Appelnotentaartjes met Amandelen

Appelnotentaartjes met Amandelen

Deze appelnotentaartjes met een vleugje kaneel en een knapperige amandelcrust zijn de perfecte zoetigheid voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Taart
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bakkerijvormpjes
  • keukenpapier
  • plasticfolie
  • Theeglas
  • vork

Ingrediënten

  • 100 gram rozijntjes
  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel koud water
  • 1 mespunt zout
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 2 geklutste eieren
  • 200 gram gehakte amandelen
  • 4 appels
  • 4 eetlepels suiker
  • 4 halve walnoten
  • 75 gram boter op kamertemperatuur
  • 75 gram suiker

Instructies

  • Laat de rozijntjes 15 minuten wellen in lauw water.
  • Meng de boter, suiker, zout en het ei goed door elkaar.
  • Voeg de bloem, bakpoeder en koud water toe en meng goed.
  • Maak een bal van het deeg en wikkel deze in plasticfolie.
  • Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.
  • Was en schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.
  • Haal de rozijntjes uit het water, dep ze droog met keukenpapier.
  • Meng de rozijntjes, suiker, kaneel, citroensap en amandelen door de appelstukjes.
  • Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 0,5 cm.
  • Steek rondjes uit het deeg met een theeglas.
  • Vet de bakplaat in met boter en leg de deegrondjes in de bakvormpjes.
  • Prik gaatjes in elk rondje met een vork.
  • Vul de vormpjes met de appel-notenvulling en druk de vulling voorzichtig aan.
  • Bestrijk de vulling met geklutst ei.
  • Druk een halve walnoot of bestrooi met amandelen op elk taartje en bestrijk opnieuw met ei.
  • Bak de taartjes 30 minuten in de voorverwarmde oven op 150°C totdat ze mooi bruin zijn.
  • Laat de taartjes afkoelen voor het serveren.

Notities

Serveertip:

Serveer de taartjes met een kopje thee voor een gezellige en zoete afsluiting van de middag.
Wijnadvies:


Een frisse witte wijn of een lichte rosé past perfect bij de zoetheid van de appelnotentaartjes.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g

Kweeperentaart met Amandelen

Kweeperentaart met Amandelen

Een heerlijke, luchtige taart met kweeperen en een zachte amandelsmaak. Perfect als nagerecht of bij een kop thee op een herfstige middag.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Noten, Taart
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 g amandelschaafsel
  • 100 g amandelpoeder
  • 5 eiwitten
  • 1 eidooier
  • 50 g bloem
  • 150 g gesmolten boter
  • 2 grote kweeperen of handperen
  • Schil van 1 citroen
  • 175 g suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
  • Snijd ze in dunne partjes.
  • Blancheer de kweepeerpartjes 4 minuten en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
  • Meng in een kom de suiker, bloem, amandelpoeder en citroenschil.
  • Voeg de gesmolten boter toe en meng goed.
  • Klop de eiwitten lobbig.
  • Schep eerst 1/3 van de eiwitten door het meelmengsel en voeg daarna voorzichtig de rest toe.
  • Giet het beslag in een ronde bakvorm.
  • Druk de peerpartjes dakpansgewijs in het deeg.
  • Klop de eidooier los en bestrijk de bovenkant van de taart ermee.
  • Bestrooi met amandelschaafsel.
  • Bak 15 minuten op 200°C.
  • Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog 10 minuten tot de taart bruin en stevig is.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom.
Wijnadvies:
Past goed bij een dessertwijn zoals Sauternes of een lichte, fruitige witte wijn.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g

Gefrituurde tofu met kruidige groenten

Gefrituurde tofu met kruidige groenten

Knapperige gefrituurde tofu gecombineerd met kruidige groenten en champignons. Een heerlijk en snel bijgerecht dat perfect past bij een Aziatische maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • keukenpapier
  • koekenpan met antiaanbaklaag

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 snufje chilivlokken
  • 4 champignons gesneden
  • 100 g snijbietblad of spinazie
  • 100 g tofu in dobbelstenen gesneden
  • ½ rode paprika zonder zaden, gesneden
  • Zonnebloemolie om te frituren

