Knapperige ANZAC-koeken

Knapperige ANZAC-koeken

Heerlijke knapperige ANZAC-koeken, een klassiek Australisch recept om te genieten bij de koffie of als tussendoortje.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Ontbijt, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Australië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 100 gram havervlokken
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 115 gram boter
  • 1 eetlepel warm water
  • 2 eetlepels golden syrup
  • 40 gram fijngehakte macadamianoten
  • 50 gram gemalen kokos
  • 0,5 theelepel zuiveringszout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175ºC (gasstand 2-3).
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Meng de havervlokken, bloem, basterdsuiker en kokos in een kom.
  • Smelt de boter met de golden syrup in een steelpan op laag vuur.
  • Los het zuiveringszout op in het warme water en roer dit door het botermengsel.
  • Voeg het warme botermengsel toe aan de droge ingrediënten en meng goed.
  • Schep eetlepels deeg met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
  • Druk het deeg met een vork iets platter.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
  • Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat.
  • Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed afgesloten trommel.

Notities

Serveertip:
Serveer met een kopje thee of koffie voor een authentieke Australische ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een dessertwijn of een zoete muskaat.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 1.5g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g

Krokante Kipnuggets

Krokante Kipnuggets

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Kip, Voorgerechten, Warme hapjes
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren losgeklopt
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 5 el fijn paneermeel
  • 2 el plantaardige olie
  • 4 kipfilets elk in 4-6 stukken gesneden

Instructies

  • Doe het losgeklopte ei in een kleine kom en kruid het met zout en peper.
  • Meng in een aparte kom het paneermeel en de olie tot een los, kruimelig mengsel - het moet vrij droog blijven.
  • Dep de stukken kip zorgvuldig droog met keukenpapier.
  • Dompel elk stuk onder in het ei en laat ze 10 minuten staan.
  • Laat ze vervolgens uitlekken en wentel ze door het paneermeelmengsel, zodat elk stuk kip rondom goed bedekt is.
  • Leg de gepaneerde kipstukken in het mandje van de airfryer.
  • Zorg ervoor dat de stukken kip elkaar niet raken, zodat ze aan alle kanten knapperig kunnen worden.
  • Doe dit indien nodig in porties.
  • Stel de airfryer in op 180 °C en de timer op 12 minuten.
  • De kip is klaar als het midden niet langer roze is en een in het midden ingestoken thermometer een temperatuur van ten minste 75 °C aangeeft.
  • Serveer de krokante kipnuggets warm of koud met een heerlijke dipsaus naar keuze.

Notities

Serveertip:

Serveer deze krokante kipnuggets met een smakelijke dipsaus zoals honing-mosterd, barbecuesaus of zoete chilisaus. Ze zijn perfect als hapje op feestjes of als voorgerecht voor een maaltijd.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 13g | Zout: 1g | Sugar: 0g

Herfstige Polentacake met Agave- en Ahornsiroop

Herfstige Polentacake met Agave- en Ahornsiroop

Heerlijke polentacake met een rijke smaak van agave- en ahornsiroop, perfect voor een dessert of bij de koffie.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 310kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Cakeblik van 28 cm (of siliconen bakvorm voor mini-cakes)
  • kommen

Ingrediënten

  • 100 g polenta
  • 200 g gezeefde bloem
  • 100 g kruimels van oud zuurdesembrood
  • 100 g agavesiroop
  • 5 dl koemelk of sojamelk
  • 3 grote eieren
  • 100 g ahornsiroop
  • ½ dl olijfolie
  • 100 g stukjes dadels
  • 500 g appel geschild en in stukjes
  • 1 theelepel kaneel
  • Schil van 2 biologische sinaasappels
  • Schil van 2 biologische citroenen
  • 1 theelepel zeezout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Vet een cakeblik van 28 cm in, tenzij je een siliconen bakvorm gebruikt.
  • Meng de polenta, bloem en broodkruimels in een kom.
  • In een andere kom meng je de melk, eieren, ahornsiroop, agavesiroop en olijfolie.
  • Combineer de inhoud van beide kommen en roer goed.
  • Voeg de dadels, appelstukjes, kaneel, sinaasappelschil, citroenschil en zout toe aan het mengsel.
  • Roer opnieuw goed.
  • Giet het mengsel in het cakeblik en bak ongeveer 50 minuten, of tot een tandenstoker die in het midden gestoken wordt er schoon uitkomt.
  • Laat de cake afkoelen voordat je hem uit het blik haalt.

Notities

  • Serveer de polentacake als dessert of bij de koffie, eventueel gegarneerd met een toefje slagroom en een vleugje kaneel.
  • Je kunt ook een siliconen bakvorm gebruiken voor mini-cakes (12 stuks per vorm) als je liever kleine porties hebt.

