Rode sla met appel en zure room

Rode sla met appel en zure room

Frisse rode sla met zoetzure appel en een romige dressing van zure room.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Salade, Voorgerechten, Zuivel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 appel zachtzuur
  • Bloemkoolroosjes rauw
  • Citroensap
  • Honing dun
  • Olie
  • Rode sla
  • Zure room
  • Azijn

Instructies

  • Verdeel de rode sla in blaadjes, verwijder de nerf, was en droog de blaadjes.
  • Schil de appel en snijd in stukjes.
  • Roer een saus van zure room, citroensap en honing.
  • Schep de appel door de saus.
  • Maak de sla aan met de saus.
  • Marineer de bloemkoolroosjes in olie en azijn.
  • Garneer de salade met de bloemkoolroosjes.

Notities

Serveertip:
Het sausje is ook heerlijk met ijsbergsla.
Wijnadvies:
Een fruitige, droge witte wijn.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g

Piëmontese salade met gorgonzola en ansjovis

Piëmontese salade met gorgonzola en ansjovis

Een smaakvolle Piëmontese salade met gorgonzola, ansjovis en een frisse vinaigrette.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Ansjovispasta
  • Artisjokhartjes blik
  • Blokjes gebakken brood
  • 1 hardgekookt ei
  • 50 gram gorgonzola
  • Citroensap
  • Knoflook
  • Olijfolie
  • Paprika dun gesneden
  • Rode sla

Instructies

  • Pluk de rode sla, verwijder de kern, was en droog de blaadjes.
  • Verkruimel de gorgonzola en het ei.
  • Strooi de gorgonzola en het ei over de sla.
  • Roer een vinaigrette van olie, citroensap en ansjovispasta.
  • Wrijf een slabak in met knoflook.
  • Schep de sla in de bak en schep de vinaigrette erover.
  • Garneer met blokjes brood en/of paprika.
  • Voeg eventueel artisjokhartjes toe.

Notities

Serveertip:
Ook lekker met kropsla, krulandijvie of veldsla.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn, zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Romige kersenrijst met sherry

Romige kersenrijst met sherry

Romige rijst met zoete kersen en een vleugje sherry, perfect als dessert.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Noten, Rijst, Zuivel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 ml cream sherry
  • 1 liter melk
  • 1 vanillestokje opengesneden
  • 1 zakje amandelen 55 gram
  • 1 potje kersen zonder pit 370 gram
  • 125 gram slagroom
  • 200 gram rijst
  • 50 gram suiker

Instructies

  • Breng in een pan de melk met de rijst, suiker en het vanillestokje aan de kook.
  • Roer goed door en kook de rijst op laag vuur in 12 minuten zachtjes gaar.
  • Haal de pan van het vuur en roer de helft van de sherry door de rijst.
  • Verwijder het vanillestokje, schraap het merg eruit en roer dit door de rijst.
  • Laat de vanillerijst afkoelen.
  • Giet de kersen af en schenk de rest van de sherry erover.
  • Hak de amandelen grof en rooster ze goudbruin in een droge koekenpan.
  • Laat de amandelen afkoelen op een bord.
  • Klop in een grote kom de slagroom bijna stijf.
  • Schep de rijst en amandelen luchtig door de slagroom.
  • Verdeel de roomrijst over zes schaaltjes of doe het in een grote serveerschaal.
  • Schep de kersen erop.

Notities

Serveertip:
De roomrijst is ook heerlijk met bosvruchten, vers of uit de diepvries (gebruik 300 g).
Wijnadvies:
Conqueror Cream Sherry

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Salade met kaas en peer

Salade met kaas en peer

Een frisse salade met zoete peer, zachte kaas en een pittige vinaigrette.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Kaas, Lunch, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 grote of 2 kleine sappige peren
  • 100 gram jonge kaas
  • Krulandijvie frisé
  • Citroensap
  • Olie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was de krulandijvie en laat goed uitlekken.
  • Snijd de jonge kaas in blokjes.
  • Schil de peren en snijd het vruchtvlees in blokjes of reepjes.
  • Meng de kaas en de peer door de sla.
  • Maak een vinaigrette van olie en citroensap, peper en zout.
  • Meng de vinaigrette door de salade.
  • Houd de buitenste groene en de binnenste gele blaadjes van de sla apart.
  • Bedek een schaal met aangemaakte groene blaadjes.
  • Schep de salade van de gele blaadjes erop.

Notities

Serveertip:
Voeg eventueel wat walnoten of andere noten toe voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Zomerse doperwtensalade met munt

Zomerse doperwtensalade met munt

Een frisse zomersalade met doperwten, komkommer en een munt-roomdressing.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Doperwten gekookt, diepvries of blik
  • 1 komkommer
  • Krulandijvie
  • Verse muntblaadjes pepermunt of kruizemunt
  • Mosterd
  • Room

Instructies

  • Pluk de krulandijvie, was de blaadjes en laat ze goed uitlekken.
  • Vermeng de sla met de doperwten.
  • Snijd de komkommer in lange dunne reepjes of plakjes en meng door de sla.
  • Roer een roomsausje met mosterd.
  • Voeg fijngesneden muntblaadjes toe aan het roomsausje.
  • Maak de salade aan met het sausje.

