Gedroogde Pruimen in Rode Wijn met Gemberijs
Deze verfijnde combinatie van gedroogde pruimen gepocheerd in rode wijn en port, geserveerd met zelfgemaakt gemberijs, maakt dit nagerecht tot een bijzondere traktatie. Perfect voor een feestelijk diner.
(exclusief tijd om het ijs te bevriezen)1 uur uur
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor het Gemberijs:
- 40 g eidooier
- 35 g heel ei
- 100 g suiker
- 2 eetlepels gekonfijte gember
- 2 eetlepels gembersiroop
- ½ l slagroom
Voor de Saus en Pruimen:
- ½ l rode wijn
- 7 dl rode port
- 100 g bruine rietsuiker
- ½ vanillestokje
- 1 kruidnagel
- ½ kaneelstokje
- Mespuntje gemalen kardemom
- Schil van 1 sinaasappel in reepjes, zonder wit
- Sap van 1 sinaasappel
- 750 g gedroogde pruimen pruneaux zonder pit
- Arrowroot voor binden
Voor het Gemberijs:
Klop de eidooiers, het hele ei en de suiker samen schuimig.
Snijd de gekonfijte gember in kleine blokjes en meng deze samen met de gembersiroop door het eimengsel.
Klop de slagroom lobbig en spatel deze door het eimengsel.
Draai het mengsel tot ijs in een ijsbereider of plaats het in de vriezer en roer regelmatig door totdat het ijs volledig is bevroren.
Voor de Saus en Pruimen:
Breng in een pan de rode wijn, port, bruine rietsuiker, het opengesneden vanillestokje, kruidnagel, kaneel en kardemom aan de kook.
Zet het vuur laag en laat het mengsel ongeveer 40 minuten trekken, net onder het kookpunt.
Voeg de laatste 10 minuten de reepjes sinaasappelschil en het sinaasappelsap toe en laat 10 minuten meekoken.
Passeer de saus door een fijne zeef in een schone pan en voeg de gedroogde pruimen toe.
Pocheer de pruimen nog 10 minuten op een laag vuur.
Haal de pruimen uit de pan en bind de saus lichtjes met arrowroot, aangemaakt met een beetje pocheervocht.
Voeg de pruimen weer toe aan de saus en laat afkoelen.
Serveren:
Schep op gekoelde borden een bolletje gemberijs.
Leg daaromheen wat gepocheerde pruimen en giet er wat van de saus over.
Serveer direct en geniet van dit feestelijke dessert.
Wijnadvies:
Serveer dit dessert met een glas rode port of een zoete dessertwijn zoals een Sauternes, die de rijke smaken van de pruimen en de subtiele gembersmaak van het ijs aanvult.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 11
Gebraden Patrijs met Hazelnootkaramel en Maïscrème
Geniet van deze verfijnde gebraden patrijs met een knapperige hazelnootkaramel, romige maïscrème, en delicate spitskoolcannelloni. Perfect voor een feestelijk diner.
Servings: 8
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 8 patrijzen
- 100 g boter
- 100 g hazelnoten
- 100 g kristalsuiker
- 2 dl water
- 2 bl laurier
- 2 bl foelie
- 1 sjalotje
- 450 g gare maïs
- 5 dl gevogeltefond
- ½ spitskool
- Olijfolie
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Patrijs:
Snijd de pootjes van de patrijzen en maak de botjes kaal.
Rol ze strak in folie en pocheer ze 30 minuten in water, laat afkoelen in het vocht.
Braad de patrijzenborsten op het karkas aan en laat ze afkoelen.
Snijd de borstfilets eraf.
Saus:
Snipper de sjalot en hak de karkassen fijn.
Bak beide aan in boter tot ze bruin zijn.
Voeg de gevogeltefond, laurier, en foelie toe, breng aan de kook, en reduceer tot 3 dl.
Passeer de jus en breng op smaak met zout en peper.
Karamel:
Karameliseer de suiker, blus af met water, en laat oplossen.
Hak de hazelnoten fijn en voeg samen met boter en zout toe aan de karamel.
Roer totdat de noten bruin kleuren, giet de massa uit op een siliconenmat, en laat afkoelen.
Hak de afgekoelde notenmassa fijn.
Maïscrème:
Zweet de maïs aan in boter, voeg gevogeltefond toe, en breng aan de kook.
Stoof de maïs verder gaar, pureer in de Magimix, en monteer met olijfolie.
Breng op smaak met zout en peper.
Cannelloni:
Blancheer 16 spitskoolbladeren, spoel koud en droog op keukenpapier.
Snijd de rest van de kool in fijne julienne, stoof gaar in boter, en laat afkoelen.
Rol de gestoofde kool in de bladeren en leg op een siliconenmat.
