Gebakken Pieterman met Zandwortel-Nage en Romige Botersaus

Gebakken Pieterman met Zandwortel-Nage en Romige Botersaus

Heerlijk gebakken pietermanfilets, geserveerd met een verfijnde zandwortel-nage en romige botersaus. Dit smaakvolle visgerecht met een vleugje bier brengt de Belgische keuken naar je tafel.
Bereidingstijd7 uur 45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 pietermanfilets
  • 2 boterraapjes
  • 2 zandwortelen
  • 4 el verse witte bonen
  • Takje tijm
  • Laurierblaadje
  • 1 wortel in stukken gesneden
  • 1 stengel selderij fijngehakt
  • 250 g boter
  • 1 dl blond bier bijv. De Koninck
  • 2 el kriekenbierazijn
  • ½ dl room
  • 2 el vers gehakt bonenkruid
  • Peper en zout

Instructies

  • Fileer de pietermanfilets en verwijder eventuele graatjes met een pincet.
  • Breng de witte bonen met water, tijm, laurier en zout aan de kook.
  • Voeg de versneden selderij en wortel toe en kook de bonen gaar.
  • Gebruik de helft van het kookvocht om de boterraapjes en zandwortelen beetgaar te koken.
  • Voeg de gekookte witte bonen toe aan de groenten en breng op smaak met peper en zout.
  • Voor de botersaus, kook de room in met de helft van het bier en voeg een lepel azijn toe.
  • Laat zachtjes pruttelen.
  • Voeg geleidelijk de boter toe aan de saus terwijl je blijft roeren.
  • Zeef de saus en koel af door de pan in een kom met ijswater te zetten.
  • Blijf kloppen tot de saus de textuur van mayonaise heeft.
  • Werk af met gehakt bonenkruid.
  • Bak de pietermanfilets kort in boter tot ze goudbruin zijn.
  • Schik de zandwortel-nage in diepe borden, leg de gebakken pietermanfilets erop, en serveer de botersaus apart aan tafel.

Notities

Serveer dit gerecht met aardappelpuree en gestoomde groenten voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Dit gerecht vraagt om een witte wijn met voldoende body, zoals een Chardonnay uit Bourgogne, of probeer een Belgische Tripel bierstijl voor een lokale touch.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 600g | Sugar: 5g

Krokante Mosselspiesjes met Kruidige Bloem

Krokante Mosselspiesjes met Kruidige Bloem

Deze gekruide mosselspiesjes zijn een perfect aperitief of borrelhapje, met een krokant laagje van paprikapoeder en Italiaanse kruiden. Heerlijk te combineren met een frisse witte wijn voor een smakelijke ervaring.
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Pescatarian
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g gekookte mosselen
  • 3 eetlepels bloem
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng de bloem met het paprikapoeder, de Italiaanse kruiden, peper en zout.
  • Wentel de gekookte mosselen door het bloemmengsel, zodat ze gelijkmatig bedekt zijn.
  • Verhit de olijfolie in een pan.
  • Bak de mosselen in de hete olie tot ze goudbruin zijn.
  • Rijg 3-4 mosselen aan een spiesje.
  • Serveer direct als aperitief of borrelhapje.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en minerale witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Muscadet, vormt een uitstekende combinatie met deze gebakken mosselspiesjes. De citrusachtige tonen van de wijn vullen de zeevruchten perfect aan en zorgen voor een verfrissende balans.
 

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 14g | Vet: 18g | Zout: 450g | Sugar: 0g

Geroosterde Kalkoen met Vegetarische Vulling en Groentesaus

Geroosterde Kalkoen met Vegetarische Vulling en Groentesaus

Deze sappige geroosterde kalkoen met een rijke groentesaus en vegetarische vulling is een feestelijk gerecht, perfect voor Kerst of Thanksgiving. Serveer met cranberrysaus en bijgerechten naar keuze voor een onvergetelijke maaltijd!
(inclusief bereiding en rusttijd)5 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 6 personen
Calories: 650kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kalkoen geen baby
  • 1 bos wortelen grof gesneden
  • 1 knolselderij grof gesneden
  • 3 grote uien grof gesneden
  • 1 bakje champignons grof gesneden
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 glas witte wijn
  • Maïzena om in te dikken
  • Boter om in te smeren
  • Peper naar smaak
  • Heel veel zout
  • Paprikapoeder naar smaak

