Zalmpakketjes met tijmboter uit Nice

Zalmpakketjes met tijmboter uit Nice

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 moten zalm ongeveer 150 g elk
  • 2 eetlepels olie
  • 50 g zachte boter
  • 1 teentje knoflook geplet
  • 2 theelepels mosterdzaadjes
  • 2 theelepels fijngesneden tijmnaaldjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 4 tomaten
  • Takjes tijm

Instructies

  • Halveer de zalmmoten en verwijder eventuele graten.
  • Bind elke halve moot met keukentouw tot een rond pakketje.
  • Verhit olie in een pan en bak de zalmpakketjes aan beide zijden gedurende 1 minuut.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en laat afkoelen.
  • Meng de zachte boter met geplette knoflook, mosterdzaadjes, fijngesneden tijm, zout en peper.
  • Maak een kruisvormige inkeping in elke tomaat, dompel ze 30 seconden onder in kokend water en ontvel ze.
  • Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Knip uit bakpapier 8 cirkels van 25 cm doorsnede.
  • Leg in het midden van elke cirkel een zalmpakketje.
  • Verdeel de gekruide boter en tomatenblokjes over de zalm.
  • Vouw het papier dicht en bind het vast met touwtjes.
  • Plaats de zalmpakketjes op een bakplaat.
  • Bak de zalm in het midden van de oven gedurende 10-15 minuten.
  • Leg de pakketjes op borden en open ze.
  • Garneer met een takje tijm.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 23g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Citroen Ricotta Courgette Roll-ups

Citroen Ricotta Courgette Roll-ups

Bereidingstijd30 minuten
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kleine courgettes
  • 250 gram ricotta
  • Sap van ½ citroen
  • Een scheutje extra vierge olijfolie
  • 1 handvol fijngehakt basilicumblad
  • 50 gram geroosterde pijnboompitten
  • Balsamicoazijn voor het besprenkelen
  • Olijfolie voor het besprenkelen en invetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een bakplaat lichtjes in met olijfolie.
  • Gebruik een dunschiller of mandoline om de courgettes in lange, dunne reepjes te snijden.
  • Leg ze op de ingevette bakplaat.
  • Bestrijk de courgettereepjes met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
  • Koel ze gedurende 20 minuten in de koelkast.
  • Meng in een kom de ricotta met het citroensap, een scheutje extra vierge olijfolie, en zout en peper naar smaak.
  • Roer het fijngehakte basilicum en de geroosterde pijnboompitten door het ricottamengsel.
  • Leg een kleine theelepel van het ricottamengsel aan een kant van elke courgettereep en rol ze voorzichtig op.
  • Plaats de courgette roll-ups op een bord en maal er wat zwarte peper over.
  • Besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn.
  • Serveer de roll-ups direct als voorgerecht.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past perfect bij de frisse citroensmaak en de romige ricotta van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Vissoep met Bladerdeeg Kerststerretjes en Verse Dille

Vissoep met Bladerdeeg Kerststerretjes en Verse Dille

Een hartverwarmende vissoep met winterse groenten en heerlijke krokante bladerdeegsterretjes, perfect voor het kerstmenu. Afgewerkt met verse dille voor een extra frisse smaak.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 winterwortels geschild
  • 2 middelgrote preien
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 3 tomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 500 g gemengde visfilet in stukken
  • 2 plakjes diepvries-bladerdeeg ontdooid
  • 1 ei losgeklopt
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 2 eetlepels fijngesneden verse dille

Instructies

  • Snijd de winterwortels, preien, bleekselderij, ui en tomaten in kleine stukken.
  • Verhit de olijfolie in een pan en voeg de gesneden groenten en knoflook toe.
  • Bak de groenten gedurende 5 minuten, regelmatig omscheppen.
  • Voeg de stukken visfilet toe en schenk zoveel water bij dat de groenten en vis net onder staan.
  • Laat de soep op laag vuur 45 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Steek met de stervormige uitsteker sterretjes uit het bladerdeeg.
  • Leg de sterretjes met tussenruimte op een natgemaakte bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei.
  • Bak de sterretjes in het midden van de oven gedurende 5-10 minuten, totdat ze goudbruin zijn.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper en schep in kommen.
  • Garneer de soep met verse dille en serveer met de krokante bladerdeegsterretjes.

