Lentesalade met radijs, kaas en ei

Lentesalade met radijs, kaas en ei

Frisse en kleurrijke lentesalade met radijs, kaas, ei en een lichte dressing, perfect voor een lichte lunch of bijgerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Veganistisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote slabak

Ingrediënten

  • Bieslook fijngehakt
  • 2 eieren hardgekookt
  • 150 gram jong belegen kaas in lucifers gesneden
  • Bosjes radijs in plakjes
  • 100 gram veldsla
  • 3 eetlepels azijn
  • 6 eetlepels olie
  • 1 theelepel mosterd
  • Peper
  • Snufje suiker
  • Zout

Instructies

  • Maak de radijs schoon en snijd in plakjes.
  • Snijd de kaas in lucifers.
  • Snijd de eieren in plakjes.
  • Knip de bieslook fijn.
  • Maak de veldsla schoon en droog.
  • Bekleed een slabak met veldsla.
  • Meng de radijs, kaas, eieren en bieslook in het midden van de bak.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing in een kom.
  • Giet de dressing over de salade.
  • Schep het middengedeelte van de salade om.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig brood of toast, en garneer met extra verse kruiden.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Avocado-hamburgers met tomaat

Avocado-hamburgers met tomaat

Heerlijke vegetarische hamburgers met avocado-roomkaascrème en tomaat, een smaakvolle en makkelijke lunch.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Kaas, Vleesvervangers
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 avocado
  • 4 broodjes
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 100 gram roomkaas
  • 4 tomaten
  • 4 vegetarische hamburgers Tivall
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Bak de hamburgers warm en bruin in een koekenpan.
  • Meng het vruchtvlees van de avocado, roomkaas, chilipoeder, citroensap, peper en zout tot een moes in een kom.
  • Snijd de broodjes open.
  • Leg de hamburgers op de broodjes.
  • Leg plakjes tomaat op de hamburgers.
  • Besmeer de hamburgers dik met de avocadosaus.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of frietjes.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Noten-kaastruffels

Noten-kaastruffels

Heerlijke noten-kaastruffels, een smaakvol en makkelijk borrelhapje.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd5 minuten
opstijven1 uur
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 20 stuks
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Keukenmachine of rauwkostmolen
  • Papieren of metalen bonbonvormpjes

Ingrediënten

  • 100 gram amandelen
  • 200 gram roomkaas op kamertemperatuur
  • 100 gram jonge kaas geraspt
  • 2 eetlepels peterselie fijngehakt

Instructies

  • Maal de amandelen grof in een keukenmachine of rauwkostmolen.
  • Meng de roomkaas, geraspte kaas, peterselie en de helft van de amandelen in een kom.
  • Vorm 20 balletjes van het kaasmengsel.
  • Wentel de balletjes door de overige amandelen.
  • Laat de kaastruffels 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Plaats elke truffel in een bonbonvormpje.

Notities

Serveertip:
Serveer als onderdeel van een borrelplank of als hapje bij een feestelijke gelegenheid.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 1g

Kaaskroketjes met Mierikswortelsaus

Kaaskroketjes met Mierikswortelsaus

Knapperige kaaskroketjes met een pittige mierikswortelsaus, een heerlijk borrelhapje of snack.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas, Noten, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 40 g bloem
  • ½ groentebouillontablet
  • 1 ei
  • 200 g Kernhem kaas
  • 3 el geraspte mierikswortel Kühne
  • ½ pakje paneermeel 75 g
  • 8 takjes peterselie
  • 1 dl Biogarde Roer
  • 1 sjalotje
  • 1 tomaat
  • Frituurolie of -vet
  • ½ tl chilipoeder
  • Zout
  • Peper
  • 2 walnoten

