Krokante Gebakken Krieltjes met Spekblokjes

Krokante Gebakken Krieltjes met Spekblokjes

Geniet van krokant gebakken krieltjes met hartige spekblokjes. Een eenvoudig maar verrukkelijk bijgerecht dat perfect past bij elk hoofdgerecht!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g geschrapte krielaardappelen
  • 1 plak ontbijtspek van ± ½ cm ± 25 g
  • 40 g boter of bakproduct
  • 1 theelepel patat-frites kruiden

Instructies

  • Kook de krielaardappelen in weinig water gedurende 8-10 minuten, totdat ze bijna gaar zijn.
  • Snijd intussen de plak ontbijtspek in kleine blokjes.
  • Verhit de boter of het bakproduct in een koekenpan.
  • Bak de spekblokjes ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de krieltjes toe aan de pan.
  • Bak de krieltjes samen met de spekblokjes in ongeveer 8 minuten goudbruin en krokant.
  • Schep regelmatig om.
  • Bestrooi naar smaak met patat-frites kruiden.
  • Serveer direct als bijgerecht.

Notities

Serveertip:
Lekker bij een stukje gegrilde kipfilet of een stoofschotel voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Kruidige Chili con Carne met Maïsrijst

Kruidige Chili con Carne met Maïsrijst

Een smaakvolle chili con carne geserveerd met rijst en maïs. Perfect voor een hartverwarmend diner vol kruidige aroma's en rijke smaken!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 530kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g Silvo Parboiled rijst
  • 500 g bruine bonen pot, blik of zelf gekookt
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • ½ rode Spaanse peper
  • 20 g margarine
  • 500 g gehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree 140 g
  • 3 dl koud water
  • 1 zakje Silvo Kruidenmix Chili Con Carne
  • 1 klein blikje maïskorrels 150 g

Instructies

  • Laat de bruine bonen uitlekken in een vergiet.
  • Pel de ui en snijd deze fijn.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes.
  • Snijd de Spaanse peper in dunne reepjes, verwijder eventueel de zaadjes voor minder pittigheid.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit de margarine in een braadpan en fruit de ui, paprika en Spaanse peper kort aan.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit rul en goudbruin.
  • Pers de knoflook erboven uit en roer de tomatenpuree erdoor.
  • Meng de kruidenmix met 3 dl koud water en voeg dit toe aan het gehaktmengsel.
  • Breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Voeg de bruine bonen toe en laat het geheel 15 minuten zachtjes sudderen, af en toe roeren.
  • Laat de maïs uitlekken en meng deze door de gekookte rijst.
  • Serveer de chili con carne samen met de maïsrijst.

Notities

Serveertip:
Serveer deze kruidige chili con carne met een frisse salade en wat zure room als topping. Garneer met verse koriander voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een robuuste rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel past perfect bij dit gerecht. De rijke, fruitige tonen van de wijn vullen de kruidige smaken van de chili con carne mooi aan.

Nutrition

Calories: 530kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 2.3g | Sugar: 7g

Pittige Mexicaanse Chili con Carne

Pittige Mexicaanse Chili con Carne

Een hartverwarmende Mexicaanse klassieker met gehakt, paprika, bonen en rijke kruiden. Perfect voor een stevige maaltijd vol smaak!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 1 grote pot of blik bruine bonen
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 1 blikje tomatenpuree 140 g
  • 2 eetlepels boter of olie
  • 3 dl koud water
  • Silvo kruidenmix voor Chili con Carne

Instructies

  • Laat de bruine bonen uitlekken in een vergiet.
  • Was de paprika en snijd deze in kleine blokjes.
  • Pel de ui en snipper deze fijn.
  • Verhit de boter of olie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
  • Fruit de ui en paprika in de pan tot ze zacht zijn.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit rul, totdat het goudbruin is.
  • Roer de tomatenpuree door het gehaktmengsel en bak kort mee.
  • Meng de Silvo kruidenmix met 3 dl koud water en voeg dit toe aan de pan.
  • Breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Voeg de bruine bonen toe en laat het gerecht ongeveer 15 minuten sudderen op laag vuur.
  • Roer af en toe door en proef voor de juiste smaak.

