Aardbeien kwarktaart
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar
voor het zanddeeg:
- 3 dozen Aardbeien
- 1 pak Bastognekoeken
- 120 gram boter
- 500 gram kwark
- 300 ml slagroom
- 12 blaadjes gelatine 20 gram of agar agar
- 150 gram poedersuiker
- 1 citroen
voor de aardbeiencoulis:
- 3 gelatineblaadjes of agar agar
- 250 gram Aardbeien
- 50 gram suiker
Bekleed de bodem en de zijkanten van een springvorm met bakpapier.
Laat de gelatine weken in koud water.
Verkruimel de koekjes tot ze zeer fijn zijn.
Smelt de boter en voeg deze bij de koekjes en roer het geheel goed door zodat alle kruimels beboterd zijn.
Verdeel de koekkruimels over de bodem van de springvorm en druk ze aan met de bolle kant van een lepel of een paletmes.
Zet de springvorm in de koelkast.
Haal van ongeveer 450 gram aardbeien de kroontjes af en pureer ze.
Snijd de citroen in 2 helften en pers ze uit boven een steelpan.
Verwarm het citroensap en voeg de gelatine toe en roer totdat het opgelost is en laat het daarna afkoelen tot ca 30°C.
Doe de kwark in een grote kom en roer de gepureerde aardbeien en de poedersuiker erdoor.
Haal de springvorm uit de koelkast.
Neem een aantal mooie grote aardbeien en ontdoe ze van hun kroontje.
Halveer ze en zet ze met de gladde kant tegen de rand.
Vul de rest van de bodem op met de overige aardbeien.
Meng het citroensap met de gelatine door de kwark en roer door.
Klop de slagroom stijf en schep deze door de aardbeienkwark.
Schenk nu voorzichtig het mengsel in de springvorm en strijk de bovenkant eventueel glad.
Zet de taart nu in de koelkast en laat ze minimaal 4 uur opstijven.
Maak de aardbeiencoulis door de 3 gelatineblaadjes ca een half uurtje te laten weken.
Pureer de aardbeien samen met de suiker.
Knijp de gelatineblaadjes uit en verwarm ze licht tot ze gesmolten zijn. .
Voeg de vloeibare gelatine nu toe aan de aardbeien.
Neem de springvorm erbij en schenk de coulis boven op de kwark.
Zorg dat de bovenkant goed bedekt is.
Zet de taart nu even in de diepvries tot de gelatine mooi opgesteven is.
Werk af met een aardbei en eventueel een blaadje munt
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 19
Zoete Kaasplakken met Gember en Port
Zoete kaasplakken met een krokant kokoslaagje, geserveerd met een gember-portsaus en druiven.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
koelen30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl rode port of frambozencocktail
- 1 el gembersiroop
- 1 ei M
- 1 el koffiemelk
- 2 el gember potje
- 4 dikke plakken Landana of Leerdammer ± 100 g per plak, zonder korst
- 50 g boter
- 75 g gemalen kokos
- Bloem
- Blauwe druiven
- Peper
- Zout
Klop het ei los met koffiemelk, gembersiroop, zout en peper.
Wentel de kaasplakken door de bloem en dan door het eimengsel.
Wentel de plakken door de kokos.
Laat ze een half uur opstijven in de koelkast.
Bak de plakken goudbruin in boter.
Leg ze op bordjes.
Roer de bakgember en port door elkaar en laat inkoken.
Schep het sausje naast en over de kaasplakken.
Schik de druiven eromheen en serveer direct.
Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een rode port, of een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 19
Romige Gorgonzola Kaascrème met Kruiden
Een heerlijke romige kaascrème van gorgonzola, op smaak gebracht met verse kruiden. Perfect als dip of als onderdeel van een kaasplankje.
Voorbereidingstijd20 minuten min
opstijven3 uur uur
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 als dip of onderdeel van een kaasplank
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 2 el basilicum fijngesneden verse
- Stengels bleekselderij
- Plakjes komkommer
- 150 g gorgonzola
- 2 el munt fijngesneden verse
- 2 el olijfolie
- Versgemalen peper
- 1.25 dl slagroom
- Blaadjes witlof
Ontkorst de gorgonzola en wrijf hem door een zeef.
Klop de slagroom stijf en spatel die voorzichtig door de kaas.
Breng het kaasmengsel op smaak met peper, doe het in een kom en laat 3 uur opstijven in de koelkast.
