Babi Boemboe Tjin – Pittig Oosters Varkensvleesgerecht

Babi Boemboe Tjin - Pittig Oosters Varkensvleesgerecht

Babi Boemboe Tjin is een kruidig en smaakvol Indonesisch gerecht met mals varkensvlees, gekruid met authentieke specerijen zoals ketoembar, djinten en djahé. Ideaal voor liefhebbers van pittige Oosterse gerechten.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië, Oosters
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g varkensvlees in dobbelstenen gesneden
  • 10 sjalotjes fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 100 g prei fijn gesneden
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 ei
  • 100 ml bouillon
  • Olie voor het bakken
  • ½ theelepel djahé
  • 1 theelepel kentjoer
  • 3 kemiries gepoft en fijngehakt
  • 1 eetlepel ketoembar
  • ½ eetlepel djinten
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Snijd het varkensvlees in dobbelstenen.
  • Pof de kemiries en hak ze fijn met de sjalotten en knoflook.
  • Meng dit met de overige kruiden en wrijf het vlees hiermee in.
  • Verhit olie in een braadpan en bak het gekruide vlees bruin.
  • Klop het ei los met de bloem en voeg de bouillon toe.
  • Voeg de fijngesneden prei bij het vlees en laat het geheel smoren tot bijna al het vocht is verdampt en het vlees gaar is.

Notities

Wijnadvies
Een droge witte wijn zoals een Riesling past goed bij de kruidige smaken van dit gerecht en brengt het pittige karakter mooi in balans.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Avocadosalade met Tonijn en Pittige Dressing

Avocadosalade met Tonijn en Pittige Dressing

Frisse avocadosalade met tonijn en een pittige dressing, geserveerd op knapperige eikebladsla. Een heerlijke en voedzame salade voor een zomerse dag.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 avocado
  • 1 blik tonijn op olie 135 g, uitgelekt
  • 1 fijngesneden teentje knoflook
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • 2 eetlepels melk
  • 2-3 eetlepels limoensap
  • 100 g oud witbrood ontkorst en in blokjes van 1½ cm
  • 1 fijngesneden stengel bleekselderij
  • 4 fijngesneden blaadjes bladselderij
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 limoen in partjes
  • Eikebladsla
  • Voor de dressing
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • Zout
  • Peper
  • 3 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Vermeng de knoflook, cayennepeper en melk.
  • Schil de avocado, halveer deze, snijd het vruchtvlees in blokjes en besprenkel met limoensap.
  • Meng in een schaal de blokjes brood, avocado, bleekselderij, bladselderij, tonijn en mayonaise.
  • Voeg het melkmengsel en 1-2 eetlepels limoensap toe en meng voorzichtig.
  • Laat de salade in de koelkast intrekken.
  • Meng voor de dressing de azijn, zout, peper en olijfolie.
  • Meng de blaadjes eikebladsla met de dressing en verdeel ze over kommen.
  • Leg de avocadosalade erop en garneer met partjes limoen.

Notities

Wijnadvies
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze salade en versterkt de frisse en pittige tonen van de dressing en limoensap.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 0.7g | Sugar: 1g

Verfrissende Avocadosalade met Tomaat en Spaanse Peper

Verfrissende Avocadosalade met Tomaat en Spaanse Peper

Een verfrissende avocadosalade met tomaat, Spaanse peper en een vleugje citroen, perfect als voorgerecht of als vulling voor tortilla’s.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 citroen uitgeperst
  • 3 rijpe avocado's
  • 3 tomaten ontveld en in stukjes
  • 1 groene Spaanse peper fijngehakt
  • 4 takjes peterselie fijngesneden

Instructies

  • Schil de avocado’s, halveer ze in de lengte en verwijder de pitten.
  • Snijd het vruchtvlees fijn en doe het in een kom.
  • Besprenkel met citroensap.
  • Snijd de tomaten in stukjes en voeg deze toe aan de kom.
  • Halveer de Spaanse peper, verwijder de zaadlijsten, snijd in stukjes en meng met de tomaat en avocado.
  • Verdeel de gesnipperde ui en peterselie over de salade.
  • Serveer de avocadosalade direct als bijgerecht of vul hiermee tortilla’s.

