Tonijn-Carpaccio met Aziatische Vinaigrette

Tonijn-Carpaccio met Aziatische Vinaigrette

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Azië, Japan
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g tonijn in dunne plakjes
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel fijngehakte koriander
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 8 blaadjes zuring
  • 8 eetlepels extra vierge olijfolie

Instructies

  • Verdeel de tonijn over de borden.
  • Meng in een kom de sojasaus, balsamicoazijn, honing, citroensap, fijngehakte koriander, knoflook en olijfolie tot een vinaigrette.
  • Snijd de zuring fijn.
  • Strooi de fijngehakte zuring over de tonijn.
  • Giet de vinaigrette gelijkmatig over de tonijn.
  • Serveer direct voor een heerlijk licht en smaakvol voorgerecht.

Notities

Wijnadvies:

Deze tonijn-carpaccio met Aziatische vinaigrette vraagt om een lichte en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Grüner Veltliner. Hun verfrissende smaken vullen perfect de tonijn aan.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 26g | Vet: 22g | Zout: 12g | Sugar: 4g

Pittige Caraïbische Pepermarinade

Pittige Caraïbische Pepermarinade

Een pittige en verfrissende Caraïbische pepermarinade met tomatensap en verse koriander. Perfect om entrecotes, karbonades of kippenbouten extra smaak te geven!
Voorbereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Marinade, Saus
Land van herkomst: Caribean
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 70kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 rode pepers schoongemaakt en fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 15 g verse koriander of peterselie fijngehakt
  • 3 eetlepels olie
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 eetlepel hete pepersaus
  • 300 ml tomatensap

Instructies

  • Meng alle ingrediënten in een kom goed door elkaar om een marinade te vormen.
  • Gebruik naar smaak om entrecotes, karbonades of kippenbouten te marineren.
  • Laat het vlees enkele uren of een nacht marineren voor optimaal resultaat.

Notities

  • Pas de hoeveelheid hete pepersaus aan naar smaak, afhankelijk van je voorkeur voor pittigheid.
  • Deze marinade is ideaal voor entrecotes, (haas)karbonades en kippenbouten.
  • Marineer het vlees gedurende de gewenste tijd voordat je het bereidt (bijvoorbeeld enkele uren of een nacht).
Wijnadvies
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de pittigheid van deze marinade.

Nutrition

Calories: 70kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 2g

Turkse Komkommer-Yoghurt Dip (Cacik)

Turkse Komkommer-Yoghurt Dip (Cacik)

Een verfrissende Turkse dip met komkommer, yoghurt, knoflook en munt, ideaal als bijgerecht of dip voor brood en groenten.
inclusief uitlektijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Dip, Saus
Land van herkomst: Turkije
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • Zout
  • 2 teentjes knoflook
  • Turkse yoghurt
  • 2 eetlepels fijngesneden muntblaadjes + extra voor garnering
  • Peper
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Cayennepeper

Instructies

  • Schil de komkommer, halveer hem in de lengte en schraap het zaad eruit met een lepel.
  • Rasp het vruchtvlees grof.
  • Doe de geraspte komkommer in een vergiet en bestrooi met een eetlepel zout.
  • Laat de komkommer 15 minuten uitlekken.
  • Pel intussen de knoflook.
  • Spoel de komkommer af onder koud water en druk het vocht eruit.
  • Doe de yoghurt in een kom, pers de knoflook erboven uit en voeg de komkommer en fijngesneden munt toe.
  • Voeg 1½ dl koud water toe en breng de dip op smaak met peper en een snufje cayennepeper.
  • Laat de cacik minstens 30 minuten in de koelkast staan om goed koud te worden en de smaken te laten ontwikkelen.
  • Garneer met extra fijngesneden muntblaadjes voor het serveren.

Notities

Serveertip:

Serveer de gekoelde cacik als verfrissend bijgerecht of als dip voor pitabroodjes, naanbrood of groentesticks.

Wijnadvies:

Bij deze verfrissende en licht pittige dip past een droge, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Turkse Raki als je liever iets sterks wilt.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Koreaanse Bulgogi Marinade

Koreaanse Bulgogi Marinade

Voorbereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Marinade
Land van herkomst: Korea
Servings: 4 personen
Calories: 40kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels honing
  • 4 eetlepels rijstwijn
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 5 eetlepels lente-ui fijn gesneden
  • 4 theelepels knoflook uitgeperst
  • 2 theelepels rode peper
  • 2 eetlepels sesamzout

Instructies

  • Mix alle ingrediënten in een kom.

Notities

Deze marinade is geschikt voor 1 kg vlees, bijvoorbeeld rundvlees, varkensvlees of kip.

