Belgische Gehaktballen in Biersaus met Stoofsaus
Belgische gehaktballen in een rijke biersaus, gestoofd tot perfectie – een hartverwarmend gerecht voor een gezellige maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 8 ballen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 2 sneetjes wit brood
- 100 ml melk
- 2 kleine uien zeer fijn gesneden
- 1 eetlepel verse tijm fijngehakt
- 1 ei
- ½ theelepel geraspte nootmuskaat
- 500 g gehakt varken-rund mix
- 70 g boter
- 2 sjalotjes fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 eetlepel bloem
- 500 ml donker Belgisch bier
- 1 eetlepel appelstroop
Week de sneetjes wit brood gedurende 5 minuten in de melk.
Knijp het brood goed uit en kneed het samen met de fijn gesneden ui, tijm, ei en geraspte nootmuskaat door het gehakt.
Breng op smaak met 1 theelepel zout en peper naar smaak.
Vorm 8 gehaktballen van het mengsel.
Verhit 20 g boter in een braadpan en bak de gehaktballen 3 minuten rondom bruin.
Smelt de rest van de boter in een steelpan.
Bak hierin de fijngesneden sjalotjes met de geperste knoflook zachtjes gedurende 3 minuten.
Voeg de bloem toe en bak deze 1 minuut mee.
Schenk het Belgische bier in de pan en roer goed met een garde om klontjes te voorkomen.
Voeg de appelstroop toe, breng de saus aan de kook en breng op smaak met zout en peper.
Schenk de saus over de gehaktballen in de braadpan en laat ze nog 30 minuten op laag vuur gaar stoven in de saus, waarbij je de gehaktballen af en toe keert.
Serveertip:
Serveer de gehaktballen met aardappelpuree, rijst of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een Belgisch bruin bier zoals een Dubbel past goed bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 26
Gezonde Linzencurry met Groenten
Een smaakvolle linzencurry boordevol groenten, perfect voor een gezonde maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Hapjespan
Kleine koekenpan
- 1 aubergine in blokjes
- 1 courgette in blokjes
- 1 eetlepel garam masala
- 2 eetlepels geraspte kokos
- 2 eetlepels koriander
- 3 eetlepels rijstolie
- 300 g basmatirijst
- 300 - 400 g linzen uit pot of blik
- 400 g tomaat in blokjes
- 200 ml kokosmelk
- 1 grote ui in dunne partjes
Verwarm 2 eetlepels olie in een hapjespan en fruit de ui glazig.
Voeg de courgette en aubergine toe en bak al omscheppend 1-2 minuten.
Voeg de tomaten toe en bak nog 1-2 minuten.
Roer vervolgens de kokosmelk en groentebouillon erdoor.
Breng het gerecht al roerend aan de kook en laat de curry 15 minuten zachtjes sudderen.
Kook intussen de basmatirijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat de linzen uitlekken.
Verwarm 1 eetlepel olie in een kleine koekenpan en roer de garam masala met de geraspte kokos erdoor.
Bak zachtjes 1-2 minuten.
Schep dit mengsel samen met de linzen door de curry en verwarm nog even door.
Serveer de basmatirijst in wijde kommen en schep de curry erop.
Strooi de koriander erover.
Serveertip:
Serveer met extra koriander en een partje limoen voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Merlot, past goed bij deze smaakvolle curry.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 26
Mosselsoep 'Elsas' met Witte Wijn en Dille
Een verfijnde mosselsoep uit de Elzas, met witte wijn, champignons en dille. Perfect als voorgerecht voor een stijlvolle maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg mosselen
- 100 g sjalotten fijngesneden
- 100 g wortelen in schijfjes gesneden
- Vleesbouillon naar behoefte
- ¼ liter zurige witte wijn
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 60 g roomboter
- 60 g bloem glutenvrij indien nodig
- 100 g champignons fijngesneden
- 4 eetlepels room
- 1 bosje dille gehakt
1,5 kg mosselen
100 g sjalotten (fijngesneden)
100 g wortelen (in schijfjes gesneden)
Vleesbouillon (naar behoefte)
¼ liter zurige witte wijn
Zout (naar smaak)
Peper (naar smaak)
60 g roomboter
60 g bloem (glutenvrij indien nodig)
100 g champignons (fijngesneden)
4 eetlepels room
1 bosje dille (gehakt)
Serveertip:
Serveer de mosselsoep warm met een stukje knapperig glutenvrij brood voor een complete ervaring.
