Broccoli omelet met zalm
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 middelgrote vastkokende aardappel
- 300 g broccoli
- zout
- 1 sjalotje
- ½ kropje eikebladsla
- 2 eetlepel(s) geraspte mierikswortel Khne,
- 4 eetlepel(s) zure room
- 4 plakjes licht roggebrood
- 1 eetlepel(s) olie
- 200 g gerookte zalm á 100 g, AH,
- 4 eieren
- ⅛ liter slagroom
- peper
VOORBEREIDEN:
Aardappel schillen, wassen en in blokjes snijden.
Broccoli schoonmaken, kleine roosjes van stronk snijden (stronk wordt niet gebruikt) en wassen.
In pan met ruim water en zout aardappelblokjes in ca. 3 minuten beetgaar koken.
Overdoen in vergiet en onder koud stromend water afspoelen.
Broccoli op zelfde manier koken en afspoelen.
Sjalotje pellen en snipperen.
Sla wassen en in vergiet goed laten uitlekken.
In kommetje mierikswortel en zure room door elkaar roeren.
Sneetjes roggebrood diagonaal halveren.
BEREIDEN:
In koekenpan olie verhitten.
Aardappelblokjes al omscheppend in ca. 3 minuten lichtbruin bakken.
Sjalot en broccoli erdoor scheppen en ca. 2 minuten meebakken. Intussen 1/4 deel van zalm in dunne reepjes snijden.
Eieren loskloppen met slagroom, zout en peper.
Zalmreepjes erdoor scheppen.
Eiermengsel over groente schenken.
Mengsel afgedekt in ca. 4 minuten zachtjes laten stollen.
Omelet op deksel keren en onderkant nog ca. 2 minuten bakken.
Omelet in 8 punten snijden.
Sla over vier -borden verdelen.
Omeletpunten erop leggen.
Rest van zalmplakjes losjes dubbelgevouwen en met sneetjes roggebrood naast omeletpunten leggen. Mierikswortelsaus half over zalm scheppen.
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31
Stilton en Tijm Sherry Gelei met Rucola Salade
+1 uur opstijven in de koelkast30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 260kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 blaadjes witte gelatine
- 150 ml medium droge sherry
- ½ zakje verse tijm ongeveer 7-8 gram
- Zout
- 150 g Blue Stilton kaas
- 2 zakjes rucola sla ongeveer 60 g
- ½ bakje Franse sladressing ongeveer 50 g
Week de gelatineblaadjes ca.
5 minuten in koud water.
Verwarm de sherry in een pan met de verse tijm tot net onder het kookpunt.
Laat de sherry ongeveer 5 minuten inkoken.
Verwijder vervolgens de takjes tijm en breng op smaak met een snufje zout.
Knijp de geweekte gelatine goed uit en los deze al roerend op in de hete sherry.
Haal van het vuur zodra de gelatine is opgelost.
Bekleed een schaaltje met plasticfolie en giet hierin de sherry.
Laat het geheel afkoelen en zet het dan minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Leg een plank op het schaaltje, keer het om en laat de gelei uit het schaaltje glijden.
Verwijder de folie en snijd de gelei in plakken van ½ cm dik.
Snijd de plakken vervolgens in dunne repen en daarna in blokjes.
Snijd de Stilton kaas in dunne plakjes.
Verdeel de rucola over vier bordjes en besprenkel met de Franse sladressing.
Leg de plakjes Stilton kaas op de rucola en verdeel de blokjes gelei eromheen.
Wijnadvies:
Deze Stilton en Tijm Sherry Gelei gaat uitstekend samen met een droge sherry, zoals een Fino of Manzanilla. De complexe smaken van de sherry zullen de kaas en de tijmgelei mooi aanvullen.
Calories: 260kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 12g | Vet: 19g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31
Gekookte Bloemkool met Mediterrane Olijvensaus
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 grote vleestomaat
- 50 g zwarte olijven zonder pit
- 1 eetlepel kappertjes
- 4 eetlepels olijfolie
- Versgemalen zwarte peper
- 1 grote bloemkool
- Zout
- ½ zakje verse basilicum 15 g
Kruis de tomaat in, dompel deze enkele seconden onder in kokend water, spoel af onder koud water en verwijder de schil.
