Romige lasagne met spinazie en zalm
Geniet van deze romige lasagne met verse spinazie, sappige zalm en een vleugje nootmuskaat. Een smaakvolle en voedzame ovenschotel!
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 el olijfolie
- 600 g verse spinazie gewassen en gedroogd
- 250 g ricotta
- 100 g oude kaas geraspt
- 1 tl nootmuskaat
- 4 zalmmoten in kleine stukjes
- 12 lasagnevellen
- 100 ml melk
- 2 tomaten in plakjes
- Zout en peper naar smaak
Verhit de olijfolie in een wok en fruit de ui en knoflook 2-3 minuten.
Voeg de spinazie in delen toe en laat deze op hoog vuur slinken.
Schep overtollig vocht uit de spinazie en meng de helft van de ricotta en de helft van de geraspte kaas erdoor.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Maak in een ovenschaal laagjes van spinazie, zalm en lasagnevellen.
Klop de rest van de ricotta los met melk, zout, peper en nootmuskaat.
Strijk dit mengsel over de laatste laag lasagnevellen.
Bedek met plakjes tomaat en bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
Dek de ovenschaal af met vershoudfolie en zet een uur in de koelkast (overslaan bij gebruik van verse lasagnevellen).
Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht).
Bak de lasagne 45 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en de lasagne goed doorwarmd is.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een stuk knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio is een perfecte aanvulling op de romige textuur van de lasagne en de delicate smaak van de zalm.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 34g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 26
Gestoomde pruimencakejes met een vleugje gember
Deze zachte, gestoomde pruimencakejes met een vleugje gember zijn een ware traktatie. Serveer ze met crème fraîche of pruimencompote voor een verfijnde afwerking!
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
6 timbaaltjes
huishoudfolie
- 100 ml yoghurt
- 2 eieren
- 50 g suiker
- 50 g vanillesuiker
- 1 zakje bakpoeder
- 40 g maïzena
- 65 g bloem
- Mespunt geraspte gember
- Ahornsiroop naar smaak
- 200 g kwetsen of blauwe pruimen in stukjes gesneden
- Boter om in te vetten
Optioneel:
- Crème fraîche voor het serveren
Vet de timbaaltjes in met boter om te voorkomen dat de cakejes blijven kleven.
Meng in een kom de yoghurt, eieren, suiker en vanillesuiker tot een glad mengsel.
Voeg het bakpoeder, maïzena, gember en bloem toe en spatel alles goed door elkaar.
Schenk een klein beetje ahornsiroop in elk timbaaltje en leg daarbovenop een laagje stukjes pruimen.
Giet het beslag over de pruimen in de timbaaltjes en dek ze af met huishoudfolie.
Plaats de timbaaltjes in een stoomovenpan met gaatjes.
Stel de stoomoven in op 100 °C en stoom de cakejes gedurende 35 minuten.
Laat de cakejes afkoelen tot ze lauw zijn voordat je ze uit de timbaaltjes haalt.
Serveer de pruimencakejes warm of op kamertemperatuur, eventueel met een lepel crème fraîche en een compote van blauwe pruimen.
Serveertip:
Maak het dessert extra feestelijk door de cakejes te serveren met een bolletje vanille-ijs en een scheutje ahornsiroop.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, om de fruitige en kruidige smaken van het gerecht te accentueren.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 26
Chocoladesoesjes met romige slagroomvulling
Luchtige soesjes gevuld met romige slagroom en gedoopt in fluweelzachte gesmolten chocolade. Perfect voor elke feestelijke gelegenheid!
Servings: 25 stuks
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
Voor de soezen:
- 200 ml melk en/of water
- 100 g roomboter
- 100 g bloem
- 4-5 eieren 200-250 g
- Snufje zout
Voor de gesmolten chocolade:
- 300 g chocolade
- 300 ml slagroom opgeklopt
Voor de soezen:
Verwarm in een pan de melk en/of water samen met de boter en een snufje zout tot het kookpunt.
Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de bloem toe.
Roer tot een glad beslag ontstaat.
Plaats de pan terug op een matig vuur en gaar het beslag, terwijl je blijft roeren.
Meng de eieren één voor één door het beslag tot het een dikke, gladde consistentie heeft.
Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit dopjes van het beslag ter grootte van een euromunt, met voldoende tussenruimte.
Druk eventuele puntjes plat met een natte vinger.
Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht) en bak de soezen in 20 minuten gaar en droog.
Voeg indien mogelijk twee stoominjecties toe tijdens de eerste 12 minuten van het bakken.
Open de oven niet tussentijds.
Laat de soezen afkoelen op een rooster.
Voor de gesmolten chocolade:
Doe de chocolade in een stoomovenpan en dek deze af met folie.
Laat de chocolade in de stoomoven smelten op 60 °C gedurende 10 minuten, of gebruik het automatische programma voor chocolade.
Klop intussen de slagroom stijf met weinig of geen suiker.
Vul de afgekoelde soezen via de onderkant met de slagroom.
Roer de gesmolten chocolade glad en doop de gevulde soezen één voor één in de chocolade.
Plaats de soezen op vetvrij papier en laat de chocolade uitharden.
