Mosselsoep 'Elsas' met Witte Wijn en Dille
Een verfijnde mosselsoep uit de Elzas, met witte wijn, champignons en dille. Perfect als voorgerecht voor een stijlvolle maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg mosselen
- 100 g sjalotten fijngesneden
- 100 g wortelen in schijfjes gesneden
- Vleesbouillon naar behoefte
- ¼ liter zurige witte wijn
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 60 g roomboter
- 60 g bloem glutenvrij indien nodig
- 100 g champignons fijngesneden
- 4 eetlepels room
- 1 bosje dille gehakt
1,5 kg mosselen
100 g sjalotten (fijngesneden)
100 g wortelen (in schijfjes gesneden)
Vleesbouillon (naar behoefte)
¼ liter zurige witte wijn
Zout (naar smaak)
Peper (naar smaak)
60 g roomboter
60 g bloem (glutenvrij indien nodig)
100 g champignons (fijngesneden)
4 eetlepels room
1 bosje dille (gehakt)
Serveertip:
Serveer de mosselsoep warm met een stukje knapperig glutenvrij brood voor een complete ervaring.
Wijnadvies:
Een frisse en lichtzure witte wijn, zoals een Pinot Blanc uit de Elzas, past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 26g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 12
Mossel- en Garnalensoep met Noedels en Groenten
Een smaakvolle soep boordevol mosselen, garnalen, noedels en verse groenten. Perfect als voedzame hoofdmaaltijd of als luxe voorgerecht.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg verse mosselen
- 150 g schelpjesnoedels
- Zout naar smaak
- 1 prei in stukjes gesneden
- 2 wortelen in schijfjes gesneden
- 2 eetlepels olie
- 1 liter visbouillon
- 150 g erwten diepvries
- 150 g garnalen
- Peper naar smaak
- 2 eetlepels gehakte peterselie
Breng een bodempje gezouten water in een pan aan de kook.
Voeg de mosselen toe en kook ze tot de schelpen openstaan.
Spoel de mosselen kort af met koud water en haal ze uit de schelpen.
Zet apart.
Snijd de prei in stukjes en de wortelen in schijfjes.
Verhit de olie in een grote pan en fruit de prei en wortelen gedurende enkele minuten.
Blus de groenten af met de visbouillon en breng het geheel aan de kook.
Voeg de erwten en schelpjesnoedels toe aan de pan en laat alles ongeveer 10 minuten koken.
Voeg tegen het einde van de kooktijd de garnalen en mosselen toe aan de soep.
Breng de soep op smaak met peper en zout (indien nodig).
Bestrooi de soep met gehakte peterselie.
Serveer de soep warm in diepe borden of kommen.
Serveertip:
Serveer deze soep met knapperig brood of glutenvrij stokbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio, past perfect bij de frisse smaken van de soep.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 1.4g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 12
Zoetzuur Mosselragout met Garnalen en Dragon
Een heerlijke zoetzure mosselragout met garnalen, augurken en dragon. Snel klaar en boordevol smaak – perfect voor een lichte maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg mosselen
- 125 g gepelde garnalen
- 2 augurken ca. 150 g, in plakjes gesneden
- 2 eetlepels roomboter
- 200 g champignons uit blik, uitgelekt
- 100 g zilveruitjes
- 1 eetlepel bloem
- ¼ liter water
- Dragonbladeren naar smaak
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Suiker naar smaak
- Dille voor garnering
Kook de mosselen in licht gezouten water gedurende 10-15 minuten, tot de schelpen openstaan.
Haal de mosselen uit de schelpen en zet ze opzij.
Snijd de augurken in plakjes.
Verhit de roomboter in een grote pan en bak de augurken, champignons en zilveruitjes kort aan.
Strooi de bloem over de groenten en roer goed door.
Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook.
Laat de saus ongeveer 7 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met zout, peper, dragonbladeren en een snufje suiker.
Voeg de mosselen en gepelde garnalen toe aan de pan.
Laat het geheel kort opwarmen, maar niet meer koken.
Proef en breng indien nodig verder op smaak.
Garneer met verse dille en serveer direct.
