Citroen Gevulde Cakejes

Citroen Gevulde Cakejes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g zachte boter + extra boter om in te vetten
  • Bloem om te bestuiven
  • 50 g suiker
  • 1 ei
  • 65 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 1 eetlepel melk
  • 4 theelepels lemon curd
  • Poedersuiker om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Vet de eierdopjes in en bestuif ze lichtjes met bloem.
  • Klop met een mixer de zachte boter, suiker en een mespunt zout tot een luchtig mengsel.
  • Voeg het ei toe en klop tot een luchtig beslag.
  • Schep vervolgens het gezeefde zelfrijzend bakmeel erdoor, gevolgd door de melk, en meng tot een glad beslag.
  • Vul de eierdopjes tot de helft met het beslag.
  • Schep in elk eierdopje 1 theelepel lemon curd.
  • Vul de dopjes tot vlak onder de rand met de rest van het beslag.
  • Bak de cakejes in het midden van de oven gedurende 10-15 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Bestrooi de cakejes voor het serveren met poedersuiker.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij deze citroen gevulde cakejes. De zoetheid van de wijn zal de frisheid van de citroenvulling accentueren en een perfecte balans bieden aan het dessert.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 16g

Gevulde Artisjokken met Mediterraans Broodkruim

Gevulde Artisjokken met Mediterraans Broodkruim

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote ui grofgesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 takjes tijm blaadjes gerist
  • 5 zwarte olijven zonder pit, grofgehakt
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 sneetje oud witbrood verkruimeld
  • ½ citroen
  • 2 ansjovisfilets fijngehakt
  • 2 takjes peterselie fijngehakt
  • 2 artisjokken

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook.
  • Voeg de tijm, olijven en witte wijn toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat het geheel nog 5 minuten sudderen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rooster het broodkruim goudbruin in een droge koekenpan.
  • Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit.
  • Meng het geroosterde broodkruim met de citroenrasp, ansjovis, peterselie en peper naar smaak.
  • Roer het citroensap door 250 ml water.
  • Breek alle stevige bladeren van de artisjokken af tot het lichtgroene hart zichtbaar wordt.
  • Snijd de steel af tot 2 cm en schil hem.
  • Snijd de bovenkant recht af.
  • Dompel de artisjokharten in het citroenwater om verkleuring te voorkomen.
  • Verwijder het 'hooi' uit het midden.
  • Vul de artisjokken met het broodmengsel en leg ze in een ovenschaal op het uienmengsel.
  • Besprenkel met de resterende olijfolie.
  • Dek de ovenschaal af en bak de artisjokken ongeveer 50 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
  • Voeg indien nodig een scheutje water toe.
  • Laat de artisjokken afkoelen tot lauwwarm en verdeel ze met het uienmengsel over de borden.

Notities

Serveer de gevulde artisjokken als hoofdgerecht met een frisse salade.

Wijnadvies: E

en droge witte wijn zoals een Pinot Grigio uit Italië past goed bij de mediterrane smaken van dit gerecht.

Gevuld Stokbrood met Pittig Gehakt en Mozzarella

Gevuld Stokbrood met Pittig Gehakt en Mozzarella

Bereidingstijd49 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 850kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Keukenmachine (optioneel)

Ingrediënten

  • 2 stokbroden
  • 1 zak verse peterselie 30 g, fijngehakt
  • 1 zakje verse Italiaanse kruidenmix 20 g
  • 1 kg rundergehakt
  • 2 bollen mozzarella kaas in blokjes
  • 100 g zwarte olijven zonder pit, in plakjes
  • 8 kleine trostomaten Tasty Tom, in plakjes
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • Versgemalen zwarte peper
  • 3 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de stokbroden in de lengte doormidden en hol ze uit.
  • Maal de helft van de broodvulling fijn, bijvoorbeeld in een keukenmachine, en meng het met de knoflook, fijngehakte peterselie en de helft van de Italiaanse kruiden door het gehakt.
  • Voeg 3 theelepels zout en royaal zwarte peper toe en kneed alles goed door elkaar.
  • Meng ook de helft van de mozzarella en olijven door het gehakt.
  • Vul de gehalveerde stokbroden met het gehaktmengsel en druk dit goed aan.
  • Leg de plakjes tomaat erop en verdeel de rest van de mozzarella, olijven en kruiden erover.
  • Maal er nog wat peper boven en druppel er olijfolie overheen.
  • Bak de gevulde stokbroden in de oven in 30-40 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Chianti Classico uit Toscane past goed bij dit gerecht, dankzij de hartige smaken van het gehakt en de kaas, en de zoete toets van de tomaat.

