Varkenshaas met Madagascar Saus en Tagliatelle

Varkenshaas met Madagascar Saus en Tagliatelle

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g tagliatelle
  • 2 varkenshaasjes ongeveer 300 g elk
  • 3 eetlepels boter
  • Zout naar smaak
  • 2 dl droge witte wijn
  • 2 eetlepels groene peperkorrels licht gekneusd
  • 1 ¼ dl crème fraîche

Instructies

  • Kook de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
  • Giet af en houd warm.
  • Snijd de varkenshaasjes in plakken.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een koekenpan en bak het vlees aan elke kant 2-3 minuten tot het mooi bruin is.
  • Bestrooi het vlees met zout naar smaak.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
  • Roer de aanbaksels in de pan los met 2 dl droge witte wijn.
  • Voeg 2 eetlepels licht gekneusde groene peperkorrels, zout en 1 ¼ dl crème fraîche toe aan de pan.
  • Roer goed door en laat de saus ongeveer 4 minuten koken, zodat deze iets kan indikken.
  • Serveer de plakjes varkenshaas met de gekookte tagliatelle en giet de Madagascar Saus erover.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij de rijke smaak van de varkenshaas en de pittige Madagascar saus.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Gebakken Zeetong met Romige Witbier Sabayon

Gebakken Zeetong met Romige Witbier Sabayon

Geniet van deze lichte en verfijnde combinatie van gebakken zeetong met een schuimige witbier sabayon, geserveerd met verse groenten en tagliolini. Een perfecte keuze voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g zeetongfilet
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 2 el bloem
  • 5 el olijfolie
  • 20 cl witbier bijv. Keizerskroon
  • 200 g tagliolini
  • 3 eidooiers
  • 100 g roomboter
  • 250 g verse groenten worteltjes, broccoli, peultjes, asperges
  • 2 limoenen

Instructies

  • Was, schil en blancheer de groenten beetgaar, zet ze apart.
  • Bestrooi de zeetongfilets met zout en peper, en wentel ze door de bloem.
  • Verhit in een pan 4 el olijfolie en 25 g roomboter, en bak de zeetongfilets aan beide zijden lichtbruin.
  • Haal ze uit de pan en houd ze warm.
  • Kook de tagliolini al dente in gezouten water met 1 el olijfolie.
  • Klop in een au bain-marie pan de eidooiers samen met het witbier en een snufje zout tot de saus warm en schuimig is.
  • Klop er geleidelijk 25 g roomboter door tot de boter volledig is opgenomen.
  • Schep de tagliolini op voorverwarmde borden, leg de geblancheerde groenten en gebakken zeetongfilets erbij.
  • Schep de witbier sabayon eromheen en garneer met partjes limoen.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Hun frisse en fruitige tonen complementeren de delicate smaak van de zeetong en de romige witbier sabayon.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Goudbruin Gebakken Witlof met Knapperig Paneerlaagje

Goudbruin Gebakken Witlof met Knapperig Paneerlaagje

Een heerlijk bijgerecht waarbij de natuurlijke bitterheid van witlof verzacht wordt door een krokant laagje paneermeel en een vleugje boter.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 stronken witlof
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 2 eetlepels gekruid paneermeel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Maak de witlof schoon en snijd het harde, bittere gedeelte aan de onderkant weg.
  • Kook de witlof in een pan met licht gezouten water gedurende 8-10 minuten, tot ze zacht zijn.
  • Laat de gekookte witlof goed uitlekken in een vergiet.
  • Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur tot deze lichtbruin kleurt.
  • Leg de witlof in de pan en bestrooi de bovenkant met het gekruide paneermeel.
  • Bak de witlof tot de onderkant goudbruin en krokant is en draai ze voorzichtig om.
  • Bak de andere kant ook goudbruin en breng op smaak met peper en zout.