Serveertip:
Serveer de mosselragout met vers knapperig stokbrood of een portie rijst om de saus optimaal te benutten.
Wijnadvies:
Een lichtzoete Riesling of een droge Pinot Blanc past perfect bij de zoetzure smaken van dit gerecht.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 12
Catalaanse Vissoep met Mosselen, Inktvis en Garnalen
Een rijke en geurige Catalaanse vissoep met mosselen, inktvis, garnalen en verse groenten. Een mediterraan gerecht vol smaak en karakter!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg mosselen
- 500 g inktvis schoongemaakt, in ringen gesneden
- 500 g visfilet in blokjes gesneden
- 125 g grote garnalen
- 2 uien fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 100 g rookvlees in blokjes gesneden
- 500 g tomaten in blokjes gesneden
- 2 paprika's in blokjes gesneden
- 40 g roomboter
- 50 g gemalen amandelen
- 1 laurierblad
- 1 mespunt saffraanpoeder
- ¼ liter droge witte wijn
- ¼ liter water
- 1 blik artisjokken uitgelekt
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
- Citroensap naar smaak
Spoel de inktvis grondig af onder koud stromend water, verwijder de ingewanden en de inktzak.
Snijd de mantel in ringen en de tentakels in stukjes.
Was de visfilets, dep ze droog en snijd ze in blokjes.
Besprenkel ze met citroensap.
Verhit de roomboter in een grote pan.
Fruit de uien, knoflook en rookvlees tot ze zacht en geurig zijn.
Voeg de gemalen amandelen, paprika's, tomaten, laurierblad, saffraan, witte wijn, water en mosselen toe.
Breng aan de kook en laat enkele minuten koken totdat de mosselen openstaan.
Voeg de inktvis, visfilet, garnalen en artisjokharten toe.
Breng op smaak met zout en peper.
Laat de soep 20 minuten sudderen op laag vuur tot de vis en zeevruchten gaar zijn.
Proef en voeg indien nodig extra zout, peper en een kneepje citroensap toe.
Serveer de soep warm in diepe borden.
Serveertip:
Serveer de Catalaanse vissoep met knapperig brood en een partje citroen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een frisse Spaanse witte wijn, zoals Albariño of Verdejo, past perfect bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 12
Italiaanse Mosselen met Groentestoofpot
Geniet van deze Italiaanse klassieker: sappige mosselen gecombineerd met een rijke stoofpot van aardappelen, courgette, tomaten en geurige kruiden.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Italië Dieët: Diabetisch, Glutenvrij, Hindoeïstisch, Koemelk allergie, Lactosevrij, Notenvrij, Pescatarian, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij, Zout arm
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Grote pan met deksel
scherp mes
- 2 kg mosselen
- ½ kopje olijfolie
- 500 g aardappelen geschild en in stukken gesneden
- 2 uien in ringen gesneden
- 2 courgettes in schijven gesneden
- 4 tomaten gekruist en in blokjes gesneden
- ¼ liter droge witte wijn
- ¼ liter water
- Tijm naar smaak
- Basilicum naar smaak
- Zout naar smaak, bij zoutarm dieet matig gebruiken
- Versgemalen peper naar smaak
Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
Stoof de aardappelen gedurende 10 minuten, terwijl je regelmatig roert.
Voeg de uien toe en stoof nog eens 5 minuten.
Voeg de courgettes toe en stoof opnieuw 5 minuten.
Voeg de tomatenblokjes toe en stoof nogmaals 5 minuten.
Schenk de witte wijn en het water in de pan.
Breng op smaak met tijm, basilicum, zout (matig bij natriumarm dieet) en peper.
Voeg de mosselen toe aan de pan.
Dek de pan af en laat de mosselen 10-15 minuten koken, of totdat de schelpen openstaan.
Roer voorzichtig met een schuimspaan om de mosselen gelijkmatig te laten garen.
Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Serveer direct in diepe borden met wat kookvocht erbij.
Serveertip:
Serveer met een knapperig glutenvrij broodje om de heerlijke saus op te dippen.
