Vierschaft
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram gekookte gele woudbonen
- 250 gram in ringen gesneden uien
- 250 gram in plakjes gesneden winterpeen
- 250 gram in plakken gesneden gerookt mager spek
- 250 gram grove gerookte worst
- 250 gram zure appel
- 50 gram reuzel of eventueel boter
- 600 gram geschilde in blokjes gesneden aardappels
- zout
- peper
Was het spek met warm water.
Snijd het met een scherp mes in plakken van ongeveer een vinger breed.
Zet het spek op in 3 deciliter kokend water.
Doe vervolgens de uiringen en de stukjes wortel erbij.
Leg nadat het spek 15 minuten heeft gekookt, de worst in de pan en doe daar ook de bonen en de aardappelen in.
Strooi wat zout in de pan en voeg eventueel nog wat kooknat toe.
Zodra de inhoud van de pan kookt, draait u de warmtebron laag.
Laat alles in ongeveer 15/18 minuten gaar worden.
Schil de appels en verwijder het klokhuis.
Snijd de appels in niet te dunne schijven.
Neem de worst uit de pan. , o
Overgiet die met veel koud water waardoor het vel kan worden verwijderd.
Snijd de gevelde worst ook in plakken.
Schud de stukken appel en worst door het gerecht.
Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
Doe vervolgens de reuzel of boter in de pan en laat het geheel voor het opdienen nog even goed warm worden.
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 67
Salade Ankara met Bloemkool en Ananas
Deze frisse salade met bloemkool, ananas, rozijnen en een romige sour cream is perfect als bijgerecht voor een lichte zomerse maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kleine bloemkool
- Zout
- 100 g belegen kaas
- 2 schijven ananas
- 50 g rozijnen
- 1 beker sour cream
- Peper
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 1 eetlepel fijngeknipt bieslook
- ½ rode paprika
- Knackerbrood
Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
Kook de bloemkool 5 minuten in water met wat zout.
Laat de bloemkool uitlekken en afkoelen.
Snijd de kaas in dobbelsteentjes en de ananas in stukjes.
Week de rozijnen in water.
Schep de bloemkool, kaas, ananas, en rozijnen door elkaar.
Roer de sour cream erdoor en breng de salade op smaak met zout, peper en tuinkruiden.
Garneer de salade met de reepjes paprika en serveer met knackerbrood.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij de lichte en frisse smaken van deze salade.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 67
Mini Bao Buns met Pulled Pork van 't Zusje
Wat zijn ze toch lekker, hè! ? En je maakt ze nu eenvoudig zelf, met dit recept van onze Mini Bao Buns van pulled pork! ? Dat wordt genieten! ▾
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 10
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
Kleine pan
mes
Stoommandje of stoompan
Voor de Bao Buns:
- 10 mini Bao Buns
- 500 gram pulled pork
- 200 gram atjar tjampoer
- 1 bosje bosui fijngesneden
Voor de Hoisinsaus:
- 400 ml ketjap
- 1 theelepel five-spice kruiden
- 2 theelepels Hoisinsaus
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 theelepel sambal badjak
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel citroensap
- 1 theelepel korianderzaad
Bereiding van de Hoisinsaus:
Doe alle ingrediënten voor de Hoisinsaus in een pannetje en breng langzaam aan de kook.
Haal de pan van het vuur en laat de saus afkoelen.
Zeef het mengsel en bewaar de saus in de koelkast.
Voorbereiding van de Bao Buns:
Ontdooi de Bao Buns, dek ze af en laat ze op kamertemperatuur komen.
Stoom de Bao Buns volgens de instructies op de verpakking.
Bereiding van de Pulled Pork:
Samenstellen van de Bao Buns:
Vul elke Bao Bun met een beetje atjar tjampoer.
Voeg een portie warme pulled pork toe.
Spuit zigzagsgewijs wat Hoisinsaus over de pulled pork.
Garneer met fijngesneden bosui.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Rosé past goed bij dit gerecht.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 20g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 67
Aardappelsalade met Jonge Kaas en Sour Cream
Bereidingstijd29 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 750 g gekookte aardappels in plakjes gesneden
- 200 g jonge kaas in kleine blokjes gesneden
- 1 beker sour cream zure room
- 1 theelepel suiker
- Citroensap naar smaak
- Zout en peper naar smaak
- 1 kleine ui gepeld en gesnipperd
- 2 eetlepels fijngeknipte bieslook
- 1 krop Icebergsla
- 1 tomaat in partjes gesneden
Voorbereiden van de ingrediënten:
Bereiden van de saus:
Meng de sour cream met de suiker, een scheutje citroensap, zout, peper, de gesnipperde ui en fijngeknipte bieslook in een grote mengkom.