Nutrition

Calories: 850kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 55g | Vet: 54g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Geroosterde Kalkoenworstjes en Venkel met Kruidige Olijventapenade

Geroosterde Kalkoenworstjes en Venkel met Kruidige Olijventapenade

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 bakje groene olijventapenade 100 g
  • 1 zakje verse basilicum 15 g, in reepjes
  • ½ zakje verse peterselie à 30 g, fijngesneden
  • 2 takjes munt grofgesneden
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 venkelknollen
  • 2 rode uien
  • 2 schaaltjes kalkoengrillworstjes verschillende variëteiten
  • ½ citroen

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Meng in een kom de olijventapenade met de fijngesneden kruiden.
  • Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Maak de tapenade smeuïger door 2-3 eetlepels olie toe te voegen.
  • Snijd de topjes en onderkant van de venkelknollen af.
  • Halveer de venkel en snijd in plakjes.
  • Pel de rode uien, halveer ze en snijd ze in plakjes.
  • Meng de plakjes venkel en ui in een schaal met 1 eetlepel olie.
  • Verdeel ze vervolgens over een bakplaat.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster de groenten in 10-15 minuten gaar.
  • Verplaats indien nodig de bakplaat tijdens het roosteren een richel hoger onder de grill.
  • Verhit een grillpan.
  • Bestrijk de kalkoenworstjes met 1 eetlepel olie en bestrooi ze met zout en peper.
  • Grill de worstjes in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar, draai ze regelmatig om.
  • Haal de groenten uit de oven en knijp de halve citroen erboven uit.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel op elk bord 3 verschillende worstjes.
  • Schep de geroosterde groenten en de kruidige olijventapenade ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Deze geroosterde kalkoenworstjes en venkel met kruidige olijventapenade passen goed bij een fruitige rode wijn zoals een Merlot. De zachte tannines en fruitige aroma's van de wijn vullen de smaken van de worstjes en groenten aan. Serveer met geroosterd brood of aardappelsalade voor een complete maaltijd.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 22g | Zout: 6g | Sugar: 1.8g

Geroosterde Groenten met Romige Gorgonzola

Geroosterde Groenten met Romige Gorgonzola

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 750 g aardappels in grote stukken
  • 2 rode uien in parten
  • 2 rode paprika's in stukken
  • 1 gele paprika in stukken
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 300 g Tasty Tom tomaten gewassen
  • 150 g gorgonzola in stukjes
  • 15 g verse basilicum in reepjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Meng de aardappels, ui en paprika in een kom met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
  • Verspreid de aardappels en groenten over een bakplaat en rooster ze in het midden van de oven gedurende ongeveer 40 minuten, waarbij je ze af en toe omschept.
  • Leg de Tasty Tom tomaten met takje tussen de aardappels en groenten op de bakplaat en rooster het geheel nog 20 minuten.
  • Verdeel de stukjes gorgonzola over de geroosterde aardappels en groenten en bestrooi het gerecht met verse basilicum.

Notities

Wijnadvies:

Deze geroosterde groenten met romige gorgonzola zijn heerlijk in combinatie met een frisse, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio. De lichte zuurgraad van de wijn zal de romige kaas mooi aanvullen en de smaken van de groenten versterken. Serveer met een groene salade voor een complete maaltijd.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 6g | Sugar: 1.5g

Geroosterde Aardappels met Gepofte Knoflook

Geroosterde Aardappels met Gepofte Knoflook

Bereidingstijd49 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Italië
Dieët: Veganistisch
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 1 bol knoflook
  • ½ zakje verse rozemarijn ca. 20 g, naaldjes afgerist
  • 2 theelepels grof zeezout
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Boen de aardappels schoon onder stromend water en snijd ze in partjes van 1 cm.
  • Haal de tenen knoflook los; verwijder de losse schilletjes, maar pel de tenen niet!
  • Verdeel de aardappelpartjes samen met de knoflook over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrooi de aardappels met de rozemarijn en het grove zeezout, en schep alles om met de olijfolie.
  • Rooster de aardappels en de knoflook in de voorverwarmde oven gedurende 40-45 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Schep halverwege een keer om.
  • Schep de geroosterde aardappels met de knoflook op een platte serveerschaal.
  • Laat iedereen aan tafel zelf de zachte knoflook uit de schil knijpen (schillen niet opeten).

Notities

Wijnadvies:

Deze geroosterde aardappels met gepofte knoflook zijn heerlijk in combinatie met gegrild rood vlees. Een goede rode wijn zoals een Malbec of een Cabernet Sauvignon vormt een perfecte aanvulling op de smaken.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 2g | Sugar: 1.5g

Geroosterd Brood met Paddenstoelen en Appel

Geroosterd Brood met Paddenstoelen en Appel

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 boterhammen dikke zelfgesneden, bijv. Bourgondisch pompoen of donker meergranen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Grof zeezout
  • 1 friszure appel Granny Smith of Goudreinet
  • 250 g paddenstoelenmelange in grove repen gesneden
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 eetlepel Japanse sojasaus
  • 2 eetlepels verse peterselie fijngesneden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Besprenkel het brood met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.
  • Bak het brood op een rooster in de oven gedurende 10 minuten, of tot het bruin en krokant is.
  • Laat even afkoelen.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes.
  • Snijd vervolgens de plakjes in luciferdunne reepjes.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de paddenstoelenmelange, appel, knoflook en sojasaus op hoog vuur al omscheppend gedurende 5-7 minuten, of tot ze bruin en gaar zijn.
  • Meng de helft van de peterselie door het paddenstoelenappelmengsel.
  • Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper.
  • Verdeel het paddenstoelenappelmengsel over de geroosterde boterhammen en bestrooi met de rest van de peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn zullen de aardse smaken van de paddenstoelen aanvullen, terwijl de frisheid ervoor zorgt dat de appel goed tot zijn recht komt.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 6g | Sugar: 1.5g

