Kruidige Spaanse Patatas Bravas met Gandaham en Red Bull Saus
Geef je patatas bravas een verrassende twist met pittige kruiden, krokante gandaham en een unieke saus op basis van Red Bull! Perfect als borrelhapje of bijgerecht.
Bereidingstijd48 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 430kcal
Author: Cor Klaar
Bakplaat of ovenschaal
mes
Voor de patatas bravas:
- 500 gram aardappels
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 theelepels paprikapoeder
- 4 theelepels chilipoeder
- 2 theelepels zout
- 2 eetlepels gehakte verse tijm
- 400 gram gandaham
Voor de saus:
- 3 eetlepels ketchup
- 100 gram zure room
- 1 dl Red Bull energiedrank
- 1 handvol bieslook
- Peper en zout naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de aardappelen in vieren en doe ze in een kom.
Meng de aardappelen met het paprikapoeder, het chilipoeder, het zeezout, de tijm en de in fijne reepjes gesneden gandaham.
Leg de aardappelen in een ovenschaal en bak ze 40 minuten in de oven.
Schud ze af en toe op zodat ze aan alle kanten mooi bruin worden.
Meng de ketchup, zure room en Red Bull in een kom tot een gladde saus.
Breng de saus op smaak met peper en zout.
Serveer de patatas bravas warm met de Red Bull saus en bestrooi met fijngehakte bieslook.
Serveertip:
Serveer deze patatas bravas als tapasgerecht met een frisse salade en een glas Spaanse wijn.
Wijnadvies:
Een droge Spaanse witte wijn zoals Verdejo of Albariño past goed bij dit gerecht.
Calories: 430kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 3g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 71
Haringbiet Bonbons
Een verrassende combinatie van haring, bieten en appel in een kleine, verfijnde bonbon. Perfect voor een borrel of als hapje bij een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12 bonbons
Calories: 45kcal
Author: Cor Klaar
- ¼ Granny Smith appel
- 2 zoute haringfilets
- 40 g gekookte rode bieten
- 1 el olijfolie
- 1 plakje roggebrood
- 15 g bieslook
Schil de appel en verwijder het klokhuis.
Snijd de appel zeer fijn.
Snijd de haringfilets (verwijder eventuele graatjes) en de rode bieten zeer fijn.
Meng de appel, haring en bieten in een kom.
Roer de olijfolie door het mengsel en verkruimel het roggebrood erboven.
Meng alles goed en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel het mengsel in 12 porties en vorm er balletjes van.
Snijd de bieslook fijn en rol de bonbons erdoorheen.
Leg de Haringbiet Bonbons op een bordje en serveer.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of als borrelhapje met een glas witte wijn.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner past goed bij dit gerecht.
Calories: 45kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 4g | Vet: 2g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 71
Knapperige kruidige aardappeltjes uit de oven
Deze knapperige kruidige aardappeltjes uit de oven zijn eenvoudig te bereiden en heerlijk gekruid met kerrie, knoflook en ui. Perfect als bijgerecht bij diverse maaltijden!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 2 uien in partjes
- 2 zakken krieltjes halve, met schil
- 3 eetlepels olijfolie
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Verwarm de oven voor op 250°C.
Meng in een kom de krieltjes, ui en knoflook.
Voeg het kerriepoeder, peper en zout toe.
Besprenkel met de olijfolie en schep goed om zodat alles gelijkmatig bedekt is.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het aardappelmengsel erop.
Bak de aardappeltjes in de oven gedurende 30 minuten, tot ze mooi bruin en gaar zijn.
Schep de aardappeltjes tussentijds twee keer om voor een gelijkmatige garing.
Serveertip:
Serveer met appelmoes of een frisse yoghurtdip voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 71
Bladerdeeg knakworst spiralen
Deze knapperige bladerdeeg knakworst spiralen zijn een eenvoudig en smakelijk hapje voor feestjes, borrels of als traktatie. Serveer ze warm of koud!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 10 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel bloem
- 5 plakjes bladerdeeg diepvries, pak à 10 plakjes
- 10 Frankfurters of andere grote knakworsten blik 300 g
Haal het plastic van de bladerdeegplakjes en laat ze kort ontdooien op het aanrecht.
Bestuif het aanrecht licht met bloem.
Haal de bakplaat uit de oven en bedek deze met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 200°C (of gasovenstand 4).
Rol elk plakje bladerdeeg iets dunner uit tot een rechthoekige lap.
Snijd elke lap in 2 lange repen.
Laat de knakworsten uitlekken in een vergiet.
Snijd de knakworsten in de lengte voorzichtig in, maar niet helemaal door.
Wikkel een reep bladerdeeg spiraalvormig om elke knakworst.
Leg de bladerdeegworsten op de met bakpapier beklede bakplaat.
Bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin en krokant.
