Gegrilde kalkoenmedaillons met olijvenboter

AllerHande december 2003
Recept categorieën: Boters, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kalkoen
Porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Aller Hande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel(s) sinaasappelsap met vruchtvlees
  • ½ eetlepel(s) ansjovisboter tube
  • 100 g roomboter zachte
  • 8 groene olijven grofgehakt
  • 1 schaaltje kalkoenmedaillons
  • 1 eetlepel(s) olie

Instructies

  • In kom met vork sinaasappelsap en ansjovisboter door zachte boter prakken.
  • Olijven erdoor mengen.
  • Kom afdekken met plasticfolie of boter op stuk plasticfolie tot smalle rol vormen en in folie wikkelen.
  • Boter in koelkast in 1 uur laten opstijven.
  • Grillpan verhitten.
  • Kalkoenmedaillons droogdeppen en licht bestrijken met olie.
  • Kalkoenmedaillons in 3-4 minuten per kant bruin en gaar grillen.
  • Met meloenbolletjessteker bolletjes uit boter maken, of rol boter in plakjes snijden.
  • Medaillons over twee borden verdelen en op elk bolletje of plakje boter leggen.

Notities

Lekker met frites en salade.

Bospeen met peterselieboter

Recept categorieën: Bijgerecht, Boters
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 4 takjes peterselie zakje á 30 g,
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g zachte boter of margarine
  • zout
  • peper
  • 1 bos(jes) bospeen

Instructies

  • VOORBEREIDEN:
  • In kommetje peterselie fijnknippen.
  • Citroen onder stromend water goed schoonboenen.
  • Boven peterselie ca. 1 theelepel gele schil van citroen raspen.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Boter erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper (= peterselieboter).
  • Boter in plasticfolie tot rolletje vormen en in koelkast ca. 1 uur laten opstijven.
  • Wortels wassen, schoonmaken en in stukken van ca. 4 cm snijden.
  • BEREIDEN:
  • In pan met weinig water en zout wortels afgedekt in ca. 10 á 12 minuten zachtjes gaar koken.
  • Wortels afgieten en overdoen in schaal.
  • Peterselieboter in plakjes snijden en op worteltjes leggen.
  • Serveren met gebakken vis en aardappelen.

Boerenpaté

Voorbereidingstijd2 uur 30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
wachttijd1 dag
Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees, Voorgerechten
Porties: 4 personen
calorieën: 225kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g dunne plakjes katenspek
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 g varkenslever
  • 700 g varkensgehakt
  • 2 eetlepels cognac of vieux
  • ½ dl droge witte wijn
  • ½ eetlepel tomatenpuree
  • 1 ei
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

Voorbereiden:

  • Verwarm de oven voor op 150 °C (gasovenstand 2).
  • Vet de vorm in met boter of margarine.
  • Bekleed de bodem en zijkanten van de vorm met spek, laat het spek aan alle kanten ca. 4 cm overhangen.
  • Snipper het sjalotje en de knoflook fijn.
  • Breng ruim water aan de kook in een fluitketel of pan.
  • Snijd de varkenslever in stukken en pureer deze in een keukenmachine tot een fijn mengsel.
  • Doe het levermengsel in een kom en meng het met het varkensgehakt, sjalot, knoflook, cognac, witte wijn, tomatenpuree, ei en nootmuskaat.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep het vleesmengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  • Vouw de overhangende plakjes spek terug over het mengsel om het af te dekken.
  • Bedek de vorm met aluminiumfolie en zet deze in een braadslede.
  • Vul de braadslede met kokend water, zodat de vorm voor 2/3 in het water staat.
  • Bak de paté in het midden van de oven gedurende ongeveer 2 uur, tot het gaar is.
  • Haal de paté uit de oven, verwijder de aluminiumfolie en laat het afkoelen.
  • Dek de vorm af met plasticfolie en zet hem ca. 24 uur in de koelkast.

