Zomerse Italiaanse Broodsalade

Zomerse Italiaanse Broodsalade

Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 3 eetlepels citroensap
  • 6 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 8 tomaten in blokjes gesneden
  • ½ ciabattabrood oud en in kleine blokjes
  • 1 zakje verse basilicum 15 g, in reepjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Schil de komkommer, halveer hem in de lengte en schep met behulp van een theelepeltje de zaadlijsten eruit.
  • Snijd de komkommer vervolgens in blokjes.
  • Klop een dressing van het citroensap met de olijfolie, breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de komkommerblokjes met de tomatenblokjes, de blokjes ciabattabrood en de reepjes basilicum.
  • Schenk de dressing over de salade en schep alles goed door elkaar.
  • Laat de salade even staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Notities

Oud brood absorbeert beter de smaken van de groenten en dressing. Geen oud brood? Je kunt het brood even drogen in een lauwwarme oven of in de broodrooster.

Wijnadvies:

Deze frisse en kruidige broodsalade gaat goed samen met een lichte Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino.

Gevulde Tomaten met Ei en Geitenkaas

Gevulde Tomaten met Ei en Geitenkaas

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Kaas
Servings: 4 personen
Calories: 185kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote stevige tomaten
  • 1 sneetje oud witbrood glutenvrij indien nodig
  • 1 kleine rode ui fijngesnipperd
  • 2 eetlepels verse basilicum fijngesneden
  • 25 g geraspte geitenkaas of lactosevrije kaas
  • Versgemalen zwarte peper
  • 4 medium eieren
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Snijd van de bolle kant van de tomaten een kapje af en hol de tomaten voorzichtig uit met een theelepel.
  • Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout en peper en laat ze omgekeerd uitlekken op keukenpapier gedurende 5 minuten.
  • Verkruimel het sneetje brood (met korst) in een keukenmachine tot fijne kruimels.
  • Meng het broodkruim met de fijngesnipperde ui, basilicum en geraspte geitenkaas.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Dep de binnenkant van de tomaten voorzichtig droog met keukenpapier en plaats ze in een ingevet ovenschaaltje.
  • Breek boven elke tomaat een ei en laat het ei voorzichtig in de tomaat glijden.
  • Bedek het ei met een dikke laag van het broodkruimmengsel en besprenkel met olijfolie.
  • Bak de gevulde tomaten in de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Serveer de gevulde tomaten met versgeroosterd brood.

Notities

Wijnadvies:

Probeer een frisse, lichtzure witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De levendige smaak zal goed samengaan met de tomaten en het ei, terwijl het de geitenkaas accentueert.

Nutrition

Calories: 185kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 9g | Vet: 13g | Zout: 0.7g | Sugar: 4g

Gerookte Zalm Timbale met Palingsurprise en Komkommer

Gerookte Zalm Timbale met Palingsurprise en Komkommer

plus koeltijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • plasticfolie
  • koffiekopjes
  • theelepel

Ingrediënten

  • ½ komkommer of 1 snackkomkommer
  • 12½ g verse bieslook
  • 100 g gerookte palingfilet alternatief: gerookte forelfilet
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 theelepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 200 g gerookte zalmfilet
  • 1 bakje tuinkers

Instructies

  • Snijd de helft van de komkommer in flinterdunne plakjes.
  • Halveer de rest van de komkommer, verwijder de zaadjes met een theelepel en snijd deze in kleine stukjes.
  • Knip de bieslook heel fijn.
  • Snijd de gerookte palingfilets (of forelfilet) in dunne reepjes.
  • Meng in een kommetje het citroensap, de olijfolie, de Italiaanse kruiden, zout en peper tot een dressing.
  • Meng in een kom de paling, komkommerblokjes, bieslook, 1½ eetlepel van de dressing en de crème fraîche door elkaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bekleed de koffiekopjes eerst met plasticfolie en vervolgens met plakjes gerookte zalm.
  • Laat de zalmplakjes over de rand van de kopjes hangen.
  • Schep het palingmengsel in de beklede kopjes en druk het licht aan.
  • Vouw de overhangende zalmplakjes over de vulling dicht.
  • Zet de kopjes in de koelkast tot gebruik.
  • Keer de kopjes boven vier bordjes en laat de timbaaltjes op de bordjes glijden.
  • Verwijder voorzichtig de folie.
  • Knip de tuinkers van het bedje en verdeel de plakjes komkommer en tuinkers rond de timbaaltjes.
  • Sprenkel de rest van de dressing erover.
  • Garneer eventueel met een stukje citroen.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze frisse zalmtimbale past een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Deze wijnen hebben een lichte zuurgraad die goed samengaat met de citroendressing en de gerookte zalmm.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Gehaktballetjes in pittige satésaus

