Verfrissende Rabarbertaart met Granny Smith Appels en Gember
Een verfrissende rabarbertaart met een krokante bladerdeegkorst, heerlijk gevuld met rabarber, appels en een vleugje gember. Perfect voor de lente!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 650 g rabarber in duimlengte gesneden
- 2 Granny Smith appels ontdaan van klokhuis en in schijfjes van een halve cm
- 1,5 cm gember geschild en fijngehakt
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- ½ eetlepel roomboter
- Merg van 1 vanillestokje
- Rietsuiker om te bestrooien
- 1 ei om te bestrijken
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Vet een ovenschaal in en zet apart.
Doe de rabarber, appelschijfjes, gember, boter, suiker en het vanillemerg in een grote pan.
Laat het mengsel 10-15 minuten op laag vuur pruttelen totdat de rabarber zacht aanvoelt maar nog steeds zijn structuur behoudt.
Schep het rabarbermengsel in de ovenschaal.
Leg het bladerdeeg erbovenop, snijd eventueel te grote overlappende stukken af en gebruik deze voor de decoratie van de taart.
Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi met rietsuiker.
Maak een paar inkepingen met een mes in het deeg om het vocht te laten ontsnappen.
Bak de taart gedurende 20-25 minuten goudbruin in de oven.
Serveertip:
Serveer de taart met een bolletje vanille-ijs of een beetje geklopte slagroom voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Deze verfrissende rabarbertaart gaat goed samen met een lichtzoete witte wijn, zoals een Riesling uit Duitsland.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 26
Kruidige Linzencurry met Aromatische Specerijen
Een rijke en kruidige linzencurry, boordevol smaakvolle specerijen en een perfecte balans van warmte en diepte – ideaal voor een hartverwarmende maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g rode linzen
- 1 ui fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 stuk gember fijngehakt
- 2 tomaten gehakt
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl garam masala
- ½ tl chilipoeder optioneel
- 400 ml kokosmelk
- 500 ml groentebouillon
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui, knoflook en gember tot ze zacht zijn.
Voeg de tomaten toe en bak tot ze zacht zijn.
Voeg de kurkuma, komijnpoeder, korianderpoeder, garam masala en chilipoeder toe en bak de specerijen kort mee.
Doe de linzen erbij en roer goed door.
Voeg de groentebouillon en kokosmelk toe.
Breng aan de kook en laat het geheel 20-25 minuten zachtjes pruttelen totdat de linzen gaar zijn.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de linzencurry met rijst of naanbrood.
Serveertip:
Garneer met verse koriander en serveer met een frisse komkommer-yoghurtsaus voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de pittige en kruidige smaken van deze curry.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 26
Carpaccio volgens 't Zusje recept
Bereidingstijd14 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Voor de carpaccio:
- 4 porties rundercarpaccio
- Gemengde sla
- Kruidendressing naar keuze en naar smaak
- Balsamicodressing
- Parmezaanse kaasvlokken
- Pittenmix
- Kervel
Voor de truffelmayonaise:
- 100 gram mayonaise
- 10 gram truffeltapenade
- 10 ml truffelolie
- 10 ml water
Meng alle ingrediënten voor de truffelmayonaise goed door elkaar in een mengkom.
Maak de gemengde sla aan met de kruidendressing.
Leg de porties carpaccio op tapasschaaltjes en trek een zigzagsgewijze streep van de truffelmayonaise over de carpaccio.
Herhaal dit met de balsamicodressing.
Bestrooi de carpaccio met Parmezaanse kaasvlokken en de pittenmix.
Leg in het midden van elke portie een handje aangemaakte salade en maak het geheel af met een takje kervel.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay past uitstekend bij deze carpaccio.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 26
Gevulde Appelcrêpes met Cointreau en Slagroom
Luchtige crêpes gevuld met warme appelmoes, geparfumeerd met Cointreau en geserveerd met een toefje slagroom – een perfecte afsluiting van een maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg appels geschild en in schijfjes gesneden
- 130 g bloem
- 150 g boter
- 2 ½ dl melk
- 3 eieren
- 75 g suiker
- 4 eetlepels Cointreau-likeur
- Een snufje zout
Smelt 25 g boter in een pan.
Maak een beslag van bloem, een snufje zout, melk, eieren en de gesmolten boter.
Verhit 50 g boter in een koekenpan en bak dunne crêpes.
Houd ze warm.
Smelt de resterende boter in een andere pan.
Bak de appelschijfjes op laag vuur, al roerend, in ongeveer 20 minuten tot een dikke moes.
Voeg naar smaak suiker toe en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen, blijf roeren.
Haal de pan van het vuur en voeg de Cointreau-likeur toe aan de appelmoes.