Tips:

Gebruik deze smaakvolle marinade voor het marineren van vlees voor Bulgogi, een traditioneel Koreaans gerecht van dun gesneden vlees gemarineerd in een zoete en hartige saus. Laat het vlees minstens 2 uur marineren voor het beste resultaat.
Wijnadvies:
Deze marinade past goed bij een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Riesling. Ook goed te combineren met een lichte rode wijn zoals een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 40kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 700g | Sugar: 8g

Koreaanse Bulgogi (Gemarineerd Rundvlees in Zoete Saus)

Koreaanse Bulgogi (Gemarineerd Rundvlees in Zoete Saus)

Koreaanse Bulgogi, gemarineerd rundvlees in zoete saus, geserveerd met rijst en groenten.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
marineren1 dag
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Korea
Jaargetijde:: Herfst, Lente
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 700 g runderlende
  • eetlepel suiker
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 1 fijngehakt teentje knoflook
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel sesamzaad
  • Voor de garnering:
  • Takjes peterselie
  • Fijngehakte daikonkers Japanse tuinkers

Instructies

  • Leg het vlees 45 minuten in de diepvries, leg het vervolgens 10 minuten op een werkplank en snijd het vlees dan met een zeer scherp mes in zo dun mogelijke vierkantjes van 5 cm.
  • Leg de gesneden stukjes in een kom en strooi er de suiker over.
  • Dek de kom af en zet het vlees ± 30 minuten op een koele plaats weg.
  • Voeg dan de sojasaus aan het vlees toe, samen met 1 eetlepel sesamolie, de knoflook, de zwarte peper en het sesamzaad.
  • Meng alles goed door elkaar, dek de kom af en laat het vlees in de koelkast minstens 24 uur marineren.
  • Verhit de rest van de sesamolie in een braadpan met dikke bodem en braad het gemarineerde vlees met de marinade naar smaak gaar.
  • Serveer het vlees op een grote voorverwarmde schaal of op afzonderlijke borden, gegarneerd met takjes peterselie en fijngehakte daikonkers.

Notities

Serveertip:

Dit gemarineerde rundvlees is heerlijk met gestoomde rijst en groenten naar keuze. Rol het vlees op in een slablad met een beetje rijst en wat saus voor een authentieke Koreaanse ervaring.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij de zoete en hartige smaken van de Bulgogi. Als je liever wit drinkt, probeer dan een frisse Riesling of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g

Koreaanse Bulgogi Grill

Koreaanse Bulgogi Grill

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
marineren1 uur
Recept categorieën: Hapjes, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Korea
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 800 g biefstuk dun gesneden
  • 125 ml sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 teentjes knoflook uitgeperst
  • 3 lente-uitjes in ringetjes gesneden
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes

Instructies

  • Snijd het vlees in dunne plakjes, dit gaat beter als het vlees iets bevroren is.
  • Meng alle ingrediënten in een kom en voeg het vlees toe.
  • Marineer alles minimaal 1 uur.
  • Verwarm een tafelgrill voor en leg het vlees er in kleine porties op.
  • Laat het vlees grillen totdat het gaar is.
  • Haal het vlees van de grill en leg er een andere portie op.
  • Serveer het vlees met sla en sesamzaadjes.

Notities

Serveertip:

Koreanen nemen een blaadje sla, leggen het vlees erop, smeren er wat rode pepersaus of sojasaus op en vouwen het blad samen. Voeg eventueel hele knoflookteentjes en shiitake-paddenstoelen toe tijdens het grillen, rol ze in het slablaadje en geniet van deze smaakvolle hapjes.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Gamay of een fruitige Pinot Noir past goed bij de hartige smaken van de Bulgogi. Als je liever wit drinkt, probeer dan een droge Riesling of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Korean-style Sla Wraps met Pittige Rundvleesreepjes

Korean-style Sla Wraps met Pittige Rundvleesreepjes

Een smaakvol en verfrissend gerecht dat de verschillende texturen van knapperige sla, sappig vlees en zachte rijst combineert.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
marineren3 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Korea
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g entrecôte in dunne reepjes gesneden
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels mirin
  • 3 eetlepels soja-olie
  • Blaadjes sla van kropsla

Voor de saus:

  • 5 eetlepels sojasaus bijvoorbeeld Kikkoman
  • eetlepel suiker
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 eetlepels lente-ui in dunne ringen
  • ½ eetlepel geroosterd sesamzaad
  • Peper naar smaak
  • 2 eetlepels sesamolie

Instructies

  • Marineer het vlees met suiker en mirin, laat het ± 30 minuten marineren.
  • Meng alle ingrediënten voor de saus.
  • Meng de saus met het gemarineerde vlees en laat opnieuw 3 uur marineren.
  • Verhit 1 eetlepel soja-olie in een koekenpan en bak 1/3 van het vlees met saus in 5-10 minuten goudbruin en gaar, houd het warm.
  • Bak de rest van het vlees op dezelfde manier (bak niet te veel vlees tegelijk, anders komt er te veel vocht vrij).
  • Serveer het gerecht met witte rijst en serveer de sla-blaadjes apart.
  • Dit gerecht wordt traditioneel gegeten door een blaadje sla te vullen met rijst en het gebakken rundvleesmengsel.