Notities

Geniet van dit feestelijke voorgerecht!

Wijnadvies:

Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Vermentino die de delicate smaken van de vissoep mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Dadel-Appelbollen met Marsepeinvulling

Dadel-Appelbollen met Marsepeinvulling

Deze heerlijke dadel-appelbollen met een romige marsepeinvulling zijn een perfect feestelijk dessert om van te genieten tijdens de feestdagen!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 6 plakjes diepvries-roomboterbladerdeeg ontdooid
  • 2 eetlepels sinaasappelmarmelade
  • 4 handappels
  • 8 dadels ontpit en fijngesneden
  • 50 g marsepein
  • 1 eetlepel slagroom
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

Voorverwarmen:

  • Verwarm de oven voor op 225°C.

Deeg uitrollen:

  • Leg de plakjes diepvries-roomboterbladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een lap van ongeveer 3 mm dik.
  • Snijd uit het deeg 4 vierkanten van 15 x 15 cm.

Besmeren met marmelade:

  • Bestrijk de deeglapjes dun met sinaasappelmarmelade.

Voorbereiden appels:

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis, en zet de appels op de deeglapjes.

Vulling maken:

  • Meng de fijngesneden dadels met de marsepein en slagroom.
  • Vul de holtes van de appels met dit mengsel.

Inpakken:

  • Vouw het deeg om de appels en plak de naden vast met water.
  • Zorg ervoor dat de naad aan de onderkant zit.

Decoratie toevoegen:

  • Snijd van de deegresten per bol 4 passende reepjes en 2 blaadjes.
  • Plak deze met water op de bol vast.

Koelen:

  • Zet de deeg-appels 10 minuten in de koelkast.

Bestrijken met ei:

  • Bestrijk de appels met het losgeklopte ei.

Bakken:

  • Bak de appels in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 minuten, totdat ze goudbruin en gaar zijn.

Serveren:

  • Serveer de dadel-appelbollen warm.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Sauternes of een dessertwijn zoals Muscat past perfect bij deze dadel-appelbollen.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Kerstboomkoekjes met Anijs en Basterdsuiker

Kerstboomkoekjes met Anijs en Basterdsuiker

Deze heerlijke kerstboomkoekjes met een subtiele anijssmaak zijn perfect voor de feestdagen. Versier ze met glazuur of snoepjes voor een extra feestelijke touch!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 20 personen
Calories: 90kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 90 g lichte basterdsuiker
  • 3 verkruimelde anijsblokjes
  • Mespunt zout
  • 1 ei
  • 120 g boter

Instructies

Deeg maken:

  • Meng bloem met zelfrijzend bakmeel, suiker en zout.
  • Klop het ei los en roer de helft ervan door het bloemmengsel.
  • Snijd de boter met twee messen door het mengsel tot het een korrelig deeg wordt.
  • Kneed vervolgens met koele handen tot een soepel deeg.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Voorverwarmen:

  • Verwarm de oven voor op 170°C.

Uitrollen en uitsteken:

  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 3 mm dik.
  • Steek of snijd koekjes uit het deeg.
  • Maak aan de bovenkant van elk koekje met een dik rietje een gaatje.

Bestrijken en bakken:

  • Leg de koekjes met tussenruimte op een bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei.
  • Bak de koekjes in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Steek de koekjes direct voorzichtig los en laat ze afkoelen op een rooster.

Notities

Ophangen:

Haal een lint door de gaatjes en hang de koekjes op.

Tip:

Voor een extra feestelijke touch kunt u de koekjes versieren met glazuur, snoepjes en musket nadat ze uit de oven komen.
In dat geval hoeft u de koekjes niet voor het bakken met losgeklopt ei te bestrijken.