Laat de spiralen iets afkoelen en serveer ze met een servetje.
Serveertip:
Serveer met mosterd, ketchup of een dipsaus naar keuze. Ook koud zijn ze heerlijk!
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals Pinot Grigio past goed bij dit hapje.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 71
Krokante Surimiburgers met Frisse Radijssalade
Deze krokante surimiburgers met een frisse radijssalade en Dijonvinaigrette zijn perfect als lichte lunch of snelle maaltijd. Heerlijk op een vers broodje!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 2 pakjes surimisticks à 150 gram
- 50 gram cornflakes
- 2 eieren
- 50 gram boter
- 1 kropsla
- 1 bosje radijs
- 4 bruine bolletjes
- 8 eetlepels vinaigrette de Dijon moutarde
Maal de surimi, cornflakes en eieren in de keukenmachine tot een glad mengsel.
Breng op smaak met zout en peper.
Vorm vier burgers van het mengsel.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de surimiburgers op matig vuur in 10 minuten goudbruin en gaar.
Was de sla en scheur deze in stukken.
Was de radijs en snijd in dunne plakjes.
Snijd de bolletjes open en beleg met een blaadje sla.
Meng de rest van de sla met de radijs en vinaigrette.
Leg de burgers op de broodjes en serveer met de salade.
Serveertip:
Serveer met extra Dijonmosterd en een handje knapperige rucola voor extra pit.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Eugène Loron Mâcon Villages Blanc past perfect bij deze visburger.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 71
Knapperige Notenburger met Cheddar en Sla
Deze smaakvolle vegetarische notenburger met kaas en verse sla is een heerlijk alternatief voor de klassieke hamburger. Perfect op een zacht broodje!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 8 burgers
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g pinda’s ongezouten (of pindakaas)
- 100 g cashewnoten
- 2 tl grof zout
- 1 grote ui
- 250 g snelkookcouscous
- 50 g bloem
- 1 ei
- 1 handvol verse peterselie fijngehakt
- 100 g belegen kaas of cheddar
- Olie of boter
- 10 grote zachte broodjes of één Turks brood
- ½ krop sla
- 2 tomaten
- Tomatenketchup mosterd, mayonaise
Verwarm de oven voor op 180°C.
Leg de pinda’s en cashewnoten op een bakplaat en verwarm ze 10 minuten.
Maal de noten met het zout in een keukenmachine tot een smeuïge pasta (of gebruik pindakaas).
Snijd de ui in tweeën.
Maak ringen van de ene helft en snijd de andere helft in stukjes.
Bak de uienringen in wat olie of boter op laag vuur tot ze zacht zijn.
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat 10 minuten staan.
Meng de notenpasta, gesneden ui, bloem, ei en fijngehakte peterselie door de couscous.
Snijd de kaas in dunne plakjes met een kaasschaaf.
Vorm burgers van ongeveer 8 cm doorsnee en druk stevig aan.
Snijd de burgers doormidden en leg er twee of drie plakjes kaas tussen.
Druk de burgers weer stevig dicht.
Verhit olie of boter in een koekenpan en bak de burgers enkele minuten goudbruin.
Draai om en leg extra kaas op de gebakken zijde.
Serveer op de broodjes met sla, dun gesneden tomaat en uienringen.
Breng op smaak met ketchup, mosterd en mayonaise.
Serveertip:
Serveer met zoete aardappelfriet en een frisse yoghurtdip met munt.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte Sauvignon Blanc past goed bij deze notenburger.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 14g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 71
Vegetarische Biryani met Saffraan en Groenten
Een geurige en kleurrijke vegetarische biryani, perfect voor een vullend diner. Gecombineerd met saffraan, groenten en een rijke kruidenmix, is dit gerecht een feest voor de zintuigen.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g rijst bij voorkeur basmati
- 100 g sperzieboontjes
- 1 paprika fijngesneden
- 2 tomaten zonder zaad en fijngesneden
- 100 g doperwtjes diepvries
- 1 ui in halve manen
- ½ tl gember geraspt
- 2 tenen knoflook fijngeperst
- ½ rode peper gehakt
- 6 kardemompeulen
- ½ kaneelstokje
- 2 laurierbladeren
- 1 el komijnzaad
- 10 g saffraan 1/10 g
- Sap van ½ citroen
Garnering:
- Korianderblad
- Rozijnen
- Cashewnoten
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking of kook ze 8 minuten in ruim water, giet af en laat nog 10 minuten stomen.
Breng het citroensap met voldoende water om de bodem van een steelpan te bedekken aan de kook.
Haal van het vuur en laat de saffraan er een kwartier in weken.
Roer het saffraanaftreksel door de gare rijst.
Verhit olie in een pan en voeg het komijnzaad, laurierblad, kaneelstokje en kardemompeulen toe.
