Romige Bosvruchten Coupe

Romige Bosvruchten Coupe

Een heerlijk romig dessert met frisse bosvruchten, romige yoghurt en een vleugje kaneel. Perfect om samen van te genieten!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Valentijnsdag
Servings: 2
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Staafmixer of keukenmachine
  • Groot glas of glazen schaal
  • 2 rietjes

Ingrediënten

  • 250 g gemengde diepvries bosvruchten
  • 2 bolletjes vanille-ijs
  • 2 dl yoghurt
  • ¼ theelepel Silvo Kaneel Gemalen

Instructies

  • Laat de diepvries bosvruchten licht ontdooien.
  • Doe de bosvruchten, vanille-ijs, yoghurt en kaneel in een mengkom of keukenmachine.
  • Mix het geheel met een staafmixer of keukenmachine op de hoogste stand tot een romige drank.
  • Schenk de romige drank in een groot glas of een mooie glazen schaal.
  • Voeg twee rietjes toe en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze romige bosvruchtencoupe met een extra toefje slagroom en een paar verse muntblaadjes voor een feestelijke finishing touch.
Wijnadvies:
Een zoete, mousserende dessertwijn zoals een Moscato d'Asti sluit perfect aan bij de romige en fruitige smaken van dit nagerecht.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Paprikasoep met Garnalen en een Hint van Sherry

Paprikasoep met Garnalen en een Hint van Sherry

Een zachte en romige paprikasoep met een vleugje sherry, perfect gecombineerd met Hollandse garnalen en verse bieslook.
Bereidingstijd49 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • pan met dikke bodem
  • Staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten

  • 500 g tomaten
  • 500 g rode paprika
  • 40 g boter
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1-2 eetlepels sherry
  • 2 theelepels tijm
  • 1 bouquet garni in preiblad gebonden peterseliestelen en laurierblaadje
  • 1 liter visbouillon van tabletten
  • 1,25 dl slagroom
  • Zout en peper naar smaak
  • 100 g Hollandse garnalen
  • Bieslook naar smaak

Notities

Wijnadvies
Serveer deze paprikasoep met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay voor de perfecte aanvulling op de smaken van de soep en garnalen.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 12g | Vet: 9g | Zout: 500g | Sugar: 7g

Kleurrijke Brusselse Groenteterrine

Kleurrijke Brusselse Groenteterrine

Maak indruk met deze kleurrijke Brusselse groenteterrine, perfect als feestelijk voorgerecht of bijgerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd2 uur
afkoeltijd12 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: België
Feestdagen etc: Kerst, Picknick
Servings: 6 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g meiraapjes of koolrabi grof geraspt
  • 300 g worteltjes grof geraspt
  • 300 g gekookte bieten grof geraspt
  • 1 mespunt suiker
  • 1 tl geraspte mierikswortel
  • 2 el citroensap
  • Zout en witte peper naar smaak
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 el Marsala Italiaanse dessertwijn
  • 6 eieren
  • 1,5 dl crème fraîche stijfgeklopt

Instructies

  • Verpak de geraspte meiraapjes en worteltjes apart in aluminiumfolie en stoom ze ongeveer 10 minuten gaar.
  • Pureer de bieten en meng ze met een mespuntje suiker, geraspte mierikswortel, zout en 1 eetlepel citroensap.
  • Pureer de meiraapjes met gemberpoeder, 1 eetlepel citroensap, zout en peper.
  • Pureer de worteltjes en meng ze met Marsala, zout en peper.
  • Voeg aan elke puree 2 eieren en 0,5 dl crème fraîche toe en meng goed.
  • Breng elke puree sterk op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schep achtereenvolgens de bietenpuree, meiraappuree en wortelpuree in de ingevette terrinevorm, strijk elke laag glad.
  • Vul de vorm niet meer dan driekwart.
  • Plaats de terrine in een braadslee en dek deze af met aluminiumfolie.
  • Schenk heet water in de braadslee tot net onder de rand van de terrinevorm.
  • Bak de terrine in de oven in ongeveer 2 uur gaar, tot de bovenkant stevig aanvoelt.
  • Laat de terrine 1 nacht afkoelen in de koelkast.
  • Snijd de terrine in plakjes en serveer met een gemengde salade en worteltjes.

