Frambozendessert met Witte Chocoladeroom

Frambozendessert met Witte Chocoladeroom

Dit heerlijke dessert combineert de frisheid van frambozen met de romige zoetheid van witte chocolade en een knapperige laag galettewafels.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g frambozen
  • 200 g witte chocolade
  • 250 ml slagroom
  • 150 g roomyoghurt met framboos en braam
  • 8 galette wafels

Instructies

  • Was de frambozen voorzichtig en laat ze uitlekken.
  • Breek 150 g witte chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie in een kom boven een pan met zacht kokend water.
  • Roer tot een gladde massa.
  • Klop de slagroom in een andere kom bijna stijf.
  • Spatel de roomyoghurt en de gesmolten chocolade voorzichtig door de slagroom.
  • Bewaar het mengsel afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Schaaf met een kaasschaaf of dunschiller krullen van de resterende 50 g witte chocolade.
  • Leg op elk van de vier bordjes twee wafels en

Notities

Serveertip:
Serveer direct, zodat de wafels knapperig blijven en de frambozen hun frisheid behouden.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete witte wijn zoals een late oogst Riesling of een Moscatel. De romige witte chocolade en de frisse frambozensmaak vormen een perfecte match met de fruitige tonen van de wijn.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 30g | Zout: 0.1g | Sugar: 32g

Mihoensalade met teriyaki tilapia

Mihoensalade met teriyaki tilapia

Frisse mihoensalade met sappige teriyaki-tilapia, een snelle en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Pasta, Roerbakken / Wokken, Salade, Vis
Land van herkomst: Azië, Japan
Servings: 2 pesonen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 g mihoen
  • 2 tilapiafilets ca. 200 g
  • 100 ml teriyakimarinade
  • 2 eetlepels roerbakolie
  • 7,5 g koriander
  • 150 g peen julienne

Instructies

  • Breng ruim water aan de kook in een pan.
  • Laat de mihoen ca.
  • 5 minuten wellen, haal van het vuur en laat uitlekken.
  • Halveer de tilapiafilets in de lengte.
  • Meng 2 eetlepels teriyakimarinade in een kom.
  • Breng de rest van de marinade aan de kook in een koekenpan.
  • Leg de stukken vis in de pan en laat 4-5 minuten op hoog vuur garen, keer regelmatig.
  • Laat de mihoen uitlekken in een vergiet.
  • Klop de roerbakolie door de marinade in de kom.
  • Knip de koriander fijn en voeg toe aan de kom.
  • Meng de mihoen en peen door de marinade.
  • Verdeel de salade over twee borden, leg de vis erop en schep het kookvocht erover.

Notities

Serveertip:
Garneer met sesamzaadjes en extra koriander voor een frisse twist.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Rosemount Estate Sémillon/Sauvignon past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 7g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Dadel-Sinaasappel Bladerdeeghapjes met Sesam

Dadel-Sinaasappel Bladerdeeghapjes met Sesam

Deze knapperige bladerdeeghapjes gevuld met een smeuïge dadel-sinaasappelpuree en bestrooid met sesamzaadjes zijn perfect als dessert of bij de koffie.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 24 stuks
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 230 g ontpitte Iraanse dadels
  • Rasp van een halve sinaasappel
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 2 tl koekkruiden
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el sinaasappelbloesemwater
  • 1 tl kaneel

Voor de hapjes:

Instructies

  • Begin met de dadelvulling door de dadels samen met het sinaasappelsap, sinaasappelrasp, koekkruiden, kaneel en vanillesuiker in een pan te doen.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat het op zacht vuur gedurende 5 minuten pruttelen.
  • Druk al roerend met de achterkant van een lepel op de dadels totdat een gladde puree ontstaat.
  • Roer het sinaasappelbloesemwater door de dadelpasta en laat deze op een bord afkoelen gedurende 15 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht).
  • Rol het bladerdeeg uit op een licht bebloemd werkvlak en verdeel het in de lengte in twee gelijke stukken.
  • Schep de afgekoelde dadelpuree in het midden van beide deegrepen.
  • Vouw het deeg over de vulling en druk de naden stevig dicht.
  • Snijd de deegrepen in 12 gelijke stukken en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk de hapjes met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaadjes.
  • Bak de hapjes gedurende 20 minuten in de oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat de hapjes volledig afkoelen en bestrooi ze eventueel met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer de bladerdeeghapjes bij de koffie of thee, of als een licht dessert na een diner.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte dessertwijn zoals een Muscat of een fruitige Riesling, die de zoete en kruidige smaken van de hapjes perfect aanvullen.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g