Fruit de kruiden kort aan.
Voeg de ui toe en bak deze tot ze glazig is.
Voeg de gember, knoflook en rode peper toe en bak dit mengsel een paar minuten.
Doe de sperzieboontjes, paprika en tomaat in de pan en roer goed om.
Dek de pan af en laat de groenten zachtjes gaar stoven.
Voeg de doperwtjes de laatste vijf minuten toe.
Schep de helft van de rijst in een ingevette ovenschaal.
Voeg de groenten eroverheen en dek af met de resterende rijst.
Garneer met korianderblad, rozijntjes en cashewnoten en zet de biryani 30 minuten in een oven van 200 graden Celsius.
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of een yoghurtsaus om het gerecht compleet te maken.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse rosé past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 71
Chinese tomatensoep met gember en specerijen
Deze Chinese tomatensoep heeft een volle smaak door de combinatie van gember, ketoembar en djinten. Een heerlijk kruidige en licht pittige soep!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 140kcal
Author: Cor Klaar
- 1 liter kippenbouillon
- 2 blikjes tomatenpuree
- 1 citroen sap ervan
- 1 theelepel ketoembar
- 2 theelepels verse gember fijngesneden
- ½ theelepel djinten
- ½ theelepel sambal
- 1 prei fijngesneden
- 1 ui fijngesneden
Verhit een anti-aanbakpan op middelhoog vuur.
Fruit de ui, prei, tomatenpuree en gember tot de groenten zacht zijn.
Voeg de djinten, ketoembar en sambal toe en roer goed door.
Schenk de kippenbouillon erbij en roer tot alles goed gemengd is.
Breng de soep kort aan de kook en laat enkele minuten zachtjes pruttelen.
Voeg op het laatst het citroensap toe en roer goed door.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een handje gebakken uitjes of kroepoek voor extra crunch en smaak.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals Riesling of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige tonen van deze soep.
Calories: 140kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 9g | Vet: 4g | Zout: 1.6g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 71
Chinese tomatensoep met gember en kruiden
Deze kruidige Chinese tomatensoep combineert de rijke smaak van tomatenpuree met frisse gember, citroen en een vleugje chilisaus. Een heerlijk verwarmende soep met een Aziatische twist!
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Azië, China Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 1 liter bouillon
- 2 blikjes tomatenpuree
- 1 prei fijngesneden
- 1 witte ui fijngesneden
- 2-3 cm verse gember fijngesneden
- 1 citroen sap ervan
- 1 eetlepel suiker
- ½ eetlepel koriander
- Snufje komijn
- Enkele druppels chilisaus
- Boter
- Zout en peper naar smaak
Verhit een anti-aanbakpan en smelt een beetje boter.
Fruit de fijngesneden prei, ui, gember en tomatenpuree enkele minuten tot de aroma’s vrijkomen.
Voeg het citroensap, suiker, chilisaus, zout, peper, koriander en komijn toe en roer goed door.
Doe het mengsel over in een grote pan.
Schenk de bouillon erbij en verwarm de soep nog enkele minuten op laag vuur.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met krokante gebakken uitjes of een handje taugé voor extra crunch en een authentieke smaak.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals Riesling of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de pittige en frisse tonen van deze soep.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 4g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 71
Chinese tomatensoep met kip en ketjap
Deze smaakvolle Chinese tomatensoep met kip en ketjap manis heeft een heerlijke balans tussen zoet en hartig. Perfect voor een warme, troostrijke maaltijd!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 2 uien fijngesneden
- 1 prei in ringen gesneden
- 3 eetlepels suiker
- ¼ fles ketjap manis
- 3 eetlepels bloem
- 3 bouillonblokjes
- 700 gram tomaten in parten gesneden
- 500 gram kipfilet
- Zout en peper naar smaak
- Knoflookpoeder naar smaak
Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de bouillonblokjes toe.
Voeg de kipfilet toe en laat deze gaar koken.
Haal de kip uit de pan en snijd deze in stukjes.
Zet apart.
Kook de tomaten in een andere pan met een beetje zout tot ze zacht zijn.
Verhit een koekenpan en bak de ui glazig.
Voeg de bloem, peper, zout en knoflookpoeder toe en roer goed door.
Schenk een deel van de koude bouillon erbij en blijf roeren tot een glad mengsel ontstaat.
Voeg de gesneden kip en prei toe aan de pan.
Schenk de tomatensaus erbij en roer goed door.
Breng op smaak met ketjap manis en suiker.
Laat de soep nog 10 minuten zachtjes pruttelen en serveer warm.
Serveertip:
Serveer met een knapperig stokbroodje of een handje gebakken uitjes voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals Merlot of een lichtzoete witte wijn zoals Gewürztraminer past perfect bij deze soep.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 30g | Vet: 5g | Zout: 2.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 71