Notities

Serveer deze terrine met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 8g | Vet: 14g | Zout: 1g | Sugar: 6g

Speenvarken met Tonijnmayonaise en Kappertjes

Speenvarken met Tonijnmayonaise en Kappertjes

Geniet van een elegant gerecht van speenvarkenfilet met een romige tonijnmayonaise, knapperige aardappelen en een frisse dressing. Perfect voor een verfijnd diner!
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • bakpan
  • Staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten

Voor het speenvarken en aardappelen:

  • 400 gr speenvarkenfilet of varkenshaas
  • 3 rozeval-aardappelen ongeschild
  • 30 gr boter
  • Sprieten bieslook voor garnering
  • Gezouten water om in te koken

Voor de tonijnmayonaise:

  • 1 blikje tonijn 185 gr, uitgelekt
  • Geraspte schil van 1 1/2 citroen
  • ½ eetlepel mayonaise
  • ½ eetlepel crème fraîche
  • 2 gedroogde tomaten in dunne reepjes
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel augurk in kleine blokjes
  • 1 ½ eetlepel fijngesneden bieslook
  • 1 ½ eetlepel fijngesneden peterselie

Voor de dressing:

  • ¾ eetlepel Japanse sojasaus
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels fijngesneden groene kruiden bieslook, peterselie

Instructies

  • Laat het speenvarken 30 minuten rusten in gezouten water.
  • Verwarm de oven voor op 100°C.
  • Dep het vlees droog en bak het in boter in 4 minuten rondom bruin.
  • Plaats het vlees in de oven en laat nog 10 minuten garen.
  • Snijd de aardappelen in dunne schijfjes en kook ze in gezouten water gedurende 15 minuten beetgaar.
  • Maak de tonijnmayonaise door de tonijn te pureren en deze te mengen met citroenschil, mayonaise, crème fraîche, gedroogde tomaten, kappertjes, augurk, bieslook en peterselie.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak de dressing door de sojasaus, olijfolie en groene kruiden te mengen.
  • Snijd het vlees in dunne plakken en leg ze, afwisselend met de aardappelschijfjes, op het bord in de vorm van een rozet.
  • Schep een lepel tonijnmayonaise op het vlees en druppel de dressing ernaast.
  • Garneer met bieslook en serveer direct.

Notities

Opmerking:

Bij de slager kunt u kleurzout kopen. Zout daarmee het water naar smaak.

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij dit gerecht. De fruitige en knisperende smaken complementeren de romige tonijnmayonaise en het zachte vlees van het speenvarken.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 35g | Vet: 34g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Frisse Bietjespuree met Citroen

Frisse Bietjespuree met Citroen

Deze frisse bietjespuree met citroen is een smaakvol en gezond bijgerecht dat kleur en smaak toevoegt aan je maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten

  • 500 gram schoongemaakte en gekookte bietjes
  • 25 gram boter
  • 1 gepeld en gesnipperd sjalotje
  • 1 gesnipperd augurkje
  • Zout
  • Peper
  • Enkele druppels citroensap

Instructies

  • Smelt de boter in een pan.
  • Smoor de bietjes samen met het sjalotje en de augurk gedurende 15 minuten.
  • Pureer de bietjes met een staafmixer of keukenmachine.
  • Breng de puree op smaak met zout, peper en citroensap.
  • Verwarm het geheel nog even goed door tot de puree de gewenste dikte heeft.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze puree met een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.6g | Sugar: 7g

