Hammousse met portgelei

Hammousse met portgelei

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • schaaltje met rechtopstaande randen

Ingrediënten

  • 1 sneetje casinobrood wit-
  • 40 g gebraden beenham
  • 75 g mascarpone
  • zout
  • 2 blaadjes witte gelatine
  • dl rode port
  • 6 blaadjes selderij
  • peper

Instructies

  • Korstjes van casinosneetje snijden en sneetje uitrollen tot ca. 1/2 cm dikte.
  • In kommetje met staafmixer ham fijnhakken.
  • Mascarpone erdoor scheppen en op smaak brengen met zout en peper.
  • In kom met koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
  • In pan port aan de kook brengen.
  • Port ca. 3 minuten laten inkoken, op smaak brengen met zout.
  • Gelatine goeduitknijpen en van vuur af al roerend in hete port oplossen. Portmengsel ca. 5 minuten laten afkoelen.
  • Schaaltje bekleden met plasticfolie.
  • Uitgerold casinosneetje erin leggen.
  • Ham-mascarponemengsel erover verdelen en gladstrijken.
  • Selderijblaadjes erop leggen.
  • Portmengsel erover schenken en geheel in koelkast in ca. 2 uur laten opstijven.
  • Plasticfolie uit schaaltje nemen en opzij vouwen.
  • Met warm scherp mes hammousse in blokjes van ca. 2 x 2 cm snijden.
  • Blokjes op vier kleine schoteltjes leggen.

Notities

Voedingswaarden:
energie 140 kcal
eiwit 4 g
koolhydraten 9 g
vet 10 g

Gegrilde kalfsentrecote met salieboter

Gegrilde kalfsentrecote met salieboter

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 2 takjes salie verse
  • 100 g boter zachte
  • 1 limoen
  • zout
  • 4 kalfsentrecotes à ca. 200 g
  • versgemalen peper

Instructies

  • Salieblaadjes fijnhakken.
  • Limoen uitpersen.
  • In kommetje boter, salie, limoensap, zout en peper door elkaar roeren.
  • Boter in baan op folie leggen en tot rolletje vormen.
  • Kruidenboter ca. 30 minuten in koelkast laten opstijven.
  • Vlees met keukenpapier droogdeppen.
  • Entrecotes op barbecue of in grillpan in 2-3 minuten per kant rosé bakken.
  • Vlees met zout en peper bestrooien. Kruidenboter in 8 plakjes snijden.
  • Op elke entrecote plakje kruidenboter leggen.

Notities

Lekker met gepofte aardappel (met rest van kruidenboter) en een groene salade.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 38g | Vet: 520g

Zalmterrine met paling

Zalmterrine met paling

AllerHande 1996
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • cakevorm lengte ca. 20 cm,
  • plasticfolie
  • rond uitsteekvormpje doorsnede ca. 8 cm

Ingrediënten

  • 100 gr gerookte zalmfilet
  • 100 gr gerookte palingfilet
  • 2 blaadjes witte gelatine
  • 200 gr verse roomkaas naturel
  • 1 eetlepel Franse mosterd
  • ¾ dl slagroom
  • 8 sneetjes wit casinobrood
  • 1 takje dille zakje á 15 g,
  • 1 eetlepel olie om in te vetten

Instructies

Voorbereiding:

  • Vorm invetten en bekleden met plasticfolie.
  • Helft van plakjes zalm over bodem verdelen.
  • In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
  • Intussen paling in stukjes snijden.
  • In kom roomkaas en mosterd door elkaar roeren tot glad mengsel ontstaat.
  • Palingstukjes erdoor roeren.
  • In steelpan 1 eetlepel water verhitten.
  • Gelatine goed uitknijpen en van vuur af in heet water oplossen.
  • Gelatinemengsel al roerend in dun straaltje aan roomkaasmengsel toevoegen.
  • In kom slagroom bijna stijf kloppen.
  • Slagroom door roomkaasmengsel scheppen.
  • Helft van roomkaasmengsel in vorm scheppen.
  • Rest van
  • plakjes zalm erover verdelen.
  • Rest van roomkaasmengsel erop scheppen.
  • Terrine in koelkast afgedekt in ca. 4 uur laten opstijven.

