Romige Aardappelsoep met Basilicum en Bosui
Deze soep is snel te maken en kan zowel als voorgerecht of als lichte maaltijdsoep worden geserveerd.
Bereidingstijd29 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 250 g kruimige aardappels
- 3 bosuitjes in ringetjes
- 30 g verse basilicum
- 3 eetlepels croutons kant-en-klaar
- 15 g boter
- 2 tabletten kippenbouillon
- 1 ei
- Nootmuskaat
- Peper naar smaak
Ei koken:
Kook intussen het ei in 8 minuten hard.
Laat het schrikken onder koud stromend water en haal de schaal eraf.
Prak het ei in een diep bord tot een fijn eikruim ontstaat.
Soep pureren:
Neem de pan van het vuur.
Roer de basilicum door de soep en pureer het geheel met een staafmixer tot een lichtgebonden, lichtgroene soep.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze romige aardappelsoep. Voor een niet-alcoholische optie is een glas verfrissend mineraalwater een uitstekende keuze.
Receptenplein.nl
Home / diep bord / Pagina 2
Appeltaart van Bestuur Tesselschade Arbeid Adelt Breda
Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 12 sneetjes oud brood zonder korst
- 250 gram krenten
- Diep bord vol met schijfjes renetten of bellefleurs ongeveer 4-5 appels
- 150 gram gesmolten boter
- 300 gram bruine suiker
- Kaneel naar smaak
- Kokende melk voor het weken van het brood
- Basterdsuiker of rosé suiker voor garnering
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een grote ronde vuurvaste schaal goed in met boter.
Week enkele sneetjes brood in kokende melk en leg deze in het midden van de schaal.
Leg daarop de helft van de schijfjes appel, gevolgd door de helft van de krenten, de helft van de bruine suiker, een flinke hoeveelheid kaneel en de helft van de gesmolten boter.
Herhaal deze lagen met de resterende sneetjes brood, appels, krenten, bruine suiker en kaneel.
Giet de resterende gesmolten boter over de bovenste laag.
Dek de schaal af met een deksel en bak de appeltaart ongeveer een uur in de oven.
Zorg voor een flinke schaal om te voorkomen dat het mengsel overloopt.
Laat de taart volledig afkoelen en laat deze een nacht in de koelkast staan.
Stort de taart vlak voor het serveren en strooi er basterdsuiker of rosé suiker over.
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals een Sauternes of een zoete Riesling past goed bij deze appeltaar
Calories: 450kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / diep bord / Pagina 2
Parelballetjes
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 12 personen
Calories: 70kcal
Author: Cor Kevenaar
- 200 g half-om-halfgehakt
- 1 cm verse gemberwortel geraspt
- ½ el maizena
- 1 el droge sherry
- 4 Chinese kool bladeren
- 4 el sojasaus licht
- 1 el zoete chilisaus
- 1 el sesamolie
Rijst in pan met kokend water 2 minuten koken en in zeef laten uitlekken.
Bleekselderij met dunschiller schillen en in piepkleine blokjes snijden.
In kom gehakt mengen met bleekselderij, gember, maizena, sherry en 1 tl zout en goed doorkneden.
Van gehakt 12 balletjes van 2-3 cm doorsnee vormen.
Rijst in diep bord uitspreiden en gehaktballetjes door rijst wentelen, zodat ze rondom bedekt zijn met rijstkorrels. Goed aandrukken.
Koolbladeren in stoommandjes leggen en in elk mandje 6 gehaktballetjes leggen.
Mandjes op elkaar stapelen.
Stoomrekje in wok zetten en wok vullen met water tot 2 cm onder rooster.
Water aan de kook brengen.
Mandjes op rekje zetten en afdekken met bolle deksel van wok.
Parelballetjes in 15-18 minuten gaarstomen.
In schaaltje sojasaus, chilisaus en sesamolie door elkaar roeren.
Parelballetjes in stoommandje serveren.
Dipsausje erbij zetten.
Calories: 70kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 4g | Vet: 4g
Receptenplein.nl
Home / diep bord / Pagina 2
Spaghetti alla carbonara 2
snel te maken
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- spaghetti
- 2 eieren
- geraspte Parmezaanse kaas
- ½ ui
- stukjes spek pancetta
- olijfolie
- zout
- versgemalen zwarte peper
Eieren in diep bord klutsen met zout en versgemalen zwarte peper.
