Gebakken tilapia met groene currysaus en courgette-rijst

Gebakken tilapia met groene currysaus en courgette-rijst

Een eenvoudig maar smaakvol Thais gerecht met gebakken tilapia, romige groene currysaus en frisse courgette-rijst.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vis
Land van herkomst: Thailand
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g rijst
  • 2 courgettes
  • 1 rode ui
  • 450 g tilapiafilet 2 schaaltjes van 225 g
  • 5 eetlepels boter
  • 2 eetlepels groene Thaise currypasta
  • 200 ml crème fraîche
  • Zout en peper

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en giet af.
  • Maak de courgettes schoon en snijd ze in kleine blokjes.
  • Pel en snipper de rode ui.
  • Bestrooi de tilapiafilets met zout en peper.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een grote koekenpan en bak de tilapiafilets in ongeveer 6 minuten gaar.
  • Draai de filets halverwege voorzichtig om.
  • Meng de groene currypasta met de crème fraîche in een steelpan en verwarm op laag vuur.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verhit de resterende boter in een hapjespan of wok en bak de ui en courgette ongeveer 4 minuten.
  • Schep de gekookte rijst door het courgettemengsel en roer goed door.
  • Serveer de courgette-rijst op borden, leg de gebakken tilapia ernaast en giet de groene currysaus erover.

Notities

Serveertip:
Garneer met een paar takjes verse koriander of een schijfje limoen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte, droge Riesling.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 43g | Protein: 26g | Vet: 22g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g

Ovenschotel Cannelloni met Gehakt en Groenten

Ovenschotel Cannelloni met Gehakt en Groenten

Deze gevulde cannelloni met gehakt, paprika, courgette en een romige tomatensaus is perfect voor een Italiaanse avond. Lekker met een gemengde salade!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Pasta, Vlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 125 g Honig lasagnebladen Verdi pak à 250 g
  • 300 g gehakt
  • 1 ei M
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 6 eetlepels paneermeel
  • ½ eetlepel oregano
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 paprika in stukjes gesneden
  • 1 courgette in plakjes gesneden
  • 200 g geraspte kaas bijvoorbeeld mozzarella of Parmezaanse kaas
  • 1 liter water
  • Sausmix naar keuze bijvoorbeeld tomaten- of bechamelsaus

Instructies

  • Breng ruim water aan de kook in een grote pan.
  • Leg de lasagnevellen kruiselings op elkaar in het kokende water.
  • Haal de pan van het vuur en laat de bladen 3 minuten weken.
  • Haal de bladen met een schuimspaan uit het water en leg ze naast elkaar op het werkvlak.
  • Meng het gehakt met het ei, de sjalotten, het paneermeel en de oregano.
  • Verdeel het gehaktmengsel over de lasagnevellen en rol de vellen strak op.
  • Leg de opgerolde lasagnevellen in een ingevette ovenschaal.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de stukjes paprika 3 minuten.
  • Voeg de courgetteplakjes toe en bak ze 2 minuten op hoog vuur mee.
  • Meng de sausmix met 1 liter water, breng aan de kook en laat 1 minuut doorkoken.
  • Schenk de saus over de cannelloni in de ovenschaal.
  • Bestrooi de rolletjes met geraspte kaas.
  • Bak de cannelloni in een voorverwarmde oven op 200 °C gedurende 30 minuten, tot ze gaar en goudbruin zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer de cannelloni met een gemengde salade en knapperig stokbrood voor een complete Italiaanse maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een medium-bodied rode wijn zoals een Chianti Classico, die de smaken van het gehakt en de saus mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Geroosterde Pastinaaksoep met Kruidige Twist

Geroosterde Pastinaaksoep met Kruidige Twist

Deze geroosterde pastinaaksoep met een kruidige twist biedt een rijke en verwarmende smaakervaring. Geroosterde pastinaak, anijssterren, en verse kruiden zorgen voor een verrassende diepte in deze romige soep.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook grof gesneden
  • 1 kilogram pastinaak grof gesneden
  • 2 anijssterren
  • 3 takjes verse tijm
  • 3 takjes dragon
  • 3 eetlepels honing
  • 2 theelepels pittig kerriepoeder
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 liter kippen- of groentebouillon
  • 250 ml room
  • Sap van 1/2 limoen

Instructies

Oven Voorbereiden:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.