Afwerking:
Bestrooi de patrijsborstfilets met de notenkaramel en glaceer in de oven op 180°C gedurende 4 minuten.
Sauteer de patrijspootjes goudbruin in boter.
Maak de maïscrème en saus warm.
Dresseren:
Schep een lepel maïscrème op de borden, leg de patrijsborstjes erop, gevolgd door de cannelloni, pootjes, en saus.
Wijnadvies:
Een krachtige rode wijn zoals een Barolo of Brunello di Montalcino zal de rijke smaken van dit gerecht mooi aanvullen.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 45g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 11
Gebakken Zalm met Rode Wijnsaus en Limoen
Deze gebakken zalmfilets, overgoten met een rode wijnsaus op basis van Beaujolais, kaneel en kruidnagel, zijn een verfijnd gerecht. Perfect voor een speciale gelegenheid of een heerlijk diner!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 4 zalmfilets van ± 150 gram
- 3 eetlepels bloem
- 40 gram boter of olijfolie
Voor de saus:
- 3 deciliter jonge rode Beaujolais
- 2 schijfjes limoen
- 30 gram suiker
- 1 kaneelstokje
- Kruidnagel naar smaak
- Zwarte peper en zout naar smaak
Voor de garnering:
- Schijfjes limoen en citroen
Begin met de saus:
doe de rode wijn, limoen, suiker, kaneelstokje, kruidnagel, peper en zout in een pan.
Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens 15 minuten trekken op laag vuur.
Zeef de vloeistof en bind de saus door 30 gram boter te smelten (niet laten bruinen) en voeg 30 gram bloem toe.
Roer het mengsel op laag vuur en voeg langzaam de gezeefde wijn toe, beetje bij beetje, terwijl je blijft roeren tot alle wijn is opgenomen en de saus glad is.
Bereid de zalm:
haal de zalmfilets door de bloem en bak ze mooi bruin in hete boter of olijfolie.
Leg de gebakken zalmfilets op een schaal en versier met schijfjes citroen en limoen.
Overgiet de zalm met de warme rode wijnsaus en serveer direct.
Wijnadvies:
Serveer met een jonge, rode Beaujolais of een lichte Pinot Noir om de smaken van de saus te complementeren.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 11
Krokant Gebakken Cassave uit de Airfryer
Geniet van deze heerlijk krokante gebakken cassave uit de airfryer, met een knoflook- en zoutmarinade die de smaken perfect doet uitkomen. Een geweldig bijgerecht of snack!
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- Diepvries zak voorgebakken cassave verkrijgbaar bij de toko
- Zout naar smaak
- 1 tl knoflookpoeder
Zet de cassave op met water in een pan en voeg voldoende zout en een flinke theelepel knoflookpoeder toe.
Breng het water aan de kook en laat de cassave nog 4 minuten doorkoken nadat het water kookt.
Giet de cassave af en snijd deze in langwerpige stukken.
Verwijder de harde middendraad.
Verwarm de airfryer voor op 200°C.
Bak de cassave gedurende 5 minuten in de voorverwarmde airfryer.
Schud de cassave om en verlaag de temperatuur naar 180°C.
Bak nog eens 5 minuten.
Schud opnieuw om en bak de cassave nog eens 5 minuten op 165°C, totdat de buitenkant knapperig is en de binnenkant zacht.
Serveer direct en geniet van de krokante buitenkant met een zachte, smaakvolle binnenkant.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een verfrissende rosé.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Vet: 2g | Zout: 1g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 11
Broccoli-Tonijntaart met Kaassaus uit de Airfryer
Deze broccoli-tonijntaart met een romige kaassaus is een heerlijk hartig gerecht, perfect voor een voedzaam diner. Snel en eenvoudig te bereiden in de airfryer!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 2 blikjes tonijn op water uitgelekt
- 1 kg broccoliroosjes
- 1 el vloeibare boter
- 40 g bloem
- 3 dl halfvolle melk
- 100 g geraspte kaas
- Paprikapoeder naar smaak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 5 plakjes hartige taartdeeg
Verwarm de airfryer voor op 200°C.
Vet de springvorm in en bekleed deze met de plakjes hartige taartdeeg.
Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Laat de tonijn goed uitlekken en verdeel deze over de bodem van de taartvorm.
Was de broccoli en blancheer deze enkele minuten in kokend water.
Spoel af onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
Verdeel de broccoli over de tonijn in de taartvorm.
Voor de saus: Smelt de vloeibare boter in een pan en voeg de bloem toe.
Roer goed door en giet geleidelijk al roerend de melk erbij totdat een gladde saus ontstaat.
Meng de geraspte kaas door de saus en breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper.
Giet de kaassaus over de broccoli en tonijn in de taartvorm.