Halveer de tomaat, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Hak de zwarte olijven grof.
Meng in een kommetje de olijfstukjes, tomaatblokjes, kappertjes, olijfolie en zwarte peper door elkaar.
Snijd de stronk van de bloemkool af en laat de bloemkool heel.
Was de bloemkool grondig.
Kook de bloemkool in een pan met gezouten water in 10 à 15 minuten gaar.
Snijd de basilicumblaadjes in reepjes.
Neem de gekookte bloemkool uit de pan en laat uitlekken.
Leg de bloemkool op een schaal en schenk de olijvensaus over de bloemkool.
Strooi de basilicumreepjes eroverheen.
Serveer deze bloemkool met olijvensaus als bijgerecht bij gegrilde vis of kip, of als onderdeel van een vegetarische maaltijd met wat knapperig brood erbij
Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31
Vegetarische Biryani met Gemengde Groenten
Servings: 4 personen
Calories: 360kcal
Author: Cor Kevenaar
- 225 g basmatirijst pak à 400 g
- 2 eetlepels magere yoghurt
- 100 g bloemkool
- 75 g sperziebonen
- 1 rode paprika
- 1 tomaat
- 2 rode pepers
- 75 g champignons
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 3 cm verse gemberwortel
- 1 zakje verse koriander 15 g
- 3 eetlepels olie
- ½ theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel kurkuma
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel zout
- 50 g diepvriesdoperwten
- Snufje nootmuskaat
- 1 eetlepel slagroom
- 3 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 3 laurierblaadjes
- 1 theelepel gemalen kardemom
Week de rijst ongeveer 15 minuten in ruim koud water in een kom en laat het vervolgens uitlekken in een vergiet.
Verdun de yoghurt in een kopje met 3 à 4 eetlepels water.
Maak de groenten schoon: verdeel de bloemkool in kleine roosjes, snijd de sperziebonen, paprika, tomaat, en champignons in stukjes, en snijd de rode pepers in reepjes.
Pel en snipper de ui en knoflook, en schil en hak de gember fijn.
Hak de koriander fijn.
Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan.
Fruit de ui ongeveer 3 minuten zachtjes.
Voeg de rest van de olie toe, samen met de gemalen komijn, knoflook en gember.
Bak ongeveer 30 seconden.
Voeg dan kurkuma, chilipoeder en zout toe en bak alles nog ongeveer 1 minuut.
Voeg de bloemkool, sperziebonen, paprika, champignons, tomaat, doperwten en pepers toe.
Stoof afgedekt ongeveer 10 minuten tot de groenten beetgaar zijn.
Laat nog onafgedekt ongeveer 5 minuten verwarmen en het vocht laten verdampen, zodat er een vrij droge curry ontstaat.
Roer een snufje nootmuskaat, slagroom en de helft van de gehakte koriander erdoor.
Breng in een pan 1 liter water met kruidnagels, kaneelstokje, laurierblaadjes en gemalen kardemom aan de kook.
Voeg de rijst toe en kook deze op hoog vuur ongeveer 2 minuten.
Giet de rijst af en verdeel over een bord.
Verwijder de specerijen uit het water en verdeel de rijst in 3 gelijke porties.
Verdeel een portie rijst over de bodem van de pan.
Schep de helft van de groentecurry erop.
Herhaal met een laag rijst en een laag groenten.
Dek af met de laatste laag rijst.
Strooi de rest van de gehakte koriander erover en giet het yoghurtmengsel erover.
Kook afgedekt in ongeveer 25 minuten zachtjes gaar.
Serveer met bijvoorbeeld gemarineerde jumbogarnalen of lamsvlees.