Groenten Roosteren:

  • Verspreid de ui, knoflook, en pastinaak op een bakplaat.
  • Bestrooi met zout, peper, en pittig kerriepoeder.
  • Besprenkel met olijfolie en meng goed.
  • Voeg de anijssterren, tijm, en dragon toe.
  • Rooster de groenten in de oven gedurende 25-30 minuten, of totdat ze zacht en goudbruin zijn.

Soep Bereiden:

  • Breng de bouillon aan de kook in een grote pan.
  • Voeg de geroosterde groenten toe aan de bouillon.
  • Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep.
  • Voeg de room toe en roer goed door.
  • Proef de soep en voeg indien nodig meer zout en peper toe.

Serveren:

  • Verdeel de soep over kommen.
  • Garneer met een takje dragon en druppel er wat limoensap over.
  • Anijsliefhebbers: Voeg een anijsblokje toe aan de bouillon voor extra aroma, wat goed past bij de smaak van pastinaak en dragon.

Notities

Anijsliefhebbers:

Voeg een anijsblokje toe aan de bouillon voor extra aroma, wat goed past bij de smaak van pastinaak en dragon.

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze geroosterde pastinaaksoep. Deze soep biedt een heerlijke combinatie van geroosterde groenten en kruiden, perfect voor een gezellige lunch of een elegant voorgerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g

Ambachtelijke Wildbouillon met Hert en Wilde Zwijn

Ambachtelijke Wildbouillon met Hert en Wilde Zwijn

Deze rijke wildbouillon, gemaakt van hert en wild zwijn, is de perfecte basis voor een verfijnd gerecht of kan als op zichzelf staande soep worden geserveerd.
(inclusief 20 minuten voorbereiding)3 uur 20 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Bouillon, Soep, Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 blaadjes laurier
  • 2 liter water
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 wortels
  • 4 takjes tijm
  • 500 gram wildvlees bijv. hert, wild zwijn
  • 6 zwarte peperkorrels
  • 1 ui
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Snijd het wildvlees in stukken.
  • Snipper de ui, snijd de wortels en bleekselderij in grove stukken, en plet de knoflookteentjes.
  • Doe het wildvlees, de groenten, knoflook, tijm, laurier, peperkorrels en water in een grote pan.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens op laag vuur sudderen gedurende 3 uur.
  • Schuim regelmatig eventueel schuim af dat zich vormt.
  • Zeef de bouillon en breng op smaak met zout naar wens.

Notities

Een volle rode wijn, zoals een Bordeaux of een Barolo, past uitstekend bij de rijke smaak van deze wildbouillon.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 5g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Frisse Mosselsalade met Curry Dressing en Groenten

Frisse Mosselsalade met Curry Dressing en Groenten

Een frisse mosselsalade met knapperige groenten en een romige curry dressing. Ideaal voor een lichte, zomerse maaltijd vol smaak!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1,5 kg verse mosselen
  • ¼ liter water met zout
  • 1 ui 50 g, in ringen gesneden
  • Een paar peperkorrels
  • 200 g prei
  • 200 g wortelen
  • 2 el droge witte wijn
  • 1 el citroensap
  • 1 theelepel currypoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 2 el mayonaise 50% vet
  • 1 el crème fraîche
  • 1 el magere yoghurt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Vloeibare zoetstof naar smaak
  • Enkele blaadjes sla gewassen en drooggedept

