Gevulde Portobello’s met Roerei en Gefrituurde Mihoen

Gevulde Portobello's met Roerei en Gefrituurde Mihoen

Verras je gasten met deze feestelijke portobello's gevuld met kruidig roerei en knapperige gefrituurde mihoen.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Mie, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw, Pasen
Servings: 4
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 el basterdsuiker
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 tl sambal
  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 2 cm gember fijngehakt
  • 2 el Japanse sojasaus
  • 2 el roerbakolie
  • 2 limoenen uitgeperst
  • 4 portobello's
  • 40 gr mihoen gefrituurd
  • 5 eieren
  • 1 Spaanse peper zaadjes verwijderd en fijn gesneden
  • 1 zakje koriander zeer fijn gesneden

Instructies

  • Meng in een miskom de fijngehakte gember, bosuitjes, Spaanse peper, geperste knoflook, limoensap, sojasaus, basterdsuiker en sambal.
  • Voeg de eieren toe aan het mengsel en klop alles goed door elkaar.
  • Verhit een braadpan met 1 el roerbakolie en bak de portobello's aan beide kanten goudbruin.
  • In een andere pan verhit je de overige roerbakolie en giet je het eiermengsel erbij.
  • Roerbak het tot een kruimelig roerei.
  • Draai de portobello's tijdens het bakken om zodat ze gelijkmatig gaar worden.
  • Plaats op elk bord een bedje van veldsla en leg daarop de gebakken portobello's.
  • Vul de portobello's met het roerei en verdeel de gefrituurde mihoen erover.
  • Garneer met de fijngehakte koriander en serveer direct.

Notities

Serveer met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Rode Koolsalade met Dadels en Pistachenoten

Rode Koolsalade met Dadels en Pistachenoten

Een frisse en knapperige rode koolsalade met zoete dadels en knapperige pistachenoten, perfect als bijgerecht of lichte lunch.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Noten, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ rode kool zeer fijn gesneden
  • ½ rode ui zeer fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 perssinaasappelen geperst
  • 2 el frambozenazijn
  • 4 el olijfolie
  • 100 gram dadels fijn gesneden
  • 100 gram ongezouten pistachenoten fijn gehakt

Instructies

  • Doe de fijn gesneden rode kool, rode ui, geperste knoflook, dadels en pistachenoten in een grote mengkom.
  • Giet het sap van de perssinaasappelen, de frambozenazijn en de olijfolie over de salade.
  • Hussel alles goed door elkaar totdat de ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld en de kool goed is bedekt met de dressing.
  • Serveer direct of laat de salade even rusten zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Notities

Een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een frisse rosé past goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g

Frisse Tonijnsalade met Groenten en Furikake

Frisse Tonijnsalade met Groenten en Furikake

Een heerlijke, frisse tonijnsalade met een knapperige bite en een verrassende twist van furikake.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Lunch, Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 appel geraspt
  • 1 gekookt ei in partjes gesneden
  • 1 klein blikje zwarte bonen goed gespoeld
  • 1 tomaat in kleine blokjes
  • 1 tomaat in partjes gesneden (voor garnering)
  • 2 blikjes tonijn op water losgemaakt
  • 2 cm gember geraspt
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • ½ rode paprika zeer fijn gesneden
  • ½ rode ui zeer fijn gesneden
  • 10 groene olijven zeer fijn gesneden
  • Augurkjes voor garnering
  • Beetje grof gemalen peper
  • Furikake voor garnering
  • Veldsla voor garnering
  • 1 el mayonaise
  • Olie spray voor het invetten van de schaal

Instructies

  • Meng in een kom de losgemaakte tonijn met de fijn gesneden rode ui, rode paprika, geraspte appel, geraspte gember, geraspte knoflook, fijngesneden groene olijven, en de zwarte bonen.
  • Voeg 1 el mayonaise toe aan het tonijnmengsel en breng op smaak met wat grof gemalen peper.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Spray een klein schaaltje licht in met olie en vul het met het tonijnmengsel.
  • Druk het mengsel voorzichtig aan en draai het vervolgens om op een bord, zodat het in een nette vorm blijft staan.
  • Smeer een klein beetje mayonaise over de bovenkant van de tonijn.
  • Garneer het bord met veldsla, augurkjes, uitjes, en partjes tomaat en gekookt ei.
  • Strooi tot slot wat furikake over de tonijn voor extra smaak en textuur.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Wortelsoep met Mandarijn en Sinaasappel

Wortelsoep met Mandarijn en Sinaasappel

Een verfrissende en gezonde wortelsoep met een citrusachtige twist, perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Fruit, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote of 2 kleine mandarijnen/sinaasappels geperst
  • 1 geperste knoflookteen
  • 2 cm gember fijn geraspt
  • 2 blokjes groentebouillon
  • ½ courgette grof geraspt
  • ¾ liter water
  • 1 pond wortelen grof geraspt
  • Handje selderij fijn gesneden

Instructies

  • Breng het water aan de kook in een grote soeppan en voeg de bouillonblokjes toe, roer tot ze zijn opgelost.
  • Voeg de geraspte wortelen, courgette, gember en knoflook toe aan de pan.
  • Laat dit geheel 15 minuten zachtjes koken tot de groenten zacht zijn.
  • Giet het sap van de mandarijnen of sinaasappels in de pan en roer goed door.
  • Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde consistentie is bereikt.
  • Serveer de soep in kommen en garneer met fijn gesneden selderij voor een frisse bite.