Bonenschotel met Gegrilde St. Jacobschelpen en Spek

Bonenschotel met Gegrilde St. Jacobschelpen en Spek

Een rijke bonenschotel met verse kruiden en aardappelpuree, geserveerd met gegrilde St. Jacobschelpen omwikkeld met spek. Een culinaire traktatie!
(plus eventuele weektijd voor gedroogde bonen)1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië, Mediterraan
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g verse bonen of gedroogde bonen, 12-24 uur geweekt in koud water
  • 1 tomaat met schil
  • 1 bol knoflook
  • 3-4 laurierblaadjes
  • Paar takjes rozemarijn samengebonden
  • Paar takjes tijm samengebonden
  • Paar takjes bonenkruid samengebonden
  • 1 aardappel geschild en gehalveerd
  • 8 St. Jacobschelpen
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • Olijfolie voor bakken en op smaak brengen
  • 1 eetlepel azijn
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng ruim water aan de kook en voeg de bonen toe.
  • Voeg de tomaat met schil, de hele bol knoflook, laurierblaadjes en de samengebonden takjes rozemarijn, tijm en bonenkruid toe.
  • Voeg de gesneden aardappel toe aan de pan.
  • Laat het geheel 40 minuten zachtjes koken tot de bonen gaar zijn.
  • Giet 3/4 van het water af en verwijder de samengebonden kruiden.
  • Pel de tomaat en pers de zachte knoflook uit.
  • Pureer deze samen met de gekookte aardappel tot een gladde moes.
  • Voeg olijfolie, azijn, peper en zout toe aan de bonen en roer goed door.
  • Meng vervolgens de moes door de bonen.
  • Omwikkel de St.
  • Jacobschelpen met een plakje spek.
  • Verhit een grillpan met een beetje olijfolie en zout, bak de schelpen goudbruin aan beide kanten.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze bonenschotel met een lichte, droge witte wijn zoals een Viognier of een frisse Albariño.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 26g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Tongrolletjes met Zalmmousse en Hollandaisesaus

Tongrolletjes met Zalmmousse en Hollandaisesaus

Delicate tongrolletjes gevuld met romige zalmmousse en omhuld met een rijke Hollandaisesaus. Een verfijnd gerecht dat indruk maakt!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Saus, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Pescatarian
Feestdagen etc: Kerst, Valentijnsdag
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de zalmmousse:

  • 100 g zalmfilet
  • 1 ei
  • 1,5 dl slagroom
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Voor de tongrolletjes:
  • 8 tongfilets
  • 1 dl visbouillon van tablet
  • 1 dl witte wijn
  • 1 sjalotje fijngehakt

Voor de Hollandaisesaus:

  • 200 g geklaarde boter
  • 3 eidooiers
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel water
  • Snufje cayennepeper
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Extra:

  • Broccoli- en wortelpuree voor serveren
  • Bieslook voor garnering
  • Schijfjes limoen voor garnering

Instructies

  • Zet een diepvriesmengkom in de koelkast.
  • Pureer de zalmfilet en klop het ei erdoor tot een glad mengsel.
  • Doe dit in de koude mengkom.
  • Klop de slagroom met zout en peper door het mengsel en zet in de koelkast.
  • Leg de tongfilets tussen plasticfolie en sla ze voorzichtig platter met een nat pannenkoekmes.
  • Strijk de zalmmousse over de tongfilets uit, rol ze losjes op en zet ze vast met cocktailprikkers.
  • Dek af en zet in de koelkast.

Bereiding:

  • Breng de visbouillon samen met de witte wijn en het sjalotje aan de kook.
  • Zet het vuur laag, zet de tongrolletjes rechtop in de bouillon en dek af met aluminiumfolie.
  • Laat de rolletjes in 20 minuten gaar worden.

Voor de Hollandaisesaus:

  • Smelt de boter en schep de melkbestanddelen eraf om geklaarde boter te maken.
  • Houd de boter au bain-marie vloeibaar.
  • Klop de eidooiers au bain-marie dik en luchtig.
  • Voeg 1 eetlepel water, citroensap en cayennepeper toe en klop tot een bleke crème.
  • Voeg al kloppende de vloeibare boter toe in een dun straaltje tot de saus dik is.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Afwerking:

  • Snijd de tongrolletjes doormidden en verdeel ze over borden.
  • Schep de lauwwarme Hollandaisesaus rondom de rolletjes.
  • Serveer met broccoli- en wortelpuree en garneer met bieslook en schijfjes limoen.

