Lauwwarme couscoussalade

Lauwwarme couscoussalade

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Salade
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 tomaten
  • 1 plak feta kaas, 150 g
  • 2 uien
  • 300 g couscous
  • 3 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 1 schaal Tivall fijngehakt 175 g
  • 4 eetlepel(s) tomatenketchup
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 zakje rucolasla 75 g

Instructies

  • Tomaten en feta in blokjes snijden.
  • Uien pellen en snipperen.
  • Couscous volgens gebruiksaanwijzing wellen.
  • In pan olie verhitten en fijngehakt 4 minuten rul bakken,laatste 2 minuten ui meebakken.
  • Couscous met tomatenketchup, tomaat, gehakt, ui en kaneelpoeder mengen.
  • Rucola door lauwwarme couscous scheppen en met feta garneren.

Lasagne met spinazie en gerookte kip

Lasagne met spinazie en gerookte kip

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Pasta
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 pak spinazie deelblokjesdiepvries, 450 g
  • 1 schaaltje gerookte kipfilet ca. 200 g
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 g gorgonzola blauwaderkaas
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • ½ l halfvolle melk
  • 200 g lasagnebladen pak à 250 g

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200°C.
  • In pan spinazie volgens gebruiksaanwijzing ontdooien.
  • Kipfilet in reepjes snijden.
  • Knoflook boven spinazie uitpersen.
  • Kaas in stukjes snijden.
  • Helft van kaas, kipreepjes, zout en peper door spinazie roeren.
  • Boter in steelpan smelten.
  • Bloem erdoor roeren tot bal ontstaat.
  • Helft van melk toevoegen en aan de kook brengen.
  • Met garde bloemmengsel er stevig doorkloppen, blijven kloppen tot alle klontjes zijn opgelost.
  • Rest van melk in gedeelten erbij schenken en goed blijven roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In ovenschaal dun laagje saus schenken.
  • Met lasagnebladen afdekken.
  • Achtereenvolgens 2 lagen spinaziemengsel met lasagneblad afwisselen.
  • Rest van kaas door saus roeren.
  • Saus over lasagne schenken.
  • Schotel in midden van oven in 30 minuten gaarbakken.

Krieltjes met tartaar, spek en paddestoelen

Krieltjes met tartaar, spek en paddestoelen

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g spruitjes
  • ½ duobakje gerookte spekblokjes à 250 g
  • 1 bakje champignons
  • 50 g boter
  • 2 zakjes barbecuekrieltjes à 425 g
  • 4 tartaartjes

Instructies

  • Spruitjes schoonmaken en in 8 minuten beetgaar koken.
  • In koekenpan spekblokjes uitbakken.
  • Champignons schoonmaken en in plakjes snijden.
  • Spek uit pan nemen, helft van boter verhitten en champignons en krieltjes 8 minuten al omscheppend bakken.
  • Tartaartjes bestrooien met zout en peper en in 7 minuten gaar bakken.
  • Spek door krieltjes scheppen.
  • Krieltjes met spruitjes en tartaar serveren.

Andijviestamppotje met rode poon

Andijviestamppotje met rode poon

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 rode ponen panklaar
  • 1 kg aardappels kruimige geschild en in blokjes
  • 1 eetlepel(s) Paprikapoeder mild
  • 3-4 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 150 ml melk
  • 400 g andijvie panklare

Instructies

  • Kook de aardappelblokjes in een flinke bodem water in 10-15 minuten gaar.
  • Wrijf de rode ponen rondom in met zout, peper, paprikapoeder en olijfolie.
  • Bak de ponen in een hete grillpan in 12-16 minuten rondom mooi bruin en gaar.
  • Fruit de ui in een steelpan met 1 eetlepel olijfolie zachtjes glazig.
  • Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer ze met de melk en 1 eetlepel olijfolie tot een smeuïge puree.
  • Voeg hand voor hand de andijvie toe en verwarm de stamppot tot de andijvie begint te slinken.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Schep de andijviestamppot op borden en zet de rode ponen ernaast.
  • Schep de uien over de stamppot.

