Witte Chocoladekersentruffels met Kirsch

Witte Chocoladekersentruffels met Kirsch

(inclusief koeltijd)4 uur 30 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Moederdag, Vaderdag, Valentijnsdag
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Rechthoekige vorm
  • Au bain-marie pan of een hittebestendige kom en een pan
  • mes

Ingrediënten

  • 200 g witte chocolade
  • 1 eetlepel kirsch
  • 125 g mascarpone
  • 75 g kersen uit blik of pot uitgelekt

Instructies

  • Smelt de witte chocolade au bain-marie met de kirsch.
  • Haal de pan van het vuur en schep voorzichtig de mascarpone en uitgelekte kersen door de gesmolten chocolade.
  • Giet het mengsel in een rechthoekige vorm en laat het minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Snijd het mengsel in blokjes vóór het serveren.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een glas dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 22g | Zout: 0.2g | Sugar: 28g

Frisse Witte Bonensalade met Mosselen en Tonijnsaus

Frisse Witte Bonensalade met Mosselen en Tonijnsaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 kilo mosselen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 blik reuzenbonen 400 g
  • 1 zakje rucola 30 g
  • 1 bakje verse pastasaus Tonino 225 g
  • 1 citroen

Instructies

  • Pel de ui en snijd deze in dunne ringen.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Was de mosselen grondig en verwijder mosselen die na een tik op het aanrecht niet dichtgaan en kapotte mosselen.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een wok en bak de mosselen met de knoflook in ongeveer 7 minuten gaar, terwijl je ze regelmatig omschept.
  • Laat de bonen uitlekken in een vergiet.
  • Verdeel de rucola en bonen over vier borden.
  • Giet de mosselen af en voeg de pastasaus toe aan de mosselen in de wok, verwarm al omscheppend.
  • Snijd de citroen in partjes.
  • Voeg de resterende olijfolie toe aan de saus en verdeel de mosselen met saus over de bonen en rucola.
  • Garneer met de uienringen en partjes citroen.

Notities

Serveer met grof volkorenbrood.

Wijnadvies

Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Gezonde Witlof Walnoten Wraps

Gezonde Witlof Walnoten Wraps

Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2 personen
Calories: 400kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 50 g walnoten
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 2 struikjes witlof
  • 2 eetlepels olie
  • Zout
  • 2 wraptortilla's
  • 80 g smeerkaas
  • 180 ml gedroogde tomatensaus
  • Peper

Instructies

  • Hak de walnoten grof.
  • Was de paprika's, maak ze schoon en snijd ze in repen.
  • Pel de ui en snijd deze in dunne partjes.
  • Maak de witlof schoon en snijd deze in de lengte in partjes.
  • Verhit de olie in de wok.
  • Bak de ui en paprika ca.
  • 3 minuten al omscheppend.
  • Voeg de witlof en walnoten toe en bak nog ca.
  • 3 minuten.
  • Breng het groentemengsel op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de tortilla's in een grote droge koekenpan.
  • Besmeer de tortilla's dik met smeerkaas, schep het groentemengsel op één helft en klap de wrap dicht.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge rosé.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Pruimen-Walnootkoeken

Pruimen-Walnootkoeken

Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g walnoten gepeld
  • 100 g gewelde pruimen ca. 10 stuks
  • 125 g zachte ongezouten roomboter
  • 125 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 175 g bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • Mespunt zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Hak de walnoten grof en snijd de pruimen in kleine stukjes.
  • Klop in een kom de boter en basterdsuiker romig met een mixer.
  • Voeg het ei en de vanillesuiker toe en klop door.
  • Meng de bloem, bakpoeder en zout door het beslag.
  • Spatel de walnoten en pruimen door het deeg en laat het ongeveer 15 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verdeel het deeg in 8 porties en draai met met bloem bestoven handen ballen van het deeg.
  • Leg de deegballen op flinke afstand van elkaar op 1 of 2 met bakpapier beklede bakplaten.
  • Druk de deegballen plat met je handpalm tot cirkels van ongeveer 8 cm.
  • Bak de koeken in ongeveer 15 minuten lichtbruin.
  • Neem de bakplaat uit de oven en laat de koeken enkele minuten afkoelen en opstijven.
  • Leg de koeken voorzichtig met een paletmes op een rooster om verder af te koelen.

