Nougatparfait
Allerhande 2002
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar
- 50 g nougat zachte
- 2,5 dl slagroom
- 3 eierdooiers
- 100 g witte basterdsuiker
- ½ dl sherry zoete
- 2 granaatappels
(Kan enkele dagen van tevoren):
Nougat in kleine stukjes snijden.
Slagroom stijf kloppen.
Au bain-marie eierdooiers met suiker luchtig en romig kloppen, tot alle suiker is opgelost. Pan uit pan nemen en eimengsel al roerend laten afkoelen.
Stukjes nougat en sherry door eimengsel kloppen.
Slagroom voorzichtig door eimengsel scheppen.
Mengsel in bolvormige schaal scheppen en met plasticfolie afdekken.
Schaal minstens 24 uur in vriezer zetten.
Granaatappels halveren en boven kom pitjes er met theelepel voorzichtig uitscheppen.
Eventuele witte vliesjes verwijderen. Schaal enkele seconden in heet water onderdompelen en parfait op grote, platte schaal storten.
Granaatappelpitjes erover strooien en parfait direct serveren.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 39g | Protein: 5g | Vet: 29g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6
Hazenrugfilet in rauwe ham met sjalotten tijmsaus
Allerhande 2002
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 445kcal
Author: Cor Kevenaar
plasticfolie
lage ovenschaal
- 250 gr sjalotjes
- 7,5 gr tijm verse
- 1 sinaasappel
- 50 g boter
- 4 eetlepels whisky slijter
- ½ pot marmelade met whisky
- 4 hazenrugfilets a ca. 250 g
- 4 plakken Jambon d'Ardenne ham
Sjalotjes pellen en in grove stukken snijden.
Tijmblaadjes van takjes rissen.
Sinaasappel schoonboenen, schil raspen en sinaasappel uitpersen.
In pan 25 g boter verhitten ensjalotjes in ca. 5 minuten zachtjes bruinbakken.
Helft van whisky erover schenken en ca. 2minuten laten sudderen.
Tijm, sinaasappelrasp en -sap toevoegen.
Sjalotjes in ca. 10minuten zachtjes gaar sudderen, vocht laten verdampen.
Marmelade erdoor scheppen.
Hazenrugfilets uitspreiden en smalle punten zover terug klappen dat filets overal even dik zijn.
Rond elke filet plakje ham wikkelen.
Filets tot gebruik in plasticfolie gewikkeld in koelkast leggen.
Filets uit folie nemen en in ca. 30 minuten op kamertemperatuur laten komen.
Oven voorverwarmen op 150 °C.
In koekenpan rest van boter verhitten.
Filets in ca. 2 minuten bruinbakken.
Vlees in schaal leggen en in oven in ca. 6 minuten van binnen rosé laten worden.
Rest van whisky door bakvet roeren en laten verdampen.
Sjalottensaus erdoor roeren en even mee warmen.
Filets schuin in plakken snijden en op vier borden leggen.
Sjalottenmarmelade in midden scheppen.
Serveren met knolselderijpuree.
Calories: 445kcal | koolhydraten: 31g | Protein: 37g | Vet: 17g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6
Hammousse met portgelei
Allerhande 2002
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 sneetje casinobrood wit-
- 40 g gebraden beenham
- 75 g mascarpone
- zout
- 2 blaadjes witte gelatine
- 1½ dl rode port
- 6 blaadjes selderij
- peper
Korstjes van casinosneetje snijden en sneetje uitrollen tot ca. 1/2 cm dikte.
In kommetje met staafmixer ham fijnhakken.
Mascarpone erdoor scheppen en op smaak brengen met zout en peper.
In kom met koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
In pan port aan de kook brengen.
Port ca. 3 minuten laten inkoken, op smaak brengen met zout.
Gelatine goeduitknijpen en van vuur af al roerend in hete port oplossen. Portmengsel ca. 5 minuten laten afkoelen.
Schaaltje bekleden met plasticfolie.
Uitgerold casinosneetje erin leggen.
Ham-mascarponemengsel erover verdelen en gladstrijken.
Selderijblaadjes erop leggen.
Portmengsel erover schenken en geheel in koelkast in ca. 2 uur laten opstijven.
Plasticfolie uit schaaltje nemen en opzij vouwen.
Met warm scherp mes hammousse in blokjes van ca. 2 x 2 cm snijden.
Blokjes op vier kleine schoteltjes leggen.
Voedingswaarden:
energie 140 kcal
eiwit 4 g
koolhydraten 9 g
vet 10 g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6
Gegrilde kalfsentrecote met salieboter
Allerhande 2002
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 takjes salie verse
- 100 g boter zachte
- 1 limoen
- zout
- 4 kalfsentrecotes à ca. 200 g
- versgemalen peper
Salieblaadjes fijnhakken.
Limoen uitpersen.
In kommetje boter, salie, limoensap, zout en peper door elkaar roeren.
