Frambozendessert met Witte Chocoladeroom
Dit heerlijke dessert combineert de frisheid van frambozen met de romige zoetheid van witte chocolade en een knapperige laag galettewafels.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g frambozen
- 200 g witte chocolade
- 250 ml slagroom
- 150 g roomyoghurt met framboos en braam
- 8 galette wafels
Was de frambozen voorzichtig en laat ze uitlekken.
Breek 150 g witte chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie in een kom boven een pan met zacht kokend water.
Roer tot een gladde massa.
Klop de slagroom in een andere kom bijna stijf.
Spatel de roomyoghurt en de gesmolten chocolade voorzichtig door de slagroom.
Bewaar het mengsel afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Schaaf met een kaasschaaf of dunschiller krullen van de resterende 50 g witte chocolade.
Leg op elk van de vier bordjes twee wafels en
Serveertip:
Serveer direct, zodat de wafels knapperig blijven en de frambozen hun frisheid behouden.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete witte wijn zoals een late oogst Riesling of een Moscatel. De romige witte chocolade en de frisse frambozensmaak vormen een perfecte match met de fruitige tonen van de wijn.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 30g | Zout: 0.1g | Sugar: 32g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 53
Mihoensalade met teriyaki tilapia
Frisse mihoensalade met sappige teriyaki-tilapia, een snelle en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 pesonen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 25 g mihoen
- 2 tilapiafilets ca. 200 g
- 100 ml teriyakimarinade
- 2 eetlepels roerbakolie
- 7,5 g koriander
- 150 g peen julienne
Breng ruim water aan de kook in een pan.
Laat de mihoen ca.
5 minuten wellen, haal van het vuur en laat uitlekken.
Halveer de tilapiafilets in de lengte.
Meng 2 eetlepels teriyakimarinade in een kom.
Breng de rest van de marinade aan de kook in een koekenpan.
Leg de stukken vis in de pan en laat 4-5 minuten op hoog vuur garen, keer regelmatig.
Laat de mihoen uitlekken in een vergiet.
Klop de roerbakolie door de marinade in de kom.
Knip de koriander fijn en voeg toe aan de kom.
Meng de mihoen en peen door de marinade.
Verdeel de salade over twee borden, leg de vis erop en schep het kookvocht erover.
Serveertip:
Garneer met sesamzaadjes en extra koriander voor een frisse twist.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Rosemount Estate Sémillon/Sauvignon past perfect bij dit gerecht.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 7g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 53
Dadel-Sinaasappel Bladerdeeghapjes met Sesam
Deze knapperige bladerdeeghapjes gevuld met een smeuïge dadel-sinaasappelpuree en bestrooid met sesamzaadjes zijn perfect als dessert of bij de koffie.
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24 stuks
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
Voor de vulling:
- 230 g ontpitte Iraanse dadels
- Rasp van een halve sinaasappel
- 100 ml sinaasappelsap
- 2 tl koekkruiden
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 el sinaasappelbloesemwater
- 1 tl kaneel
Begin met de dadelvulling door de dadels samen met het sinaasappelsap, sinaasappelrasp, koekkruiden, kaneel en vanillesuiker in een pan te doen.
Breng het mengsel aan de kook en laat het op zacht vuur gedurende 5 minuten pruttelen.
Druk al roerend met de achterkant van een lepel op de dadels totdat een gladde puree ontstaat.
Roer het sinaasappelbloesemwater door de dadelpasta en laat deze op een bord afkoelen gedurende 15 minuten.
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht).
Rol het bladerdeeg uit op een licht bebloemd werkvlak en verdeel het in de lengte in twee gelijke stukken.
Schep de afgekoelde dadelpuree in het midden van beide deegrepen.
Vouw het deeg over de vulling en druk de naden stevig dicht.
Snijd de deegrepen in 12 gelijke stukken en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de hapjes met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaadjes.