Wijnadvies:

Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Moscato d'Asti vormt een uitstekende aanvulling op deze aromatische en smaakvolle polentacake.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g

Gebakken Bananen in Krokant Jasje uit de Airfryer

Gebakken Bananen in Krokant Jasje uit de Airfryer

Geniet van deze heerlijke gebakken bananen in een krokant jasje, eenvoudig bereid in de airfryer. De combinatie van rijpe bananen, knapperige kokos en panko zorgt voor een onweerstaanbare snack of dessert. Perfect om te delen, maar ook ideaal als zoete traktatie voor jezelf!
Bereidingstijd20 minuten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 150 ml water
  • 1 ei
  • Handje kokosrasp
  • Mespuntje bakpoeder
  • Panko
  • Rijpe bananen
  • Snufje zout

Instructies

Voorbereiding:

  • Schil de bananen en snijd ze in de gewenste grootte, bijvoorbeeld in de lengte gehalveerd.

Beslag maken:

  • Klop het ei los in een kom.
  • Voeg de bloem, bakpoeder, een snufje zout en het water toe aan het ei en meng alles goed tot een glad beslag.

Krokante laag maken:

  • Meng in een aparte kom de kokosrasp en panko.

Bananen Coaten:

  • Dip elke banaan eerst in het beslag, zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn.
  • Rol de bananen vervolgens door het mengsel van kokosrasp en panko, zodat er een krokant jasje ontstaat.

Airfryer Voorverwarmen:

  • Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius.

Bakken in de Airfryer:

  • Spray de bodem van de airfryermand licht in met bakspray of gebruik een beetje olie om aanbakken te voorkomen.
  • Plaats de gepaneerde bananen in de airfryermand en bak ze gedurende 8-10 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Draai ze halverwege de baktijd om voor een gelijkmatige bruining.

Serveren:

  • Haal de gebakken bananen uit de airfryer en laat ze even afkoelen.
  • Serveer ze warm en bestrooi eventueel met wat poedersuiker voor extra zoetheid.

Notities

Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Moscato of een frisse bubbelwijn.

Saffraansoep met Gerookte Zalm en Zeeaster

Saffraansoep met Gerookte Zalm en Zeeaster

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 190kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 380 ml visfond
  • 1 envelopje saffraandraadjes
  • 2 dl koksroom
  • 75 g zeeaster alternatief: kleine blaadjes verse spinazie
  • 1 eetlepel sherry
  • 100 g gerookte zalmblokjes
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Breng de visfond samen met 4 dl water aan de kook in een pan.
  • Voeg de saffraandraadjes toe en laat ze ongeveer 3 minuten meekoken.
  • Schenk de koksroom bij de fond en laat de soep nog 1 minuut zachtjes doorkoken.
  • Haal de pan van het vuur als de soep niet direct wordt geserveerd.
  • Bewaar de afgekoelde soep afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook.
  • Voeg de zeeaster (of spinazie) toe en laat deze 2-3 minuten slinken in de soep.
  • Roer de sherry en de gerookte zalmblokjes door de soep.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier kommen en serveer.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze rijke en smaakvolle saffraansoep past een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier. Deze wijnen hebben een volle body en subtiele kruidige aroma's die goed samengaan met de saffraan en de romigheid van de soep.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Mosterdroom Vleesschotel met Bessensaus

Mosterdroom Vleesschotel met Bessensaus

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Koude Hapjes, Tapas
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 6 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g rode bessen
  • 2 bosuitjes
  • 2 eetlepels gemberjam
  • Mespunt kruidnagelpoeder
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels geraspte mierikswortel uit een potje
  • 3 eetlepels Dijonmosterd
  • 200 g rosbief vleeswaren
  • 200 g gebraden varkensfricandeau vleeswaren
  • 300 g gebraden gehakt vleeswaren

Instructies

  • Was de rode bessen en rits ze van de takjes boven een schaal.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in dunne ringen.
  • Meng de bosui, gemberjam, kruidnagelpoeder, zout en peper naar smaak door de bessen.
  • Laat dit mengsel minstens 1 uur staan.
  • Meng in een andere schaal de crème fraîche, mierikswortel en mosterd.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Spreid op een platte schaal de rosbief, fricandeau en gehakt in rijen uit.
  • Serveer de bessensaus en mosterdroom in aparte schaaltjes op het buffet.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een licht gekoelde Beaujolais of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Trio van Oesters met Drie Sauzen

Trio van Oesters met Drie Sauzen

Bereidingstijd24 minuten
Servings: 8 personen
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kommen
  • Oestermes

Ingrediënten

  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 8 blaadjes basilicum
  • 1 bosuitje
  • 1 citroen
  • Grofgemalen zwarte peper
  • IJsblokjes
  • 4 takjes koriander
  • 1 teentje knoflook
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 24 oesters
  • 1 rode peper
  • ½ rode ui
  • 1 tomaat
  • 2 eetlepels Thaise vissaus Nuac Nam
  • Suiker mespunt