Notities

Serveertip:
Lekker met gekookte aardappelen en een stukje vlees, vis of een vegetarische optie.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de licht bittere smaak van witlof en het krokante paneermeel.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g

Gebakken Zalm met Tomaten-Tapenade

Gebakken Zalm met Tomaten-Tapenade

Een heerlijk gebakken zalmgerecht met een smeuïge tomaten-tapenade, geserveerd met knapperige meiknolletjes en een frisse tomatendressing. Een verfijnde maaltijd voor een speciaal diner.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Tapas, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

Voor de zalm en meiknolletjes:

  • 4 stukken zalmfilet ongeveer 150 gr per stuk
  • 2 ½ dl slagroom
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 teentje knoflook geplet
  • 1 klein takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 4 meiknolletjes in dunne plakken
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel gedroogd broodkruim
  • 4 gefrituurde aardappelschillen voor garnering

Voor de tomaten-tapenade:

  • 150 gr gedroogde tomaten op olie uitgelekt
  • ½ teentje knoflook geperst
  • Geraspte ingelegde citroenschil naar smaak
  • Olijfolie naar behoefte

Voor de tomatendressing:

  • 1 grote tomaat ontveld en in kleine stukjes
  • 2 eetlepels fijngesneden basilicum
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ½ eetlepel Japanse sojasaus
  • 2 theelepels balsamico-azijn

Instructies

Tapenade maken:

  • Pureer de gedroogde tomaten en meng met knoflook, citroenschil en olijfolie tot een smeuïge tapenade.

Zalm voorbereiden:

  • Strijk de tapenade over de zalmfilets (niet op de velkant).

Tomatendressing maken:

  • Meng de tomaat, basilicum, olijfolie, sojasaus en balsamico-azijn in een kom.

Meiknolletjes koken:

  • Breng de slagroom met zout, peper, knoflook, rozemarijn en tijm aan de kook.
  • Kook de meiknolletjes hierin gedurende 4-6 minuten.

Dakpansgewijs opmaken:

  • Leg de meiknolletjes dakpansgewijs op de borden en bestrooi met een mengsel van Parmezaanse kaas en broodkruim.

Zalm bakken:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Leg de zalmfilets op een bakplaat met de tapenadekant naar boven.
  • Bak de zalm 7 minuten in de oven.

Grillen:

  • Plaats de borden kort onder de hete grill zodat de tapenade krokant wordt.

Serveren:

  • Leg de zalm op de meiknolletjes en verdeel de tomatendressing langs de rand van het bord.
  • Garneer met gefrituurde aardappelschillen.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij de gebakken zalm met tomaten-tapenade. Deze wijnen versterken de delicate smaken van de zalm en de frisse tomatendressing.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 38g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Mediterrane Tonijnpasta

Mediterrane Tonijnpasta

Een heerlijke Capriaanse farfalle met tonijn en ansjovis, perfect voor liefhebbers van mediterrane smaken. Licht en vol van smaak, ideaal voor een zomerse maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 250 g farfalle of andere pasta naar keuze
  • 5 ontvelde tomaten in blokjes gesneden
  • 1 ui fijngehakt
  • 250 g tonijn uit blik uitgelekt
  • 60 g ansjovisfilets afgespoeld en fijngehakt
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui tot deze zacht is.
  • Voeg de blokjes tomaat toe en laat ze 10 minuten zachtjes koken, af en toe roeren.
  • Voeg de fijngehakte ansjovis toe aan de saus, gevolgd door de tonijn en meng alles goed door elkaar.
  • Breng op smaak met zout en peper en laat het nog 5 minuten pruttelen.
  • Kook ondertussen de farfalle volgens de instructies op de verpakking in een grote pan met kokend water en een snufje zout.
  • Giet de pasta af en voeg deze toe aan de saus in de koekenpan.
  • Meng alles goed.
  • Serveer de pasta op warme borden en garneer met kappertjes.

Notities

  • Spoel de ansjovis goed af en dep ze droog om overtollig zout te verminderen.
  • Je kunt het gerecht aanpassen door meer groenten toe te voegen of de kruiding naar wens aan te passen.
Wijnadvies
Een lichte rode wijn zoals een Chianti Classico past goed bij de ziltige en hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 20g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Turkse Komkommer-Yoghurt Dip (Cacik)

Turkse Komkommer-Yoghurt Dip (Cacik)

Een verfrissende Turkse dip met komkommer, yoghurt, knoflook en munt, ideaal als bijgerecht of dip voor brood en groenten.
inclusief uitlektijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Dip, Saus
Land van herkomst: Turkije
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • Zout
  • 2 teentjes knoflook
  • Turkse yoghurt
  • 2 eetlepels fijngesneden muntblaadjes + extra voor garnering
  • Peper
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Cayennepeper

