Omelet met Kippenlevers

Omelet met Kippenlevers

Een smakelijke omelet gevuld met gebakken kippenlevers, perfect voor een snelle lunch of licht diner.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Kip, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 1
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel water
  • 1 tomaatje
  • 100 gram kippenlevers
  • 25 gram boter voor de levers
  • 25 gram boter voor de omelet
  • 3 eieren
  • Peterselie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd de levers in stukjes en bak ze aan alle kanten bruin in 25 gram boter.
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Klop de eieren los met water, peper en zout met een staafmixer.
  • Verhit 25 gram boter in een voorverwarmde pan, zet het vuur hoog en giet het eiermengsel erin.
  • Breng de eimassa zodra deze is gestold met een vork naar het midden.
  • Laat het vloeibare steeds naar het midden vloeien.
  • Bak de onderkant lichtbruin.
  • Schep de kippenlevers op één kant en vouw de omelet dubbel.
  • Laat de omelet op een schaal glijden en versier met een tomaatje en peterselie.
  • Dien direct op.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Cranberrybuideltjes met Bessengelei

Cranberrybuideltjes met Bessengelei

Feestelijke cranberrybuideltjes met bessengelei, perfect als garnituur bij rundvlees of wild.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 200 gram bessengelei
  • 4 granen pannekoekmix
  • 50 gram cranberries
  • 9 dl melk
  • Prei
  • Port
  • Suiker

Instructies

  • Was de cranberries en laat ze uitlekken.
  • Doe ze met weinig aanhangend water in een pan en zet op het vuur.
  • Voeg de bessengelei toe, dek af en laat ze op hoog vuur even opspringen.
  • Roer de port erdoor en breng op smaak met suiker.
  • Doe de pannekoekmix in een kom, voeg de helft van de melk toe en roer glad met een staafmixer.
  • Klop de eieren er één voor één door en vervolgens de rest van de melk.
  • Bak de crêpes en spreid ze uit op het werkblad.
  • Leg een hoopje cranberries in het midden en bind het buideltje dicht met preigroen.
  • Serveer de buideltjes als garnituur bij rundvlees of wild.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een late harvest Riesling.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Couscous met Paddenstoelen en Asperges

Couscous met Paddenstoelen en Asperges

Een smaakvol gerecht van couscous met diverse paddenstoelen, asperges en een romige Hollandse saus met waterkers.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Europa, Fusion, Marokko
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Couscous
  • Verse morilles Turkse of andere paddenstoelen
  • 1 teentje knoflook
  • Boter
  • 1 sjalotje
  • Bouillon
  • Asperges groen of wit
  • Crème fraîche
  • Waterkers
  • Verse oregano of peterselie
  • Hollandse saus

Instructies

  • Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Fruit de kleingesneden ui en knoflook in wat boter.
  • Voeg de kleingesneden paddenstoelen toe en bak ze even mee.
  • Giet er wat bouillon bij en laat zachtjes pruttelen.
  • Kook de asperges beetgaar, snijd ze in kleine stukjes en laat ze in crème fraîche met wat boter en het aspergevocht zachtjes doorgaren tot de massa begint te binden.
  • Maak de Hollandse saus en vermeng die met een staafmixer met waterkerspuree.
  • Maak met een lepel mooie bolletjes couscous op het bord.
  • Leg de aspergeragoût, de paddenstoelen en de waterkerssaus eromheen.
  • Bestrooi met de fijngeplukte kruiden.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na bereiding.
  • Garneer eventueel met extra waterkers.
Wijnadvies:
  • Viognier: Een aromatische witte wijn die goed past bij de paddenstoelen en romige saus.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Groene Asperges met Rode Pesto

Groene Asperges met Rode Pesto

Groene asperges met zelfgemaakte rode pesto. Een eenvoudig en smaakvol lentegerecht.
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram groene asperges

Voor de pesto:

  • 6 tomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels water
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels pijnboompitten of cashewnoten
  • 4 eetlepels1 basilicum
  • 1 eetlepel Parmezaanse kaas

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de pesto met een staafmixer tot een gladde pasta.
  • Leg de asperges in kokend water en kook ze in 5 minuten beetgaar.
  • Verdeel de asperges over 2 borden en giet de pesto erover.