Bereiden:

  • Houd een mes onder warm water en snijd voorzichtig langs de randen van de paté om hem los te maken.
  • Leg een plat bord op de vorm, keer hem om en laat de paté uit de vorm glijden.
  • Houd het mes opnieuw onder warm water en snijd de paté in 12 plakken.

Notities

Serveer met gemengde sla en toast.

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon past goed bij de rijke smaken van deze boerenpaté.

Nutrition

Calories: 225kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 19g | Vet: 16g

Stilton en Tijm Sherry Gelei met Rucola Salade

+1 uur opstijven in de koelkast30 minuten
Recept categorieën: Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Engeland
Porties: 4 personen
calorieën: 260kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 blaadjes witte gelatine
  • 150 ml medium droge sherry
  • ½ zakje verse tijm ongeveer 7-8 gram
  • Zout
  • 150 g Blue Stilton kaas
  • 2 zakjes rucola sla ongeveer 60 g
  • ½ bakje Franse sladressing ongeveer 50 g

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes ca.
  • 5 minuten in koud water.
  • Verwarm de sherry in een pan met de verse tijm tot net onder het kookpunt.
  • Laat de sherry ongeveer 5 minuten inkoken.
  • Verwijder vervolgens de takjes tijm en breng op smaak met een snufje zout.
  • Knijp de geweekte gelatine goed uit en los deze al roerend op in de hete sherry.
  • Haal van het vuur zodra de gelatine is opgelost.
  • Bekleed een schaaltje met plasticfolie en giet hierin de sherry.
  • Laat het geheel afkoelen en zet het dan minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Leg een plank op het schaaltje, keer het om en laat de gelei uit het schaaltje glijden.
  • Verwijder de folie en snijd de gelei in plakken van ½ cm dik.
  • Snijd de plakken vervolgens in dunne repen en daarna in blokjes.
  • Snijd de Stilton kaas in dunne plakjes.
  • Verdeel de rucola over vier bordjes en besprenkel met de Franse sladressing.
  • Leg de plakjes Stilton kaas op de rucola en verdeel de blokjes gelei eromheen.

Notities

Wijnadvies:

Deze Stilton en Tijm Sherry Gelei gaat uitstekend samen met een droge sherry, zoals een Fino of Manzanilla. De complexe smaken van de sherry zullen de kaas en de tijmgelei mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 260kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 12g | Vet: 19g | Zout: 1.5mg | Sugar: 1g

Bloemtortilla's

Recept categorieën: Tortilla
Land van herkomst: Mexico
Porties: 1 persoon
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g bloem
  • 75 g zachte plantaardige margarine
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepel(s) bloem om te bestuiven

Instructies

  • In kom bloem en margarine met vingertoppen mengen tot kruimelig mengsel.
  • Zout oplossen in 1½ dl warm water.
  • Water door bloemmengsel mengen.
  • Op aanrecht tot glad en stevig deeg kneden.
  • Als deeg te droog is eventueel scheutje water toevoegen, als deeg te nat is wat bloem toevoegen.
  • Deeg in 12 gelijke porties verdelen en tot balletjes draaien.
  • Balletjes naast elkaar op blad leggen, afdekken met plasticfolie en ca. ½ uur laten rusten.
  • Aanrecht bestuiven met bloem en balletjes één voor één uitrollen tot dunne ronde lapjes met doorsnede van ca. 18 cm.
  • Droge koekenpan met dikke bodem verhitten en deeglapjes één voor één ca. 30 - 45 seconden bakken tot bruine puntjes ontstaan.
  • Als tortilla's opbollen zijn ze goed.
  • Tortilla's in doek wikkelen en warm houden.

