Nougatparfait

Nougatparfait

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • bolvormige schaal , inhoud ca. 1 liter

Ingrediënten

  • 50 g nougat zachte
  • 2,5 dl slagroom
  • 3 eierdooiers
  • 100 g witte basterdsuiker
  • ½ dl sherry zoete
  • 2 granaatappels

Instructies

(Kan enkele dagen van tevoren):

  • Nougat in kleine stukjes snijden.
  • Slagroom stijf kloppen.
  • Au bain-marie eierdooiers met suiker luchtig en romig kloppen, tot alle suiker is opgelost.
  • Pan uit pan nemen en eimengsel al roerend laten afkoelen.
  • Stukjes nougat en sherry door eimengsel kloppen.
  • Slagroom voorzichtig door eimengsel scheppen.
  • Mengsel in bolvormige schaal scheppen en met plasticfolie afdekken.
  • Schaal minstens 24 uur in vriezer zetten.
  • Granaatappels halveren en boven kom pitjes er met theelepel voorzichtig uitscheppen.
  • Eventuele witte vliesjes verwijderen. Schaal enkele seconden in heet water onderdompelen en parfait op grote, platte schaal storten.
  • Granaatappelpitjes erover strooien en parfait direct serveren.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 39g | Protein: 5g | Vet: 29g

Hazenrugfilet in rauwe ham met sjalotten tijmsaus

Hazenrugfilet in rauwe ham met sjalotten tijmsaus

Allerhande 2002
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Servings: 4 personen
Calories: 445kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gr sjalotjes
  • 7,5 gr tijm verse
  • 1 sinaasappel
  • 50 g boter
  • 4 eetlepels whisky slijter
  • ½ pot marmelade met whisky
  • 4 hazenrugfilets a ca. 250 g
  • 4 plakken Jambon d'Ardenne ham

Instructies

  • Sjalotjes pellen en in grove stukken snijden.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen.
  • Sinaasappel schoonboenen, schil raspen en sinaasappel uitpersen.
  • In pan 25 g boter verhitten ensjalotjes in ca. 5 minuten zachtjes bruinbakken.
  • Helft van whisky erover schenken en ca. 2minuten laten sudderen.
  • Tijm, sinaasappelrasp en -sap toevoegen.
  • Sjalotjes in ca. 10minuten zachtjes gaar sudderen, vocht laten verdampen.
  • Marmelade erdoor scheppen.
  • Hazenrugfilets uitspreiden en smalle punten zover terug klappen dat filets overal even dik zijn.
  • Rond elke filet plakje ham wikkelen.
  • Filets tot gebruik in plasticfolie gewikkeld in koelkast leggen.
  • Filets uit folie nemen en in ca. 30 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C.
  • In koekenpan rest van boter verhitten.
  • Filets in ca. 2 minuten bruinbakken.
  • Vlees in schaal leggen en in oven in ca. 6 minuten van binnen rosé laten worden.
  • Rest van whisky door bakvet roeren en laten verdampen.
  • Sjalottensaus erdoor roeren en even mee warmen.
  • Filets schuin in plakken snijden en op vier borden leggen.
  • Sjalottenmarmelade in midden scheppen.

Notities

Serveren met knolselderijpuree.
 

Nutrition

Calories: 445kcal | koolhydraten: 31g | Protein: 37g | Vet: 17g

Hammousse met portgelei

Hammousse met portgelei

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • schaaltje met rechtopstaande randen

Ingrediënten

  • 1 sneetje casinobrood wit-
  • 40 g gebraden beenham
  • 75 g mascarpone
  • zout
  • 2 blaadjes witte gelatine
  • dl rode port
  • 6 blaadjes selderij
  • peper

