Gehakt met havermout en marmite
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 g rundergehakt
- 100 g havermout
- 5 trostomaten
- 1 grote ui
- 3 grote bosuien
- 1 ei
- 3 eetlepel(s) paneermeel
- 2 eetlepel(s) wokolie
- 1 zakje gehaktkruiden verstegen voor 500 g gehakt
- 1 theelepel marmite is een gistextract, staat meestal bij de honing in het schap
Meng het gehakt met de gehaktkruiden, het ei, de havermout en de paneermeel.
Doe de wokolie in de pan.
Braad het gehakt rondom goed bruin, een mooi korstje er aan.
Haal het gehakt uit de pan en leg op de bord.
Snipper de ui en doe die in de pan.
Snijd de bosui en doe die er ook bij.
Snijd de tomaten er bij en laat een paar minuutjes licht bakken.
Doe de marmite er bij en roer even door.
Nu het gehakt er op leggen en het geheel een half uurtje laten sudderen op de lage stand van het gas.
Dan heb je een mooi sausje.
Wel regelmatig het gehakt keren.
Lekker met rode kool en aardappels of rijst.
Serveertip:
Je kunt dit ook heel goed op een broodje eten, vooral een warm pistoletje.
Receptenplein.nl
Home / Bord / Pagina 3
Kipfilet in olijfolie met kokosschuim
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Arlette Swartjes
Thermometer
Bord
vier schaaltjes
- 2 kipfilets ca. 300 g
- 2 teentjes knoflook gepeld
- 3 takjes tijm in stukjes
- 1 fles olijfolie 500 ml
- 4 trostomaten ontveld en zonder zaadjes
- 1 zakje waterkers biologisch
- 2 eetlepel(s) basilicum verse fijngesneden
- 2 eetlepel(s) koriander verse fijngesneden
- 1-2 eetlepel(s) witte balsamicoazijn
- 150 ml kippenbouillon van tablet
- 1 pak lasagnevellen verse
- 200 ml kokosmelk
- 1 zakje little gem sla, 2 stuks
- 1-½ eetlepel(s) gembersiroop
Verwarm de oven voor op 75 °C.
Bestrooi de kipfilets royaal met zout.
Leg ze met de teentjes knoflook en de tijm in een pan.
Schenk olijfolie op de kip zodat deze net onderstaat.
Steek de thermometer in het dikke deel van het vlees.
Laat de kip op een niet al te hoog vuur zo gaar worden dat de kerntemperatuur 60 °C is.
Zet de pan in de oven.
Snijd de tomaten in blokjes en doe ze in een zeef.
Vul de holletjes van een eierdoos met rookmot.
Steek dit aan en zet dit in een vrij diepe pan.
Wacht tot de rookmot smeult.
Hang de zeef met tomaat in de pan en leg het deksel erop.
Rook de tomaat 3 minuten.
Neem de zeef uit de pan en doof de rookmot met water.
Meng voor de antiboise de tomaat met het basilicum, de koriander en naar smaak azijn, 50 ml kippenbouillon, peper, zout en olie waarin de kip is gegaard.
Steek rondjes uit de lasagnevellen en kook ze volgens aanwijzing op de verpakking.
Verwarm de kokosmelk met 100 ml bouillon.
Laat het beslist niet koken!
Bak de kipfilets in een scheutje olie bruin en bestrooi ze met grove zwarte peper en zout.
Halveer de little gems en bak ze heel even in een beetje olie.
Schenk de gembersiroop erover en laat dit even karameliseren.
Breng op smaak met balsamicoazijn en zout.
Schep een mooi randje van de antiboise op het bord.
Snijd de kipfilets in plakken en leg in het midden.
Leg een halve little gem op het bord.
Garneer met waterkers.
Schep de rest van de waterkers door de rest van de antiboise en verdeel ze met de lasagne over vier schaaltjes.
Klop de kokosmelk met de staafmixer schuimig en schep dit over de borden en schaaltjes.
Receptenplein.nl
Home / Bord / Pagina 3
Kabeljauw met tomaat en geitenkaas
Topkok winnend recept aflevering 5, 2006. De winnaar van deze aflevering is Arlette Swartjes.
Haar winnende gerecht bestaat uit pakketjes van kabeljauw, waarin de vis met een
verrassende combinatie van tomaat en geitenkaas op smaak is gebracht.
