Waterzooi van kalkoen met romige groentesaus
Een smaakvolle Belgische waterzooi van kalkoen met zachte groenten en een romige, gebonden saus. Perfect voor een hartig en verwarmend hoofdgerecht.
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
Grote kookpan
Kleine kookpan
messen
- 1 dikke kalkoen
- 200 g kleine uien
- 300 g wortels
- 3 preiwitten
- 2 takjes selderij
- 1 kruidenbosje tijm, laurier, peterselie
- 1 snufje dragon
- 1 blokje gevogeltebouillon
- 2 dl room
- 3 eierdooiers
- 1 koffielepel citroensap
- 3 eetlepels gehakte peterselie
- 50 g boter
- Zout en peper
Maak de groenten schoon en snijd de prei, wortels en selderij in dunne reepjes (julienne).
Breng ½ liter water aan de kook met de groenten, uien, kruidenbosje, zout en peper.
Laat 15 minuten zachtjes stoven.
Voeg de boter toe en roer goed door.
Snijd de kalkoen in 12 tot 24 stukken, verwijder het vel en kruid met zout, peper en dragon.
Leg de kalkoenstukken in de bouillon en voeg indien nodig extra water en het bouillonblokje toe.
Laat de kalkoen op laag vuur met deksel 20 tot 30 minuten sudderen tot het vlees mals is.
Haal de kalkoenstukken en groenten met een schuimspaan uit de pan en houd ze warm.
Giet 4 dl van de bouillon in een kleine pan en verwarm op laag vuur.
Klop de eierdooiers los met de room en voeg dit mengsel al roerend toe om de saus te binden.
Laat niet koken.
Voeg het citroensap toe en roer er de gehakte peterselie door.
Serveer de kalkoen en groenten in een diepe schaal en giet de saus erover.
Serveer met gekookte aardappelen.
Serveertip:
Garneer met extra gehakte peterselie en serveer met een knapperig stuk stokbrood.
Wijnadvies:
Een fruitige rosé of een lichte rode Bordeaux past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 50g | Vet: 24g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / messen / Pagina 2
Waterzooi met tarbot en romige groentesaus
Een klassieke Belgische waterzooi met tarbot, gestoofde groenten en een romige saus, geserveerd met gekookte aardappelen.
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1,2 kg tarbot
- Voor de court-bouillon:
- 1 liter water
- 1 ui in schijfjes
- 1 wortel in schijfjes
- 1 tak selderij
- 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
- Peper en zout
- Voor het garnituur:
- 2 wortels
- 1 preiwit
- 30 g boter
- 25 g meel
- 1 eierdooier
- 50 g room
- Citroensap
- Peper en zout
Breng het water met de ui, wortel, selderij, kruidenbosje, peper en zout aan de kook.
Laat 20 minuten trekken.
Pocheer de schoongemaakte tarbotmoten in de court-bouillon gedurende 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de dikte.
Snijd de wortels en prei in dunne reepjes (julienne).
Stoof ze 10 minuten zachtjes in boter zonder te laten kleuren.
Voeg indien nodig een beetje court-bouillon toe en roer het meel erdoor.
Giet 3 dl gezeefde court-bouillon erbij met een scheutje citroensap en breng aan de kook.
Bind de saus met de eidooier en room en breng op smaak met peper en zout.
Voeg de tarbotmoten toe en verwarm ze kort in de saus zonder te koken.
Serveer met gekookte aardappelen.
Serveertip:
Serveer met vers gehakte peterselie en een stukje knapperig brood.
Wijnadvies:
Een droge maar fruitige witte wijn zoals Traminer of een Moezelwijn past perfect bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 36g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / messen / Pagina 2
Romige waterkerssoep met tomaat
Een lichte, romige waterkerssoep met een vleugje tomaat en peterselie. Perfect als voorgerecht of lichte lunch.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6
Calories: 140kcal
Author: Cor Klaar
- 1 liter bouillon
- 150 g room
- 2 bundeltjes waterkers
- 3 tomaten
- ½ liter melk
- 1 eetlepel rijstmeel
- Zout
- Gehakte peterselie
Pluk de blaadjes van de waterkers en was ze grondig.