Bereiden:

  • In broodrooster brood roosteren.
  • Met uitsteekvormpje uit elke snee brood 1 rondje steken.
  • Plank op vorm leggen.
  • Samen keren, even schudden en terrine op plank laten glijden.
  • Plasticfolie voorzichtig verwijderen. Terrine in 8 plakken snijden.
  • Op vier borden elk 2 plakken van terrine leggen. Garneren met toefjes dille. Serveren met broodrondjes.

Terrine van gerookte kipmousse met asperges

Terrine van gerookte kipmousse met asperges

Recept categorieën: Hapjes, Kip
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 100 g aspergetips
  • zout
  • ½ pot gevogeltefond a 380 ml
  • 200 g gerookte kipreepjes
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels citroensap
  • 200 ml slankroom
  • versgemalen peper
  • 1 zakje verse kervel of basilicum 15 g

Instructies

  • Gelatine ca. 5 minuten in koud water weken.
  • Asperges in pan met weinig water en wat zout in ca. 3 minuten beetgaar koken.
  • In zeef onder koud stromend water afspoelen en goed laten uitlekken.
  • In steelpan 3 eetlepels fond verwarmen.
  • Gelatine uitknijpen en van vuur af al roerend in fond oplossen.
  • In keukenmachine kipreepjes pureren.
  • Gelatinemengsel, rest van fond, mayonaise en citroensap erdoor mengen.
  • In kom slankroom lobbig kloppen en voorzichtig door kipmengsel spatelen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vorm bekleden met folie en enkele mooie takjes kervel op bodem leggen.
  • Helft van kipmousse voorzichtig erop scheppen.
  • Asperges in lengte erover verdelen.
  • Rest van kervel fijnhakken en door rest van mousse mengen.
  • Mousse voorzichtig op asperges scheppen.
  • In koelkast terrine in 2-3 uur laten opstijven.
  • Daarna platte schaal op vorm leggen, samen keren en terrine op schaal laten glijden.
  • Folie verwijderen.
  • Op buffet met scherp, glad mes in 8 plakken snijden.

Notities

150 Voorbereidingstijd, bereidingstijd 20 minuten

Sushi met gerookte kip

Sushi met gerookte kip

Recept categorieën: Hapjes, Kip, Rijst, Sushi
Land van herkomst: Japan
Servings: 16 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 125 g sushirijst
  • eetlepel rijstazijn
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel zout
  • 2 nori-vellen geroosterd zeewier
  • 100 g gerookte kipfiletreepjes
  • 1 theelepel wasabipasta
  • 1 bosuitje in dunne reepjes
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus

Instructies

  • Rijst bereidingstijd volgens aanwijzing op
  • verpakking. Azijn, suiker en zout erdoor roeren en
  • rijst onafgedekt laten afkoelen. Twee stukken
  • plasticfolie uitspreiden en op elk stuk velletje
  • nori met korte kant naar voren leggen. Rijst
  • erover verdelen, hierbij langs achterste rand ca.
  • 4 cm vrijlaten. Streep van kipreepjes iets voor
  • midden in breedte op rijst leggen, dun met
  • wasabipasta bestrijken, uireepjes erop leggen.
  • Sesamzaadjes over rijst strooien. Met behulp van
  • folie nori met rijst en vulling strak oprollen,
  • beginnen aan kant tegenover onbedekte rand. Van
  • sushirollen aan elke kant met scherp mes uiteinden
  • bijsnijden. Rollen elk in 8 plakjes snijden. Sushi
  • op schaal serveren met sojasaus als dipsaus in
  • schaaltje erbij.