Boter in baan op folie leggen en tot rolletje vormen.
Kruidenboter ca. 30 minuten in koelkast laten opstijven.
Vlees met keukenpapier droogdeppen.
Entrecotes op barbecue of in grillpan in 2-3 minuten per kant rosé bakken.
Vlees met zout en peper bestrooien. Kruidenboter in 8 plakjes snijden.
Op elke entrecote plakje kruidenboter leggen.
Lekker met gepofte aardappel (met rest van kruidenboter) en een groene salade.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 38g | Vet: 520g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6
Zalmterrine met paling
AllerHande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 100 gr gerookte zalmfilet
- 100 gr gerookte palingfilet
- 2 blaadjes witte gelatine
- 200 gr verse roomkaas naturel
- 1 eetlepel Franse mosterd
- ¾ dl slagroom
- 8 sneetjes wit casinobrood
- 1 takje dille zakje á 15 g,
- 1 eetlepel olie om in te vetten
Voorbereiding:
Vorm invetten en bekleden met plasticfolie.
Helft van plakjes zalm over bodem verdelen.
In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
Intussen paling in stukjes snijden.
In kom roomkaas en mosterd door elkaar roeren tot glad mengsel ontstaat.
Palingstukjes erdoor roeren.
In steelpan 1 eetlepel water verhitten.
Gelatine goed uitknijpen en van vuur af in heet water oplossen.
Gelatinemengsel al roerend in dun straaltje aan roomkaasmengsel toevoegen.
In kom slagroom bijna stijf kloppen.
Slagroom door roomkaasmengsel scheppen.
Helft van roomkaasmengsel in vorm scheppen.
Rest van
plakjes zalm erover verdelen.
Rest van roomkaasmengsel erop scheppen.
Terrine in koelkast afgedekt in ca. 4 uur laten opstijven.
Bereiden:
In broodrooster brood roosteren.
Met uitsteekvormpje uit elke snee brood 1 rondje steken.
Plank op vorm leggen.
Samen keren, even schudden en terrine op plank laten glijden.
Plasticfolie voorzichtig verwijderen. Terrine in 8 plakken snijden.
Op vier borden elk 2 plakken van terrine leggen. Garneren met toefjes dille. Serveren met broodrondjes.
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6
Terrine van gerookte kipmousse met asperges
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 blaadjes witte gelatine
- 100 g aspergetips
- zout
- ½ pot gevogeltefond a 380 ml
- 200 g gerookte kipreepjes
- 3 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels citroensap
- 200 ml slankroom
- versgemalen peper
- 1 zakje verse kervel of basilicum 15 g
Gelatine ca. 5 minuten in koud water weken.
Asperges in pan met weinig water en wat zout in ca. 3 minuten beetgaar koken.
In zeef onder koud stromend water afspoelen en goed laten uitlekken.
In steelpan 3 eetlepels fond verwarmen.
Gelatine uitknijpen en van vuur af al roerend in fond oplossen.
In keukenmachine kipreepjes pureren.
Gelatinemengsel, rest van fond, mayonaise en citroensap erdoor mengen.
In kom slankroom lobbig kloppen en voorzichtig door kipmengsel spatelen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Vorm bekleden met folie en enkele mooie takjes kervel op bodem leggen.
Helft van kipmousse voorzichtig erop scheppen.
Asperges in lengte erover verdelen.
Rest van kervel fijnhakken en door rest van mousse mengen.
Mousse voorzichtig op asperges scheppen.
In koelkast terrine in 2-3 uur laten opstijven.
Daarna platte schaal op vorm leggen, samen keren en terrine op schaal laten glijden.
Folie verwijderen.
Op buffet met scherp, glad mes in 8 plakken snijden.
150 Voorbereidingstijd, bereidingstijd 20 minuten
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6
Sushi met gerookte kip
Servings: 16 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 125 g sushirijst
- 1½ eetlepel rijstazijn
- 2 theelepels suiker
- 1 theelepel zout
- 2 nori-vellen geroosterd zeewier
- 100 g gerookte kipfiletreepjes
- 1 theelepel wasabipasta
- 1 bosuitje in dunne reepjes
- 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
- 2 eetlepels Japanse sojasaus
Rijst bereidingstijd volgens aanwijzing op
verpakking. Azijn, suiker en zout erdoor roeren en
rijst onafgedekt laten afkoelen. Twee stukken
plasticfolie uitspreiden en op elk stuk velletje
nori met korte kant naar voren leggen. Rijst
erover verdelen, hierbij langs achterste rand ca.
4 cm vrijlaten. Streep van kipreepjes iets voor
midden in breedte op rijst leggen, dun met
wasabipasta bestrijken, uireepjes erop leggen.
Sesamzaadjes over rijst strooien. Met behulp van
folie nori met rijst en vulling strak oprollen,
beginnen aan kant tegenover onbedekte rand. Van
sushirollen aan elke kant met scherp mes uiteinden
bijsnijden. Rollen elk in 8 plakjes snijden. Sushi
op schaal serveren met sojasaus als dipsaus in
schaaltje erbij.