Bak de hapjes gedurende 20 minuten in de oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Laat de hapjes volledig afkoelen en bestrooi ze eventueel met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer de bladerdeeghapjes bij de koffie of thee, of als een licht dessert na een diner.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte dessertwijn zoals een Muscat of een fruitige Riesling, die de zoete en kruidige smaken van de hapjes perfect aanvullen.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 53
Shakshuka pizza met feta en eieren
Combineer de smaken van shakshuka en pizza in dit unieke gerecht. Kruidige tomatensaus, zachte eidooiers en verkruimelde feta zorgen voor een ware smaakexplosie!
Bereidingstijd1 uur uur 5 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol glutenvrij spelt-pizzadeeg
- 2 el olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 2 paprika's rood en groen, in stukjes gesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 tl komijnpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- Snufje cayennepeper
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl suiker
- 2 el fijngehakte koriander
- 2 el fijngehakte peterselie
- 4 eieren
- 100 g feta verkruimeld
- Olijven optioneel
- Peper en zout naar smaak
Tomatensaus:
Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui tot deze glazig is.
Voeg de stukjes paprika toe en bak 2-3 minuten.
Voeg vervolgens de knoflook, cayennepeper, komijn- en paprikapoeder toe en bak nog 1 minuut.
Roer de tomatenpuree erdoor en voeg tomatenblokjes en suiker toe.
Laat de saus 5-10 minuten zachtjes pruttelen.
Breng op smaak met peper en zout, en laat de saus afkoelen.
Pizza samenstellen:
Verwarm de oven voor op 220°C (boven- en onderwarmte).
Verdeel de afgekoelde tomatensaus over het pizzadeeg en maak 4 kuiltjes in de saus.
Bak de pizza 15 minuten in het midden van de oven.
Eieren en afwerking:
Haal de pizza uit de oven en breek in elk kuiltje een ei.
Verdeel de verkruimelde feta over de pizza en bak nog 6-8 minuten, afhankelijk van hoe gaar je de eieren wilt.
Haal de pizza uit de oven, bestrooi met koriander en peterselie, en voeg eventueel olijven toe.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade of knapperig brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een aromatische witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 16g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 53
Zalmbrood met rijst en frisse garnituur
Een verfijnd zalmbrood met rijst, olijven en paprika, perfect als luxe lunch of lichte snack. Elegant en eenvoudig te bereiden!
Bereidingstijd25 minuten min
Opstijven2 uur uur
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g zalm
- 3 eieren
- 150 g rijst
- 1,5 dl mayonaise
- 1 el tomatenpuree
- 0,25 l water
- 0,5 l witte wijn
- 2 uien in ringen
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- 8 groene olijven ontpit
- 1 blikje paprika uitgelekt en in blokjes
- Verse peterselie voor garnering
- Sla voor serveren
- Zout en peper naar smaak
Snijd de uien in ringen.
Breng in een pan het water, de witte wijn, uien, tijm, laurierblad, zout en peper aan de kook.
Laat 20 minuten koken.
Pocheer de zalmmoten 10 minuten in de kokende court-bouillon.
Laat de vis afkoelen in de bouillon.
Kook de rijst gaar volgens de verpakking.
Kook de eieren hard in 10 minuten en laat ze afkoelen.
Meng de mayonaise met tomatenpuree tot een roze saus.
Snijd de olijven in stukjes en de paprika in blokjes.
Maal de zalm fijn in een mixer.
Voeg de gekookte rijst, olijven, paprika en in blokjes gesneden eieren toe aan de gemalen zalm.
Meng de roze mayonaise door het zalmmengsel en breng op smaak met zout en peper.
Maak een cakevorm vochtig en vul deze met het zalmmengsel.
Druk goed aan en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Leg blaadjes sla op een serveerschaal en stort het zalmbrood erop.
Garneer met verse peterselie en extra olijven naar wens.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een knapperig stokbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Chardonnay.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 53
Chocoladesoesjes met romige slagroomvulling
Luchtige soesjes gevuld met romige slagroom en gedoopt in fluweelzachte gesmolten chocolade. Perfect voor elke feestelijke gelegenheid!