Notities

Serveertip:
Serveer de chili con carne met warme rijst, knapperig stokbrood of tortillachips. Garneer met verse koriander en een schepje zure room voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Malbec of een Shiraz past uitstekend bij de rijke smaken van deze chili con carne.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g

Romige Aardappel-Courgettegratin met Kruidenkaas

Romige Aardappel-Courgettegratin met Kruidenkaas

Een heerlijke romige aardappel-courgettegratin met kruidenkaas, krokant gebakken in de oven – perfect als bijgerecht bij vlees of vis.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 g aardappelen
  • Zout
  • 1 courgette ± 350 g
  • 1 el boter of margarine
  • Witte peper
  • tl Provençaalse kruiden
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 150 g roomkaas met kruiden
  • 1 dl volle melk
  • ¼ tl knoflookpoeder

Instructies

  • Serveer deze gratin als bijgerecht bij een gebraden kip, varkenshaas of een frisse salade.

Notities

Serveer deze gratin als bijgerecht bij een gebraden kip, varkenshaas of een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Kleurrijke Hapjes aan Cocktailprikker

Kleurrijke Hapjes aan Cocktailprikker

Kleurrijke en smaakvolle hapjes aan cocktailprikkers – ideaal voor feestjes, borrels of als zomerse amuse.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 hapjes
Calories: 40kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kerstomaat
  • 2 blokjes geitenkaas
  • 2 blokjes avocado
  • 2 kleine aardbeien
  • 2 bolletjes meloen
  • 2 grote garnalen
  • 2 blokjes jonge kaas
  • 2 gevulde olijven
  • 2 blokjes mosterdkaas
  • Silvo Gemberwortel

Instructies

Hapje 1:

  • Prik een half kerstomaatje en een blokje geitenkaas op een cocktailprikker.

Hapje 2:

  • Combineer een blokje avocado met een kleine aardbei.

Hapje 3:

  • Rijg een bolletje meloen samen met een grote garnaal.

Hapje 4:

  • Prik een blokje jonge kaas met een gevulde olijf.

Hapje 5:

  • Combineer een blokje mosterdkaas met een gemberbolletje.
  • Herhaal tot alle ingrediënten zijn gebruikt.

Notities

Serveer de cocktailprikkers op een mooi bord of plank. Garneer eventueel met verse kruiden zoals basilicum of munt.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 40kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 3g | Vet: 2g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Zoetzure Rode Bietjes op Zweedse Wijze

Zoetzure Rode Bietjes op Zweedse Wijze

Traditionele Zweedse zoetzure rode bietjes, ingelegd met kruidnagel en mierikswortel – heerlijk als bijgerecht bij een buffet of vleesgerecht.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bewaren, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Zweden
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 1 grote pot
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote kookpan
  • scherp mes
  • Aardewerken of porseleinen kom
  • Schone glazen potten met deksel

Ingrediënten

  • 1 kg rauwe rode bietjes
  • 7 dl tafelazijn
  • 160 g suiker
  • 5 hele kruidnagels
  • Stukje mierikswortel

Instructies

Bereiding van de bietjes:

  • Boen de rauwe bietjes goed schoon.
  • Kook de bietjes in ruim water zonder zout tot ze gaar zijn (ongeveer 30-45 minuten, afhankelijk van de grootte).
  • Giet het kookwater af en spoel de bietjes onder koud stromend water.
  • Verwijder de schil en snijd de bietjes in plakjes.
  • Doe de plakjes in een grote aardewerken of porseleinen kom.

Bereiding van de marinade:

  • Meng de azijn, suiker, kruidnagelen en een stukje mierikswortel in een pan.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat enkele minuten zachtjes doorkoken zodat de smaken goed mengen.

Inleggen van de bietjes:

  • Giet de hete marinade over de bietjes in de kom.
  • Zorg ervoor dat de bietjes volledig onder staan.
  • Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Zet de kom afgedekt een nacht in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Notities

Heerlijk bij een Zweeds buffet, bij gehaktballetjes, koude vleesgerechten of als frisse toevoeging aan salades.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Riesling of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 16g

Gerookte Forel met Drie Verrukkelijke Sauzen

Gerookte Forel met Drie Verrukkelijke Sauzen

Heerlijke zelfgerookte forel, perfect gecombineerd met drie verfijnde sauzen: mierikswortelroomsaus, romige citroensaus en frisse yoghurt-kaasroomsaus.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Saus, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • rookoven
  • Au bain-marie pan
  • scherp mes
  • Fijne rasp
  • klopper

