Citroen-Puddinkjes met Rozemarijn

Citroen-Puddinkjes met Rozemarijn

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel zachte boter
  • 75 gr suiker
  • 20 gr bloem
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel geraspte citroenschil
  • ½ theelepel fijngesneden rozemarijn
  • 2 eidooiers
  • 2 dl melk
  • 2 eiwitten
  • Poedersuiker
  • Gesuikerd viooltje en rozemarijn voor garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Meng de zachte boter, suiker, bloem, citroensap, geraspte citroenschil en fijngesneden rozemarijn in een kom.
  • Klop de eidooiers los met de melk en meng dit door het citroenmengsel.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
  • Verdeel de crème over 4 ingevette ovenschaaltjes.
  • Zet de schaaltjes in een braadslede met kokend water.
  • Bak de citroen-puddinkjes gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin zijn.
  • Garneer met poedersuiker, gesuikerde viooltjes en rozemarijn.

Notities

Geniet van deze heerlijke citroen-puddinkjes als afsluiting van je maaltijd.
Combineer met een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een frisse Moscato.
 

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 18g

Uiengratin met kaas-toast

Uiengratin met kaas-toast

Bereidingstijd54 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Broodjes, Kaas, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 kg uien in ringen gesneden
  • 5 eetlepels boter
  • Zout en peper naar smaak
  • 3 eetlepels sherry
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 theelepel tijm
  • 1 blik tomaatblokjes 400 g
  • 2 dl kippenbouillon of groentebouillon voor vegetarisch
  • 1 stokbrood in plakjes gesneden
  • Boter om te bestrijken
  • 100 g geraspte belegen kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Bak de uienringen in 5 eetlepels boter gedurende 10 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg zout, peper en 3 eetlepels sherry toe en laat het vocht verdampen.
  • Roer 3 eetlepels bloem erdoor en bak het geheel nog 3 minuten.
  • Voeg 1 theelepel tijm, 1 blik tomaatblokjes en 2 dl kippenbouillon toe.
  • Laat het mengsel 20 minuten zachtjes koken.
  • Schep het mengsel in een ovenschaal.
  • Bestrijk de plakjes stokbrood met boter en steek ze in het uienmengsel.
  • Strooi 100 g geraspte belegen kaas erover.
  • Gratineer in de oven gedurende 20-25 minuten tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Laurier Aardappelen met groene saus

Laurier Aardappelen met groene saus

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • Aardappelen:
  • 8 geschilde aardappelen
  • Laurierbladeren
  • 50 g gesmolten boter
  • Zeezout
  • Groene saus:
  • 3 sjalotjes
  • 30 g peterselie
  • 2 eetlepels kappertjes
  • ½ eetlepel geraspte citroenschil
  • 1 theelepel mosterd
  • ¾ dl olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Snijd 8 geschilde aardappelen viermaal diep in en steek in elke snede een laurierblad.
  • Leg de aardappelen in een ingevette ovenschaal en bedruppel ze met 50 g gesmolten boter.
  • Bak ze in de oven gedurende 30-45 minuten of tot ze gaar zijn, en bestrooi met zeezout.
  • Voor de saus: Pureer 3 sjalotjes, 30 g peterselie, 2 eetlepels kappertjes, ½ eetlepel geraspte citroenschil en 1 theelepel mosterd in een keukenmachine of blender.
  • Voeg geleidelijk ¾ dl olijfolie toe tot de saus romig is.
  • Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Meringue Gevulde Meloen met Fruitsalade

Meringue Gevulde Meloen met Fruitsalade

(inclusief marineren)1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 meloenen
  • 12 aardbeien
  • 4 abrikozen gehalveerd en ontpit
  • 4 eetlepels Grand Marnier
  • 3 eiwitten
  • Snufje zout
  • 150 g suiker
  • ½ liter vanille-ijs

Instructies

  • Halveer de meloenen en hol ze uit.
  • Snijd het meloenvruchtvlees in stukjes.
  • Meng het meloenvruchtvlees met de aardbeien, gehalveerde abrikozen en Grand Marnier.
  • Laat het fruit gedurende 1 uur marineren.
  • Klop in een schone kom 3 eiwitten met een snufje zout stijf.
  • Voeg geleidelijk 150 g suiker toe en klop door totdat het eiwit glanzend is.
  • Schep ½ liter vanille-ijs in bolletjes en vul de uitgeholde meloenen met het gemarineerde fruit en de bolletjes vanille-ijs.
  • Spuit het stijfgeklopte eiwitschuim op de gevulde meloenen.
  • Bak het eiwitschuim in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 8-12 minuten of totdat het lichtbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals Sauternes of een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 45g

Peren met Chocomousse-tompouces

Peren met Chocomousse-tompouces

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 peren geschild en gehalveerd
  • 150 g suiker
  • 3 dl water
  • 1 plakje bladerdeeg
  • 1 losgeklopt ei
  • 100 g pure chocolade
  • 2 dl stijfgeklopte slagroom
  • 4 eetlepels abrikozenjam
  • Gehakte pistaches ter garnering