Shakshuka pizza met feta en eieren

Shakshuka pizza met feta en eieren

Combineer de smaken van shakshuka en pizza in dit unieke gerecht. Kruidige tomatensaus, zachte eidooiers en verkruimelde feta zorgen voor een ware smaakexplosie!
Bereidingstijd1 uur 5 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Midden Oosten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol glutenvrij spelt-pizzadeeg
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 paprika's rood en groen, in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • Snufje cayennepeper
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl suiker
  • 2 el fijngehakte koriander
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 4 eieren
  • 100 g feta verkruimeld
  • Olijven optioneel
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

Voorbereiding:

  • Rol het pizzadeeg uit op een bakplaat en vouw de randjes 1 cm om.
  • Druk ze aan om een opstaand randje te vormen.

Tomatensaus:

  • Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui tot deze glazig is.
  • Voeg de stukjes paprika toe en bak 2-3 minuten.
  • Voeg vervolgens de knoflook, cayennepeper, komijn- en paprikapoeder toe en bak nog 1 minuut.
  • Roer de tomatenpuree erdoor en voeg tomatenblokjes en suiker toe.
  • Laat de saus 5-10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Breng op smaak met peper en zout, en laat de saus afkoelen.

Pizza samenstellen:

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven- en onderwarmte).
  • Verdeel de afgekoelde tomatensaus over het pizzadeeg en maak 4 kuiltjes in de saus.
  • Bak de pizza 15 minuten in het midden van de oven.

Eieren en afwerking:

  • Haal de pizza uit de oven en breek in elk kuiltje een ei.
  • Verdeel de verkruimelde feta over de pizza en bak nog 6-8 minuten, afhankelijk van hoe gaar je de eieren wilt.
  • Haal de pizza uit de oven, bestrooi met koriander en peterselie, en voeg eventueel olijven toe.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade of knapperig brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een aromatische witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 16g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g

Zalmbrood met rijst en frisse garnituur

Zalmbrood met rijst en frisse garnituur

Een verfijnd zalmbrood met rijst, olijven en paprika, perfect als luxe lunch of lichte snack. Elegant en eenvoudig te bereiden!
Bereidingstijd25 minuten
Opstijven2 uur
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Lunch, Snack, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g zalm
  • 3 eieren
  • 150 g rijst
  • 1,5 dl mayonaise
  • 1 el tomatenpuree
  • 0,25 l water
  • 0,5 l witte wijn
  • 2 uien in ringen
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 8 groene olijven ontpit
  • 1 blikje paprika uitgelekt en in blokjes
  • Verse peterselie voor garnering
  • Sla voor serveren
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de uien in ringen.
  • Breng in een pan het water, de witte wijn, uien, tijm, laurierblad, zout en peper aan de kook.
  • Laat 20 minuten koken.
  • Pocheer de zalmmoten 10 minuten in de kokende court-bouillon.
  • Laat de vis afkoelen in de bouillon.
  • Kook de rijst gaar volgens de verpakking.
  • Kook de eieren hard in 10 minuten en laat ze afkoelen.
  • Meng de mayonaise met tomatenpuree tot een roze saus.
  • Snijd de olijven in stukjes en de paprika in blokjes.
  • Maal de zalm fijn in een mixer.
  • Voeg de gekookte rijst, olijven, paprika en in blokjes gesneden eieren toe aan de gemalen zalm.
  • Meng de roze mayonaise door het zalmmengsel en breng op smaak met zout en peper.
  • Maak een cakevorm vochtig en vul deze met het zalmmengsel.
  • Druk goed aan en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Leg blaadjes sla op een serveerschaal en stort het zalmbrood erop.
  • Garneer met verse peterselie en extra olijven naar wens.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een knapperig stokbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Chardonnay.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Chocoladesoesjes met romige slagroomvulling

Chocoladesoesjes met romige slagroomvulling

Luchtige soesjes gevuld met romige slagroom en gedoopt in fluweelzachte gesmolten chocolade. Perfect voor elke feestelijke gelegenheid!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 25 stuks
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de soezen:

  • 200 ml melk en/of water
  • 100 g roomboter
  • 100 g bloem
  • 4-5 eieren 200-250 g
  • Snufje zout

Voor de gesmolten chocolade:

  • 300 g chocolade
  • 300 ml slagroom opgeklopt

Instructies

Voor de soezen:

  • Verwarm in een pan de melk en/of water samen met de boter en een snufje zout tot het kookpunt.
  • Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de bloem toe.
  • Roer tot een glad beslag ontstaat.
  • Plaats de pan terug op een matig vuur en gaar het beslag, terwijl je blijft roeren.
  • Meng de eieren één voor één door het beslag tot het een dikke, gladde consistentie heeft.
  • Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit dopjes van het beslag ter grootte van een euromunt, met voldoende tussenruimte.
  • Druk eventuele puntjes plat met een natte vinger.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht) en bak de soezen in 20 minuten gaar en droog.
  • Voeg indien mogelijk twee stoominjecties toe tijdens de eerste 12 minuten van het bakken.
  • Open de oven niet tussentijds.
  • Laat de soezen afkoelen op een rooster.

Voor de gesmolten chocolade:

  • Doe de chocolade in een stoomovenpan en dek deze af met folie.
  • Laat de chocolade in de stoomoven smelten op 60 °C gedurende 10 minuten, of gebruik het automatische programma voor chocolade.
  • Klop intussen de slagroom stijf met weinig of geen suiker.
  • Vul de afgekoelde soezen via de onderkant met de slagroom.
  • Roer de gesmolten chocolade glad en doop de gevulde soezen één voor één in de chocolade.
  • Plaats de soezen op vetvrij papier en laat de chocolade uitharden.

Notities

Serveertip:
Serveer de soesjes op een mooie schaal en garneer met geraspte chocolade of poedersuiker voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Combineer met een glas dessertwijn, zoals een Ruby Port, om de rijke chocoladesmaak te complementeren.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g

Escargots à la Chablis met Champignons en Hazelnoten

Escargots à la Chablis met Champignons en Hazelnoten

Een verfijnd Frans voorgerecht met wijngaardslakken, champignons, hazelnoten en een smaakvolle Chablis-wijnsaus, ideaal voor een luxe diner.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Slakken, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 24 wijngaardslakken
  • 8 champignons
  • 12 kappertjes
  • 1 glas Chablis witte wijn uit de Chablis-regio
  • 50 g hazelnoten
  • 50 g escargotboter
  • 50 g boter
  • 2 el cognac
  • 1 el rozijnen

Instructies

  • Hak de sjalotjes fijn.
  • Laat de rozijnen weken in de Chablis.
  • Droog de hazelnoten in de oven en hak ze fijn.
  • Smelt de boter en fruit de sjalotjes hierin gedurende 3 minuten.
  • Snijd de champignons in vieren.
  • Voeg de champignons en de slakken toe en flambeer met de cognac.
  • Voeg de Chablis, kappertjes, rozijnen en hazelnoten toe.
  • Laat op een zacht vuur tot de helft inkoken.
  • Voeg dan de escargotboter beetje bij beetje toe en blijf voortdurend roeren.
  • Schenk het mengsel in 4 potjes en serveer heet.
  • Serveer er glutenvrij stokbrood bij voor een glutenvrij dieet.

Notities

Serveertip:
Serveer de escargots met glutenvrij stokbrood om de heerlijke saus op te dippen.
Wijnadvies:
Deze escargots à la Chablis passen uitstekend bij een glas Chablis witte wijn uit de Chablis-regio, die de smaken van het gerecht mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Verfijnde Dubbele Bouillon van Soepvlees en Schenkel

Verfijnde Dubbele Bouillon van Soepvlees en Schenkel

Een verfijnde en intens rijke bouillon, langzaam getrokken uit soepvlees, schenkel en kruiden, ideaal voor een elegante maaltijd of als basis voor andere gerechten.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 uur 20 minuten
Totale tijd5 uur 35 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g soepvlees
  • 500 g schenkel met been
  • 1 ui
  • Selderijgroen
  • Tijm
  • Lavas
  • Boter
  • 2 jeneverbessen
  • 2 liter water