Gegratineerde uiensoep 4

Gegratineerde uiensoep 4

Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g uien
  • 80 g gezouten boter
  • mespunt vierkruidenpoeder
  • 10 g bloem
  • l kippenbouillon
  • 1 stokbrood
  • 100 g geraspte gruyére
  • zout
  • vers gemalen peper

Instructies

  • Fruit de gepelde en grofgehakte uien 15 minuten in de boter.
  • Maal er wat peper over en voeg het vierkruidenpoeder toe.
  • Roer regelmatig om te voorkomen dat de uien te snel kleuren.
  • Bestrooi de goudgele uien met de bloem, giet de bouillon erbij en laat met de deksel op de pan
  • 30 minuten zachtjes koken.
  • Proef of er nog zout en of peper bij moet.
  • Snijd het stokbrood in sneetjes en rooster ze licht.
  • Schep de soep in kommen, leg er een paar sneetjes stokbrood op en bestrooi ze met de
  • geraspte kaas.
  • Laat onder de ovengrill gratineren en serveer meteen.

Kipfilet in olijfolie met kokosschuim

Kipfilet in olijfolie met kokosschuim

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Arlette Swartjes

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kipfilets ca. 300 g
  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • 3 takjes tijm in stukjes
  • 1 fles olijfolie 500 ml
  • 4 trostomaten ontveld en zonder zaadjes
  • 1 zakje waterkers biologisch
  • 2 eetlepel(s) basilicum verse fijngesneden
  • 2 eetlepel(s) koriander verse fijngesneden
  • 1-2 eetlepel(s) witte balsamicoazijn
  • 150 ml kippenbouillon van tablet
  • 1 pak lasagnevellen verse
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 zakje little gem sla, 2 stuks
  • 1-½ eetlepel(s) gembersiroop

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 75 °C.
  • Bestrooi de kipfilets royaal met zout.
  • Leg ze met de teentjes knoflook en de tijm in een pan.
  • Schenk olijfolie op de kip zodat deze net onderstaat.
  • Steek de thermometer in het dikke deel van het vlees.
  • Laat de kip op een niet al te hoog vuur zo gaar worden dat de kerntemperatuur 60 °C is.
  • Zet de pan in de oven.
  • Snijd de tomaten in blokjes en doe ze in een zeef.
  • Vul de holletjes van een eierdoos met rookmot.
  • Steek dit aan en zet dit in een vrij diepe pan.
  • Wacht tot de rookmot smeult.
  • Hang de zeef met tomaat in de pan en leg het deksel erop.
  • Rook de tomaat 3 minuten.
  • Neem de zeef uit de pan en doof de rookmot met water.
  • Meng voor de antiboise de tomaat met het basilicum, de koriander en naar smaak azijn, 50 ml kippenbouillon, peper, zout en olie waarin de kip is gegaard.
  • Steek rondjes uit de lasagnevellen en kook ze volgens aanwijzing op de verpakking.
  • Verwarm de kokosmelk met 100 ml bouillon.
  • Laat het beslist niet koken!
  • Bak de kipfilets in een scheutje olie bruin en bestrooi ze met grove zwarte peper en zout.
  • Halveer de little gems en bak ze heel even in een beetje olie.
  • Schenk de gembersiroop erover en laat dit even karameliseren.
  • Breng op smaak met balsamicoazijn en zout.
  • Schep een mooi randje van de antiboise op het bord.
  • Snijd de kipfilets in plakken en leg in het midden.
  • Leg een halve little gem op het bord.
  • Garneer met waterkers.
  • Schep de rest van de waterkers door de rest van de antiboise en verdeel ze met de lasagne over vier schaaltjes.
  • Klop de kokosmelk met de staafmixer schuimig en schep dit over de borden en schaaltjes.

