Citroen Frambozenmoussegebak met Citroen Granita
Bereidingstijd4 uur uur 40 minuten min
Servings: 6
Calories: 340kcal
Author: Cor Kevenaar
Diepvriesdoos
vork
Mixer met gardes
bakplaat met bakpapier
theedoek
plakband
champagneflutes
- 100 g suiker
- 500 ml mousserende witte wijn bijvoorbeeld Fontanafredda Moscato d'Asti
- 6 citroenen
- 4 eiwitten
- 200 g fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker
- 1 theelepel maïzena
- 1 theelepel witte-wijnazijn
- Enkele druppels vanillearoma
- 200 ml slagroom
- Poedersuiker
- 2 bakjes verse frambozen
- ½ pot lemon curd
Breng in een steelpan 100 g suiker met de mousserende witte wijn en 250 ml water aan de kook.
Roer tot de suiker volledig is opgelost.
Haal de pan van het vuur en laat de wijnsiroop afkoelen.
Pers de citroenen uit en meet 300 ml sap af (bewaar de rest voor de citroenroom).
Roer het citroensap door de wijnsiroop en giet het mengsel in een diepvriesdoos.
Na een halfuur haal je de doos uit de vriezer en maak je met een vork ijskristallen los langs de zijkanten.
Roer het mengsel door en zet de doos terug in de vriezer.
Herhaal deze handeling minstens vijf keer, totdat het mengsel grove ijskristallen vormt (granita).
Verwarm de oven voor op 150°C.
Was de kom en gardes van de mixer af en wrijf ze in met een halve citroen om ze vetvrij te maken.
Klop in de kom de eiwitten stijf.
Voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe en blijf kloppen tot het mengsel dik en glanzend is.
Zeef de maïzena boven het eiwit en spatel dit samen met de azijn en vanillearoma voorzichtig door het eiwit.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken er met een potlood een rechthoek van 22x33 cm op (laat de randen vrij).
Schep het eiwitschuim op de bakplaat en strijk het gelijkmatig uit over de getekende rechthoek.
Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en laat het eiwitschuim ongeveer 20 minuten drogen (meringue).
Klop intussen in een kom de slagroom met 1 eetlepel poedersuiker op, maar niet helemaal stijf.
Breng het lobbig roommengsel op smaak met 1-2 eetlepels citroensap.
Leg op een theedoek een groot vel bakpapier en bestrooi het helemaal met poedersuiker.
Haal de meringue uit de oven en laat het 5 minuten afkoelen.
Keer de meringue voorzichtig om op het besuikerde bakpapier.
Trek voorzichtig het bakpapier van de schuimlaag af.
Strijk de lemon curd over de meringue uit.
Schep de citroenroom op de meringue en strijk het gelijkmatig uit.
Druk aan de zijkant van de meringue de frambozen naast elkaar in de citroenroom; houd de helft van de frambozen apart voor de garnering.
Rol de meringue met behulp van de theedoek in het bakpapier op.
Zet de rol stevig vast met plakband (ook aan de zijkanten), zodat de vulling er niet uit lekt.
Laat de rol minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
Haal de granita uit de vriezer.
Verwijder het bakpapier rond de meringuerol en snijd de rol in 6-8 plakken.
Strooi poedersuiker over dessertborden en leg de meringue erop.
Garneer met frambozen.
Schep de granita in champagneflutes en zet deze naast de meringuerol op het bord.
Wijnadvies:
Dit verfijnde dessert met zijn delicate citrussmaak en fruitige frambozenaccenten past perfect bij een lichtzoete mousserende wijn, zoals een Moscato d'Asti. De zoete bubbels van de wijn zullen de frisheid van het dessert benadrukken en zorgen voor een heerlijk contrast.
Calories: 340kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 39g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 5
Gratin van courgette en aardappel
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Zet alle ingrediënten klaar.
Schil de aardappelen en snijd deze in plakjes.
Was de courgette en snijd deze ook in plakjes.
Pel de teen knoflook.
Verwarm de oven voor op 180°.
Beboter een ovenschaal.
Prik de teen knoflook aan een vork en wrijf de beboterde schaal in.
Leg de schijfjes aardappel en courgette afwisselend in de schaal.
Giet de bouillon erover.
