Indiase Kip Kiev met Curryboter en Mangochutney

Indiase Kip Kiev met Curryboter en Mangochutney

Deze Indiase variant van de klassieke Kip Kiev is gevuld met een romige curryboter met mangochutney en limoen, wat zorgt voor een explosie van smaak.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 sjalot in stukken
  • 1 limoen rasp en sap
  • 125 g boter op kamertemperatuur
  • 1 tl milde currypasta
  • 1 tl mangochutney
  • 600 g kipfilet
  • 4 el bloem
  • 1 ei losgeklopt
  • 6 el broodkruim of Japans panko
  • 3 el zonnebloemolie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Snijd de sjalot in grove stukken.
  • Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers het sap uit.
  • Meng in een keukenmachine de boter met de sjalot, limoenrasp, limoensap, currypasta en mangochutney tot een romig mengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd een diepe inkeping in elke kipfilet en draai het mes voorzichtig om een zakje te creëren.
  • Vul een spuitzak met het botermengsel en spuit een ruime hoeveelheid in de inkeping van elke kipfilet.
  • Druk de kipfilet stevig dicht en vouw de punt naar binnen.
  • Steek eventueel vast met een cocktailprikker.
  • Wentel de kipfilets eerst door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei en daarna door het broodkruim tot ze volledig bedekt zijn.
  • Laat de gepaneerde kipfilets 15 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de kipfilets aan beide kanten goudbruin op matig vuur.
  • Plaats de kipfilets in de oven en bak ze nog 10-12 minuten tot ze gaar zijn.
  • Laat de kipfilets 2 minuten rusten en snijd ze vervolgens in schuine plakken.

Notities

Serveertip:

Serveer met basmatirijst en een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een aromatische witte wijn zoals Norton Torrontés past perfect bij de kruidige boter en het krokante korstje van de kip.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 42g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Hamlappen Stroganoff met Sperziebonen en Maïs

Hamlappen Stroganoff met Sperziebonen en Maïs

Deze smaakvolle hamlappen stroganoff met sperziebonen en maïs is een kruidige en romige klassieker. Heerlijk geserveerd met aardappelpuree of rijst!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Varkensvlees
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie
  • 1 ui in partjes
  • 300 g hamlappen in kleine stukjes
  • 2 paprika’s in stukjes
  • 500 ml warm water
  • 1 pak stroganoffsausmix
  • 250 g sperziebonen schoongemaakt
  • Zout naar smaak
  • 1 blik maïs uitgelekt
  • 1 el peterselie fijngehakt

Instructies

  • Voeg het vlees toe en bak het rondom bruin.
  • Bak de paprika 3 minuten mee.
  • Voeg 500 ml warm water en de stroganoffsausmix toe en breng al roerend aan de kook.
  • Laat de saus 15 minuten zachtjes koken tot het vlees gaar is.
  • Kook intussen de sperziebonen 7 minuten in gezouten water en giet ze af.
  • Schep de sperziebonen en de maïs door de saus.
  • Bestrooi met fijngehakte peterselie en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met aardappelpuree of rijst voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Jean Balmont Cabernet Sauvignon past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 10g

Kempense Krachtsoep met Bonen en Spek

Kempense Krachtsoep met Bonen en Spek

Deze traditionele Kempense krachtsoep met witte bonen, prei en spek is een stevige, voedzame soep die perfect is voor koude dagen!
Bereidingstijd1 uur
weken12 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde witte bonen
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 wortel in grove stukken
  • 1 kruidentuiltje laurier, tijm, peterselie
  • 2 preien fijngesneden
  • 50 g boter
  • 1,5 l vleesbouillon
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 250 ml kokende melk
  • 2 sneetjes brood in blokjes
  • 100 g spek in reepjes

Instructies

  • Week de witte bonen een nacht in ruim water.
  • Kook de bonen in licht gezouten water met een ui, wortel en het kruidentuiltje tot ze zacht zijn.
  • Snijd intussen de overige uien en prei fijn en stoof ze aan in boter.
  • Voeg de groenten toe aan de pan met bonen en vul aan met vleesbouillon.
  • Breng aan de kook en laat zachtjes gaar worden.
  • Verwijder de wortel en het kruidentuiltje en pureer de soep met een staafmixer.
  • Breng op smaak met zout en peper en roer de kokende melk erdoor.
  • Bak de broodblokjes in boter krokant en bak het spek uit in een koekenpan.
  • Serveer de soep met de krokante broodkorstjes en uitgebakken spek.

Notities

Serveertip:

Serveer met een stevige snee roggebrood en een klontje boter.