Instructies

  • Breng 150 g suiker met 3 dl water aan de kook.
  • Kook de peren hierin 3-4 minuten.
  • Steek 4 cirkels van 5 cm doorsnede uit 1 plakje bladerdeeg.
  • Bestrijk het deeg met losgeklopt ei, kerf een ruitpatroon in het deeg en strooi 1 eetlepel suiker erover.
  • Bak de cirkels in een oven op 200 °C gedurende 15 minuten.
  • Laat ze afkoelen en snijd ze in twee lagen.
  • Smelt 100 g pure chocolade au bain-marie en meng dit met 2 dl stijfgeklopte slagroom.
  • Vul de tompouces met de chocomousse.
  • Meng 2 dl peren-kookvocht met 4 eetlepels abrikozenjam en zeef dit.

Notities

Serveer de peren met de tompouces, saus en gehakte pistaches.
Combineer dit heerlijke nagerecht met een dessertwijn zoals Sauternes of een glas Muscat.
 

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 4g | Vet: 16g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Zalmpakketjes met tijmboter uit Nice

Zalmpakketjes met tijmboter uit Nice

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 moten zalm ongeveer 150 g elk
  • 2 eetlepels olie
  • 50 g zachte boter
  • 1 teentje knoflook geplet
  • 2 theelepels mosterdzaadjes
  • 2 theelepels fijngesneden tijmnaaldjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 4 tomaten
  • Takjes tijm

Instructies

  • Halveer de zalmmoten en verwijder eventuele graten.
  • Bind elke halve moot met keukentouw tot een rond pakketje.
  • Verhit olie in een pan en bak de zalmpakketjes aan beide zijden gedurende 1 minuut.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en laat afkoelen.
  • Meng de zachte boter met geplette knoflook, mosterdzaadjes, fijngesneden tijm, zout en peper.
  • Maak een kruisvormige inkeping in elke tomaat, dompel ze 30 seconden onder in kokend water en ontvel ze.
  • Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Knip uit bakpapier 8 cirkels van 25 cm doorsnede.
  • Leg in het midden van elke cirkel een zalmpakketje.
  • Verdeel de gekruide boter en tomatenblokjes over de zalm.
  • Vouw het papier dicht en bind het vast met touwtjes.
  • Plaats de zalmpakketjes op een bakplaat.
  • Bak de zalm in het midden van de oven gedurende 10-15 minuten.
  • Leg de pakketjes op borden en open ze.
  • Garneer met een takje tijm.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 23g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Pikante Karbonades met Tomatensaus en Champignons

Pikante Karbonades met Tomatensaus en Champignons

Heerlijke karbonades met een pittige twist, geserveerd in een smaakvolle tomatensaus met champignons. Perfect voor een hartverwarmende maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Olijfolie
  • Paar takjes tijm
  • Blaadjes van rozemarijn
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 4 karbonades elk circa 250 gram
  • 1 rode paprika fijngehakt
  • 1 rode chilipeper fijngehakt
  • 1 blik ongepelde tomaten 400 gram
  • 200 gram kastanjechampignons in dunne plakjes
  • ½ bol knoflook verdeeld in teentjes (ongepeld)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een grote braadslede lichtjes in en leg de karbonades erin.
  • Bestrooi met takjes tijm, rozemarijnblaadjes, knoflookteentjes, en breng op smaak met peper en zout.
  • Besprenkel de karbonades met olijfolie en bak ze 20 minuten in de oven, of tot ze gaar zijn.
  • Verhit voor de saus 3 eetlepels olijfolie in een wijde pan.
  • Voeg de ui, paprika, chilipeper en champignons toe en verwarm op hoog vuur tot de groenten zacht worden.
  • Voeg de ongepelde tomaten, suiker, een scheutje water en peper en zout naar smaak toe.
  • Laat het geheel 10-12 minuten zachtjes sudderen tot de saus iets is ingedikt.
  • Haal de karbonades uit de oven en laat ze 5 minuten rusten op een warme plek.
  • Voeg het braadvet toe aan de saus en verwarm deze opnieuw.
  • Serveer de karbonades met een royale hoeveelheid van de pikante tomatensaus eroverheen.

Notities

Serveer met gestoomde groenten en aardappelpuree voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een rode wijn zoals een Merlot of een Syrah past goed bij de pittige tomatensaus en de smaak van de karbonades.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 38g | Vet: 28g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g

Ricotta Gevulde Kipfilet omwikkeld met Parmaham

Ricotta Gevulde Kipfilet omwikkeld met Parmaham

inclusief marineren2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Varkensvlees
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote kipfilets 170-200 gram elk
  • 8 blaadjes salie
  • 5 flinke eetlepels ricotta
  • 8 plakjes Parmaham
  • eetlepel olijfolie
  • 1 handvol takjes tijm

