Romige Gegratineerde Mosselschotel met Champignons

Romige Gegratineerde Mosselschotel met Champignons

Een luxe ovenschotel met sappige mosselen, romige bechamelsaus, champignons en een krokante kaas-panerlaag. Perfect voor een smaakvol diner!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Ovenschaaltjes of vuurvaste schaal
  • kookpan
  • Grill (ovenstand)
  • Lepel

Ingrediënten

  • 2 kg verse mosselen
  • 150 g verse champignons in plakjes gesneden
  • 2 kopjes dikke bechamelsaus
  • 50 g geraspte belegen kaas
  • 25 g roomboter in kleine klontjes
  • Paneermeel naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de mosselen in licht gezouten water tot alle schelpen openstaan.
  • Spoel de mosselen af met koud water en haal ze uit de schelpen.
  • Meng de mosselen met de plakjes champignons en de dikke bechamelsaus in een kom.
  • Verdeel het mosselmengsel over 4 kleine ovenschaaltjes of één grote vuurvaste schaal.
  • Bestrooi het gerecht royaal met paneermeel en geraspte kaas.
  • Verdeel kleine klontjes roomboter over het gerecht.
  • Verwarm de oven voor op de grillstand.
  • Plaats de schaaltjes in de oven en gratineer het gerecht gedurende 10-15 minuten tot de kaas goudbruin is en het paneermeel knapperig.
  • Serveer de gegratineerde mosselschotel direct uit de oven.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Chardonnay of Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 35g | Vet: 26g | Zout: 2.4g | Sugar: 4g

Mosseltoast met Romig Roerei en Tuinkers

Mosseltoast met Romig Roerei en Tuinkers

Knapperige toast met romig roerei, sappige mosselen en frisse tuinkers – een perfect voorgerecht of feestelijk hapje!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg verse mosselen
  • 4 sneetjes geroosterd brood
  • 4 eieren
  • 1 el tomatenketchup
  • 3 el water
  • 20 g boter
  • Verse tuinkers gehakt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de schoongemaakte mosselen in licht gezouten water tot alle schelpen openstaan.
  • Spoel de mosselen af met koud water en haal ze uit de schelpen.
  • Rooster de sneetjes brood goudbruin.
  • Besprenkel de toast met enkele druppels mosselnat.
  • Kluts de eieren in een kom met water, gehakte tuinkers, zout en peper.
  • Verhit de boter in een pan en voeg de geklutste eieren toe.
  • Roer constant tot het ei gestold is en een romig roerei ontstaat.
  • Verdeel het roerei gelijkmatig over de geroosterde sneetjes brood.
  • Beleg de toast met de gekookte mosselen.
  • Garneer met extra gehakte tuinkers.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een partje citroen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 28g | Vet: 16g | Zout: 1.9g | Sugar: 2g

Spaghetti met Romige Mosselsaus en Kruiden

Spaghetti met Romige Mosselsaus en Kruiden

Een smaakvolle pasta met romige mosselsaus, verrijkt met kruiden, knoflook en een vleugje witte wijn. Een heerlijk mediterraan gerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 590kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • liter droge witte wijn
  • 2 el olie
  • 250 g gekookte mosselen
  • 3 el gehakte peterselie
  • 400 g spaghetti
  • 4 grote eieren
  • Peper naar smaak
  • Rundvleesjuspoeder bereid volgens instructies
  • Snufje nootmuskaat
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.
  • Voeg 1 el olie toe en kook de spaghetti in 12-15 minuten gaar.
  • Giet de pasta af, laat uitlekken en doe terug in de pan.
  • Kluts de eieren en breng op smaak met zout, nootmuskaat en peper.
  • Giet de geklutste eieren over de spaghetti en laat het mengsel stollen.
  • Verhit 1 el olie in een koekenpan.
  • Voeg ui, knoflook, peterselie en oregano toe en laat 3 minuten zachtjes stoven.
  • Bereid de rundvleesjuspoeder volgens de instructies op de verpakking.
  • Voeg de gekookte mosselen, witte wijn, tomatenpuree en rundvleesjus toe aan de gestoofde groenten.
  • Roer alles goed door en laat de saus nog 5 minuten zachtjes trekken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de romige mosselsaus over de spaghetti.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra gehakte peterselie en serveer met knapperig brood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of Vermentino past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 590kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 2.3g | Sugar: 5g

Mosseltoast met Champignons en Gesmolten Kaas

Mosseltoast met Champignons en Gesmolten Kaas

Knapperige toast belegd met sappige mosselen, champignons, gesmolten Gouda en een vleugje anijslikeur voor een verfijnde smaak.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Tosti's, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg verse mosselen
  • 1 ui fijngehakt
  • 150 g belegen Gouda geraspt
  • 150 g champignons uit blik uitgelekt
  • 3 el roomboter
  • 3 theelepels Pernod anijslikeur
  • 4 sneetjes geroosterd brood
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de mosselen met het deksel op de pan in licht gezouten water tot alle schelpen openstaan.
  • Haal de mosselen uit de schelpen en bewaar ze.
  • Fruit de fijngehakte ui in 3 eetlepels roomboter.
  • Voeg de uitgelekte champignons toe en kruid met zout en peper.
  • Voeg de mosselen toe aan de pan en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de Pernod toe en laat het even meekoken.
  • Rooster ondertussen de sneetjes brood en besmeer ze met roomboter.
  • Verdeel de mossel-champignonmengsel over de sneetjes brood en bedek ze met een laag geraspte Gouda.
  • Bak de toast in 5 tot 8 minuten onder de voorverwarmde grill tot ze goudbruin zijn.
  • Serveer de mosseltoast 'à la Française' direct en geniet ervan!

