Krokante Gebakken Krieltjes met Spekblokjes
Geniet van krokant gebakken krieltjes met hartige spekblokjes. Een eenvoudig maar verrukkelijk bijgerecht dat perfect past bij elk hoofdgerecht!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g geschrapte krielaardappelen
- 1 plak ontbijtspek van ± ½ cm ± 25 g
- 40 g boter of bakproduct
- 1 theelepel patat-frites kruiden
Kook de krielaardappelen in weinig water gedurende 8-10 minuten, totdat ze bijna gaar zijn.
Snijd intussen de plak ontbijtspek in kleine blokjes.
Verhit de boter of het bakproduct in een koekenpan.
Bak de spekblokjes ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de krieltjes toe aan de pan.
Bak de krieltjes samen met de spekblokjes in ongeveer 8 minuten goudbruin en krokant.
Schep regelmatig om.
Bestrooi naar smaak met patat-frites kruiden.
Serveer direct als bijgerecht.
Serveertip:
Lekker bij een stukje gegrilde kipfilet of een stoofschotel voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 3
Kruidige Chili con Carne met Maïsrijst
Een smaakvolle chili con carne geserveerd met rijst en maïs. Perfect voor een hartverwarmend diner vol kruidige aroma's en rijke smaken!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 530kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g Silvo Parboiled rijst
- 500 g bruine bonen pot, blik of zelf gekookt
- 1 ui
- 1 rode paprika
- ½ rode Spaanse peper
- 20 g margarine
- 500 g gehakt
- 2 teentjes knoflook
- 1 blikje tomatenpuree 140 g
- 3 dl koud water
- 1 zakje Silvo Kruidenmix Chili Con Carne
- 1 klein blikje maïskorrels 150 g
Laat de bruine bonen uitlekken in een vergiet.
Pel de ui en snijd deze fijn.
Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes.
Snijd de Spaanse peper in dunne reepjes, verwijder eventueel de zaadjes voor minder pittigheid.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit de margarine in een braadpan en fruit de ui, paprika en Spaanse peper kort aan.
Voeg het gehakt toe en bak dit rul en goudbruin.
Pers de knoflook erboven uit en roer de tomatenpuree erdoor.
Meng de kruidenmix met 3 dl koud water en voeg dit toe aan het gehaktmengsel.
Breng het geheel al roerend aan de kook.
Voeg de bruine bonen toe en laat het geheel 15 minuten zachtjes sudderen, af en toe roeren.
Laat de maïs uitlekken en meng deze door de gekookte rijst.
Serveer de chili con carne samen met de maïsrijst.
Serveertip:
Serveer deze kruidige chili con carne met een frisse salade en wat zure room als topping. Garneer met verse koriander voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een robuuste rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel past perfect bij dit gerecht. De rijke, fruitige tonen van de wijn vullen de kruidige smaken van de chili con carne mooi aan.
Calories: 530kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 2.3g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 3
Pittige Mexicaanse Chili con Carne
Een hartverwarmende Mexicaanse klassieker met gehakt, paprika, bonen en rijke kruiden. Perfect voor een stevige maaltijd vol smaak!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g gehakt
- 1 grote pot of blik bruine bonen
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 1 blikje tomatenpuree 140 g
- 2 eetlepels boter of olie
- 3 dl koud water
- Silvo kruidenmix voor Chili con Carne
Laat de bruine bonen uitlekken in een vergiet.
Was de paprika en snijd deze in kleine blokjes.
Pel de ui en snipper deze fijn.
Verhit de boter of olie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
Fruit de ui en paprika in de pan tot ze zacht zijn.
Voeg het gehakt toe en bak dit rul, totdat het goudbruin is.
Roer de tomatenpuree door het gehaktmengsel en bak kort mee.
Meng de Silvo kruidenmix met 3 dl koud water en voeg dit toe aan de pan.
Breng het geheel al roerend aan de kook.
Voeg de bruine bonen toe en laat het gerecht ongeveer 15 minuten sudderen op laag vuur.
Roer af en toe door en proef voor de juiste smaak.
Serveertip:
Serveer de chili con carne met warme rijst, knapperig stokbrood of tortillachips. Garneer met verse koriander en een schepje zure room voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Malbec of een Shiraz past uitstekend bij de rijke smaken van deze chili con carne.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 3
Romige Aardappel-Courgettegratin met Kruidenkaas
Een heerlijke romige aardappel-courgettegratin met kruidenkaas, krokant gebakken in de oven – perfect als bijgerecht bij vlees of vis.