Instructies

  • Verhit zonnebloemolie in een diepe pan tot een broodkruimel knispert.
  • Bak de tofu 2-3 minuten tot goudbruin en knapperig.
  • Haal de tofu uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de chilivlokken 1-2 minuten.
  • Voeg de paprika toe en bak 2-3 minuten tot deze zacht is.
  • Voeg de spinazie of snijbietblad en de champignons toe en laat slinken.
  • Roer de tofu erdoor en verwarm kort mee.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met gestoomde rijst of noedels voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Soep van geroosterde pastinaak met groentechips

Soep van geroosterde pastinaak met groentechips

Een heerlijke, romige pastinaaksoep met een subtiele kruidige smaak, afgemaakt met knapperige groentechips voor een extra bite. Perfect voor een winterse dag!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten, Zuivel
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Nog Zonder foto

Equipment

Ingrediënten

Voor de soep:

  • 1,5 l bouillon
  • 1 kg pastinaak geschild en in grote stukken
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook grof gesneden
  • 3 el honing
  • 3 takjes verse tijm
  • 450 ml room
  • 1 ui grof gesneden
  • 1-2 tl hete kerriepoeder
  • Zout en versgemalen peper

Voor de groentechips:

  • Olie om te frituren
  • ½ meiknolletje geschild
  • ½ pastinaak geschild
  • ½ rode biet geschild
  • ½ wortel geschild

Voor het serveren:

  • 250 ml room
  • Sap van ½ citroen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de pastinaak, ui, knoflook, tijm, honing en kerriepoeder in een bakblik.
  • Strooi er peper en zout over en besprenkel met olijfolie.
  • Rooster de groenten 25-30 minuten tot ze zacht en goudkleurig zijn.
  • Breng de bouillon aan de kook en voeg de room toe.
  • Voeg de geroosterde groenten toe en laat zachtjes sudderen.
  • Giet 250 ml bouillon in het bakblik, roer de restanten los en voeg toe aan de soep.
  • Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm olie in een frituurpan tot 190°C.
  • Snij de groenten met een dunschiller in lange repen.
  • Frituur tot goudkleurig en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Klop de room tot zachte pieken en roer het citroensap erdoor.
  • Serveer de soep met een schepje room en groentechips.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra tijmblaadjes en een drizzle honing voor een verfijnde smaak.
Wijnadvies:
Een zachte, romige Chardonnay of een Viognier past perfect bij deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 11g

Krokante Scholfilet met Kruidenkorst

Krokante Scholfilet met Kruidenkorst

Geniet van deze krokant gebakken scholfilet met een smakelijke kruidenkorst. Snel te bereiden en perfect als hoofdgerecht of bijgerecht!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350-400 g scholfilet
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel Silvo Kruidenmix Vis Gebakken
  • 25 g boter

Instructies

  • Dep de scholfilets droog met keukenpapier.
  • Meng in een diep bord de bloem met de Silvo Kruidenmix voor gebakken vis.
  • Wentel de scholfilets door het bloemmengsel en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn.
  • Verhit de boter in een koekenpan en wacht tot een deel van het schuim is weggetrokken.
  • Leg de scholfilets in de hete boter en bak ze op matig hoog vuur gedurende ongeveer 2 minuten aan één kant tot ze goudbruin zijn.
  • Draai de filets voorzichtig om en bak de andere kant nog 1-2 minuten goudbruin.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de scholfilets met een frisse citroenpartje, een salade van veldsla en aardappelpuree voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past uitstekend bij deze krokante scholfilet.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 0.8g

Entrecôte met Romige Gorgonzolasaus

Entrecôte met Romige Gorgonzolasaus

Sappige entrecôte geserveerd met een rijke, romige gorgonzolasaus. Een klassiek gerecht dat perfect is voor een feestelijk diner!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 2
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 entrecôtes elk ca. 200 g
  • 1 sjalotje
  • 100 g gorgonzola
  • 35 g boter
  • Zout naar smaak
  • Silvo 4-Seizoenen peper naar smaak
  • 4 eetlepels witte wijn
  • 125 ml slagroom
  • 1 eetlepel Silvo Bieslook