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade voor een gebalanceerd voorgerecht.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g

Frisse Mosselsalade met Ei, Spek en Tuinkers

Frisse Mosselsalade met Ei, Spek en Tuinkers

Een frisse mosselsalade met knapperig spek, romige eieren en een vleugje tuinkers. Perfect als zomerse lunch of lichte maaltijd!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g gekookte mosselen
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 krop sla
  • 1 tomaat
  • 4 dunne plakken ontbijtspek
  • 4 eieren
  • 20 g roomboter
  • Zout naar smaak
  • Grofgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Meng de gekookte mosselen met de helft van de grofgehakte tuinkers.
  • Was de blaadjes van de krop sla, laat ze goed uitlekken en leg ze in 4 schalen.
  • Verdeel de mosselen over de slablaadjes.
  • Bak de plakken ontbijtspek in een pan zonder extra vet tot ze knapperig zijn.
  • Haal het spek uit de pan en bak in het achtergebleven vet de eieren.
  • Breng de eieren op smaak met zout en peper.
  • Leg de eieren en het knapperige spek bovenop de mosselsalade.
  • Snijd de tomaat in partjes en gebruik deze voor de garnering.
  • Strooi de resterende tuinkers over de salade.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze salade met een frisse vinaigrette op basis van olijfolie en citroensap voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc, past perfect bij deze frisse mosselsalade.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 2.2g | Sugar: 3g

Friese Mossel-Eierpot met Spek en Tomaat

Friese Mossel-Eierpot met Spek en Tomaat

Een traditioneel Fries gerecht met mosselen, knapperig spek, sappige tomaten en romig eiermengsel. Perfect voor een hartverwarmende maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 50 g doorregen spek in dobbelsteentjes gesneden
  • 10 g boter
  • 3 tomaten
  • 6 eieren
  • 1 theelepel gemengde kruiden diepvries
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 kopje melk
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de mosselen in licht gezouten water gedurende 10-15 minuten, totdat de schelpen openstaan.
  • Laat de mosselen afkoelen en haal ze uit de schelpen.
  • Smelt de boter in een koekenpan en bak de spekblokjes knapperig.
  • Snijd de tomaten kruisgewijs in, dompel ze kort in kokend water en daarna in koud water.
  • Ontvel de tomaten, snijd ze in dikke plakken en leg ze op het gebakken spek.
  • Klop de eieren in een kom met een garde en voeg zout, peper, gemengde kruiden, bloem en melk toe.
  • Giet het eimengsel voorzichtig in de pan over het spek en de tomaten.
  • Leg de mosselen bovenop het eiermengsel.
  • Dek de pan af en laat het gerecht op laag vuur stollen.
  • Serveer warm, direct uit de pan.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig brood of een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 3g

Zoetzuur Mosselragout met Garnalen en Dragon

Zoetzuur Mosselragout met Garnalen en Dragon

Een heerlijke zoetzure mosselragout met garnalen, augurken en dragon. Snel klaar en boordevol smaak – perfect voor een lichte maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1,5 kg mosselen
  • 125 g gepelde garnalen
  • 2 augurken ca. 150 g, in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels roomboter
  • 200 g champignons uit blik, uitgelekt
  • 100 g zilveruitjes
  • 1 eetlepel bloem
  • ¼ liter water
  • Dragonbladeren naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • Dille voor garnering

Instructies

  • Kook de mosselen in licht gezouten water gedurende 10-15 minuten, tot de schelpen openstaan.
  • Haal de mosselen uit de schelpen en zet ze opzij.
  • Snijd de augurken in plakjes.
  • Verhit de roomboter in een grote pan en bak de augurken, champignons en zilveruitjes kort aan.
  • Strooi de bloem over de groenten en roer goed door.
  • Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de saus ongeveer 7 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met zout, peper, dragonbladeren en een snufje suiker.
  • Voeg de mosselen en gepelde garnalen toe aan de pan.
  • Laat het geheel kort opwarmen, maar niet meer koken.
  • Proef en breng indien nodig verder op smaak.
  • Garneer met verse dille en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de mosselragout met vers knapperig stokbrood of een portie rijst om de saus optimaal te benutten.
Wijnadvies:
Een lichtzoete Riesling of een droge Pinot Blanc past perfect bij de zoetzure smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 4g