Gehaktballetjes in pittige satésaus

Dit gerecht is geschikt als bijgerecht bij een Indonesische rijsttafel, als lunchgerechtje, als tussendoortje en als partysnack (in dit geval de gehaktballetjes iets kleiner maken)
recept van W.teunis - 50plusser.nl
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: 50plusser.nl

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • Peper en zout naar smaak
  • Kardemom komijn of andere Oosterse kruiden (naar keuze)
  • Sambal oelek hoeveelheid naar smaak
  • Pikante ketjap een flinke scheut
  • Gemberpoeder of verse gember
  • Klontje boter of margarine
  • Flinke scheut olijfolie
  • 1 verpakking kant-en-klare satésaus
  • Gebakken uitjes voor garnering

Instructies

  • Kruid het rundergehakt met peper, zout en andere Oosterse kruiden naar keuze.
  • Draai hiervan kleine gehaktballetjes van ongeveer 2½ cm.
  • Verhit een combinatie van boter en olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de gehaktballetjes rondom bruin op middelhoog vuur.
  • Laat ze vervolgens op laag vuur 15 minuten door garen met de deksel op de pan, of draai ze af en toe om.
  • Bereid ondertussen de satésaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Voeg sambal, gemberpoeder of verse gemberrasp, pikante ketjap en eventueel gebakken en gesneden sjalotjes toe aan de saus.
  • Roer alles goed door elkaar en laat het doorwarmen.
  • Schep de gehaktballetjes in een schaal, giet de satésaus erover en garneer met gebakken uitjes.

Serveertips:

  • Serveer deze gehaktballetjes met pittige satésaus als bijgerecht bij een Indonesische rijsttafel, als snack tijdens feestjes (maak de balletjes dan iets kleiner) of zelfs als onderdeel van een lunchgerecht.
  • De pittige satésaus smaakt ook geweldig bij versgebakken aardappeltjes of frietjes.

Notities

De satésaus is ook erg lekker bij vers gebakken aardappeltjes of frieten

Kerrie visschotel met mango

Kerrie visschotel met mango

Snel te maken
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Vis
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Aller hande

Equipment

  • Magnetronschaal
  • theelepel

Ingrediënten

  • 300 g snelkookrijst
  • 1 ui
  • 50 g vloeibare margarine
  • 1 eetlepel(s) kerriepoeder
  • 1 mespunt gemberpoeder
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 1 pak koolvisfilet diepvries, 400 g
  • 1 mango
  • 1 visbouillontablet
  • 1 zak tuinerwten diepvries 450 g

Instructies

  • Rijst volgens gebruiksaanwijzing koken.
  • Ui pellen en snipperen. In magnetronschaal (inhoud 1½ l) ui met margarine 1
  • minuut op vol vermogen (700 Watt) verhitten.
  • Kerrie, 1 theelepe zout, kokosmelk en gemberpoeder erdoor roeren.
  • Bevroren vis in saus leggen.
  • Schotel afgedekt 12 minuten op vol vermogen verhitten.
  • Mango schillen en vruchtvlees in stukken snijden.
  • Vis in stukken snijden.
  • Mangostukken en bouillontablet bij vis doen.
  • Geheel afgedekt 6 minuten op vol vermogen verhitten, af en toe omscheppen.
  • Intussen doperwten in 10 minuten gaarkoken.
  • Visschotel met zout en peper op smaak brengen.

Notities

Serveren met rijst en doperwten.

Gerookte Gamba’s met Zeezout Pekel

Gerookte Gamba's met Zeezout Pekel

Deze gerookte gamba's, zorgvuldig gepekeld en gerookt, zijn een echte traktatie. Perfect als hoofdgerecht of als smaakvolle toevoeging aan een barbecue.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Pescatarian
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • keukenpapier
  • Klein scherp mes
  • Rookpan
  • rooster
  • Schaal voor pekelen
  • theelepel

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • 120 g fijn zeezout
  • 2 el rookhoutsnippers
  • 2 grote garnalen
  • Slaolie voor het invetten van het rooster

Instructies

Voorbereiding:

  • Laat de garnalen ontdooien in koud water gedurende ongeveer 1 uur.
  • Verwijder voorzichtig de schil tussen de kop en de staart van elke garnaal.
  • Gebruik een klein scherp mes om een inkeping van ongeveer 5 millimeter diep in de lengte te maken, verwijder het darmkanaal en spoel de garnalen af.