Notities

35 bereidingstijd

Zalmrolletjes met limoenricotta

Zalmrolletjes met limoenricotta

Recept categorieën: Hapjes, Zalm
Servings: 16 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 1 limoen
  • ½ bakje ricotta kaas, bakje a 250 g
  • zout
  • versgemalen peper
  • 200 g gerookte zalmfilet
  • ½ zakje verse basilicum a 15 g

Instructies

  • Limoen schoonboenen en boven kom groene schil eraf raspen.
  • Limoen uitpersen.
  • Ricotta, zout en peper naar smaak door limoenschil mengen.
  • Op werkvlak stuk folie uitspreiden.
  • Plakjes zalm erop leggen in rechthoek van ca. 20 x 16 cm.
  • Limoensap erover sprenkelen en zalm voorzichtig bestrijken met dun laagje limoenricotta.
  • Afdekken met blaadjes basilicum.
  • Met behulp van folie zalm vanaf lange zijde oprollen.
  • Zalmrol in folie wikkelen.
  • In koelkast ca. 1 uur laten opstijven.
  • Folie verwijderen en rol met scherp mes in plakjes van ca. 1 cm dik snijden.
  • Serveren in schaaltjes.

Notities

60 Voorbereidingstijd. bereidingstijd 10 minuten

Normandische appeltaart

Normandische appeltaart

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd55 minuten
wachten1 uur
Recept categorieën: Fruit, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 6
Calories: 355kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • taartvorm, of springvorm doorsnede 24 à 26 cm

Ingrediënten

  • 125 g bloem
  • 140 g koude boter
  • 25 g basterdsuiker
  • mespunt zout
  • 1 eierdooier
  • 500 g goudrenetten
  • 6 eetlepels appelmoes
  • 35 g poedersuiker

Instructies

Voorbereiden

  • Bloem boven kom zeven.
  • 100 G boter in kleine blokjes snijden en met suiker over bloem verdelen.
  • Zout toevoegen.
  • Met twee messen ingrediënten dooreen snijden tot kruimelig geheel.
  • Eierdooier toevoegen en alles snel met koele hand tot soepel deeg kneden.
  • Deeg in plasticfolie wikkelen en 1 uur in koelkast laten rusten.
  • Deeg uitrollen tot ronde lap en vorm ermee bekleden.

Bereiden

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Appels schillen, in vieren snijden en klokhuis verwijderen.
  • Partjes in dunne plakjes van 2 à 3 mm snijden.
  • Deegbodem bestrijken met appelmoes en hierop plakjes appel dakpansgewijs in cirkels schikken.
  • Intussen rest van boter smelten.
  • Gesmolten boter over appels druppelen en bestrooien met 2/3 van poedersuiker.
  • Taart in midden van oven in 45 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Rest van poedersuiker 5 minuten voor einde van baktijd over taart strooien.

Notities

Lauwwarm serveren. Lekker met lepel crème fraîche of bolletje roomijs.

Nutrition

Calories: 355kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 3g | Vet: 22g

Hamterrine in peterseliegelei

Hamterrine in peterseliegelei

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachten3 uur
Totale tijd3 uur 35 minuten
Recept categorieën: Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 115kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • cakevorm inhoud 1 liter

Ingrediënten

  • 2 potten vleesfond a 380 ml
  • 2 ½ dl droge witte wijn
  • 10 blaadjes gelatine
  • 3 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 400 g ham plakken a 1/2 cm dik
  • 30 g verse peterselie
  • 3 bosuitjes
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 bekertje crème fraîche 125 ml
  • zout
  • peper

