Knapperige pastinaak uit de oven met honing

Knapperige pastinaak uit de oven met honing

Deze knapperige pastinaak uit de oven met een vleugje honing is een feestelijk bijgerecht dat perfect past bij winterse diners of je kerstmenu.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Veganistisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 160kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el olie
  • 1 l volle melk
  • 2 el heldere honing
  • 6 pastinaken
  • versgemalen peper
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Snijd de pastinaken in de lengte in vieren en verwijder de kern.
  • Verwarm de melk tot net onder het kookpunt.
  • Blancheer de pastinaak 2–3 minuten in de warme melk.
  • Laat de pastinaak goed uitlekken.
  • Leg de pastinaken op een bakblik.
  • Bestrooi met zout en versgemalen peper.
  • Besprenkel met olie.
  • Rooster de pastinaak 25–30 minuten in de oven tot ze knapperig en goudbruin zijn.
  • Voeg in de laatste minuten de honing toe en schep om tot alles bedekt is.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:

Heerlijk met geroosterde noten of wat verse tijm als garnering.
Wijnadvies:

Serveer met een zachte, droge witte wijn zoals een Pinot Blanc of een Viognier.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 10g

Seitan-wontons met groentevulling

Seitan-wontons met groentevulling

Deze seitan-wontons met wortel en ui zijn een hartig vegan alternatief dat perfect past in de Aziatische keuken. Zelfgemaakt of met kant-en-klare vellen!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el olie
  • 1 el sojasaus
  • 100 g fijngesneden wortel
  • 100 g gemalen seitan
  • 150 g fijngesneden ui
  • 1 kop gebuild meel
  • 50 ml kokend water
  • Snufje zout
  • Wontonvellen optioneel, bij de toko verkrijgbaar

Instructies

  • Meng het meel met zout en olie in een kom.
  • Voeg al roerend het kokende water toe en meng tot een deeg.
  • Kneed het deeg 5-10 minuten.
  • Laat het deeg rusten onder een vochtige doek.
  • Verhit olie in een pan en bak de ui glazig.
  • Voeg de wortel toe en bak kort mee.
  • Voeg wat vocht van de seitan toe en stoof 5 minuten met de deksel op de pan.
  • Voeg de seitan toe en laat het vocht verdampen.
  • Verdeel het deeg in 10 balletjes.
  • Rol elk balletje uit tot een cirkel van 10 cm doorsnee.
  • Schep 1 à 2 eetlepels vulling op elk lapje.
  • Vouw dicht tot halve maantjes en druk de randen dicht met een vork.
  • Verhit een eetlepel olie in een koekenpan.
  • Bak de flapjes aan beide kanten bruin.
  • Voeg 100 ml water met sojasaus toe en dek de pan af.
  • Laat 5 minuten stoven.
  • Keer de wontons en bak de andere kant ook kort.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse komkommersalade of een lichte sojadip.
Wijnadvies:

Een droge Riesling past perfect bij de hartige smaken van seitan en sojasaus.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 14g | Vet: 12g | Zout: 1.6g | Sugar: 5g

Pistache koekjes met honing en amandelen

Pistache koekjes met honing en amandelen

Maak deze heerlijke pistache koekjes met een zachte vulling van pistache en amandel, afgemaakt met een honing- en pistachenootjesrand.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Taart
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram boter
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Amandelen 50 gram
  • Een paar druppels groene kleurstof
  • Meel naar behoefte
  • Pistache-nootjes 150 gram
  • Rozewater naar behoefte

Instructies

  • Meng de boter, 3 eetlepels poedersuiker, vanillesuiker en meel in een kom.
  • Voeg meel toe totdat het deeg soepel is.
  • Maal de pistache en amandelen fijn.
  • Meng de poedersuiker, vanillesuiker, kleurstof en rozewater door de gemalen noten.
  • Voeg net genoeg rozewater toe om kleine balletjes van de vulling te kunnen maken.
  • Laat de vulling 15 minuten staan.
  • Maak van de vulling kleine balletjes van ongeveer de grootte van een hazelnoot.
  • Maak van het deeg balletjes ter grootte van een kleine walnoot.
  • Maak een kuiltje in het deegballetje en vul het met een pistacheballetje.
  • Maak het deegballetje weer rond en druk het een beetje plat.
  • Snijd het koekje kruiselings in met een scherp mes.
  • Leg de koekjes op de bakplaat.
  • Bak de koekjes 15 minuten op 175 graden.
  • Smeer de zijkanten van de koekjes in met honing.
  • Rol de zijkanten van de koekjes door gehakte pistachenootjes.