Wijnadvies:

Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij deze rijke soep.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Kalmthoutse Roomsoep met Sla en Ui

Kalmthoutse Roomsoep met Sla en Ui

Deze romige Kalmthoutse soep met sla en ui is een verrassend zachte en smaakvolle klassieker uit België. Perfect als lichte maaltijd of voorgerecht!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kroppen sla gewassen en fijngesneden
  • 8 uien fijngesneden
  • 50 g boter
  • 60 g bloem
  • 3 l runderbouillon
  • 2 eidooiers
  • 250 ml melk
  • 1 brood in blokjes
  • 2 el olie

Instructies

  • Verhit de boter in een grote pan en stoof de uien zachtjes aan tot ze glazig zijn.
  • Voeg de fijngesneden sla toe en stoof kort mee.
  • Giet de runderbouillon erbij, breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot de uien zacht zijn.
  • Bind de soep met de bloem, mix tot een gladde soep en zeef indien gewenst.
  • Klop de eidooiers los met de melk.
  • Bak de broodblokjes in olie krokant.
  • Haal de soep van het vuur en roer het melk-eigeelmengsel erdoor zonder de soep te laten koken.
  • Serveer direct met de krokante broodkorstjes.

Notities

Serveertip:

Serveer met extra vers gehakte peterselie of een scheutje room voor extra romigheid.

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Jonge erwtensoep

Jonge erwtensoep

Deze lichte en romige jonge erwtensoep met verse postelein en kruiden is een heerlijk frisse lentevariant op de klassieke erwtensoep.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien in stukken
  • 50 g boter of olie
  • 1,5 l bouillon
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 8 kleine aardappelen in stukken
  • 1 prei in ringen
  • 250 g jonge erwten
  • 50 g peterselie fijngehakt
  • 50 g postelein fijngehakt

Instructies

  • Verhit de vetstof in een grote pan en fruit de uien tot ze glazig zijn.
  • Voeg de bouillon, tijm en laurier toe en breng aan de kook.
  • Snijd de aardappelen en prei in stukken en voeg ze toe aan de pan.
  • Laat de soep 15 minuten zachtjes koken, verwijder de tijm en laurier en pureer of zeef de soep.
  • Was de erwten en voeg ze toe aan de soep, laat nog 10 minuten koken.
  • Hak de peterselie en postelein fijn en voeg toe aan de soep.
  • Laat nog enkele minuten meekoken en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met knapperig brood en een scheutje room voor extra romigheid.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Grüner Veltliner of Sauvignon Blanc past goed bij de lichte en kruidige tonen van deze soep.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Heldere Mosterdsoep met Peterselie en Room

Heldere Mosterdsoep met Peterselie en Room

Deze heldere mosterdsoep met peterselie en room heeft een verfijnde smaak en een subtiele pittigheid van mosterdzaad. Perfect als smaakvol voorgerecht!
Bereidingstijd30 minuten
weken2 uur
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el mosterdzaad
  • 500 ml kokend water
  • ½ winterwortel in reepjes
  • 1 prei in reepjes
  • 1 ui in smalle partjes
  • 1 el olie
  • 1 pot kippenbouillon zonder vlees 500 ml
  • 1 liter water
  • 3 el peterselie fijngehakt
  • 100 ml Room Culinair
  • 3 el mosterd
  • Zout naar smaak
  • Tabasco naar smaak

Instructies

  • Giet het kokende water over het mosterdzaad en laat het 2 uur weken.
  • Snijd de wortel en prei in reepjes en de ui in smalle partjes.
  • Fruit de ui in wat olie op middelhoog vuur tot goudbruin, ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de groenten, het mosterdzaad met weekvocht, de bouillon en 1 liter water toe.
  • Breng de soep aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
  • Hak de peterselie fijn en voeg 3 eetlepels toe aan de soep.
  • Meng de Room Culinair en de mosterd met een paar lepels soep en roer het mengsel terug in de pan.
  • Breng op smaak met zout en een paar druppels tabasco.
  • Verwarm de soep nog kort en bestrooi vlak voor het serveren met extra peterselie.

Notities

Serveertip:

Serveer met versgebakken brood en een klodder grove mosterd voor extra pit.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Riesling of Chardonnay past goed bij de romige en pittige smaak van deze mosterdsoep.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Heldere Vlaamse Groentesoep met Kervel

Heldere Vlaamse Groentesoep met Kervel

Deze traditionele Vlaamse groentesoep is licht, smaakvol en gevuld met spruiten, rapen en kervel. Een heerlijke, gezonde soep voor elk moment!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 140kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 wortelen in julienne gesneden
  • 2 rapen in julienne gesneden
  • 150 g spruiten gehalveerd
  • 2 preien wit gedeelte, in dunne ringen
  • 30 g boter
  • 1 l kippenbouillon
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 el doperwten
  • 50 g kervel fijngehakt

Instructies

  • Was en snijd de wortelen, rapen, spruiten en prei in dunne reepjes (julienne).
  • Smelt de boter in een grote pan en fruit de groenten tot ze zacht beginnen te worden.
  • Voeg de kippenbouillon en doperwten toe en breng de soep op smaak met peper en zout.
  • Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.
  • Hak de kervel fijn en voeg deze op het laatst toe aan de soep.
  • Laat de soep nog enkele minuten doorkoken zonder deksel en serveer warm.