Instructies

  • Dep de entrecôtes droog met keukenpapier.
  • Pel en hak het sjalotje fijn.
  • Verkruimel de gorgonzola.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de entrecôtes aan beide kanten bruin.
  • Zet het vuur lager en bak de entrecôtes nog 2-3 minuten per kant.
  • Haal het vlees uit de pan, bestrooi met zout en maal er peper overheen.
  • Houd het vlees warm onder aluminiumfolie of op een voorverwarmd bord.
  • Fruit het sjalotje in het bakvet.
  • Voeg de witte wijn toe en roer de aanbaksels los.
  • Zeef de saus en giet deze terug in de pan.
  • Voeg de slagroom, gorgonzola en bieslook toe en verwarm de saus tot de kaas volledig is opgelost.
  • Serveer de entrecôtes op warme borden en giet de saus erover of serveer deze apart.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperige frietjes of een romige aardappelpuree en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Barolo of een stevige Merlot sluit perfect aan bij de rijke gorgonzolasaus en de sappige entrecôte.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 38g | Vet: 44g | Zout: 1.8g | Sugar: 1g

Sappige Biefstuk met Champignon-Portjus

Sappige Biefstuk met Champignon-Portjus

Sappige biefstuk in een rijke champignon-portjus. Eenvoudig, elegant en ideaal voor een speciaal diner!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Servings: 2
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g biefstuk
  • 125 g champignons
  • 2 eetlepels vloeibaar bakproduct
  • theelepel zwarte peper grof gemalen
  • 1 dl rode port

Instructies

  • Snijd de biefstuk in plakken van 1 cm dik en dep ze droog met keukenpapier.
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Verhit een wok of koekenpan op hoog vuur en voeg het vloeibare bakproduct toe.
  • Voeg de biefstukplakjes toe en schroei ze al omscheppend in 1 minuut dicht.
  • Draai het vuur laag en bak de biefstuk in 1-2 minuten rood, rosé of doorbakken.
  • Haal de biefstuk uit de pan en houd deze warm in aluminiumfolie.
  • Draai het vuur weer hoog en bak de champignonplakjes in het achtergebleven bakvet gedurende 1 minuut.
  • Bestrooi de champignons met zwarte peper en bak nog een halve minuut.
  • Blus het geheel af met rode port en laat kort inkoken.
  • Schep de biefstukplakjes door de champignons en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon, sluit perfect aan bij de rijke smaken van de champignon-portjus.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 28g | Vet: 14g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g

Aardappelsalade met Knapperige Spekjes en Frisse Appel

Aardappelsalade met Knapperige Spekjes en Frisse Appel

Deze aardappelsalade met spekjes is een heerlijke en makkelijke bijgerecht voor elke gelegenheid. De combinatie van spek, aardappel en frisse ingrediënten zorgt voor een perfecte balans van smaken.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Salade, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 eetlepel water
  • 125 g magere rookspekblokjes
  • 1 kleine appel
  • 1 sjalotje
  • 4 augurken
  • 400 g vastkokende aardappelen
  • 1 eetlepel Silvo Shake It Salade kruiden

Instructies

  • Schil de aardappelen, kook ze gaar en laat ze afkoelen.
  • Snijd ze in blokjes.
  • Bak de spekblokjes uit tot ze knapperig zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Pel en snijd het sjalotje fijn.
  • Snijd de augurken in plakjes en was de appel.
  • Verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes.
  • Meng de Silvo Shake It Salade kruiden, water, mayonaise en yoghurt in een schaal.
  • Voeg de aardappelblokjes, spekjes, sjalot, augurken en appel toe en meng alles goed door elkaar.
  • Laat de salade minimaal een uur in de koelkast rusten.
  • Roer de salade nogmaals goed door en laat deze op kamertemperatuur komen voordat je hem serveert.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling, past goed bij deze salade. Het zuur van de wijn balanceert de romigheid van de mayonaise en de zoute spekjes.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Gerookte Beenham met Kruidige Pekel en Piccalilly

