Oesterzwambeignets met Sinaasappel-Olijvenboter

Recept categorieën: Bijgerecht, Boters, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 125 g zachte roomboter
  • 50 g groene olijven in stukjes gehakt
  • Schil van ½ sinaasappel geraspt
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 1 theelepel grof zeezout

Instructies

  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar in een kom.
  • Vorm het mengsel tot een rol en wikkel deze in plasticfolie.
  • Leg de rol in de koelkast tot gebruik.

Notities

Wijnadvies:

Deze smaakvolle boter past goed bij een lichte, frisse witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc. De zachte, romige textuur van de boter en de zoute, citrusachtige smaak van de sinaasappel en olijven worden mooi gecomplementeerd door de verfrissende tonen van de wijn.

Citroen-tijmboter

Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Boters
Land van herkomst: Internationaal
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 125 g zachte roomboter
  • 15 g verse tijmblaadjes gerist
  • Schil van 1 citroen geraspt
  • 1 theelepel grof zeezout

Instructies

  • Kneed met koele handen alle ingrediënten goed door elkaar in een kom.
  • Maak er een rol van en wikkel deze in plasticfolie.
  • Leg de rol tot gebruik in de koelkast.

Notities

Serveer deze smakelijke citroen-tijmboter als bijgerecht bij gegrild vlees, vis of geroosterde groenten.
Voor een extra frisse smaak kunt u een beetje citroensap toevoegen aan de boter.

Verfrissend Kaki Honing Yoghurtijs

Geniet van dit verfrissende kaki honing yoghurtijs als een heerlijk dessert op een warme dag!
Bereidingstijd3 uur 8 minuten
Recept categorieën: IJs, Nagerecht - Dessert, Noten
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 220kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 5 rijpe kaki's
  • 100 ml vloeibare honing
  • 300 ml biogarde roer naturel yoghurt
  • 2 eetlepels gepelde ongezouten pistachenoten

Instructies

  • Schil 4 kaki's en verwijder eventuele harde stukjes aan de bovenkant.
  • Snijd het vruchtvlees in stukken.
  • Pureer het kaki vruchtvlees met een staafmixer of in een keukenmachine.
  • Meng tweederde van de kakipuree met de honing door de yoghurt.
  • Dek het yoghurtmengsel af met plasticfolie en zet het in de diepvries.
  • Laat het mengsel in 2-3 uur bijna bevriezen.
  • Bewaar de resterende kakipuree afgedekt in de koelkast.
  • Rooster de pistachenoten 1-2 minuten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen.
  • Schil de overgebleven kaki en snijd deze in mooie plakken.
  • Pureer het kaki-yoghurtmengsel kort met een staafmixer of roer het goed door met een vork.
  • Schenk de gepureerde kaki in vier dessertschaaltjes.
  • Schep het bijna bevroren yoghurtmengsel erop en leg er een paar plakjes kaki naast.
  • Bestrooi het geheel met de geroosterde pistachenoten.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 7g | Vet: 4g | Sugar: 34g

Amandelgevulde Speculaas

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Porties: 4 personen
calorieën: 764kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • 150 g koude ongezouten plantaardige boter
  • 2 eetlepels melk plantaardige melk voor lactosevrij
  • 2 eieren
  • 300 g amandelspijs
  • 55 g garneeramandelen
  • Bloem om te bestuiven

Instructies

  • Zeef het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de koek- en speculaaskruiden, en een mespunt zout in een kom.
  • Snijd de koude boter in kleine stukjes en meng het met het meelmengsel tot een kruimelig deeg.
  • Voeg de melk toe en kneed het deeg tot een samenhangende bal.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
  • Klop de eieren los met 1 eetlepel water in een kom.
  • Verkruimel de amandelspijs en meng de helft van het losgeklopte ei erdoor tot een smeuïge massa.
  • Verwarm de oven voor op 175 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bestrooi het werkblad en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot twee lappen van ongeveer 15 x 30 cm.
  • Leg één lap deeg op de bakplaat en verdeel de amandelspijs erover, laat een randje vrij.
  • Bedek met de tweede lap deeg en druk de randen goed aan.
  • Bestrijk het deeg met het overgebleven losgeklopte ei.
  • Druk de halve amandelen in het deeg ter decoratie.
  • Bak de gevulde speculaas in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de speculaas afkoelen op de bakplaat voordat je hem serveert.

Notities

Wijnadvies:

Een glas Moscatel de Valencia, met zijn rijke smaak en hints van gedroogd fruit, past perfect bij de zoete en kruidige tonen van deze amandelgevulde speculaas.