Notities

Serveertip:

Neem een blaadje sla, schep er wat rijst en gebakken rundvlees in, vouw het slablaadje iets dicht en eet het samen.

Wijnadvies:

Een licht gekoelde Pinot Noir past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn gaan goed samen met de pittige en hartige smaken van het rundvlees en de saus.

Zilveruitjes-Rozijnen Buffetsaus

Zilveruitjes-Rozijnen Buffetsaus

Deze smaakvolle saus voegt een verrukkelijke twist toe aan diverse gerechten. De combinatie van zilveruitjes, rozijnen, tomatenketchup en witte wijn zorgt voor een rijke en smakelijke saus die zowel warm als koud genoten kan worden. Perfect voor bij verschillende gerechten en ideaal voor buffetten.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 potjes zilveruitjes
  • Vocht van de uitjes
  • 1 laurierblad
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 flessen tomatenketchup
  • Maïzena indien nodig
  • 2 glazen witte wijn
  • 2 pakken rozijnen

Instructies

  • Laat de zilveruitjes uitlekken en vang het vocht op in twee verschillende kommen.
  • Week de rozijnen in een deel van het uitjesvocht.
  • Breng de andere helft van het uitjesvocht aan de kook met 1 laurierblad.
  • Voeg 4 eetlepels suiker en de tomatenketchup toe, laat het geheel even opkoken.
  • Bind indien nodig met een beetje maïzena.
  • Voeg vervolgens de geweekte rozijnen en het bijbehorende vocht toe.
  • Voeg de uitjes toe en laat het geheel nog even doorkoken.
  • Giet op het laatste de 2 glazen witte wijn in de saus.
  • Serveertip: Deze veelzijdige zilveruitjes-rozijnen buffetsaus is heerlijk bij vlees, groenten, barbecue of als aanvulling op een buffet.
  • Zowel warm als koud te serveren.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de zoete en hartige smaken van deze buffetsaus.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 2g | Vet: 0g | Zout: 2g | Sugar: 45g

Hartige Broccoliquiche met Kruidenkaas en Walnoten

Hartige Broccoliquiche met Kruidenkaas en Walnoten

Een rijke broccoliquiche met kruidenkaas, spekjes en walnoten, perfect voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Noten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 flinke stronk broccoli
  • 1 doosje champignons
  • 1 eetlepel boter
  • 3 eieren
  • 5 plakken bladerdeeg
  • 40 g walnoten grof gehakt
  • 100 g geraspte kaas optioneel
  • 125 g hamblokjes
  • 125 g spekblokjes
  • 1 kuipje kruidenkaas bijv. Paturain of Bressot
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Laat het bladerdeeg ontdooien volgens de verpakking.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook deze 5 minuten.
  • Spoel de broccoli direct af met koud water en laat uitlekken.
  • Borstel de champignons schoon, snijd ze in plakjes en bak ze kort aan in een koekenpan met boter.
  • Bak de spekblokjes goudbruin in dezelfde pan.
  • Vet de quichevorm of springvorm in en bekleed deze met bladerdeeg.
  • Meng in een kom de kruidenkaas met de eieren.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe en klop goed door.
  • Verdeel de broccoli, champignons, walnoten, spek- en hamblokjes over de beklede vorm.
  • Giet het ei-kaasmengsel gelijkmatig over de vulling.
  • Bestrooi eventueel met geraspte kaas.
  • Bak de quiche 25 minuten in de voorverwarmde oven tot het bladerdeeg goudbruin is en de vulling stevig is.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een Chardonnay of Pinot Gris voor een perfecte combinatie.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 22g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Marokkaanse Briouats met Aardappel en Kaas

Marokkaanse Briouats met Aardappel en Kaas

Krokante filodeegdriehoekjes gevuld met romige aardappel en kaas, een Marokkaanse klassieker.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Voorgerechten
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 2 grote aardappelen
  • 8 puntjes "La vache qui rit"-smeerkaas
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Komijnpoeder naar smaak

Voor het deeg:

  • Filodeegvellen
  • 1 eigeel
  • 180 g gesmolten roomboter

Instructies

  • Was de aardappelen en kook ze in de schil tot ze gaar zijn.
  • Schil de aardappelen en wrijf ze door een zeef om een gladde puree te maken.
  • Doe de puree in een kom en meng deze met de smeerkaas, gehakte peterselie, zout, zwarte peper en komijnpoeder.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Knip het filodeeg in lange, rechthoekige repen.
  • Besmeer de repen met gesmolten roomboter.
  • Schep een lepel vulling op het uiteinde van een reep filodeeg en vouw het deeg diagonaal om de vulling heen, zodat er een driehoekige briouat ontstaat.
  • Herhaal dit met alle vellen en vulling.
  • Bestrijk de briouats met losgeklopt eigeel en leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik.
  • Bak de briouats in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 15-20 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Serveer warm als voorgerecht of snack.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een Marokkaanse muntthee of een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g