Thaise Kippensoep met Pandanrijst
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar
- 150 g pandanrijst
- 1 stengel citroengras sereh
- 3 bosuitjes
- 150 g oesterzwammen
- 2 Shanghai paksoi of 1 struik tah tsai
- 500 ml kippenbouillon van tablet
- ½ eetlepel rode Thaise currypasta
- 2-3 eetlepels Thaise vissaus
- 1 kipfilet in dunne plakjes gesneden
- 2 takjes basilicum
Kook de pandanrijst volgens de gebruiksaanwijzing.
Verwijder het buitenste blad van de citroengras en snijd de harde uiteinden eraf.
Snijd de citroengras in stukjes van 3 cm en kneus ze lichtjes met een koksmes.
Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in stukken van 3 cm.
Scheur de grote oesterzwammen in repen.
Snijd de Shanghai paksoi of tah tsai in repen en was ze.
Breng in een pan de kippenbouillon met de rode Thaise currypasta, 2 eetlepels vissaus en de citroengras aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken.
Roer de bosuitjes, plakjes kip en oesterzwammen erdoor en laat de soep nog 5 minuten zachtjes koken.
Voeg de paksoi toe en verwarm de soep nog 2-3 minuten zachtjes.
Breng indien nodig op smaak met extra vissaus.
Scheur de basilicumblaadjes in stukjes.
Maak in het midden van twee wijde soepkommen of diepe borden een bergje van de gekookte pandanrijst.
Schep de soep erbij en bestrooi met de gescheurde basilicumblaadjes.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc past goed bij deze Thaise kippensoep met pandanrijst. De frisse tonen van de wijn zullen de smaken van de soep mooi aanvullen en zorgen voor een verfrissende combinatie.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 3g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31
Mediterrane Kip met Yoghurtsaus en Couscous
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 zak gebroken sperziebonen 500 g
- 3 eetlepels olie
- 1 schaaltje kipfiletblokjes ca. 350 g
- 1 eetlepel gehakte knoflook pot à 100 g
- 2-3 eetlepels zwarte olijven zonder pit gehakt
- 250 g couscous
- 200 ml volle yoghurt
- 1 zakje verse koriander 15 g
- Zout en peper naar smaak
Kook de sperziebonen in een pan met kokend water in 8-10 minuten beetgaar.
Verhit de olie in een wok en roerbak de kipblokjes met de knoflook en olijven gedurende 3-4 minuten.
Doe intussen de couscous in een schaal en overgiet het met 425 ml kokend water.
Laat het 5 minuten wellen.
Roer de yoghurt door de kip en verwarm het gerecht nog 2-3 minuten zachtjes.
Breng op smaak met zout en peper.
Hak de helft van de koriander grof en meng het door de yoghurtkip.
Giet de sperziebonen af.
Schep de couscous in vier diepe borden en verdeel de kip met yoghurtsaus erover.
Schep de sperziebonen naast de couscous.
Strooi de rest van de gehakte koriander erover.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze Mediterrane kip met yoghurtsaus en couscous. De frisse tonen van de wijn zullen de smaken van de kruidige kip en de romige yoghurtsaus mooi aanvullen.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31
Peer Gepocheerd in Frambozenthee
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 160kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 handperen
- 1 zakje frambozenthee
- 4 eetlepels aardbeien-kiwisiroop
- 200 g frambozen op lichte siroop
Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd de peren in parten.
Leg de peren in een pan en voeg het zakje frambozenthee toe.
Schenk 4 dl water en de aardbeien-kiwisiroop over de peren.
Voeg de frambozen toe en breng het geheel aan de kook.
Laat het ongeveer 1 minuut zachtjes koken.
Verwijder het theezakje en laat de peren in de thee afkoelen.
Schep de peren en frambozen met een schuimspaan in vier schaaltjes.
Schep een beetje van de thee over de peren en frambozen in de schaaltjes.