Bereidingstijd45 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
lage ovenschaal
scherp mes
Mixer (optioneel)
- 800 g aardappelen
- Zout
- 1 courgette ± 350 g
- 1 el boter of margarine
- Witte peper
- 1½ tl Provençaalse kruiden
- 100 g geraspte oude kaas
- 150 g roomkaas met kruiden
- 1 dl volle melk
- ¼ tl knoflookpoeder
Serveer deze gratin als bijgerecht bij een gebraden kip, varkenshaas of een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 3
Kleurrijke Hapjes aan Cocktailprikker
Kleurrijke en smaakvolle hapjes aan cocktailprikkers – ideaal voor feestjes, borrels of als zomerse amuse.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 10 hapjes
Calories: 40kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kerstomaat
- 2 blokjes geitenkaas
- 2 blokjes avocado
- 2 kleine aardbeien
- 2 bolletjes meloen
- 2 grote garnalen
- 2 blokjes jonge kaas
- 2 gevulde olijven
- 2 blokjes mosterdkaas
- Silvo Gemberwortel
Serveer de cocktailprikkers op een mooi bord of plank. Garneer eventueel met verse kruiden zoals basilicum of munt.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.
Calories: 40kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 3g | Vet: 2g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 3
Zoetzure Rode Bietjes op Zweedse Wijze
Traditionele Zweedse zoetzure rode bietjes, ingelegd met kruidnagel en mierikswortel – heerlijk als bijgerecht bij een buffet of vleesgerecht.
Servings: 1 grote pot
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg rauwe rode bietjes
- 7 dl tafelazijn
- 160 g suiker
- 5 hele kruidnagels
- Stukje mierikswortel
Bereiding van de bietjes:
Boen de rauwe bietjes goed schoon.
Kook de bietjes in ruim water zonder zout tot ze gaar zijn (ongeveer 30-45 minuten, afhankelijk van de grootte).
Giet het kookwater af en spoel de bietjes onder koud stromend water.
Verwijder de schil en snijd de bietjes in plakjes.
Doe de plakjes in een grote aardewerken of porseleinen kom.
Bereiding van de marinade:
Meng de azijn, suiker, kruidnagelen en een stukje mierikswortel in een pan.
Breng het mengsel aan de kook en laat enkele minuten zachtjes doorkoken zodat de smaken goed mengen.
Inleggen van de bietjes:
Giet de hete marinade over de bietjes in de kom.
Zorg ervoor dat de bietjes volledig onder staan.
Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
Zet de kom afgedekt een nacht in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Heerlijk bij een Zweeds buffet, bij gehaktballetjes, koude vleesgerechten of als frisse toevoeging aan salades.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Riesling of een lichte rosé.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 16g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 3
Gerookte Forel met Drie Verrukkelijke Sauzen
Heerlijke zelfgerookte forel, perfect gecombineerd met drie verfijnde sauzen: mierikswortelroomsaus, romige citroensaus en frisse yoghurt-kaasroomsaus.
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
rookoven
Au bain-marie pan
scherp mes
Fijne rasp
klopper
Voor de forel:
- 4 verse forellen
- Voor 1 liter pekel:
- 1 liter water
- 100 g zout
- 50 g suiker
- 1 stukje foelie
- 1 pepertje
- 2 jeneverbessen
- Grof gemalen gemengde peper
Voor de mierikswortelroomsaus:
- 50 g verse mierikswortel
- ⅜ liter room
- Zout
Voor de citroensaus:
- 200 g boter
- 4 eidooiers
- Sap van 1 citroen
- Geraspte schil van 1 citroen
- Zout
- Zwarte peper
- Suiker
- 2 el room
Voor de yoghurt-kaasroomsaus:
- 200 g kwark
- 1 beker yoghurt
- Zout
- Witte peper
- ½ tl citroensap
- 1 tl Worcestershire-saus
- 1 flinke bos dille
Voorbereiding van de pekel en forel:
Breng 300 ml water met foelie, pepertje, jeneverbessen en gemengde peper aan de kook.
Laat dit mengsel een half uur trekken.
Voeg 100 g zout en 50 g suiker toe en vul aan met water tot 1 liter.
Maak de forellen schoon, was ze en laat de huid eraan zitten.
Leg de forellenfilets minimaal 1 uur (hele vissen 2 uur) in de pekel en draai ze regelmatig om.
Haal ze uit de pekel en laat ze aan de lucht drogen.
Roken van de forel:
Gaar de forelfilets een kwartier voor.
Voeg vochtige houtsnippers toe aan het vuur en rook de forel nog een kwartier.
Wikkel de forellen in bakpapier en laat ze 15 minuten rusten.
Controleer of de vis gaar is door zachtjes aan de rugvin te trekken.
Als deze gemakkelijk loslaat, is de vis gaar.
Mierikswortelroomsaus:
Schil en rasp de mierikswortel fijn.
Klop de room stijf met een snufje zout.
Meng de geraspte mierikswortel voorzichtig door de room.
Serveer zeer koud.
Citroensaus:
Smelt de boter au bain-marie.
Klop de eidooiers door de boter.
Voeg al roerend citroensap, geraspte citroenschil, zout, zwarte peper en suiker toe.
Voeg de room toe en blijf kloppen tot de saus romig is.