Instructies

  • Hak de walnoten fijn.
  • Knip 6 takjes peterselie fijn in een kommetje.
  • Snijd de korstjes van de kaas en snijd de kaas in kleine stukjes.
  • Pel en snipper het sjalotje.
  • Smelt de boter in een pan met dikke bodem en bak het sjalotje met chilipoeder zachtjes ± 2 minuten.
  • Verkruimel het bouillontablet erboven en roer de bloem erdoor.
  • Voeg al roerend scheutje voor scheutje 2 dl water toe en blijf roeren tot een dik gebonden saus ontstaat.
  • Roer de walnoten, kaasstukjes en de helft van de fijngeknipte peterselie erdoor.
  • Schenk de kaassaus in een diep bord en laat afkoelen.
  • Laat de saus ± 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Klop het ei met 1 el water los in een ander diep bord.
  • Strooi het paneermeel uit op een plat bord.
  • Snijd de koude kaasmassa in 8 puntjes en vorm tot kroketjes met koele handen.
  • Haal de kroketjes eerst door het ei en wentel ze vervolgens door het paneermeel, zodat alle kanten bedekt zijn.
  • Herhaal dit en zet de kroketjes afgedekt in de koelkast.
  • Roer een sausje van de Biogarde, mierikswortel, de rest van de peterselie, zout en peper.
  • Was de tomaat en snijd in 8 partjes.
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 175 °C en frituur de kroketjes in ± 3 minuten goudbruin.
  • Laat ze uitlekken in een vergiet, leg ze op een schaal en garneer met peterselie en tomaat.
  • Geef de mierikswortelsaus er apart bij.
  • Serveer met een salade van lollo rosso en bruin stokbrood.

Notities

Serveertip:
Serveer de kaaskroketjes met een frisse salade en bruin stokbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past goed bij de kaaskroketjes.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Kaaskroketten of -bitterballen

Kaaskroketten of -bitterballen

Heerlijke kaaskroketten of -bitterballen, een klassiek Nederlands borrelhapje.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
koelen1 uur
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel, Verjaardag
Servings: 6 of 16-24 bitterballen
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 dl melk
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • Peper
  • ½ eetlepel peterselie
  • 125 gram oude kaas
  • Enkele druppels bouillonaroma
  • 1 ei
  • Paneermeel
  • Frituurvet

Instructies

  • Maak een dikke saus van melk, boter en bloem.
  • Breng op smaak met peper en peterselie en roer de kaas en bouillonaroma erdoor.
  • Strijk het mengsel uit op een bord en laat koud worden.
  • Verdeel in 8 punten (kroketten) of 16-24 punten (bitterballen).
  • Vorm kroketten of bitterballen en wentel ze door paneermeel.
  • Klop het ei los met 1 eetlepel water.
  • Wentel de kroketten/bitterballen door het ei en opnieuw door paneermeel.
  • Verhit het frituurvet tot het dampt.
  • Frituur de kroketten/bitterballen goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met mosterd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een biertje.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Camembertkroketten

Camembertkroketten

Heerlijke camembertkroketten, een Frans borrelhapje met een romige kaassmaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel, Verjaardag
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de camembert in kleine stukjes of pureer hem.
  • Meng de eidooiers en bechamelsaus door de camembert.
  • Breng op smaak met zout en peper en laat even koken.
  • Laat de kaasmassa licht afkoelen en vorm er kroketten van.
  • Paneer de kroketten: haal ze eerst door het eiwit en dan door het paneermeel.
  • Frituur de kroketten goudgeel in frituurolie.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een cranberrycompote of een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay, of een mousserende wijn.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Pasteibakjes met roomkaas en amandelen

Pasteibakjes met roomkaas en amandelen

Heerlijke pasteibakjes met een romige kaasvulling en amandelen, een smaakvol en feestelijk hapje.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel, Verjaardag
Servings: 8
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel amandelen
  • 30 gram belegen kaas plak
  • ½ pakje bladerdeeg
  • 1 ei gesplitst
  • 4 eetlepels melk
  • 200 gram roomkaas MonChou of Rederijkertje
  • Paprikapoeder
  • Peper
  • Tuinkers
  • Zout

Instructies

  • Laat het bladerdeeg ontdooien en rol uit tot een dunne lap (2 mm).
  • Steek 8 bodems en 16 ringen (Ø 5 cm) uit het deeg.
  • Bestrijk de ringen met eiwit en zet ze op de bodems.
  • Bestrijk de bovenkant met eidooier en bak 10-15 minuten op 200°C.
  • Rooster de amandelen goudbruin in een droge koekenpan.
  • Meng de roomkaas met melk, amandelen, zout en peper.
  • Vul de pasteibakjes met het roomkaasmengsel.
  • Snijd de kaas in blokjes of steek er figuurtjes uit.
  • Garneer de pasteitjes met kaas, tuinkers en paprikapoeder.

