Gegrilde Varkenskoteletten met Frisse Flageolets en Sperzieboontjes
Een heerlijk zomers gerecht met gegrilde varkenskoteletten, frisse flageolets en knapperige sperzieboontjes. Perfect voor een uitgebreide maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
Aardewerken slabak
Grillplaat
kookpan
stoompan
mes
- 6 varkenskoteletten
- 2 teentjes knoflook gepeld en fijngehakt
- 1 kopje olijfolie
- 1 eetlepel zoete donkere ketjap
- 300 gram gedroogde flageolets
- 300 gram jonge sperzieboontjes
- 2 rode uien dun gesneden in ringen
- 1 vers laurierblad
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- Naar smaak versgemalen peper
- Naar smaak zout
Bereid een marinade van een kopje olijfolie, de fijngehakte knoflook en een royale eetlepel donkere ketjap.
Marineer de koteletten en laat ze 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
Kook de flageolets volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar, voeg een laurierblad toe voor extra smaak.
Stoom de sperzieboontjes tot ze beetgaar zijn en hun groene kleur behouden.
Giet de groenten af en zet apart.
Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een pan en bak de uienringen kort tot de randjes bruin worden.
Haal de pan van het vuur.
Doe de warme uiensaus in een aardewerken slabak en voeg een eetlepel rode wijnazijn, versgemalen peper en zout toe.
Voeg de gekookte flageolets en gestoomde sperzieboontjes toe aan de uiensaus en roer voorzichtig om.
Verhit de grillplaat en bak de gemarineerde varkenskoteletten op hoog vuur, ongeveer 5 minuten aan elke kant tot ze mooi bruin en gaar zijn.
Serveer de gegrilde varkenskoteletten met de frisse flageolets en sperzieboontjes.
Serveer met een volle rode wijn zoals een Merlot of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 45g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 58
Tartaar met Asperges en Romige Cognacsaus
Verwen jezelf met malse tartaar en knapperige asperges, geserveerd in een romige cognacsaus. Een perfect gerecht voor een chique diner.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 4 tartaartjes van ongeveer 100 gram elk
- 4 eetlepels boter
- 1 sjalotje fijn gesnipperd
- 2 eetlepels cognac
- 1 beker zure room
- Versgemalen peper naar smaak
- Zeezout naar smaak
- 16 asperges
- Handvol geschaafde amandelen
Bestrooi de tartaartjes royaal met versgemalen peper en zeezout.
Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak de tartaartjes goudbruin aan beide kanten, ongeveer 3 minuten per kant.
Haal de tartaartjes uit de pan en leg ze opzij.
Giet het overtollige vet uit de pan en voeg een nieuwe eetlepel boter toe.
Voeg het fijn gesnipperde sjalotje toe en laat dit zachtjes garen.
Voeg de cognac toe aan de pan en laat het even koken om de alcohol te laten verdampen.
Voeg vervolgens de zure room toe, samen met zout en peper naar smaak.
Roer goed door en voeg als laatste nog een klein beetje boter toe, al roerende, totdat de saus een mooie consistentie heeft.
Maak de asperges schoon en kook ze gedurende 5 minuten.
Haal ze uit het water en laat ze even uitlekken.
Serveer de tartaartjes op verwarmde borden, verdeel de romige cognacsaus over de tartaartjes, en serveer de asperges erbij.
Bestrooi de asperges met geschaafde amandelen voor extra smaak en textuur.
Serveer met een volle, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een licht gekoelde Pinot Noir.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 30g | Vet: 45g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 58
Italiaanse Spaghetti met Zeevruchten en Kruidige Tomatensaus
Een klassiek Italiaans pastagerecht met tarwe spaghetti, verse zeevruchten en een rijke, kruidige tomatensaus. Heerlijk met een frisse groene salade.
Bereidingstijd43 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
Kleine diepe pan
vijzel
Verwarmde schaal
mes
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 knoflookteen gepeld en fijngehakt
- Handvol verse basilicum fijngehakt
- 1 theelepel oregano
- 1 blik tomaten 400 gram
- Flinke hand platte peterselie fijngehakt
- 1 gedroogde rode peper fijngemalen in de vijzel
- 12 ontpitte zwarte Nyons olijven of biologische olijven
- 2 eetlepels uitgelekte kappertjes
- 1 blikje ansjovis in olijfolie fijngehakt
- 1 kop garnalen
- 300 gram tarwe spaghetti
- Groene sla optioneel, voor bijgerecht
erwarm 2 eetlepels olijfolie in een kleine diepe pan en fruit de fijngehakte knoflook tot deze geurig is.