Haal de saus van het hete water en klop in koud water verder.
Yoghurt-kaasroomsaus:
Meng de kwark met de yoghurt, zout, witte peper, citroensap en Worcestershire-saus.
Hak de dille fijn en roer deze door de saus.
Schik de gerookte forellen op een mooie schaal.
Garneer met citroenpartjes en verse dille.
Serveer de drie sauzen apart in kleine kommetjes.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Gris.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 42g | Vet: 38g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 3
Vis met Ketjap en Sambal uit de Oven
Sappige vis gemarineerd in ketjap, sambal en laos, langzaam gegaard in aluminiumfolie voor een smaakvolle Oosterse maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Oosters Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg kabeljauw of koolvis in moten
- 2 el olie
- 1 ui fijngehakt
- 1 teentje knoflook fijngehakt of 1/4 tl knoflookpoeder
- 75 ml ketjap
- ¼ tl witte wijnazijn
- 1 tl laos gemalen
- ½ tl sambal
Verhit olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig en zacht zijn.
Wrijf de gefruite ui fijn met een houten lepel en meng met ketjap, witte wijnazijn, laos en sambal.
Wrijf de vismoten royaal in met dit mengsel.
Vet de binnenkant van stukken aluminiumfolie licht in met olie.
Verpak elke vismoot afzonderlijk in aluminiumfolie en zorg dat de folie goed is afgesloten.
Plaats de pakketjes in een voorverwarmde oven op 220°C en bak de vis gedurende 20-30 minuten, afhankelijk van de dikte van de vismoten.
Haal de pakketjes uit de oven en knip de aluminiumfolie open in een stervorm voor een mooie presentatie.
Serveer met geurige pandanrijst en gestoomde groenten zoals paksoi of broccoli.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 35g | Vet: 14g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 3
Turkse Kip met Groenten uit de Römertopf
Sappige Turkse kip met een kleurrijke mix van groenten, langzaam gegaard in de Römertopf voor een authentieke smaakervaring.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Land van herkomst: Turkije Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
römertopf
scherp mes
kookpan
- 1 poularde ca. 1.200 g
- 250 g sperziebonen
- 2 uien
- 2 courgettes
- 2 aubergines
- 2 el boter
- 3 tomaten
- Zout
- Peper
- 1 tl milde paprikapoeder
Voorbereiding van de kip:
Wrijf de buitenkant en de buikholte van de kip royaal in met zout.
Kook de kip 10 minuten in water met zout of bouillon.
Haal de kip eruit en zet apart.
Voorbereiding van de groenten:
Maak de sperziebonen schoon en breek ze doormidden.
Snijd de courgettes in plakjes.
Kook de sperziebonen, uien en courgettes 5-7 minuten in de bouillon.
Snijd de aubergines in schijven.
Bak de aubergines snel goudbruin in een pan met boter.
Opbouwen in de Römertopf:
Snijd de kip in stukken en leg ze samen met de groenten in de Römertopf.
Ontvel de tomaten, snijd ze in stukjes en voeg ze toe aan de Römertopf.
Giet 1,5 dl bouillon over het geheel.
Bestrooi met zout, peper en milde paprikapoeder.
Bereiding in de oven:
Plaats de Römertopf in een koude oven.
Stel de oven in op 180°C en laat de kip 60-70 minuten garen.
Controleer of de kip gaar is (het sap moet helder zijn).
Serveer met bulgur, rijst of knapperig Turks brood en een frisse yoghurtsaus.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 3
Sardines met Gezoete Vinaigrette van Rode Ui
Krokant gebakken sardines geserveerd met een zoetzure vinaigrette van rode ui, rozijnen en pijnboompitten – een mediterraan feestje op je bord.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 2 el pijnboompitten
- 1 kg verse sardines
- Bloem om te paneren
- Frituurolie
- Zout
- Peper
- 4 el olijfolie
- 2 rode uien fijngesneden
- 2,5 dl rode wijnazijn
- Snufje kaneelpoeder
- 2 el rozijnen
Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan en zet apart.
Maak de sardines schoon (of laat dit doen door de visboer).
Verwijder kop, graat en ingewanden en leg ze plat open.
Bestuif de sardines met bloem.
Verhit frituurolie in een pan en bak de sardines krokant in 3-4 minuten.
Bestrooi ze na het bakken met zout en peper en leg ze op keukenpapier om uit te lekken.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de rode uien tot ze glazig zijn.
Voeg de rode wijnazijn toe, breng op smaak met kaneelpoeder en peper, en laat 2 minuten zachtjes inkoken.
Roer de rozijnen door de vinaigrette.
Leg de sardines op een serveerschaal, bestrooi ze met de geroosterde pijnboompitten en schenk de vinaigrette van rode ui eroverheen.
Serveer met knapperig stokbrood of als onderdeel van een tapasplank. Heerlijk met een frisse salade erbij.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Verdejo of een droge Albariño.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 3