Fijne carpaccio van eendenborst met Parmezaan

Fijne carpaccio van eendenborst met Parmezaan

Deze verfijnde carpaccio van eendenborst wordt flinterdun gesneden en geserveerd met een lichte vinaigrette, Parmezaanse kaas en rode bietscheuten voor een elegante smaakbeleving.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Eend, Hapjes, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk, Fusion
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote eendenborstfilet
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel knoflookazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 50 gram Parmezaanse kaas in schilfers of geraspt
  • 1 schaaltje rode bietscheuten
  • Verse basilicum
  • Peper en zout uit de molen

Instructies

  • Verwijder het vet van de eendenborstfilet.
  • Plaats de eendenborst 1 uur in de diepvries om het snijden te vergemakkelijken.
  • Meng de mosterd, olijfolie en knoflookazijn tot een vinaigrette.
  • Bestrijk 8 borden met een dunne laag vinaigrette.
  • Snijd de licht bevroren eendenborst met een scherp mes in flinterdunne plakjes.
  • Verdeel de plakjes direct over de borden.
  • Sprenkel de resterende vinaigrette over de eend.
  • Garneer met rode bietscheuten en Parmezaanse kaas.
  • Breng op smaak met peper en zout uit de molen.
  • Werk af met verse basilicumblaadjes.

Notities

Serveertip:
Serveer deze carpaccio met knapperig stokbrood en een lichte balsamicodressing voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een elegante rode wijn zoals Pinot Noir of een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 25g | Vet: 23g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Atjar van komkommer en tomaat

Atjar van komkommer en tomaat

Een frisse, lichtzoete atjar van komkommer en tomaat met een pittige twist van rode peper, perfect als bijgerecht bij Aziatische gerechten.
Bereidingstijd15 minuten
intrekken1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g tomaat gehalveerd
  • 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 1 rode peper in ringetjes
  • 6 eetlepels azijn
  • 50 g basterdsuiker
  • 3 eetlepels zilveruitjes
  • 2 eetlepels peterselie fijngehakt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Was de komkommer en tomaten.
  • Snijd de komkommer in de lengte in parten, verwijder de zaadjes en snijd in stukjes.
  • Halveer de tomaatjes en snipper de ui.
  • Maak de rode peper schoon en snijd in schuine ringetjes.
  • Breng de azijn met de suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
  • Meng in een kom de komkommer, tomaat, ui, rode peper en zilveruitjes.
  • Giet het warme azijnmengsel erover en schep goed om.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Laat minimaal 1 uur intrekken voor de beste smaak.

Notities

Serveertip:
Lekker als fris bijgerecht bij rijsttafels, saté of gegrilde kip.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling past goed bij de frisse en licht pittige smaken van de atjar.

Nutrition

Calories: 60kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.4g | Sugar: 9g

Gebakken Kerrie-Sjalotten met Knoflook en Koriander

Gebakken Kerrie-Sjalotten met Knoflook en Koriander

Heerlijk kruidige gebakken sjalotten met knoflook, pittige kerrie en verse koriander. Een perfect bijgerecht bij Aziatische en Indiase gerechten.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 3
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g sjalotten gehalveerd
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 1 eetlepel olie
  • ½ eetlepel pittige kerriepoeder
  • eetlepel verse koriander fijngehakt

Instructies

  • Pel de sjalotten en knoflook.
  • Halveer de sjalotten en snijd de knoflook in plakjes.
  • Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en fruit de sjalotten en knoflook 5 minuten tot ze glazig zijn.
  • Voeg het kerriepoeder toe en bak 2 minuten mee zodat de smaken goed vrijkomen.
  • Laat de sjalotten nog 10 minuten bakken tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.
  • Bestrooi vlak voor het serveren met verse koriander.

Notities

Serveertip:
Lekker als topping op een curry, bij rijstgerechten of als smaakmaker in wraps en salades.
Wijnadvies:
Een aromatische witte wijn zoals een Gewürztraminer of een kruidige Viognier past goed bij de intense smaken van kerrie en knoflook.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g