Voeg de fijngehakte basilicum, oregano, tomaten, peterselie en de gemalen rode peper toe aan de pan.
Hak de ansjovis fijn en voeg deze toe aan de saus.
Laat de saus 30 minuten zachtjes sudderen.
Voeg de ontpitte olijven en kappertjes toe aan de saus en roer goed door.
Voeg de garnalen toe en laat het geheel nog 5 minuten sudderen tot de garnalen gaar zijn.
Kook ondertussen de tarwe spaghetti volgens de instructies op de verpakking.
Laat de spaghetti uitlekken in een vergiet en doe het vervolgens in een verwarmde schaal.
Giet de bereide zeevruchtensaus over de spaghetti en serveer direct.
Combineer met een frisse, droge witte wijn zoals Pinot Grigio of Vermentino.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 58
Gegratineerde Groentetaart met Geitenkaas en Pesto
Een heerlijke, hartige groentetaart met romige geitenkaas en pesto. Perfect voor een vegetarisch diner of lunch.
(inclusief rusttijd)1 uur uur
Servings: 6 personen
Calories: 450450kcal
Author: Cor Klaar
Voor het zanddeeg:
- 250 gram tarwebloem
- 125 gram ongezouten boerenboter in blokjes
- 50 ml room
- 1 ei geklopt
Voor de vulling:
- 250 gram aardappels geschild en in blokjes
- 3 courgettes in blokjes
- 2 rode uien in partjes
- 4 gegrilde rode paprika's ontveld en in reepjes
- 1 hand gehakte platte peterselie
- 4 eetlepels pesto
- Handvol verse spinazie
- 200 gram verse zachte geitenkaas in blokjes
- Olijfolie
- Handvol verse basilicum rood en groen gemengd
- Zout en peper naar smaak
Meng de tarwebloem in een keukenmachine.
Voeg blokjes ongezouten boter toe terwijl de machine draait, totdat het mengsel kruimelig wordt.
Voeg de room toe en meng tot het deeg loskomt van de komrand.
Wikkel het deeg in een natgemaakte theedoek en laat het 30 minuten koelen in de koelkast.
Rol het deeg uit en bekleed een taartvorm van ongeveer 30 cm diameter.
Bak de taartbodem blind in de oven gedurende 20 minuten op 180°C.
Verwijder de bakbonen en bak nog eens 5 minuten tot de bodem goudbruin is.
Bestrijk de bodem met geklopt ei om doorlekken te voorkomen en laat afkoelen.
Vulling:
Verspreid de aardappels, courgettes, rode uien en gegrilde paprika op een bakplaat.
Besprenkel met olijfolie, voeg zout en peper toe, en bak 20 minuten in de oven tot de groenten knapperig zijn.
Meng de gebakken groenten in een kom met peterselie, basilicum, spinazie en de in blokjes gesneden geitenkaas.
Smeer een laag pesto op de afgekoelde taartbodem.
Voeg de groenten en kaasvulling toe, bestrooi met extra peterselie en voeg indien nodig een scheutje olijfolie toe.
Laat de taart ongeveer 15 minuten rusten voor het serveren, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.
Calories: 450450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 58
Sinaasappel-Kaneel Verrukking uit Marokko
Een frisse en aromatische Marokkaanse lekkernij met sinaasappel, kaneel en oranjebloesemwater. Perfect voor een lichte, verfrissende afsluiting van je maaltijd.
Bereidingstijd10 minuten min
koeltijd2 uur uur
Servings: 6 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 6 sinaasappels
- 2 kaneelstokjes
- 1 klein borrelglaasje oranjebloesemwater
- 5 royale eetlepels honing
Schil de sinaasappels volledig, zorg ervoor dat ook het witte velletje is verwijderd.
Snijd de sinaasappels in dunne plakjes en leg ze in een schaal, waarbij de plakjes elkaar overlappen.