Voeg wat zout, peper en tijm toe
Sprenkel de olijfolie over het mengsel.
Verdeel een paar klontjes boter over de aardappel en courgette.
Verdeel de geraspte emmentaler over het gerecht.
Zet de schaal in de oven en laat een minuut of 35 bakken.
Haal de schaal uit de oven en verdeel de Parmezaanse kaas over het gerecht.
Zet terug in de oven en laat gratineren.
Haal de schaal uit de oven zodra de kaas gesmolten is.
Verdeel de gratin over de borden.
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 5
Roomboterkoek met amandelspijs
gevulde roomboterkoek
Voorbereidingstijd1 uur uur
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 8 a 10 pers.
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Lepel
vork
springvorm (Ø 26 cm)
Dit heb je nodig voor het boterkoekdeeg:
- 350 gram bloem
- 250 gram roomboter kamertemperatuur
- 100 gram witte basterd suiker
- 100 gram kristal suiker fijne
- 1 ei
- 1 losgeklopt ei
- snufje zout
- 1 theelepel citroensap
- 2 eetlepels melk
Dit heb je nodig voor de amandelspijsvulling:
- 300 gram amandelspijs
- 1 losgeklopt ei
- 1 eetlepel heet water
- 1 theelepel citroensap
Meng het amandelspijs met het losgeklopte ei, heet water, citroensap tot een klontvrije massa, zet het afgedekt opzij tot gebruik.
Mix de boter met de beiden suiker goed doorelkaar.
Voeg het ei en de citroensap toe en mix dit door elkaar tot het vocht volledig opgenomen is.
Voeg de bloem en het zout toe en mix tot er een egale deegmassa ontstaat.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
Of zoals ik, ik gebruik een boterkoek vorm, die inboteren en nog even met wat bloem bestuiven.
Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken.
Verdeel 1 deel deeg gelijkmatig over de bodem, maak het eventuale glad met de achterkant van een lepel, dat dit gemakkelijker gaat af en toe in heet water dopen.
Verdeel daarna het amandelspijs gelijkmatig over de bodem deeg en naak deze ook glad met de lepel.
Dek het amandelspijs af net het achtergehouden deeg, strijk deze ook glad met de lepel.
Klop het overgeblevennei los met de melk.
Bestrijk het deeg dun met het mengsel.
Zet de vorm een half uurtje in de koelkast.
Oven voorverwarmen op 155 graden hetelucht.
Trek met een vork lijntjes dat je een ruitpatroon krijg.
Bestrijk hem nog een keer met het eimengsel.
Bak de koek ongeveer in 45min. goudbruin en gaar.
Afkoelen en nu alleen nog maar opeten en genieten.
Hier het recept van de gevulde roomboterkoek, BAKSEGEVULDE ROOMBOTERKOEK Moet eerlijk zeggen dat mijn boterkoek eigenlijk vaak mislukt uit mijn oven rolde. Inmiddels is dat verleden tijd en bak ik af en toe zo'n heerlijke calorie boterbom?.En hij lukt altijd! Deze keer een gevulde. De inspiratie hiervan komt wel van vroeger uit mijn kindertijd. De toevoeging van amandelspijs zorgt voor een heerlijk extraatje in deze zachte roomboterkoek. Hij valt gelukkig altijd heel goed in de smaak, bij vrienden, familie en mijn gasten. Laat me weten of hij lukt, ben benieuwd ?
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 5
Geroosterde Auberginepuree met Koriander en Citroen
Deze geroosterde auberginepuree is een heerlijke, frisse dip, perfect als bijgerecht of gezonde snack.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote aubergine
- 2 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 el verse koriander fijngehakt
- Sap van 1/2 citroen
- Cayennepeper naar smaak
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de aubergine op een bakplaat en rooster hem 30 minuten in de oven.
Laat de aubergine afkoelen.
Snijd de aubergine doormidden en schep met een lepel het vruchtvlees eruit.
Doe het vruchtvlees in een kom en prak het fijn met een vork.
Meng de olijfolie, knoflook, koriander en citroensap door de auberginepuree.
Breng op smaak met zout, peper en cayennepeper.
Serveer koud.