Wijnadvies:
Probeer deze vegetarische biryani te combineren met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Ries
Calories: 360kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 9g | Vet: 10g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31
Biefstuk met Cranberry-Port Saus en Magor-Crème
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 578kcal
Author: Cor Kevenaar
- 250 g verse cranberry's
- 1 dl sinaasappelsap
- 2 theelepels tijm
- 190 ml vleesfond
- 2 dl rode port
- 1 eetlepel suiker
- 2 theelepels aardappelzetmeel
- 50 g magor-kaas
- 2 Argentijnse biefstukken van ca. 125 g elk
- 25 g boter of margarine
- Zout
- Versgemalen peper
- 2 theelepels roze peperbessen
voorbereiding:
Was de cranberry's in een zeef en laat ze uitlekken.
Breng de cranberry's in een pan met sinaasappelsap en tijm aan de kook.
Laat ze in ca. 10 minuten gaarkoken.
Wrijf de cranberry's door een zeef boven een andere pan.
Roer de vleesfond, rode port en suiker door de cranberrypuree.
Breng aan de kook en laat op hoog vuur ca. 10 minuten inkoken.
Roer het aardappelzetmeel los in een kopje met 2 theelepels water.
Voeg al roerend aan het mengsel toe en blijf roeren tot er een licht gebonden saus ontstaat.
Roer de magor-kaas smeuïg en doe deze over in een spuitzak.
Bereiding:
Laat de biefstukken ca. 30 minuten op kamertemperatuur komen.
Verwarm twee borden voor.
Verhit boter in een koekenpan.
Bak de biefstukken in ca. 4 minuten aan elke kant bruin en van binnen rosé.
Bestrooi ze halverwege met zout en peper.
Leg de biefstukken op de warme borden en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Roer de cranberrysaus door het bakvet en breng aan de kook.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep de saus langs de biefstukken op de borden.
Spuit een flinke toef magor-crème op elke biefstuk.
Strooi de roze peperbessen erover.
Serveer met aardappelpuree en gegrilde of gestoomde courgette.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon past goed bij de smaak van de biefstuk en de krachtige cranberry-port saus.
Calories: 578kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 34g | Vet: 29g | Zout: 3.4g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31
Mediterrane Basmatirijst met Tomaat
Servings: 4 personen
Calories: 372kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g basmatirijst
- Zout
- 2 uien
- 6 zongedroogde tomaten uit een potje
- 1 bakje cherrytomaatjes 250 g
- 2 takjes peterselie
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels rode pesto bakje à 100 g
- 2 theelepels Provençaalse kruiden
Breng in een pan ruim water met zout aan de kook en kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
Pel en snipper de uien.
Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes.
Was de cherrytomaatjes en snijd ze in kwarten.
Hak de peterselie fijn.
Verhit in een wok de olijfolie en fruit de uien ongeveer 3 minuten.
Voeg de rode pesto, zongedroogde tomaten, cherrytomaatjes en Provençaalse kruiden toe aan de ui en roer goed door.
Schep de warme rijst erdoor en verwarm al omscheppend nog ongeveer 5 minuten.
Strooi de gehakte peterselie over het gerecht.
Wijnadvies:
Deze mediterrane rijstschotel met tomaat past goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 372kcal | koolhydraten: 61g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 1.3g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31
Romige Avocadosoep met Surimiflakes en Kruidige Crème Fraîche
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 kippenbouillontabletten
- 2 avocado's
- ½ citroen
- 125 ml crème fraîche met verse kruiden
- 1 eetlepel gembersiroop
- 125 g surimiflakes
- 1 bakje stoneleeks 8 stuks
- Zout
- Versgemalen zwarte peper
Breng in een pan 8 dl water aan de kook.
Verkruimel de kippenbouillontabletten erboven.
Schil, halveer en verwijder de pit van de avocado's.
Snijd het vruchtvlees in stukken en besprenkel het met citroensap.
Roer de avocado, crème fraîche en gembersiroop door de bouillon.
Breng de soep weer tegen de kook aan en pureer met een staafmixer tot een gladde consistentie.
Laat de soep op laag vuur nog ca.
2 minuten zachtjes doorkoken.
Breng op smaak met zout en peper.