Servings: 25 stuks
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
Voor de soezen:
- 200 ml melk en/of water
- 100 g roomboter
- 100 g bloem
- 4-5 eieren 200-250 g
- Snufje zout
Voor de gesmolten chocolade:
- 300 g chocolade
- 300 ml slagroom opgeklopt
Voor de soezen:
Verwarm in een pan de melk en/of water samen met de boter en een snufje zout tot het kookpunt.
Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de bloem toe.
Roer tot een glad beslag ontstaat.
Plaats de pan terug op een matig vuur en gaar het beslag, terwijl je blijft roeren.
Meng de eieren één voor één door het beslag tot het een dikke, gladde consistentie heeft.
Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit dopjes van het beslag ter grootte van een euromunt, met voldoende tussenruimte.
Druk eventuele puntjes plat met een natte vinger.
Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht) en bak de soezen in 20 minuten gaar en droog.
Voeg indien mogelijk twee stoominjecties toe tijdens de eerste 12 minuten van het bakken.
Open de oven niet tussentijds.
Laat de soezen afkoelen op een rooster.
Voor de gesmolten chocolade:
Doe de chocolade in een stoomovenpan en dek deze af met folie.
Laat de chocolade in de stoomoven smelten op 60 °C gedurende 10 minuten, of gebruik het automatische programma voor chocolade.
Klop intussen de slagroom stijf met weinig of geen suiker.
Vul de afgekoelde soezen via de onderkant met de slagroom.
Roer de gesmolten chocolade glad en doop de gevulde soezen één voor één in de chocolade.
Plaats de soezen op vetvrij papier en laat de chocolade uitharden.
Serveertip:
Serveer de soesjes op een mooie schaal en garneer met geraspte chocolade of poedersuiker voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Combineer met een glas dessertwijn, zoals een Ruby Port, om de rijke chocoladesmaak te complementeren.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 53
Escargots à la Chablis met Champignons en Hazelnoten
Een verfijnd Frans voorgerecht met wijngaardslakken, champignons, hazelnoten en een smaakvolle Chablis-wijnsaus, ideaal voor een luxe diner.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 24 wijngaardslakken
- 8 champignons
- 12 kappertjes
- 1 glas Chablis witte wijn uit de Chablis-regio
- 50 g hazelnoten
- 50 g escargotboter
- 50 g boter
- 2 el cognac
- 1 el rozijnen
Hak de sjalotjes fijn.
Laat de rozijnen weken in de Chablis.
Droog de hazelnoten in de oven en hak ze fijn.
Smelt de boter en fruit de sjalotjes hierin gedurende 3 minuten.
Snijd de champignons in vieren.
Voeg de champignons en de slakken toe en flambeer met de cognac.
Voeg de Chablis, kappertjes, rozijnen en hazelnoten toe.
Laat op een zacht vuur tot de helft inkoken.
Voeg dan de escargotboter beetje bij beetje toe en blijf voortdurend roeren.
Schenk het mengsel in 4 potjes en serveer heet.
Serveer er glutenvrij stokbrood bij voor een glutenvrij dieet.
Serveertip:
Serveer de escargots met glutenvrij stokbrood om de heerlijke saus op te dippen.
Wijnadvies:
Deze escargots à la Chablis passen uitstekend bij een glas Chablis witte wijn uit de Chablis-regio, die de smaken van het gerecht mooi aanvult.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 53
Verfijnde Dubbele Bouillon van Soepvlees en Schenkel
Een verfijnde en intens rijke bouillon, langzaam getrokken uit soepvlees, schenkel en kruiden, ideaal voor een elegante maaltijd of als basis voor andere gerechten.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd5 uur uur 20 minuten min
Totale tijd5 uur uur 35 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g soepvlees
- 500 g schenkel met been
- 1 ui
- Selderijgroen
- Tijm
- Lavas
- Boter
- 2 jeneverbessen
- 2 liter water
Snijd de schoongemaakte groenten (behalve de ui) in stukken.
Steek de kruidnagels in de ui.
Smelt wat boter en voeg het vlees, kruiden en groenten toe, zonder knoflook.
