Sushi met gerookte kip
Servings: 16 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 125 g sushirijst
- 1½ eetlepel rijstazijn
- 2 theelepels suiker
- 1 theelepel zout
- 2 nori-vellen geroosterd zeewier
- 100 g gerookte kipfiletreepjes
- 1 theelepel wasabipasta
- 1 bosuitje in dunne reepjes
- 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
- 2 eetlepels Japanse sojasaus
Rijst bereidingstijd volgens aanwijzing op
verpakking. Azijn, suiker en zout erdoor roeren en
rijst onafgedekt laten afkoelen. Twee stukken
plasticfolie uitspreiden en op elk stuk velletje
nori met korte kant naar voren leggen. Rijst
erover verdelen, hierbij langs achterste rand ca.
4 cm vrijlaten. Streep van kipreepjes iets voor
midden in breedte op rijst leggen, dun met
wasabipasta bestrijken, uireepjes erop leggen.
Sesamzaadjes over rijst strooien. Met behulp van
folie nori met rijst en vulling strak oprollen,
beginnen aan kant tegenover onbedekte rand. Van
sushirollen aan elke kant met scherp mes uiteinden
bijsnijden. Rollen elk in 8 plakjes snijden. Sushi
op schaal serveren met sojasaus als dipsaus in
schaaltje erbij.
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6
Zalmrolletjes met limoenricotta
Servings: 16 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 limoen
- ½ bakje ricotta kaas, bakje a 250 g
- zout
- versgemalen peper
- 200 g gerookte zalmfilet
- ½ zakje verse basilicum a 15 g
Limoen schoonboenen en boven kom groene schil eraf raspen.
Limoen uitpersen.
Ricotta, zout en peper naar smaak door limoenschil mengen.
Op werkvlak stuk folie uitspreiden.
Plakjes zalm erop leggen in rechthoek van ca. 20 x 16 cm.
Limoensap erover sprenkelen en zalm voorzichtig bestrijken met dun laagje limoenricotta.
Afdekken met blaadjes basilicum.
Met behulp van folie zalm vanaf lange zijde oprollen.
Zalmrol in folie wikkelen.
In koelkast ca. 1 uur laten opstijven.
Folie verwijderen en rol met scherp mes in plakjes van ca. 1 cm dik snijden.
Serveren in schaaltjes.
60 Voorbereidingstijd. bereidingstijd 10 minuten
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6
Normandische appeltaart
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd55 minuten min
wachten1 uur uur
Servings: 6
Calories: 355kcal
Author: Cor Kevenaar
- 125 g bloem
- 140 g koude boter
- 25 g basterdsuiker
- mespunt zout
- 1 eierdooier
- 500 g goudrenetten
- 6 eetlepels appelmoes
- 35 g poedersuiker
Voorbereiden
Bloem boven kom zeven.
100 G boter in kleine blokjes snijden en met suiker over bloem verdelen.
Zout toevoegen.
Met twee messen ingrediënten dooreen snijden tot kruimelig geheel.
Eierdooier toevoegen en alles snel met koele hand tot soepel deeg kneden.
Deeg in plasticfolie wikkelen en 1 uur in koelkast laten rusten.
Deeg uitrollen tot ronde lap en vorm ermee bekleden.
Bereiden
Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
Appels schillen, in vieren snijden en klokhuis verwijderen.
Partjes in dunne plakjes van 2 à 3 mm snijden.
Deegbodem bestrijken met appelmoes en hierop plakjes appel dakpansgewijs in cirkels schikken.
Intussen rest van boter smelten.
Gesmolten boter over appels druppelen en bestrooien met 2/3 van poedersuiker.
Taart in midden van oven in 45 minuten goudbruin en gaar bakken.
Rest van poedersuiker 5 minuten voor einde van baktijd over taart strooien.
Lauwwarm serveren. Lekker met lepel crème fraîche of bolletje roomijs.
Calories: 355kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 3g | Vet: 22g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6
Hamterrine in peterseliegelei
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
wachten3 uur uur
Totale tijd3 uur uur 35 minuten min
Servings: 4
Calories: 115kcal
Author: Cor Kevenaar
plasticfolie
cakevorm inhoud 1 liter
- 2 potten vleesfond a 380 ml
- 2 ½ dl droge witte wijn
- 10 blaadjes gelatine
- 3 sjalotjes
- 3 teentjes knoflook
- 400 g ham plakken a 1/2 cm dik
- 30 g verse peterselie
- 3 bosuitjes
- 1 eetlepel roomboter
- 1 bekertje crème fraîche 125 ml
- zout
- peper
Voorbereiden
Fond en wijn (2 eetlepels achterhouden) tot 1/2 liter laten inkoken.
Gelatine 5 minuten in koud water laten weken.
Sjalotjes en knoflook pellen en fijnsnipperen.
Ham in kleine blokjes snijden.
Peterselie fijnhakken.