Samenvoegen van de salade:
Wijnadvies:
Deze stevige aardappelsalade met jonge kaas en zure room vraagt om een witte wijn met wat body, zoals een Chardonnay of een Pinot Gris. De wijn moet voldoende fruitigheid hebben om de romige kaas en zure room te complementeren.
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 67
Hip chips met een dip van frambozencheesecake van 't Zusje
Bereidingstijd44 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
Voor de chips:
- 1 grote aardappel
- 1 eetlepel fijne suiker
Voor de frambozencheesecake dip:
- 100 gram Monchou roomkaas
- 120 ml slagroom met suiker
- 30 gram chocolade
- 50 gram diepvries frambozen
- 30 gram suiker
Voorbereiding van de chips:
Snijd de aardappel in flinterdunne plakken en leg ze naast elkaar op keukenpapier.
Dep de aardappelplakken helemaal droog.
Verhit de frituurpan of diepe koekenpan tot 165 graden Celsius en frituur de aardappelplakken tot ze krokant zijn en niet meer bruisen.
Laat de chips uitlekken op keukenpapier en meng ze vervolgens met de fijne suiker.
Bewaar de chips op een droge plek.
Bereiding van de frambozencheesecake dip:
Smelt de chocolade in een klein beetje opgewarmde slagroom.
Klop de Monchou los en klop de rest van de slagroom luchtig.
Meng de gesmolten chocolade met de slagroom en Monchou door telkens een klein beetje Monchou door de slagroom te spatelen.
Herhaal dit proces met de chocolade.
Verdeel de cheesecake dip over vier schaaltjes en bewaar deze in de koelkast.
Bereiding van de frambozenjam:
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij dit gerecht.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 67
Coquilles in Ham met Mediterrane Salsa
Deze elegante coquilles gewikkeld in ham, geserveerd met een frisse Mediterrane salsa, zijn perfect als voorgerecht voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
Tefalpan
mes
Kleine steelpan
- 12 coquilles
- 12 plakken gerookte ham
- 1 dl water
- 60 g suiker
- 1 citroen schil geraspt
- 1 takje rozemarijn
- 50 g olijven fijngehakt
- 2 tomaten in blokjes gesneden
- 20 g kappertjes
- 2 eetlepels bieslook fijngehakt
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Breng water, suiker, citroenschil en rozemarijn aan de kook en laat inkoken tot twee derde.
Laat het mengsel afkoelen.
Leg de plakken ham plat neer en leg op elke plak een coquille.
Bestrijk de coquilles met de marinade en vouw de ham eromheen.
Zet vast met een prikker.
Bestrijk de rolletjes licht met olijfolie.
Bak de coquilles in een Tefalpan op laag vuur gedurende 2 minuten.
Meng de olijven, tomaten, kappertjes, knoflook en 1 eetlepel bieslook in een kom.
Breng de salsa op smaak met zout, peper en olijfolie tot een samenhangend geheel.
Serveer de coquilles met de Mediterrane salsa en garneer met de overgebleven bieslook.
Serveertip:
Serveer de coquilles op een bedje van frisse rucola of jonge bladspinazie voor extra textuur en kleur op het bord. Voeg eventueel enkele druppels citroenolie toe voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Verdejo past perfect bij dit gerecht.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 67
Honinggemarineerde Kipfilet met Krokante Sla
(inclusief marineren)12 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
grote kom
huishoudfolie
slacentrifuge
barbecue of grill
mes
Voor de kip en marinade:
- 2 kipfilets ongeveer 400g in totaal
- 2 eetlepels notenolie
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel wijnazijn
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 mespunt gemberpoeder
- Peper en zout naar smaak
Voor de sla en dressing:
- 50 gram gemengde sla
- 1 ei
- 1 eetlepel mosterd
- 1 koffielepel suiker
- 1 dl arachideolie
- ½ dl wijnazijn
- Peper en zout naar smaak
De dag vooraf:
Vermeng de notenolie, honing, wijnazijn, geperste knoflook en gemberpoeder in een grote kom.
Breng op smaak met peper en zout.
Leg de kipfilets in de marinade, dek ze af met huishoudfolie en laat ze ongeveer 12 uur op een koele plaats intrekken.
De dag zelf:
Was de gemengde sla en droog deze in een slacentrifuge.
Klop het ei los met de mosterd en suiker.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg druppelsgewijs eerst de arachideolie en vervolgens de wijnazijn toe terwijl je blijft roeren tot een gladde vinaigrette.
Meng de vinaigrette door de sla en verdeel deze over 4 borden.
Verwarm de barbecue of grill en leg een stuk aluminiumfolie op het rooster.
Rooster de gemarineerde kipfilets op de aluminiumfolie tot ze gaar zijn (het folie voorkomt dat de marinade op het vuur druipt en vlammen veroorzaakt).