Laat 10 minuten zachtjes koken.
Voeg de fijngehakte knoflook toe en laat nog 10 minuten koken.
Breng het water aan de kook en voeg dit toe aan de pan.
Laat alles minstens 5 uur trekken.
Ontvet de bouillon en zeef deze door een neteldoek.
Laat afkoelen.
Meng de eiwitten, gesneden groenten, kruiden en biefstuk tot een smeuïge massa voor het klaren.
Roer dit door de afgekoelde bouillon en laat onder af en toe roeren zachtjes aan de kook komen.
Laat nog een uur trekken en zeef opnieuw door de doek.
Serveertip:
Serveer de bouillon als voorgerecht of gebruik het als basis voor andere soepen of sauzen.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze verfijnde bouillon.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 53
Belgische Aspic met Breydelham en Scampi
Een verfijnd Belgisch voorgerecht van aspic met Breydelham, scampi en verse groenten, geserveerd met een huisgemaakte vinaigrette.
Bereidingstijd1 uur uur
koeltijd3 uur uur
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
Kleine ringvormen
Gasbrander (optioneel)
Aspic:
- 4 dikke plakken Breydelham
- 4 scampi
- 3 tomaten
- 2 dl gevogeltefond
- Gelatine poeder of blaadjes
- Mix van kleine groenten bijv. asperges, broccoli
- Enkele draadjes saffraan
- Olijfolie
- Peper en zout
Vinaigrette:
- Olijfolie
- Scheutje azijn
- Gesnipperde sjalot
- Basilicum
- Blokjes tomaat
- Peper en zout
Serveertip:
- 1 stokbrood glutenvrij alternatief indien nodig
Bereid de gelei door de gevogeltefond op te warmen en saffraan toe te voegen.
Breng op smaak met peper en zout.
Bind de gelei met gelatine tot de gewenste dikte.
Pel de scampi en pocheer ze kort in licht gezouten water.
Snijd ronde vormpjes uit de plakken ham.
Concasseer twee tomaten en smelt de stukjes in olijfolie.
Breng op smaak met peper en zout.
Maak de vinaigrette door alle ingrediënten te mengen.
Giet een beetje gelei in een ringvorm en laat opstijven.
Voeg een halve scampi en wat stukjes rauwe tomaat toe.
Bedek met gelei en laat opnieuw opstijven.
Voeg de ham en kleine groenten zoals asperges en broccoli toe.
Vul de ring verder aan met gelei en laat enkele uren opstijven in de koelkast.
Ontvorm de aspic op het midden van een bord.
Gebruik een gasbrander om het ontvormen te vergemakkelijken.
Serveer de aspic met de vinaigrette en geroosterde schijfjes stokbrood, bedekt met de gesmolten tomaat en gesnipperde basilicum.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een extra drizzle olijfolie over de aspic voor een elegante presentatie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past perfect bij dit verfijnde gerecht.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 53
Luxe Multigranenbol met Kaas en Huisgemaakte Appelstroop
Een smaakvolle meergranenbol met smeltende 30+ kaas en zelfgemaakte appelstroop. Perfect voor een luxe lunch of tussendoortje.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote meergranenbol
- 1 liter appelsap
- 200 g basterdsuiker
- 2 plakken 30+ kaas of een andere kaassoort naar keuze
- 1 handje rucola
Kook de appelsap samen met de basterdsuiker op laag vuur tot een dikke stroop, dit duurt ongeveer 1,5 uur.
Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Snijd de meergranenbol doormidden.
Leg de plakken kaas op de onderste helft van de bol.
Besprenkel de kaas royaal met de zelfgemaakte appelstroop.
Beleg met een handje rucola en plaats de bovenste helft van de bol erop.
Serveer direct en geniet van dit heerlijke broodje.
Serveertip:
Serveer met een kopje thee of een glas vers appelsap voor een complete lunchervaring.
Wijnadvies:
Bij dit hartige broodje met zoete appelstroop past een lichte en fruitige rode wijn zoals Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals Chardonnay.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 15g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 53