Bewaar enkele blaadjes voor de garnering.
Breng de bouillon aan de kook en laat de waterkersblaadjes hierin 15 minuten garen.
Pureer de soep met een blender of staafmixer tot een gladde massa.
Voeg de melk en het rijstmeel toe en breng de soep opnieuw aan de kook.
Giet de soep in een soepterrine en laat afkoelen.
Roer vlak voor het opdienen de room erdoor en breng verder op smaak met zout.
Pel de tomaten, snijd ze in stukjes en voeg toe aan de soep.
Bestrooi met gehakte peterselie en garneer met de achtergehouden waterkersblaadjes.
Serveertip:
Serveer met vers brood of croutons voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij deze soep.
Calories: 140kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / messen / Pagina 2
Roomsoep van Spruitjes en Aardappelen
Een rijke en romige soep van spruitjes en aardappelen, perfect voor een koude dag of als een elegant voorgerecht.
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g spruitjes
- 500 g aardappelen
- 40 g reuzel
- 1 grote ui
- 2 takjes selderij
- 2 liter water
- 3 dl melk
- Geraspte nootmuskaat
- 200 g room
- 2 eierdooiers
- 1 eetlepel peterselie en kervel gehakt
- 40 g boter
Pel de ui en snijd fijn.
Ontvlies de selderij en snijd in stukjes.
Laat de ui en selderij blonderen in de reuzel in een kookpot.
Voeg de schoongemaakte spruitjes en de geschilde, gewassen en in stukjes gesneden aardappelen toe.
Voeg peper en zout naar smaak toe en laat ongeveer 1 uur koken.
Doe de soep door een zeef en giet er de kokende melk bij.
Voeg een flink snuifje nootmuskaat toe en breng eventueel verder op smaak.
Bind de soep met de eierdooiers en de room.
Voeg de boter, peterselie en fijngehakte kervel toe.
Serveer de soep met gebakken korstjes met boter.
Serveertip:
Serveer de roomsoep met een stukje vers brood of gebakken korstjes voor extra textuur.
Wijnadvies:
Deze soep gaat goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals een Chardonnay.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / messen / Pagina 2
Rijkgevulde Beenhamsoep
Een hartverwarmende en smaakvolle soep met beenham en vermicelli, perfect voor koude dagen.
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 beenhammetje van 500 g
- ½ bosje peterselie
- 1 ui
- 2 strengen vermicelli
- Zout naar smaak
- Peper uit de molen naar smaak
- 2 liter water
Snijd de beenham in schijfjes en voeg deze toe aan 2 liter kokend water in een soeppan.
Laat de beenham ongeveer 2 uur trekken op een laag vuur.
Haal de beenham uit de pan en snijd in kleine stukjes.
Voeg de stukjes weer toe aan de bouillon.
Hak de ui fijn en voeg deze toe aan de bouillon.
Voeg na 1 uur de fijngehakte peterselie toe.
Kook de vermicelli de laatste 10 minuten mee in de soep.
Breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper.
Wijnadvies:
Bij deze rijke soep past een glas droge witte wijn, zoals een Pinot Blanc of een lichte Chardonnay, perfect.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 18g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / messen / Pagina 2
Weense Delights: Gepaneerde Konijnerug met Romige Ansjovis-Caper Saus
Een klassieke Oostenrijkse maaltijd met gepaneerde konijnerug geserveerd met een romige ansjovis-caper saus en vers bereide pasta.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
grote koekepan
Kookpan voor eieren
messen
- 4 konijnefilets
- Zout peper
- Bloem
- 3 eieren
- Vers broodkruim
- 2 eetlepels peterselie fijngehakt
- 80 g boter
- 8 ansjovisfilets blikje, uitgelekt en afgespoeld
- 24 kappertjes
- Vers broodkruim
- Fijngehakte peterselie
- 1 ¼ dl crème fraîche
Voorbereiden van de escalopes: Snijd de konijnefilets in dunne plakjes (escalopes) en bestrooi met zout, peper en een beetje bloem.