Instructies

  • Korstjes van casinosneetje snijden en sneetje uitrollen tot ca. 1/2 cm dikte.
  • In kommetje met staafmixer ham fijnhakken.
  • Mascarpone erdoor scheppen en op smaak brengen met zout en peper.
  • In kom met koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
  • In pan port aan de kook brengen.
  • Port ca. 3 minuten laten inkoken, op smaak brengen met zout.
  • Gelatine goeduitknijpen en van vuur af al roerend in hete port oplossen. Portmengsel ca. 5 minuten laten afkoelen.
  • Schaaltje bekleden met plasticfolie.
  • Uitgerold casinosneetje erin leggen.
  • Ham-mascarponemengsel erover verdelen en gladstrijken.
  • Selderijblaadjes erop leggen.
  • Portmengsel erover schenken en geheel in koelkast in ca. 2 uur laten opstijven.
  • Plasticfolie uit schaaltje nemen en opzij vouwen.
  • Met warm scherp mes hammousse in blokjes van ca. 2 x 2 cm snijden.
  • Blokjes op vier kleine schoteltjes leggen.

Notities

Voedingswaarden:
energie 140 kcal
eiwit 4 g
koolhydraten 9 g
vet 10 g

Gegrilde kalfsentrecote met salieboter

Gegrilde kalfsentrecote met salieboter

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 2 takjes salie verse
  • 100 g boter zachte
  • 1 limoen
  • zout
  • 4 kalfsentrecotes à ca. 200 g
  • versgemalen peper

Instructies

  • Salieblaadjes fijnhakken.
  • Limoen uitpersen.
  • In kommetje boter, salie, limoensap, zout en peper door elkaar roeren.
  • Boter in baan op folie leggen en tot rolletje vormen.
  • Kruidenboter ca. 30 minuten in koelkast laten opstijven.
  • Vlees met keukenpapier droogdeppen.
  • Entrecotes op barbecue of in grillpan in 2-3 minuten per kant rosé bakken.
  • Vlees met zout en peper bestrooien. Kruidenboter in 8 plakjes snijden.
  • Op elke entrecote plakje kruidenboter leggen.

Notities

Lekker met gepofte aardappel (met rest van kruidenboter) en een groene salade.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 38g | Vet: 520g

Zalmterrine met paling

Zalmterrine met paling

AllerHande 1996
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • cakevorm lengte ca. 20 cm,
  • plasticfolie
  • rond uitsteekvormpje doorsnede ca. 8 cm

Ingrediënten

  • 100 gr gerookte zalmfilet
  • 100 gr gerookte palingfilet
  • 2 blaadjes witte gelatine
  • 200 gr verse roomkaas naturel
  • 1 eetlepel Franse mosterd
  • ¾ dl slagroom
  • 8 sneetjes wit casinobrood
  • 1 takje dille zakje á 15 g,
  • 1 eetlepel olie om in te vetten

Instructies

Voorbereiding:

  • Vorm invetten en bekleden met plasticfolie.
  • Helft van plakjes zalm over bodem verdelen.
  • In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
  • Intussen paling in stukjes snijden.
  • In kom roomkaas en mosterd door elkaar roeren tot glad mengsel ontstaat.
  • Palingstukjes erdoor roeren.
  • In steelpan 1 eetlepel water verhitten.
  • Gelatine goed uitknijpen en van vuur af in heet water oplossen.
  • Gelatinemengsel al roerend in dun straaltje aan roomkaasmengsel toevoegen.
  • In kom slagroom bijna stijf kloppen.
  • Slagroom door roomkaasmengsel scheppen.
  • Helft van roomkaasmengsel in vorm scheppen.
  • Rest van
  • plakjes zalm erover verdelen.
  • Rest van roomkaasmengsel erop scheppen.
  • Terrine in koelkast afgedekt in ca. 4 uur laten opstijven.

Bereiden:

  • In broodrooster brood roosteren.
  • Met uitsteekvormpje uit elke snee brood 1 rondje steken.
  • Plank op vorm leggen.
  • Samen keren, even schudden en terrine op plank laten glijden.
  • Plasticfolie voorzichtig verwijderen. Terrine in 8 plakken snijden.
  • Op vier borden elk 2 plakken van terrine leggen. Garneren met toefjes dille. Serveren met broodrondjes.