Geraspte Parmezaanse kaas erdoor tot redelijk dik mengsel ontstaat.
Klein beetje ui snipperen en in olijfolie bakken.
Spaghetti koken (al dente) en vervolgens spekjes en eiermengsel erdoor scheppen.
Naar smaak nog even verwarmen als het te vloeibaar is, maar ei mag niet helemaal stollen.
Serveer meteen.
Receptenplein.nl
Home / diep bord / Pagina 2
Garnalenkroketten
Aller Hande 1997
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
plat bord
diep bord
keukenpapier
- 1 bakje roze garnalen 125 g AH
- 2 takjes peterselie zakje á 30 g
- 30 g boter of margarine
- 30 g bloem
- ½ visbouillontablet
- zout
- peper
- 1 ei
- ½ pakje paneermeel á 150 g AH
- 4 blaadjes sla
- 2 tomaten
- frituurolie
Voorbereiden:
In zeef garnalen afspoelen en goed laten uitlekken.
Garnalen fijnsnijden.
In kopje peterselie fijnknippen. In pan boter smelten.
Bloem erdoor roeren.
Bouillontablet erboven verkruimelen.
Al roerend scheutje voor scheutje 2 dl water toevoegen.
Blijven roeren tot dikke gladde saus ontstaat.
Garnalen en peterselie erdoor roeren.
Op smaak brengen met zout en peper.
Massa uitstrijken op plat bord en laten afkoelen.
In koelkast in ca. 1 uur goed laten opstijven.
In diep bord ei loskloppen.
Op ander bord paneermeel strooien.
Garnalenmengsel in 8 gelijke punten snijden en tot kleine rolletjes vormen.
Rolletjes door paneermeel rollen en ook uiteinden bedekken met paneermeel.
Overtollig paneermeel eraf schudden.
Kroketten door ei halen en opnieuw door paneermeel rollen.
Sla wassen en uitslaan.
Tomaten wassen en in partjes snijden.
Vergiet bekleden met keukenpapier.
Bereiden:
In frituurpan olie verhitten tot 175 °C.
Kroketten met vier tegelijk in ca. 3 a 4 minuten goudbruin en gaar frituren.
In vergiet laten uitlekken.
Op vier borden leggen.
Garneren met blaadjes sla en partjes tomaat.
Receptenplein.nl
Home / diep bord / Pagina 2
Knapperige Asperge Tempura met Sojadipsaus
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar
- 450 g witte asperges
- 3 eetlepels bloem
- 100 g bloem
- Zout
- Versgemalen zwarte peper
- 1 eiwit van groot ei
- 1 bosuitje
- 4 eetlepels Chinese sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel Japanse rijstazijn
- 1 theelepel suiker
- Olie om te frituren
Schil de asperges en snijd ca.
3 cm van de onderkant af.
Halveer de asperges.
Strooi 3 eetlepels bloem in een diep bord.
Roer in een kom 100 g bloem met zout, peper en ongeveer 1 dl koud water tot een stevig beslag.
Verhit de frituurolie tot 170°C.
Klop ondertussen het eiwit stijf en schep het voorzichtig door het beslag.
Maak de bosui schoon, was deze en halveer.
Snijd de bosui vervolgens in lange dunne reepjes.
Klop in een kommetje de sojasaus, sesamolie, rijstazijn en suiker tot een sausje.
Wentel elke asperge lichtjes door de bloem, schud overtollige bloem eraf en haal ze door het beslag.
Frituur de asperges in gedeelten gedurende 5 à 6 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn.
Laat de gefrituurde asperges uitlekken op keukenpapier.
Verdeel de asperges over vier borden en garneer met de gesneden bosui.
Besprenkel de helft van de sojadipsaus eromheen en serveer de rest apart.