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Vul de crêpes met de appelmoes, rol ze op of vouw ze en leg ze naast elkaar in een ingevette ovenschaal.
Verwarm de gevulde crêpes ongeveer 5 minuten in de oven.
Optioneel: verwarm een beetje Cointreau in een kleine pan (zet de afzuigkap uit), steek het aan en schenk het voorzichtig over de crêpes voor een flambé-effect.
Serveer direct, eventueel met een toefje lobbig geklopte slagroom.
Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs voor een extra luxe dessertervaring.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een lichtzoete Riesling past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.4g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 26
Scandinavische Skyr Bowl met Gebakken Appels en Winterse Granola
Een romige skyr bowl met krokante winterse granola, gekaramelliseerde appels en een vleugje amandelspread – perfect voor een feestelijk ontbijt of dessert.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g muesli
- 6 eetlepels honing
- 1 eetlepel kaneel
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 zak luxe notenmelange
- 6 eetlepels gedroogde cranberry’s
- 2 appels
- 25 g boter
- 2 eetlepels suiker
- 500 g skyr naturel
- 4 eetlepels amandelspread
Verwarm de oven voor op 170°C.
Meng in een kom de muesli met honing, kaneel en zonnebloemolie.
Verdeel de muesli over een met bakpapier beklede bakplaat.
Rooster de muesli in de oven gedurende 25 minuten knapperig en schep tussendoor 2 keer om.
Laat de muesli afkoelen en meng er na 10 minuten de noten en cranberry's doorheen.
Was de appels, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de partjes in dunne plakjes.
Verhit boter in een koekenpan en roerbak de appelpartjes met suiker gedurende 5 minuten tot ze beetgaar zijn.
Verdeel de skyr over 4 kommen.
Voeg per kom een swirl van amandelspread toe.
Verdeel de gebakken appelpartjes over de kommen.
Schep in elke kom 3 eetlepels granola.
Garneer eventueel met verse munt voor extra frisheid.
Serveer direct.
Serveertip:
Garneer met extra verse munt of een snufje kaneel voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Riesling past perfect bij de frisse smaken van dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 26
Bieslook Blini's met Zalm en Mierikswortelcrème
Luchtige blini's met een frisse mierikswortelcrème, gerookte zalm en een vleugje bieslook – een elegant hapje voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Rusland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl fijngeraspte mierikswortel
- 25 g bieslook fijngehakt
- 30 g boter
- 100 g zalm
- 125 g crème fraîche
- 150 g poffertjesmix
- 300 ml melk
- Schil van 1 schoongeboende citroen geraspt
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Voeg al roerend met een garde eerst de melk en vervolgens het ei toe.
Rasp de gele schil van de citroen boven het beslag en roer dit erdoor.
Snijd de bieslook fijn en roer 2/3 ervan door het beslag.
Verhit 10 g boter in een koekenpan.
Bak per keer 4 kleine pannenkoekjes (blini’s) in 3 minuten goudbruin en gaar.
Draai ze na 2 minuten om.
Herhaal dit met de rest van de boter tot je 12 blini's hebt.
Meng de mierikswortel met de crème fraîche, peper en eventueel zout.
Bestrijk elke blini met een laagje mierikswortelcrème.
Verdeel de zalm in 12 stukjes en leg op elke blini een stukje zalm.
Bestrooi met de overgebleven bieslook en eventueel extra peper.
Serveer direct.
Serveertip:
Garneer met een schijfje citroen voor een extra frisse toets.
Wijnadvies:
Een frisse mousserende wijn zoals een Prosecco of een droge Cava past perfect bij dit gerecht.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 16g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 26
Spaanse Cheesecake & IJskoffie Verfrisser
Voorbereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 12 Stuks ijs
- 90 ml Melk
- 4 eieren
- 250 gram suiker
- 100 gram Boter
- 500 gram Roomkaas
- 0.5 Stuk Citroen
- 100 gram Bloem
- 100 gram Framboos
- 100 gram Blauwe Bes
- 1 Theelepel Zout
- 200 gram Speculoos
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Vet vier kleine bakvormen met verwijderbare bodem in en bekleed ze met bakpapier.
Voor de bodem: Meng de boter met de verkruimelde speculoos.
Druk het mengsel stevig op de bodem en zijkanten van de bakvormen.
Voor de cheesecake: Meng in een grote kom de eieren, suiker en boter.
In een andere kom, meng de roomkaas, kaneel, citroenschil en zout.
Voeg de inhoud van beide kommen samen en roer tot een glad beslag.
Voeg al roerend de bloem toe tot het beslag glad is.
Verdeel enkele frambozen en blauwe bessen over de bodem van elke bakvorm.