Notities

Serveertip:

Serveer de pistache koekjes als zoete traktatie bij de thee of als feestelijke lekkernij voor speciale gelegenheden.
Wijnadvies:
Deze koekjes passen goed bij een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g

Varkensnieren in romige cognacsaus

Varkensnieren in romige cognacsaus

Een klassiek Frans gerecht met zachte varkensnieren in een romige cognacsaus, perfect geserveerd met gebakken aardappelen of rijst.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 varkensnieren
  • 250 ml room
  • 1 glas cognac
  • 50 g boter
  • 1 tl aardappelmeel
  • Zout en peper

Instructies

  • Snijd de varkensnieren met een scherp mes overlangs doormidden en verwijder de witte vellen aan de binnenkant.
  • Snijd ze vervolgens in dobbelstenen.
  • Smelt de boter in een grote pan en voeg de nieren toe zodra de boter warm is.
  • Smoor de nieren op hoog vuur en roer regelmatig met een houten lepel tot ze wat kleur krijgen.
  • Besprenkel de nieren met de cognac, warm een paar seconden op en flambeer.
  • Blijf roeren tot de vlam dooft.
  • Voeg de room, zout en peper toe en laat het gerecht 10 minuten sudderen op laag vuur.
  • Als de saus te dun is, los de aardappelmeel op in een beetje room en voeg dit toe.
  • Laat de saus kort indikken.
  • Serveer warm met gebakken aardappelen of geboterde rijst.

Notities

Serveertip:
Serveer met verse peterselie en een groene salade voor een extra frisse touch.
Wijnadvies:
Een rode wijn zoals een Beaujolais, Bourgogne of Corbières past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 32g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Ovengebakken snoek in witte wijn met tomaat en kruiden

Ovengebakken snoek in witte wijn met tomaat en kruiden

Snoek gebakken in witte wijn met tomaat en verse kruiden. Een elegant en smaakvol visgerecht, perfect voor een diner met vrienden of familie!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote snoek ca. 1,5 kg of 2 kleinere
  • 1 blik gepelde tomaten 500 ml
  • 3 dl droge witte wijn
  • 2 el olijfolie
  • 50 g boter
  • 1 ui in schijven
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • 1 citroen
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Vraag de vishandelaar de snoek schoon te maken, te schubben en de kop eraan te laten.
  • Wrijf de binnenkant van de vis in met peper, zout en een beetje olijfolie.
  • Leg de vis in een vuurvaste ovenschaal en giet de resterende olijfolie eroverheen.
  • Pel de ui en snijd deze in schijven.
  • Garneer de vis met de uienringen.
  • Verdeel de gepelde tomaten rondom de vis in de ovenschaal.
  • Strooi er zout en peper overheen en giet de witte wijn erover.
  • Verwarm de oven voor op 220°C (thermostaat 7-8).
  • Bak de vis gedurende 30 minuten in de oven.
  • Bedruip de vis regelmatig met het braadvocht om uitdroging te voorkomen.
  • Haal de vis uit de oven en besprenkel met citroensap.
  • Voeg klontjes boter en gehakte peterselie toe over de vis.
  • Plaats de schaal nog 10 minuten in de uitgedoofde oven, zodat de vis verder kan garen en de smaken zich goed mengen.
  • Serveer direct met gekookte aardappelen, bestrooid met peterselie.

Notities

Serveertip:
Combineer met een frisse salade of gestoomde groenten zoals broccoli of sperziebonen voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Serveer met dezelfde droge witte wijn die je bij de bereiding hebt gebruikt, zoals een Muscadet of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Bierpastei van Haas in Groene Kool

Bierpastei van Haas in Groene Kool

Een verfijnd voorgerecht met hazenrugfilet, groene kool en een rijke biersaus. Perfect voor een speciaal diner in het wildseizoen!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gourmet, Ovenschotel, Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de pastei:

  • 400 g hazenrugfilet
  • 1 theelepel tijm
  • Zeezout
  • Groene peperkorrels
  • 60 g eidooier
  • 3 dl room
  • 2 flesjes bokbier 330 ml per flesje
  • 100 g magere spekblokjes
  • 8 grote groene koolbladeren
  • Nootmuskaat
  • 2 dl wildfond
  • 1 eetlepel honing
  • 3 jeneverbessen
  • 75 g koude boter in blokjes

Voor de garnering:

  • 15 g pijnboompitten
  • ½ krop eikenbladsla
  • ½ bakje veldsla
  • ½ bakje rucola

Instructies

Voorbereiding:

  • Blancheer de koolbladeren kort in kokend water en laat uitlekken.
  • Snijd de hazenrugfilet in blokjes en pureer in de keukenmachine.

