:
- Geconfijte kerstomaatjes als bijgerecht
Meng de mosterd met basterdsuiker, knoflook, ketjap manis, tijm en olijfolie tot een gladde massa.
Smeer de lamskoteletten aan beide zijden in met het mosterdmengsel en laat ze 30 minuten marineren.
Bak de fijngehakte sjalot in boter ongeveer 5 minuten op laag vuur.
Voeg eventueel achtergebleven vleesschaafsel toe en bak nog 5 minuten bruin.
Blus af met azijn en laat bijna volledig inkoken.
Voeg de kalfsfond toe en laat tot ¾ inkoken.
Voeg slagroom toe en laat de saus zachtjes indikken.
Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de lamskoteletten op een rooster en bak ze 8-10 minuten tot ze rosé zijn.
Verwarm de saus zachtjes en voeg indien gewenst extra mosterd toe.
Serveer de lamskoteletten met de romige mosterdsaus en eventueel geconfijte kerstomaatjes.
Serveertip:
Serveer de lamskoteletten met geroosterde aardappeltjes en gegrilde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Côtes du Rhône of een Bordeaux past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 38g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 29
Appel-Amandeldessert met Knapperig Bladerdeeg
Een heerlijk warm appel-amandeldessert met rozijnen, kaneel en knapperig bladerdeeg – perfect geserveerd met een bolletje ijs.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl Amaretto di Saronno of amandelextract voor een alcoholvrije versie
- 100 g rozijnen
- 4 goudrenetten of andere stevige, zoetzure appels
- 50 g gehakte amandelen
- 2 el suiker
- Snufje kaneel
- Sap van ½ citroen
- 1 ei losgeklopt
- 6 plakjes diepvries bladerdeeg
- IJs naar keuze voor serveren
Voorbereiding van de vulling:
Verwarm de Amaretto di Saronno (of amandelextract) en week de rozijnen erin.
Schil de appels, snijd ze in blokjes en meng ze met de gewelde rozijnen, gehakte amandelen, suiker, kaneel en citroensap.
Doe het appelmengsel in een beboterde ovenschaal.
Bladerdeeg aanbrengen:
Rol de bladerdeegplakjes uit tot een grote lap.
Bedek het appelmengsel volledig met het bladerdeeg en stop de randen goed in.
Gebruik eventueel restjes bladerdeeg om decoraties uit te snijden en leg deze bovenop.
Zet de ovenschaal afgedekt in de koelkast om te rusten.
Bakken:
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei.
Bak het dessert gedurende 20 minuten tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is.
Serveer het dessert warm, direct uit de oven, met een bolletje vanille- of kaneelijs.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.6g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 29