Wijnadvies:
Deze peer gepocheerd in frambozenthee gaat goed samen met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling. De fruitige tonen van de wijn complementeren de subtiele smaken van het dessert.
Calories: 160kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 32g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31
Gestoomde Kip in Bouillon met Groenten
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 425kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 liter kippenbouillon van tablet
- 500 g winterwortel in plakken gesneden
- 350 g kipfilethaasjes
- 450 g diepvriestuinerwten
- 425 g blik linzen
- 125 ml crème fraîche
- 3 eetlepels Dijon mosterd
- Zout en peper naar smaak
Breng in een pan de kippenbouillon aan de kook.
Voeg de plakjes winterwortel toe en laat deze 1 minuut koken.
Bestrooi de kipfilethaasjes met zout en peper en leg ze in de bouillon.
Laat de bouillon 5 minuten zachtjes koken.
Voeg vervolgens de diepvriestuinerwten toe en laat alles samen nog 7-10 minuten zachtjes tegen de kook aan verwarmen.
Spoel de linzen in een zeef af onder koud stromend water en laat ze uitlekken.
Verwarm de linzen zachtjes in een steelpan en breng op smaak met zout en peper.
Meng in een kommetje de crème fraîche met de Dijon mosterd en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel met een schuimspaan de kip en groenten over vier warme diepe borden.
Schep de linzen erover en giet in elk bord een lepel bouillon.
Serveer de mosterdsaus apart bij het gerecht.
Wijnadvies:
Deze gestoomde kip in bouillon met groenten gaat goed samen met een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio. De frisse en fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van het gerecht mooi aan.
Calories: 425kcal | koolhydraten: 41g | Protein: 31g | Vet: 16g | Zout: 2.3g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31
Hazenrugfilet met Verse Cranberrysaus
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar
- 100 ml rode port
- 50 g suiker
- 250 g verse cranberry's
- 2 hazenrugfilets ieder 2 stuks, op kamertemperatuur
- 25 g boter
Breng in een pan de rode port met suiker aan de kook en laat het 2-3 minuten inkoken.
Schep de verse cranberry's door het portmengsel en verwarm ze op laag vuur gedurende 7-8 minuten, totdat de bessen beginnen te knappen.
Indien gewenst, laat de saus afkoelen en bewaar afgedekt.
Verwarm de oven voor op 150°C.
Leg de hazenrugfilets op een snijplank en vouw de smalle punten terug zodat de filets overal even dik zijn.
Steek ze vast met cocktailprikkers.
Verhit de boter in een koekenpan.
Bak de hazenrugfilets rondom bruin in ongeveer 2 minuten.
Leg het vlees in een ovenschaal en laat het in de oven in 6-8 minuten van binnen rosé worden.
Roer ondertussen de cranberrysaus door het bakvet en verwarm de saus kort.
Snijd de hazenrugfilets schuin in plakken en leg ze op vier warme borden.
Schep de saus over het vlees en serveer de rest van de saus ernaast.
Wijnadvies:
Deze hazenrugfilet met verse cranberrysaus past goed bij een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon. De volle smaken van de wijn vullen de rijke smaken van het gerecht mooi aan.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31
Gestoofde Hazenachterboutjes met Romige Paprikasaus en Knolselderijpuree
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 50 g boter of margarine
- 8 hazenachterboutjes
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 kleine ui gesnipperd
- 2 rode paprika's in stukjes gesneden
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 mespunt kaneelpoeder
- 1 theelepel tijm
- ½ pot wildfond à 380 ml
- 1½ dl volle rode wijn
- Zout en versgemalen peper naar smaak
- 1 knolselderij geschild en in blokjes gesneden
- 4 aardappels vastkokend, geschild en in blokjes gesneden
- 125 ml slagroom
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verhit 2 eetlepels olie en boter in een pan.
Wrijf de hazenachterboutjes in met zout en peper en braad ze aan in de hete boter.
Blus af met wat water en laat ze ongeveer 40 minuten sudderen in de voorverwarmde oven, waarbij je ze regelmatig keert.