Notities

Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Muscat.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 46g | Protein: 5g | Vet: 24g | Zout: 0.4g | Sugar: 25g

Mosterdroom Vleesschotel met Bessensaus

Mosterdroom Vleesschotel met Bessensaus

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Koude Hapjes, Tapas
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 6 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g rode bessen
  • 2 bosuitjes
  • 2 eetlepels gemberjam
  • Mespunt kruidnagelpoeder
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels geraspte mierikswortel uit een potje
  • 3 eetlepels Dijonmosterd
  • 200 g rosbief vleeswaren
  • 200 g gebraden varkensfricandeau vleeswaren
  • 300 g gebraden gehakt vleeswaren

Instructies

  • Was de rode bessen en rits ze van de takjes boven een schaal.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in dunne ringen.
  • Meng de bosui, gemberjam, kruidnagelpoeder, zout en peper naar smaak door de bessen.
  • Laat dit mengsel minstens 1 uur staan.
  • Meng in een andere schaal de crème fraîche, mierikswortel en mosterd.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Spreid op een platte schaal de rosbief, fricandeau en gehakt in rijen uit.
  • Serveer de bessensaus en mosterdroom in aparte schaaltjes op het buffet.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een licht gekoelde Beaujolais of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Krokante Tortilla Tosti met Cheddar en Jalapeño

Krokante Tortilla Tosti met Cheddar en Jalapeño

Een snelle en pittige tortilla tosti, perfect voor een eenpersoonslunch. Lekker knapperig en vol smaak!
Bereidingstijd9 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Lunch, Snack, Tosti's
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Snel te maken, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Servings: 1 persoon
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • deksel
  • mes

Ingrediënten

  • 75 gram cheddar kaas in dunne plakjes gesneden
  • 1 eetlepel jalapeñopeperreepjes
  • 1 kleine rode paprika in blokjes gesneden
  • 2 wraptortilla's
  • 150 gram maïskorrels uit blik uitgelekt

Instructies

  • Snijd de cheddar kaas in dunne plakjes en snijd de rode paprika in kleine blokjes.
  • Leg één tortilla in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur.
  • Beleg de tortilla met de plakjes cheddar kaas, maïskorrels, paprikablokjes en jalapeñopeperreepjes.
  • Bak de tortilla totdat de kaas begint te smelten en de tortilla knapperig wordt.
  • Leg de tweede tortilla bovenop het beleg en druk stevig aan.
  • Plaats een deksel op de pan, keer de pan om en laat de tortilla op de ongebakken kant van het deksel in de pan glijden.
  • Bak de tortilla nog ongeveer 2 minuten totdat ook de andere kant knapperig is.
  • Snijd de tortilla tosti in grote punten en serveer direct.

Notities

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Mexicaanse cerveza.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 16g | Vet: 22g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g

Tortelloni met Geroosterde Venkel en Romige Kaassaus

Tortelloni met Geroosterde Venkel en Romige Kaassaus

Geniet van een smaakvolle combinatie van tortelloni, geroosterde venkel en een rijke kaassaus. Ideaal voor een gezellige avondmaaltijd!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote venkelknol schoongemaakt en in dunne partjes gesneden
  • 1 pak tortelloni con formaggio e nocci pasta 250 g
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 bakje salsa ai 4 formaggi saus 200 g

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Breng in een pan ruim water aan de kook.
  • Voeg de tortelloni toe aan het kokende water en kook ze in ongeveer 8 minuten gaar.
  • Spreid intussen de venkelpartjes uit op een bakplaat en besprenkel ze met balsamicoazijn en olijfolie.
  • Plaats de venkel ongeveer 10 cm onder de hete grill en rooster ze in ongeveer 6 minuten beetgaar.
  • Giet de tortelloni af en roer de kaassaus erdoor.
  • Verwarm het geheel nog ongeveer 2 minuten.
  • Schep de tortelloni met saus in twee diepe borden en verdeel de geroosterde venkel met de olijfolie erover.
  • Serveer direct en geniet van deze rijke en smaakvolle maaltijd.

Notities

Serveer met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio, die goed past bij de romige kaassaus en de geroosterde venkel.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g

Caprese Torentjes met Galliaham

Caprese Torentjes met Galliaham

Til je voorgerecht naar een hoger niveau met deze elegante Caprese torentjes van gegrilde tomaten, romige mozzarella, pittige rucola en fluweelzachte Galliaham. Perfect voor een speciaal diner!
Voorbereidingstijd15 minuten
grillen2 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Lunch, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Valentijnsdag, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote trostomaten of 2 vleestomaten
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge met basilicum
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 2 bolletjes mozzarella a 125 g
  • 75 g rucolasla
  • 8 plakken Galliaham
  • 15 g verse basilicum

