Verfrissende Zalm- en Aspergesalade met Komkommer

Verfrissende Zalm- en Aspergesalade met Komkommer

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Lunch, Salade, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g groene asperges houtachtige uiteinden afgesneden
  • Zout
  • 1 komkommer geschild
  • 200 g gerookte zalm
  • 1 rode grapefruit
  • 50 g waterkers

Voor het sausje:

  • 2 theelepels Dijonmosterd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels geknipte kervel

Instructies

  • Kook de groene asperges in ruim water met zout in ongeveer 5 minuten gaar.
  • Laat de asperges uitlekken en snijd ze in schuine stukken van 4 cm.
  • Schaaf met een dunschiller 8 dunne plakken van de geschilde komkommer.
  • Rol elke plak komkommer losjes samen met een plak gerookte zalm op, zodat er roosjes ontstaan.
  • Snijd partjes van de rode grapefruit door ze tussen de vliesjes uit te snijden met een scherp mesje.
  • Verdeel over 4 borden de waterkers, aspergestukjes, zalm-komkommerroosjes en grapefruitpartjes.
  • Klop een sausje van de Dijonmosterd, olijfolie, zout, versgemalen zwarte peper en geknipte kervel.
  • Druppel het sausje over de salade.

Notities

Wijnadvies:

Deze salade gaat uitstekend samen met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Crudités van Lofsoorten met Pijnboompitten-Vinaigrette

Crudités van Lofsoorten met Pijnboompitten-Vinaigrette

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag
Servings: 6 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 witlofstruikjes
  • 2 rode witlofstruikjes gemarmerd rood met wit
  • 1 kropje radicchio
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 2 dl olijfolie
  • 4 eetlepels rode wijnazijn
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Verwijder lelijke bladeren van alle lofsoorten.
  • Haal voorzichtig de bladeren los van de kropjes en rangschik ze mooi op 6 borden.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan gedurende 2 minuten tot ze lichtbruin zijn.
  • Schep ze uit de pan op een bord en laat ze afkoelen.
  • Maal de pijnboompitten zeer fijn in een hakmolen of met een staafmixer.
  • Maak een vinaigrette door de olijfolie, rode wijnazijn, balsamicoazijn, zout en peper te kloppen.
  • Roer de fijngemalen pijnboompitten door de vinaigrette.
  • Schep de vinaigrette in 6 afzonderlijke kommetjes en plaats ze in het midden van de borden.
  • Serveer de lofbladeren op de borden en laat de gasten naar wens de vinaigrette over de lof druppelen.

Notities

Wijnadvies:

Deze frisse en knapperige crudités gaan goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Lamshaas met Kumquatsaus

Lamshaas met Kumquatsaus

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 100 g koude boter
  • 1 dl rode wijn
  • 1 dl runderfond uit pot
  • 50 g rode bessenjam
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje verse tijm of ½ theelepel gedroogde tijm
  • 3 jeneverbessen geplet
  • 100 g kumquats in schuine plakjes
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 8 lamshaasjes samen 700g

Instructies

Saus:

  • Bak de sjalotjes in 25g boter gedurende 5 minuten zachtjes.
  • Voeg de wijn, runderfond, jam, laurier, tijm en geplette jeneverbessen toe.
  • Voeg de meeste kumquatplakjes toe aan de saus (houd 1 eetlepel achter voor garnering).
  • Breng aan de kook en laat gedurende 20 minuten tot de helft inkoken.
  • Verwijder de kruiden.
  • Klop 35g boter in blokjes met een garde door de saus, voeg steeds een nieuw klontje boter toe als het vorige is opgenomen.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper en houd warm.

Lamshaas:

  • Dep het vlees droog en bak het snel aan in 20g boter tot het aan elke kant rosé is (ongeveer 2-3 minuten per kant).
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Snijd het vlees in schuine plakken en leg ze op een voorverwarmde schaal.
  • Schep wat saus over het vlees en garneer met de achtergehouden kumquatplakjes.
  • Serveer de rest van de saus apart.