Serveertip:
Serveer de soesjes op een mooie schaal en garneer met geraspte chocolade of poedersuiker voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Combineer met een glas dessertwijn, zoals een Ruby Port, om de rijke chocoladesmaak te complementeren.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 26
Klassieke maderasaus met runderbouillon
Een klassieke maderasaus met een rijke smaak van runderbouillon en madera. Perfect bij vleesgerechten en eenvoudig te maken in slechts 20 minuten.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar
Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe om een bruine roux te maken.
Haal de pan van het vuur zodra de roux de gewenste kleur heeft en laat 5 minuten rusten.
Voeg de koude runderbouillon langzaam toe aan de roux, al roerend met een garde, om klontjes te voorkomen.
Zet de pan op een laag vuur en laat de saus zachtjes trekken terwijl je regelmatig roert.
Voeg de madera toe en roer goed door.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Serveertip:
Serveer de maderasaus warm over een mals stuk rundvlees of bij een rijke aardappelpuree.
Wijnadvies:
Combineer met een droge sherry of een stevige rode wijn zoals Merlot voor een harmonieus diner.
Calories: 90kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 26
Fruity Suikerbrood Trifle met Rood Fruit
Een heerlijk frisse fruity broodtrifle met mascarpone, suikerbrood en vers rood fruit. Ideaal als dessert of luxe ontbijt voor speciale gelegenheden.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g mascarpone
- 8 sneetjes suikerbrood
- 125 ml slagroom
- 3 eetlepels suiker
- 200 g rood zacht fruit bijv. aardbeien, frambozen, bosbessen
- Sap van 2 sinaasappels
- Geraspte schil van ½ sinaasappel
Snijd het suikerbrood in blokjes en verdeel de helft ervan over 4 glazen.
Klop de mascarpone samen met de slagroom, suiker, sinaasappelsap en geraspte sinaasappelschil luchtig in een mengkom.
Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de suikerbroodblokjes in de glazen.
Leg een laag rood fruit bovenop het mascarponemengsel.
Herhaal de lagen met de resterende suikerbroodblokjes, mascarponemengsel en rood fruit.
Bewaar enkele mooie bessen voor de garnering.
Zet de glazen in de koelkast om op te stijven.
Garneer vlak voor het serveren met de achtergehouden bessen.
Serveer deze verrukkelijke broodtrifles als dessert of als luxe ontbijt. Heerlijk op speciale dagen zoals Moederdag, Vaderdag of Valentijnsdag.
Wijnadvies:
Dit frisse dessert gaat perfect samen met een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een frisse rosé.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 25g | Zout: 0.6g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 26
Croque Papa met Romige Kaassaus
Een luxe Franse tosti met ham en een romige kaassaus, perfect voor een feestelijk ontbijt of lunch op Vaderdag.
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 Stuks
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 4 sneetjes sesam-volkorenbrood
- 2 plakken achterham of gedroogde ham
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 450 ml melk
- 150 g geraspte kaas bijv. Gruyère
Verwarm de boter in een steelpan op middelhoog vuur.
Roer de bloem door de boter en maak een roux.
Voeg de melk geleidelijk toe terwijl je blijft roeren, tot een gladde saus ontstaat.
Meng de geraspte kaas door de saus en roer tot de kaas volledig is gesmolten en de saus dikker wordt.
Rooster de sneetjes sesam-volkorenbrood lichtjes in een broodrooster of oven.
Beleg twee sneetjes brood met een plak ham en schep er een royale hoeveelheid kaassaus over.
Leg de andere sneetjes brood erbovenop en druk lichtjes aan.
Bak de tosti's in een tosti-ijzer tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveer direct en geniet van de romige smaak.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade van rucola en tomaat om het gerecht compleet te maken.
Wijnadvies:
Een licht gekoelde witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 26
Duitse Gehaktballen in Witte Wijnsaus met Kappertjes
Smaakvolle Duitse gehaktballen in een romige witte wijnsaus, verrijkt met kappertjes, ansjovis en een vleugje citroen – een rijke en hartverwarmende maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 ballen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 6 eetlepels paneermeel
- 2 eetlepels melk
- 1 ui fijngesnipperd
- 50 g boter
- Peper en zout naar smaak
Voor de saus:
- 30 g bloem
- 100 ml droge witte wijn
- ½ vleesbouillonblokje
- 4 ansjovisfilets
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 theelepel scherpe mosterd
- 2 theelepels suiker
- 2 eidooiers
- ½ citroen in schijven gesneden
- Peper en zout naar smaak
Meng het gehakt, paneermeel, melk, fijngesnipperde ui, peper en zout in een kom tot een stevig geheel.
Vorm hieruit acht gehaktballen.
Verhit de boter in een pan en bak de gehaktballen snel aan alle kanten bruin.
Haal de gehaktballen uit de pan en zet ze apart.
Fruit in dezelfde pan de bloem lichtbruin.
Voeg langzaam de bouillon en de witte wijn toe, en blijf roeren tot er een mooie, gebonden saus ontstaat.
Voeg de kappertjes, suiker, schijven citroen en kleingesneden ansjovis toe aan de saus.