Bak de taart ongeveer 30 minuten in de airfryer op 170°C tot de bovenkant goudbruin is en de taart goed doorbakken is.
Laat de taart enkele minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt en serveer.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 11
Zalm in Pesto met Tomaatjes en Gekleurde Pasta
Geniet van zalm gemarineerd in pesto, geserveerd met gekleurde tomaatjes en garnalen. Deze maaltijd, bereid in de Airfryer, biedt een perfecte combinatie van smaak en eenvoud.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 4 moten zalm
- 4 eetlepels pesto
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 gram gekleurde pasta
- 8 grote garnalen
- 250 gram kleine gekleurde tomaatjes
- Peper en zout
- Verse tijm
- 1 citroen
Verwarm de Airfryer voor op 200°C.
Besmeer een vuurvaste schaal die in de Airfryer past met 1 eetlepel pesto.
Leg de zalmmoten erin en smeer de rest van de pesto over de zalm.
Giet 1 eetlepel olijfolie over de zalm en leg de tomaatjes rondom de zalm in de schaal.
Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook voor de pasta.
Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
Leg de garnalen op de zalm en besprenkel met citroensap.
Grill de zalm en garnalen in de Airfryer 7 minuten op 200°C.
Serveer de zalm en garnalen met de gekleurde pasta.
Besprenkel met de resterende eetlepel olijfolie en garneer met verse tijm.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past uitstekend bij deze zalm en pasta. De frisse zuren en fruitige tonen van deze wijnen versterken de smaken van pesto en garnalen.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 11
Kippestoofpotje met Champignons en Ui
Dit kippestoofpotje met champignons en ui is een snelle en smaakvolle maaltijd die perfect past bij gebakken aardappeltjes en sperzieboontjes. De combinatie van sappige kipfiletblokjes, zachte champignons en een hartige saus maakt dit gerecht tot een geliefde klassieker. Binnen 20 minuten staat dit stoofpotje op tafel.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g kipfiletblokjes
- 1 grote ui
- 1 bakje champignons
- 1 champignonsaus naar keuze
- 1 rundvleesbouillonblokje
- Water kleine hoeveelheid
- ½ eetlepel ketjap
Verhit de pan op middelhoog vuur.
Bak de kipfiletblokjes gedurende 5 minuten op 180°C.
Voeg de gesnipperde ui en gesneden champignons toe aan de pan.
Verkruimel het rundvleesbouillonblokje over de kip en groenten en voeg een kleine hoeveelheid water toe.
Laat alles nog eens 5 minuten bakken op 180°C.
Voeg de champignonsaus en ketjap toe en verhoog de temperatuur tot 200°C.
Laat het stoofpotje nog 3 minuten pruttelen totdat alles goed gemengd en verwarmd is.
Serveer het stoofpotje met gebakken aardappeltjes en sperzieboontjes.
Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een lichte, fruitige Merlot of een zachte Chardonnay.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 10g | Zout: 2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 11
Luchtige Soesjes uit de Airfryer met Vulling
Deze luchtige soesjes, eenvoudig bereid in de airfryer, zijn perfect voor elke gelegenheid. Vul ze met banketbakkersroom, slagroom of een hartige vulling zoals gehakt. Decoreer ze met glazuur of chocolade voor een extra feestelijke touch. Ideaal voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
Grillplaat
Koffielepels
slagroomspuit
Breng het water, zout en margarine aan de kook in een pan.
Voeg de volkoren bloem in één keer toe en blijf roeren totdat het deeg als een bal van de bodem loslaat.
Haal de pan van het vuur en roer er één voor één de eieren door.
Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen in het deeg.
Blijf het deeg ongeveer 5 minuten roeren totdat het blazen trekt en gaat glanzen.
Schep met 2 koffielepels kleine hoopjes deeg op een ingevette grillplaat.
Bak de soesjes in een voorverwarmde airfryer op 185°C gedurende 10 minuten gaar.
Laat de soesjes afkoelen in de airfryer met de la op een kier.
Vul de afgekoelde soesjes met banketbakkersroom, slagroom of een andere vulling naar keuze met behulp van een slagroomspuit.
Top de soesjes eventueel met glazuur of gesmolten chocolade.
Wijnadvies:
Serveer met een glas zoete Muscatwijn of een lichte Prosecco voor een feestelijk moment.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.3g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 11
Gepekelde Kip met Barbecuerub uit de Airfryer
Deze gepekelde kip met een zelfgemaakte barbecuerub is perfect voor een knapperig en sappig resultaat. Bereid hem eenvoudig in de airfryer voor een heerlijke maaltijd met een krokant vel en een sappige binnenkant!