Instructies

  • Schil de komkommer, halveer hem in de lengte en schraap het zaad eruit met een lepel.
  • Rasp het vruchtvlees grof.
  • Doe de geraspte komkommer in een vergiet en bestrooi met een eetlepel zout.
  • Laat de komkommer 15 minuten uitlekken.
  • Pel intussen de knoflook.
  • Spoel de komkommer af onder koud water en druk het vocht eruit.
  • Doe de yoghurt in een kom, pers de knoflook erboven uit en voeg de komkommer en fijngesneden munt toe.
  • Voeg 1½ dl koud water toe en breng de dip op smaak met peper en een snufje cayennepeper.
  • Laat de cacik minstens 30 minuten in de koelkast staan om goed koud te worden en de smaken te laten ontwikkelen.
  • Garneer met extra fijngesneden muntblaadjes voor het serveren.

Notities

Serveertip:

Serveer de gekoelde cacik als verfrissend bijgerecht of als dip voor pitabroodjes, naanbrood of groentesticks.

Wijnadvies:

Bij deze verfrissende en licht pittige dip past een droge, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Turkse Raki als je liever iets sterks wilt.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Italiaanse Bruschetta met Witte Bonen

Italiaanse Bruschetta met Witte Bonen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Dieët: Tarwevrij
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g romanesco
  • Zout
  • 1 kopje radicchio
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 g spekjes
  • 300 g witte bonen uit blik
  • ½ bosje basilicum
  • Peper
  • 1 eetlepel vruchtenazijn
  • 1 ciabatta
  • 3 eetlepels knoflookolie

Instructies

  • Maak de romanesco schoon en verdeel hem in roosjes.
  • Blancheer de romanesco ca.
  • 3 minuten in kokend water met een beetje zout.
  • Was de radicchio en scheur de blaadjes in stukjes.
  • Laat de romanesco uitlekken en schep de roosjes om met de radicchio en de olijfolie.
  • Bak de spekjes uit in een koekenpan.
  • Laat de bonen uitlekken in een vergiet.
  • Was het basilicum, dep het droog en snijd het in reepjes.
  • Voeg de bonen en het basilicum toe aan de spekjes.
  • Schep de radicchio en de romanesco door het bonenmengsel.
  • Verwarm het gerecht 2 minuten door en breng het op smaak met peper en azijn.
  • Snijd het brood en bestrijk de sneden met knoflookolie.
  • Rooster het brood in een koekenpan.
  • Serveer het geroosterde brood bij de salade.

Notities

Wijnadvies:

Deze bruschetta met witte bonen past goed bij een lichte Italiaanse rode wijn, zoals een Chianti Classico of een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn complementeren de smaken van de salade en het geroosterde brood.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Romige Broccoli Zalmtaart met Brie

Romige Broccoli Zalmtaart met Brie

Een heerlijke hartige taart met broccoli, gerookte zalm en brie, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Ovenschaal of quichevorm (24 cm doorsnede)
  • Deegroller (optioneel)

Ingrediënten

  • 5 plakjes deeg voor hartige taarten diepvries kan ook met bladerdeeg, maar dat is veel vetter!
  • 400 g broccoli
  • 200 g kerstomaatjes cherrytomaatjes
  • 150 g brie
  • 200 g gerookte zalm in snippers verdeeld
  • 100 g geraspte kaas
  • Peper uit de molen
  • Boter om in te vetten

Voor de saus:

  • 3 eieren
  • Bekertje crème fraîche
  • 1 theelepeltje paprikapoeder
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Laat de diepvriesblaadjes ontdooien.
  • Verdeel de broccoli in roosjes en kook deze 1 à 2 minuten beetgaar in kokend water met zout.
  • Spoel ze direct om met koud water om doorgaren te voorkomen en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Halveer de kerstomaatjes en schep met een theelepeltje het vocht en de zaadjes uit de helftjes.
  • Snijd de brie in blokjes.
  • Vet de ovenschaal in met boter en bekleed deze met de plakjes deeg (het past precies, beetje bijsnijden en plakken).
  • Verdeel de zalmsnippers, de tomaatjes, de broccoliroosjes en de blokjes brie over de bodem van de schaal.
  • Klop de eieren samen met de crème fraîche, zout, peper en het paprikapoeder schuimig.
  • Giet dit mengsel over de vulling.
  • Strooi de geraspte kaas eroverheen.
  • Bak de taart in 25-30 minuten gaar in de oven, net iets onder het midden.
  • Serveer met een lekkere salade en geniet van deze smakelijke Broccolizalmtaart met een heerlijke combinatie van zalm, brie en groenten!