Instructies

  • Snijd de schoongemaakte groenten (behalve de ui) in stukken.
  • Steek de kruidnagels in de ui.
  • Smelt wat boter en voeg het vlees, kruiden en groenten toe, zonder knoflook.
  • Laat 10 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de fijngehakte knoflook toe en laat nog 10 minuten koken.
  • Breng het water aan de kook en voeg dit toe aan de pan.
  • Laat alles minstens 5 uur trekken.
  • Ontvet de bouillon en zeef deze door een neteldoek.
  • Laat afkoelen.
  • Meng de eiwitten, gesneden groenten, kruiden en biefstuk tot een smeuïge massa voor het klaren.
  • Roer dit door de afgekoelde bouillon en laat onder af en toe roeren zachtjes aan de kook komen.
  • Laat nog een uur trekken en zeef opnieuw door de doek.

Notities

Serveertip:
Serveer de bouillon als voorgerecht of gebruik het als basis voor andere soepen of sauzen.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze verfijnde bouillon.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Belgische Aspic met Breydelham en Scampi

Belgische Aspic met Breydelham en Scampi

Een verfijnd Belgisch voorgerecht van aspic met Breydelham, scampi en verse groenten, geserveerd met een huisgemaakte vinaigrette.
Bereidingstijd1 uur
koeltijd3 uur
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Kleine ringvormen
  • Gasbrander (optioneel)

Ingrediënten

Aspic:

  • 4 dikke plakken Breydelham
  • 4 scampi
  • 3 tomaten
  • 2 dl gevogeltefond
  • Gelatine poeder of blaadjes
  • Mix van kleine groenten bijv. asperges, broccoli
  • Enkele draadjes saffraan
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Vinaigrette:

  • Olijfolie
  • Scheutje azijn
  • Gesnipperde sjalot
  • Basilicum
  • Blokjes tomaat
  • Peper en zout

Serveertip:

  • 1 stokbrood glutenvrij alternatief indien nodig

Instructies

  • Bereid de gelei door de gevogeltefond op te warmen en saffraan toe te voegen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Bind de gelei met gelatine tot de gewenste dikte.
  • Pel de scampi en pocheer ze kort in licht gezouten water.
  • Snijd ronde vormpjes uit de plakken ham.
  • Concasseer twee tomaten en smelt de stukjes in olijfolie.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Maak de vinaigrette door alle ingrediënten te mengen.
  • Giet een beetje gelei in een ringvorm en laat opstijven.
  • Voeg een halve scampi en wat stukjes rauwe tomaat toe.
  • Bedek met gelei en laat opnieuw opstijven.
  • Voeg de ham en kleine groenten zoals asperges en broccoli toe.
  • Vul de ring verder aan met gelei en laat enkele uren opstijven in de koelkast.
  • Ontvorm de aspic op het midden van een bord.
  • Gebruik een gasbrander om het ontvormen te vergemakkelijken.
  • Serveer de aspic met de vinaigrette en geroosterde schijfjes stokbrood, bedekt met de gesmolten tomaat en gesnipperde basilicum.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een extra drizzle olijfolie over de aspic voor een elegante presentatie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past perfect bij dit verfijnde gerecht.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Luxe Multigranenbol met Kaas en Huisgemaakte Appelstroop

Luxe Multigranenbol met Kaas en Huisgemaakte Appelstroop

Een smaakvolle meergranenbol met smeltende 30+ kaas en zelfgemaakte appelstroop. Perfect voor een luxe lunch of tussendoortje.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Broodbeleg, Broodjes, Brunch, Kaas, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote meergranenbol
  • 1 liter appelsap
  • 200 g basterdsuiker
  • 2 plakken 30+ kaas of een andere kaassoort naar keuze
  • 1 handje rucola

Instructies

  • Kook de appelsap samen met de basterdsuiker op laag vuur tot een dikke stroop, dit duurt ongeveer 1,5 uur.
  • Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  • Snijd de meergranenbol doormidden.
  • Leg de plakken kaas op de onderste helft van de bol.
  • Besprenkel de kaas royaal met de zelfgemaakte appelstroop.
  • Beleg met een handje rucola en plaats de bovenste helft van de bol erop.
  • Serveer direct en geniet van dit heerlijke broodje.

Notities

Serveertip:
Serveer met een kopje thee of een glas vers appelsap voor een complete lunchervaring.
Wijnadvies:
Bij dit hartige broodje met zoete appelstroop past een lichte en fruitige rode wijn zoals Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 15g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 30g