Kaneel-Chocolade Browniekrans met Walnoten
Een rijke browniekrans met de perfecte balans tussen chocolade, kaneel en knapperige walnoten. Heerlijk als feestelijk gebak bij koffie of thee!
Bereidingstijd1 uur uur
afkoeltijd4 uur uur
Servings: 8
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g chocolade in stukjes gebroken
- 100 g boter
- 3 eieren
- Snufje zout
- 150 g basterdsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 1½ eetlepel kaneel
- 100 g walnoten grof gehakt
- Poedersuiker voor het bestrooien
Verwarm de oven voor op 175°C.
Smelt de chocolade samen met de boter au bain-marie tot een glad mengsel.
Klop in een kom de eieren, een snufje zout, basterdsuiker en vanillesuiker luchtig.
Roer het gesmolten chocolademengsel voorzichtig door het ei-suikermengsel.
Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het mengsel en voeg de kaneel en gehakte walnoten toe.
Roer alles goed door elkaar tot een egaal beslag.
Schep het beslag in de ingevette rijstrandvorm met paneermeel bestrooid.
Strijk de bovenkant glad met een spatel.
Bak de browniekrans 45-55 minuten in het midden van de oven, tot een metalen pen er schoon uitkomt.
Laat de browniekrans minimaal 4 uur afkoelen in de vorm.
Stort de krans voorzichtig op een schaal en draai hem om.
Leg een rooster met ruitpatroon op de krans en bestrooi royaal met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een volle Cabernet Sauvignon sluit perfect aan bij de rijke chocoladesmaak.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.4g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 131
Ambachtelijke Walnootbroodjes met Honing
Deze ambachtelijke walnootbroodjes combineren de rijke smaak van walnoten met een vleugje honing. Heerlijk bij ontbijt, lunch of als hartige snack!
Servings: 8 broodjes
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g bloem
- 42 g verse gist verkruimeld
- 3 dl lauwwarme melk
- 1 eetlepel honing
- 200 g walnoten grofgehakt
- 2 eetlepels walnotenolie
- 1 theelepel zout
- 1 ei losgeklopt
Meng de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
Los de gist op in de lauwwarme melk en roer de honing erdoor.
Giet het gistmengsel in het kuiltje.
Voeg langs de rand de walnoten, walnotenolie en zout toe.
Meng alles vanuit het midden tot een samenhangend deeg.
Kneed het deeg goed tot het elastisch en minder plakkerig wordt.
Vorm een bal van het deeg en leg deze in de kom.
Dek af met een warme, vochtige doek en laat het deeg op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen, tot het volume is verdubbeld.
Kneed het deeg opnieuw kort en verdeel het in 8 gelijke porties.
Vorm van elke portie een ovaal broodje en leg ze in de ingevette mini-broodvormpjes.
Laat de broodjes opnieuw 30 minuten rijzen, afgedekt met een vochtige doek.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestrijk de bovenkant van de broodjes met losgeklopt ei.
Bak de broodjes in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
Controleer of de broodjes gaar zijn door erop te tikken – ze moeten hol klinken.
Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Serveer de walnootbroodjes met roomboter en een beetje honing of geitenkaas voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Een glas droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de hartige en nootachtige smaken van deze broodjes.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 131
Gebraden Fazant met Smaakvolle Herfstvulling
Geniet van een klassiek gerecht met gebraden fazant, gevuld met knoflook en tijm, geserveerd met een rijke saus van sjalotten, champignons en spek.
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 2 fazant-hennen
- 2 eetlepels olie
- 1 eetlepel boter
- 4 teentjes knoflook geplet
- 1 takje tijm
- 80 g sjalotten fijngesneden
- 100 g champignons in vieren
- 40 g ontbijtspek in blokjes
- 2 dl kippenbouillon
- 300 g bloem
- Snufje suiker
- Zout en peper naar smaak
Wrijf de fazanten van binnen en buiten in met zout en peper.
Stop de knoflook en tijm in de holte van de fazanten.
Verhit olie en boter in een koekenpan en bak de fazanten goudbruin aan alle kanten.
Bak beide poten gedurende 5 minuten.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Leg de fazanten met de borst naar boven in een ovenvaste braadpan.
Voeg sjalotten, champignons en spek toe rond de fazanten.
Schenk de kippenbouillon over het geheel en breng aan de kook.
Meng bloem met een snufje suiker en voeg voldoende water toe om een soepel deeg te kneden.