Notities

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 2g | Vet: 1g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g

Curry met Zoete Aardappel en Kipdijfilet

Curry met Zoete Aardappel en Kipdijfilet

Een rijke en smaakvolle curry met zoete aardappel, kipdijfilet en kokosmelk, perfect voor een hartige maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: India
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine stronk broccoli in kleine roosjes
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 2 uien fijn gesneden
  • 2 zoete aardappelen in blokjes
  • 3 el curry madras
  • 1 winterpeen klein gesneden
  • 4 kipdijfilets in stukjes gesneden
  • 200 gram basmati rijst gekookt
  • 250 gram champignons gesneden
  • 400 gram kokosmelk
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Olie om in te bakken

Instructies

  • Verhit een beetje olie in een grote koekenpan of wok en bak de stukjes kipdijfilet goudbruin.
  • Voeg de fijn gesneden uien toe en bak tot ze zacht en glazig zijn.
  • Voeg de gesneden broccoli, champignons, winterpeen en zoete aardappel toe aan de pan.
  • Laat het geheel 10 minuten sudderen op middelhoog vuur.
  • Roer de geperste knoflook en de curry madras erdoor en bak nog een paar minuten tot de geuren vrijkomen.
  • Schenk de kokosmelk in de pan, roer goed door en laat de curry nog 15 minuten zachtjes sudderen tot de groenten gaar zijn en de smaken goed vermengd zijn.
  • Breng de curry op smaak met peper en zout naar wens.
  • Serveer de curry met gekookte basmati rijst.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals een Grenache past goed bij deze curry.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 1.4g | Sugar: 7g

Libanese Gehaktballetjes met Citroen en Tomaat

Libanese Gehaktballetjes met Citroen en Tomaat

Ontdek de rijke smaken van Libanese gehaktballetjes, perfect gecombineerd met citroen en tomaten, voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Libanon
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen geraspte schil
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 flinke snuf chilipoeder
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 tl kaneel
  • 2 citroenen in halve plakken gesneden
  • 4 el arachideolie
  • 50 gram pijnboompitten
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 ui fijngesneden
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng in een grote kom het rundergehakt, tomatenpuree, pijnboompitten, zout, zwarte peper, kaneel, knoflook, paprikapoeder, en chilipoeder.
  • Kneed alles goed door elkaar tot een gelijkmatig mengsel.
  • Vorm met vochtige handen kleine gehaktballetjes van het mengsel en zet deze in de koelkast om even stevig te worden.
  • Verhit de arachideolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de uien tot ze beginnen te kleuren.
  • Haal de uien uit de pan en zet opzij.
  • Bak nu de gehaktballetjes in dezelfde pan tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn.
  • Voeg de gefruite ui, geraspte citroenschil, en tomatenblokjes toe aan de gehaktballetjes in de pan.
  • Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes stoven, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Serveer de gehaktballetjes met de halve plakken citroen, en garneer eventueel met extra pijnboompitten.

Notities

Serveer met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een kruidige rode wijn zoals een Grenache.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 300g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Snelle Vegetarische Erwtensoep

Snelle Vegetarische Erwtensoep

Een snelle en voedzame vegetarische erwtensoep, perfect voor koude winterdagen.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine knolselderij in brokken
  • 1 liter water
  • 1 pak wortelenstamp met ui
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 2 preien in ringen (1/2 prei apart houden voor garnering)
  • 3 wortelen in dunne plakjes
  • 400 gram spliterwten
  • 1 klein potje erwten
  • 1 vegetarische rookworst
  • Vegetarische kipstukjes

Instructies

  • Snijd de prei in ringen en houd 1/2 prei apart voor de garnering.
  • Kook deze 1/2 prei kort en zet opzij.
  • Breng 1 liter water aan de kook in een grote soeppan en voeg de groentebouillonblokjes toe.
  • Voeg de gesneden prei (behalve de 1/2 voor garnering), knolselderij, wortelenstamp met ui, en spliterwten toe aan de bouillon.
  • Laat de soep op laag vuur sudderen tot de groenten zacht zijn, ongeveer 30 minuten.
  • Gebruik een keukenmachine of staafmixer om de soep te pureren tot een gladde consistentie.
  • Voeg de vegetarische rookworst, vegetarische kipstukjes, en de groenten voor de garnering (erwten, wortelschijfjes en de gekookte 1/2 prei) toe aan de soep.
  • Laat de soep nog even doorwarmen op laag vuur.
  • Serveer de soep warm, eventueel met roggebrood of gebakken broodblokjes.