Wijnadvies:

Deze kerstboomkoekjes passen perfect bij een kopje warme chocolademelk of een glaasje glühwein voor de volwassenen.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g

Gebakken Zalm met Tomaten-Tapenade

Gebakken Zalm met Tomaten-Tapenade

Een heerlijk gebakken zalmgerecht met een smeuïge tomaten-tapenade, geserveerd met knapperige meiknolletjes en een frisse tomatendressing. Een verfijnde maaltijd voor een speciaal diner.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Tapas, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

Voor de zalm en meiknolletjes:

  • 4 stukken zalmfilet ongeveer 150 gr per stuk
  • 2 ½ dl slagroom
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 teentje knoflook geplet
  • 1 klein takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 4 meiknolletjes in dunne plakken
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel gedroogd broodkruim
  • 4 gefrituurde aardappelschillen voor garnering

Voor de tomaten-tapenade:

  • 150 gr gedroogde tomaten op olie uitgelekt
  • ½ teentje knoflook geperst
  • Geraspte ingelegde citroenschil naar smaak
  • Olijfolie naar behoefte

Voor de tomatendressing:

  • 1 grote tomaat ontveld en in kleine stukjes
  • 2 eetlepels fijngesneden basilicum
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ½ eetlepel Japanse sojasaus
  • 2 theelepels balsamico-azijn

Instructies

Tapenade maken:

  • Pureer de gedroogde tomaten en meng met knoflook, citroenschil en olijfolie tot een smeuïge tapenade.

Zalm voorbereiden:

  • Strijk de tapenade over de zalmfilets (niet op de velkant).

Tomatendressing maken:

  • Meng de tomaat, basilicum, olijfolie, sojasaus en balsamico-azijn in een kom.

Meiknolletjes koken:

  • Breng de slagroom met zout, peper, knoflook, rozemarijn en tijm aan de kook.
  • Kook de meiknolletjes hierin gedurende 4-6 minuten.

Dakpansgewijs opmaken:

  • Leg de meiknolletjes dakpansgewijs op de borden en bestrooi met een mengsel van Parmezaanse kaas en broodkruim.

Zalm bakken:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Leg de zalmfilets op een bakplaat met de tapenadekant naar boven.
  • Bak de zalm 7 minuten in de oven.

Grillen:

  • Plaats de borden kort onder de hete grill zodat de tapenade krokant wordt.

Serveren:

  • Leg de zalm op de meiknolletjes en verdeel de tomatendressing langs de rand van het bord.
  • Garneer met gefrituurde aardappelschillen.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij de gebakken zalm met tomaten-tapenade. Deze wijnen versterken de delicate smaken van de zalm en de frisse tomatendressing.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 38g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Gekarameliseerde Filodeeg Puntjes

Gekarameliseerde Filodeeg Puntjes

Knapperige en zoete gekarameliseerde filodeeg puntjes zijn een heerlijke toevoeging aan elk feestelijk dessert. Ideaal om te serveren met een bolletje ijs of als krokant element bij een romig nagerecht.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • Filodeeg
  • Honing
  • Poedersuiker

Instructies

  • Snijd het filodeeg in mooie puntjes.
  • Leg twee laagjes deeg op elkaar met daartussen een dun laagje honing.
  • Bestrooi de puntjes met poedersuiker.
  • Bak de puntjes in een voorverwarmde oven op 200 °C gedurende 8-10 minuten, of totdat ze krokant en goudbruin zijn.
  • Haal uit de oven en laat de puntjes afkoelen.

Notities

Opmerking: Wees voorzichtig, want filodeeg kan snel bakken. Houd het goed in de gaten om ervoor te zorgen dat het niet te donker wordt.
Wijnadvies:
Serveer deze knapperige puntjes met een glas lichte dessertwijn zoals een Moscato. De lichte bubbels en zoete tonen passen perfect bij de honingachtige smaak van de gekarameliseerde filodeeg.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Geroosterde Groenteschotel met Kruidige Quinoa

Geroosterde Groenteschotel met Kruidige Quinoa

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 3
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram quinoa
  • 400 ml groentebouillon
  • 2 rode paprika's in blokjes gesneden
  • 1 courgette in plakjes gesneden
  • 1 aubergine in blokjes gesneden
  • 1 rode ui in partjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse kruiden bijv. peterselie ter garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Spoel de quinoa af onder koud water en kook het vervolgens volgens de instructies op de verpakking in groentebouillon.
  • Leg de gesneden groenten op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en bestrooi met paprikapoeder, komijnpoeder, knoflook, zout en peper naar smaak.
  • Hussel alles goed door elkaar.
  • Rooster de groenten in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze zacht en licht gebruind zijn.
  • Meng de geroosterde groenten door de gekookte quinoa.
  • Garneer met verse kruiden en serveer warm.