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6
Zalmrolletjes met limoenricotta
Servings: 16 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 limoen
- ½ bakje ricotta kaas, bakje a 250 g
- zout
- versgemalen peper
- 200 g gerookte zalmfilet
- ½ zakje verse basilicum a 15 g
Limoen schoonboenen en boven kom groene schil eraf raspen.
Limoen uitpersen.
Ricotta, zout en peper naar smaak door limoenschil mengen.
Op werkvlak stuk folie uitspreiden.
Plakjes zalm erop leggen in rechthoek van ca. 20 x 16 cm.
Limoensap erover sprenkelen en zalm voorzichtig bestrijken met dun laagje limoenricotta.
Afdekken met blaadjes basilicum.
Met behulp van folie zalm vanaf lange zijde oprollen.
Zalmrol in folie wikkelen.
In koelkast ca. 1 uur laten opstijven.
Folie verwijderen en rol met scherp mes in plakjes van ca. 1 cm dik snijden.
Serveren in schaaltjes.
60 Voorbereidingstijd. bereidingstijd 10 minuten
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6
Normandische appeltaart
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd55 minuten min
wachten1 uur uur
Servings: 6
Calories: 355kcal
Author: Cor Kevenaar
- 125 g bloem
- 140 g koude boter
- 25 g basterdsuiker
- mespunt zout
- 1 eierdooier
- 500 g goudrenetten
- 6 eetlepels appelmoes
- 35 g poedersuiker
Voorbereiden
Bloem boven kom zeven.
100 G boter in kleine blokjes snijden en met suiker over bloem verdelen.
Zout toevoegen.
Met twee messen ingrediënten dooreen snijden tot kruimelig geheel.
Eierdooier toevoegen en alles snel met koele hand tot soepel deeg kneden.
Deeg in plasticfolie wikkelen en 1 uur in koelkast laten rusten.
Deeg uitrollen tot ronde lap en vorm ermee bekleden.
Bereiden
Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
Appels schillen, in vieren snijden en klokhuis verwijderen.
Partjes in dunne plakjes van 2 à 3 mm snijden.
Deegbodem bestrijken met appelmoes en hierop plakjes appel dakpansgewijs in cirkels schikken.
Intussen rest van boter smelten.
Gesmolten boter over appels druppelen en bestrooien met 2/3 van poedersuiker.
Taart in midden van oven in 45 minuten goudbruin en gaar bakken.
Rest van poedersuiker 5 minuten voor einde van baktijd over taart strooien.
Lauwwarm serveren. Lekker met lepel crème fraîche of bolletje roomijs.
Calories: 355kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 3g | Vet: 22g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6
Hamterrine in peterseliegelei
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
wachten3 uur uur
Totale tijd3 uur uur 35 minuten min
Servings: 4
Calories: 115kcal
Author: Cor Kevenaar
plasticfolie
cakevorm inhoud 1 liter
- 2 potten vleesfond a 380 ml
- 2 ½ dl droge witte wijn
- 10 blaadjes gelatine
- 3 sjalotjes
- 3 teentjes knoflook
- 400 g ham plakken a 1/2 cm dik
- 30 g verse peterselie
- 3 bosuitjes
- 1 eetlepel roomboter
- 1 bekertje crème fraîche 125 ml
- zout
- peper
Voorbereiden
Fond en wijn (2 eetlepels achterhouden) tot 1/2 liter laten inkoken.
Gelatine 5 minuten in koud water laten weken.
Sjalotjes en knoflook pellen en fijnsnipperen.
Ham in kleine blokjes snijden.
Peterselie fijnhakken.
Bosuitjes schoonmaken, in lengte halveren en in dunne reepjes snijden.
In pan boter verhitten en sjalot en knoflook 1 minuut fruiten.
Rest van wijn erbij schenken en nog 1 minuut laten inkoken.
Fond toevoegen en aan de kook brengen.
Van vuur af gelatine door fond roeren.
Crème fraîche erdoor roeren.
Op smaak brengen met zout en peper en even laten afkoelen.
Bodem met dun laagje gelei bedekken.
Hierover 1 eetlepel peterselie strooien en vervolgens 3 eetlepels hamblokjes.
Bosui door gelei scheppen en 3 eetlepels gelei over hamblokjes verdelen.
Hierover weer 1 eetlepel peterselie strooien.
Dit herhalen tot gelei, peterselie en ham op zijn.
Gelei afdekken met plasticfolie en 12 uur in koelkast laten opstijven.
Bereiden
Cakevorm enkele seconden in heet water zetten.
Bord op vorm leggen, samen keren en aspic uit vorm laten glijden.
Aspic in plakken van 1 cm dik snijden.
De hamterrine kan ook worden geserveerd als onderdeel van een buffet.
Calories: 115kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 11g | Vet: 6g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 6