Feestelijke IJstulband met Rum, Gedroogd Fruit en Chocoladesaus
Een elegante ijstulband met gedroogd fruit, amaretti en een rijke chocoladesaus, perfect voor feestelijke diners.
Porties: 10
calorieën: 310kcal
Equipment
- Hoge tulbandvorm (inhoud 2 liter), ingevet met olie
- plasticfolie
- Au bain-marie pan
Ingrediënten
- 1 dl rum
- 100 g gedroogde abrikozen in stukjes
- 100 g dadels ontpit, in stukjes
- 200 g amaretti of bitterkoekjes
- 2 eetlepels boter
- 4 blaadjes witte gelatine
- 4 eidooiers
- 100 g suiker
- ¾ liter slagroom
- Geraspte schil van 1 sinaasappel
- 50 g geconfijte sinaasappelschilletjes
Voor de chocoladesaus:
- 100 g cacao
- 50 g suiker
- ¼ liter water
- ⅛ liter slagroom
Instructies
Voor de ijstulband:
- Verwarm de rum in een steelpan.
- Laat de abrikozen en dadels 30 minuten in de warme rum weken.
- Breek de helft van de koekjes grof en bak deze 5 minuten zachtjes in boter.
- Laat afkoelen.
- Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water.
- Klop de eidooiers met 100 g suiker en 3 eetlepels water au bain-marie in 8-10 minuten tot een dik, luchtig mengsel.
- Los de uitgeknepen gelatine al roerende op in het warme dooiermengsel.
- Laat dit mengsel afkoelen.
- Klop de slagroom stijf en spatel deze door het afgekoelde dooiermengsel.
- Meng de abrikozen, dadels, rum, gebroken koekjes, sinaasappelrasp en geconfijte sinaasappelschilletjes door het slagroommengsel.
- Bekleed de tulbandvorm met plasticfolie, laat de folie 15 cm over de rand hangen.
- Schep het mengsel in delen in de vorm, druk het telkens goed aan en strijk de bovenkant glad.
- Druk de resterende koekjes bovenop het mengsel en vouw de folie eroverheen.
- Zet de vorm minstens 1 nacht in de vriezer.
Voor de chocoladesaus:
- Breng de cacao, suiker en water al roerend aan de kook in een steelpan.
- Roer de slagroom erdoor en verwarm nog kort door, zonder te koken.
Serveren:
- Keer de ijstulband op een grote schaal en verwijder de plasticfolie.
- Serveer met warme chocoladesaus en geniet!
Notities
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Pedro Ximénez sherry past perfect bij de rijke smaken van dit dessert.
Nutrition
Calories: 310kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 19g | Vet: 25g | Zout: 0.3mg | Sugar: 20g