Frisse Mosselsalade met Ei, Spek en Tuinkers

Frisse Mosselsalade met Ei, Spek en Tuinkers

Een frisse mosselsalade met knapperig spek, romige eieren en een vleugje tuinkers. Perfect als zomerse lunch of lichte maaltijd!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g gekookte mosselen
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 krop sla
  • 1 tomaat
  • 4 dunne plakken ontbijtspek
  • 4 eieren
  • 20 g roomboter
  • Zout naar smaak
  • Grofgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Meng de gekookte mosselen met de helft van de grofgehakte tuinkers.
  • Was de blaadjes van de krop sla, laat ze goed uitlekken en leg ze in 4 schalen.
  • Verdeel de mosselen over de slablaadjes.
  • Bak de plakken ontbijtspek in een pan zonder extra vet tot ze knapperig zijn.
  • Haal het spek uit de pan en bak in het achtergebleven vet de eieren.
  • Breng de eieren op smaak met zout en peper.
  • Leg de eieren en het knapperige spek bovenop de mosselsalade.
  • Snijd de tomaat in partjes en gebruik deze voor de garnering.
  • Strooi de resterende tuinkers over de salade.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze salade met een frisse vinaigrette op basis van olijfolie en citroensap voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc, past perfect bij deze frisse mosselsalade.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 2.2g | Sugar: 3g

Frisse Mosselsalade met Curry Dressing en Groenten

Frisse Mosselsalade met Curry Dressing en Groenten

Een frisse mosselsalade met knapperige groenten en een romige curry dressing. Ideaal voor een lichte, zomerse maaltijd vol smaak!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1,5 kg verse mosselen
  • ¼ liter water met zout
  • 1 ui 50 g, in ringen gesneden
  • Een paar peperkorrels
  • 200 g prei
  • 200 g wortelen
  • 2 el droge witte wijn
  • 1 el citroensap
  • 1 theelepel currypoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 2 el mayonaise 50% vet
  • 1 el crème fraîche
  • 1 el magere yoghurt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Vloeibare zoetstof naar smaak
  • Enkele blaadjes sla gewassen en drooggedept

Instructies

  • Breng het gezouten water met de ui en peperkorrels aan de kook in een grote pan.
  • Voeg de mosselen toe en kook ze tot ze open gaan.
  • Haal de mosselen met een schuimspaan uit het kookvocht en doe ze in een grote schaal.
  • Gooi mosselen weg die niet open zijn gegaan.
  • Maak de prei en wortelen schoon.
  • Snijd de prei in stukjes en rasp de wortelen fijn (julienne).
  • Kook de groenten 5 minuten in het mosselkookvocht en giet ze daarna af.
  • Bereid een dressing door witte wijn, citroensap, currypoeder, uienpoeder, mayonaise, crème fraîche en magere yoghurt te mengen.
  • Breng de dressing op smaak met zout, peper en vloeibare zoetstof.
  • Verdeel enkele blaadjes sla over 4 borden.
  • Leg de mosselen, uit de schelpen gehaald, bovenop de sla.
  • Giet de dressing over de salade.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze frisse mosselsalade met knapperig glutenvrij brood en een glas koele witte wijn voor een verfijnde lunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Chardonnay, past uitstekend bij deze salade.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 2.1g | Sugar: 5g

Frisse Mosselsalade met Spinazie, Radijs en Tuinkers

Frisse Mosselsalade met Spinazie, Radijs en Tuinkers

Een lichte mosselsalade met knapperige radijs, verse spinazie en een smaakvolle vinaigrette. Perfect voor een frisse zomerse maaltijd!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis
Land van herkomst: Internationaal, Mediterraan
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g gekookte mosselen
  • Enkele handvol spinaziebladeren
  • 3 tomaten
  • 1 bosje radijs
  • 1 ui
  • 1 el olie
  • Azijn naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 mespunt tijm
  • 1 bakje tuinkers

Instructies

  • Was de tomaten en radijsjes, dep ze droog en snijd ze in plakjes.
  • Schil de ui en snijd deze in dunne ringen.
  • Was de spinaziebladeren voorzichtig en laat ze uitlekken.
  • Meng de tomaten, radijsjes, ui, spinaziebladeren en mosselen in een grote kom.
  • Bereid een dressing door olie, azijn, zout, peper en tijm te mengen.
  • Giet de dressing over de salade en meng goed.
  • Was de tuinkers, dep ze droog en hak ze grof.
  • Strooi de gehakte tuinkers over de salade als garnering.
  • Serveer de mosselsalade direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze salade met knapperig glutenvrij brood en een glas koele witte wijn voor een heerlijke zomerse lunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Pinot Grigio of Grüner Veltliner, past perfect bij deze salade.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 24g | Vet: 8g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Groene Lagune Mosselcocktail met Romige Dressing

Groene Lagune Mosselcocktail met Romige Dressing

Een elegante mosselcocktail met frisse groenten, romige dressing en een vleugje kruiden. Perfect als voorgerecht voor een zomers diner!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Salade, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal, Mediterraan
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gekookte mosselen
  • 1 beker roomyoghurt
  • 2 el mayonaise
  • 1 paprika
  • 3 tomaten
  • Zout naar smaak
  • Cayennepeper naar smaak
  • Paprikapoeder naar smaak
  • 2 hardgekookte eieren
  • Peterselie voor garnering