Wijnadvies:
Een frisse en lichtzure witte wijn, zoals een Pinot Blanc uit de Elzas, past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 26g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 26
Traditionele Gnocchi alla Romana met Kaaskorst
Deze romige Gnocchi alla Romana is een traditioneel Italiaans gerecht met een knapperige kaaskorst. Perfect als bijgerecht bij een uitgebreid diner!
inclusief opstijven in de koelkast1 uur uur 45 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- ½ liter melk
- 125 g griesmeel
- 75 g geraspte Parmezaanse kaas
- Zout naar smaak
- Nootmuskaat naar smaak
- 2 eieren losgeklopt
- 55 g boter + extra voor garnering
- 50 g belegen kaas
Breng de melk aan de kook in een steelpan.
Kook op laag vuur het griesmeel al roerend in ongeveer 5 minuten gaar.
Haal de pan van het vuur en voeg Parmezaanse kaas, zout, nootmuskaat, eidooiers en 30 g boter toe.
Roer alles goed door.
Schep het mengsel op plasticfolie en vorm het tot een stevige rol.
Laat de rol minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
Snijd de rol in plakken van ongeveer 1 cm dik.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schik de gnocchi dakpansgewijs in een ingevette ovenschaal.
Bestrooi met belegen kaas en verdeel de rest van de boter in vlokjes over de gnocchi.
Bak de gnocchi ongeveer 40 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveertip:
Serveer deze gnocchi als bijgerecht bij een sappige kipfilet of een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte Chardonnay voor een perfecte balans.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 26
Sprankelende Champagnesorbet met Citroen
Een verfijnd en verfrissend dessert met de luxe smaak van champagne en een vleugje citroen. Perfect voor speciale gelegenheden en feestelijke diners!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 fles demi-sec champagne of andere sprankelende wijn
- 200 g fijne kristalsuiker
- 1,5 dl mineraalwater
- Sap van 1 citroen
Verwarm de suiker met 2 dl water in een steelpan totdat de suiker volledig is opgelost.
Roer constant en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
Voeg 4 dl champagne, mineraalwater en het verse citroensap toe aan de afgekoelde suikersiroop.
Giet het mengsel in een ijsmachine en draai er sorbetijs van volgens de instructies van de machine.
Schep het sorbetijs in mooie glazen als bolletjes.
Vul de glazen af met een royale hoeveelheid champagne.
Serveer direct en geniet van dit luxe dessert.
Serveertip:
Serveer de Champagnesorbet in gekoelde glazen en garneer met een schijfje citroen of een muntblaadje voor een extra feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Deze sorbet wordt perfect aangevuld met een glas demi-sec champagne of een mousserende wijn met een lichtzoete ondertoon.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 0.5g | Zout: 0.01g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 26
Verfijnde Appelsorbet met Calvados
Geniet van deze frisse appelsorbet met een vleugje calvados. Een perfect verfijnd dessert voor feestelijke gelegenheden of als lichte afsluiter van een diner.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar
- 125-150 g fijne kristalsuiker
- 2 citroenen
- 4 sappige groene appels Granny Smith
- Een scheutje calvados appelbrandewijn
Breng de suiker met 3/4 dl water aan de kook in een steelpan.
Roer tot de suiker volledig is opgelost en laat het stroopje vervolgens afkoelen.
Pers de citroenen uit en meet 0,7 dl sap af.
Was de appels, dep ze droog en snijd ze in vieren.
Verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Pureer de appels, het suikerstroopje en het citroensap in een keukenmachine tot een glad mengsel.
Wrijf het mengsel door een fijne puntzeef voor een zijdezachte textuur.
Giet het mengsel in een ijsmachine en draai er ijs van volgens de instructies van de machine.
Schep een bolletje ijs in een glas.
Voeg een vleugje calvados toe voor een extra verfijnde smaak.
Garneer met een schijfje appel en serveer direct.
Serveertip:
Serveer de appelsorbet in gekoelde glazen en garneer met een schijfje appel of een takje munt voor een elegante presentatie.
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals een zoete Riesling of een licht mousserende cider past perfect bij deze frisse appelsorbet.
Calories: 160kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 0.5g | Vet: 0.1g | Zout: 0.01g | Sugar: 32g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 26
Luchtige Griesmeeltimbaaltjes met Boerenjongens en Rode Bessensaus
Deze luchtige griesmeeltimbaaltjes met boerenjongens en een verfijnde rode bessensaus vormen een feestelijk dessert dat perfect is voor de feestdagen!
inclusief opstijftijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Voor de timbaaltjes:
- 1 liter melk
- 90 g suiker
- 100 g griesmeel
- 1 wijnglas boerenjongens met brandewijn
- 35 g vanillelikeur of 1 theelepel vanille-extract opgelost in 2 eetlepels brandewijn
- 2 eieren gesplitst
- 2 eetlepels geraspte amandelen
- ¼ liter slagroom
Voor de rode bessensaus:
- 1 flesje rode bessensap
- 2 theelepels kaneel of 0 5 dl kaneellikeur
- 1-2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels aardappelzetmeel opgelost in 2 eetlepels water
Breng de melk aan de kook in een pan.