Notities

Serveertip:
Lekker met verse pasta.
Wijnadvies:
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die goed past bij de groene asperges en rode pesto.
  • Soave: Een Italiaanse witte wijn met fruitige en bloemige tonen die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Spaanse Tomatensoep met Kaneel

Spaanse Tomatensoep met Kaneel

Een smaakvolle Spaanse tomatensoep met kaneel, perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kaneelstokje
  • 1 eetlepel majoraan
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten fijngesneden
  • 500 gram tomaten in stukken gesneden
  • 800 ml water
  • Groentebouillontablet
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de olijfolie in een soeppan.
  • Fruit de sjalot 5 minuten zachtjes.
  • Fruit de knoflook 2-3 minuten mee.
  • Schep de tomaten erdoor en bak even mee.
  • Verkruimel de bouillontablet erboven.
  • Voeg het kaneelstokje en de majoraan toe.
  • Schenk het water erbij.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep 20-25 minuten zachtjes pruttelen.
  • Verwijder het kaneelstokje.
  • Pureer de tomaten met de staafmixer tot een gladde soep.
  • (Optioneel) Wrijf de soep door een zeef voor een gladder resultaat.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Schenk de soep in kleine kopjes.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep warm met een stukje brood of een lepel crème fraîche.
Wijnadvies:
Spaanse witte wijn, zoals Verdejo.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g

Romige Knolseldersoep met Smeltkaas

Romige Knolseldersoep met Smeltkaas

Deze romige knolseldersoep met smeltkaas is een heerlijke, verwarmende soep voor de koudere maanden. Perfect als lunch of voorgerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 knolselderij geschild en in blokjes
  • 2 aardappelen geschild en in blokjes
  • 2 liter water
  • 4 bouillonblokjes groente of kip
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 smeltkaasjes

Instructies

  • Doe de knolselderij en aardappelen in een grote kookpan.
  • Voeg het water en de bouillonblokjes toe en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep 25 minuten op een zacht vuur koken tot de groenten gaar zijn.
  • Voeg de smeltkaasjes toe en mix de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer warm en garneer eventueel met wat verse peterselie.

Notities

Serveertip:
Lekker met knapperig brood en een beetje extra geraspte kaas erover.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een milde Chardonnay past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 2.1g | Sugar: 3g

Hummus met Zhuk en Harissa – Smaakvolle Dip

Hummus met Zhuk en Harissa – Smaakvolle Dip

Deze romige hummus krijgt extra pit met zhuk en harissa, traditionele Midden-Oosterse smaakmakers. Perfect om te serveren met pitabrood of groenten!
inclusief weken en koken22 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Broodbeleg, Dip, Saus
Land van herkomst: Arabisch, Midden Oosten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de hummus:

  • 500 g kikkererwten
  • 2 eetlepels bakpoeder
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen sap
  • 200 ml witte tahina
  • 200 ml olijfolie
  • 1 bosje peterselie
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • Zout naar smaak

Voor de zhuk:

  • 2 groene pepers
  • 1 bos koriander
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 snufje zout
  • Scheut olijfolie

Voor de harissa:

  • 3 rode pepers
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 snufje zout

Instructies

  • Week de kikkererwten 12 uur of een nacht in een grote kom met ruim koud water en de helft van het bakpoeder.
  • Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken.
  • Doe de kikkererwten in een pan en voeg water toe tot ze ongeveer 2 cm onderstaan.
  • Voeg de rest van het bakpoeder toe en kook de kikkererwten 1 tot 2 uur op laag vuur tot ze uit elkaar vallen.
  • Giet de kikkererwten af en pureer ze in een keukenmachine.
  • Pel en snijd de knoflook en voeg deze samen met een snufje zout toe.
  • Breng de hummus op smaak met het citroensap en tahina.
  • Voeg indien nodig wat water toe voor een smeuïge structuur.
  • Hak de peterselie fijn en schep de hummus in een schaaltje.
  • Besprenkel met olijfolie en bestrooi met peterselie, komijn- en paprikapoeder.

Hummus met zhuk:

  • Snijd de groene pepers grof.
  • Hak de koriander fijn en pel de knoflook.
  • Pureer de pepers, koriander, knoflook, karwijzaad, zout en een scheutje olijfolie met een staafmixer.
  • Schep bij het serveren de zhuk op de hummus.