Gerookte Beenham met Kruidige Pekel en Piccalilly

Perfect gegaarde gerookte beenham met een kruidige pekel en een subtiele rooksmaak. Heerlijk te serveren met piccalilly of honing-mosterdsaus.
Bereidingstijd5 uur
(inclusief pekelen en drogen)2 dagen
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Tafelrookoven
  • Heteluchtoven
  • kernthermometer
  • rooster
  • Oude theedoeken
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1.300 g schouder met bot en vel
  • ½ kopje kleurzout
  • 1 handje kruidnagels
  • 1 handje zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel tabasco optioneel
  • 2 liter water +/-
  • 5-6 laurierbladeren

Instructies

  • Meng het water met kleurzout, zwarte peperkorrels, kruidnagels, laurierbladeren en tabasco in een grote pan.
  • Breng het geheel aan de kook (zonder vlees).
  • Laat het pekelmengsel volledig afkoelen.
  • Plaats de schouder in het afgekoelde pekelwater en zorg dat het vlees onderstaat.
  • Zet het vlees 2 dagen in de koelkast om te pekelen.
  • Haal de schouder uit de pekel, spoel het af en maak het droog met oude theedoeken en keukenpapier.
  • Laat het vlees vervolgens 1 nacht in de koelkast verder drogen op een rooster.
  • Plaats een halve koffiemok met rookmot in de tafelrookoven voor extra rookaroma.
  • Rook het vlees in de tafelrookoven totdat de spiritusbranders uitgebrand zijn.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 90°C.
  • Leg het vlees op het onderste rooster in de oven en steek een kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees.
  • Stel de kernthermometer in op 65°C en laat het vlees garen (ongeveer 5 uur).
  • Haal het vlees uit de oven en wikkel het 10 minuten in aluminiumfolie om het vocht weer door het vlees te laten trekken.
  • Snijd de beenham in plakken en serveer met piccalilly of honing-mosterdsaus.

Notities

Serveertips:

Pureer een halve Madame Jeanette en meng deze door een potje piccalilly voor een pittige twist.
Serveer de ham warm of koud, afhankelijk van voorkeur.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een licht gekoelde Pinot Noir past uitstekend bij de rokerige beenham en de frisse piccalilly.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 36g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 0.5g

Pommes Dauphine: Luchtige Aardappelrozetten

Pommes Dauphine: Luchtige Aardappelrozetten

Luchtige en knapperige aardappelrozetten, een klassiek Frans bijgerecht voor feestelijke diners.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Frituurpan of diepe pan
  • keukenpapier
  • spuitzak met groot gekarteld spuitmondje

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 50 g bloem gezeefd
  • 2 eieren
  • 300 g geschilde aardappels
  • 1 dl water
  • Zout
  • Witte peper
  • Nootmuskaat
  • Frituurolie

Optioneel:

  • bieslook of tijm

Instructies

Voor het soezenbeslag:

  • Breng het water met boter en een snufje zout aan de kook in een pan.
  • Voeg de bloem in één keer toe en roer met een houten lepel tot een glad deeg.
  • Blijf het deeg op laag vuur 5 minuten roeren totdat het gaar is.
  • Haal de pan van het vuur en roer de eieren één voor één door het deeg tot een glad beslag.

Voor de aardappelpuree:

  • Kook de aardappels 25 minuten in ruim water.
  • Giet de aardappels af en pureer ze tot een gladde massa.
  • Meng het soezenbeslag met de aardappelpuree tot een homogeen geheel.
  • Voeg zout, witte peper, nootmuskaat en eventueel fijngehakte bieslook of tijm toe.
  • Doe het mengsel in een spuitzak met een groot gekarteld spuitmondje.

Frituren:

  • Verhit de frituurolie tot 190 °C.
  • Spuit rozetten van het mengsel op je vingertoppen en schuif ze voorzichtig in de hete olie.
  • Frituur de rozetten goudgeel en haal ze met een schuimspaan uit de olie.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Een zachte witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij deze luchtige aardappelrozetten.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 16g | Zout: 0.6g | Sugar: 0g