Instructies

Voorbereiden

  • Fond en wijn (2 eetlepels achterhouden) tot 1/2 liter laten inkoken.
  • Gelatine 5 minuten in koud water laten weken.
  • Sjalotjes en knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • Ham in kleine blokjes snijden.
  • Peterselie fijnhakken.
  • Bosuitjes schoonmaken, in lengte halveren en in dunne reepjes snijden.
  • In pan boter verhitten en sjalot en knoflook 1 minuut fruiten.
  • Rest van wijn erbij schenken en nog 1 minuut laten inkoken.
  • Fond toevoegen en aan de kook brengen.
  • Van vuur af gelatine door fond roeren.
  • Crème fraîche erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper en even laten afkoelen.
  • Bodem met dun laagje gelei bedekken.
  • Hierover 1 eetlepel peterselie strooien en vervolgens 3 eetlepels hamblokjes.
  • Bosui door gelei scheppen en 3 eetlepels gelei over hamblokjes verdelen.
  • Hierover weer 1 eetlepel peterselie strooien.
  • Dit herhalen tot gelei, peterselie en ham op zijn.
  • Gelei afdekken met plasticfolie en 12 uur in koelkast laten opstijven.

Bereiden

  • Cakevorm enkele seconden in heet water zetten.
  • Bord op vorm leggen, samen keren en aspic uit vorm laten glijden.
  • Aspic in plakken van 1 cm dik snijden.

Notities

De hamterrine kan ook worden geserveerd als onderdeel van een buffet.

Nutrition

Calories: 115kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 11g | Vet: 6g

Rolletjes met koffie crème

Rolletjes met koffie crème

Recept categorieën: Gebak, Koek
Servings: 25 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 60 gr boter
  • 2 el ahornsiroop
  • 60 gr bruine suiker
  • 30 gr bloem
  • tl gemberpoeder
  • 75 gr pure chocola
  • Koffiecrème:
  • 1,8 dl room
  • 1 el poedersuiker
  • 1 tl oploskoffie
  • 1 el Tia Maria

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160ºC).
  • Leg bakpapier op de bakplaat.
  • Meng boter, ahornsiroop en suiker in een pan.
  • Roer dit op laag vuur tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Voeg gezeefde bloem en gemberpoeder toe.
  • Roer alles kort met een houten lepel door.
  • Schep 1 afgestreken theelepel van het mengsel op de bakplaat zo'n 12 cm uit elkaar (maak 3-4 koekjes tegelijk).
  • Maak van het mengsel rondjes van 8 cm.
  • Bak ze in 6 minuten lichtbruin.
  • Laat ze 30 seconden liggen, neem ze van de plaat en wikkel ze, terwijl ze nog warm zijn, om de steel van een pollepel.
  • Zijn ze tijdens het verwerken hard geworden, zet ze dan nog weer even in de oven om zacht te worden.
  • Meng de ingrediënten voor de koffiecrème in een kom en roer alles goed door elkaar.
  • Dek de kom met plasticfolie af en zet hem 1 uur in de koelkast. Klop het mengsel met de mixer

Gegrilde kalkoenmedaillons met olijvenboter

Gegrilde kalkoenmedaillons met olijvenboter

AllerHande december 2003
Recept categorieën: Boters, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kalkoen
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Aller Hande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel(s) sinaasappelsap met vruchtvlees
  • ½ eetlepel(s) ansjovisboter tube
  • 100 g roomboter zachte
  • 8 groene olijven grofgehakt
  • 1 schaaltje kalkoenmedaillons
  • 1 eetlepel(s) olie

Instructies

  • In kom met vork sinaasappelsap en ansjovisboter door zachte boter prakken.
  • Olijven erdoor mengen.
  • Kom afdekken met plasticfolie of boter op stuk plasticfolie tot smalle rol vormen en in folie wikkelen.
  • Boter in koelkast in 1 uur laten opstijven.
  • Grillpan verhitten.
  • Kalkoenmedaillons droogdeppen en licht bestrijken met olie.
  • Kalkoenmedaillons in 3-4 minuten per kant bruin en gaar grillen.
  • Met meloenbolletjessteker bolletjes uit boter maken, of rol boter in plakjes snijden.
  • Medaillons over twee borden verdelen en op elk bolletje of plakje boter leggen.

Notities

Lekker met frites en salade.