Bosuitjes schoonmaken, in lengte halveren en in dunne reepjes snijden.
In pan boter verhitten en sjalot en knoflook 1 minuut fruiten.
Rest van wijn erbij schenken en nog 1 minuut laten inkoken.
Fond toevoegen en aan de kook brengen.
Van vuur af gelatine door fond roeren.
Crème fraîche erdoor roeren.
Op smaak brengen met zout en peper en even laten afkoelen.
Bodem met dun laagje gelei bedekken.
Hierover 1 eetlepel peterselie strooien en vervolgens 3 eetlepels hamblokjes.
Bosui door gelei scheppen en 3 eetlepels gelei over hamblokjes verdelen.
Hierover weer 1 eetlepel peterselie strooien.
Dit herhalen tot gelei, peterselie en ham op zijn.
Gelei afdekken met plasticfolie en 12 uur in koelkast laten opstijven.
Bereiden
Cakevorm enkele seconden in heet water zetten.
Bord op vorm leggen, samen keren en aspic uit vorm laten glijden.
Aspic in plakken van 1 cm dik snijden.
De hamterrine kan ook worden geserveerd als onderdeel van een buffet.
Calories: 115kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 11g | Vet: 6g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6
Rolletjes met koffie crème
Servings: 25 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 60 gr boter
- 2 el ahornsiroop
- 60 gr bruine suiker
- 30 gr bloem
- 1½ tl gemberpoeder
- 75 gr pure chocola
- Koffiecrème:
- 1,8 dl room
- 1 el poedersuiker
- 1 tl oploskoffie
- 1 el Tia Maria
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160ºC).
Leg bakpapier op de bakplaat.
Meng boter, ahornsiroop en suiker in een pan.
Roer dit op laag vuur tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost.
Neem de pan van het vuur.
Voeg gezeefde bloem en gemberpoeder toe.
Roer alles kort met een houten lepel door.
Schep 1 afgestreken theelepel van het mengsel op de bakplaat zo'n 12 cm uit elkaar (maak 3-4 koekjes tegelijk).
Maak van het mengsel rondjes van 8 cm.
Bak ze in 6 minuten lichtbruin.
Laat ze 30 seconden liggen, neem ze van de plaat en wikkel ze, terwijl ze nog warm zijn, om de steel van een pollepel.
Zijn ze tijdens het verwerken hard geworden, zet ze dan nog weer even in de oven om zacht te worden.
Meng de ingrediënten voor de koffiecrème in een kom en roer alles goed door elkaar.
Dek de kom met plasticfolie af en zet hem 1 uur in de koelkast. Klop het mengsel met de mixer
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6
Gegrilde kalkoenmedaillons met olijvenboter
AllerHande december 2003
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Aller Hande
- 1 eetlepel(s) sinaasappelsap met vruchtvlees
- ½ eetlepel(s) ansjovisboter tube
- 100 g roomboter zachte
- 8 groene olijven grofgehakt
- 1 schaaltje kalkoenmedaillons
- 1 eetlepel(s) olie
In kom met vork sinaasappelsap en ansjovisboter door zachte boter prakken.
Olijven erdoor mengen.
Kom afdekken met plasticfolie of boter op stuk plasticfolie tot smalle rol vormen en in folie wikkelen.
Boter in koelkast in 1 uur laten opstijven.
Grillpan verhitten.
Kalkoenmedaillons droogdeppen en licht bestrijken met olie.
Kalkoenmedaillons in 3-4 minuten per kant bruin en gaar grillen.
Met meloenbolletjessteker bolletjes uit boter maken, of rol boter in plakjes snijden.
Medaillons over twee borden verdelen en op elk bolletje of plakje boter leggen.
Lekker met frites en salade.
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6
Bospeen met peterselieboter
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 takjes peterselie zakje á 30 g,
- 1 citroen
- 1 teentje knoflook
- 50 g zachte boter of margarine
- zout
- peper
- 1 bos(jes) bospeen
VOORBEREIDEN:
In kommetje peterselie fijnknippen.
Citroen onder stromend water goed schoonboenen.
Boven peterselie ca. 1 theelepel gele schil van citroen raspen.
Knoflook pellen en erboven uitpersen.
Boter erdoor roeren.
Op smaak brengen met zout en peper (= peterselieboter).
Boter in plasticfolie tot rolletje vormen en in koelkast ca. 1 uur laten opstijven.
Wortels wassen, schoonmaken en in stukken van ca. 4 cm snijden.
BEREIDEN:
In pan met weinig water en zout wortels afgedekt in ca. 10 á 12 minuten zachtjes gaar koken.
Wortels afgieten en overdoen in schaal.
Peterselieboter in plakjes snijden en op worteltjes leggen.
Serveren met gebakken vis en aardappelen.