Voedingswaarden (per portie):
Wijnadvies:
Deze knapperige tempura gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling. Hun frisse tonen zullen de smaak van de tempura aanvullen zonder te overheersen.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 5g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / diep bord / Pagina 2
Gevulde Varkenskarbonades Zwitserse Stijl
Sappige ribkarbonades gevuld met ham en smeltende kaas, gepaneerd en gebakken, daarna kort in de oven gegaard. Een smakelijk gerecht geïnspireerd door de Zwitserse keuken.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Zwitserland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar
- 50 gram boter
- ½ citroen in partjes
- 2 eieren
- 4 plakken ham
- 4 plakken lichtbelegen kaas bijv. Gruyère of Emmentaler
- olie om mee te bakken
- paneermeel
- 4 dikke ribkarbonades
- peper
- zout
Verwarm de oven voor op 175°C.
Snijd elke ribkarbonade aan de zijkant tot aan het been in, zodat een soort 'zakje' ontstaat.
Wrijf de binnenkant van de inkeping in met zout en peper.
Plaats in elke inkeping een plak ham en een plak kaas.
Prik de opening dicht met een cocktailprikker.
Klop in een diep bord de eieren los met een snufje zout, peper en een beetje olie.
Strooi het paneermeel op een plat bord.
Haal elke gevulde karbonade eerst door het losgeklopte ei en wentel hem vervolgens rondom door het paneermeel, zodat hij volledig bedekt is.
Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de gepaneerde karbonades in ongeveer 10 minuten lichtbruin, keer ze halverwege de baktijd.
Leg de karbonades over in een ovenschaal.
Plaats de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat de karbonades nog 5-10 minuten garen, totdat de kaas gesmolten is en het vlees gaar is.
Garneer de karbonades met partjes citroen bij het serveren.
Serveertip:
Lekker met een frisse gemengde salade met Emmentaler kaas en gebakken aardappelen of rösti.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Zwitserse Fendant of een droge Riesling.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / diep bord / Pagina 2
Varkensvleesrolletjes gevuld met Ei en Kruiden in Romige Saus
Malse varkensschnitzels gevuld met een smakelijk mengsel van ei, ui en verse kruiden, gestoofd in een romige saus.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 ei
- 2 kleine uien
- 4 takjes peterselie
- 3 takjes selderij
- 1 ½ theelepel tijm
- zout
- peper
- 4 ongepaneerde varkensschnitzels á 100 gr
- 50 gram boter
- ½ eetlepel maïzena
- ½ dl koffieroom
- 1 ½ dl water
Kook het ei in 10 minuten hard.
Laat het direct na het koken schrikken onder koud water.
Pel het ei en halveer het.
Wip boven een diep bord de eidooier uit de halve eieren en prak de dooiers fijn met een vork.
Snipper het eiwit van de gekookte eieren fijn.
Pel de uien en snipper ze heel fijn.
Knip de peterselie en selderij fijn met een schaar of hak ze fijn met een mes.
Voeg het fijngehakte eiwit, 1 eetlepel van de gesnipperde ui, ¾ deel van de fijngeknipte peterselie, het fijngesneden selderijmengsel, de tijm, zout en peper naar smaak toe aan de geprakte eidooiers.
Meng alles goed door elkaar tot een smeuïg vulling.
Spreid de varkensschnitzels uit op een snijplank.
Verdeel het ei-kruidenmengsel gelijkmatig over de schnitzels.
Rol de schnitzels stevig op en bind ze vast met rolladetouw of stevig keukengaren.
Verhit de boter in een braadpan op middelhoog vuur.
Bak de gevulde varkensvleesrolletjes in ongeveer 5 minuten rondom lichtbruin.
Voeg de rest van de gesnipperde ui toe aan de pan en bak deze nog 3 minuten zachtjes mee tot hij glazig is.
Voeg 1 ½ dl water toe aan de pan.
Leg het deksel schuin op de pan en stoof de rolletjes in ongeveer 10 minuten zachtjes gaar.
Roer de maïzena met 1 eetlepel koud water in een kleine kom tot een glad papje.
Schep de koffieroom door dit maïzenapapje.
Haal de gare vleesrolletjes uit de pan en leg ze op een serveerschaal.
Houd ze warm.
Voeg al roerend het maïzenapapje met de koffieroom toe aan het stoofvocht in de pan.
Blijf roeren tot de saus licht gebonden is en de gewenste dikte heeft.
Laat de saus niet koken na het toevoegen van de room.
Roer de rest van het fijngeknipte peterselie-selderijmengsel door de saus.