Instructies

  • Snijd elke kipfilet aan één kant diep in zonder helemaal door het vlees heen te snijden.
  • Vouw de kipfilets open als een boek.
  • Hak 4 blaadjes salie fijn en meng ze met de ricotta.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Leg twee plakjes Parmaham iets overlappend op een snijplank.
  • Plaats een blaadje salie in het midden en leg daarop een opengesneden kipfilet.
  • Schep een kwart van het ricotta-mengsel in het midden van de kip.
  • Vouw het vlees weer dubbel over de vulling heen.
  • Wikkel de gevulde kipfilets in de plakjes Parmaham en vervolgens in plasticfolie.
  • Herhaal dit voor de overige kipfilets.
  • Laat de ingepakte kipfilets 1 tot 2 uur stevig worden in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en verwarm een braadslee voor.
  • Verhit de olijfolie in een hete, zware koekenpan.
  • Bak de kipfilets, indien nodig in porties, aan beide zijden gedurende 2 minuten bruin.
  • Leg een paar takjes tijm op elke kipfilet en plaats ze in de hete braadslee.
  • Bak ze, afhankelijk van de grootte, 12 tot 15 minuten in de oven tot het vlees stevig aanvoelt als er zachtjes op wordt gedrukt.
  • Dek de kipfilets af met aluminiumfolie en laat ze 5 minuten rusten op een warme plaats.
  • Snijd de gevulde kipfilets diagonaal in plakken en serveer op vier warme borden.

Notities

Lekker met gestoomde groenten en aardappelpuree of gekruide couscous.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir vormt een mooie aanvulling op de smaken van de kip, ricotta en Parmaham.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 0g

Dadel-Appelbollen met Marsepeinvulling

Dadel-Appelbollen met Marsepeinvulling

Deze heerlijke dadel-appelbollen met een romige marsepeinvulling zijn een perfect feestelijk dessert om van te genieten tijdens de feestdagen!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 6 plakjes diepvries-roomboterbladerdeeg ontdooid
  • 2 eetlepels sinaasappelmarmelade
  • 4 handappels
  • 8 dadels ontpit en fijngesneden
  • 50 g marsepein
  • 1 eetlepel slagroom
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

Voorverwarmen:

  • Verwarm de oven voor op 225°C.

Deeg uitrollen:

  • Leg de plakjes diepvries-roomboterbladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een lap van ongeveer 3 mm dik.
  • Snijd uit het deeg 4 vierkanten van 15 x 15 cm.

Besmeren met marmelade:

  • Bestrijk de deeglapjes dun met sinaasappelmarmelade.

Voorbereiden appels:

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis, en zet de appels op de deeglapjes.

Vulling maken:

  • Meng de fijngesneden dadels met de marsepein en slagroom.
  • Vul de holtes van de appels met dit mengsel.

Inpakken:

  • Vouw het deeg om de appels en plak de naden vast met water.
  • Zorg ervoor dat de naad aan de onderkant zit.

Decoratie toevoegen:

  • Snijd van de deegresten per bol 4 passende reepjes en 2 blaadjes.
  • Plak deze met water op de bol vast.

Koelen:

  • Zet de deeg-appels 10 minuten in de koelkast.

Bestrijken met ei:

  • Bestrijk de appels met het losgeklopte ei.

Bakken:

  • Bak de appels in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 minuten, totdat ze goudbruin en gaar zijn.

Serveren:

  • Serveer de dadel-appelbollen warm.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Sauternes of een dessertwijn zoals Muscat past perfect bij deze dadel-appelbollen.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Kerstboomkoekjes met Anijs en Basterdsuiker

Kerstboomkoekjes met Anijs en Basterdsuiker

Deze heerlijke kerstboomkoekjes met een subtiele anijssmaak zijn perfect voor de feestdagen. Versier ze met glazuur of snoepjes voor een extra feestelijke touch!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 20 personen
Calories: 90kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 90 g lichte basterdsuiker
  • 3 verkruimelde anijsblokjes
  • Mespunt zout
  • 1 ei
  • 120 g boter

Instructies

Deeg maken:

  • Meng bloem met zelfrijzend bakmeel, suiker en zout.
  • Klop het ei los en roer de helft ervan door het bloemmengsel.
  • Snijd de boter met twee messen door het mengsel tot het een korrelig deeg wordt.
  • Kneed vervolgens met koele handen tot een soepel deeg.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Voorverwarmen:

  • Verwarm de oven voor op 170°C.

Uitrollen en uitsteken:

  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 3 mm dik.
  • Steek of snijd koekjes uit het deeg.
  • Maak aan de bovenkant van elk koekje met een dik rietje een gaatje.

Bestrijken en bakken:

  • Leg de koekjes met tussenruimte op een bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei.
  • Bak de koekjes in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Steek de koekjes direct voorzichtig los en laat ze afkoelen op een rooster.

Notities

Ophangen:

Haal een lint door de gaatjes en hang de koekjes op.

Tip:

Voor een extra feestelijke touch kunt u de koekjes versieren met glazuur, snoepjes en musket nadat ze uit de oven komen.
In dat geval hoeft u de koekjes niet voor het bakken met losgeklopt ei te bestrijken.

Wijnadvies:

Deze kerstboomkoekjes passen perfect bij een kopje warme chocolademelk of een glaasje glühwein voor de volwassenen.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g