Halveer de surimiflakes en snijd de stoneleeks schuin in ringen.
Verdeel de avocadosoep over vier kommen of diepe borden.
Leg de surimiflakes erop en bestrooi met de gesneden stoneleeks.
Wijnadvies:
Deze romige avocadosoep met een vleugje kruidigheid vraagt om een lichte en frisse witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 24g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31
Romige Avocadodressing met een Kick
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 3 personen
Calories: 145kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 tomaat
- 1 rijpe avocado ongeveer 300 g
- 1 ½ eetlepel citroensap
- 2 eetlepels slasaus
- Enkele druppels tabasco
- Zout
Breng in een pan water aan de kook.
Kerf de tomaat in, dompel deze enkele seconden onder in kokend water, spoel af onder koud water en verwijder de schil.
Snijd de tomaat in vieren, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Schil, halveer en verwijder de pit van de avocado.
Pureer het vruchtvlees met een staafmixer (of prak fijn met een vork).
Roer het citroensap en de slasaus door de gepureerde avocado tot een gebonden dressing ontstaat.
Breng op smaak met tabasco en zout.
Roer de tomatenblokjes door de dressing.
Wijnadvies:
Deze romige avocadodressing met een pittige kick past goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Verdejo uit Spanje.
Calories: 145kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 2g | Vet: 13g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31
Verfrissende Komkommer Atjar
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 30kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 eetlepel suiker
- 150 ml ciderazijn
- 1 komkommer geschild
- 1 rode ui in halve ringen
erwarm de azijn zachtjes in een pan en roer er al roerend 1 eetlepel suiker en 1 theelepel zout door tot ze zijn opgelost.
Schaaf de komkommer in dunne plakjes.
Giet de warme azijn over de komkommer in een kom.
Laat het mengsel afkoelen en vervolgens in de koelkast ijskoud worden.
Voeg vlak voor het serveren de uiringen toe aan de zoetzure komkommer en schep alles door elkaar.
Wijnadvies:
Deze verfrissende komkommer atjar past goed bij een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Riesling. Hun frisheid zal de verkwikkende smaak van de atjar aanvullen.
Calories: 30kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31
Gemarineerde Asperges met Aardbeien en Parmezaanse Kaas
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
wachttijd2 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar
- 500 g witte asperges
- Zout
- 1 deciliter olie
- 3 eetlepels witte wijnazijn
- 1 theelepel mosterd
- ½ deciliter droge witte wijn
- ½ zakje verse basilicum 15 g
- ½ zakje verse munt 15 g
- Versgemalen witte peper
- 100 g aardbeien
- 75 g Parmezaanse kaas
Voorbereiden:
Schil de asperges vanaf vlak onder de kopjes naar beneden en snijd de houtachtige uiteinden op gelijke lengte (2 á 3 cm).
Kook de asperges in een pan met ruim water en zout in ongeveer 15 á 20 minuten beetgaar.
Schep de asperges met een schuimspaan in een vergiet, spoel ze onder koud stromend water af en laat ze uitlekken.
Leg de asperges met de kopjes naar één kant in een schaal.
Maak een saus door de olie, witte wijnazijn, mosterd en droge witte wijn te kloppen.
Knip de basilicum en munt fijn en roer ze door de saus.
Breng de saus op smaak met zout en versgemalen witte peper.
Schenk de saus over de asperges.
Laat de asperges afgedekt ongeveer 2 uur marineren in de koelkast.
Halverwege de marinetijd omscheppen.
Bereiden:
Haal de asperges uit de saus en rangschik ze op vier bordjes.
Klop de saus goed door.
Schep telkens 1 eetlepel saus over de asperges.
Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes.
Leg de plakjes aardbei naast de asperges.
Schaaf de Parmezaanse kaas erboven.
Wijnadvies:
De lichte en frisse smaak van dit gerecht wordt goed aangevuld door een witte wijn met een lichte zuurgraad, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Hun citrusachtige tonen zullen mooi samengaan met de aardbeien en de marinade.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 8g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31