Notities

Een droge witte wijn zoals Pinot Blanc of een lichte rode wijn zoals Beaujolais past goed bij deze erwtensoep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Aziatisch Gemarineerde Zalm met Groente en Basmati Rijst

Aziatisch Gemarineerde Zalm met Groente en Basmati Rijst

Geniet van deze heerlijke Aziatisch gemarineerde zalm, perfect gecombineerd met knapperige groenten en basmati rijst.
(inclusief 1 uur marineren)1 uur 19 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vis, Zalm
Land van herkomst: Azië
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el hoisinsaus
  • 1 el sojasaus
  • 1 el visolie
  • 1 el wokolie
  • 2 cm verse gember zeer fijn gesneden
  • 2 kleine paksoi gesneden
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 2 tl vijfkruidenpoeder
  • 240 gram bimi in stukjes
  • 200 gram kastanjechampignons in plakjes
  • 1 prei in ringetjes
  • 1 sjalot fijn gesneden
  • 1 Spaanse peper zonder zaad, fijn gesneden
  • 500 gram verse zalm met huid
  • Sap van 1 limoen

Instructies

  • Meng in een grote schaal de knoflook, gember, sjalot, visolie, wokolie, hoisinsaus, limoensap, vijfkruidenpoeder, Spaanse peper en sojasaus.
  • Leg de zalm in de marinade en zorg ervoor dat deze volledig bedekt is.
  • Laat de zalm minstens 1 uur marineren.
  • Kook de basmati rijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Verhit een wok en voeg een beetje wokolie toe.
  • Wok de prei, paksoi, kastanjechampignons en bimi tot ze gaar en knapperig zijn.
  • Haal de zalm uit de marinade en dep deze droog met keukenpapier.
  • Bak de zalm in een gloeiend hete pan met een beetje olie, ongeveer 5 minuten op de huidkant.
  • Zet het vuur uit, draai de zalm om en laat deze nog 2 minuten rusten.
  • Verwijder de huid van de zalm.
  • Voeg de overgebleven marinade toe aan de gewokte groenten en roer goed door.
  • Serveer de zalm samen met de groenten en de basmati rijst.

Notities

Serveer met een lichte en frisse witte wijn zoals Riesling of een Grüner Veltliner.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Snijbonenstamppot met Garam Masala en Vegetarische Gehaktballetjes

Snijbonenstamppot met Garam Masala en Vegetarische Gehaktballetjes

Een verrassende twist op de klassieke stamppot, met snijbonen en de rijke smaak van garam masala.
Bereidingstijd50 minuten
Land van herkomst: Fusion, India, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 3
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 vegetarische gehaktballetjes
  • 1 el garam masala
  • 1 grote ui fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 250 gram kastanjechampignons in plakjes
  • 400 gram snijbonen in stukjes gesneden
  • 600 gram aardappelen in blokjes gesneden
  • 1 tl olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in een grote pan met water tot ze gaar zijn, en maak er vervolgens een smeuïge puree van.
  • Houd deze warm.
  • Verhit een koekenpan op laag vuur en bak de ui, knoflook, champignons en snijbonen ongeveer 40 minuten tot ze zacht en gaar zijn.
  • Voeg de garam masala toe aan het groentenmengsel en breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de groenten en kruiden door de aardappelpuree en roer alles goed door elkaar.
  • Verhit in een aparte pan een theelepel olijfolie en bak de vegetarische gehaktballetjes goudbruin.
  • Serveer de stamppot op borden en leg de gebakken gehaktballetjes ernaast.

Notities

Een volle rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Pappardelle met Gerookte Zalm en Asperges in Romige Boursinsaus

Pappardelle met Gerookte Zalm en Asperges in Romige Boursinsaus

Een romige pappardelle met gerookte zalm en asperges, ideaal voor een luxe diner of een speciaal etentje!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ bakje Boursin voor de keuken
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 zoete puntpaprika in stukjes
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 150 gram pappardelle
  • 200 gram gerookte zalm in plakjes
  • 500 gram asperges geschild en in stukjes gesneden

Instructies

  • Verhit een koekenpan en braad de ui, knoflook en paprika tot ze zacht en geurig zijn.
  • Kook de asperges in een pan met water tot ze halfgaar zijn, ongeveer 5 minuten.
  • Kook tegelijkertijd de pappardelle volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.
  • Zodra de pappardelle gaar is, giet je het af en roer je de Boursin erdoor totdat deze volledig is gesmolten en de pasta romig is.
  • Leg de pappardelle op een grote schaal.
  • Leg de plakjes gerookte zalm gelijkmatig over de pasta.
  • Verdeel de hete ui, knoflook en paprika over de zalm.
  • Serveer direct en geniet van deze heerlijke combinatie.

Notities

Combineer met een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g