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Arlette Swartjes
- 600 g aardappels kruimig
- 1 kleine knolselderij
- 4 grote plakken rauwe ham
- 1 zak spinazie verse 300 g
- 100 ml gezeefde tomaten
- 200 g zachte geitenkaas verkruimeld
- 400 g kabeljauwfilet
- 2 eetlepel(s) olijfolie
- 2 teentjes knoflook in plakjes
- 6 eetlepel(s) balsamicoazijn
- 2-3 eetlepel(s) suiker
- 75-100 ml slagroom
- nootmuskaat
- 1-2 eetlepel(s) pijnboompitten geroosterde
- sprietjes bieslook
Schil ca. 600 g aardappels en snijd ze in stukjes.
Maak de knolselderij schoon en snijd hem in stukjes.
Kook de aardappel met de knolselderijstukjes in water met zout in 15-20 minuten gaar.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Spreid de plakken rauwe ham uit op een plank en beleg ze met blaadjes spinazie..
Schenk ca. 100 ml gezeefde tomaten op een bord, voeg de helft van de geitenkaas en wat peper toe en prak alles door elkaar.
Snijd de kabeljauw in 4 gelijke stukken.
Bestrijk ze met het tomatenkaasmengsel en leg ze op de ham.
Rol de ham met de vis op.
Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de vispakketjes rondom lichtbruin.
Leg ze op aluminiumfolie en bak ze nog ca. 7 minuten in de oven.
Verhit 1 eetlepel olie in een pannetje en bak hierin de plakjes knoflook lichtbruin.
Voeg de balsamicoazijn en de suiker toe en laat dit ca. 5 minuten inkoken.
Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm in een pan de slagroom met naar smaak nootmuskaat.
Giet de aardappels met de knolselderij af en wrijf ze boven de room door een zeef.
Roer de puree luchtig en breng op smaak met zout en peper.
Meng in een schaal de rest van de spinazie met de ingekookte azijn, pijnboompitten en de rest van de geitenkaas.
Snijd de visrolletjes schuin door en leg ze elk op een bord.
Schep daarnaast wat van de spinaziesalade en een flinke eetlepel van de aardappel-knolselderijpuree.
Garneer eventueel met sprietjes bieslook.
Receptenplein.nl
Home / Bord / Pagina 3
Spaanse Albóndigas in Tomatensaus
Deze Spaanse Albóndigas, gehaktballetjes in een rijke tomatensaus, zijn een klassieker op elke tapasavond of als smakelijk hoofdgerecht.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Spanje Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 2 sneetjes witbrood
- 3 eetlepels droge witte wijn
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- 1 ei
- ½ theelepel zout
- Mespunt nootmuskaat
- 2 eetlepels peterselie diepvries of vers
- 250 g half-om-halfgehakt
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 rode peper in reepjes gesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- 1½ deciliter gezeefde tomaten
Snijd de korstjes van het brood en leg de sneetjes op een bord.
Besprenkel ze met de witte wijn.
Meng in een kom het geweekte brood, ei, sjalotje, zout, nootmuskaat en 1 eetlepel peterselie door het gehakt.
Pers de knoflook boven het gehaktmengsel en voeg de rode peper toe.
Breng op smaak met versgemalen peper.
Vorm ongeveer 30 kleine balletjes van het gehaktmengsel.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes in ongeveer 5 minuten rondom bruin.
Voeg de gezeefde tomaten toe aan de pan en verwarm het gerecht afgedekt op laag vuur gedurende 15 minuten.
Bestrooi de gehaktballetjes
Serveertip:
Serveer de Albóndigas als onderdeel van een tapasavond of met rijst of brood als hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn of een Spaanse rode wijn zoals een Tempranillo.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Bord / Pagina 3
Romige Avocado-Gorgonzola Salade met Kruidige Marinade
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 345kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 3 eetlepels droge witte wijn
- 2 teentjes knoflook
- 15 g verse rozemarijn
- 25 g verse bieslook
- Zout
- Versgemalen witte peper
- 1 avocado
- 150 g gorgonzola
- ½ krop lollo rosso sla
- 75 g croutons
Voorbereiden:
Meng in een kom de olijfolie, citroensap en witte wijn tot een marinade.
Pers de knoflookteentjes erboven uit.
