Indonesisch Lamsvlees met Groenten en Rijst

Indonesisch Lamsvlees met Groenten en Rijst

Geniet van het pittige en aromatische Indonesische lamsvlees met een mix van paprika, kruiden en geurige rijst. Perfect voor een bijzondere maaltijd!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Rijst, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 200 g rijst
  • 250 g erwtjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 600 g mager lamsvlees
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 2 groene paprika's
  • Komijn
  • Koriander
  • Mosterdzaad
  • Olie
  • Peper
  • Foelie
  • Saffraan
  • Zout

Instructies

  • Leg twee uur voor het begin de paprika's onder de grill tot het vel zwart wordt.
  • Spoel de paprika's koud af en verwijder het vel.
  • Verwijder de pitjes uit de paprika's.
  • Hak de rode paprika fijn en snijd de groene paprika in reepjes.
  • Schil de knoflook.
  • Doe de rode paprikapulp, foelie, komijn, saffraan, koriander en mosterdzaad in een vijzel.
  • Voeg van elke specerij een halve theelepel toe.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Stamp de specerijen tot een pasta.
  • Voeg langzaam de wijnazijn en 1 eetlepel olie toe.
  • Snijd het lamsvlees in kleine blokjes en meng het in een kom met de pasta.
  • Laat het vlees 2 uur marineren op een warme plaats.
  • Snijd de ui in fijne rondjes.
  • Laat het vlees uitlekken.
  • Verhit wat olie in een pan en bak het vlees bruin.
  • Doe de deksel op de pan en laat het vlees 90 minuten zachtjes koken.
  • Voeg, indien nodig, twee eetlepels water toe tijdens het koken.
  • Kook de rijst.
  • Bak de groene paprikareepjes in wat olie.
  • Kook de erwtjes.
  • Voeg de marinade toe 5 minuten voor het einde van de kooktijd.
  • Warm het geheel nog even door en voeg de erwtjes en paprika toe.
  • Serveer het gerecht heet met de rijst.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en eventueel wat sambal voor extra pit.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 35g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Pastinaak currysoep met kruidenmix

Pastinaak currysoep met kruidenmix

Een heerlijke pastinaak currysoep vol smaak, bereid met een rijke kruidenmix en romige afwerking. Perfect voor een koude dag!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Curry's, Groenten, Maaltijdsoep, Zuidvruchten
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el bloem
  • 1 grote pastinaak geschild en in stukken gesneden
  • 1 grote teen knoflook in de lengte in tweeën gesneden
  • l room
  • 1 afgestreken tl komijnzaadjes
  • ¼ tl gemalen fenegriek
  • 1 tl gemalen geelwortel kurkuma
  • 1 volle el korianderzaadjes
  • 1 gedroogde rode peper
  • 1 middelgrote fijngehakte ui
  • 2 volle el boter
  • 1 l runderbouillon
  • gehakte bieslook of peterselie

Instructies

  • Maal de korianderzaadjes, komijnzaadjes, rode peper, kurkuma en fenegriek fijn in een vijzel.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Bewaar de rest van het kruidenmengsel in een goed afgesloten potje.
  • Verhit de boter in een pan en smoor de ui, knoflook en pastinaak 10 minuten op laag vuur.
  • Roer de bloem en 1 eetlepel van het kruidenmengsel erdoor en bak het geheel nog 2 minuten.
  • Voeg geleidelijk de bouillon toe en laat de soep pruttelen tot de pastinaak gaar is.
  • Pureer de soep in een foodprocessor of met een staafmixer.
  • Verdun de soep eventueel met water voor de gewenste dikte.
  • Breng de soep weer tegen de kook aan en voeg de room toe.
  • Laat de soep niet meer koken.
  • Serveer de soep, bestrooid met bieslook of peterselie, of met pastinaakchips.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje knapperig brood of pastinaakchips voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.6g | Sugar: 7g