Wijnadvies:
Een lichte Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 28g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 12
Ambachtelijke Walnootbroodjes met Honing
Deze ambachtelijke walnootbroodjes combineren de rijke smaak van walnoten met een vleugje honing. Heerlijk bij ontbijt, lunch of als hartige snack!
Servings: 8 broodjes
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g bloem
- 42 g verse gist verkruimeld
- 3 dl lauwwarme melk
- 1 eetlepel honing
- 200 g walnoten grofgehakt
- 2 eetlepels walnotenolie
- 1 theelepel zout
- 1 ei losgeklopt
Meng de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
Los de gist op in de lauwwarme melk en roer de honing erdoor.
Giet het gistmengsel in het kuiltje.
Voeg langs de rand de walnoten, walnotenolie en zout toe.
Meng alles vanuit het midden tot een samenhangend deeg.
Kneed het deeg goed tot het elastisch en minder plakkerig wordt.
Vorm een bal van het deeg en leg deze in de kom.
Dek af met een warme, vochtige doek en laat het deeg op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen, tot het volume is verdubbeld.
Kneed het deeg opnieuw kort en verdeel het in 8 gelijke porties.
Vorm van elke portie een ovaal broodje en leg ze in de ingevette mini-broodvormpjes.
Laat de broodjes opnieuw 30 minuten rijzen, afgedekt met een vochtige doek.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestrijk de bovenkant van de broodjes met losgeklopt ei.
Bak de broodjes in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
Controleer of de broodjes gaar zijn door erop te tikken – ze moeten hol klinken.
Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Serveer de walnootbroodjes met roomboter en een beetje honing of geitenkaas voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Een glas droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de hartige en nootachtige smaken van deze broodjes.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 12
Pittige Sambal met Kastanjes
Deze pittige kastanjesambal combineert de vurige smaak van Spaanse pepers met de zachte, aardse tonen van kastanjes. Perfect als smaakmaker bij rijstgerechten of als dip!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 10 Couverts
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 8 gekookte kastanjes
- Plantaardige olie naar behoefte
- Snufje zout
- 2 uien middelgroot
- 6 teentjes knoflook
- 10 Spaanse pepers
- Scheutje zoete ketjap manis
Snijd de Spaanse pepers, uien, knoflook en kastanjes zo fijn mogelijk.
Verhit plantaardige olie in een pan.
Bak alle fijngesneden ingrediënten al roerend op middelhoog vuur.
Haal de pan van het vuur.
Voeg een snufje zout toe.
Roer er een scheutje zoete ketjap manis doorheen.
Laat de sambal afkoelen en bewaar in een schone pot.
Serveertip:
Heerlijk bij rijstgerechten, nasi goreng of als pittige dip voor kroepoek.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling balanceert de pittige smaken van de sambal perfect.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 12
Herfstige Kastanje-Hazeragout
Ervaar de rijke smaken van herfst met deze Kastanje-Hazeragout.
Heerlijke hazebouten en mager rundvlees in een verfijnde saus met kastanjes, cognac en een vleugje citroen.
Perfect voor een feestelijk diner of een gezellige maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Schaal voor kastanjes
Pan voor roux
- 1400 gram hazebouten ontbeend en in blokjes van 3 cm
- 3 eetlepels olie
- 2 uien fijngehakt
- ⅝ liter warme vleesbouillon
- 250 gram ongepelde kastanjes
- 300 gram mager rundvlees in blokjes
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 2 eetlepels tomatenpuree
- Sap van 5 citroenen
- 2 cl cognac
- 4 eetlepels rode bessesap
- Zout
- Vers gemalen zwarte peper
Verhit de olie in een grote pan en braad de hazeblokjes en rundvleesblokjes 5 minuten aan alle kanten bruin.
Voeg de fijngehakte ui toe en bak deze al roerend nog 5 minuten mee.
Giet 3/8 liter van de vleesbouillon en de cognac in de pan.
Dek de pan af en laat het geheel 50 minuten op laag vuur stoven.
Kook ondertussen de kastanjes in een aparte pan, pel ze en halveer ze.
Bewaar een paar kastanjes als garnering.