Hummus met harissa:

  • Rooster de rode pepers 10 minuten tot ze zwartgeblakerd zijn.
  • Laat ze afkoelen in een boterhamzakje en pel ze daarna.
  • Pel de knoflook en pureer de pepers, knoflook, karwijzaad, komijnzaad en olijfolie met een staafmixer.
  • Breng op smaak met zout en schep de harissa op de hummus.

Notities

Serveertip:
Serveer de hummus met partjes rauwe ui, groene pepers, schijfjes komkommer en tomaat, takjes munt en peterselie, en pitabrood of flatbread.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Verdejo past goed bij de kruidige smaken van deze hummusvariaties.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 14g | Vet: 24g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Romige Courgettesoep met Dille

Romige Courgettesoep met Dille

Deze romige courgettesoep met dille is een heerlijke lichte maaltijd, vol smaak en eenvoudig te bereiden. Perfect als lunch of voorgerecht!
Voorbereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lunch, Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 theelepel dille gedroogd
  • 1 beker sojamelk
  • 3 middelgrote courgettes in plakken
  • 3 kleine uien gesnipperd
  • Groentebouillon naar smaak
  • Scheutje olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en bak de gesnipperde uien tot ze glazig zijn.
  • Voeg de courgetteplakken toe en bak kort mee.
  • Giet de groentebouillon erbij en voeg de dille toe.
  • Laat de soep koken tot de courgettes en uien zacht zijn.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een glad mengsel.
  • Voeg de sojamelk toe en roer goed door.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de soep warm of koud.

Notities

Serveertip:
Garneer met verse peterselie of een lepel plantaardige room voor extra romigheid. Serveer met knapperig brood of een zomerse salade.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past perfect bij deze courgettesoep.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Aardappel doperwtensoep

Aardappel doperwtensoep

Voorbereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Onbekende auteur

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 500 g kruimige aardappels
  • Olijfolie om in te bakken
  • 1.2 l water
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 300 g diepvriesdoperwten
  • 150 g maïskorrels uit blik
  • 300 g gerookte forelfilet
  • 6 sneetjes roggebrood
  • 60 ml crème fraîche
  • 1 bakje tuinkers

Instructies

  • Pel en snijd de ui in ringen.
  • Pel en snijd de knoflook grof.
  • Schil en snijd de aardappels in stukjes.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten.
  • Voeg de aardappels, het water en de bouillonblokjes toe en kook de aardappels circa 15 minuten in de bouillon.
  • Voeg de doperwten toe en kook circa 5 minuten mee.
  • Pureer de soep met een staafmixer.
  • Giet de maïskorrels af, spoel ze schoon onder de kraan en roer de maïskorrels door de soep.
  • Warm de soep op laag vuur door, maar laat niet meer koken.
  • Verwijder indien nodig de graatjes uit de forelfilets en pluk het visvlees in stukjes.
  • Besmeer het roggebrood met crème fraîche, verdeel de forelfilets erover en bestrooi met tuinkers.
  • Serveren:
  • Schep de soep in soepkommen en serveer het roggebrood ernaast.

Notities

Geniet van deze heerlijke Aardappel-Doperwtensoep met gerookte forel en roggebrood met crème fraîche en tuinkers.

Vegan Caesar Salade met Krokante Croutons

Vegan Caesar Salade met Krokante Croutons

Een frisse en romige vegan Caesar salade met knapperige croutons en plantaardige reepjes. Perfect als lichte maaltijd of bijgerecht!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Salade, Vleesvervangers
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 krop Romeinse sla
  • 8 sneetjes volkoren brood
  • 1 pak plantaardige reepjes licht gekruid
  • 100 g vegan Parmezaanse kaas optioneel
  • 1 el plantaardige boter of olie
  • Dressing:
  • ¼ blok tofu
  • 1 tl mosterd
  • Sap van ½ citroen
  • 100 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 50 g vegan Parmezaanse kaas
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd het volkoren brood in grove stukken en besprenkel met olijfolie.
  • Leg de broodstukjes op een bakplaat en rooster ze 10 minuten tot ze knapperig zijn.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de plantaardige reepjes goudbruin.
  • Was en droog de Romeinse sla en scheur de bladeren in grove stukken.
  • Meng alle ingrediënten voor de dressing in een maatbeker en pureer met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Meng de sla, croutons en plantaardige reepjes met 3 eetlepels dressing.
  • Garneer de salade met vegan Parmezaanse kaas en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met extra dressing aan de kant en een schijfje citroen voor een frisse touch.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past perfect bij deze salade.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g