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6
Boerenpaté
Voorbereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
wachttijd1 dag d
Servings: 4 personen
Calories: 225kcal
Author: Cor Kevenaar
- 200 g dunne plakjes katenspek
- 1 sjalotje
- 2 teentjes knoflook
- 300 g varkenslever
- 700 g varkensgehakt
- 2 eetlepels cognac of vieux
- ½ dl droge witte wijn
- ½ eetlepel tomatenpuree
- 1 ei
- ¼ theelepel nootmuskaat
- Zout
- Versgemalen zwarte peper
- ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 150 °C (gasovenstand 2).
Vet de vorm in met boter of margarine.
Bekleed de bodem en zijkanten van de vorm met spek, laat het spek aan alle kanten ca. 4 cm overhangen.
Snipper het sjalotje en de knoflook fijn.
Breng ruim water aan de kook in een fluitketel of pan.
Snijd de varkenslever in stukken en pureer deze in een keukenmachine tot een fijn mengsel.
Doe het levermengsel in een kom en meng het met het varkensgehakt, sjalot, knoflook, cognac, witte wijn, tomatenpuree, ei en nootmuskaat.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep het vleesmengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Vouw de overhangende plakjes spek terug over het mengsel om het af te dekken.
Bedek de vorm met aluminiumfolie en zet deze in een braadslede.
Vul de braadslede met kokend water, zodat de vorm voor 2/3 in het water staat.
Bak de paté in het midden van de oven gedurende ongeveer 2 uur, tot het gaar is.
Haal de paté uit de oven, verwijder de aluminiumfolie en laat het afkoelen.
Dek de vorm af met plasticfolie en zet hem ca. 24 uur in de koelkast.
Bereiden:
Houd een mes onder warm water en snijd voorzichtig langs de randen van de paté om hem los te maken.
Leg een plat bord op de vorm, keer hem om en laat de paté uit de vorm glijden.
Houd het mes opnieuw onder warm water en snijd de paté in 12 plakken.
Serveer met gemengde sla en toast.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon past goed bij de rijke smaken van deze boerenpaté.
Calories: 225kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 19g | Vet: 16g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6
Stilton en Tijm Sherry Gelei met Rucola Salade
+1 uur opstijven in de koelkast30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 260kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 blaadjes witte gelatine
- 150 ml medium droge sherry
- ½ zakje verse tijm ongeveer 7-8 gram
- Zout
- 150 g Blue Stilton kaas
- 2 zakjes rucola sla ongeveer 60 g
- ½ bakje Franse sladressing ongeveer 50 g
Week de gelatineblaadjes ca.
5 minuten in koud water.
Verwarm de sherry in een pan met de verse tijm tot net onder het kookpunt.
Laat de sherry ongeveer 5 minuten inkoken.
Verwijder vervolgens de takjes tijm en breng op smaak met een snufje zout.
Knijp de geweekte gelatine goed uit en los deze al roerend op in de hete sherry.
Haal van het vuur zodra de gelatine is opgelost.
Bekleed een schaaltje met plasticfolie en giet hierin de sherry.
Laat het geheel afkoelen en zet het dan minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Leg een plank op het schaaltje, keer het om en laat de gelei uit het schaaltje glijden.
Verwijder de folie en snijd de gelei in plakken van ½ cm dik.
Snijd de plakken vervolgens in dunne repen en daarna in blokjes.
Snijd de Stilton kaas in dunne plakjes.
Verdeel de rucola over vier bordjes en besprenkel met de Franse sladressing.
Leg de plakjes Stilton kaas op de rucola en verdeel de blokjes gelei eromheen.
Wijnadvies:
Deze Stilton en Tijm Sherry Gelei gaat uitstekend samen met een droge sherry, zoals een Fino of Manzanilla. De complexe smaken van de sherry zullen de kaas en de tijmgelei mooi aanvullen.
Calories: 260kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 12g | Vet: 19g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6
Bloemtortilla's
Servings: 1 persoon
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 350 g bloem
- 75 g zachte plantaardige margarine
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepel(s) bloem om te bestuiven
In kom bloem en margarine met vingertoppen mengen tot kruimelig mengsel.
Zout oplossen in 1½ dl warm water.
Water door bloemmengsel mengen.
Op aanrecht tot glad en stevig deeg kneden.
Als deeg te droog is eventueel scheutje water toevoegen, als deeg te nat is wat bloem toevoegen.
Deeg in 12 gelijke porties verdelen en tot balletjes draaien.
Balletjes naast elkaar op blad leggen, afdekken met plasticfolie en ca. ½ uur laten rusten.
Aanrecht bestuiven met bloem en balletjes één voor één uitrollen tot dunne ronde lapjes met doorsnede van ca. 18 cm.
Droge koekenpan met dikke bodem verhitten en deeglapjes één voor één ca. 30 - 45 seconden bakken tot bruine puntjes ontstaan.
Als tortilla's opbollen zijn ze goed.
Tortilla's in doek wikkelen en warm houden.
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6