Pastinaakbeignets met Koriander

Pastinaakbeignets met Koriander

Heerlijke, krokante pastinaakbeignets met koriander voor een smaakvolle toevoeging aan je maaltijd. Serveer met appelchutney voor de perfecte smaakbalans.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Noten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 1 dl kookvocht
  • 1 ei
  • ½ tl korianderzaad of 1/2 tl korianderpoeder
  • 300 g pastinaak
  • 1 tl zout
  • Olie om in te bakken
  • Een beetje bloem voor het paneren

Instructies

  • Schil de pastinaak met een dunschiller.
  • Snijd de pastinaak in plakken van ½ à 1 cm dik.
  • Kook de pastinaak in ongeveer 10 minuten beetgaar en laat uitlekken en afkoelen.
  • Kluts het ei en meng het met het kookvocht en het zout.
  • Vijzel de korianderzaadjes (of gebruik korianderpoeder) en roer deze samen met de bloem door het eimengsel.
  • Laat het beslag minimaal een half uur rusten.
  • Voeg eventueel nog wat kookvocht toe als het beslag te dik is.
  • Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Haal de pastinaakplakken eerst door de bloem en daarna door het beslag.
  • Bak de beignets in de hete olie aan beide zijden lichtbruin in enkele minuten.
  • Serveer de beignets met appelchutney.

Notities

Serveertip:
Serveer de pastinaakbeignets met een frisse appelchutney of een andere saus naar keuze voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de milde zoetheid van de pastinaak en de kruidigheid van de koriander.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.6g | Sugar: 5g

Atjar Tjampoer – Zoetzure Gemengde Groenten

Atjar Tjampoer - Zoetzure Gemengde Groenten

Atjar Tjampoer is een klassiek oosters bijgerecht met zoetzure gemengde groenten. Dit knapperige en pittige gerecht is perfect om je maaltijd mee op te frissen.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gemengde groenten bloemkool, sperziebonen, witte kool, wortels
  • ½ komkommer
  • 1 paprika
  • 1 kleine ui
  • 1 rode Spaanse peper in reepjes
  • 5 kemirienoten
  • ½ theelepel koenjit
  • 4 eetlepels azijn
  • 3 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels mosterd
  • 1 bouillonblokje
  • 1 theelepel djahe gember

Instructies

  • Maak de boemboe in de vijzel van de ui, kemirienoten, suiker, koenjit, djahe en in reepjes gesneden Spaanse peper.
  • Fruit de boemboe goed en blus af met een ½ kopje water.
  • Voeg de bloemkoolroosjes, wortels, paprika, komkommer, geschaafde kool en sperziebonen toe.
  • Kook de groenten tot ze beetgaar zijn.
  • Voeg nog een ½ kopje water, azijn, suiker, bouillonblokje en mosterd toe.
  • Roer goed door en maak op smaak met zoetzuur.
  • Bewaar de atjar in de koelkast.
  • Het is enkele dagen houdbaar.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze frisse atjar met een lichte, droge witte wijn zoals een Riesling of Sauvignon Blanc, die goed past bij de zoetzure smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 1g | Zout: 0.8g | Sugar: 8g

Zalmspiesjes met Komijn en Venkel

Zalmspiesjes met Komijn en Venkel

Heerlijke zalmspiesjes met een kruidige korst van komijn en venkel, perfect voor een zomerse barbecue of lichte maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Vis, Zalm
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 theelepels komijnzaadjes
  • 2 theelepels venkelzaadjes
  • 1 theelepel grof zeezout
  • Versgemalen peper
  • 1 dik stuk zalmfilet van 500 g

Instructies

  • Plet de komijn- en venkelzaadjes in een vijzel en voeg het grof zeezout en versgemalen peper toe.
  • Snijd de zalm in blokjes en druk één kant van elk blokje in het kruidenmengsel.
  • Verhit een koekenpan op hoog vuur en bak de zalm met de kruidenkant naar beneden gedurende 2 minuten.
  • Plaats de zalmblokjes 1 minuut in een voorverwarmde oven op 200°C, totdat ze net gaar zijn.
  • Serveer de zalmblokjes op spiesjes en geniet direct.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze zalmspiesjes met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling voor een lichte, verfrissende combinatie.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 0g