Giet het beslag erover en verdeel de rest van de frambozen en blauwe bessen.
Bak de cheesecakes 8 minuten op 200ºC en verlaag dan de temperatuur naar 180ºC en bak nog 30 minuten.
Laat afkoelen in de oven.
Bedek de bakvormen met aluminiumfolie en laat nog 10 minuten in de oven staan.
Haal de cheesecakes uit de oven en laat ze verder afkoelen.
Serveer lauw of koud.
Serveer met een verfrissende ijskoffie.
Aangezien dit een dessert is, zou een zoete Spaanse wijn zoals Moscatel de Valencia goed passen bij de romige cheesecake en de fruitige bessen.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 0.8g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 26
Sinaasappel Freshpresso
Een heerlijke sinaasappel Freshpresso, een levendige koffiecocktail vol vitaminen waarbij de sinaasappelsap wordt getemperd door de vanille aroma’s van de Arpeggio
Voorbereidingstijd10 minuten min
Servings: 1
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar
Receptenglas ca. 270 ml
2 shakers
Lepel
rietje
- 1 espresso 40 ml van de Arpeggio of Livanto koffie
- ½ zakje rietsuiker
- 100 ml verse sinaasappelsap
- 1 druppel vanille-extract
- 20 ml vanillesiroop
- Crushed ice
- 4 ijsblokjes
- 1 schijfje sinaasappel
Voeg de sinaasappelsap, vanillesiroop en twee ijsblokjes toe aan de eerste shaker en schud goed.
Voeg een beetje crushed ice toe aan het receptenglas en schenk het mengsel zonder de ijsblokjes in het glas.
Voeg het vanille-extract en twee ijsblokjes toe aan de tweede shaker om de shaker af te laten koelen.
Voeg de rietsuiker toe aan het kannetje en zet een espresso (40 ml) in het kannetje.
Schenk de espresso in de tweede shaker en schud goed.
Schenk de koffie zonder de ijsblokjes voorzichtig in het receptenglas.
Garneer met het sinaasappelschijfje.
Serveer met een lepel en een rietje.
Deze sinaasappel Freshpresso past goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 100kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 26
Feestelijke Kerst Mokka met Romige Slagroom
Begin de feestdagen met een verwarmende Kerst Mokka, een romige koffie met een vleugje specerijen en een toef slagroom.
Bereidingstijd5 minuten min
Servings: 1
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
Kleine pan
Receptglas
Lepel
- 100 ml melk
- ½ gram kruidnagel
- ½ gram chilipoeder
- 0,3 gram nootmuskaat
- Kardemom naar smaak
- Cacaopoeder naar smaak
- Slagroom naar smaak
Voeg de melk, kardemom, kruidnagel, chilipoeder en cacaopoeder toe aan een kleine pan.
Verwarm de melk op laag vuur zonder het te laten koken.
Strooi wat cacaopoeder in het receptglas.
Bereid een lungo-koffie in het glas.
Voeg de gekruide melk toe aan het glas en roer voorzichtig door.
Top de mokka af met een flinke toef slagroom.
Bestrooi met een snufje nootmuskaat.
Serveer direct en geniet van je feestelijke Kerst Mokka!
Serveertip:
Garneer met een kaneelstokje of een chocoladekrul voor extra feestelijkheid.
Wijnadvies:
Hoewel wijn niet gebruikelijk is bij koffie, kan een koffielikeur zoals Kahlúa of Baileys perfect passen bij deze feestelijke mokka.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 26
Kruidige Herfstkoffie met Amandel en Cacao
Een verwarmende herfstkoffie met romig melkschuim, een vleugje amandel, cacao en een subtiele hint van chili voor extra pit.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 1
Calories: 140kcal
Author: Cor Klaar
Receptglas van 350 ml
Aeroccino melkopschuimer
Lepel
- 40 ml Dulsão do Brasil koffie
- 5 ml amandelsiroop
- 150 ml melk
- 1 theelepel cacaopoeder
- Snufje chilipoeder
Schenk de amandelsiroop in het receptglas.
Giet de melk in de Aeroccino melkopschuimer en voeg het cacaopoeder toe.
Schuim de melk op tot een romig melkschuim ontstaat.
Schenk het melkschuim voorzichtig in het receptglas bovenop de amandelsiroop.
Plaats het glas onder de Nespresso-machine en zet een espresso van de Dulsão do Brasil.
Garneer het melkschuim met een snufje chilipoeder.
Serveer direct en geniet van deze kruidige herfstkoffie.
Serveertip:
Serveer met een klein stukje pure chocolade of een amandelkoekje voor een extra traktatie.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Riesling past perfect bij de warme, kruidige tonen van deze herfstkoffie.
Calories: 140kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 6g | Vet: 5g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 26