Knip de naaldjes van de rozemarijntakjes en snijd de bieslook fijn, voeg ze toe aan de marinade.
Breng op smaak met zout en peper.
Schil, halveer en verwijder de pit van de avocado.
Snijd de helften in dunne plakken en leg ze op een bord.
Schenk de marinade erover en zet de avocado afgedekt in de koelkast gedurende ongeveer 20 minuten.
Verkruimel de gorgonzola boven een kom.
Bereiden:
Maak de sla schoon, was deze en verdeel de bladeren over vier borden.
Schep de avocadoplakken voorzichtig uit de marinade en rangschik ze op de sla.
Verdeel de gorgonzola over de avocado.
Strooi de croutons eroverheen.
Schenk de resterende marinade over de salade.
Wijnadvies:
Deze romige en kruidige avocado-gorgonzola salade vraagt om een stevige witte wijn zoals een Chardonnay uit Italië of een Vermentino.
Calories: 345kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 9g | Vet: 29g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Bord / Pagina 3
Oosterse Mie met Geroosterde Tonijn
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 1 persoon
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar
Grillpan, of barbecue
Bord
- 100 g mie
- 1 lente-ui
- 1 tonijnsteak vers of ontdooid
- 3 eetlepels teriyaki marinade
- 1 eetlepel olie
- 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
- 100 g groene aspergetips
Kook de mie volgens de instructies op de verpakking, meestal ongeveer 2 minuten in kokend water.
Giet af en maak los met een vork.
Snijd de lente-ui in dunne ringetjes.
Dep de tonijnsteak droog en bestrooi met peper.
Besprenkel de tonijnsteak met 2 eetlepels teriyaki marinade en 1 eetlepel olie.
Strooi de geroosterde sesamzaadjes op een bord.
Voeg de groene aspergetips toe aan de mie en kook ze samen nog 3 minuten tot ze beetgaar zijn.
Rooster de tonijnsteak op een grillpan of barbecue gedurende 3-4 minuten, tot hij bruin is aan de buitenkant en vanbinnen rosé.
Meng de gekookte mie met 1 eetlepel teriyaki marinade en de lente-ui.
Schep de mie en groenten op een bord.
Druk de geroosterde tonijnsteak in de sesamzaadjes en leg hem op de mie.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Riesling of een Pinot Gris, past goed bij dit gerecht. De frisse smaak van de wijn vormt een mooie aanvulling op de tonijn en de Aziatische smaken van de teriyaki marinade.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Bord / Pagina 3
Sesamkorst Kipfilet met Paksoi en Mienestjes
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 1 personen
Calories: 680kcal
Author: Cor Kevenaar
Kleine koekenpan
Kleine pan
Bord
- 1 kleine kipfilet ca. 125 g
- 1 ei losgeklopt
- 2 eetlepels sesamzaad
- 3 eetlepels roerbakolie
- 3 nestjes mihoen pak à 500 g
- 1 struikje paksoi in repen gesneden
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel azijn
Bestrooi de kipfilet met zout en peper.
Haal de kipfilet door het losgeklopte ei en druk beide kanten vervolgens in het sesamzaad.
Verhit 2 eetlepels olie in een kleine koekenpan en bak de kipfilet aan beide kanten in 10-12 minuten gaar op laag vuur.
Kook de mihoen volgens de instructies op de verpakking in ruim water gedurende 10 minuten.
Giet af en laat uitlekken in een zeef.
Verhit 1 eetlepel olie in een wok en roerbak de paksoi gedurende 1 minuut.
Voeg de ketjap, azijn en 3 eetlepels water toe aan de paksoi en verwarm het geheel nog 3 minuten zachtjes.
Schep de gekookte mihoen op een bord en leg de paksoi er bovenop.
Serveer de kipfilet ernaast.
Wijnadvies:
Een Nouaison Syrah Vin de Pays d'Oc, met zijn volle en kruidige karakter, past goed bij dit Aziatisch geïnspireerde gerecht.
Calories: 680kcal | koolhydraten: 74g | Protein: 41g | Vet: 26g | Zout: 3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bord / Pagina 3
Komkommerrolletjes met Prosciutto, Avocado en Roomkaas
Lichte en smaakvolle komkommerrolletjes gevuld met romige avocado, frisse roomkaas en zoute prosciutto. Perfect als elegant voorgerecht of hapje!