Geroosterde Aardappeltjes met Peterselie-Sesamboter

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 230kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 takjes peterselie
  • ½ limoen
  • 40 g zachte plantaardige boter
  • 2 theelepels sesamolie
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • ½ zak aardappels Linzer delicatess à 1½ kg
  • ½ eetlepel sesamzaadjes

Instructies

  • Hak de peterselie heel fijn.
  • Boen de limoen schoon en rasp de schil boven een kommetje.
  • Pers de limoen uit boven het kommetje.
  • Roer de fijngehakte peterselie, plantaardige boter, sesamolie en naar smaak zout en peper door het limoensap en de rasp.
  • Schep het botermengsel op een stuk plasticfolie, vorm het tot een rolletje en wikkel het in de folie.
  • Leg het tot gebruik in de koelkast.
  • Boen de aardappels onder stromend water schoon en snijd ze in vieren.
  • Kook de aardappels in een pan met weinig water en zout in 15 à 20 minuten zachtjes gaar.
  • Giet de aardappels af en doe ze over in een schaal.
  • Meng de sesamzaadjes erdoor.
  • Snijd plakjes van het botermengsel en leg deze op de aardappels.

Notities

Wijnadvies:

Deze geroosterde aardappeltjes met peterselie-sesamboter passen perfect bij geroosterd lamsvlees. Voor een goede wijnmatch kun je kiezen voor een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn zullen de smaken van de aardappeltjes en het lamsvlees aanvullen zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 11g | Zout: 0.5mg | Sugar: 1g

Klassieke Wienerschnitzel

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Oostenrijk
Porties: 4 personen
calorieën: 550kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • Deegroller, lege fles of platte kant van een groot mes
  • Drie platte borden
  • Oven (om schnitzels warm te houden)

Ingrediënten

  • 4 ongepaneerde kalfs- of varkensschnitzels
  • 1 citroen
  • Versgemalen peper
  • Zout
  • 100 g bloem
  • 2 eieren
  • 200 g paneermeel
  • 100 ml olie
  • 25 g boter
  • 4 takjes peterselie

Instructies

  • Leg de schnitzels één voor één tussen twee vellen plasticfolie en maak ze nog platter met een deegroller, lege fles of platte kant van een groot mes.
  • Snijd 4 mooie plakjes citroen van de citroen.
  • Pers de rest van de citroen uit boven de schnitzels.
  • Wrijf de schnitzels in met peper, zout en laat dit even intrekken.
  • Strooi de bloem op een plat bord.
  • Klop de eieren los in een diep bord.
  • Strooi het paneermeel op een derde bord.
  • Haal de schnitzels eerst door de bloem, dan door het ei en druk aan beide kanten in het paneermeel.
  • Schud het overtollige paneermeel eraf.
  • Verhit de olie en boter in een koekenpan.
  • Bak de schnitzels aan beide kanten in 3-4 minuten knapperig bruin.
  • Houd ze warm in een oven op 175°C.
  • Bak ook de overige schnitzels.
  • Leg de schnitzels op warme borden en garneer met de plakjes citroen en een plukje peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en droge witte wijn, zoals een Grüner Veltliner, past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 35g | Sugar: 1g

Citroen-Ricotta Sandwiches

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Lunch, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 320kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • Kaasschaaf
  • plasticfolie
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 zakje verse peterselie 30 g
  • 250 g ricotta kaas
  • 1 - 2 theelepels olijfolie met citroenaroma fles 250 ml
  • 1 bakje surimisticks 150 g
  • 18 sneetjes wit-casinobrood
  • 1 gerookte kipfilet in plakjes

Instructies

  • Schil de komkommer en snijd deze met een kaasschaaf of dunschiller in dunne plakken in de lengte.
  • Verwijder de zaadlijsten.
  • Bestrooi de komkommerrepen met een halve theelepel zout en druppel er azijn over.
  • Leg de komkommer in een vergiet, dek af met plasticfolie en leg er iets zwaars op.
  • Laat de komkommer minstens 30 minuten uitlekken.
  • Dep de komkommer droog met keukenpapier voor gebruik.
  • Snijd het blad van de peterselie fijn.
  • Roer de ricotta, citroenolie en peterselie door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de surimi in lange plakken.
  • Snijd de korsten van het brood af en besmeer de sneetjes met het ricottamengsel.
  • Verdeel de komkommerrepen over 6 sneetjes brood.
  • Beleg 3 sneetjes met gerookte kip en de laatste 3 sneetjes met surimi.
  • Leg de belegde sneetjes op de komkommerbroodjes.
  • Dek af met de overgebleven 6 sneetjes brood.
  • Snijd de sandwiches diagonaal doormidden, tot 4 driehoekjes.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze citroenachtige en lichte sandwiches.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 1.5mg | Sugar: 2g