Instructies

  • Leg de kalkoen gedurende 4-5 uur in een pan met water, ruim gezouten, zodat de kalkoen zich vol water zuigt en malser wordt.
  • Spoel de kalkoen schoon en bind de poten en vleugels vast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vul de kalkoen met een derde van de grof gesneden wortelen, uien, champignons en knolselderij.
  • Leg de rest van de groenten op de bakplaat en zet de kalkoen erop.
  • Smeer de bovenkant van de kalkoen in met boter en herhaal dit elke keer dat hij gedraaid wordt tijdens het bakken.
  • Bak de kalkoen 45 minuten met de buik naar boven.
  • Draai hem 90 graden en bak de zijkant 15 minuten.
  • Draai hem 180 graden en bak de andere kant 15 minuten.
  • Draai de kalkoen met de borst naar boven en bak nog 45 minuten.
  • Haal de groenten van de bakplaat en doe ze in een pan.
  • Voeg de kippenbouillon en witte wijn toe en breng aan de kook.
  • Verdik de saus met maïzena en breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
  • Serveer de kalkoen met de groentesaus en bijgerechten naar keuze.

Notities

Serveer de kalkoen met cranberrysaus, aardappelpuree, rode kool, zoete aardappelen en
appelmoes
Wijnadvies
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij dit gerecht, of kies voor een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir om de rijke smaken van de kalkoen en saus te complementeren.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 60g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 5g

Kalkoen à la Bourgeoise

Kalkoen à la Bourgeoise

Een traditionele Franse kalkoen à la Bourgeoise, gevuld met spek, groenten en geserveerd in een rijke bouillon. Een feestelijk gerecht met robuuste smaken.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 720kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 jonge kalkoen van 1 1/2 kg
  • Zout en versgemalen witte peper
  • 1 theelepel tijm
  • Boter om te braden
  • 175 gr doorregen spek
  • 1 plak vet spek van 10 x 10 cm 80 g
  • 500 gr kleine uitjes
  • 750 gr wortelen
  • 1 liter vleesbouillon
  • 750 gr aardappelen

Instructies

  • Kruid de kalkoen van binnen en van buiten met peper, zout en tijm.
  • Bind het lapje spek op de borst van de kalkoen.
  • Verhit de boter en braad de kalkoen aan de boutkant goudbruin.
  • Zet de kalkoen in een ovenvaste schaal en bak gedurende 60 minuten op de onderste richel van een voorverwarmde oven op 220 °C.
  • Bedruip de kalkoen regelmatig met het braadvet en keer af en toe om.
  • Snijd het doorregen spek in plakken van 1/2 cm dik.
  • Maak de uien, wortelen en aardappelen schoon.
  • Blancheer de uien door ze kort aan de kook te brengen in water.
  • Laat de aardappelen heel en snijd de wortelen in plakken van 1/2 cm dik.
  • Laat de uien uitlekken.
  • Voeg, na 60 minuten, de wortelen, spek en uien toe aan de kalkoen.
  • Strooi zout en peper over de groenten en giet de warme bouillon erbij.
  • Bak nog eens 30 minuten op 180 °C.
  • Serveer de kalkoen direct in de schaal, met de groenten en het braadvocht.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 720kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 48g | Vet: 42g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g

Moderne Amerikaanse Kalkoen

Moderne Amerikaanse Kalkoen

Een heerlijk geurige gevulde kalkoen met een kruidige vulling van volkorenbrood, peterselie en kalkoensaucijzen. Perfect voor feestelijke gelegenheden.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: America
Dieët: Suikervrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • naald en draad (om de kalkoen dicht te naaien)

Ingrediënten

  • 1 jonge kalkoen
  • Zout
  • 5 dl water
  • 2 uien fijngehakt
  • 1 blaadje laurier
  • 6 peperkorrels
  • Versgemalen witte peper
  • 50 g boter
  • Verse peterselie fijngehakt
  • 3 sneetjes volkorenbrood geroosterd en in blokjes gesneden
  • 300 g kalkoensaucijzenvulling
  • 1 tl gedroogde salie
  • Versgemalen nootmuskaat
  • 2 tl maïzena
  • 1 tl citroensap