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 komkommer
- 3 plakken prosciutto ham
- 50 gram rucola sla
- ½ avocado
- 100 gram roomkaas
Spoel de komkommer grondig onder koud stromend water.
Gebruik een dunschiller om lange, dunne plakken van de komkommer te snijden.
Gooi de eerste paar dunne slierten weg en stop zodra je bij de zaadjes van de komkommer komt.
Leg ongeveer 12 plakjes komkommer naast elkaar op een bord, zorg dat ze elkaar licht overlappen.
Verdeel de plakken prosciutto in de tegenovergestelde richting over de komkommerplakken.
De komkommer hoeft niet volledig bedekt te zijn.
Besmeer de prosciutto met roomkaas.
Verdeel de rucola gelijkmatig over de roomkaas.
Snijd de avocado in dunne reepjes en leg ze bovenop de rucola.
Rol de komkommerplakken strak op, vergelijkbaar met het rollen van sushi.
Snijd de rol in gelijke stukjes en serveer direct.
Serveertip:
Serveer de komkommerrolletjes op een houten plank met een klein schaaltje honing-mosterdsaus of balsamicoglazuur voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge Prosecco past uitstekend bij dit lichte gerecht.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 8g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bord / Pagina 3
Zelfgemaakte Loempiavellen
Maak je eigen dunne, flexibele loempiavellen! Dit recept is makkelijk te maken en perfect voor knapperige, zelfgemaakte loempia's.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd27 minuten min
rusttijd30 minuten min
Servings: 4 ongeveer 8-10 vellen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 125 gram bloem
- 1 ei
- 5 eetlepels olie
- 55 gram maïzena
- 4 ½ dl water
Zeef 125 gram bloem en 55 gram maïzena in een kom en roer ze door elkaar.
Roer en klop er met scheutjes tegelijk 4 1/2 dl water en 3 eetlepels van de olie door tot een glad beslag is ontstaan.
Verhit een met heel weinig olie ingewreven koekenpannetje met een doorsnee van 15 cm.
Schep 2 eetlepels van het beslag in het midden van het pannetje en zwenk dit in het rond, zodat de hele panbodem met een dun laagje beslag wordt bedekt.
Bak tot het loempiavel van boven droog is, maar nog niet gekleurd en de rand van de pan loskomt.
Laat het loempiavel op een bord glijden en dek het af met een vochtige doek.
Bak loempiavellen tot al het beslag op is.
Leg een loempiavel op het werkvlak.
Leg er iets uit het midden een portie vulling op.
Vouw de zijkanten van het loempiavel strak over de vulling naar binnen en maak daarna een rolletje van het geheel, zodat de vulling helemaal is bedekt.
Breng met een kwastje wat ei op de deegranden aan en plak ze stevig op elkaar.
Serveertip:
- Vul de loempiavellen met je favoriete groenten, vlees of garnalen.
- Serveer met zoetzure saus of chilisaus.
Wijnadvies:
- Een frisse witte wijn, zoals een Riesling, of een koud biertje past goed bij loempia's.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bord / Pagina 3
Indonesisch Gehaktbrood in de Magnetron
Snel en makkelijk Indisch gekruid gehaktbrood uit de magnetron. Ideaal voor een snelle maaltijd. Lekker met macaroni of op brood.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd8 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- currypasta
- 1 ei
- 300 gram gehakt
- ketjap manis
- kerriepoeder
- 2 teentjes knoflook
- 1 zakje nasi- of bamikruiden
- paneermeel
- paprikapoeder
- peper
- sambal
- 2 ui
- zout
Doe het gehakt op een bord of in een schaal.
Snijd de uien en knoflook en meng ze door het gehakt.
Doe het ei en paneermeel bij het gehakt.
Wel de nasi- of bamikruiden 10 minuten in warm water en voeg ze dan aan het gehakt toe.
Voeg ook de kruiden, ketjap, sambal en curry toe en meng dit goed door elkaar.
Doe het geheel in een magnetronschaal en zet het 4 minuten in de magnetron op de hoogste stand.
Draai het gehakt dan om en zet het nog eens 4 minuten in de magnetron op de hoogste stand.
Serveertip:
- Lekker met macaroni of op brood.
Wijnadvies:
- Past goed bij een koud biertje.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bord / Pagina 3