Notities

Serveertip:
Deze salade is ook heerlijk met kropsla.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 3g

Salade Niçoise klassiek

Salade Niçoise klassiek

Een klassieke Franse salade met tonijn, ei, olijven en een frisse vinaigrette.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Lunch, Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 ansjovisfilets
  • 2 hardgekookte eieren
  • 1 teentje knoflook
  • 8 zwarte ontpitte olijven
  • Dragonazijn
  • Krulandijvie of kropsla
  • Olijfolie
  • Peper
  • 1 vleestomaat

Instructies

  • Halveer het teentje knoflook en wrijf een slabak hiermee in.
  • Pluk de blaadjes van de sla, was ze en droog ze goed.
  • Snijd de hardgekookte eieren in kleine stukjes.
  • Hak de ansjovisfilets zeer fijn.
  • Pel de tomaat en snijd in stukjes.
  • Vermeng de sla met het ei, de ansjovis, de tomaat en de olijven.
  • Roer een vinaigrette van olijfolie en dragonazijn.
  • Voeg peper toe aan de vinaigrette (geen zout, want de ansjovis is al zout).
  • Schep de vinaigrette luchtig door de salade.
  • Garneer eventueel met een olijf of ansjovisfilet.

Notities

Serveertip:
Voeg eventueel gekookte krieltjes of tonijn toe aan de salade.
Wijnadvies:
Een droge rosé uit de Provence.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Kaassalade met garnalen en bieslook

Kaassalade met garnalen en bieslook

Een frisse kaassalade met garnalen, bieslook en een pittige vinaigrette.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Kaas, Lunch, Salade, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Bieslook
  • 100 gram gepelde garnalen
  • 100 gram jong belegen kaas
  • Kropsla
  • Mosterd
  • Olijfolie
  • 1 kleine ui
  • Peper
  • Zout
  • Zwarte olijven
  • Azijn

Instructies

  • Verdeel de kropsla in blaadjes, was en droog ze.
  • Hak de ui zeer fijn.
  • Snijd de kaas in dunne reepjes.
  • Roer een sausje van olie, azijn, peper, zout en mosterd.
  • Hak de bieslook fijn en roer door het sausje.
  • Schep de ui, kaas en garnalen samen met het sausje door de sla.
  • Garneer met zwarte olijven.

Notities

Serveertip:
Serveer met geroosterd brood of toast.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Salade à la minute

Salade à la minute

Een verse salade, direct aan tafel aangemaakt met eidooier, ansjovis en Parmezaanse kaas.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 fijngehakte ansjovisfilets
  • Blokjes brood knapperig gebakken
  • Citroensap
  • 2 eierdooiers rauw
  • Kropsla
  • Olijfolie
  • Parmezaanse kaas geraspt
  • Peper

Instructies

  • Verdeel de kropsla in blaadjes, was en droog ze.
  • Doe de blaadjes in een ruime slakom.
  • Zet in kleine schaaltjes de blokjes brood, eierdooiers, citroensap, ansjovis, Parmezaanse kaas en olie klaar.
  • Laat aan tafel de eierdooiers in de sla glijden.
  • Voeg citroensap, olijfolie en peper toe.
  • Schep de salade door.
  • Schep de ansjovis en kaas erdoor.
  • Strooi de blokjes brood erover.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na het aanmaken.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Lentesla met kwark en radijs

Lentesla met kwark en radijs

Frisse lentesalade met romige kwark en knapperige radijs.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Lunch, Salade, Voorgerechten, Zuivel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Azijn
  • Groene kruiden fijngehakt
  • Kropsla
  • Magere kwark
  • Olie
  • Radijs

Instructies

  • Laat de kwark uitlekken in een doek in een vergiet.
  • Verkruimel de kwark.
  • Verdeel de kropsla in blaadjes, was en droog deze.
  • Doe de sla in een kom.
  • Maak een vinaigrette van olie en azijn.
  • Roer de kruiden door de vinaigrette.
  • Giet de vinaigrette over de sla.
  • Strooi de kwark over de sla.
  • Schep de sla enkele malen om.
  • Garneer met radijs.

Notities

Serveertip:
Gebruik ook veldsla of ezelsoren voor deze salade.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 3g

Driekleurensalade met paprika en maïs

Driekleurensalade met paprika en maïs

Een kleurrijke salade met paprika, maïs en een pittige vinaigrette.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Azijn
  • Cayennepeper
  • Kropsla
  • Maïs blik
  • Olie
  • 1 rode paprika

Instructies

  • Snijd de paprika in dunne ringen en verdeel ze in stukjes.
  • Verdeel de kropsla in blaadjes, was en droog deze.
  • Laat de maïs uitlekken.
  • Schep de sla, paprika en maïs door elkaar.
  • Roer een vinaigrette van olie en azijn.
  • Voeg cayennepeper toe aan de vinaigrette.
  • Schep de vinaigrette door de salade.

Notities

Serveertip:
Voeg eventueel wat komkommer of tomaat toe voor extra variatie.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 4g