Besprenkel de sinaasappels met het oranjebloesemwater en verdeel de honing erover.
Rasp de kaneelstokjes fijn boven de sinaasappels.
Het is niet nodig om de stokjes helemaal op te raspen, aangezien dit tijdrovend kan zijn.
Hussel de sinaasappelschijfjes voorzichtig, zodat elke schijf wordt bedekt met de mix van kaneel, honing en oranjebloesemwater.
Zet de schaal in de koelkast en laat het minstens 2 uur koelen voordat je het serveert.
Serveer met een licht gekoelde dessertwijn zoals Muscat of een glas muntthee voor een authentieke Marokkaanse ervaring.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 2g | Vet: 0g | Zout: 0.02g | Sugar: 38g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 58
Aardbei-Rabarber Kruimeltaart met Noten
Geniet van deze heerlijke aardbei-rabarber kruimeltaart met een knapperige notencrumble. Perfect als dessert of bij de koffie!
(inclusief rusttijd)1 uur uur 55 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Vulling:
- 750 gram rabarber in stukken van ongeveer 5 centimeter
- 500 gram aardbeien
- 300 gram fructose
- Sap van 1 sinaasappel
- Rasp van 1 sinaasappel
- 80 gram maïzena
- Snufje peper
Crumble:
- 150 gram bloem
- 150 gram boter
- 4 cl ahornsiroop
- 4 cl honing
- Snufje zout
- 150 gram grof gehakte pecannoten walnoten of andere ongezouten noten
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Maak de vulling door de rabarber, aardbeien, fructose, maïzena, sinaasappelsap, sinaasappelrasp en een snufje peper in een kom te vermengen.
Laat de vulling een uur rusten, zodat de smaken goed kunnen intrekken en de maïzena goed wordt vermengd.
Bereid ondertussen de crumble.
Meng de bloem, boter, ahornsiroop, honing en zout in een keukenmachine totdat er dikke klonters ontstaan.
Voeg de grof gehakte noten met de hand toe aan het crumblemengsel.
Vet een ovenschaal in en stort de vulling erin.
Verdeel de crumble gelijkmatig over de vulling.
Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak de taart 40 minuten in de oven.
Verwijder daarna het folie en bak nog eens 15 minuten tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
Serveer de taart warm en garneer eventueel met een beetje zure room.
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Moscato of een glas gekoelde champagne voor een feestelijke touch.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 58
Zomerse Meloensalade met Bramen en Ham
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 kleine galiameloenen goed gekoeld
- 200 g rauwe ham bijv. Jambon d'Ardenne
- 4 eetlepels milde olijfolie
- 2 eetlepels citroensap
- Versgemalen peper
- 1 zakje verse basilicum 15 g, grofgescheurd
- 2 bakjes bramen à 200 g
Halveer de meloenen en schep met een lepel de pitjes eruit.
Maak vervolgens grove krullen uit het vruchtvlees (of steek met een meloenbolletjessteker bolletjes uit het vruchtvlees).
Laat de lege meloenhelften ondersteboven uitlekken in een vergiet.
Scheur de ham in stukken.
Klop in een grote schaal de dressing van olijfolie, citroensap en versgemalen peper.
Meng de meloen en ham door de dressing.
Voeg de grofgescheurde basilicum en bramen toe en schep alles voorzichtig door elkaar.
Verdeel de salade over vier borden of schep het eerst in lege meloenhelften.
Snijd eventueel een klein plakje van de onderkant af zodat de meloenen steviger staan.
Wijnadvies:
Een Torrontés wijn, zoals Etchart Cafayate Torrontés, met zijn frisse en fruitige tonen, vormt een uitstekende aanvulling op deze zomerse salade.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 58
Aardappelsalade voor bij de BBQ
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 3 eieren
- 1 kg aardappels
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel crème fraîche
- Zout en peper naar smaak
- 1 blikje maiskorrels
- 2 augurken
- ½ bosje bieslook
Aardappelen koken:
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine dobbelsteentjes.
Zet ze op in een pan met ruim water en voeg wat zout toe.
Kook de aardappelen gaar.
Giet af en spoel ze vervolgens koud onder stromend water.
Toevoegen van sauzen:
Voeg mosterd, mayonaise en crème fraîche toe aan de kom.