Instructies

  • Breng 5 dl water aan de kook met een snufje zout.
  • Voeg het kalkoenhalsje, maagje en hartje toe.
  • Pel een ui en voeg deze samen met een takje peterselie, laurierblaadje en peperkorrels toe aan de pan.
  • Laat het geheel 60 minuten zachtjes koken.
  • Zeef de bouillon en houd deze warm.
  • Kruid de kalkoen van binnen en buiten royaal met peper en zout.
  • Fruit de fijngehakte uien glazig in een pan met boter.
  • Hak de peterselie fijn en rooster de sneetjes brood.
  • Snijd het geroosterde brood in blokjes.
  • Meng de broodblokjes, kalkoensaucijzenvulling en een half kopje bouillon in een kom.
  • Voeg de gebakken ui en fijngehakte peterselie toe.
  • Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en salie.
  • Vul de kalkoen losjes met het mengsel en naai het gat dicht met een grove steek.

Notities

Wijnadvies:

Een rijke, volle witte wijn zoals Chardonnay past goed bij de gevulde kalkoen, maar als je liever rood drinkt, probeer dan een soepele Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 70g | Vet: 33g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g

Frisse Bietjespuree met Citroen

Frisse Bietjespuree met Citroen

Deze frisse bietjespuree met citroen is een smaakvol en gezond bijgerecht dat kleur en smaak toevoegt aan je maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten

  • 500 gram schoongemaakte en gekookte bietjes
  • 25 gram boter
  • 1 gepeld en gesnipperd sjalotje
  • 1 gesnipperd augurkje
  • Zout
  • Peper
  • Enkele druppels citroensap

Instructies

  • Smelt de boter in een pan.
  • Smoor de bietjes samen met het sjalotje en de augurk gedurende 15 minuten.
  • Pureer de bietjes met een staafmixer of keukenmachine.
  • Breng de puree op smaak met zout, peper en citroensap.
  • Verwarm het geheel nog even goed door tot de puree de gewenste dikte heeft.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze puree met een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.6g | Sugar: 7g

Lamsbout in Groene Muntkorst

Lamsbout in Groene Muntkorst

Deze lamsbout in groene muntkorst is een smaakvol en kruidig gerecht, ideaal voor feestelijke gelegenheden. De frisse munt in combinatie met sappig lamsvlees zorgt voor een heerlijk contrast.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 lamsrib stukken elk van 6 enkele koteletjes
  • 2 sneetjes oud brood geroosterd
  • 4 eetlepels fijngehakte kruizemuntblaadjes + enkele toefjes voor garnering
  • 1 eetlepel fijngehakte verse koriander
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
  • Zout en peper
  • 2 eiwitten
  • 2 eetlepels bloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de lamsrib stukken rondom bruin gedurende 5 minuten.
  • Haal het vlees uit de pan en laat uitlekken op een rooster.
  • Maal het geroosterde brood fijn en meng met fijngehakte munt, koriander, peterselie en peper.
  • Klop de eiwitten stijf met een mespunt zout en vouw voorzichtig het brood-kruidenmengsel erdoor.
  • Bestuif de ribzijde van het vlees met bloem en bedek met een dikke laag van het kruidenmengsel.
  • Leg de lamsbout stukken in een braadslede en bak 15-20 minuten in het midden van de oven, totdat het vlees gaar is.
  • Haal de lamsbout uit de oven en laat minstens 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.

Notities

Wijnadvies
Serveer met een wijn met een tikkeltje zwoelheid, zoals een Côtes du Rhône Villages of een Châteauneuf-du-Pape, die prachtig past bij het kruidige lamsvlees.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 50g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Torta Peperone