Instructies

  • Ontvel de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Verhit de olie in een pan en fruit de ui en knoflook.
  • Voeg de tomaat en een mespunt suiker toe en warm ca.
  • 1 minuut mee.
  • Doe het mengsel in een kom en laat afkoelen.
  • Maak het bosuitje schoon en snijd in flinterdunne ringetjes.
  • Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes en hak fijn.
  • Knip de blaadjes van de koriander fijn.
  • Pers de limoen uit.
  • Klop in een kom een dressing van het bosuitje, de rode peper, koriander, limoensap, vissaus en een mespunt suiker.
  • Snijd de basilicum in reepjes.
  • Roer de azijn, zwarte peper en basilicum door de tomaatblokjes.
  • Snijd de citroen in 8 partjes.
  • Open de oesters voorzichtig met een oestermes.
  • Snijd de oesters los en verwijder eventuele scherfjes.
  • Leg de oesters in hun schelp op een schaal met grofgemalen ijs.
  • Zet de Thaise dressing, tomatensalsa, citroenpartjes en een molen met zwarte peperkorrels naast de oesters op het buffet.
  • Serveer de oesters naar keuze met een lepeltje dressing of salsa, of op klassieke wijze met grofgemalen zwarte peper en wat citroensap.

Notities

Serveer met een droge witte wijn zoals een Chablis of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 60kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 5g | Vet: 3g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Chocolade-biscuit verleiding met slagroomtop

Chocolade-biscuit verleiding met slagroomtop

Een onweerstaanbare gelaagde traktatie van chocolade, luchtige biscuit en romige slagroom. Ideaal voor chocoladeliefhebbers die willen genieten!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Noten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 468kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 2 eieren
  • 200 g Biscuits de Savoie
  • 3 el suiker
  • 500 ml slagroom
  • 6 el heet water
  • 6 repen chocolade
  • 2 pakjes vanillesuiker

Instructies

  • Smelt de chocolade in het hete water au bain-marie.
  • Voeg de suiker en boter toe en laat alles samen smelten.
  • Klop de eidooiers los en meng ze door het chocolademengsel.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
  • Laat het chocolademengsel even rusten tot het wat steviger wordt.
  • Begin met een laag Biscuits de Savoie in een schaal.
  • Schep hier een laag chocolademengsel over.
  • Herhaal de lagen tot alles op is en eindig met chocolade.
  • Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker.
  • Bedek de bovenkant van het dessert met de slagroom.
  • Garneer met wat gesmolten chocolade.
  • Laat het dessert minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Notities

Serveertip:
Werk het dessert af met een takje munt of fijngehakte hazelnoten voor een luxe uitstraling.
Wijnadvies:
Serveer met een zachte dessertwijn zoals een Franse Muscat of een glaasje rode port.

Nutrition

Calories: 468kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 5g | Vet: 36g | Zout: 0g | Sugar: 26g

Rodewijn wildfondue met linzen

Rodewijn wildfondue met linzen

Snel te maken
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Wild
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 eetlepel olie
  • ketoembar =gemalen koriander
  • 800 ml rode wijn volle
  • 2 potten wildfond of gevogeltefond, à 380 ml
  • ½ blik linzen à 400 g

Instructies

  • In fonduepan ui in olie met mespunt koriander 5 minuten zachtjes bakken.
  • Afblussen met rode wijn en fond toevoegen.
  • Aan de kook brengen en 10 minuten zachtjes laten doorkoken.
  • Bouillon pittig op smaak brengen met zout en peper.
  • Linzen afgieten en in kom scheppen.
  • Fonduepan, linzen en schalen diphapjes op tafel zetten.
  • Ingrediënten aan fonduevork prikken en in bouillon in paar minuten gaar laten worden.
  • Na de maaltijd linzen over vier kommen verdelen en wildbouillon erop schenken.

Notities

Serveertip:
Om in de bouillon te garen: - plakjes eendenborst - plakjes parelhoenfilet - blokjes
kalkoenschnitzel - blokjes hertenbiefstuk - blokjes konijnenrug - stukjes bleekselderij - repen groene (savooie)kool - kastanjechampignons - blokjes pompoen - beetgaar gekookte spruitjes - halve blaadjes witlof.

Rissoles à la princesse

Rissoles à la princesse

hartige gevulde frituur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g kippepoulet
  • 3 eetlepel(s) slagroom
  • 100 g gesmoord kippevlees
  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 dl melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Eerst kookt men de kippepoulet hakt deze fijn en vermengt met wat slagroom en flinters kippevlees (gebraiseerd).
  • Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • Elk flensje bedekken met een laagje kipperagoût de randen bevochtigen met wat achtergehouden beslag dichtvouwen en vastplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Een kalfsragoût met daarin wat kappertjes gebruiken
  2. Een eierragoût vormen met daarin flinters magere ham en wat cayennepeper.