Verhit de resterende olie in een andere pan en fruit de ui en paprika gedurende 3 minuten zachtjes aan.
Roer de chilipoeder, kaneel en tijm erdoor.
Voeg de wildfond en rode wijn toe en laat de paprika en ui in ongeveer 10 minuten zachtjes gaar stoven.
Pureer de paprika en ui met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde saus.
Breng op smaak met zout en peper.
Kook ondertussen de knolselderij en aardappels in weinig water met zout in 10 à 15 minuten gaar.
Giet af en stamp ze fijn.
Voeg de slagroom en 25g boter toe en klop het geheel met een mixer tot een smeuïge, romige puree.
Breng op smaak met zout, peper en een snufje kaneel.
Laat de hazenachterboutjes op kamertemperatuur komen en houd warm onder aluminiumfolie.
Verwarm vier borden voor.
Roer de paprikasaus door het bakvet, schraap eventuele aanbaksels los en verwarm het geheel zachtjes tot de saus de gewenste dikte heeft.
Verwarm de knolselderijpuree zachtjes.
Verdeel de hazenachterboutjes over vier warme borden.
Schik de knolselderijpuree naast de boutjes.
Lepel wat paprikasaus over de boutjes en druppel ook wat langs de rand van de puree.
Wijnadvies:
Serveer deze heerlijke gerecht met een stevige rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot, die de rijke smaken van het gerecht aanvult.
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31
Gegratineerde Hartige Wentelteefjes met Uiencompote
Allerhande
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 8 eetlepels olijfolie
- 4 uien grof gesnipperd
- ½ eetlepel kerriepoeder
- 3 - 4 eetlepels abrikozenjam
- 2 eieren
- 250 ml melk
- 1 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
- 6 sneetjes donker Twents volkorenbrood
- 150 g belegen kaas geraspt
- Zout en peper naar smaak
Verhit 2 eetlepels olie in een pan.
Voeg de ui toe en laat deze met deksel op de pan in 10 minuten zachtjes gaar worden.
Schep regelmatig om.
Voeg het kerriepoeder toe aan de ui en bak nog 1-2 minuten zonder deksel.
Roer regelmatig door.
Meng de abrikozenjam door het uienmengsel.
Laat afkoelen en breng op smaak met zout en peper.
Klop de eieren in een diep bord los met de melk, Provençaalse kruiden en zout en peper naar smaak.
Halveer de sneetjes brood diagonaal en wentel ze één voor één door het eimengsel.
Leg ze in een ander diep bord en schenk de rest van het eimengsel erover.
Laat 10 minuten weken.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan.
Druk de sneetjes brood stuk voor stuk aan beide kanten in de geraspte kaas.
Bak ze per 4 in de hete olie goudbruin.
Leg de gegratineerde wentelteefjes dakpansgewijs op de borden en serveer de uiencompote ernaast.
- Serveer met een winterse salade van witlof, veldsla en rode kool.
- Voor een extra smaakdimensie kun je een vleugje balsamicoazijn toevoegen aan de uiencompote.
- Deze hartige wentelteefjes zijn heerlijk als hoofdgerecht, maar kunnen ook geserveerd worden als een smakelijk bijgerecht bij een brunch.
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31
Knuffelgroentesoep
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Kevenaar
- 300 g kipfilet
- 1 of 2 dikke winterwortels
- 2 grote vastkokende aardappels
- 2 stengels bleekselderij
- Zout en peper naar smaak
Leg de kipfilet in een pan met 1 liter koud water.
Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de kipfilet met het deksel op de pan zachtjes koken.
Dit duurt ongeveer 15 minuten, maar je kunt de bouillon langer laten koken voor meer smaak.
Snijd intussen de winterpeen en aardappels in dikke plakken.
Was de bleekselderij en snijd deze in boogjes.
Gebruik vormpjes om letters uit de winterpeen en aardappels te steken.
Haal de gare kipfilet uit de pan en laat deze even afkoelen op een snijplank.