Notities

Wijnadvies:

Deze geroosterde groenteschotel met kruidige quinoa gaat goed samen met een frisse, lichtzure witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Geroosterde Kalkoen met Vegetarische Vulling en Groentesaus

Geroosterde Kalkoen met Vegetarische Vulling en Groentesaus

Deze sappige geroosterde kalkoen met een rijke groentesaus en vegetarische vulling is een feestelijk gerecht, perfect voor Kerst of Thanksgiving. Serveer met cranberrysaus en bijgerechten naar keuze voor een onvergetelijke maaltijd!
(inclusief bereiding en rusttijd)5 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 6 personen
Calories: 650kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kalkoen geen baby
  • 1 bos wortelen grof gesneden
  • 1 knolselderij grof gesneden
  • 3 grote uien grof gesneden
  • 1 bakje champignons grof gesneden
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 glas witte wijn
  • Maïzena om in te dikken
  • Boter om in te smeren
  • Peper naar smaak
  • Heel veel zout
  • Paprikapoeder naar smaak

Instructies

  • Leg de kalkoen gedurende 4-5 uur in een pan met water, ruim gezouten, zodat de kalkoen zich vol water zuigt en malser wordt.
  • Spoel de kalkoen schoon en bind de poten en vleugels vast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vul de kalkoen met een derde van de grof gesneden wortelen, uien, champignons en knolselderij.
  • Leg de rest van de groenten op de bakplaat en zet de kalkoen erop.
  • Smeer de bovenkant van de kalkoen in met boter en herhaal dit elke keer dat hij gedraaid wordt tijdens het bakken.
  • Bak de kalkoen 45 minuten met de buik naar boven.
  • Draai hem 90 graden en bak de zijkant 15 minuten.
  • Draai hem 180 graden en bak de andere kant 15 minuten.
  • Draai de kalkoen met de borst naar boven en bak nog 45 minuten.
  • Haal de groenten van de bakplaat en doe ze in een pan.
  • Voeg de kippenbouillon en witte wijn toe en breng aan de kook.
  • Verdik de saus met maïzena en breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
  • Serveer de kalkoen met de groentesaus en bijgerechten naar keuze.

Notities

Serveer de kalkoen met cranberrysaus, aardappelpuree, rode kool, zoete aardappelen en
appelmoes
Wijnadvies
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij dit gerecht, of kies voor een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir om de rijke smaken van de kalkoen en saus te complementeren.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 60g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 5g

Traditionele Weihnachtsstollen

Traditionele Weihnachtsstollen

Deze traditionele Duitse Weihnachtsstollen is perfect voor de feestdagen, gevuld met rozijnen, amandelen, en sukade, en afgemaakt met een laagje poedersuiker.
Bereidingstijd2 uur 15 minuten
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Duitsland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg bloem
  • 1 theelepel zout
  • 4 theelepels kardemom
  • 200 gram suiker
  • 3 zakjes droge gist voor 1500 gram bloem
  • 500 gram rozijnen
  • 250 gram krenten
  • 150 gram sukade
  • 250 gram amandelen
  • 2 ½ dl lauwe melk
  • 150 gram gesmolten boter
  • 2 eetlepels citroenrasp

Instructies

  • Schep de bloem, het zout, de kardemom en de suiker door elkaar.
  • Zeef het mengsel in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Bereid de gist volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Wel de rozijnen en krenten gedurende 10 minuten in warm water en laat ze uitlekken.
  • Schenk het gistmengsel in het kuiltje in de bloem.
  • Voeg de citroenrasp, gesmolten boter en lauwe melk toe.
  • Kneed het geheel tot een soepel deeg.
  • Vorm een grote bal en leg deze in een wijde kom.
  • Dek af met een vochtige doek.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een lauwwarme plek.
  • Kneed het deeg opnieuw en voeg de rozijnen, krenten, sukade en gehakte amandelen toe.
  • Vorm twee ovale lappen van het deeg en sla deze dubbel.
  • Laat de stollen nog 30 minuten narijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C en bak de stollen in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
  • Leg de stollen op een taartrooster, bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.

Notities

Wijnadvies
Serveer met een zoete witte wijn zoals een Duitse Riesling of een dessertwijn zoals Spätlese.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 8g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 35g