Notities

Wijnadvies
Een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij deze frisse salade en versterkt de smaken van de avocado en tomaat.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.3g | Sugar: 4g

Kleurrijke Avocadohelften gevuld met Groente

Kleurrijke Avocadohelften gevuld met Groente

Deze avocadohelften gevuld met een kleurrijke groentevulling zijn een heerlijk licht en fris hapje, ideaal voor een zomerse picknick of als voorgerecht.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Picknick
Servings: 2
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 avocado's
  • 2 eetlepels citroensap
  • Enkele blaadjes sla
  • 2 gekookte aardappelen in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika schoongemaakt en fijngehakt
  • 4 eetlepels doperwtjes uit blik
  • ¼ komkommer geschild en in blokjes gesneden
  • 100 g asperges uit blik, in stukjes gesneden
  • 4 eetlepels mayonaise
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Halveer de avocado’s en verwijder de pitten.
  • Besprenkel de avocadohelften met citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Drapeer de sla op een schaal en leg de avocadohelften erop.
  • Meng de blokjes aardappel, paprika, doperwtjes, blokjes komkommer, stukjes asperge en mayonaise in een kom.
  • Breng op smaak met zout en peper en schep het mengsel voorzichtig door elkaar.
  • Verdeel de groentevulling over de avocadohelften en serveer direct.

Notities

Wijnadvies
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die de smaken van de groenten en avocado perfect aanvult.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 22g | Zout: 0.7g | Sugar: 3g

Avocado met Garnalenvulling

Avocado met Garnalenvulling

Heerlijke avocado’s gevuld met een romige garnalenvulling en frisse bleekselderij, perfect als feestelijke hapjes of licht voorgerecht.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Salade, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 2
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 gepelde garnalen
  • 2 gepelde en fijngehakte hardgekookte eieren
  • 1 schoongemaakte en in kleine stukjes gesneden bleekselderij
  • 4 eetlepels mayonaise
  • Zout
  • Peper
  • 2 avocado's
  • 1 eetlepel citroensap

Instructies

  • Meng de garnalen, gehakte eieren, bleekselderij, en mayonaise in een kom.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Halveer de avocado’s en verwijder de pit.
  • Besprenkel het avocado vruchtvlees met citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Vul de avocadohelften met het garnalenmengsel.
  • Serveer direct als hapje of voorgerecht.

Notities

Wijnadvies
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht en versterkt de romige en zilte smaken.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Avocado gevuld met Garnalen en Gerookte Zalm

Avocado gevuld met Garnalen en Gerookte Zalm

Een verfijnd voorgerecht van avocado, gevuld met garnalen en gerookte zalm. Perfect voor een feestelijke gelegenheid en heerlijk fris van smaak.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 avocado
  • 250 g grijze garnalen
  • 250 g gerookte zalm
  • Citroensap
  • Mayonaise
  • Mosterd
  • Olijfolie

Instructies

  • Halveer de avocado in de lengte en verwijder het vruchtvlees.
  • Snijd het avocado vruchtvlees en de gerookte zalm in kleine blokjes.
  • Meng de blokjes avocado, zalm en garnalen in een kom.
  • Voeg enkele druppels citroensap en een beetje mayonaise toe, op smaak gebracht met mosterd en olijfolie.
  • Vul de uitgeholde avocadohelften met dit mengsel.
  • Garneer met kleine stukjes dille en schik er opgerolde stukjes zalm omheen.