Oosterse Frikandel Pan met Pittige Boemboe

Oosterse Frikandel Pan met Pittige Boemboe

Een snelle en smaakvolle Oosterse frikandel pan met een pittige boemboe, perfect als hartig hoofdgerecht of snack.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Snack, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Afdekbare ovenschotel
  • magnetron
  • vijzel

Ingrediënten

  • 500 g half-om-half gehakt
  • 1 beschuit verkruimeld
  • 1 ei
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel laos galangal
  • 1 theelepel sambal trassi
  • ½ theelepel djahe gember
  • Snufje sereh citroengras
  • Chilisaus naar smaak
  • Korianderblad ter garnering

Instructies

  • Maak in een vijzel een boemboe door de knoflook, sambal trassi, laos, sereh, djahe, verkruimelde beschuit en korianderblad fijn te malen.
  • Meng deze boemboe goed door het gehakt, samen met het ei, totdat alles goed gemengd is.
  • Plaats het gehaktmengsel in een afdekbare ovenschotel.
  • Verwarm het gerecht gedurende 7 minuten in de magnetron op 700 Watt, of tot het gehakt gaar is.
  • Haal de ovenschotel uit de magnetron en giet er 2 eetlepels chilisaus overheen.
  • Garneer het gerecht met verse korianderblaadjes.
  • Serveer de Oosterse frikandel pan als een hartig hoofdgerecht of bijgerecht en geniet van de rijke smaken.

Notities

Deze pittige frikandel pan past goed bij een koele, verfrissende pils of een licht gekoelde witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Kruidige Visballetjes Curry

Kruidige Visballetjes Curry

Muchli kari
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • braadslee
  • Middelgrote kom
  • Diepe pan met dikke bodem
  • grote pan met dikke bodem
  • vijzel

Ingrediënten

Voor de Visballetjes:

  • 750 g witvisfilet schelvis of kabeljauw
  • Sap van ½ citroen
  • 1 ei
  • ½ theelepel zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 50 g kikkererwtenmeel besan
  • 4 verse groene chilipepers ontpit en fijngehakt
  • 1 middelgrote ui fijngehakt
  • 2 eetlepels broodkruim
  • Plantaardige olie of ghee om te bakken

Voor de Saus:

  • 100 g ghee
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 7 cm pijpkaneel
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • theelepel kurkuma
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 150 g tomatenpuree
  • 6 dl kippenbouillon
  • Sap van ½ citroen
  • 50 g gedroogde kokos
  • Zaad van 10 kardemompeulen
  • 2 theelepels fenegriekzaad
  • Verse korianderblaadjes ter garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg de visfilets in een ovenvaste schaal, besprenkel ze met citroensap, dek af met folie en pocheer ze gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze gaar zijn.
  • Laat de vis afkoelen.
  • Klop in een middelgrote kom het ei met zout en peper naar smaak.
  • Voeg geleidelijk het kikkererwtenmeel toe en klop tot een glad beslag.
  • Voeg de fijngehakte chilipepers, ui en broodkruim toe aan het beslag.
  • Meng goed.
  • Pluk de afgekoelde vis uit elkaar, verwijder eventueel vel en graatjes, en voeg de vis toe aan het beslag.
  • Meng tot een stevig deeg en vorm hiervan circa 20 balletjes ter grootte van een abrikoos.
  • Verhit de olie in een diepe pan met dikke bodem en frituur de visballetjes in porties gelijkmatig bruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm in een oven.
  • Voor de saus: Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook goudgeel gedurende 4-5 minuten op matig vuur.
  • Voeg de pijpkaneel, laurierblaadjes, gemalen komijn, gemalen koriander, kurkuma en chilipoeder toe.
  • Roerbak nog 2 minuten.
  • Roer de tomatenpuree erdoor, verhoog het vuur en breng aan de kook.
  • Voeg geleidelijk kippenbouillon en citroensap toe.
  • Strooi er zout en kokos over, laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Maal de kardemomzaden en fenegriekzaden fijn in een vijzel.
  • Roer ze door de saus en voeg de visballetjes toe.
  • Laat nog 5 minuten zachtjes sudderen.