Deze auberginepuree combineert goed met een frisse Sauvignon Blanc of een droge rosé.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.4g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 5
Barbecue Merguez Spiesen met Oregano
Een Pittige Marokkaanse Traktatie
Geniet van deze heerlijke en eenvoudige Marokkaanse gegrilde merguez spiesen, perfect voor een zomerse barbecue met vrienden en familie.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 8
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
lange metalen spiesen
vork
Tangen
- 20 merguez pittige worstjes
- 2 eetlepels gedroogde oregano
Prik de merguez regelmatig in met een vork om te voorkomen dat ze barsten tijdens het grillen.
Bestrooi de merguez gelijkmatig met de gedroogde oregano.
Steek 7-10 merguez al zigzaggend aan 2 metalen spiesen, en de overige merguez aan andere spiesen.
Verwarm de barbecue voor op middelhoge temperatuur.
Rooster de spiesen op de barbecue gedurende ongeveer 15 minuten, draai ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig garen en een mooie bruine kleur krijgen.
Haal de spiesen van de barbecue en serveer direct.
Wijnadvies:
Serveer met een robuuste rode wijn zoals een Côtes du Rhône of een Spaanse Tempranillo. Deze wijnen complementeren de pittige en kruidige smaak van de merguez perfect.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 800g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 5
Verfrissend Cranberryijs: Zomerse Smaakexplosie
Dit verfrissende cranberryijs combineert de zoetzure smaak van cranberry's met een lichte, luchtige textuur. Perfect voor een zomerse dag!
inclusief invriezen6 uur uur
Servings: 6 personen)
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar
IJsmachine (optioneel)
IJsla of bakje
Zeef (optioneel)
vork
- 350 g cranberry's uit pot, bijv. Ocean Spray
- 400 ml mineraalwater met koolzuur
- 50 g witte basterdsuiker
Meng de cranberry's, het mineraalwater en de basterdsuiker in een blender.
Pureer tot een glad mengsel.
Zeef indien gewenst om pitjes en schilletjes te verwijderen.
Giet het mengsel in een ijsmachine en draai tot een luchtig ijs.
Heb je geen ijsmachine?
Giet het mengsel in een ijsla of bakje.
Plaats in de vriezer en laat 6 uur bevriezen.
Roer het mengsel tijdens het invriezen elk uur goed door met een vork om ijskristallen te voorkomen.
Serveer het cranberryijs in mooie dessertglazen of op ijshoorntjes.
erveertip:
Serveer het cranberryijs met een muntblaadje of een schijfje limoen voor een extra frisse presentatie.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti voor een harmonieus smaakprofiel.
Calories: 90kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 0.5g | Sugar: 19g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 5
Lepelhapje met Gerookte Ham en Asperges
Een elegant lepelhapje met een nestje van gerookte ham, gevuld met een smeuïge vulling van asperges, ei en mosterd. Perfect voor feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 12 lepeltjes
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar
Lepeltjes voor serveren
mes
vork
- 4 sneetjes gekookte ham
- 2 hardgekookte eieren
- 1 koffielepel mosterd
- 100 g asperges in stukjes van 2 cm gesneden
- 3 takjes peterselie fijngehakt
Snijd de sneetjes gekookte ham in de lengte in drie stroken, rol elke strook op tot een klein nestje en plaats deze op een amuselepel.
Plet de hardgekookte eieren fijn met een vork in een kom, voeg de mosterd toe en meng alles goed tot een egaal mengsel.
Voeg de aspergestukjes en de fijngehakte peterselie toe aan het eimengsel en meng dit grondig tot een gelijkmatige vulling.
Vul elk hamnestje voorzichtig met een kleine hoeveelheid van het asperge-eimengsel, zodat het nestje mooi gevuld is zonder over te lopen.
Serveer de hapjes direct of bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
Serveertip:
Serveer deze hapjes koud en garneer elk lepeltje met een extra takje peterselie voor een decoratieve finishing touch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past uitstekend bij de hartige smaken van de ham en asperges.
Calories: 50kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 5g | Vet: 3g | Zout: 0.4g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 5
Appelbootje
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pakje roomboterbladerdeeg (diepvries, 10 plakjes)
- 4 appels Elstar
- 1 eetlepel(s) citroensap
- 1 eierdooier
- 1 eetlepel(s) paneermeel
- 60 g fijne suiker
- ½ theelepel kaneelpoeder
Verwarm de oven voor op 200 ºC of gasovenstand 4.