Notities

Wijnadvies
Een frisse, droge witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij dit gerecht en brengt de smaken van garnalen, zalm en avocado mooi in balans.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 1g

Avocado con Gambas – Mexicaanse Avocado met Garnalen

Avocado con Gambas - Mexicaanse Avocado met Garnalen

Deze Mexicaanse avocado met garnalen, gevuld met een romige saus van mayonaise en chilisaus, is perfect als fris en licht hapje met een vleugje pittigheid.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Zeevruchten
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 gehalveerde avocado's zonder pit
  • Citroensap
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 1 eetlepel room
  • 1 theelepel chilisaus
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • 100 g gepelde garnalen
  • Schijfjes citroen

Instructies

  • Wrijf de snijvlakken van de avocado’s in met citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Meng in een kom de mayonaise, tomatenketchup, room, chilisaus en knoflookpoeder en breng op smaak met zout.
  • Voeg de garnalen toe aan de saus en schep het mengsel in de holte van de avocado’s.
  • Serveer met schijfjes citroen.

Notities

Wijnadvies
Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht en versterkt de romige smaken van de avocado en garnalen.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Avocado-Aardbeiensalade met Citroensap en Balsamico

Avocado-Aardbeiensalade met Citroensap en Balsamico

Deze frisse avocado-aardbeiensalade combineert de romigheid van avocado met de zoete frisheid van aardbeien en een vleugje balsamico, perfect als licht nagerecht op een zomerse dag.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Moederdag, Picknick
Servings: 2
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado
  • 250 g aardbeien
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 theelepels balsamicoazijn
  • Vers gemalen zwarte peper

Instructies

  • Schil de avocado en snijd deze in blokjes.
  • Snijd de aardbeien in plakjes en doe ze in een kom.
  • Voeg het citroensap, de balsamicoazijn en versgemalen zwarte peper toe aan de aardbeien en avocado.
  • Meng voorzichtig en serveer direct.

Notities

Wijnadvies
Geen wijnadvies nodig; deze frisse salade is een op zichzelf staand nagerecht!

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g

Heksenbezems van Kaas en Prei

Heksenbezems van Kaas en Prei

Maak deze gedurfde en eenvoudige heksenbezems van kaas en prei. Ideaal als hartige Halloween snack voor jong en oud!
Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Kaas, Tractaties, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Halloween
Servings: 4
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakken jonge kaas
  • 8 volkoren soepstengels
  • 5 cm prei

Instructies

  • Breng een laag water aan de kook en zet het vuur uit.
  • Sluit de pan met het deksel.
  • Snijd dunne linten van 6 mm breed uit de prei en dompel ze in het hete water om ze soepel te maken.
  • Halveer de plakken kaas in de lengte en snijd franjes in de lange kant.
  • Breek een stukje van de soepstengels af tot ze ca.
  • 20 cm lang zijn.
  • Wikkel de kaasfranjes om de soepstengels (aan de afgebroken kant) en knoop vast met een lintje van prei.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Pinot Grigio, past goed bij deze hartige snack en complimenteert de milde smaak van kaas.

Nutrition

Calories: 60kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 2g | Zout: 0.2g | Sugar: 0.5g

Australische Visschotel met Spitskool en Tomaten

Australische Visschotel met Spitskool en Tomaten

Deze Australische visschotel is een smaakvolle stoofpot met spitskool, tomaten en brado’s (soort haring), perfect geserveerd met rijst en een koel biertje.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Australië
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote ui in ringen
  • ½ spitskool gesneden
  • 3-4 tomaten fijngehakt
  • 2 brado’s soort haring, in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels olie
  • 1 Spaanse peper ontpit en in dunne reepjes

Instructies

  • Verhit de olie in een braadpan en bak de uiringen totdat ze zacht en goudbruin zijn.
  • Voeg de gesneden spitskool en Spaanse peper toe en roerbak enkele minuten.
  • Voeg de fijngehakte tomaten toe en laat het geheel op laag vuur een half uur stoven.
  • Voeg de in stukjes gesneden brado’s toe, dek de pan af en laat nog 10 minuten stoven.
  • Draai het vuur uit en laat de schotel afkoelen.
  • Laat de smaken een nacht intrekken.
  • Roer de visschotel de volgende dag door elkaar en warm het op.
  • Serveer met rijst en een koel biertje.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze Australische visschotel met een licht, verfrissend witbier of een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc om de pittige en hartige smaken in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g