Meng alles goed door elkaar tot alle ingrediënten goed vermengd zijn.
Kruiden en groenten toevoegen:
Breng de salade op smaak met zout en peper naar smaak.
Meng de maiskorrels door de salade.
Snijd de augurken fijn en voeg ze toe aan de salade.
Snijd de bieslook fijn en meng ook deze door de salade.
Wijnadvies:
Deze aardappelsalade met zijn romige en hartige smaken vraagt om een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé. De wijn moet voldoende frisheid hebben om de smaken van de aardappelsalade te complementeren zonder te overheersen.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 58
Loempia Vulling
Een smaakvolle vulling voor loempia's met varkensvlees, garnalen en frisse groenten. Makkelijk te bereiden en vol van smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 x 2 loempia's pp
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel s selderie, gehakte
- 50 gram garnalen gehakte
- 1 rode lombok in stukjes
- ½ rode paprika in reepjes
- 50 gram prei ringetjes
- 1 gesnipperd uitje
- 75 gram taugé
- 150 gram varkensvlees of ham
Groenten voorbereiden: Maak alle groenten goed schoon en droog ze.
Knoflook en prei fruiten: Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan.
Fruit het teentje knoflook en de gesneden prei zachtjes aan.
Gehakt bakken: Voeg het gehakt toe en bak dit mee, roer het met een vork los zodat het rul wordt.
Overige groenten toevoegen: Doe de overige groenten (taugé, witte kool, en selderij) erbij en bak nog ongeveer 3 minuten mee.
Roer regelmatig om.
Vlees toevoegen: Schep de blokjes kip of ham door het groentemengsel.
Vulling op smaak brengen: Breng de vulling op smaak met peper, zout en eventueel een snufje ve-tsin.
Laat de vulling uitlekken in een zeef om overtollig vocht en vet te verwijderen.
Loempia's vullen en bakken: Vul de loempiavellen met dit mengsel en bak ze krokant in wat olie.
Serveertip:
- Serveer de loempia's warm met zoetzure saus of chilisaus.
Wijnadvies:
- Een frisse witte wijn, zoals een Riesling, of een koud biertje past goed bij dit gerecht.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 58
Loempia Vulling met Kip en Garnalen
Een smakelijke en veelzijdige vulling voor loempia's met kip, garnalen en een mix van verse groenten. Makkelijk te bereiden.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 175kcal
Author: Cor Klaar
- 50 gram garnalen gehakte
- 1 groen paprika in reepjes
- 100 gram kool gesnipperde
- 1 eetlepel s selderie, gehakte
- 150 gram kippenvlees gaar
- 1 lombok in stukjes
- 25 gram prei ringetjes
- 25 gram taugé
- 1 gesnipperd uitje
Ui snipperen: Pel de ui en snijd deze in kleine blokjes.
Kool snijden: Snijd de kool in zo dun mogelijke reepjes.
Paprika snijden: Maak de paprika schoon, verwijder de zaadjes en snijd de vrucht in dunne reepjes.
Lombok snijden: Snijd de lombok in kleine stukjes.
Als je het minder pittig wilt, verwijder dan de zaadjes en de zaadlijsten.
Kip snijden: Snijd de gare kip in kleine blokjes of reepjes.
Garnalen hakken: Hak de garnalen fijn.
Selderij hakken: Hak de selderijblaadjes fijn.
Prei snijden: Snijd de prei in dunne ringen.
Vulling mengen: Doe alle voorbereide ingrediënten in een kom en meng ze goed door elkaar: de gesneden kip, de gehakte garnalen, de taugé, de preiringen, de gesneden kool, de paprikareepjes, de gesnipperde ui, de gehakte selderij en de gesneden lombok.
Loempiavellen vullen: Schep een portie van het mengsel op elk loempiavel en vul ze.
Serveertip:
- Deze vulling is klaar voor gebruik in loempiavellen.
- Serveer de bereide loempia's met zoetzure saus of chilisaus.
Wijnadvies:
- Geen specifiek wijnadvies voor de vulling, afhankelijk van de uiteindelijke bereidingswijze en saus.
Calories: 175kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 18g | Vet: 7g | Zout: 0.6g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 58