Instructies

  • Breng het gezouten water met de ui en peperkorrels aan de kook in een grote pan.
  • Voeg de mosselen toe en kook ze tot ze open gaan.
  • Haal de mosselen met een schuimspaan uit het kookvocht en doe ze in een grote schaal.
  • Gooi mosselen weg die niet open zijn gegaan.
  • Maak de prei en wortelen schoon.
  • Snijd de prei in stukjes en rasp de wortelen fijn (julienne).
  • Kook de groenten 5 minuten in het mosselkookvocht en giet ze daarna af.
  • Bereid een dressing door witte wijn, citroensap, currypoeder, uienpoeder, mayonaise, crème fraîche en magere yoghurt te mengen.
  • Breng de dressing op smaak met zout, peper en vloeibare zoetstof.
  • Verdeel enkele blaadjes sla over 4 borden.
  • Leg de mosselen, uit de schelpen gehaald, bovenop de sla.
  • Giet de dressing over de salade.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze frisse mosselsalade met knapperig glutenvrij brood en een glas koele witte wijn voor een verfijnde lunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Chardonnay, past uitstekend bij deze salade.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 2.1g | Sugar: 5g

Gegratineerde Mossel-Tomatensoep met Emmentaler

Gegratineerde Mossel-Tomatensoep met Emmentaler

Een heerlijke gegratineerde mossel-tomatensoep, rijk van smaak en perfect voor een hartverwarmend voorgerecht op een koude dag.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal, Mediterraan
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg verse mosselen
  • 1 kopje water
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 paprika in repen gesneden
  • 4 el olie
  • 1 blik tomaten ca. 800 g uitlekgewicht
  • ¼ liter droge witte wijn
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 4 el gemalen Emmental kaas

Instructies

  • Breng in een grote, platte pan water met een snufje zout aan de kook.
  • Voeg de mosselen toe en kook ze circa 10 minuten.
  • Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan, spoel ze kort af onder koud water en haal ze uit de schelpen.
  • Bewaar het kookvocht.
  • Verhit de olie in een grote pan.
  • Fruit de fijngehakte knoflook en ui tot ze glazig zijn.
  • Voeg de gesneden paprika toe en bak deze zachtjes mee.
  • Snijd de tomaten uit blik in stukken en voeg ze samen met het tomatensap, het mosselkookvocht en de witte wijn toe aan de soep.
  • Laat het geheel kort koken en vervolgens nog 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Voeg de gekookte mosselen toe en laat ze kort meekoken.
  • Verdeel de mossel-tomatensoep over 4 vuurvaste schaaltjes of kommen.
  • Bestrooi ze royaal met gemalen Emmental kaas.
  • Plaats de schaaltjes onder de grill of in een voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is en een mooie lichtbruine kleur heeft.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze soep met knapperig glutenvrij stokbrood en een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge, fruitige witte wijn, zoals Chardonnay, past perfect bij deze gegratineerde mossel-tomatensoep.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Pittige Mosselsoep met Room en Dille

Pittige Mosselsoep met Room en Dille

Een smaakvolle pittige mosselsoep met romige room, frisse dille en een vleugje gember. Perfect voor een verwarmend voorgerecht!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gekookte mosselen
  • 1 liter water
  • 2 pakjes kippensoep
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel citroensap
  • Peper naar smaak
  • 4 eetlepels room
  • Dille voor garnering

Instructies

  • Breng 1 liter water aan de kook in een grote pan.
  • Voeg de kippensoep toe aan het kokende water en laat het geheel 5 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de gekookte mosselen, tomatenketchup en gembersiroop toe aan de pan en laat alles kort trekken.
  • Breng de soep op smaak met citroensap en peper.
  • Verdeel de pittige mosselsoep over 4 borden.
  • Garneer elk bord met een eetlepel room en een beetje verse dille.