Notities

Wijnadvies:

Dit gerecht gaat uitstekend samen met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Syrah.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 10g

Goudbruin Gebakken Witlof met Knapperig Paneerlaagje

Goudbruin Gebakken Witlof met Knapperig Paneerlaagje

Een heerlijk bijgerecht waarbij de natuurlijke bitterheid van witlof verzacht wordt door een krokant laagje paneermeel en een vleugje boter.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 stronken witlof
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 2 eetlepels gekruid paneermeel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Maak de witlof schoon en snijd het harde, bittere gedeelte aan de onderkant weg.
  • Kook de witlof in een pan met licht gezouten water gedurende 8-10 minuten, tot ze zacht zijn.
  • Laat de gekookte witlof goed uitlekken in een vergiet.
  • Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur tot deze lichtbruin kleurt.
  • Leg de witlof in de pan en bestrooi de bovenkant met het gekruide paneermeel.
  • Bak de witlof tot de onderkant goudbruin en krokant is en draai ze voorzichtig om.
  • Bak de andere kant ook goudbruin en breng op smaak met peper en zout.

Notities

Serveertip:
Lekker met gekookte aardappelen en een stukje vlees, vis of een vegetarische optie.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de licht bittere smaak van witlof en het krokante paneermeel.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g

Gegratineerde Koolrabi

Gegratineerde Koolrabi

Deze gegratineerde koolrabi is een perfect romig bijgerecht, rijk aan smaak en heerlijk als aanvulling op elk feestelijk diner.
Bereidingstijd46 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • Koolrabi geschild en in plakjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Geraspte kaas naar keuze
  • Slagroom voldoende om de plakjes te bedekken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schil de koolrabi en snijd deze in plakjes.
  • Schik de plakjes koolrabi in een ovenschaal.
  • Bestrooi de koolrabi met zout, peper en een ruime hoeveelheid geraspte kaas.
  • Schenk de slagroom gelijkmatig over de koolrabi.
  • Zet de ovenschaal in de oven en gratineer de koolrabi gedurende 30-40 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en de koolrabi gaar.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en serveer de gegratineerde koolrabi als bijgerecht.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze gegratineerde koolrabi met een volle witte wijn zoals een Chardonnay, die de romige en kaasachtige smaken goed aanvult.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g

Rustieke Knoflooksoep uit de Périgord

Rustieke Knoflooksoep uit de Périgord

Een hartige en rustieke knoflooksoep uit de Périgord, boordevol smaak en perfect voor koude dagen. Serveer met geroosterd brood en geraspte gruyère voor extra rijkdom.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst, Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels ganzenvet of reuzel
  • 2 grote uien gesnipperd
  • 6 teentjes knoflook gehakt
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • Zout en peper
  • 2 eieren gesplitst
  • Azijn
  • Geroosterd witbrood in grove stukken
  • Geraspte gruyère optioneel

Instructies

  • Verhit het ganzenvet of reuzel in een pan en bak de uien en knoflook zachtjes gedurende 10 minuten, zonder te laten kleuren.
  • Strooi de bloem over het mengsel en roer goed door.
  • Voeg 1 liter water, tijm, laurier, zout en peper toe.
  • Breng de soep aan de kook en laat 40 minuten zachtjes sudderen.
  • Roer de eiwitten door de soep.
  • Klop de eidooiers los met een paar druppels azijn en roer ze voorzichtig door de soep, zonder deze opnieuw te laten koken.
  • Verdeel geroosterd witbrood over de borden en bestrooi eventueel met geraspte gruyère.
  • Schenk de soep over het brood en serveer direct.

Notities

Wijnadvies
Deze knoflooksoep smaakt heerlijk met een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc, die de hartige smaken mooi in balans brengt.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Romige Camembertsoep met Verse Groenten

Romige Camembertsoep met Verse Groenten

Voorbereidingstijd13 minuten
Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Kaas, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • mes
  • Staafmixer (optioneel)
  • Handschoenen (voor het hanteren van het chilipepertje, optioneel)

Ingrediënten

  • Julienne gesneden groenten bijv. wortelen, prei, selderij
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 zachte Camembertkaas
  • Verse basilicum
  • Verse tomaten
  • 1 grote rode paprika
  • 1 rood chilipepertje fijngehakt
  • Kruiden naar smaak bijv. zout, peper, tijm

Optioneel:

  • room

Instructies

  • Verhit een grote pan op middelhoog vuur en voeg de juliennegroenten, tomaten, paprika en kippenbouillon toe.
  • Laat het geheel sudderen tot de groenten zacht zijn, ongeveer 15 minuten.
  • Voeg naar smaak fijngehakt chilipepertje toe.
  • Zorg ervoor dat je na het hanteren van het pepertje je handen goed wast of handschoenen gebruikt om irritatie te voorkomen.
  • Snijd de Camembert in twee helften en voeg deze toe aan de kokende soep.
  • Laat de kaas smelten en zich binden met de soep.
  • Verwijder de korsten van de kaas zodra deze volledig is gesmolten en gebonden met de soep.
  • Mix de soep eventueel met een staafmixer voor een gladdere textuur.
  • Voeg naar smaak fijngehakte basilicum toe en breng verder op smaak met kruiden naar wens, zoals zout, peper en tijm.
  • Serveer de romige Camembertsoep warm, eventueel met een scheutje room voor extra smeuïgheid.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze romige Camembertsoep. De wijn zal de rijke smaken van de kaas en groenten aanvullen zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 17g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Gegrilde Snoekbaarsbroodjes

Gegrilde Snoekbaarsbroodjes

Geniet van deze smaakvolle gegrilde snoekbaarsbroodjes in de zon, eventueel met een glas witte wijn erbij.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Hoofdgerechten, Lunch, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g snoekbaarsfilet
  • 2 bruine puntjes zacht of hard
  • Mango chutney pittig
  • Olie bijvoorbeeld olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Bloem
  • Verse bieslook optioneel

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Snijd de snoekbaarsfilet in 2 gelijke stukken.
  • Breng peper en zout naar smaak aan op de snoekbaarsfilet.
  • Wentel beide zijden van de snoekbaarsfilet door de bloem.
  • Bak de snoekbaarsfiletstukken ongeveer 4 minuten aan elke kant, of tot ze gaar zijn en een goudbruine korst hebben.
  • Snijd de bruine puntjes in de lengte door.
  • Smeer een royale hoeveelheid pittige mango chutney aan beide kanten van de broodjes en garneer eventueel met verse bieslook.
  • Plaats de gebakken snoekbaarsfilet op de opengesneden broodjes en garneer met extra bieslook indien gewenst.

Notities

Wijnadvies:

De gegrilde snoekbaarsbroodjes gaan goed samen met een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 7g | Zout: 1g | Sugar: 10g

Knapperig Yankee Ontbijtbroodje

Knapperig Yankee Ontbijtbroodje

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Brunch, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: America
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 4 harde broodjes
  • Yofresh of een andere plantaardige spread
  • 8 plakjes ontbijtspek of bacon
  • Handvol sla
  • 4 eieren
  • Curry naar smaak

Instructies

  • Rooster de harde broodjes in een broodrooster tot ze knapperig zijn.
  • Smeer een laagje Yofresh op elk broodje.
  • Leg een handvol sla bovenop de Yofresh-laag.
  • Bak het ontbijtspek of de bacon in een koekenpan knapperig.
  • Leg 2 plakjes spek boven op de sla op elk broodje.
  • Kook de eieren hard in een aparte pan, pel ze en snijd ze doormidden.
  • Plaats een half hardgekookt ei boven op het spek op elk broodje.
  • Breng het geheel op smaak met een vleugje curry.

Notities

Wijnadvies:

Dit hartige ontbijtbroodje gaat goed samen met een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 15g | Vet: 23g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gebakken Uien en Tomaten op Brood

Gebakken Uien en Tomaten op Brood

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • Brood naar keuze
  • Tomaten
  • Uien
  • Zout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Snijd de uien in reepjes of ringetjes naar voorkeur.
  • Bak de uien in een koekenpan goudbruin.
  • Terwijl de uien bakken, snijd de tomaten klein inclusief het sap, en voeg ze toe aan de uien.
  • Bak het geheel gedurende 5 à 10 minuten, tot de tomaten zacht zijn.
  • Voeg naar smaak een snufje zout en versgemalen peper toe.
  • Serveer de gebakken uien en tomaten op wit of bruin brood.

Notities

Wijnadvies:

Dit gerecht kan goed worden gecombineerd met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 1g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g