Instructies

  • Bereid een marinade van roomyoghurt, mayonaise, cayennepeper, paprikapoeder en zout naar smaak.
  • Snijd de paprika in repen en de tomaten in dobbelsteentjes.
  • Meng de paprikarepen, tomatenblokjes en gekookte mosselen in de marinade.
  • Verdeel het mosselmengsel over 4 glazen schalen.
  • Snijd de hardgekookte eieren in schijfjes en leg ze bovenop de mosselcocktail.
  • Garneer met fijngehakte peterselie.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze elegante mosselcocktail in mooie glazen schalen, samen met knapperig glutenvrij brood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio, past perfect bij deze mosselcocktail.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 22g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Gegratineerde Mossel-Tomatensoep met Emmentaler

Gegratineerde Mossel-Tomatensoep met Emmentaler

Een heerlijke gegratineerde mossel-tomatensoep, rijk van smaak en perfect voor een hartverwarmend voorgerecht op een koude dag.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal, Mediterraan
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg verse mosselen
  • 1 kopje water
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 paprika in repen gesneden
  • 4 el olie
  • 1 blik tomaten ca. 800 g uitlekgewicht
  • ¼ liter droge witte wijn
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 4 el gemalen Emmental kaas

Instructies

  • Breng in een grote, platte pan water met een snufje zout aan de kook.
  • Voeg de mosselen toe en kook ze circa 10 minuten.
  • Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan, spoel ze kort af onder koud water en haal ze uit de schelpen.
  • Bewaar het kookvocht.
  • Verhit de olie in een grote pan.
  • Fruit de fijngehakte knoflook en ui tot ze glazig zijn.
  • Voeg de gesneden paprika toe en bak deze zachtjes mee.
  • Snijd de tomaten uit blik in stukken en voeg ze samen met het tomatensap, het mosselkookvocht en de witte wijn toe aan de soep.
  • Laat het geheel kort koken en vervolgens nog 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Voeg de gekookte mosselen toe en laat ze kort meekoken.
  • Verdeel de mossel-tomatensoep over 4 vuurvaste schaaltjes of kommen.
  • Bestrooi ze royaal met gemalen Emmental kaas.
  • Plaats de schaaltjes onder de grill of in een voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is en een mooie lichtbruine kleur heeft.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze soep met knapperig glutenvrij stokbrood en een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge, fruitige witte wijn, zoals Chardonnay, past perfect bij deze gegratineerde mossel-tomatensoep.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Pittige Mosselsoep met Room en Dille

Pittige Mosselsoep met Room en Dille

Een smaakvolle pittige mosselsoep met romige room, frisse dille en een vleugje gember. Perfect voor een verwarmend voorgerecht!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gekookte mosselen
  • 1 liter water
  • 2 pakjes kippensoep
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel citroensap
  • Peper naar smaak
  • 4 eetlepels room
  • Dille voor garnering

Instructies

  • Breng 1 liter water aan de kook in een grote pan.
  • Voeg de kippensoep toe aan het kokende water en laat het geheel 5 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de gekookte mosselen, tomatenketchup en gembersiroop toe aan de pan en laat alles kort trekken.
  • Breng de soep op smaak met citroensap en peper.
  • Verdeel de pittige mosselsoep over 4 borden.
  • Garneer elk bord met een eetlepel room en een beetje verse dille.

Notities

Serveertip:
Serveer de pittige mosselsoep met knapperig brood of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Chardonnay, past perfect bij de pittige smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Romige Mosselsoep met Garnalen en Peterselie

Romige Mosselsoep met Garnalen en Peterselie

Een snelle en romige mosselsoep met garnalen, perfect voor een winterse avond. Snel klaar en vol van smaak!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g gekookte mosselen
  • 1 blikje tomatensoep
  • 1 blikje champignonsoep
  • 125 g garnalen
  • 2 kopjes koffiemelk
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Verse peterselie voor garnering

Instructies

  • Meng de tomatensoep, champignonsoep en koffiemelk in een grote pan.
  • Breng het mengsel aan de kook op middelhoog vuur.
  • Voeg de gekookte mosselen en garnalen toe aan de kokende soep.
  • Laat de soep niet meer koken om te voorkomen dat de mosselen en garnalen taai worden.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep in kommen en garneer met gehakte verse peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer de romige mosselsoep met knapperig stokbrood of glutenvrij brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte droge witte wijn, zoals Pinot Grigio, sluit perfect aan bij de romige structuur van deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g