Notities

Serveertip:
Serveer de pittige mosselsoep met knapperig brood of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Chardonnay, past perfect bij de pittige smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Romige Mosselsoep met Garnalen en Peterselie

Romige Mosselsoep met Garnalen en Peterselie

Een snelle en romige mosselsoep met garnalen, perfect voor een winterse avond. Snel klaar en vol van smaak!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g gekookte mosselen
  • 1 blikje tomatensoep
  • 1 blikje champignonsoep
  • 125 g garnalen
  • 2 kopjes koffiemelk
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Verse peterselie voor garnering

Instructies

  • Meng de tomatensoep, champignonsoep en koffiemelk in een grote pan.
  • Breng het mengsel aan de kook op middelhoog vuur.
  • Voeg de gekookte mosselen en garnalen toe aan de kokende soep.
  • Laat de soep niet meer koken om te voorkomen dat de mosselen en garnalen taai worden.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep in kommen en garneer met gehakte verse peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer de romige mosselsoep met knapperig stokbrood of glutenvrij brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte droge witte wijn, zoals Pinot Grigio, sluit perfect aan bij de romige structuur van deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g

Spaanse Mosselsoep met Tomaten en Olijven

Spaanse Mosselsoep met Tomaten en Olijven

Een rijke en smaakvolle Spaanse mosselsoep met tomaten, olijven, sherry en een vleugje crème fraîche. Perfect voor een verwarmende maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g gekookte mosselen
  • 4 uien fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 4 eetlepels olie
  • 500 g ontvelde tomaten
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • 15 druppels tabasco
  • 1 mespunt tijm
  • 1 mespunt oregano
  • ½ liter witte wijn
  • 20 gevulde Spaanse olijven in schijfjes gesneden
  • 1 glas sherry
  • ½ bosje bieslook fijngehakt
  • ¼ liter crème fraîche

Instructies

  • Snijd de uien fijn en pers de knoflook uit.
  • Verhit de olie in een grote pan en fruit de uien en knoflook op middelhoog vuur tot ze zacht zijn.
  • Voeg de ontvelde tomaten, 1 kop water, tijm, oregano, tabasco, zout, peper en suiker toe.
  • Laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
  • Giet de witte wijn erbij en voeg de gekookte mosselen toe aan de pan.
  • Snijd de gevulde Spaanse olijven in schijfjes en hak de bieslook fijn.
  • Roer de olijven, bieslook en sherry door de soep.
  • Voeg als laatste de crème fraîche toe en roer goed door voor een romige textuur.
  • Breng de soep op smaak met extra peper en zout indien nodig.
  • Serveer de soep warm in kommen.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep met knapperig Spaans brood en een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een Spaanse witte wijn, zoals Albariño of Verdejo, past perfect bij deze rijke mosselsoep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g

Catalaanse Mosselsoep met Kaas en Cognac

Catalaanse Mosselsoep met Kaas en Cognac

Een rijke Catalaanse mosselsoep met tomaten, kaas, cognac en een vleugje kaneel. Een unieke combinatie van smaken die perfect passen bij een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg verse mosselen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gehakt
  • 4 tomaten gehakt
  • 1 liter vleesbouillon
  • 4 geroosterde sneetjes stokbrood glutenvrij indien nodig
  • 2 cl cognac
  • 2 teentjes knoflook
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Kaneel naar smaak
  • 1 bosje peterselie gehakt
  • 150 g geraspte kaas

Instructies

  • Kook de mosselen in een grote pan met een bodempje water tot alle schelpen openstaan.
  • Haal de mosselen met een schuimspaan uit de pan en bewaar het kooknat.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de gehakte ui en tomaten.
  • Voeg het kooknat toe aan de pan en vul aan met voldoende vleesbouillon voor 4 porties soep.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de cognac en geroosterde sneetjes stokbrood toe aan de pan en roer alles door elkaar.
  • Stamp de knoflook met zout, peper, kaneel en gehakte peterselie fijn in een vijzel.
  • Voeg een beetje kooknat van de soep toe aan het mengsel en giet het terug in de pan.
  • Voeg de mosselen (zonder schelpen) toe aan de pan.
  • Roer alles voorzichtig door elkaar en laat kort koken.
  • Voeg de geraspte kaas toe en roer tot deze volledig is gesmolten.
  • Serveer de soep warm in diepe borden of kommen.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep met knapperig stokbrood en een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn, zoals Tempranillo, past perfect bij de rijke smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 25g | Vet: 20g | Sugar: 5g