Notities

Serveer met broccoli- en wortelpuree en garneer met bieslook en schijfjes limoen.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Chablis of een Pouilly-Fumé past perfect bij de verfijnde smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 28g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Romige Bloemkool-amandelsoep

Romige Bloemkool-amandelsoep

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Noten, Soep, Vleesvervangers, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 217kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 350 g bloemkoolroosjes panklaar
  • groentebouillontablet
  • 27 g amandelschaafsel
  • 125 ml crème fraîche
  • eetlepel citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook gedurende ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de bloemkoolroosjes toe en bak ze al omscheppend 1 minuut mee, zonder dat de bloemkool bruin kleurt.
  • Verkruimel de groentebouillontabletten boven de pan en schenk er 750 ml heet water bij.
  • Breng de soep aan de kook, zet het vuur lager en laat de soep 10 minuten zachtjes koken tot de bloemkool gaar is.
  • Rooster intussen het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan op middelhoog vuur.
  • Schep het amandelschaafsel op een bord.
  • Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa.
  • Meng de crème fraîche en het citroensap door de soep en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verwarm de soep nog even door tot hij goed heet is.
  • Verdeel de soep over de kommen of diepe borden en strooi er het geroosterde amandelschaafsel overheen.

Notities

Wijnadvies:

Deze Romige Bloemkool-amandelsoep gaat goed samen met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 217kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 1.1g | Sugar: 2g

Romige Preisoep met Gerookte Zalm

Romige Preisoep met Gerookte Zalm

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Staafmixer of keukenmachine
  • Lepel

Ingrediënten

  • 2 kruimige aardappels in blokjes gesneden
  • 150 g prei in ringen gesneden
  • 1 eetlepel tijm
  • 750 ml kippenbouillon van tablet
  • 50 ml slagroom
  • 100 g gerookte zalm in reepjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Breng in een pan de kippenbouillon aan de kook.
  • Voeg de blokjes aardappel, prei en tijm toe.
  • Laat het geheel zachtjes koken gedurende 15 minuten.
  • Pureer de soep voorzichtig met een staafmixer of in een keukenmachine tot een glad mengsel.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier kommen of diepe borden.
  • Schenk een scheutje slagroom in elke kom soep en roer even kort met een lepel zodat de slagroom als een halve cirkel zichtbaar wordt.
  • Leg de reepjes gerookte zalm in de soep.
  • Serveer de romige preisoep met vers brood of stokbrood.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige preisoep en versterkt de smaak van de gerookte zalm.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Kruidige Winterse Wortelsoep met Tuinbonen

Kruidige Winterse Wortelsoep met Tuinbonen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • soeppan
  • Staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olie
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 2 theelepels gemalen komijn djinten
  • 600 g winterpeen in dunne plakken
  • 1 liter groentebouillon van tablet
  • 1 pot tuinbonen 660g, uitgelekt
  • 1 stokbrood in plakken

Instructies

  • Verhit de olie in een soeppan en fruit de gesnipperde ui goudbruin.
  • Voeg de sambal oelek en gemalen komijn toe en bak dit 1 minuut mee.
  • Voeg de dun gesneden winterpeen toe aan het uimengsel.
  • Schenk de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat de soep 10 minuten doorkoken.
  • Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de uitgelekte tuinbonen toe en verwarm ze 3 minuten mee.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Serveer de kruidige wortelsoep met tuinbonen in vier kommen of diepe borden.
  • Serveer met plakken stokbrood.

Notities

Serveer de soep met versgebakken stokbrood voor een heerlijke maaltijd. Voor extra pit kun je extra sambal oelek toevoegen naar smaak.
Je kunt de tuinbonen vervangen door andere bonen naar keuze, zoals kikkererwten of witte bonen.

Wijnadvies:

Een fruitige en lichtkruidige rode wijn zoals een Grenache of een Shiraz past goed bij de kruidige smaak van deze wortelsoep.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g