Snijd de kipfilets schuin in dunne plakjes en schik deze op de sla.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 67
Bolognesesaus
Een rijke, klassieke bolognesesaus met Parmaham en rode wijn. Perfect om je favoriete pasta naar een hoger niveau te tillen!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 2
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 1 winterpeen
- 2 stengels bleekselderij
- Boter voor bakken
- 75 g Parmaham
- 400 g gehakt
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 50 ml rode wijn
- 1 blik tomaten 400 g
- Peper en zout naar smaak
Schil de winterpeen en snijd deze in blokjes.
Snijd de bleekselderij in de lengte in repen en vervolgens in kleine stukjes.
Snijd de Parmaham in reepjes.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
Verhit de boter in een braadpan en bak de ham ongeveer 4 minuten.
Voeg het gehakt toe en bak het in een paar minuten rul.
Schep het ham-gehaktmengsel met een schuimspaan uit de pan en zet apart in een kom.
Bak de winterpeen, bleekselderij, ui en knoflook ongeveer 5 minuten in het achtergebleven bakvet.
Voeg daarna het ham-gehaktmengsel weer toe.
Giet de rode wijn en tomaten erbij.
Breng aan de kook en laat de saus met de deksel schuin op de pan op laag vuur minimaal 1 uur sudderen.
Roer af en toe en voeg water toe als de saus te droog wordt.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Deze saus gaat perfect samen met een volle rode wijn zoals een Chianti of Barolo.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 67
Armeense Yoghurtsoep met Gerst en Verse Koriander
Deze Armeense yoghurtsoep met gerst, verse kruiden en een rijke smaak is een heerlijk en fris voorgerecht. Serveer met Turks brood voor een complete maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g gerst of parelgort
- ½ liter boerenlandyoghurt
- 4 eieren
- 2 eetlepels bloem
- 1 sjalotje
- 2 eetlepels olijfolie
- Peper en zout naar smaak
- Verse munt
- Verse peterselie
- Verse koriander
Was de gerst of parelgort in een zeef en breng het in een grote pan met 1 liter water aan de kook.
Laat het zachtjes koken gedurende 30 minuten en zeef het daarna.
Roer de yoghurt los in een ruime kom met 1 liter water.
Klop een glad deegje van 1 ei en de bloem.
Voeg daarna de overige 3 eieren toe en klop goed door.
Klop de dunne yoghurt door het eiermengsel en giet het geheel over in een grote roestvrijstalen of geëmailleerde pan.
Breng de soep al roerend tegen de kook aan (niet laten koken) en laat een paar minuten zacht trekken, zodat de soep kan binden.
Snipper het sjalotje en bak het in de olijfolie zachtjes goudbruin in een koekenpan.
Voeg de gerst toe en bak dit kort mee.
Roer het gerst-sjalotmengsel door de yoghurtsoep.
Breng op smaak met peper en zout en roer er gehakte verse munt en peterselie door.
Serveer de soep in kommen en garneer met verse koriander.
Variatie:
Vervang de gort door 50 gr tarwekorrels en 25 gr roggegrutten en laat die 1 nacht
weken. Verder als boven.
Schenk de soep in kommen en strooi er geknipte verse koriander over.
Wijnadvies:
Serveer deze soep met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De zurige tonen van de wijn passen goed bij de romige yoghurt en verse kruiden.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 67
Authentieke Zuid-Afrikaanse Bobotie
Proef de rijke smaken van Zuid-Afrika met deze authentieke bobotie. Een hartige ovenschotel vol kruiden en specerijen!
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg runder- of lamsgehakt
- 2 plakjes witbrood
- 2 ½ dl melk
- 1 grote ui fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 el kerriepoeder
- 1 tl kurkuma koenjit
- 1 tl koriander ketoembar
- ½ tl gemalen komijn djinten
- 1 mespunt kruidnagel
- 1 groene peper fijngesneden
- 1 tl zout
- ½ tl peper
- 2-3 el citroensap
- 75 g sultanarozijnen
- 50 g amandelen
- 1 el mangochutney of abrikozenchutney
- ½ tl munt
- ½ tl oregano
- 3 eieren
- 5 citroenblaadjes daoen djeroek poeroet
Verwarm de oven voor op 180°C.
Week de plakjes witbrood in ½ dl melk, knijp ze uit en verkruimel het brood.
Meng het gehakt met het verkruimelde brood, de fijngesneden ui, knoflook, kerriepoeder, kurkuma, koriander, komijn, kruidnagel, groene peper, zout, peper, citroensap, rozijnen, amandelen, chutney, munt en oregano in een grote kom.
Doe het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal en druk het goed aan.
Strijk de bovenkant glad.
Klop de eieren los met de resterende 2 dl melk en giet dit over het gehaktmengsel in de ovenschaal.
Druk de citroenblaadjes in de bovenlaag van het gehaktmengsel.
Bak de bobotie in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
Een droge Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc of een lichte Merlot passen perfect bij deze bobotie.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 28g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 67