Notities

Wijnadvies:
Deze hartige taart gaat goed samen met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay, die de rijke smaken van de zalm en brie aanvult.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 3g | Zout: 500g | Sugar: 6g

Broccolitaart met Geitenkaas en Pistachenoten

Broccolitaart met Geitenkaas en Pistachenoten

Een verfijnde broccolitaart met zachte geitenkaas en knapperige pistachenoten.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hartige taart, Noten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Taartvorm (24 cm),
  • Kleine kookpan

Ingrediënten

  • 150 g zachte geitenkaas
  • 2 theelepels tijm
  • 4 eieren
  • 500 g broccoli
  • 100 g gezouten pistachenoten
  • l slagroom
  • 1 blikje croissantdeeg of zandtaartdeeg
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes.
  • Kook de broccoli 5 minuten in ruim kokend water met een snufje zout.
  • Spoel de broccoli af onder koud stromend water in een vergiet en laat uitlekken.
  • Pel de pistachenoten en verkruimel de geitenkaas.
  • Klop de eieren los met de slagroom, tijm, peper en zout.
  • Roer de verkruimelde geitenkaas en de pistachenoten door het eimengsel.
  • Vet een lage taartvorm van 24 cm in en bekleed de vorm met het deeg.
  • Leg de broccoliroosjes gelijkmatig verdeeld in de vorm.
  • Schenk het eimengsel over de broccoli.
  • Bak de taart 30 minuten in het midden van de oven tot goudbruin en gaar.

Notities

Let op bij een koemelkallergie dat er zuivere geitenkaas wordt gebruikt.
Geniet van deze smaakvolle en vegetarische broccolitaart met de heerlijke toevoeging van
geitenkaas en pistachenoten!
Wijnadvies:
Combineer met een frisse Sauvignon Blanc of een droge Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 14g | Vet: 25g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Griekse Bonensalade met Feta en Olijven

Griekse Bonensalade met Feta en Olijven

Een frisse Griekse bonensalade met feta, olijven en een kruidige tomatendressing. Perfect als voorgerecht of bijgerecht op warme dagen!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Griekenland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 365kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 800 g witte bonen uit pot of blik, afgespoeld
  • 300 g feta grof verkruimeld
  • 150 g zwarte olijven zonder pit, in plakjes, 50 g apart voor garnering
  • 6 vleestomaten ontveld, in reepjes
  • 2 rode uien in dunne halve ringen
  • 4 bosuitjes in ringetjes
  • ½ komkommer in plakjes
  • 2 eieren hardgekookt en gepeld, in plakjes
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • Voor de dressing:
  • 6 eetlepels tomatenketchup
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 dl olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper versgemalen, naar smaak

Instructies

  • Kruis de tomaten in, dompel ze kort in kokend water en spoel ze af onder koud water.
  • Ontvel de tomaten en snijd het vruchtvlees zonder zaadjes in reepjes.
  • Spoel de witte bonen af in een vergiet onder koud water en laat ze goed uitlekken.
  • Snijd de uien in dunne halve ringen en de bosuien in ringetjes.
  • Verkruimel de feta grof en snijd de olijven in plakjes, waarbij je ongeveer 50 g apart houdt voor garnering.
  • Roer in een kleine kom de tomatenketchup, tijm, citroensap, zout en peper door elkaar.
  • Klop vervolgens de olijfolie erdoor om de dressing te maken.
  • Meng in een grote kom de tomaat, witte bonen, uien, bosui, feta en 100 g olijven.
  • Schep de dressing erdoor en laat even staan.
  • Schep de salade voor het serveren nogmaals om en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
  • Garneer met de achtergehouden olijven, plakjes komkommer, plakjes ei en fijngehakte peterselie.

Notities

Serveer als verfrissend voorgerecht.
Wijnadvies:
Serveer deze salade met een lichte witte wijn zoals een Assyrtiko of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 365kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 16g | Vet: 21g | Zout: 2g | Sugar: 6g