Rol het deeg uit tot een slang van 4 cm doorsnede en leg het op de rand van de pan.
Sluit de pan af met een deksel.
Braad de fazanten ongeveer 18 minuten in de oven.
Laat de fazanten daarna 10 minuten rusten in de afgedekte pan.
Hak de deegrand los.
Snijd de borsten en poten van de fazanten los.
Zeef het braadvocht en schenk het over de fazantdelen in de braadpan.
Serveertip:
Serveer met geroosterde aardappelen en seizoensgroenten zoals spruitjes of wortelen.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een stevige Bordeaux versterkt de rijke smaken van de fazant.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 42g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 131
Gevulde Parelhoen met Abrikozen en Sinaasappelsaus
Een feestelijk gerecht van parelhoen, gevuld met zoete abrikozen en geserveerd met een verfijnde sinaasappelsaus. Perfect voor speciale gelegenheden!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote parelhoen
- 50 gram rookspekblokjes
- 2 sjalotten fijngehakt
- 3 teentjes knoflook geperst
- 100 gram abrikozen fijngehakt
- 2 sneetjes geroosterd oud witbrood verkruimeld
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- 75 gram gemalen amandelen
- Peper en zout naar smaak
- 1 dl sinaasappelsap
- 3 dl gevogeltefond
- ½ dl droge witte wijn
- 100 gram boter
Maak de parelhoen schoon, verwijder achtergebleven veertjes, dep hem droog en wrijf in met zout en peper.
Bak de spekblokjes zachtjes knapperig met de gehakte sjalotten en geperste knoflook.
Voeg de fijngehakte abrikozen, verkruimeld witbrood, gehakte peterselie, gemalen amandelen en zout en peper naar smaak toe aan het mengsel.
Vul de parelhoen hiermee en druk de vulling goed aan.
Steek de nek en het achterstuk goed dicht met cocktailprikkers.
Beleg de parelhoen met plakjes boter en braad hem in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 1 uur gaar.
Bedruip de parelhoen af en toe met het vrijgekomen vet.
Houd de parelhoen warm in aluminiumfolie.
Roer de aanbaksels los met sinaasappelsap en zeef dit in een pan.
Breng het met gevogeltefond en witte wijn aan de kook op hoog vuur en laat de saus tot 3 dl inkoken.
Klop van het vuur af de rest van de boter, in klontjes gesneden, erdoor.
Knip de parelhoen met een wildschaar in stukken en serveer elk deel met een gedeelte van de vulling en wat saus.
Serveertip:
Serveer de gevulde parelhoen met geurige pilav-rijst en gestoomde seizoensgroenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier past perfect bij dit gerecht, dankzij de rijke saus en de subtiele zoetheid van de abrikozen.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 45g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 131
Kalkoenragout Onder Bladerdeegkorst
Een rijke kalkoenragout onder een krokant bladerdeegkorstje, perfect voor feestelijke diners of een gezellige winteravond!
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Servings: 4
Calories: 55kcal
Author: Cor Klaar
- 350 gram kalkoenfilet in reepjes
- Olie
- 50 gram spekreepjes
- 100 gram kippenlever
- 1 ui fijngehakt
- 1 prei in ringen
- 150 gram kleine champignons gehalveerd
- Tijm naar smaak
- Majoraan naar smaak
- Bloem
- ¼ liter bouillon
- 2 eieren
- Plakjes bladerdeeg
Bak de kalkoenfiletreepjes in wat olie samen met spekreepjes, kippenlevertjes, ui, prei, champignons, tijm en majoraan.
Bestrooi het mengsel met een beetje bloem en voeg de bouillon in delen toe.
Roer van het vuur af 2 eierdooiers door het mengsel.
Verdeel het mengsel over 4 ovenschaaltjes.
Snijd uit 1-2 bladerdeeglapjes repen van 1 cm breed en bevestig deze met ei op de rand van de schaaltjes.
Snijd uit 4 andere bladerdeeglapjes dekseltjes ter grootte van de ovenschaaltjes.
Druk de dekseltjes op de deegranden en bestrijk ze met ei.
Plaats de schaaltjes in een voorverwarmde oven op 200°C en bak ze gedurende 35-40 minuten goudbruin.
Serveertip:
Serveer de kalkoenragout met gekookte Hollandse groenten zoals worteltjes of spruitjes en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij dit gerecht. De romige textuur van de wijn vult de rijke smaken van de kalkoenragout mooi aan.