Terrine van gerookte kipmousse met asperges

Terrine van gerookte kipmousse met asperges

Recept categorieën: Hapjes, Kip
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 100 g aspergetips
  • zout
  • ½ pot gevogeltefond a 380 ml
  • 200 g gerookte kipreepjes
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels citroensap
  • 200 ml slankroom
  • versgemalen peper
  • 1 zakje verse kervel of basilicum 15 g

Instructies

  • Gelatine ca. 5 minuten in koud water weken.
  • Asperges in pan met weinig water en wat zout in ca. 3 minuten beetgaar koken.
  • In zeef onder koud stromend water afspoelen en goed laten uitlekken.
  • In steelpan 3 eetlepels fond verwarmen.
  • Gelatine uitknijpen en van vuur af al roerend in fond oplossen.
  • In keukenmachine kipreepjes pureren.
  • Gelatinemengsel, rest van fond, mayonaise en citroensap erdoor mengen.
  • In kom slankroom lobbig kloppen en voorzichtig door kipmengsel spatelen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vorm bekleden met folie en enkele mooie takjes kervel op bodem leggen.
  • Helft van kipmousse voorzichtig erop scheppen.
  • Asperges in lengte erover verdelen.
  • Rest van kervel fijnhakken en door rest van mousse mengen.
  • Mousse voorzichtig op asperges scheppen.
  • In koelkast terrine in 2-3 uur laten opstijven.
  • Daarna platte schaal op vorm leggen, samen keren en terrine op schaal laten glijden.
  • Folie verwijderen.
  • Op buffet met scherp, glad mes in 8 plakken snijden.

Notities

150 Voorbereidingstijd, bereidingstijd 20 minuten

Sushi met gerookte kip

Sushi met gerookte kip

Recept categorieën: Hapjes, Kip, Rijst, Sushi
Land van herkomst: Japan
Servings: 16 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 125 g sushirijst
  • eetlepel rijstazijn
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel zout
  • 2 nori-vellen geroosterd zeewier
  • 100 g gerookte kipfiletreepjes
  • 1 theelepel wasabipasta
  • 1 bosuitje in dunne reepjes
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus

Instructies

  • Rijst bereidingstijd volgens aanwijzing op
  • verpakking. Azijn, suiker en zout erdoor roeren en
  • rijst onafgedekt laten afkoelen. Twee stukken
  • plasticfolie uitspreiden en op elk stuk velletje
  • nori met korte kant naar voren leggen. Rijst
  • erover verdelen, hierbij langs achterste rand ca.
  • 4 cm vrijlaten. Streep van kipreepjes iets voor
  • midden in breedte op rijst leggen, dun met
  • wasabipasta bestrijken, uireepjes erop leggen.
  • Sesamzaadjes over rijst strooien. Met behulp van
  • folie nori met rijst en vulling strak oprollen,
  • beginnen aan kant tegenover onbedekte rand. Van
  • sushirollen aan elke kant met scherp mes uiteinden
  • bijsnijden. Rollen elk in 8 plakjes snijden. Sushi
  • op schaal serveren met sojasaus als dipsaus in
  • schaaltje erbij.

Notities

35 bereidingstijd

Zalmrolletjes met limoenricotta

Zalmrolletjes met limoenricotta

Recept categorieën: Hapjes, Zalm
Servings: 16 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 1 limoen
  • ½ bakje ricotta kaas, bakje a 250 g
  • zout
  • versgemalen peper
  • 200 g gerookte zalmfilet
  • ½ zakje verse basilicum a 15 g

Instructies

  • Limoen schoonboenen en boven kom groene schil eraf raspen.
  • Limoen uitpersen.
  • Ricotta, zout en peper naar smaak door limoenschil mengen.
  • Op werkvlak stuk folie uitspreiden.
  • Plakjes zalm erop leggen in rechthoek van ca. 20 x 16 cm.
  • Limoensap erover sprenkelen en zalm voorzichtig bestrijken met dun laagje limoenricotta.
  • Afdekken met blaadjes basilicum.
  • Met behulp van folie zalm vanaf lange zijde oprollen.
  • Zalmrol in folie wikkelen.
  • In koelkast ca. 1 uur laten opstijven.
  • Folie verwijderen en rol met scherp mes in plakjes van ca. 1 cm dik snijden.
  • Serveren in schaaltjes.