Meng de munt en basilicum met de olijfolie.
Stort de kaascrème op een bord en garneer met toefjes kruiden.
Serveer de bleekselderij, komkommer en witlof bij de kaascrème.
Serveertip:
- Serveer met verschillende soorten groenten en crackers om te dippen.
Wijnadvies:
- Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo, of een volle rode wijn, zoals een Amarone, past goed bij de intense smaak van de gorgonzola.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 19
Scholrolletjes met zalm en mierikswortel
Verfijnde scholrolletjes gevuld met zalm en mierikswortel, een elegant voorgerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Totale tijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
Snijd de scholfilets overlangs doormidden.
Beleg de filets met zalm en bestrooi met dille.
Rol de filets op en bind vast met touwtjes.
Pocheer de rolletjes 5 minuten in de visbouillon.
Laat afkoelen in de koelkast.
Snijd de rolletjes in plakjes en leg op een bord.
Leg de geraspte wortel in het midden.
Garneer met kruissla en gevulde tomaatjes.
Serveertip:
Serveer met toast of stokbrood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 19
Zelfgemaakte saucijzenbroodjes
Heerlijke zelfgemaakte saucijzenbroodjes met een krokante korst en een pittige gehaktvulling.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- Azijn
- 50 gram bloem
- 50 gram boter
- ½ ei
- 350 gram gehakt
- Ketjap manis 2 eetlepels
- Paprikapoeder
- 1 kleine ui
- Water ¼ dl
- Zout
Snijd de boter in blokjes en meng met bloem en zout.
Voeg water met azijn toe en meng tot een bal.
Rol uit, vouw op, rol opnieuw uit.
Pak in folie en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
Rol opnieuw uit tot een lap van 35 x 10 cm.
Maak het gehakt aan met kruiden, ui en ei en vorm een worstje.
Leg het vlees op het deeg, rol op en plak de randen vast met water.
Leg op een natgemaakt bakblik en bestrijk met ei.
Bak 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
Snijd in stukken van 5 cm.
Serveertip:
Serveer warm of koud.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een rosé.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 12g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 19
Chocolade Speculaas Rotsjes
Heerlijke chocolade speculaas rotsjes met schuddebuikjes. Een snelle en makkelijke traktatie voor de feestdagen.
Bereidingstijd1 uur uur 20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 100 gram schuddebuikjes broodbeleg of grof gebroken kruidnoten
- 200 gram chocolade in kleine stukjes
Leg een stuk bakpapier op een platte schaal of plank.
Doe de chocolade in een pannetje.
Breng in een grotere pan een laag water tot tegen de kook aan.
Hang het pannetje met chocolade in het waterbad.
Laat de chocolade voor driekwart smelten zonder te roeren.
Haal het pannetje uit het waterbad en roer tot alle chocolade gesmolten is.
Schep de schuddebuikjes voorzichtig door de gesmolten chocolade.
Schep met twee dessertlepels kleine bergjes van het chocolademengsel op het bakpapier.
Laat de speculaas rotsjes in de koelkast opstijven (ongeveer 1 uur).
Serveertip:
Serveer de speculaas rotsjes als zoete traktatie bij de koffie, thee of als onderdeel van een dessert.
Wijnadvies:
Zoete dessertwijn, zoals Pedro Ximénez sherry.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 19
Chocolade Sneeuwballen met Sinaasappel
Luchtige sneeuwballen met een vleugje sinaasappel, omhuld met chocolade en poedersuiker. Een feestelijke traktatie voor de winterse dagen.
excl. afkoelen en opstijven2 uur uur
Servings: 6
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel sinaasappellikeur
- 12 satéprikkers
- 150 gram suiker
- 2 eieren
- 75 gram chocolade
- Kaneel
- Poedersuiker gezeefd + om te bestuiven
Klop de eiwitten stijf.
Klop de poedersuiker en sinaasappellikeur erdoor tot pieken ontstaan.
Verwarm de oven voor op 120°C.
Schep bollen op bakpapier met een ijsbolletjestang.
Maak pieken op de bollen met een lepel.
Bak de bollen 90 minuten in de oven tot ze droog zijn.
Laat de bollen afkoelen op een rooster.
Verwarm water en suiker op laag vuur tot de suiker is opgelost.
Steek de bollen op satéprikkers.