Calories: 55kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 131
Wildbouillon met Bladerdeeghoedje en Aromatische Kruiden
Een luxe wildbouillon, verrijkt met champignons en tuinkruiden, afgedekt met een goudbruin bladerdeeghoedje. Perfect als voorgerecht bij een feestelijk diner!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
4 Vuurvaste soepkommen
Kwastje voor ei
mes
- 1 pot wildfond
- 1 liter water
- 4 plakjes bladerdeeg
- 0.5 bakje champignons in plakjes
- 200 gram verse soepgroenten fijngesneden
- 2 eetlepels verse gemengde tuinkruiden
- 1 ei losgeklopt
- Boter
- 1 eetlepel cognac
Meng de wildfond met water volgens de aanwijzingen op de pot en verwarm dit in een pan.
Laat het bladerdeeg ontdooien op een koele ondergrond en snijd er cirkels uit die iets groter zijn dan de bovenomtrek van de soepkommen.
Voeg de fijngesneden soepgroenten en champignons toe aan de bouillon en laat dit 5 minuten zachtjes meekoken.
Roer de verse tuinkruiden en de cognac door de bouillon.
Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de bouillon over de vuurvaste soepkommen.
Bestrijk de randen van de kommen met losgeklopt ei en druk de bladerdeegcirkel stevig op de randen vast.
Bestrijk ook het bladerdeeg met ei voor een mooie glans.
Plaats de kommen op een bakplaat in een voorverwarmde oven op 225°C.
Bak de bouillon met het bladerdeeg ongeveer 10 minuten, totdat het deeg goudbruin en krokant is.
Serveertip:
Serveer de soep warm, rechtstreeks uit de oven, met een garnering van verse kruiden voor een extra feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een kruidige Syrah past perfect bij de rijke smaken van deze wildbouillon.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 131
Luxe Zalm-Tarbot Parfait met Gerookte Zalm
Een verfijnde zalm-tarbot parfait met lagen van verse en gerookte zalm, perfect als luxe voorgerecht voor feestelijke diners.
inclusief koeltijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 10
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 400 gram verse zalmfilet
- 3 eieren
- 2 eidooiers
- 3 dl slagroom
- 250 gram dun gesneden gerookte zalm
- 200 gram tarbotfilets of grietfilets
- 2 eetlepels fijngehakte bieslook
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 70°C.
Pureer de verse zalmfilet in een keukenmachine.
Voeg geleidelijk de eieren en eidooiers toe terwijl de machine draait.
Klop de slagroom stijf en spatel dit luchtig door het zalm-eimengsel.
Breng op smaak met zout en peper.
Bekleed de parfaitvorm met dun gesneden gerookte zalm, laat aan de zijkanten overhangen.
Giet de helft van de zalmfarce in de vorm.
Snijd de tarbotfilet in dunne reepjes en leg deze op de farce.
Strooi de fijngehakte bieslook erover en giet de rest van de farce erbovenop.
Dek de vorm af met de overhangende gerookte zalm.
Bedek de vorm met aluminiumfolie en het deksel.
Plaats de vorm in een braadslede gevuld met kokend water (au bain-marie).
Laat de parfait ongeveer 2 uur in de oven garen.
Laat de parfait afkoelen en zet hem in de koelkast om volledig op te stijven.
Snijd de parfait in plakken en serveer gekoeld.
Serveertip:
Serveer de parfait met een frisse salade van veldsla, een beetje citroendressing en krokant geroosterd brood.
Wijnadvies:
Combineer met een elegante witte wijn zoals een Pouilly-Fumé of een droge Chardonnay.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 131
Kruidige Brioche: Luxe Brood met Verse Kruiden
Een luchtig en rijk briochebrood met een verfijnde mix van verse kruiden. Perfect voor een luxe ontbijt, brunch of als smaakvol bijgerecht!
inclusief rijstijd en bakken4 uur uur
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 1 zakje droge gist 7 gram
- 500 gram gezeefde bloem
- 30 gram suiker
- 10 gram zout
- 6 eieren losgeklopt
- 300 gram boter op kamertemperatuur
- 125 gram roomboter
- 1 eetlepel citroensap
- 3 eetlepels gemengde groene kruiden peterselie, dille, kervel
- 1 fijngeraspte ui
- Peper en zout
Los de gist op in 3 eetlepels lauw water.
Meng de gezeefde bloem, suiker en zout in een kom.