Trek vervolgens met behulp van een vork de kipfilet uit elkaar tot draderige stukjes.
Voeg de bleekselderij, winterpeen en aardappelletters toe aan de bouillon en laat ze ongeveer 10 minuten koken.
Breng indien nodig op smaak met zout en peper.
Voeg de draderige stukjes kip weer toe aan de soep en verdeel de soep over vier borden.
Garneer met de blaadjes van de bleekselderij.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, vormt een goede aanvulling op deze hartverwarmende groentesoep.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 23g | Vet: 3g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31
Gegrilde Kabeljauw met Sjalotten-Cranberrycompote en Geroosterde Aardappelen
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 grote biologische aardappels
- Zeezout
- 4 sjalotjes
- 4 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels cranberrycompote
- 2 theelepels balsamicoazijn
- Versgemalen zwarte peper
- 4 stuks verse kabeljauwhaas ca. 200 g elk
- 2 eetlepels bloem
Boen de aardappels onder stromend water schoon en snijd ze in plakken van ongeveer ½ cm dik.
Kook de aardappelplakken in een pan met weinig water en zout in ongeveer 5 minuten halfgaar.
Pel de sjalotjes en snijd ze in 8 partjes.
Verhit in een pan 1 eetlepel olie en bak de sjalotjes in ongeveer 3 minuten rondom bruin.
Voeg ½ dl water toe aan de pan en laat de sjalotjes afgedekt in ongeveer 4 minuten zachtjes gaar smoren.
Roer de cranberrycompote en balsamicoazijn door de sjalotten en verwarm het geheel nog ca.
2 minuten op laag vuur.
Breng de compote op smaak met zout en peper.
Verwarm een grillpan of droge koekenpan tot deze gloeiend heet is.
Bestrijk de aardappelplakken dun met ca.
1 eetlepel olie en rooster ze in de grillpan in ca.
8 minuten mooi bruin en beetgaar, waarbij je ze halverwege keert.
Snijd de kabeljauwhaasjes in 2 gelijke stukken, wrijf ze in met zout en peper en wentel ze door de bloem.
Verhit in een koekenpan de rest van de olie en bak de kabeljauw in ca.
6 minuten gaar, waarbij je ze halverwege voorzichtig keert.
Leg de plakken geroosterde aardappel dakpansgewijs op twee borden.
Leg de gebakken kabeljauw erop.
Schep de sjalotten-cranberrycompote ernaast.
Serveer met een komkommersalade met kappertjes.
Wijnadvies:
Deze gegrilde kabeljauw met sjalotten-cranberrycompote vraagt om een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Chablis uit Frankrijk. De citrusachtige tonen van de wijn zullen de vis complementeren en het gerecht in balans brengen.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31
Stamppot Elfstedenbliksem
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar
keukenpapier
Stampotstamper
- 1 kg kruimige aardappels geschild en in stukken
- 600 g panklare koolraap
- 1 duobakje gerookte spekreepjes
- 2 schaaltjes stoofpeertjes à 400 g uitgelekt
- 150 ml melk
- 3 bosuitjes in ringen
- 2 eetlepels appelciderazijn
- Versgemalen zwarte peper
Kook de aardappels en koolraap in ongeveer 20 minuten gaar.
Bak op matig vuur in een koekenpan de spekreepjes in ongeveer 5 minuten bruin en krokant.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snijd de stoofpeertjes in stukken.
Giet de aardappels en koolraap af en stamp ze met de melk tot een smeuïge stamppot.
Roer de spekjes, stoofpeertjes, bosui en appelciderazijn erdoor.
Verwarm de stamppot al omscheppend 2 minuten zachtjes door tot alles goed verwarmd is.
Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze stamppot Elfstedenbliksem. De fruitige tonen van de wijn zullen de hartige smaken van de spekjes en de aardappels aanvullen, terwijl de frisheid ervoor zorgt dat de smaken niet overheersen.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 31