Notities

Serveer de visballetjes curry in een schaal, garneer met verse korianderblaadjes en serveer warm.

Thaise Sperziebonensalade met Vissaus en Pinda’s

Thaise Sperziebonensalade met Vissaus en Pinda's

Een frisse Thaise sperziebonensalade met een hartige dressing van vissaus, palmsuiker en geroosterde pinda’s. Perfect als bijgerecht bij een zomerse maaltijd of een Aziatische barbecue.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 gedroogde chilipeper
  • 1 kopje gefruite uitjes
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 3 eetlepels palmsuiker
  • 3 eetlepels Thaise vissaus nam pla
  • 3 sjalotten fijngesneden
  • 4 eetlepels dikke santen
  • 25 g geroosterde pinda's gehakt
  • 300 g dunne sperziebonen

Instructies

  • Kook de gebroken sperziebonen 3 minuten in licht gezouten water.
  • Laat de boontjes uitlekken en afkoelen.
  • Rooster de fijngesneden sjalotten en knoflook in een droge koekenpan.
  • Maak met de vijzel een boemboe van de geroosterde sjalotten, knoflook, fijngestampte chilipeper, citroensap, palmsuiker en vissaus.
  • Roer de boemboe door de afgekoelde sperziebonen.
  • Voeg de gehakte pinda's en dikke santen toe en schep goed om.
  • Bestrooi met gefruite uitjes en serveer.

Notities

Wijnadvies:
Deze salade combineert goed met een lichte, droge Riesling of een verfrissende Grüner Veltliner.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 1.3g | Sugar: 9g

Spaanse Knoflooksaus (Alioli)

Spaanse Knoflooksaus (Alioli)

Deze klassieke Spaanse knoflooksaus, ook wel bekend als Alioli, is een veelzijdige en smaakvolle toevoeging aan veel gerechten. Of je het nu serveert met vis, aardappels of als dip, deze saus geeft je gerecht een krachtige boost van smaak!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Dip, Saus, Tapas
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 teentjes knoflook gepeld
  • 150 ml extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
  • Klein beetje citroensap
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Stamp de gepelde knoflookteentjes samen met een beetje zout in een vijzel tot een fijne pasta ontstaat.
  • Voeg een klein beetje citroensap toe en meng het goed door de knoflookpasta.
  • Blijf roeren terwijl je heel langzaam, in een dun straaltje, de olijfolie toevoegt.
  • Blijf mengen tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Indien gewenst, kun je de saus verder binden door gekookte aardappel toe te voegen, maar dit is optioneel.
  • Serveer de knoflooksaus als dip of als begeleidende saus bij vis, aardappelen of tapas.

Notities

Deze saus laat zich goed combineren met salades met aardappels, met alle soorten vis (koud of warm) maar ook met bijvoorbeeld slakken.
 
Wijnadvies:
Deze knoflooksaus past goed bij een droge witte wijn zoals een Verdejo of een Albariño. De frisse zuren van de wijn helpen de intense smaak van de knoflook te balanceren.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 0g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Zelfgemaakte Berbere: Ethiopische Specerijenmix

Zelfgemaakte Berbere: Ethiopische Specerijenmix

Maak je eigen authentieke Berbere, een Ethiopische specerijenmix die je gerechten een warme, aromatische smaak geeft.
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Kruidenmengsels
Land van herkomst: Ethiopië
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 tl korianderzaad of poeder 2 minuten geroosterd in een hete koekenpan, daarna fijn gemalen in een vijzel
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl kardemompoeder
  • ½ tl nootmuskaat
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl kaneelpoeder

Instructies

  • Rooster het korianderzaad (indien niet al in poedervorm) 2 minuten in een hete koekenpan.
  • Maal het geroosterde korianderzaad fijn in een vijzel.
  • Meng alle ingrediënten, inclusief het fijn gemalen korianderzaad, goed door elkaar in een kom.
  • Giet de specerijenmix in een schoon, droog potje met een deksel en bewaar op een koele, donkere plaats.