Gegratineerde snoek

Gegratineerde snoek

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • peterselie
  • zout
  • 750 gram snoek schoongemaakt
  • 2 de water
  • 60 gram boter
  • 1 citroen
  • scheutje azijn
  • 3 dl blanke roux
  • 4 tomaten
  • 50 gram geraspte oude kaas

Instructies

  • Leg de met zout ingewreven vis in een pan met water en azijn en de boter.
  • Snijd de citroen in plakjes en leg die op de vis.
  • Sluit de pan en stoof de vis in 15 minuten gaar op een laag vuur.
  • Maak de roux met een gedeelte van het stoofvocht.
  • Was de tomaten en snijd ze in kleine stukjes.
  • Roer de stukjes tomaat, de kaas en wat gewassen en kleingesneden peterselie door de saus.
  • Leg de vis in een vuurvaste schotel, bedek hem met de saus en zet de schotel 10 minuten op 220°c, boven in de oven.

Notities

Serveer er gebakken krieltjes bij.

Gegratineerde preischotel met gehakt en tomatensaus

Gegratineerde preischotel met gehakt en tomatensaus

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Rundvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Snipper de uien klein.
  • Verhit de boter in een pan en fruit de uien licht aan.
  • Voeg het gehakt toe en maak het rul met een vork.
  • Ca. 7 minuten laten braden op niet te groot vuur, regelmatig omscheppen.
  • Voeg de blikjes tomatenpuree toe, de laurierbladen, azijn en een beetje water.
  • Breng aan de kook en laat op klein vuur nog even garen; deksel op de pan.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak ondertussen de prei schoon, snijd hem klein en stoof in weinig water met een beetje zout beetgaar in ca. 10 minuten
  • Laat uitlekken in het vergiet.
  • Vet een vuurvaste schaal in en leg hierin de gestoofde prei.
  • Vervolgens het gehakt met de tomatensaus, verwijder de laurierbladen.
  • Tot slot de aardappelpuree erover verdelen.
  • Bestrooi met het paneermeel en de gemalen kaas.
  • Plaats in het midden van de voorverwarmde oven en laat ca. 20 minuten bakken bij 200°c totdat de kaas geheel gesmolten is en zich een bruin korstje heeft gevormd.

Notities

Variatietip:
i.p.v. tomatensaus probeer ook eens een bechamel-kaassaus of een bechamelsaus, waaraan
wat azijn en peper is toegevoegd.

Angels of horseback

Angels of horseback

Land van herkomst: Zuid Afrika
Servings: 1
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • kommetje
  • tandenstokers

Ingrediënten

  • 5 oesters gerookte per persoon in blik
  • 1 reepje spek per oester
  • olie
  • 1 flesje sweet chilisaus
  • 1 krop sla

Instructies

  • Neem een oester en draai spek rond de oester.
  • Maak dit vast met een tandenstoker.
  • Doe olie in de pan en bak de oesters.
  • Giet een beetje pikante chilisaus in een kommetje.
  • Zet dit in het midden van een bord.
  • Schik een beetje sla op een bord en leg er de oesters bij.

Algerijnse Bloemkoolroomsoep met La Vache Qui Rit

Algerijnse Bloemkoolroomsoep met La Vache Qui Rit

Met bloemkool kan je heel veel kanten op; je kunt er ook een heerlijke en eenvoudige soep van maken
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Soep
Land van herkomst: Algerijë
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram bloemkoolroosjes
  • 200 gram aardappels in blokjes
  • 200 gram prei dun gesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 30 gram roomboter
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 4 puntjes La Vache Qui Rit-kaas
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 1 liter water

Instructies

  • Smelt de boter in een pan.
  • Voeg de dun gesneden prei, bloemkoolroosjes en blokjes aardappel toe.
  • Voeg de fijngehakte knoflook toe, roer alles goed door elkaar en laat het 5 minuten bakken.
  • Giet 1 liter water en het kippenbouillonblokje erbij.
  • Breng aan de kook, roer even door en zet het vuur laag.
  • Laat de soep ongeveer 40 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
  • Mix de soep fijn met een staafmixer of in een blender.
  • Roer de puntjes La Vache Qui Rit-kaas en de 4 eetlepels crème fraîche door de soep.
  • Schep de soep in mooie kommen en versier naar eigen keuze, bijvoorbeeld met grofgemalen rode/zwarte peper, grofgemalen korianderzaad en dille.

Notities

Geniet van deze heerlijke Algerijnse bloemkoolroomsoep als een warme en voedzame lekkernij!