Gegrilde Aardappel en Yorkhampakketje Salade

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4 personen
calorieën: 340kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 aardappels elk ongeveer 100 g
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 8 plakjes Yorkham totaal ongeveer 200 g
  • 1 kropsla
  • 7 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • ½ zakje verse Provençaalse kruiden ongeveer 10 g
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Boen de aardappels goed schoon onder koud water.
  • Kook de aardappels in een pan met kokend water gedurende ongeveer 15 minuten, tot ze bijna gaar zijn.
  • Giet de aardappels af, laat ze afkoelen en snijd ze vervolgens in plakjes.
  • Snipper de ui heel fijn en snijd de rode paprika in kleine blokjes.
  • Meng de paprika en ui in een kom.
  • Leg 4 stukken plasticfolie van elk 30 x 30 cm op het werkvlak.
  • Leg op elk vel 2 plakjes ham op elkaar.
  • Verdeel het ui-paprikamengsel over de ham.
  • Vouw de plakjes ham om de vulling en vouw vervolgens de plasticfolie eromheen.
  • Bewaar de pakketjes in de koelkast tot gebruik.
  • Was de sla, slinger deze droog en scheur het in stukjes.
  • Verdeel de sla over vier borden.
  • Klop in een kommetje 6 eetlepels olie met azijn tot een dressing.
  • Knip een takje van elke soort kruiden uit het zakje en voeg toe aan de dressing.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Knip van de resterende tijm 4 mooie toefjes af voor garnering.
  • Wrijf de grillpan dun in met de resterende olie.
  • Grill de aardappelplakjes in porties gedurende ongeveer 2 minuten, keer ze halverwege om.
  • Leg de gegrilde aardappelplakjes op de sla en besprenkel met de dressing.
  • Haal de hampakketjes uit de plasticfolie en leg ze met de naad naar beneden op de aardappels.
  • Verdeel de rest van de dressing over de salade.
  • Garneer met de toefjes tijm.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze salade. De levendige smaken van de wijn complementeren de gegrilde aardappelen en de ham perfect, terwijl de lichte zuurgraad zorgt voor een verfrissende combinatie.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 13g | Vet: 22g | Zout: 1.2mg | Sugar: 3g

Amandel Jamkoekjes

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Koek, Nagerecht - Dessert
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 20 koekjes
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 250 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 g boter
  • 1 zakje garneeramandelen 55 g, fijngehakt
  • 100 g aardbeienjam

Instructies

  • Splits de eieren.
  • Doe de eidooiers, bloem, bakpoeder, basterdsuiker, vanillesuiker en boter in de mengkom van de keukenmachine en laat deze kort draaien met de pulseknop, totdat het deeg een korrelige structuur heeft.
  • Kneed de deegkruimels snel met koele handen tot een samenhangend deeg.
  • Vorm het deeg tot een rol, verpak het in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet de bakplaat in of bekleed deze met bakpapier.
  • Snijd plakjes van 1 cm dik van de deegrol en draai deze tussen beide handen tot balletjes.
  • Druk in het midden van elk balletje een klein kuiltje.
  • Klop de eiwitten los.
  • Haal de deegballetjes achtereenvolgens door het eiwit en rol ze daarna door de fijngehakte amandelen.
  • Leg ze op enige afstand van elkaar op de ingevette bakplaat.
  • Vul elk kuiltje in het deeg met een schepje jam.
  • Bak de koekjes in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten lichtbruin en gaar.
  • Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bewaar de koekjes in een luchtdicht afgesloten trommel.
  • Ze blijven drie dagen knapperig.