Meng de suiker met het griesmeel en voeg dit al roerend toe aan de kokende melk.
Laat het mengsel onder voortdurend roeren indikken.
Voeg de boerenjongens, vanillelikeur en geraspte amandelen toe en meng goed.
Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers erdoor.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
Spoel de timbaaltjes af met koud water en vul ze met het griesmeelmengsel.
Laat ze minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Maak de rode bessensaus door het bessensap, kaneel, suiker en water in een pan te verwarmen.
Laat de alcohol verdampen en bind de saus met aardappelzetmeel.
Stort de opgesteven timbaaltjes op borden en serveer met rode bessensaus en stijfgeklopte slagroom.
Serveertip:
Serveer deze heerlijke timbaaltjes op een feestelijk bord, gegarneerd met extra boerenjongens en een takje munt.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een licht gekoelde Sauternes, past perfect bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 26
Lamskoteletten met Mosterdkorst en Romige Saus
Sappige lamskoteletten met een knapperige mosterdkorst, geserveerd met een romige saus van kalfsfond. Een culinair hoogstandje voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
bakkwast
Ovenschaal of rooster
- 1 dl mosterd
- 1 eetlepel basterdsuiker
- 1 teentje knoflook geplet
- 1 eetlepel ketjap manis zoete sojasaus
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 dikke lamskoteletten
- 1 eetlepel boter
- 1 sjalotje fijngehakt
- 2 eetlepels azijn
- 4 dl kalfsfond
- ⅛ liter slagroom
- Optioneel:
- Geconfijte kerstomaatjes als bijgerecht
Meng de mosterd met basterdsuiker, knoflook, ketjap manis, tijm en olijfolie tot een gladde massa.
Smeer de lamskoteletten aan beide zijden in met het mosterdmengsel en laat ze 30 minuten marineren.
Bak de fijngehakte sjalot in boter ongeveer 5 minuten op laag vuur.
Voeg eventueel achtergebleven vleesschaafsel toe en bak nog 5 minuten bruin.
Blus af met azijn en laat bijna volledig inkoken.
Voeg de kalfsfond toe en laat tot ¾ inkoken.
Voeg slagroom toe en laat de saus zachtjes indikken.
Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de lamskoteletten op een rooster en bak ze 8-10 minuten tot ze rosé zijn.
Verwarm de saus zachtjes en voeg indien gewenst extra mosterd toe.
Serveer de lamskoteletten met de romige mosterdsaus en eventueel geconfijte kerstomaatjes.
Serveertip:
Serveer de lamskoteletten met geroosterde aardappeltjes en gegrilde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Côtes du Rhône of een Bordeaux past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 38g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 26
Geroosterde Zalmfilet met Citroen Beurre Blanc en Krieltjes
Geniet van deze heerlijke geroosterde zalmfilet met een verfijnde citroen beurre blanc, geserveerd met krieltjes en een frisse groene salade.
Bereidingstijd40 minuten min
Totale tijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Braadslede of ovenschaal
kookpan
Voor de vinaigrette:
- 1 dl azijn
- 0,5 eetlepel mosterd
- 2 dl olijfolie
- Zout
- Peper
Voor de garnering:
- 8 kleine krieltjes in de schil gekookt
- 75 g gemengde groene salade
- 1 citroen in partjes gesneden
Verwarm de witte wijn met de fijngehakte sjalotten en laat inkoken tot ongeveer een kwart van de vloeistof overblijft.
Zeef het mengsel en klop er geleidelijk de koude boterblokjes doorheen met een garde om de beurre blanc te maken.
Houd warm au bain-marie.
Bestrooi een ingevette ovenschaal met een dun laagje zeezout.
Kruid de bovenkant van de zalmfilet met zout en peper en leg deze met de velkant op het zeezout.
Dek af en zet koel weg om te marineren.
Maak een vinaigrette door de azijn, mosterd, olijfolie, zout en peper goed door elkaar te kloppen.
Verwarm de oven voor op 230 °C.
Kook de krieltjes in ongeveer 10 minuten gaar.
Plaats de zalm onafgedekt gedurende 3-5 minuten in de hete oven.
De zalm moet rosé blijven vanbinnen.
Verwijder voorzichtig het vel van de zalm en snijd de filet in repen.
Meng de vinaigrette door de groene salade.
Schik op borden: een handje groene salade, enkele krieltjes, de zalmreepjes en partjes citroen.
Besprenkel met de beurre blanc en serveer de rest van de saus apart.
Serveertip:
Serveer met een extra stukje krokant brood om de heerlijke beurre blanc-saus op te deppen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 26