Laat de plakjes bladerdeeg op het aanrecht ontdooien (dat duurt ongeveer 10 minuten).
Intussen schil je de appels en snij je ze in 4 partjes.
Klokhuizen eruit, en elk appelpartje snij je weer in 4 plakjes.
Druppel wat citroensap over de plakjes, zodat ze niet verkleuren.
Leg het bakpapier op de bakplaat.
De bootjes mogen komen!
Rol de hoeken van elk bladerdeegplakje 2 keer om.
Zo krijg je een soort achthoekige bootjes met kleine opstaande randjes.
Leg ze op de bakplaat.
Klop in een kopje met een vork de eierdooier met 1 eetlepel water los.
Dit mengsel strijk je dun over de rand en bodem van de deegbootjes.
Strooi ook het paneermeel erover.
Leg de plakjes appel als dakpannen op de bodem.
Meng in een kopje kaneel en suiker door elkaar en bestrooi de taartjes met lekker veel kaneelsuiker.
Bak ze in 20 minuten bruin (in het midden van de oven).
Laat de taartjes iets afkoelen - heb je mooi even de tijd om thee te zetten.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 3g | Vet: 11g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 5
Amuse van Gemarineerde en Gefrituurde Zalm
Deze amuse van gemarineerde zalm, omhuld in een knapperig beslag en geserveerd met wasabi en sojasaus, biedt een perfecte balans tussen zoet en hartig.
(inclusief marineren)2 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g verse zalm
- 2 eetlepels Japanse zoete sojasaus
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel saké
- 120 g bloem
- 1 ei
- 2½ dl koud water
- Arachideolie om te frituren
Snijd de zalm in blokjes van 2 x 2 cm.
Roer de sojasaus, rijstazijn en saké door elkaar in een kom.
Voeg de zalmblokjes toe en schep ze goed om met de marinade.
Laat de zalm minstens 2 uur marineren in de koelkast.
Zeef de bloem in een kom.
Klop het ei los met een vork en voeg het koude water toe.
Roer de bloem door het ei-watermengsel totdat een glad beslag ontstaat.
Zet het beslag in de koelkast om koel te blijven.
Verhit een laagje arachideolie in een wok tot ongeveer 185°C.
Wentel de gemarineerde zalmblokjes door het beslag en schud het overtollige beslag af.
Frituur de zalmblokjes in kleine porties gedurende 2 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat de blokjes uitlekken op keukenpapier en volledig afkoelen.
Serveer per persoon 3-4 blokjes, samen met zoetzure gember, wasabi en extra sojasaus.
Serveertip:
Serveer de amuse op een klein bordje met een toefje wasabi en een paar plakjes zoetzure gember voor een verfijnde presentatie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een droge saké past uitstekend bij de delicate en hartige smaken van dit gerecht.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 12g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 5
Aardbeientaart van Onbekende Auteur
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 g zanddeeg
- 350 g verse aardbeien
- 150 g bosaardbeien
- 2 dl verse room
- 30 g poedersuiker
- 1 eierdooier
- 20 g boter
- 5 eetlepel(s) aalbessengelei
- verse muntblaadjes
Het deeg uitrollen en een beboterde taartvorm bekleden met de deeglap.
De taartbodem inprikken met een vork, bedekken met een vel vetvrij papier, opvullen met gedroogde bonen en 15 minuten in de diepvriezer zetten.
De restjes deeg uitrollen, kleine blaadjes uit de deeglap snijden en in de diepvriezer bewaren.
De oven voorverwarmen op 210° C.
De blaadjes met een druppel losgeroerde eierdooier aan de taartbodem vastplakken en hem 10 minuten op 210° en 10 minuten op 180° laten bakken.
De gedroogde bonen en het vetvrije papier verwijderen en de taartbodem nog 5 minuten laten verderbakken.
De verse room even opkloppen met de suiker en deze bereiding in de afgekoelde taartbodem gieten.
De aardbeien wassen, schoonmaken en op het laagje room schikkken.
De aalbessengelei laten opwarmen en er de aardbeien mee inkwasten.
Versieren met verse muntblaadjes en serveren
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 5