Ingrediënten

Voor de forel:

  • 4 verse forellen
  • Voor 1 liter pekel:
  • 1 liter water
  • 100 g zout
  • 50 g suiker
  • 1 stukje foelie
  • 1 pepertje
  • 2 jeneverbessen
  • Grof gemalen gemengde peper

Voor de mierikswortelroomsaus:

  • 50 g verse mierikswortel
  • liter room
  • Zout

Voor de citroensaus:

  • 200 g boter
  • 4 eidooiers
  • Sap van 1 citroen
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Suiker
  • 2 el room

Voor de yoghurt-kaasroomsaus:

  • 200 g kwark
  • 1 beker yoghurt
  • Zout
  • Witte peper
  • ½ tl citroensap
  • 1 tl Worcestershire-saus
  • 1 flinke bos dille

Instructies

Voorbereiding van de pekel en forel:

  • Breng 300 ml water met foelie, pepertje, jeneverbessen en gemengde peper aan de kook.
  • Laat dit mengsel een half uur trekken.
  • Voeg 100 g zout en 50 g suiker toe en vul aan met water tot 1 liter.
  • Maak de forellen schoon, was ze en laat de huid eraan zitten.
  • Leg de forellenfilets minimaal 1 uur (hele vissen 2 uur) in de pekel en draai ze regelmatig om.
  • Haal ze uit de pekel en laat ze aan de lucht drogen.

Roken van de forel:

  • Gaar de forelfilets een kwartier voor.
  • Voeg vochtige houtsnippers toe aan het vuur en rook de forel nog een kwartier.
  • Wikkel de forellen in bakpapier en laat ze 15 minuten rusten.
  • Controleer of de vis gaar is door zachtjes aan de rugvin te trekken.
  • Als deze gemakkelijk loslaat, is de vis gaar.

Bereiding van de sauzen:

    Mierikswortelroomsaus:

    • Schil en rasp de mierikswortel fijn.
    • Klop de room stijf met een snufje zout.
    • Meng de geraspte mierikswortel voorzichtig door de room.
    • Serveer zeer koud.

    Citroensaus:

    • Smelt de boter au bain-marie.
    • Klop de eidooiers door de boter.
    • Voeg al roerend citroensap, geraspte citroenschil, zout, zwarte peper en suiker toe.
    • Voeg de room toe en blijf kloppen tot de saus romig is.
    • Haal de saus van het hete water en klop in koud water verder.

    Yoghurt-kaasroomsaus:

    • Meng de kwark met de yoghurt, zout, witte peper, citroensap en Worcestershire-saus.
    • Hak de dille fijn en roer deze door de saus.

    Notities

    Schik de gerookte forellen op een mooie schaal.
    Garneer met citroenpartjes en verse dille.
    Serveer de drie sauzen apart in kleine kommetjes.
    Wijnadvies:
    Serveer met een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Gris.

    Nutrition

    Calories: 580kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 42g | Vet: 38g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g

    Vis met Ketjap en Sambal uit de Oven

    Vis met Ketjap en Sambal uit de Oven

    Sappige vis gemarineerd in ketjap, sambal en laos, langzaam gegaard in aluminiumfolie voor een smaakvolle Oosterse maaltijd.
    Bereidingstijd40 minuten
    Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
    Land van herkomst: Oosters
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Servings: 4
    Calories: 320kcal
    Author: Cor Klaar

    Ingrediënten

    • 1 kg kabeljauw of koolvis in moten
    • 2 el olie
    • 1 ui fijngehakt
    • 1 teentje knoflook fijngehakt of 1/4 tl knoflookpoeder
    • 75 ml ketjap
    • ¼ tl witte wijnazijn
    • 1 tl laos gemalen
    • ½ tl sambal

    Instructies

    • Verhit olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig en zacht zijn.
    • Wrijf de gefruite ui fijn met een houten lepel en meng met ketjap, witte wijnazijn, laos en sambal.
    • Wrijf de vismoten royaal in met dit mengsel.
    • Vet de binnenkant van stukken aluminiumfolie licht in met olie.
    • Verpak elke vismoot afzonderlijk in aluminiumfolie en zorg dat de folie goed is afgesloten.
    • Plaats de pakketjes in een voorverwarmde oven op 220°C en bak de vis gedurende 20-30 minuten, afhankelijk van de dikte van de vismoten.
    • Haal de pakketjes uit de oven en knip de aluminiumfolie open in een stervorm voor een mooie presentatie.