Paneren: Klop 1 ei los met 1 theelepel water.
Haal de plakjes vlees eerst door het losgeklopte ei en vervolgens door vers broodkruim.
Koken van eieren: Kook 2 eieren 7 minuten hard, hak ze fijn en zet apart.
Bakken van de escalopes: Verhit de boter in een pan en bak de plakjes vlees 6 minuten goudbruin, halverwege keren.
Leg ze op een schaal.
Bereiden van de saus: Schenk het meeste bakvet uit de pan.
Voeg de ansjovis met 2 eetlepels water toe en laat zachtjes smelten.
Voeg kappertjes, het gekookte ei en peterselie toe en kook kort door.
Roer de crème fraîche erdoor.
Serveren: Serveer de vleesfilets op een bedje van sla met de saus erover geschept.
Garneer met aalbessen.
Serveer met verse pasta.
Wijnadvies
Een lichte, frisse Grüner Veltliner uit Oostenrijk past perfect bij dit gerecht, met zijn kruiden- en citrusachtige tonen die mooi harmoniëren met de rijke smaken van de saus.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 620g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / messen / Pagina 2
Gebakken Wintergroenten met Spekjes en Kruiden
Een hartig en smaakvol gerecht met gebakken wintergroenten en spekjes, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g winterwortels geschild en in stukken
- 400 g koolrabi geschild en in stukken
- 1 stuks venkel schoongemaakt en in stukken
- 1 grote tomaat ontveld en in blokjes
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 2 rode uien in stukken gesneden
- 3 eetlepels olijfolie
- 100 g spekjes in blokjes
- 1 dl witte wijn
- 2 takjes tijm
- 6 blaadjes salie drie keer doorsneden
- Naar smaak zout
- Naar smaak peper
Maak de winterwortels, koolrabi en venkel schoon en snijd ze in stukken.
Kook deze groenten beetgaar in een pan met gezouten water en laat ze afkoelen.
Ontvel de tomaat, verwijder de zaadjes, en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Bewaar deze voor garnering.
Hak de knoflook fijn en snijd de rode uien in stukken.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook, uien en spekjes gedurende 3 minuten.
Voeg de witte wijn, tijm en gesneden salie toe aan de pan.
Voeg de beetgare groenten toe en schep alles goed om.
Breng de groenten op smaak met zout en peper.
Serveer het gerecht warm, gegarneerd met de blokjes tomaat.
Serveer met een droge Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / messen / Pagina 2
Struisvogeltournedos met knolselderijpuree en rode wijnjus
Geniet van een luxe diner met struisvogeltournedos omwikkeld in serranoham, geserveerd met knolselderijpuree en een rijke rode wijnjus.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 680kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
bakpan
kookpan
klein pannetje
messen
- 4 struisvogelbiefstukjes
- 4 vastkokende aardappels
- 8 plakjes serranoham
- 15 g verse basilicum
- 2 dl volle rode wijn
- ½ dl rode port
- 75 g boter
- 125 ml crème fraîche
- 160 ml vleesfond
- 2 takjes tijm
- 300 g knolselderij panklaar
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Halveer de struisvogelbiefstukjes en wikkel elke helft in een plakje serranoham.
Verwarm in een pan de rode wijn, port en vleesfond samen met de tijm.
Laat het mengsel inkoken tot de helft.
Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze in een pan met weinig water in ca.
15 minuten gaar.
Smelt 25 g boter in een andere pan en stoof de knolselderij zachtjes gaar in ca.
15 minuten met 2 eetlepels van het ingekookte fond.
Zet 1/3 van de knolselderij apart.
Stamp de rest van de knolselderij samen met de gekookte aardappels en crème fraîche tot een romige puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Verhit 25 g boter in een pan en bak de struisvogeltournedos in ca.