(inclusief pekeltijd)4 uur uur 50 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kip van ongeveer 1 2 kilo
- 1,2 liter water
- 8 eetlepels zeezout
- 6 eetlepels bruine basterdsuiker
- 3 eetlepels bruine suiker voor rub
- 1 eetlepel zout voor rub
- 1 theelepel versgemalen peper
- 1 eetlepel uienpoeder
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- Chilipoeder naar smaak
Pekelen van de Kip:
Meet 1,2 liter water af.
Giet 200 ml water in een pan en voeg 8 eetlepels zeezout en 6 eetlepels bruine basterdsuiker toe.
Verwarm het water en roer totdat het zout en de suiker volledig zijn opgelost.
Giet dit watermengsel in een grote bak waar de kip in past.
Voeg de rest van het water toe en laat afkoelen.
Zodra het watermengsel koud is, plaats je de kip in de bak.
Dek af met aluminiumfolie en zet het geheel 4 uur in de koelkast om te pekelen.
Voorbereiden van de Barbecuerub:
Meng in een kom 3 eetlepels bruine suiker, 1 eetlepel zout, 1 theelepel versgemalen peper, 1 eetlepel uienpoeder, 1 eetlepel knoflookpoeder, en 1 theelepel gerookt paprikapoeder.
Voeg chilipoeder toe naar smaak als je van een pittige rub houdt.
Kip Voorbereiden:
Haal de kip uit de pekel en gooi de pekel weg.
Spoel de kip goed af onder de kraan en dep droog met keukenpapier.
Wrijf de kip royaal in met de barbecuerub, een eetlepel per keer, totdat de hele kip goed bedekt is.
Bereiden van de Kip in de Airfryer:
Verwarm de airfryer voor op 200 graden Celsius.
Plaats de kip in de airfryer en bak deze 20 minuten op 200 graden.
Verlaag de temperatuur naar 160 graden en bak de kip nog 14 minuten.
Draai de kip tweemaal om: één keer halverwege de eerste periode en één keer halverwege de tweede periode.
Dit zorgt ervoor dat het vel lekker krokant wordt.
Rusttijd:
Haal de kip uit de airfryer en wikkel hem in aluminiumfolie.
Laat de kip 10 minuten rusten op een warme plek.
Je kunt hiervoor een voorverwarmde oven gebruiken (150 graden, daarna uitgezet).
Na 10 minuten kun je de kip uitpakken en aansnijden.
Combineer deze kip met een volle rode wijn zoals een Merlot of een stevige Shiraz voor een perfecte smaakcombinatie.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 40g | Vet: 28g | Zout: 3g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 11
Krokante Groentenkroketjes uit de Airfryer
Deze krokante groentenkroketjes zijn een heerlijke en gezonde snack, perfect voor elke gelegenheid. Gemaakt met een mix van wortel, spinazie, erwten en maïs, en krokant gebakken in de airfryer, zijn ze een smakelijke manier om meer groenten te eten. Ideaal voor kinderen en volwassenen!
Bereidingstijd49 minuten min
Servings: 20
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eiwitten
- 2 lepels plantaardige olie
- 35 g boter
- 40 g bloem
- 50 g aardappel
- 80 g erwten
- 80 g maïs uit blik
- 80 g paneermeel
- 100 g wortel
- 4 blokjes diepvries spinazie
- 500 ml groentebouillon
Breng de groentebouillon aan de kook.
Voeg de stukjes wortel en plakjes aardappel toe aan de kokende bouillon en kook ze 5 minuten.
Voeg daarna de erwten toe en kook nog eens 3 minuten.
Haal de groenten uit de bouillon en bewaar de bouillon voor de roux.
Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer totdat het een vaste massa wordt.
Voeg langzaam 200 ml van het kookvocht toe en roer tot je een smeuïge roux hebt.
Prak de aardappelschijfjes en voeg deze toe aan de roux.
Voeg vervolgens de gekookte wortel, erwten, maïs en ontdooide spinazie toe en meng alles goed door elkaar.
Laat het mengsel op een bord afkoelen in de vriezer gedurende ongeveer 10 minuten.
Klop de eiwitten los in een diep bord.
Meng in een ander diep bord het paneermeel met de plantaardige olie en roer met een vork totdat je weer losse kruimels hebt.
Haal het groentemengsel uit de vriezer en maak er 20 kleine balletjes van.
Haal de balletjes eerst door het eiwit en daarna door het paneermeel.
Plaats de balletjes nog eens 10 minuten in de vriezer om stevig te worden.
Verwarm de airfryer voor op 200 °C.
Leg 10 balletjes voorzichtig in het mandje van de airfryer en bak ze 10 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
Herhaal dit proces met de resterende 10 balletjes.
Serveer de groentenkroketjes warm en geniet van een knapperige, gezonde snack!
Combineer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge rosé.
Calories: 60kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 2g | Vet: 2g | Zout: 0.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 11