    Notities

    Serveer met geurige pandanrijst en gestoomde groenten zoals paksoi of broccoli.
    Wijnadvies:
    Combineer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc.

    Nutrition

    Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 35g | Vet: 14g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

    Turkse Kip met Groenten uit de Römertopf

    Turkse Kip met Groenten uit de Römertopf

    Sappige Turkse kip met een kleurrijke mix van groenten, langzaam gegaard in de Römertopf voor een authentieke smaakervaring.
    Bereidingstijd1 uur 30 minuten
    Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Stoofpot
    Land van herkomst: Turkije
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Servings: 4
    Calories: 480kcal
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 1 poularde ca. 1.200 g
    • 250 g sperziebonen
    • 2 uien
    • 2 courgettes
    • 2 aubergines
    • 2 el boter
    • 3 tomaten
    • Zout
    • Peper
    • 1 tl milde paprikapoeder

    Instructies

    Voorbereiding van de kip:

    • Wrijf de buitenkant en de buikholte van de kip royaal in met zout.
    • Kook de kip 10 minuten in water met zout of bouillon.
    • Haal de kip eruit en zet apart.

    Voorbereiding van de groenten:

    • Maak de sperziebonen schoon en breek ze doormidden.
    • Snijd de courgettes in plakjes.
    • Kook de sperziebonen, uien en courgettes 5-7 minuten in de bouillon.
    • Snijd de aubergines in schijven.
    • Bak de aubergines snel goudbruin in een pan met boter.

    Opbouwen in de Römertopf:

    • Snijd de kip in stukken en leg ze samen met de groenten in de Römertopf.
    • Ontvel de tomaten, snijd ze in stukjes en voeg ze toe aan de Römertopf.
    • Giet 1,5 dl bouillon over het geheel.
    • Bestrooi met zout, peper en milde paprikapoeder.

    Bereiding in de oven:

    • Plaats de Römertopf in een koude oven.
    • Stel de oven in op 180°C en laat de kip 60-70 minuten garen.
    • Controleer of de kip gaar is (het sap moet helder zijn).

    Notities

    Serveer met bulgur, rijst of knapperig Turks brood en een frisse yoghurtsaus.
    Wijnadvies:
    Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

    Nutrition

    Calories: 480kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 6g

    Sardines met Gezoete Vinaigrette van Rode Ui

    Sardines met Gezoete Vinaigrette van Rode Ui

    Krokant gebakken sardines geserveerd met een zoetzure vinaigrette van rode ui, rozijnen en pijnboompitten – een mediterraan feestje op je bord.
    Bereidingstijd30 minuten
    Recept categorieën: Hapjes, Vis
    Land van herkomst: Mediterraan
    Jaargetijde:: Zomer
    Servings: 4
    Calories: 380kcal
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 2 el pijnboompitten
    • 1 kg verse sardines
    • Bloem om te paneren
    • Frituurolie
    • Zout
    • Peper
    • 4 el olijfolie
    • 2 rode uien fijngesneden
    • 2,5 dl rode wijnazijn
    • Snufje kaneelpoeder
    • 2 el rozijnen

    Instructies

    • Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan en zet apart.
    • Maak de sardines schoon (of laat dit doen door de visboer).
    • Verwijder kop, graat en ingewanden en leg ze plat open.
    • Bestuif de sardines met bloem.
    • Verhit frituurolie in een pan en bak de sardines krokant in 3-4 minuten.
    • Bestrooi ze na het bakken met zout en peper en leg ze op keukenpapier om uit te lekken.
    • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de rode uien tot ze glazig zijn.
    • Voeg de rode wijnazijn toe, breng op smaak met kaneelpoeder en peper, en laat 2 minuten zachtjes inkoken.
    • Roer de rozijnen door de vinaigrette.
    • Leg de sardines op een serveerschaal, bestrooi ze met de geroosterde pijnboompitten en schenk de vinaigrette van rode ui eroverheen.

    Notities

    Serveer met knapperig stokbrood of als onderdeel van een tapasplank. Heerlijk met een frisse salade erbij.
    Wijnadvies:
    Combineer met een frisse witte wijn zoals een Verdejo of een droge Albariño.

    Nutrition

    Calories: 380kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g