Avocado en Feta Bruschetta

Avocado en Feta Bruschetta

Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • ½ stokbrood
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 tomaten in zeer kleine blokjes
  • 100 g fetakaas in zeer kleine blokjes
  • 1 avocado in zeer kleine blokjes
  • 1 eetlepel citroensap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd het stokbrood in 12 schuine plakjes en bestrijk beide zijden dun met olijfolie.
  • Leg de plakjes stokbrood op een bakplaat en bak ze in het midden van de oven gedurende 7-8 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Meng in een kom de blokjes tomaten, fetakaas en avocado met het citroensap.
  • Verdeel het mengsel over de plakjes stokbrood.
  • Serveer de avocado en feta bruschetta direct.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit voorgerecht. De citrusaroma's in de wijn zullen de smaken van de avocado en tomaat aanvullen, terwijl de zuurgraad zorgt voor een verfrissende combinatie.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 0.8g

Knapperige Gepofte Aardappels met Romige Griekse Yoghurtsaus

Knapperige Gepofte Aardappels met Romige Griekse Yoghurtsaus

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Saus
Land van herkomst: Griekenland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • bakblik of braadslede,
  • schaaltje

Ingrediënten

  • 6 middelgrote vastkokende aardappels ca. 125 g per stuk
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie met basilicum
  • ½ eetlepel milde paprikapoeder
  • Versgemalen zwarte peper
  • Grof zeezout
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 2 eetlepels verse dille fijngesneden
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Boen de aardappels goed schoon onder stromend water en dep ze droog.
  • Schil ze niet.
  • Halveer de aardappels in de lengte en bestrijk de schilkant royaal met olijfolie.
  • Leg de aardappels naast elkaar in een bakblik of braadslede, met de snijkant naar boven.
  • Meng in een kommetje 2 eetlepels (basilicum)olie met het paprikapoeder en smeer dit mengsel over het snijvlak van de aardappels.
  • Maal royaal zwarte peper over de aardappels en strooi er wat grof zeezout over.
  • Schuif de aardappels in het midden van de oven en pof ze in 25-30 minuten bruin en gaar.
  • Maak ondertussen de saus door de Griekse yoghurt los te roeren in een schaaltje en de bosuitjes en dille erdoor te mengen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de gepofte aardappels met de romige Griekse yoghurtsaus.

Notities

Optioneel:

strooi nog wat karwijzaadjes (kummel) over de aardappels voor extra smaak.

Wijnadvies:

Deze gepofte aardappels met romige Griekse yoghurtsaus passen goed bij gegrild vlees of gebakken kipfilet. Als drankje zou een frisse, lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio uitstekend samengaan met de kruidige aardappels en de romige saus.

Mini Gehaktbroodjes met Gegrilde Bloemkool

Mini Gehaktbroodjes met Gegrilde Bloemkool

Bereidingstijd39 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 590kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels paneermeel glutenvrij indien nodig
  • 75 gram geraspte belegen kaas
  • 100 gram hamreepjes
  • 200 ml tomatensaus voor pasta
  • 3 tomaten in 12 plakken
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 rode uien in dunne partjes
  • 500 gram bloemkool in kleine roosjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Meng in een kom het gehakt met het ei, paneermeel, geraspte kaas, hamreepjes, zout en peper naar smaak.
  • Verdeel het gehaktmengsel in 12 gelijke stukken en druk deze in de holtes van een muffinvorm.
  • Strijk de bovenkant van het gehakt glad en smeer er een beetje tomatensaus overheen.
  • Leg op elk gehaktmuffin een plakje tomaat en druppel er wat olijfolie overheen.
  • Bak de gehaktmuffins in het midden van de oven gedurende 25-30 minuten, tot ze bruin en gaar zijn.
  • Verhit ondertussen 2 eetlepels olie in een wok.
  • Roerbak de rode ui en bloemkool gedurende 3 minuten.
  • Voeg de resterende tomatensaus en 3-4 eetlepels water toe aan de wok.
  • Laat de bloemkool afgedekt op laag vuur in 6-8 minuten gaar worden.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de gehaktmuffins uit de vorm en verdeel ze over vier borden.
  • Schep het bloemkoolmengsel ernaast en serveer met aardappelpuree of gekookte aardappels.

Notities

Wijnadvies:

De hartige smaken van de gehaktmuffins vragen om een rode wijn met body, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon. Deze wijnen vormen een mooie aanvulling op de smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 590kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 38g | Vet: 39g | Zout: 2.3g | Sugar: 7g