Maak de farce:

  • Voeg tijm, zeezout en groene peperkorrels toe aan de puree.
  • Meng er de eidooiers door, gevolgd door de room en ½ dl bier.
  • Zet de farce in de koelkast.

Bereid de kool:

  • Bak de spekblokjes uit in een pan, blus af met 1 flesje bokbier en kook tot de helft in.
  • Voeg de koolbladeren toe, breng op smaak met nootmuskaat, en laat enkele minuten zachtjes koken.

Samenstellen:

  • Bekleed een cakevorm met huishoudfolie en leg de koolbladeren erin.
  • Vul de vorm tot de helft met hazenfarce, leg een laag koolblad erop en vul verder met de farce.
  • Vouw de koolbladeren dicht.

Bakken:

  • Zet de cakevorm in een braadslee met kokend water en bak in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 35 minuten.
  • Maak de saus:
  • Kook de wildfond in met 2 dl bier, honing en jeneverbessen.
  • Klop de boter in klontjes door de saus.

Garnering:

  • Was, droog en pluk de slasoorten.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.

Serveren:

  • Keer de cakevorm om, verwijder de folie en snijd de pastei in plakken.
  • Leg op elk bord een plak pastei en schenk de saus erover.
  • Garneer met sla en pijnboompitten.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stevige plak volkorenbrood of een sneetje brioche om de rijke saus mee op te nemen.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah past perfect bij de complexe smaken van deze bierpastei en de rijke biersaus.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 36g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 11g

Biefstuk met Lente-ui en Oosterse Roerbakgroenten

Biefstuk met Lente-ui en Oosterse Roerbakgroenten

Een smaakvol gerecht met mals biefstuk, knapperige roerbakgroenten en frisse lente-ui. Ideaal voor een snelle, maar verfijnde maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g biefstuk in zeer dunne plakjes gesneden
  • 1 el maïzena
  • 6 el zonnebloem- of arachideolie
  • ¼ tl zwarte peper
  • 300 g witte pandan- of basmatirijst
  • 1 teentje knoflook in plakjes gesneden
  • 2 el Japanse sojasaus
  • 3 el ketjap manis
  • ½ bouillontablet verkruimeld
  • 400 g Oosterse roerbakmix
  • 1 bosje lente-/bosuitjes in dunne schuine ringen gesneden
  • 1 tl sesamolie

Instructies

  • Zet de wok op de hoogste stand en verwarm hem 1 minuut voor.
  • Schenk 5 eetlepels olie in de wok en draai deze rond tot de olie heet is.
  • Roerbak de knoflook gedurende 10 seconden.
  • Voeg de biefstukplakjes toe en roerbak ze op hoge stand gedurende 20 seconden.
  • Schenk de Japanse sojasaus en ketjap manis langs de rand van de wok erbij.
  • Schep direct de biefstukplakjes met een schuimspaan uit de wok en zet apart.
  • Voeg 100 ml water en het verkruimelde bouillontablet toe aan de wok en breng dit aan de kook.
  • Voeg de Oosterse roerbakmix toe aan de saus en verhit het geheel op middelhoog vuur gedurende 5-7 minuten, al omscheppend.
  • Zet het vuur weer hoog, voeg de biefstukplakjes en de lente-ui toe aan de wok.
  • Voeg de sesamolie toe en meng alles goed door elkaar.
  • Serveer het gerecht direct op borden, eventueel met gekookte pandan- of basmatirijst.

Notities

Serveertip:
Serveer dit gerecht met gestoomde pandanrijst en bestrooi met extra lente-ui voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals Pinot Noir, of een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 2.8g | Sugar: 6g

Japanse Biefstuk met Groenten en Dipsaus

Japanse Biefstuk met Groenten en Dipsaus

Een authentiek Japans gerecht met mals rundvlees, verse groenten en een smaakvolle dipsaus. Ideaal voor een verfijnde maaltijd met een Aziatische twist.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Azië, Japan
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g biefstuk in hele dunne plakjes gesneden
  • 8 stuks shii-take paddenstoelen in lengte in vieren gesneden
  • 1 groene paprika in lengte in achten gesneden
  • 1 wortel in vieren gesneden
  • 4 el droge sherry
  • 4 el Japanse sojasaus
  • 4 el citroensap
  • 4 el sinaasappelsap
  • 1,2 dl Japanse sojasaus
  • 1,2 dl dashi
  • 1 kleine rode Spaanse peper in ringetjes gesneden
  • 4 schijfjes sinaasappel
  • Zevenkruidenpoeder Shichimi Togarashi