Notities

60 Voorbereidingstijd. bereidingstijd 10 minuten

Normandische appeltaart

Normandische appeltaart

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd55 minuten
wachten1 uur
Recept categorieën: Fruit, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 6
Calories: 355kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • taartvorm, of springvorm doorsnede 24 à 26 cm

Ingrediënten

  • 125 g bloem
  • 140 g koude boter
  • 25 g basterdsuiker
  • mespunt zout
  • 1 eierdooier
  • 500 g goudrenetten
  • 6 eetlepels appelmoes
  • 35 g poedersuiker

Instructies

Voorbereiden

  • Bloem boven kom zeven.
  • 100 G boter in kleine blokjes snijden en met suiker over bloem verdelen.
  • Zout toevoegen.
  • Met twee messen ingrediënten dooreen snijden tot kruimelig geheel.
  • Eierdooier toevoegen en alles snel met koele hand tot soepel deeg kneden.
  • Deeg in plasticfolie wikkelen en 1 uur in koelkast laten rusten.
  • Deeg uitrollen tot ronde lap en vorm ermee bekleden.

Bereiden

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Appels schillen, in vieren snijden en klokhuis verwijderen.
  • Partjes in dunne plakjes van 2 à 3 mm snijden.
  • Deegbodem bestrijken met appelmoes en hierop plakjes appel dakpansgewijs in cirkels schikken.
  • Intussen rest van boter smelten.
  • Gesmolten boter over appels druppelen en bestrooien met 2/3 van poedersuiker.
  • Taart in midden van oven in 45 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Rest van poedersuiker 5 minuten voor einde van baktijd over taart strooien.

Notities

Lauwwarm serveren. Lekker met lepel crème fraîche of bolletje roomijs.

Nutrition

Calories: 355kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 3g | Vet: 22g

Hamterrine in peterseliegelei

Hamterrine in peterseliegelei

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachten3 uur
Totale tijd3 uur 35 minuten
Recept categorieën: Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 115kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • cakevorm inhoud 1 liter

Ingrediënten

  • 2 potten vleesfond a 380 ml
  • 2 ½ dl droge witte wijn
  • 10 blaadjes gelatine
  • 3 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 400 g ham plakken a 1/2 cm dik
  • 30 g verse peterselie
  • 3 bosuitjes
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 bekertje crème fraîche 125 ml
  • zout
  • peper

Instructies

Voorbereiden

  • Fond en wijn (2 eetlepels achterhouden) tot 1/2 liter laten inkoken.
  • Gelatine 5 minuten in koud water laten weken.
  • Sjalotjes en knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • Ham in kleine blokjes snijden.
  • Peterselie fijnhakken.
  • Bosuitjes schoonmaken, in lengte halveren en in dunne reepjes snijden.
  • In pan boter verhitten en sjalot en knoflook 1 minuut fruiten.
  • Rest van wijn erbij schenken en nog 1 minuut laten inkoken.
  • Fond toevoegen en aan de kook brengen.
  • Van vuur af gelatine door fond roeren.
  • Crème fraîche erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper en even laten afkoelen.
  • Bodem met dun laagje gelei bedekken.
  • Hierover 1 eetlepel peterselie strooien en vervolgens 3 eetlepels hamblokjes.
  • Bosui door gelei scheppen en 3 eetlepels gelei over hamblokjes verdelen.
  • Hierover weer 1 eetlepel peterselie strooien.
  • Dit herhalen tot gelei, peterselie en ham op zijn.
  • Gelei afdekken met plasticfolie en 12 uur in koelkast laten opstijven.

Bereiden

  • Cakevorm enkele seconden in heet water zetten.
  • Bord op vorm leggen, samen keren en aspic uit vorm laten glijden.
  • Aspic in plakken van 1 cm dik snijden.

Notities

De hamterrine kan ook worden geserveerd als onderdeel van een buffet.

Nutrition

Calories: 115kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 11g | Vet: 6g