4 minuten rondom bruin.
Houd warm onder aluminiumfolie.
Roer het ingekookte fond door het bakvet van de tournedos en laat de jus doorkoken.
Verwijder de tijm en klop de resterende boter in klontjes door de jus met een garde.
Snijd de basilicum in reepjes en meng dit door de knolselderijpuree.
Schep de knolselderijpuree op vier warme borden, leg de struisvogeltournedos erop en strooi de achtergehouden blokjes knolselderij erover.
Giet de rode wijnjus over het gerecht en serveer direct.
Een volle, krachtige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of Merlot sluit perfect aan bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 680kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 45g | Vet: 40g | Zout: 2.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / messen / Pagina 2
Appelgebak
Servings: 4 stuks
Calories: 590kcal
Author: Cor Kevenaar
Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 250 gram boter of margarine
- 1 deciliter water
- Zout
Voor de vulling:
- 1 kilo appels
- 100 gram gehakte amandelen
- 4 eierdooiers
- Poedersuiker
- Amandelessence
- Room
Meng de bloem met een snufje zout en snijd de boter er met twee messen doorheen tot het mengsel kruimelig is.
Voeg geleidelijk water toe en meng tot het deeg net samenkomt.
Rol het deeg uit tot een dunne lap, vouw het in drieën, rol opnieuw uit en laat het enige tijd rusten.
Herhaal dit proces nog twee keer.
Snijd een lange lap van ongeveer 12 cm breed uit het deeg en plaats deze op een omgespoeld bakblik.
Snijd repen van 1-1½ cm breed van het overige deeg en plak ze met wat water aan beide zijden op het deeg.
Schil de appels, snijd ze in partjes en bestrooi met gehakte amandelen.
Klop de eierdooiers met poedersuiker.
Houd wat eigeel apart.
Voeg room toe aan het eimengsel en breng op smaak met amandelessence.
Verwarm het mengsel op laag vuur onder voortdurend roeren totdat het ei dikker wordt.
Laat de vla afkoelen en strijk het over het deeg.
Plaats de appelpartjes erin en bestrijk met het achtergehouden eigeel verdund met water.
Bak het gebak in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 10 minuten, tot het gaar en goudbruin is.
Deze gemoderniseerde versie van appelgebak behoudt de klassieke smaak met een vleugje moderniteit.
Calories: 590kcal
Receptenplein.nl
Home / messen / Pagina 2
Prinsessentaart
Prinsessentaart is een klassieke en weelderige lekkernij.
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 ronde cake zelfgemaakt of gekocht
- 250 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eetlepels suiker
- 100 gram frambozenjam
- 200 gram groene marsepein
- Poedersuiker voor bestuiven
- Eetbare decoraties bijv. bloemetjes van suiker
Snijd de ronde cake horizontaal doormidden, zodat je twee gelijke lagen hebt.
Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en suiker.
Smeer een laag frambozenjam op een van de cakeplakken en bedek deze vervolgens met een royale laag van de opgeklopte slagroom.
Leg de andere cakeplak erbovenop.
Bedek de bovenkant en zijkanten van de cake met een dunne laag frambozenjam en vervolgens met een dunne laag slagroom.
Rol de groene marsepein uit tot een dunne lap groot genoeg om de taart volledig te bedekken.
Leg de marsepein over de taart en snijd het overtollige marsepein aan de onderkant weg.
Versier de bovenkant van de taart met eetbare decoraties en bestuif de taart met poedersuiker voor een mooie finish.
Laat de taart even koelen in de koelkast voordat je hem serveert.
Snijd de taart in 4 gelijke stukken en geniet van deze heerlijke traktatie!
Dit recept is een basisprincipe voor een prinsessentaart. Je kunt variëren met de vulling, decoraties en kleuren marsepein naar smaak en voorkeur. Veel plezier met het maken ervan!
Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 25g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / messen / Pagina 2