Laat het geheel 10 minuten sudderen.
Laat de gehaktballen 15 minuten zachtjes meekoken in de saus.
Klop de eidooiers los met een beetje van de saus.
Verwarm de borden voor en leg de gehaktballen erop.
Haal de saus van het vuur en roer het dooiermengsel erdoor.
Schep de saus over de gehaktballen.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 26
Belgische Gehaktballen in Biersaus met Stoofsaus
Belgische gehaktballen in een rijke biersaus, gestoofd tot perfectie – een hartverwarmend gerecht voor een gezellige maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 8 ballen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 2 sneetjes wit brood
- 100 ml melk
- 2 kleine uien zeer fijn gesneden
- 1 eetlepel verse tijm fijngehakt
- 1 ei
- ½ theelepel geraspte nootmuskaat
- 500 g gehakt varken-rund mix
- 70 g boter
- 2 sjalotjes fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 eetlepel bloem
- 500 ml donker Belgisch bier
- 1 eetlepel appelstroop
Week de sneetjes wit brood gedurende 5 minuten in de melk.
Knijp het brood goed uit en kneed het samen met de fijn gesneden ui, tijm, ei en geraspte nootmuskaat door het gehakt.
Breng op smaak met 1 theelepel zout en peper naar smaak.
Vorm 8 gehaktballen van het mengsel.
Verhit 20 g boter in een braadpan en bak de gehaktballen 3 minuten rondom bruin.
Smelt de rest van de boter in een steelpan.
Bak hierin de fijngesneden sjalotjes met de geperste knoflook zachtjes gedurende 3 minuten.
Voeg de bloem toe en bak deze 1 minuut mee.
Schenk het Belgische bier in de pan en roer goed met een garde om klontjes te voorkomen.
Voeg de appelstroop toe, breng de saus aan de kook en breng op smaak met zout en peper.
Schenk de saus over de gehaktballen in de braadpan en laat ze nog 30 minuten op laag vuur gaar stoven in de saus, waarbij je de gehaktballen af en toe keert.
Serveertip:
Serveer de gehaktballen met aardappelpuree, rijst of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een Belgisch bruin bier zoals een Dubbel past goed bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 26
Soft Shell Krab in Tempurabeslag met Wasabi Dip
Naar een recept van restaurant 't Zusje
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Voor de krab:
- 4 soft shell krabjes
- 4 bananenbladeren
- 4 schijfjes citroen
Voor het tempurabeslag:
- 3 eieren
- 165 gram bloem
- 500 ml ijskoud water
- Zout en peper naar smaak
Voor de wasabi dip:
- 20 gram wasabipasta
- 5 ml olijfolie
- 100 gram mayonaise
Voorbereiding tempurabeslag:
Meng in een kom de bloem met het ijskoude water tot een gladde massa.
Voeg de eieren toe en roer goed door tot het beslag glad is.
Breng op smaak met zout en peper.
Voorbereiding wasabi dip:
Bereiding van de krab:
Verhit de frituurpan of diepe koekenpan tot 180 graden Celsius.
Haal de soft shell krabjes door het tempurabeslag en laat het overtollige beslag uitlekken.
Frituur de krabjes in de hete olie tot ze krokant en goudbruin zijn, ongeveer 3-4 minuten.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Opmaak van het bord:
Vouw het bananenblad dubbel (niet plat drukken) en leg het op een bord.
Plaats de gefrituurde soft shell krab tegen het bananenblad.
Serveer met een schijfje citroen op de krab en een schepje wasabi dip ernaast.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 26
Gevulde Appelcrêpes met Cointreau en Slagroom
Luchtige crêpes gevuld met warme appelmoes, geparfumeerd met Cointreau en geserveerd met een toefje slagroom – een perfecte afsluiting van een maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg appels geschild en in schijfjes gesneden
- 130 g bloem
- 150 g boter
- 2 ½ dl melk
- 3 eieren
- 75 g suiker
- 4 eetlepels Cointreau-likeur
- Een snufje zout
Smelt 25 g boter in een pan.
Maak een beslag van bloem, een snufje zout, melk, eieren en de gesmolten boter.
Verhit 50 g boter in een koekenpan en bak dunne crêpes.
Houd ze warm.
Smelt de resterende boter in een andere pan.
Bak de appelschijfjes op laag vuur, al roerend, in ongeveer 20 minuten tot een dikke moes.
Voeg naar smaak suiker toe en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen, blijf roeren.
Haal de pan van het vuur en voeg de Cointreau-likeur toe aan de appelmoes.
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Vul de crêpes met de appelmoes, rol ze op of vouw ze en leg ze naast elkaar in een ingevette ovenschaal.
Verwarm de gevulde crêpes ongeveer 5 minuten in de oven.
Optioneel: verwarm een beetje Cointreau in een kleine pan (zet de afzuigkap uit), steek het aan en schenk het voorzichtig over de crêpes voor een flambé-effect.
Serveer direct, eventueel met een toefje lobbig geklopte slagroom.
Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs voor een extra luxe dessertervaring.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een lichtzoete Riesling past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.4g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 26