Instructies

  • Neem vier vellen aluminiumfolie van 25 x 25 cm.
  • Verdeel de biefstuk, paprika, shii-take paddenstoelen en wortel gelijkmatig over de vellen folie.
  • Meng de droge sherry, zevenkruidenpoeder en Japanse sojasaus in een kom.
  • Giet het mengsel gelijkmatig over de porties vlees en groenten.
  • Vouw de aluminiumfolie dicht om pakketjes te vormen.
  • Plaats de pakketjes in een voorverwarmde oven op 200 °C en bak ze gedurende 15 minuten.
  • Bereid de dipsaus door citroensap, sinaasappelsap, sojasaus en dashi met elkaar te mengen in 4 kleine kommetjes.
  • Haal de pakketjes uit de oven en open ze voorzichtig.
  • Garneer elk pakketje met een schijfje sinaasappel en enkele ringetjes rode peper.
  • Serveer de dipsaus apart in kommetjes.

Notities

Serveertip:
Serveer de pakketjes rechtstreeks op het bord en laat je gasten zelf de saus toevoegen. Lekker met gestoomde rijst of udon-noedels.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 28g | Vet: 12g | Zout: 3.5g | Sugar: 6g

Biefstuk met Gember en Kruidige Saus

Biefstuk met Gember en Kruidige Saus

Een smaakvol rundvleesgerecht met gember, bamboescheuten en een kruidige saus. Perfect voor een snelle en smaakvolle maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Notenvrij
Servings: 2
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Wok of grote koekenpan
  • scherp mes
  • Kommen voor marinade en saus

Ingrediënten

Voor het vlees:

  • 250 g biefstuk in plakjes van ½ cm dik gesneden
  • Mespunt ve-tsin
  • 3 el lichte sojasaus
  • 2 el rijstwijn of droge sherry
  • Zout naar smaak
  • Zwarte peper uit de molen, naar smaak
  • 1 cm verse gemberwortel geschild en geraspt

Voor de saus:

  • 1 dessertlepel suiker
  • Mespunt ve-tsin
  • 1 el zoete ketjap
  • 3 el bouillon
  • 1 tl sesamolie
  • 1-2 el rijstwijn of droge sherry

Voor de bereiding:

  • 4 el olie
  • 2-3 cm verse gemberwortel geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 4 lente-uitjes fijngehakt
  • 100 g bamboescheuten in plakjes gesneden
  • 2 groene pepertjes schoongemaakt, van zaad ontdaan en in stukjes gesneden

Instructies

  • Meng alle kruiden voor het vlees in een kom.
  • Voeg de biefstukplakjes toe, schep goed om en laat minimaal 20 minuten marineren.
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus in een aparte kom.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een wok op middelhoog vuur.
  • Bak de plakjes gemberwortel en lente-ui tot ze glazig zijn.
  • Voeg de bamboescheuten en de groene pepers toe en bak nog 2 minuten op laag vuur.
  • Haal de groenten uit de wok en zet apart.
  • Verhit de resterende olie in de wok op hoog vuur.
  • Schroei de biefstukstukjes in 2-3 minuten rondom dicht.
  • Voeg de groenten terug in de wok.
  • Schenk de saus erover, breng aan de kook en laat het geheel 1-2 minuten sudderen.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de biefstuk met gember op een bedje van gestoomde jasmijnrijst of noedels voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Ierse Biefstuk met Champignons en Whiskysaus

Ierse Biefstuk met Champignons en Whiskysaus

Geniet van deze Ierse klassieker met sappige biefstukreepjes, gebakken champignons en een rijke whiskysaus. Perfect voor een smaakvol diner!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g biefstuk in reepjes gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 400 g champignons in dunne plakjes gesneden
  • 50 ml whisky
  • 100 ml slagroom
  • 1 el grove mosterd

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de biefstukreepjes kort aan tot ze mooi bruin zijn.
  • Haal ze uit de pan en zet ze apart.
  • Voeg de champignons toe aan dezelfde pan en bak ze tot ze goudbruin zijn.
  • Blus de champignons af met de whisky en laat het geheel even doorkoken zodat de alcohol verdampt.
  • Roer de slagroom en de grove mosterd door de saus en laat het geheel kort inkoken totdat de saus licht gebonden is.
  • Voeg de biefstukreepjes weer toe aan de pan en warm ze nog een halve minuut mee.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met romige aardappelpuree en gestoomde seizoensgroenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon, past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 38g | Vet: 34g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g