Notities

Serveertip:

Serveer met knapperig stokbrood en een klontje boter voor een extra smaakvolle maaltijd.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 140kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Hartige Rodenbach-uiensoep met Karameliseerde Ui

Hartige Rodenbach-uiensoep met Karameliseerde Ui

Deze hartige uiensoep krijgt een unieke, lichtzure smaak door de toevoeging van Rodenbach bier. Een Belgisch klassiek gerecht met een heerlijke diepgang!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: oktoberfest
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 uien grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 50 g boter
  • 500 ml vleesbouillon
  • 1 el bloem
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 flesjes Rodenbach 33 cl

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur en laat lichtjes bruinen.
  • Voeg de grofgesneden uien en knoflook toe en bak deze goudbruin en licht gekarameliseerd.
  • Strooi de bloem over de uien en roer goed door.
  • Laat nog enkele minuten sudderen om de bloem te garen.
  • Giet de bouillon en het Rodenbach bier in de pan en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Breng op smaak met peper en zout en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met een sneetje geroosterd brood en geraspte kaas voor een extra smaakvolle beleving.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een glas Rodenbach of een ander Vlaams roodbruin bier.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Oostendse Garnaalsoep met Blond Bier

Oostendse Garnaalsoep met Blond Bier

Deze traditionele Oostendse garnaalsoep heeft een rijke, volle smaak dankzij een bouillon van visafval en garnalen, verrijkt met blond bier en boter.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g visafval
  • 500 g garnalen
  • 1 prei in kleine stukjes
  • 1 wortel in kleine stukjes
  • 1 dl blond bier
  • 50 g boter
  • 2 el bloem
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng 1 liter koud water aan de kook met het visafval, licht gekruid met peper en zout.
  • Pel de garnalen en voeg de pellen toe aan de bouillon.
  • Voeg de gesneden prei en wortel toe zodra het water kookt.
  • Laat de bouillon 1 uur trekken op een laag vuur, zonder te laten koken.
  • Verhit de boter in een kleine pan en maak de helft van de garnalen fijn in een vijzel of keukenmachine.
  • Voeg beetje bij beetje visbouillon toe om een smeuïge roze pasta te verkrijgen.
  • Zet het vuur laag en giet het bier bij de garnalenpasta, blijf roeren en laat nog enkele minuten sudderen.
  • Zeef de bouillon en druk de vaste ingrediënten goed uit.
  • Voeg het garnalenmengsel toe aan de bouillon en roer goed door.
  • Voeg de resterende garnalen toe en haal de soep van het vuur.
  • Breng op smaak met extra peper en zout indien nodig en serveer direct, zeer warm.

Notities

Serveertip:

Serveer met een sneetje geroosterd brood en een klodder verse room voor een extra romige afwerking.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Chablis of een Belgische witte wijn past perfect bij deze garnaalsoep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 14g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Vlaamse Erwtensoep met Hammetje

Vlaamse Erwtensoep met Hammetje

Deze traditionele Vlaamse erwtensoep wordt langzaam gekookt met een hammetje en verse groenten, waardoor het een heerlijk wintergerecht is vol smaak en warmte.
Bereidingstijd3 uur 15 minuten
weken1 dag
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde erwten
  • 2,5 l water
  • 1 hammetje
  • 1 prei grof gesneden
  • 1 selderij grof gesneden
  • 2 grote uien grof gesneden
  • 1 laurierblad
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Was de erwten en laat ze 24 uur weken in ruim water.
  • Reinig de prei, selderij en uien, snijd ze in grove stukken.
  • Doe de geweekte erwten, het hammetje, de groenten en het water in een grote pan.
  • Voeg het laurierblad, peper en zout toe en breng aan de kook.
  • Laat de soep 3 uur zachtjes sudderen op laag vuur.
  • Haal het hammetje uit de pan en snijd het in kleine stukjes.
  • Verwijder het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer of zeef indien gewenst.
  • Voeg het gesneden vlees terug in de soep en laat nog 10 minuten zachtjes koken.

Notities

Serveertip:

Serveer met krokante broodkorstjes of roggebrood met mosterd.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Pinot Blanc past goed bij de hartige smaak van deze soep.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 35g | Vet: 12g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g