Bierawecka

Bierawecka

Bierawecka
Dit traditionele Elzasser vruchtenbrood, rijk gevuld met gedroogd fruit, noten en een vleugje kirsch, is een feestelijke traktatie voor de kerstperiode.
Bereidingstijd1 uur
inweektijd12 uur
Recept categorieën: Brood, Fruit, Noten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde peren in stukjes
  • 200 g gedroogde pruimen in stukjes
  • 150 g gedroogde vijgen in stukjes
  • 50 g geconfijte sinaasappelschil in stukjes
  • 60 g rozijnen
  • 2 theelepels kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel gemalen kruidnagel
  • 100 g suiker
  • dl kirsch kersen eau de vie
  • 100 g blanke amandelen
  • 50 g blanke hazelnoten
  • 150 g bloem

Instructies

  • Meng de gedroogde peren, pruimen, vijgen, sinaasappelschil, rozijnen, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, suiker en kirsch in een kom.
  • Laat het mengsel ongeveer 12 uur intrekken.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Rooster in een droge koekenpan de amandelen en hazelnoten lichtbruin.
  • Hak de geroosterde noten grof.
  • Meng de bloem en gehakte noten door het fruitmengsel.
  • Kneed het geheel tot een compact, plat brood in de vorm van een stol.
  • Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak het brood in het midden van de oven gedurende ongeveer 1 uur goudbruin en gaar.
  • Laat het brood afkoelen op een taartrooster.
  • Verpak het brood luchtdicht voor het serveren om de smaken te laten intrekken.

Notities

Serveertip:
Serveer het brood in dunne plakken met een glaasje eau de vie van kersen of een sterke koffie.
Wijnadvies:
Een glaasje kirsch of een volle dessertwijn zoals een Gewürztraminer uit de Elzas past perfect bij dit rijke vruchtenbrood.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 42g

Gebraden Fazant met Smaakvolle Herfstvulling

Gebraden Fazant met Smaakvolle Herfstvulling

Geniet van een klassiek gerecht met gebraden fazant, gevuld met knoflook en tijm, geserveerd met een rijke saus van sjalotten, champignons en spek.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 fazant-hennen
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel boter
  • 4 teentjes knoflook geplet
  • 1 takje tijm
  • 80 g sjalotten fijngesneden
  • 100 g champignons in vieren
  • 40 g ontbijtspek in blokjes
  • 2 dl kippenbouillon
  • 300 g bloem
  • Snufje suiker
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Wrijf de fazanten van binnen en buiten in met zout en peper.
  • Stop de knoflook en tijm in de holte van de fazanten.
  • Verhit olie en boter in een koekenpan en bak de fazanten goudbruin aan alle kanten.
  • Bak beide poten gedurende 5 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de fazanten met de borst naar boven in een ovenvaste braadpan.
  • Voeg sjalotten, champignons en spek toe rond de fazanten.
  • Schenk de kippenbouillon over het geheel en breng aan de kook.
  • Meng bloem met een snufje suiker en voeg voldoende water toe om een soepel deeg te kneden.
  • Rol het deeg uit tot een slang van 4 cm doorsnede en leg het op de rand van de pan.
  • Sluit de pan af met een deksel.
  • Braad de fazanten ongeveer 18 minuten in de oven.
  • Laat de fazanten daarna 10 minuten rusten in de afgedekte pan.
  • Hak de deegrand los.
  • Snijd de borsten en poten van de fazanten los.
  • Zeef het braadvocht en schenk het over de fazantdelen in de braadpan.

Notities

Serveertip:
Serveer met geroosterde aardappelen en seizoensgroenten zoals spruitjes of wortelen.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een stevige Bordeaux versterkt de rijke smaken van de fazant.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 42g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Luxe Kwartelsoep met Verse Kervel

Luxe Kwartelsoep met Verse Kervel

Een verfijnde soep met kwartel, verse groenten en aromatische kruiden. Perfect voor een luxe diner of een speciale feestdag.
Bereidingstijd3 uur 45 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Soep
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter
  • 10 gekneusde peperkorrels
  • 150 g prei in ringen
  • 150 g wortel in plakjes
  • 2 jeneverbessen
  • 2 liter water
  • 3 eetlepels fijngesneden kervel
  • 300 g tomaten in partjes
  • 4 kwartels
  • 50 g knolselderij
  • 1 laurierblaadje
  • 1 stukje foelie
  • 1 takje tijm
  • Peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de borsten en pootjes van de kwartels en houd ze apart.
  • Leg de karkassen van de kwartels in een braadslede en bak ze 20-30 minuten bruin in de oven.
  • Plaats de gebakken karkassen in een soeppan en voeg prei, wortel, tomaten, knolselderij, tijm, foelie, peperkorrels, laurierblad, jeneverbessen en water toe.
  • Breng de bouillon aan de kook en laat het op laag vuur 3 uur trekken.
  • Schep regelmatig het schuim van de bouillon af.
  • Zeef de bouillon door een doek.
  • Snijd het vlees van de borst en pootjes in reepjes.
  • Bestrooi met zout en peper en roerbak het vlees in boter gedurende 5-10 minuten.
  • Breng de bouillon op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep met de geroerbakte kwartelreepjes en garneer met fijngesneden kervel.

Notities

Serveertip:
Serveer de kwartelsoep met een knapperig stukje stokbrood en een klontje gezouten boter.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij de rijke smaken van

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 24g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g