Nutrition

Calories: 764kcal | koolhydraten: 99g | Protein: 15g | Vet: 35g | Zout: 0.5mg | Sugar: 60g

Feestelijke Glazuurkoekjes

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Koek, Nagerecht - Dessert, Tussendoortje
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 g koude boter
  • 1 eierdooier
  • 200 g poedersuiker
  • Water 5-6 eetlepels

Decoratieve versiersels zoals

  • glanzende pilletjes
  • musketzaad
  • Smarties
  • mini-M&M's optioneel

Instructies

  • Zeef de bloem boven een kom en meng er de kristalsuiker en vanillesuiker door.
  • Snijd de boter in blokjes en voeg ze toe aan de kom met het bloemmengsel.
  • Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel tot de boterstukjes heel klein zijn.
  • Voeg de eierdooier toe en kneed snel met koele handen tot een samenhangend deeg.
  • Vorm een deegbal en verpak deze in plasticfolie.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 5 mm dikte.
  • Steek met kerstvormpjes figuurtjes uit het deeg.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de koekjes erop met wat ruimte ertussen.
  • Bak de koekjes in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze lichtbruin en gaar zijn.
  • Haal de bakplaat uit de oven en prik indien gewenst met een dikke breinaald of Chinees eetstokje een gaatje in elk koekje om ze aan een lint te kunnen hangen.
  • Til het bakpapier van de warme bakplaat en laat de koekjes minstens 30 minuten afkoelen.
  • Meng de poedersuiker met 5-6 eetlepels water tot een glazuur.
  • Bestrijk de bovenkant van de afgekoelde koekjes met glazuur en laat het hard worden.
  • Rijg eventueel een stukje (keuken)touw of lint door elk koekje om ze in de kerstboom te hangen.
  • Voor extra decoratie, druk wat versiersels in het nog natte glazuur.

Notities

  • Druk wat decoratieve versiersels in het nog natte glazuur, zoals glanzende pilletjes of musketzaad, of kleine snoepjes zoals Smarties of mini-M&M's.
  • Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel tot gebruik.
 

Wijnadvies:

Een lichte, zoete wijn zoals een Riesling Spätlese past goed bij deze feestelijke glazuurkoekjes.

Luxe Chocoladekoekjes met Romige Vulling

Recept categorieën: Chocolade, Koek, Nagerecht - Dessert
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 846kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 g koude roomboter
  • 1 eierdooier
  • 200 g pure chocolade
  • 100 g zachte roomboter
  • 50 g poedersuiker
  • 2 tl cacaopoeder

Instructies

  • Zeef de bloem boven een kom en meng er de kristalsuiker en vanillesuiker door.
  • Snijd de koude roomboter in blokjes en leg ze in de kom.
  • Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel, tot de boterstukjes heel klein zijn.
  • Voeg de eierdooier toe en kneed de massa met koele hand snel tot een samenhangend deeg.
  • Vorm een deegbal en leg deze, verpakt in plasticfolie, 30 minuten in de koelkast.
  • Hak de pure chocolade fijn en kneed deze door het deeg.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vorm van het deeg balletjes ter grootte van een walnoot en leg ze op 5 cm afstand van elkaar op de bakplaat.
  • Druk de balletjes iets platter en bak de koekjes in het midden van de oven gedurende ongeveer 15 minuten, tot ze gaar zijn.
  • Til het bakpapier van de warme bakplaat (anders gaat het bakproces door) en laat de koekjes minstens 30 minuten afkoelen.
  • Bewaar de koekjes tot gebruik in een luchtdichte trommel.

Notities

Wijnadvies:

Een heerlijke combinatie met deze chocoladekoekjes is een glas rode dessertwijn, zoals een Port of een late harvest Merlot. De zoetheid van de wijn contrasteert mooi met de rijke chocoladesmaak van de koekjes.

Nutrition

Calories: 846kcal | koolhydraten: 97g | Protein: 9g | Vet: 49g | Zout: 0.4mg | Sugar: 51g

Ananas kokossmoothie

Recept categorieën: Fruit, Smoothies
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g babyspinazie
  • 1 limoen
  • 125 ml magere yoghurt
  • 2 el honing
  • 400 ml vers ananassap
  • 200 ml kokosmelk

Instructies

  • Was de spinazie en dep de spinazie droog.
  • Leg de spinazie in een kom en bedek met plasticfolie.
  • Zet circa 20 seconden in de magnetron om de spinazie uit te drogen.
  • Snijd de limoen doormidden en pers het sap eruit.
  • Pureer de spinazie met de yoghurt, honing, ananassap, kokosmelk en het limoensap in de blender tot een gladde smoothie.

Notities

Serveer de smoothie direct.

Hemelse Appel-Amandeltaart

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht - Dessert, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 832kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 g koude boter in kleine blokjes
  • 1 ei losgeklopt
  • 6 zoetzure appels bijv. jonagold, in stukjes
  • ½ eetlepel kaneelpoeder
  • 50 g kristalsuiker
  • 75 g amandelschaafsel
  • 100 g speculaasjes
  • ½ pakje amandelspijs à 300 g

Instructies

  • Meng in een keukenmachine of met koele hand bloem, basterdsuiker, vanillesuiker, boter, helft van het losgeklopte ei en een mespunt zout tot een soepel deeg.
  • Verpak eenderde deel van het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Druk de rest van het deeg uit in een ingevette springvorm en zet de vorm afgedekt met plasticfolie 20 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Meng de appelstukjes met kaneelpoeder, kristalsuiker en amandelschaafsel.
  • Doe de speculaasjes in een boterhamzakje en rol ze met een deegroller tot kruimels.
  • Verdeel de kruimels over de deegbodem.
  • Verkruimel de amandelspijs erboven.
  • Verdeel het appelmengsel erover.
  • Rol de rest van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en snijd het in repen.
  • Leg de repen in een vlechtvorm op de appelvulling en druk de randen aan.
  • Bestrijk de deegrepen en randen met de rest van het losgeklopte ei.
  • Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 1 uur goudbruin.
  • Bedek eventueel de laatste 15 minuten met aluminiumfolie om te voorkomen dat hij te donker wordt.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Riesling Spätlese past uitstekend bij deze rijke appel-amandeltaart.