Voeg het opgeloste gistmengsel toe.
Roer de eieren, twee tegelijk, door het mengsel.
Voeg de boter op kamertemperatuur toe en meng goed tot een elastisch deeg.
Dek het deeg af met plasticfolie en laat het op een warme plaats ongeveer 2 uur rijzen.
Sla de lucht uit het deeg met een deegroller.
Vet de briochevorm in en bestuif deze met bloem.
Vorm het deeg tot een bol en plaats het in de vorm.
Laat het deeg nog eens 2 uur rijzen op een warme plek.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de brioche in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.
Bestrijk de bovenkant van het brood direct uit de oven met water.
Laat de brioche volledig afkoelen voordat je het serveert.
Serveertip:
Serveer het briochebrood licht geroosterd met gezouten boter of als luxe aanvulling bij een brunchbuffet.
Wijnadvies:
Combineer dit kruidige briochebrood met een glas droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 131
Gourmet Tompouce met Gamba's en Groente-Dragonsaus
Serveer deze tompouce met gamba's en groente-dragonsaus als verfijnd voorgerecht voor een bijzondere smaakervaring.
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 plakje bladerdeeg van 10 x 10 cm
- 1 ei
- 1 el boter
- 1 el cognac
- 1 tl geraspte verse gember
- 1 tl kervel fijngehakt
- 1 tl verse dragon fijngehakt
- 1 deciliter droge witte wijn
- 1 deciliter visbouillon van tablet
- 2 ½ deciliter slagroom
- 20 grote gamba’s gekookt
- ½ prei in dunne ringen
- ½ venkelknol in kleine reepjes
- 1 wortel in kleine blokjes
- 2 sjalotten in dunne ringen
- Zout en peper naar smaak
- Citroensap naar smaak
Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol het ontdooide bladerdeeg iets uit en snijd in vier gelijke stukken.
Leg de stukken op een bakblik bekleed met bakpapier.
Klop het ei los met 1 theelepel water en bestrijk het bladerdeeg ermee.
Bak de plakjes ongeveer 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Laat afkoelen.
Saus bereiden:
Breng de witte wijn, visbouillon en cognac aan de kook en laat op laag vuur tot de helft inkoken.
Roer de slagroom erdoor en laat de saus verder inkoken tot de gewenste dikte.
Groenten en Gamba's bereiden:
Smelt de boter in een koekenpan en bak de sjalot en wortel gedurende 5 minuten.
Voeg daarna de selderij, venkel, prei en gember toe en bak nog eens 5 minuten.
Pel de gamba’s, verwijder de zwarte darm en bak ze voorzichtig mee gedurende 5 minuten.
Voeg de kruiden, zout, peper en een beetje citroensap toe aan de saus.
Meng het gambamengsel door de saus.
Bewaar het afgedekt in de koelkast totdat je het gaat serveren.
Afwerken:
Snijd de bladerdeegplakjes doormidden en verdeel het gambamengsel over de onderste helften.
Bedek met de bovenste helften en serveer direct.
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 131
Traditionele Gnocchi alla Romana met Kaaskorst
Deze romige Gnocchi alla Romana is een traditioneel Italiaans gerecht met een knapperige kaaskorst. Perfect als bijgerecht bij een uitgebreid diner!
inclusief opstijven in de koelkast1 uur uur 45 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- ½ liter melk
- 125 g griesmeel
- 75 g geraspte Parmezaanse kaas
- Zout naar smaak
- Nootmuskaat naar smaak
- 2 eieren losgeklopt
- 55 g boter + extra voor garnering
- 50 g belegen kaas
Breng de melk aan de kook in een steelpan.
Kook op laag vuur het griesmeel al roerend in ongeveer 5 minuten gaar.
Haal de pan van het vuur en voeg Parmezaanse kaas, zout, nootmuskaat, eidooiers en 30 g boter toe.
Roer alles goed door.
Schep het mengsel op plasticfolie en vorm het tot een stevige rol.
Laat de rol minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
Snijd de rol in plakken van ongeveer 1 cm dik.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schik de gnocchi dakpansgewijs in een ingevette ovenschaal.
Bestrooi met belegen kaas en verdeel de rest van de boter in vlokjes over de gnocchi.
Bak de gnocchi ongeveer 40 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveertip:
Serveer deze gnocchi als bijgerecht bij een sappige kipfilet of een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte Chardonnay voor een perfecte balans.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 131