Bestrijk de bollen met suikerstroop en laat hard worden.
Smelt de chocolade au bain-marie.
Strijk chocolade op de platte kanten van de bollen.
Plak twee bollen tegen elkaar.
Laat de chocolade opstijven in de koelkast.
Bestuif de sneeuwballen met poedersuiker en kaneel.
Serveertip:
Serveer de sneeuwballen als feestelijke traktatie bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo, past goed bij de chocolade en sinaasappel.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 19
Chocolade Banaan Beignets
Zoete banaanbeignets met een rijke chocoladeglazuur, een heerlijke traktatie voor elk moment.
Bereidingstijd45 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 4 ½ eetlepel slagroom
- 5 bananen
- 75 gram pure chocolade fijngehakt
- Beignetbeslag zie recept appelbeignets
Pel de bananen, halveer ze en snijd elke helft in de lengte doormidden.
Haal de banaan kwarten door het beignetbeslag.
Bak ze als appelbeignets goudbruin.
Laat de beignets afkoelen.
Breng de slagroom aan de kook.
Haal de pan van het vuur en roer de chocolade erdoor.
Laat de chocolade al roerend smelten.
Doop de punten van de beignets in de warme chocoladeglazuur.
Laat de chocoladetoppen in de koelkast hard worden.
Serveertip:
Serveer de beignets als dessert of als zoete snack.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Banyuls, past goed bij de chocolade en banaan.
.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 19
Feestelijke Aspergemousse met Zalm
Deze verfijnde aspergemousse met zalm is een perfecte keuze voor een feestelijk diner. Een romige mousse met groene asperges en zalm, geserveerd met een frisse dillesaus.
inclusief koeltijd4 uur uur
Servings: 8
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar
Kleine cakevorm
plasticfolie
- 1-2 eetlepels citroensap
- 1 kg groene asperges
- 150 g zalm 1 dikke plak
- 2 dl crème fraîche
- 2 eetlepels dille fijngehakt
- 6 dl slagroom
- 8 blaadjes gelatine wit
- Peper
- Zout
Bekleed een kleine cakevorm met plasticfolie.
Snijd de asperges in stukjes en houd 12 hele asperges apart.
Kook de aspergestukjes in kokend water in 5-10 minuten gaar.
Laat uitlekken.
Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water.
Pureer de warme asperges in een keukenmachine en los de uitgeknepen gelatine erin op.
Zeef het mengsel en meet 6 dl puree af.
Laat de puree al roerend afkoelen.
Klop de slagroom lobbig en meng door de aspergepuree.
Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de zalm in dikke repen.
Vul de cakevorm in lagen: 1/3 van de mousse, helft van de apart gehouden asperges en zalmrepen, nog een laag mousse, de rest van de asperges en zalm, en dek af met de rest van de mousse.
Laat de mousse afgedekt minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
Meng de crème fraîche met dille, citroensap, zout en peper.
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Garneer de mousse met takjes dille en eventueel wat zalmeitjes.
Serveer de saus apart.
Serveertip:
Serveer de mousse in mooie plakken met geroosterd brood of blini’s voor een extra feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een mousserende wijn zoals Champagne past perfect bij dit gerecht.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 12g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 19
Kabeljauw met kruidenboter in een pakketje
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 tomaten
- 4 moten kabeljauw of zalm van elk 200 gram
- zout
- peper versgemalen
- 20 gram boter voor het invetten
- 1 theelepel tijm
- 50 gram kruidenboter
Bereiding:
Ontvel de tomaten: kruis de velletjes in, dompel ze ca. 30 seconden in kokend water en trek de velletjes eraf.
Halveer de tomaten, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Verwijder eventueel het vel van de vismoten.
Dep de moten droog met keukenpapier en wrijf ze, aan beide kanten in met zout en peper.
Vet 4 grote stukken aluminiumfolie in met de boter en leg de moten erop.
Verdeel de tomaat over de moten, bestrooi met de tijm en verdeel de in plakjes gesneden kruidenboter erover.
Vouw de folie losjes om de vis en vouw de uiteinden stevig dicht.
Bewaar de pakketjes tot gebruik in de koelkast.
Afwerking:
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Leg de vispakketjes op een bakplaat in het midden van de oven en laat ze in ca. 12 minuten gaar worden.
Leg de pakketjes op de borden.
Lekker met tuin- of sperziebonen en aardappelpuree.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 19