Nutrition

Calories: 832kcal | koolhydraten: 113g | Protein: 2g | Vet: 38g | Zout: 0.8mg | Sugar: 60g

Zomerfruittaart met Pruimen, Frambozen en Bramen

Allerhande 2003
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht - Dessert, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 8 personen
calorieën: 250kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 g bloem
  • 100 g zachte boter
  • 1 ei gesplitst
  • 500 g pruimen ontpit en in vieren gesneden
  • 125 g frambozen
  • 150 g bramen
  • 50 g suiker
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 8 rietsuikerklontjes

Instructies

  • Meng in een kom de bloem en boter tot een kruimelig deeg.
  • Voeg een voor een enkele eetlepels water toe totdat een samenhangend deeg ontstaat.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap van ongeveer 40 cm doorsnede.
  • Leg de deeglap op een vel bakpapier en vervolgens op een bakplaat.
  • Klop de eierdooier los en bestrijk het deeg ermee, tot 5 cm van de deegrand.
  • Meng in een kom de pruimen, frambozen, bramen, suiker en custardpoeder voorzichtig door elkaar.
  • Beleg de deeglap met het fruitmengsel, tot 7 cm van de deegrand.
  • Vouw de deegrand losjes over het fruit.
  • Klop het eiwit los en bestrijk de deegrand ermee.
  • Hak de rietsuiker grof en strooi het over de deegrand.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 30-35 minuten tot hij gaar en goudbruin is.
  • Serveer de taart warm of koud, eventueel met opgeklopte slagroom of een bol roomijs.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze zomerse fruittaart met een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Late Harvest Riesling, die de zoetheid en het frisse fruit van de taart aanvult.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.1mg | Sugar: 15g

Zoete en Hartige Oliebollen Duo

inclusief 45 minuten rijstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Nagerecht - Dessert
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 350kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • plasticfolie
  • keukenpapier
  • Kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels

Ingrediënten

Zoete Vulling:

  • ½ citroen
  • 75 g dadels
  • 75 g gedroogde vijgen
  • 75 g pistachenoten
  • 1 pak mix voor oliebollen 500 g
  • 1 tl koenjit kurkuma
  • 4 el poedersuiker
  • 1 el koekkruiden

Hartige Vulling:

  • 60 g zwarte olijven zonder pit
  • 8 gedroogde tomaatjes uit potje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zakje gebakken spekjes 30 g
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 dl droge witte wijn
  • 100 g geraspte Parmezaan
  • Olie om te frituren

Instructies

Zoete Bolletjes:

  • Boen de citroen schoon en rasp de schil.
  • Ontpit de dadels en snijd ze samen met de vijgen klein.
  • Pel de pistachenoten, spoel af, dep droog en hak grof.
  • Meng in een kom de citroenrasp, dadels, vijgen en pistachenootjes met 1 el oliebollenmix.
  • Meng in een schaal de helft van de oliebollenmix met koenjit en 2½ dl lauwwarm water en kneed met de deeghaken van een mixer tot een deeg.
  • Voeg de vulling toe aan het deeg en meng goed.
  • Dek de schaal af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats ca.
  • 45 minuten rijzen.

Hartige Bolletjes:

  • Snijd de olijven en gedroogde tomaten klein.
  • Pel en hak de knoflook fijn.
  • Meng in een kom de olijven, tomaatjes, knoflook en spekjes met 1 el oliebollenmix.
  • Meng in een schaal de rest van de oliebollenmix met oregano, wijn en 1½ dl lauwwarm water en kneed met de deeghaken van een mixer tot een deeg.
  • Voeg de vulling toe aan het deeg en meng goed.
  • Dek de schaal af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats ca.
  • 45 minuten rijzen.

Frituren:

  • Verwarm de olie in een frituurpan tot 190 °C.
  • Doop een kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels in de frituurolie en vorm kleine bolletjes (walnootgrootte) uit het deeg.
  • Laat de bolletjes direct in de hete olie glijden en frituur 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de oliebolletjes uitlekken op een dikke laag keukenpapier.

Serveren:

  • Stapel de zoete en hartige oliebolletjes op aparte schalen.
  • Bestrooi de zoete oliebolletjes met poedersuiker en koekkruiden.
  • Bestrooi de hartige oliebolletjes met geraspte Parmezaan.

Notities

Wijnadvies:

Voor de hartige oliebolletjes past een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio goed. Voor de zoete oliebolletjes is een zoete witte wijn zoals een Riesling of een Moscato een goede keuze.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.7mg | Sugar: 10g