Notities

Serveertip:
Serveer direct.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay, of een mousserende wijn.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Hamrolletjes met gorgonzola en ananas

Hamrolletjes met gorgonzola en ananas

Heerlijke hamrolletjes gevuld met een smeuïge gorgonzolacrème, ananas en komkommer, een smaakvol en makkelijk borrelhapje.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd5 minuten
koelen1 uur
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Borrel, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 schijven ananas uit blik
  • ½ komkommer
  • 150 gram gorgonzola of andere pittige kaas
  • 4 niet te dunne plakken magere achterham
  • Enkele eetlepels koffie- of slagroom
  • Peterselie
  • Verse toast

Instructies

  • Maak de ananas fijn.
  • Schil de komkommer, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees fijn.
  • Prak de kaas fijn en meng met ananas en komkommer.
  • Voeg koffie- of slagroom toe tot een smeuïge massa.
  • Leg de hamplakken op een plank en verdeel de kaasmassa erover.
  • Rol de hamplakken op.
  • Verpak in aluminiumfolie en bewaar 1 uur in de koelkast.
  • Garneer met peterselie.
  • Serveer met toast.

Notities

Serveertip:
Varieer met verschillende soorten kaas en fruit.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Pinot Grigio, of een fruitige rode wijn, zoals Beaujolais.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Camemberttosti’s met lente-ui en kruiden

Camemberttosti's met lente-ui en kruiden

Heerlijke camemberttosti's met lente-ui en kruiden, een smaakvolle en makkelijke lunch of snack.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood, Kaas, Lunch, Tosti's, Warme hapjes
Land van herkomst: Frankrijk, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel bieslook fijngehakt
  • 150 gram camembert
  • 4 eieren hardgekookt
  • 1 lente-ui fijngesnipperd
  • 50 gram MonChou
  • 1 eetlepel peterselie fijngehakt
  • Peper
  • 12 witte casino boterhammen
  • Zout

Instructies

  • Roer de MonChou zacht met een mixer.
  • Snijd de eieren fijn boven een kom.
  • Prak de MonChou en camembert door de eieren tot een smeuïge massa.
  • Meng de lente-ui, peterselie en bieslook erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het mengsel over 6 boterhammen en dek af met de overige boterhammen.
  • Rooster de tosti's goudbruin in een tosti-apparaat.
  • Snijd ze schuin door en serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een tomatensoep.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Turkse broodpizza met mozzarella en ontbijtspek

Turkse broodpizza met mozzarella en ontbijtspek

Heerlijke broodpizza met Turkse broden, mozzarella, ontbijtspek en verse groenten.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Brood, Hoofdgerechten, Pizza, Warme hapjes
Land van herkomst: Turkije
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik artisjokken uitgelekt
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 bolletjes mozzarella in plakken
  • ½ dl olijfolie
  • 12 plakken ontbijtspek
  • 1 paprika in ringetjes
  • 2 pides of ronde Turkse broden
  • 75 gram rucola of veldsla
  • 3 tomaten in plakken
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Meng de olijfolie met de knoflook.
  • Snijd de pides horizontaal door.
  • Beleg elk brood met tomaat, mozzarella, artisjokken, paprika en ontbijtspek.
  • Bak de pizza's 20 minuten in de oven.
  • Leg op elke pizza een bergje rucola of veldsla.
  • Schep er wat knoflookolie over.
  • Bestrooi met peper en zout.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge rode wijn, zoals Chianti.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g