Schenk de romige saus rondom de gevulde varkensvleesrolletjes op de serveerschaal.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met gekookte aardappelen, rijst of puree en bijvoorbeeld gestoofde groenten zoals worteltjes of sperziebonen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn met een zachte afdronk, zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc, past goed bij de romige saus en het gevulde varkensvlees. Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir zou ook kunnen.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / diep bord / Pagina 2
Tiramisu met eierlikeur
Tiramisù is uiteraard een klassieker, een gerecht dat je op allerlei manieren kunt maken. Dit keer een variant met eierlikeur (advocaat). Om eerlijk te zijn, een heerlijk nagerecht, een recept zonder oven en wat je een dag van te voren kunt maken. Steel de show met deze tiramisù-variant. Natuurlijk bestaat er maar één échte Tiramisù, dus dit is een eigen variatie op de Italiaanse klassieker.Toevallig had ik nog een fles advocaat uit Nederland staan. In Italië kent men advocaat onder de naam Vov, een eierlikeur die veel dunner is. Advocaat eet je feitelijk met een lepeltje. De Italiaanse Vov versie drink je na de maaltijd, vergelijkbaar met limoncello. Voor dit recept is de VOV perfect, want de Nederlandse advocaat is voor dit gerecht te dik en heb ik een beetje verdund met zoete witte wijn, een Verduzzo van Azienda Paolo Ferrin.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram mascarpone
- 3 eieren
- snufje zout
- 75 gram suiker
- 200 gram lange vingers
- sterke koffie
- 0,5 glas zoete witte wijn of naar keuze een scheut cognac, vanillelikeur of Marsala
- 200 ml. Vov of advocaat aangelengd met een half glas zoete witte wijn
Splits de eieren en klop de eiwitten met een snufje zout zo stijf mogelijk.
Klop het eigeel met de suiker tot een schuimige massa, voeg vervolgens de mascarpone toe.
Spatel heel voorzichtig ook de stijfgeklopte eiwitten door het ei-mascarpone mengsel.
Doe de koffie met een paar scheuten wijn of likeur in een diep bord.
Dompel de lange vingers even onder en bedek hiermee de bodem van een schaal.
Verdeel de helft van het mengsel over de lange vingers en verdeel hier bovenop de helft van de eierlikeur.
Maak op dezelfde wijze een tweede laag.
Wanneer je een paar lange vingers over hebt, kun je die gerust nog als bovenste laag gebruiken, op=op .
Zet de schaal een paar uur in de koelkast.
Serveer met de rest van de eierlikeur.
Receptenplein.nl
Home / diep bord / Pagina 2
Mosselkroketjes
Servings: 20 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
sauspan
diep bord
keukenpapier
- 150 g gekookte mosselen
- 250 ml gezeefd mosselkookvocht of visbouillon van tablet
- 25 g boter
- 50 g bloem
- 125 ml slagroom
- 2 eieren
- 2 eetlepel(s) peterselie fijngehakt
- 2 eetlepel(s) bieslook fijngehakt
- 75 g paneermeel
- olie om te frituren
In pan mosselkookvocht of bouillon tot helft inkoken.
In sauspan boter smelten en 30 g bloem erdoor roeren.
Nog 2 min. zachtjes bakken.
Scheutje voor scheutje bouillon en slagroom toevoegen en blijven roeren tot dikke saus ontstaat.
Pan van vuur nemen.
Eieren splitsen en dooiers met peterselie en bieslook door saus roeren.
Op smaak brengen met zout en peper.
Mengsel laten afkoelen en in koelkast door en door koud laten worden.
Bereiden
In diep bord eiwitten loskloppen.
Steeds 1 eetlepel van saus scheppen.
Mossel erin drukken en saus rond mossel tot kroket (of balletje) vormen.
Kroketjes eerst door bloem wentelen, dan door eiwit en vervolgens door paneermeel.
Frituurolie tot 180 °C verhitten en mosselkroketjes met 8 tegelijk in 3-4 min.
Goudbruin frituren.
Mosselkroketjes in vergiet bekleed met keukenpapier laten uitlekken.
Mosselkroketjes serveren met grove mosterd.
Receptenplein.nl
Home / diep bord / Pagina 2