Pekelen:

  • Los het zeezout op in koud water en laat de garnalen ongeveer 10 minuten in de pekel liggen.
  • Haal de garnalen uit de pekel, spoel ze af met koud water en dep ze droog met keukenpapier.

Roken:

  • Leg ongeveer twee eetlepels houtsnippers op de bodem van de rookpan en bedek de houtsnippers met aluminiumfolie.
  • Vet het rooster in met slaolie en plaats de garnalen op het rooster.
  • Sluit de rookpan en zet deze op middelhoog vuur gedurende ongeveer 10 minuten, totdat de deksel heet wordt.
  • Laat de garnalen vervolgens nog 10 minuten in de afgesloten rookpan staan.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte, droge rosé.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 20g | Vet: 3g | Zout: 1g | Sugar: 0g

Tropische Meloensalade met Gember-Limoen Dressing

Tropische Meloensalade met Gember-Limoen Dressing

Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 cm verse gemberwortel
  • ½ limoen
  • 125 g suiker
  • ½ galiameloen
  • ½ cantaloupemeloen
  • 1 stuk watermeloen

Instructies

  • Schil en rasp de gemberwortel.
  • Pers de limoen uit.
  • Verwarm in een pan 2½ dl water met suiker, limoensap en gemberrasp zachtjes tot alle suiker is opgelost.
  • Laat de gembersiroop ongeveer 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Halveer de galia- en cantaloupemeloenen en verwijder de pitten met een lepel.
  • Snijd de meloenhelften in 6 parten, verwijder het vruchtvlees langs de schil en snijd in stukken.
  • Schil de watermeloen en snijd deze ook in stukken, verwijder de pitten met een theelepel.
  • Schep de meloenstukken in een grote schaal.
  • Schenk de gembersiroop boven de meloen door een zeef en schep voorzichtig om.
  • Zet de meloensalade minstens 3 uur in de koelkast om te marineren en verdeel het dan (met of zonder marinade) over de schaaltjes.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Moscato past goed bij dit frisse gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 2g | Vet: 0g | Zout: 0.5g | Sugar: 40g

Red White and Blue cocktail een kleurrijk spektakel

Red White and Blue cocktail een kleurrijk spektakel

De Red White and Blue cocktail is een kleurrijk spektakel met Peach Tree, Blue Curacao en grenadine. Perfect voor feestelijke gelegenheden!
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1 personen
Calories: 160kcal
Author: Nick Postema

Equipment

  • flute
  • theelepel

Ingrediënten

  • 30 ml Peach Tree
  • 40 ml Blue Curacao
  • 40 ml grenadine

Instructies

  • Vul een flute met de grenadine.
  • Schenk voorzichtig de Peach Tree over de bolle kant van een theelepel zodat het op de grenadine blijft drijven.
  • Schenk daarna voorzichtig de Blue Curacao op dezelfde wijze over de Peach Tree, zodat het in lagen blijft.

Notities

Serveertip
Serveer de cocktail met een feestelijk rietje of een klein parasolletje voor extra flair.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 22g | Sugar: 20g

Gemengde Olijven Trio

Gemengde Olijven Trio

Geniet van een smaakvol trio van gemengde olijven, perfect als borrelhapje of onderdeel van een tapasavond. Deze mix van knoflookolijven, kruidige zwarte olijven en olijven gevuld met ansjovis biedt een heerlijke variatie voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Ansjovis, Borrelhapjes, Fingerfood, Tapas
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Serveerplateau
  • theelepel

Ingrediënten

  • 75 g ontpitte knoflookolijven
  • 75 g ontpitte kruidige zwarte olijven
  • 75 g olijven gevuld met ansjovis

Instructies

  • Schep 75 g ontpitte knoflookolijven, 75 g ontpitte kruidige zwarte olijven en 75 g olijven gevuld met ansjovis door elkaar in een kom.
  • Je kunt de olijven ook apart serveren voor een mooi presentatie-effect.
  • Serveer direct als borrelhapje of onderdeel van een tapasplank.

Notities


Wijnadvies:
Combineer deze gemengde olijven met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een verfrissende rosé, die de zoute en hartige smaken van de olijven perfect aanvult.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 1g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g