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Snijd de boven- en onderkant van de tomaten af en snijd ze in 4 mooie plakken.
  • Leg de tomatenplakken op een bakplaat en besprenkel ze met basilicumolie, zout en peper.
  • Rooster de tomaten ongeveer 2 minuten onder de grill en laat ze daarna afkoelen.
  • Giet de mozzarella af en snijd deze in blokjes.
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Snijd de rucola grof.
  • Vouw de plakken Galliaham in de lengte dubbel.
  • Pluk de steeltjes van het basilicum en scheur de grote bladeren grof.
  • Plaats een ringvorm op een bord en leg een plak gegrilde tomaat erin.
  • Voeg een laagje rucola toe, gevolgd door een kwart van de mozzarellablokjes.
  • Druk het geheel lichtjes aan.
  • Dek af met nog een plak tomaat en verwijder voorzichtig de ringvorm.
  • Vorm rond het slatorentje een rand van twee dubbelgevouwen plakken Galliaham.
  • Herhaal dit proces voor de overige drie torentjes.
  • Strooi de basilicumblaadjes rondom de torentjes en maal er grof peper overheen als garnering.

Notities

Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte rosé past perfect bij dit gerecht. Deze wijnen complimenteren de romige mozzarella en de zoute smaak van de Galliaham.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Hartige Tomatenbouillon met Zuurkool en Coburger Ham

Hartige Tomatenbouillon met Zuurkool en Coburger Ham

Verwarm jezelf met deze hartige tomatenbouillon, verrijkt met de verrassende combinatie van zuurkool en Coburger ham. Een perfect gerecht voor de koude dagen!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Hoofdgerechten, Lunch, Soep, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g verse tijm
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 250 g ongekookte wijnzuurkool
  • ½ eetlepel suiker
  • 4 tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • dl medium dry sherry
  • 380 ml vleesfond uit een pot
  • 100 g Coburger rauwe ham
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Ris de blaadjes van 3 takjes tijm en zet apart.
  • Pel en snipper de sjalotjes.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een middelgrote pan en fruit de helft van de gesnipperde sjalotjes ongeveer 2 minuten zachtjes.
  • Voeg de zuurkool, suiker en de helft van de geriste tijmblaadjes toe en smoor dit afgedekt ongeveer 15 minuten op laag vuur.
  • Kruis de tomaten in en dompel ze kort onder in kokend water.
  • Ontvel ze, snijd ze in parten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Verhit de rest van de olijfolie in een soeppan en fruit de resterende sjalotjes ongeveer 2 minuten zachtjes.
  • Pers het teentje knoflook boven de pan uit en voeg de tomaatblokjes en de resterende geriste tijmblaadjes toe.
  • Bak dit zachtjes mee gedurende 3 minuten.
  • Voeg de sherry, vleesfond en 2 dl water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de bouillon ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
  • Snijd de Coburger ham in dunne repen.
  • Breng de bouillon op smaak met zout, peper en eventueel een beetje extra suiker.
  • Schep de bouillon in vier voorverwarmde kommen.
  • Leg in het midden van elke kom een flinke pluk zuurkool en leg de reepjes ham erbovenop.
  • Garneer elke kom met een takje tijm en serveer warm.

Notities

Serveer deze soep met een glas medium dry sherry, die ook in het gerecht wordt gebruikt, of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Mediterrane Groentetian uit de Oven

Mediterrane Groentetian uit de Oven

Breng de smaken van de Middellandse Zee naar je tafel met deze heerlijke Tian van mediterrane groenten. Perfect geroosterd en vol van smaak!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 teentjes knoflook gehalveerd
  • 1 rode ui in 8 parten gesneden
  • 1 gele paprika in 12 stukken gesneden
  • 1 dunne aubergine in plakken gesneden
  • 1 kleine courgette in plakken gesneden
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 takjes tijm blaadjes gerist

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Pel en halveer de knoflookteentjes.
  • Pel de rode ui en snijd deze in 8 parten.
  • Was de gele paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in 12 stukken.
  • Was de aubergine, halveer deze en snijd in plakken.
  • Was de courgette en snijd in plakken.
  • Rangschik de groenten in de ovenschaal.
  • Verdeel de knoflook over de groenten.
  • Bestrooi de groenten met zout en peper.
  • Druppel de olijfolie en citroensap eroverheen.
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak de groenten gedurende 45 minuten, schep af en toe om.
  • Haal de schaal uit de oven en meng de tijmblaadjes door de groenten.

Notities

Serveer deze mediterrane groentetian met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g