Torta Peperone

Deze Torta Peperone is een heerlijke Italiaanse groentetaart met paprika, tomaat en ansjovis, perfect voor een smaakvol diner of feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hartige taart
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Picknick
Servings: 8 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 6 paprika's geel en rood
  • ½ dl olie
  • 1 kg tomaten ontveld, ontpit en grof gehakt
  • 3 teentjes knoflook gehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel gedroogde majoraan
  • 1 rode chilipeper zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 450 gr bladerdeeg 10 plakjes
  • 1 eidooier
  • 12 ansjovisfilets
  • Melk
  • Olijfolie
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 240 °C.
  • Rooster de paprika's in de oven gedurende 25-30 minuten, waarbij je ze halverwege keert.
  • Plaats de geroosterde paprika's in een plastic zak en laat ze 5 minuten uitdampen.
  • Verwijder de schil en snijd de paprika's in repen.
  • Verwarm de olie in een pan en bak de tomaten 15-25 minuten tot het vocht is verdampt.
  • Voeg knoflook, zout, peper, majoraan, chilipeper en de paprika's toe.
  • Bak nog eens 10 minuten op laag vuur.
  • Voeg de wijnazijn toe en verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Rol het ontdooide bladerdeeg uit tot een lap van 45 x 20 cm en 3 mm dik.
  • Snijd rondom 2 cm af en plak dit met water als een opstaande rand vast.
  • Leg het deeg op een bakblik en prik de bodem in met een vork.
  • Klop de eidooier los met 1 theelepel water en bestrijk het deeg ermee.
  • Bak het deeg 10 minuten in het midden van de oven.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 190 °C.
  • Week de ansjovis 15 minuten in melk, laat uitlekken en bestrijk ze met olijfolie.
  • Schep het groentemengsel op het deeg en verdeel de ansjovis erover.
  • Bak de taart 20-30 minuten in het midden van de oven.
  • Bestrooi met fijngehakte peterselie en serveer warm.

Notities

Deze taart kan ook gemaakt worden met andere groenten mengsels, zoals ratatouille.
Vul voor kleine taartjes zelfgemaakte of kant-en-klare pasteibakjes met het groentemengsel.
Wijnadvies
Deze paprikataart gaat goed samen met een Italiaanse rode wijn uit de buurt van Verona, zoals de Valpolicella Classico Superiore van Masi Agricola.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Verfrissende Romige Waterkerssoep

Verfrissende Romige Waterkerssoep

Deze romige waterkerssoep is een verfijnd en verfrissend voorgerecht, perfect voor warme dagen. De combinatie van frisse waterkers en een romige textuur zorgt voor een uitgebalanceerde smaak.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
koelen1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Pasen, Picknick
Servings: 6 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Staafmixer of blender

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter
  • 8 lente-uitjes in ringen gesneden
  • 250 gr waterkers grof gehakt
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 5 takjes dragon
  • 2 dl slagroom
  • Zout en peper naar smaak
  • Citroensap

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en bak ¾ van de lente-uitjes gedurende 5 minuten zacht.
  • Voeg de grof gehakte waterkers toe en bak nog eens 5 minuten mee.
  • Voeg de kippenbouillontabletten, 3 takjes dragon en 1 liter water toe.
  • Breng aan de kook en laat de soep 10 minuten sudderen.
  • Verwijder de dragon en pureer de soep met een staafmixer of blender.
  • Laat de soep 1½ uur afkoelen in de koelkast.
  • Voeg voor het serveren de room toe en breng op smaak met zout, peper en citroensap.
  • Garneer de soep met fijngehakte dragon en de overgebleven lente-ui.

Notities

 
Voor een andere smaakvariatie kun je de waterkers vervangen door spinazie.
Wijnadvies
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij deze verfrissende waterkerssoep.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 1.1g | Sugar: 3g

Kalfsoesters met Muskaatdruiven Saus

Kalfsoesters met Muskaatdruiven Saus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 410kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram witte druiven
  • 3 deciliter muscaatwijn
  • 30 gram boter
  • 8 kalfsoesters à 130 gram
  • 3 deciliter kalfsfond pot van 400 ml
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwijder de velletjes en pitjes van de druiven en vang het sap op.
  • Voeg de muscaatwijn toe aan het druivensap en leg de druiven erin.
  • Verhit de boter in een pan.
  • Bak de kalfsoesters aan elke kant gedurende 4 minuten.
  • Houd ze warm.
  • Zeef het wijn-sapmengsel boven de pan en roer de aanbaksels los.
  • Laat het geheel inkoken tot ongeveer 1 deciliter.
  • Voeg de kalfsfond toe en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
  • Zeef de saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de druiven in de saus.
  • Serveer de kalfsoesters met de druiven-muskaatsaus.

Notities

Wijnadvies:

Deze kalfsoesters met muskaatdruiven saus gaan goed samen met een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of een Viognier.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 29g | Vet: 16g | Zout: 1.8g | Sugar: 20g