Voeg de kastanjes 10 minuten voor het einde van de stooftijd toe aan het vlees.
Verhit de boter in een pan, voeg al roerend de bloem toe en laat deze donkerbruin worden om een roux te maken.
Voeg de resterende bouillon toe aan de roux en laat het geheel binden tot een saus.
Haal het vlees en de kastanjes uit de pan en zet apart.
Voeg de botersaus toe aan het braadvocht in de grote pan en laat het 6 minuten zachtjes koken.
Meng het bessen- en citroensap met de tomatenpuree en voeg dit toe aan de saus in de pan.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg het vlees en de kastanjes weer toe aan de pan en laat alles goed doorwarmen.
Serveer de kastanje-hazeragout met spaghetti en garneer met de achtergehouden kastanjes.
Een volle, robuuste rode wijn, zoals een Bordeaux of een Syrah, past uitstekend bij de rijke smaken van deze ragout.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 55g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 12
Lamstoofpot met Koolrabi en Rode Wijnsaus
Geniet van deze rijke lamstoofpot met koolrabi en een smaakvolle rode wijnsaus. Perfect voor een knusse maaltijd op een koude dag.
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote koolrabi
- 100 g boter
- 750 g mager lamsvlees in blokjes van 2 cm
- 2 dl rode wijn
- 1 blik tomaten
- 3 teentjes knoflook uitgeperst
- 5 eetlepels fijngehakte gemengde kruiden peterselie, tijm, rozemarijn, dragon, kervel
- 150 g ontbijtspek in blokjes
- 150 g sjalot in dunne ringen
- Peper en zout naar smaak
- Allesbinder optioneel
- 1 eetlepel bloem
Halveer de koolrabi en steek bolletjes uit met een meloenboor.
Verhit 75 g boter in een grote stoofpan en bak het lamsvlees rondom bruin.
Bestrooi het vlees met bloem en roer goed door.
Voeg de rode wijn toe en meng grondig.
Voeg de tomaten, knoflook, 3 eetlepels kruiden en koolrabi-bolletjes toe.
Bak in een aparte pan het ontbijtspek in de resterende boter gedurende 8 minuten.
Voeg de sjalot toe aan het spek en bak nog eens 5 minuten.
Doe het spek- en sjalotmengsel bij het vlees in de stoofpan.
Laat de stoofschotel ongeveer 1,5 uur zachtjes koken met de deksel op de pan.
Breng op smaak met zout en peper.
Bind de saus eventueel met allesbinder.
Verwarm de stoofpot zachtjes voor het serveren en bestrooi met de resterende kruiden.
Serveertip:
Serveer de lamstoofpot met tagliatelle of vers knapperig brood om optimaal van de saus te genieten.
Wijnadvies:
Kies een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon, die de rijke smaken van de stoofschotel aanvult.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 12
Krokante Macaroni Kaas Snacks
Deze krokante macaroni kaas snacks zijn perfect als borrelhapje of als bijgerecht. Heerlijk romig van binnen en goudbruin krokant van buiten!
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g macaroni
- 6 eetlepels geraspte oude kaas
- 3 eetlepels crème fraîche
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- Zout en peper naar smaak
- Bloem om te paneren
- 2 eieren losgeklopt
- Paneermeel
- Frituurolie
Kook de macaroni gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat de macaroni uitlekken (niet afspoelen met water).
Meng de gekookte macaroni met de geraspte oude kaas, crème fraîche, gehakte peterselie, zout en peper.
Laat het mengsel ongeveer 30 minuten opstijven in de koelkast.
Vorm stevige schijven van het macaroni-mengsel en druk ze goed aan.
Wentel de schijven eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel.
Verhit de frituurolie tot 190°C.
Frituur de schijven in kleine porties gedurende ongeveer 5 minuten, totdat ze goudbruin en krokant zijn.
Laat de snacks uitlekken op keukenpapier.
Serveertip:
Serveer de krokante macaroni kaas snacks met een frisse yoghurtdip of pittige barbecuesaus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht sprankelende Prosecco past uitstekend bij deze hartige snacks.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.3g | Sugar: 1.5g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 12